Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Σε συμπληγάδες η λύση για την Ελλάδα

Κρίσιμες συνομιλίες σε Παρίσι και Βερολίνο



http://img.protothema.gr/8DE3A256B58AF2732276523C6731472B.jpg

Στις συμπληγάδες των τραπεζιτών, των αναλυτών που αξιολογούν εκ των προτέρων αποφάσεις που ακόμη ΔΕΝ έχουν ληφθεί, αλλά και των πολιτικών που εναγωνίως ψάχνουν την λιγότερο επώδυνη για τα συμφέροντα των χωρών τους “λύση” στη σοβούσα κρίση χρέους έχει “πιαστεί” η ελληνική υπόθεση.

Μπορεί στο Παρίσι να βρίσκονται σε εξέλιξη κρίσιμες διαπραγματεύσεις μεταξύ των ιδιωτών ομολογιούχων (τραπεζιτών) στη βάση της περιβόητης “γαλλικής πρότασης” για το roll over των ελληνικών ομολόγων, στην ουσία όμως το διακύβευμα της στιγμής είναι το πως θα βρεθεί μια λύση για να μην διαχυθεί η κρίση χρέους και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, υπό την απειλή των οίκων αξιολόγησης να χαρακτηρίσουν χρεοκοπία ΟΠΟΙΑ λύση κι αν προκριθεί τελικώς!

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου της γαλλικής BNP Paribas ότι οι γαλλικές και οι άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες πρέπει να βρουν άμεσα μια λύση στην ελληνική κρίση χρέους. Μιλώντας στο Reuters ο κύριος Μισέλ Πεμπερό διευκρίνισε ότι οι τραπεζίτες αναζητούν μια λύση που θα “αποφεύγει μια χρεοκοπία”, ξεκαθάρισε όμως πως όποια απόφαση κι αν ληφθεί θα αφορά αποκλειστικά στο θέμα της Ελλάδας, λέγοντας πως “είναι σημαντικό να γίνει διάκριση ανάμεσα στο πρόβλημα της Ελλάδας και το πρόβλημα της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας”.

Επιχείρησε να απαντήσει έτσι στις αιτιάσεις αρκετών αναλυτών, που επιμένουν ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά συνολικότερο πρόβλημα “ευρωπαϊκού χρέους” και “συνοχής της Ευρωζώνης”.

Την ίδια στιγμή ο άτυπος συντονιστής της διαδικασίας, ο γενικός διευθυντής του ΙΙF Τσαρλς Νταλάρα, επέμεινε, μιλώντας στο Bloomberg, στη δικιά του πρόταση-βόμβα, να συσταθεί ένα fund ύψους 50 δις ευρώ που θα επαναγοράσει από την δευτερογενή αγορά ελληνικό χρέος.

Έτσι εκτιμά πως θα μειωθεί το χρέος κατά τουλάχιστον 20% και θα επισπευσθεί η διαδικασία ανάταξης της ελληνικής οικονομίας.

Σε όλα αυτά τα διεθνή ΜΜΕ εντοπίζουν ένα βασικό πρόβλημα: το γεγονός ότι οι τράπεζες που θεωρητικά προσπαθούν να βρουν μια λύση στο “ελληνικό ζήτημα”, έχουν εκμεταλλευθεί την ολιγωρία των Ευρωπαίων πολιτικών ταγών για να “ξεφορτωθούν” μεγάλο μέρος των ελληνικών – και ιρλανδικών, πορτογαλικών, ισπανικών – ομολόγων που κατείχαν και τα οποία έληγαν στο μεσοδιάστημα 2012 – 2014, δηλαδή στο επίμαχο διάστημα για το οποίο γίνεται τόσος ντόρος περί roll over!

Με δυο λόγια οι προσπάθειες της Ευρωζώνης για ουσιαστική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα φαίνεται πως ... υπονομεύονται από την στρατηγική που ακολούθησαν το τελευταίο διάστημα οι ευρωπαϊκές τράπεζες μειώνοντας την έκθεσή τους σε βραχυπρόθεσμους ελληνικούς τίτλους!

Δεν υπάρχουν σχόλια: