Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Συλλυπητήριο τηλεγράφημα Παπανδρέου στον Ερντογάν



ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ

Ο Γ. Παπανδρέου, έστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα για τα θύματα του καταστροφικού σεισμού στην Τουρκία, στον Τ. Ερντογάν, για να του εκφράει την αλληλεγγύη και την συμπαράσταση όλων των Ελλήνων προς τον τουρκικό λαό...




...Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του τηλεγραφήματος:

«Αγαπητέ κ. Πρωθυπουργέ,

Για μια ακόμα φορά στην ιστορία της χώρα σας βρίσκεστε αντιμέτωποι με τις καταστροφικές συνέπειες ενός μεγάλου σεισμού.

Εκ μέρους του Ελληνικού λαού εκφράζω τη μεγάλη μας θλίψη για την απώλεια τόσων συνανθρώπων μας, αλλά και για τις ανυπολόγιστες καταστροφές, καθώς και την αλληλεγγύη και την συμπαράσταση όλων των Ελλήνων προς τον Τουρκικό λαό σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά.

Είναι αυτονόητο ότι, η Ελλάδα είναι έτοιμη να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια, με κάθε πρόσφορο μέσο, για την αντιμετώπιση των άμεσων συνεπειών αυτής της μεγάλης φυσικής καταστροφής εφόσον χρειαστεί».

troktiko

Read more...

Σε απεργία οι βενζινοπώλες την Πέμπτη



ΓΙΑ 24 ΏΡΕΣ ΧΩΡΙΣ ΒΕΝΖΙΝΗ

24ωρο χωρίς πρατήρια καυσίμων την άλλη Πέμπτη, 18 Μαρτίου ενώ και στις 21 Μαρτίου συγκαλείται γενική συνέλευση προκειμένου να αποφασιστεί η μορφή περαιτέρω κινητοποιήσεων. Οι βενζινοπώλες...



...δεν θέλουν την εγκατάσταση ταμειακών μηχανών χωρίς ταυτόχρονη εγκατάσταση ολοκληρωμένων συστημάτων ελέγχου εισροών - εκροών όγκου καυσίμων στα πρατήρια.

Επίσης οι Βενζινοπώλες διαμαρτύρονται για την παράνομη, αναδρομική αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης τον περασμένο Φεβρουάριο που επιβάρυνε τους ίδιους.
troktiko


Read more...

Συμμαχία ΗΠΑ-ΕΕ κατά κερδοσκόπων


Η οικονομική κριση κυριάρχησε στη συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τη Χίλαρυ Κλίντον στο Στέτητ Ντηπάρτμεντ, με την αμερικανίδα υπουργό εξωτερικών να δέχεται καταρχήν την πρόταση Παπανδρέου να εξεταστεί στη σύνοδο των G20 ένα ρυθμιστικό πλαισιο των αγορών. Την πρόταση αυτή θα συζητήσει ο έλληνας πρωθυπουργός στη συνάντηση που θα έχει στην Τρίτη στο Λευκό Οίκο με τον Μπαράκ Ομπαμα.
nooz.gr

Read more...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ : ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΑΝΑΤΡΟΠΗ"














































fimotro

Read more...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ : Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ GPO ΓΙΑ ΤΗΝ "ΑΝΑΤΡΟΠΗ"

(SORRY ΓΙΑΝΝΗ)!










































































































fimotro

Read more...

Συνάντηση Παπανδρέου - Κλίντον


"Ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν ζήτησε κάτι από τις ΗΠΑ" δήλωσε η κ. Κλίντον, προσθέτοντας: "Υποστηρίζουμε τα βήματα που κάνει η Ελλάδα, συγχαίρουμε την κυβέρνηση για τα γρήγορα βήματα για τις αλλαγές που καλείται να εφαρμόσει δεδομένης της κατάστασης που κληρονόμησε".

"Μία από τις πιο πιεστικές κοινές προκλήσεις είναι η παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία οδήγησε ανθρώπους στην ανεργία, οδήγησε στο κλείσιμο επιχειρήσεων και στέρεψε το δημόσιο ταμείο τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ελλάδα" ανέφερε η κ. Κλίντον.

Η ίδια τόνισε τις κοινές αξίες Ελλάδας και ΗΠΑ, όσον αφορά τη δημοκρατία και την προσπάθεια για διεθνή ειρήνη και σταθερότητα. "Έχουμε συζητήσεις ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, μοιραζόμαστε κοινές προκλήσεις" δήλωσε η κ. Κλίντον ευχαριστώντας την Ελλάδα για τη συμβολή της στο Αφγανιστάν.

Η κ. Κλίντον ευχαρίστησε επίσης τον πρωθυπουργό για τις προσωπικές του προσπάθειες για σταθερότητα στα Βαλκάνια ως προς το στόχο της ένταξης των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ. Επίσης αναφέρθηκε εγκωμιαστικά στις πρωτοβουλίες Παπανδρέου όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επανέλαβε δε την αλληλεγγύη των ΗΠΑ στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

"Η οικονομική κρίση μας έκανε να καταλάβουμε ότι χρειάζεται ρυθμιστικό πλαίσιο για να διασφαλίσουμε ότι οι αγορές θα λειτουργήσουν σωστά και επ' ωφελεία των πολιτών" δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι αυτό είναι ένα μήνυμα που κομίζει επίσης εκ μέρους της καγκελαρίου της Γερμανίας, του γάλλου προέδρου, του ισπανού πρωθυπουργού και του βρετανού πρωθυπουργού.

"Είδαμε ότι υπάρχουν πρακτικές που δεν βοηθούν τις χώρες που κάνουν τα σωστά βήματα, εξ' αιτίας της κερδοσκοπίας," τόνισε και πρόσθεσε: "Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σπουδαία η συνάντηση των G20 για αποφάσεις πάνω σε αυτό ώστε να μην υπάρξει διάχυση της κρίσης".

"Στην Ελλάδα έχουμε πάρει δύσκολες αποφάσεις για τη μείωση του ελλείμματος και για να διασφαλίσουμε ότι η οικονομία μας θα πάρει τη σωστή πορεία" ανέφερε επίσης ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι "επιδιώκουμε μία δίκαιη και διαφανή κοινωνία".

Ως προς τα εθνικά θέματα ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν με την Τουρκία, λέγοντας ότι "πρέπει να γίνουν περαιτέρω βήματα προόδου όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα" και προσθέτοντας ότι υπάρχει και το ζήτημα της Κύπρου που διχάζει τους δύο λαούς.

"Πρέπει να ελευθερώσουμε το νησί από τη δραστηριότητα του τουρκικού στρατού" τόνισε προσθέτοντας ότι στηρίζει πλήρως τους χειρισμούς του προέδρου Χριστόφια για μία δίκαιη λύση στα πλαίσια δικοινοτικής και διζωνικής ομοσπονδίας.
nooz.gr

Read more...

Για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας...


Από τον Τομέα Γυναικών του ΠΑΣΟΚ

Η φετινή επέτειος της 8ης Μάρτη βρίσκει τη χώρα αλλά και τη διεθνή κοινότητα σε κρίσιμη και ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική και πολιτική συγκυρία με σοβαρές επιπτώσεις σε όλους. Οι γυναίκες, ο «αδύναμος κρίκος» της κοινωνίας παραμένουν σοβαρά εκτεθειμένες και επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο και εκτός από τα ήδη οξυμμένα προβλήματα στην οικογένεια, σ την κοινωνία αντιμετωπίζουν ακόμη περισσότερα. Εισπράττουν κατά κανόνα χαμηλότερα εισοδήματα, αναζητούν εναγωνίως θέσεις εργασίας, πλήττονται από την ανεργία, τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Παρά τα προβλήματα, έχουν όμως ζωτικό ενδιαφέρον για ....

τις παγκόσμιες αλλαγές, για τον τρόπο που παράγεται και διανέμεται ο πλούτος, για τα μέτρα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και χειραφέτησης των γυναικών, για τον τερματισμό των πολεμικών συγκρούσεων.
Ο Τομέας Γυναικών του ΠΑΣΟΚ ενώνει τη φωνή του μαζί με όλα τα κινήματα γυναικών, μαζί τις σοσιαλιστικές και προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο, για την ανάδειξη και αξιοποίηση της πλούσιας δεξαμενής ανθρώπινου και εργασιακού δυναμικού των γυναικών ως εφεδρεία στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Σήμερα το ΠΑΣΟΚ επεξεργάζεται την υιοθέτηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την ανάπτυξη, με την αξιοποίηση πόρων και από το ΕΣΠΑ και προσανατολίζεται με συγκεκριμένες πολιτικές και δράσεις στη υποστήριξη των γυναικών και των νέων.
Ταυτόχρονα το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τη γυναίκα με έμφαση στην προστασία των δικαιωμάτων της γυναίκας στην εργασία και την κοινωνική ασφάλιση, με ουσιαστική ενίσχυση στην ανασφάλιστη νοικοκυρά, τον εκσυγχρονισμό του Οικογενειακού Δικαίου, τη φροντίδα των παιδιών σε βρεφική και νηπιακή ηλικία, το διπλασιασμό των βρεφονηπιακών σταθμών πλήρους ωραρίου, την επιχορήγηση του κόστους φύλαξης των παιδιών σε σταθμούς, το ολοήμερο νηπιαγωγείο. Ιδιαίτερη μέριμνα υλοποιείται για τη φροντίδα στις οικογένειες παιδιών με αναπηρία, για μεταρρύθμιση στο καθεστώς υιοθεσίας και αναδοχής παιδιών καθώς και τη στήριξη γυναικών και παιδιών που έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας.




Read more...

Προσπάθεια να συνεχιστούν οι γεωτρήσεις στην περιοχή της Καβάλας/Θασου



ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΝΙΑΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ
ΑΓΟΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ "ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΉ ΑΙΓΑΙΟΥ" ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΩΝ ΚΑΝΑΔΩΝ

Διαμεσολάβηση με στόχο να συνεχιστούν οι γεωτρήσεις στην περιοχή της Καβάλας / Θάσου ανέλαβε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανι. Ο υφυπουργός, συναντήθηκεμε εκπροσώπους των Ελληνικών Πετρελαίων και της Ενεργειακής Αιγαίου, η οποία...



...εκτελεί γεωτρήσεις που έχουν οδηγήσει σε αύξηση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου στα 5.000 βαρέλια την ημέρα.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ της «Ενεργειακής Αιγαίου» και της Καναδικής εταιρείας «Calfrac Well Services Ltd», για μεταβίβαση του ποσοστού συμμετοχής (70%) της καναδικής εταιρείας.

/troktiko

Read more...

Εκτός περικοπών αμοιβών οι υπάλληλοι της Βουλής(!)


Πρόβλημα με τις αθρόες σκανδαλώδεις προσλήψεις επί ΝΔ-Σιούφα



Με την επίκληση "θεσμικού" ζητήματος εξαιρεθηκαν την τελευταία στιγμή από τις περικοπές αμοιβών στο Δημόσιο οι υπάλληλοι της Βουλής, οι οποίοι μάλιστα παίρνουν όχι μόνο 13ο και 14ο μισθό, αλλά άλλους δύο επιπλέον, συνολικά 16(!) ετησίως. Η απόφαση προκαλεί ερωτηματικά, αν και δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι θα γίνουν περικοπές, τις οποίες έχει προαναγγείλει ο πρόεδρος της Βουλής. Από το κείμενο του ν/σ που ψηφίσθηκε χθες, αφαιρέθηκε η αναφορά στους συγκεκριμένους εργαζόμενους του Δημόσιο τομέα.
Ο κ. Πετσάλνικος υποστήριξε - και οι βουλευτές αποδέχθηκαν - ότι «είναι θεσμικά ορθότερο οι περικοπές να γίνουν με αποφάσεις του Προέδρου του Κοινοβουλίου, που έχουν προαναγγελθεί και οι οποίες προβλέπουν δραστικότερες μειώσεις για τα ειδικά επιδόματα, όπως θεωρούνται ο «15ος» και «16ος» μισθός, που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στη Βουλή στην αρχή και στο τέλος κάθε κοινοβουλευτικής συνόδου».
Ομως, ακόμη κι αν γίνουν τελικά αυτές οι περικοπές, δεν θα καλύπτονται από το νόμο και θα μπορούν να ανακληθούν ή να περιοριστούν εύκολα και χωρίς "τυμπανουκρουσίες", με νέα απόφαση του προέδρου της Βουλής .
Μείζον θέμα ανακύπτει και με τις αθρόες προσλήψεις - υπεράριθμου -προσωπικού στη Βουλή, οι οποίες είχαν δρομολογηθεί λίγο πρίν από τις εκλογές, με κυβέρνηση ΝΔ και πρόεδρο του νομοθετικού σώματος τον κ. Σιούφα. Ο κ. Πετσάλνικος δήλωσε αδυναμία να παγώσει τις διαδικασίες πρόσληψης οι οποίες είχαν ξεκινήσει λίγες ημέρες πριν τις εκλογές. Οπως υποστήριξε, οι ενδιαφερόμενοι «θα μπορούσαν να προσφύγουν σε διοικητικά δικαστήρια και να δικαιωθούν». Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι οι προσληφθέντες στα προγράμματα stage απολύθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες, με απόφαση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου. Οι μεθοδεύσεις αυτές δείχνουν αν μη τι άλλο ότι υπάρχουν δυο ταχύτητες ακόμα και τώρα που ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι η χώρα βρίσκεται «στο χείλος του γκρεμού». Ευθύνη όμως φαίνεται να έχουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης τόσο στο θέμα των προσλήψεων όσο και στις περικοπές μισθών, καθώς δεν ανέδειξαν τα θέματα –αν και τα γνώριζαν.

sofokleousin.gr
ΣΧΟΛΙΟ...
ΟΤΑΝ ΖΗΤΑΤΕ
ΘΥΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΦΤΑΝΕΤΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΙΤΕ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ...... ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΑ ΑΦΗΝΕΤΕ ΣΤΟ ΑΠΥΡΟΒΛΗΤΟ ΕΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ!!...Η ΟΡΓΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΘΑ ΞΕΧΕΙΛΙΣΕΙ...
Read more...

Επίθεση στους κερδοσκόπους από τις ΗΠΑ κάνει για άλλη μια φορά ο Παπανδρέου



"ΑΝ ΔΕΝ ΗΓΗΘΟΥΝ ΟΙ G20 ΤΩΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΩΝ ΚΑΤΆ ΤΩΝ
ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΩΝ, ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΡΙΣΗ"

Ο Γ. Παπανδρέου, ένιωσε στο πετσί του την κερδοσκοπία και έχει ξεκινήσει προσπάθεια καταπολέμισης του φαινομένου που έχει γονατήσει την Ελλάδα και όχι μόνο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε κατά της κερδοσκοπίας από τη Γερμανία και τη συνάντησή του με...



...με τη Μέρκελ, από τη Γαλλία, κατά τη συνάντησή του με το Σαρκοζί και τώρα, από τις ΗΠΑ και την Ουάσιγκτον και συγκεκριμένα από την ομιλία του στο Brookings Institution. Ο Γ. Παπανδέου, προειδοποίησε τη G20 να πάρει μέτρα κατά της κερδοσκοποίας, προειδοποιώντας ότι αν δεν το κάνουν, μπορεί να υπάρξει κι άλλη παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Ο Γ. Παπανδρέου πάντως κλείνει το μάτι στην Ε.Ε και πιθανή βοήθεια, δηλώνοντας ότι ηκρίση μπορεί να παρασύρει και άλλες χώρες αυξάνοντας το κόστος δανεισμού τους.

Πάντως ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου μάλλον άναψε φωτιά στους Ευρωπαίους φίλους μας αφού δήλωσε ότι τα οικονομικά ζητήματα θα απασχολήσουν σημαντικό μέρος των συνομιλιών μεταξύ του Μπαράκ Ομπάμα και του Γιώργου Παπανδρέου αύριο στο Λευκό Οίκο.

Δεύτερη φωτιά άναψε και εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δήλωσε στο Reuters ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα έχει «ανεπίσημη συνάντηση» με αξιωματούχους του οργανισμού.

troktiko

Read more...

"Δεν περικόπτονται επιδόματα στον ιδιωτικό τομέα"

Ουδέποτε ετέθη, αλλά ούτε και τίθεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θέμα να επιβληθεί επέκταση της περικοπής των επιδομάτων στον ιδιωτικό τομέα, επανέλαβε από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος βρίσκεται στη βελγική πρωτεύουσα, προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο υπουργών απασχόλησης της ΕΕ.

Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι, ως υπουργείο Εργασίας, στην πρόσφατη συνάντηση με τον αρμόδιο επίτροπο Όλι Ρεν, αλλά και στις δύο συναντήσεις, που έγιναν με την ομάδα των εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Eurostat και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεν έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι στο πλαίσιο του σημερινού Συμβουλίου είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους ομολόγους του για «τον αγώνα, που κάνει η Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση και τους κερδοσκόπους», κάνοντας ειδική αναφορά στα πρόσθετα οικονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Ο Αν. Λοβέρδος υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη μετά την «τιτάνια προσπάθεια» που κάνει η χώρα, να υπάρξει θετική ανταπόκριση και έκφραση αλληλεγγύης από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων σε πολιτικό και θεσμικό επίπεδο, τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ, όσο και της ευρωζώνης.

Εξάλλου, ο υπουργός σημείωσε πως στο Συμβούλιο χαιρέτησε τις πρωτοβουλίες που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον στρατηγικό σχεδιασμό για την Ευρώπη του 2020, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξουν ποσοτικοποιημένοι στόχοι ειδικά στην καταπολέμηση της φτώχειας και την καταπολέμηση της ανεργίας, για τις ηλικίες από τα 20 έως και τα 65 έτη.

Τέλος, επισήμανε τη σημασία των πολιτικών για την υπέρβαση των περιφερειακών και τοπικών ανισοτήτων.
nooz.gr


Read more...

Σεισμός! Παράνομη η πώληση του ΟΤΕ...


...στην Deutcshe Telekom. Tι αποκαλύπτει ο Επίτροπος Μπαρνιέ στον ευρωβουλευτή Ν. Χουντή: Δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες δημόσιας προσφοράς για την εξαγορά. Ματαιώνεται και η εξαγορά από την DT επιπλέον μετοχών που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο. Νέα ζόρια για τον Αλογοσκούφη
.
"Σεισμό" -όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε Δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ- αναμένεται να προκαλέσει η απάντηση του Επιτρόπου Μισέλ Μπαρνιέ στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή σχετικά με την πώληση του ΟΤΕ στην γερμανική Deutsche Telekom (DT), της οποία τον έλεγχο έχει το γερμανικό δημόσιο. Η πώληση είχε γίνει επί κυβέρνησης ΝΔ και υπουργίας Αλογοσκούφη που τώρα θα έχει κι άλλα ζόρια να αντιμετωπίσει...

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει ότι:
Ο Γάλλος Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα εσωτερικής αγοράς, αποκαλύπτει ότι...

η Ευρ. Επιτροπή στις 22 Οκτωβρίου 2009 έχει ξεκινήσει επίσημη διαδικασία παράβασης εναντίον της Ελλάδας επειδή κατά την πώληση του ΟΤΕ στην DT δεν έχουν εφαρμοστεί ορθά οι διατάξεις της οδηγίας 2004/25 σχετικά με τις δημόσιες προσφορές εξαγοράς και ιδίως οι διατάξεις που αφορούν την προστασία των μειοψηφούντων μετόχων.
Η απάντηση αυτή, όχι μόνο ματαιώνει την προσπάθεια της DT να εξαγοράσει επιπλέον μετοχές που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο αλλά θέτει επιτακτικά το θέμα της επανεξέτασης της πώλησης του ΟΤΕ ή την εκ των υστέρων αποζημίωση των «μικρομετόχων», η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων είναι τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων.
Πιο συγκεκριμένα, ο Ν.Χουντής, στην Eρώτηση του τόνιζε: «Κατά τη διαδικασία ακρόασης των υποψηφίων Επιτρόπων, ο κ. Μπαρνιέ απαντώντας σε ερώτησή μου σχετικά με καταγγελίες ότι αγνοήθηκαν τα δικαιώματα των μειοψηφούντων μετόχων κατά την πώληση του ΟΤΕ στην DT δεσμεύτηκε πως το θέμα θα επανεξεταστεί και θα φροντίσει ώστε να εφαρμοστεί σωστά η κοινοτική νομοθεσία. Η μη υποβολή δημόσιας προσφοράς κατά την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΤΕ στην DT, που πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τον νόμο 3461/2006 (ΦΕΚ106, 30.5.2006), έρχεται σε ευθεία αντίθεση προς τις διατάξεις της οδηγίας 2004/25/EK, με συνέπεια την καταπάτηση των δικαιωμάτων των μειοψηφούντων μετόχων του ΟΤΕ δηλαδή 108.000 φυσικών προσώπων, 4.000 νομικών προσώπων μεταξύ των οποίων και ασφαλιστικών ταμείων εργαζομένων, τα οποία απώλεσαν τεράστια ποσά.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι α) ήδη ο Σύλλογος Μετόχων Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει καταγγείλει την μη υποβολή δημόσιας προσφοράς προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, β) ότι κορυφαία στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης, ως αντιπολίτευση, είχαν καταγγείλει το Ν.3461/2006 και την παρανομία που διαπράττονταν εις βάρος των ασφαλιστικών ταμείων και των υπόλοιπων μικρομετόχων του ΟΤΕ και γ) ότι έχουν ήδη παρέλθει 18μήνες από την πώληση του ΟΤΕ στην DT χωρίς οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να έχουν προβεί σε κάποια ουσιαστική ενέργεια, ερωτάται η Επιτροπή: Μπορεί να διερευνήσει εάν η σημερινή κυβέρνηση προτίθεται να επανεξετάσει την πώληση του ΟΤΕ από την πλευρά τουλάχιστον της προστασίας των μικρομετόχων όπως είχε υποσχεθεί; Ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να λάβει για την άρση της παραβίασης του πνεύματος και του γράμματος της οδηγίας 2004/25/ΕΚ σχετικά με τις δημόσιες προσφορές εξαγοράς και την κατάργηση του άρθρου 8 παρ. ζ του νόμου 3461/2006;
»
Στην απάντησή του ο κ. Μπαρνιέ, εξ’ονόματος της Ευρ. Επιτροπής αναφέρει:
«Κατόπιν της καταγγελίας από τον Σύνδεσμο Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών, η οποία αφορά την απόκτηση του ελέγχου του ΟΤΕ, η Επιτροπή απέστειλε επιστολή στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με ημερομηνία 22 Οκτωβρίου 2009, και ζήτησε να αποσαφηνιστεί, μεταξύ άλλων, γιατί στην περίπτωση της απόκτησης μετοχών του OTE από την DT δεν ενεργοποιήθηκε η υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας προσφοράς, καθώς και πώς έχει εξασφαλιστεί η προστασία των συμφερόντων των μειοψηφούντων μετόχων. Η Επιτροπή δεν έχει ακόμη λάβει απάντηση.
Από την προκαταρκτική εξέταση της Επιτροπής φαίνεται ότι δεν έχουν εφαρμοστεί ορθά οι διατάξεις της οδηγίας σχετικά με τις δημόσιες προσφορές εξαγοράς, και ιδίως οι διατάξεις που αφορούν την υποχρεωτική προσφορά, την προστασία των μειοψηφούντων μετόχων και την ισότιμη μεταχείριση των μετόχων. Συν τοις άλλοις, η δυνατότητα των κρατών μελών να παρεκκλίνουν από τις εν λόγω διατάξεις έχει ερμηνευθεί κατά τρόπο πολύ διασταλτικό.
Η Επιτροπή εξακολουθεί να παρακολουθεί τα θέματα αυτά και δεν θα παραλείψει να δώσει συνέχεια τους προσεχείς μήνες

Με αφορμή την απάντηση, ο Νίκος Χουντής έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Επιτέλους μετά από χρόνια αγώνα στην ευρωβουλή να αποδείξουμε ότι η πώληση του ΟΤΕ είχε γίνει με κραυγαλέα παράνομο τρόπο σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων και χιλιάδων μικρομετόχων του ΟΤΕ, αποκαλύπτεται η μεθόδευση με την οποία διευκολύνθηκε η DT να αγοράσει πολύ φθηνα τις μετοχές του ΟΤΕ σε βάρος των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και σε βάρος χιλιάδων μικρομετόχων του ΟΤΕ. Όπως προκύπτει από την απάντηση του κ. Μπαρνιέ η ελληνική κυβέρνηση από τις 22 Οκτωβρίου, -για τέσσερις τουλάχιστον μήνες- όχι μόνο κρατάει κρυφό το γεγονός της επιστολής της Επιτροπής αλλά μέχρι χθες ενθάρρυνε τους γερμανούς να ζητούν επιπλέον μετοχές από αυτές που κατέχει το ελλληνικό δημόσιο προκειμένου να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο του ΟΤΕ και των θυγατρικών του. Καλούμε την κυβέρνηση, που ως αντιπολίτευση μέσα στην Βουλή, με δηλώσεις του τότε κοινοβουλευτικού εκπροσώπου κ.Βενιζέλου και του εκπροσώπου τύπου και νυν Υπουρού Οικονομικών κ.Παπακωνσταντίνου, ζητούσε την «ακύρωση» της συμφωνίας ελληνικού δημοσίου με την DT ως αντιβαίνουσα στην κοινοτική νομοθεσία, να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και να ακυρώσει τη συμφωνία πώλησης του ΟΤΕ που έγινε με βάση το Ν.3461/2006 που παραβιάζει την κοινοτική νομοθεσία



Read more...

Σχέδιο για πάγωμα των δανείων στο Δημόσιο

Μετά τις περικοπές στις αποδοχές...

Πρόταση που αφορά στην χρονική επέκταση της διάρκειας των στεγαστικών δανείων που έχουν λάβει από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ)χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι φαίνεται ότι επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε συνεργασία με την διοίκηση του ΤΠΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, στην κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων που αφορούν την περικοπή κατά 30% του 13ου και του 14ου μισθού επιδιώκουν τώρα να βρουν μια φόρμουλα είτε παγώματος των δόσεων για ένα διάστημα 1-2 ετών είτε επέκτασης των δανείων που έχουν λάβει οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Τονίζεται ότι ο ΤΠΔ παρακρατά αυτομάτως από τον μισθό του υπαλλήλου την μηνιαία δόση των δανείων χωρίς να παρεμβάλλεται ο ίδιος.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση αφορά :

  • Την δυνατότητα παγώματος των δόσεων για 12 -24 μήνες εφόσον ένας υπάλληλος επικαλεστεί προβλήματα στην αποπληρωμή του. Σημειώνεται ότι σε αυτή την περίπτωση θα τρέχουν κανονικά οι τόκοι του δάνειου.
  • Χρονική επέκταση του δανείου με την ταυτόχρονη μείωση των δόσεων . Έτσι για παράδειγμα κάποιος που έχει λάβει ένα δάνειο 10ετιας θα μπορεί να προχωρήσει στην επέκταση του στα 15 η στα 20 χρόνια.


Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο δεν αποκλείεται να
ζητήσει και την συνδρομή των κρατικών και ιδιωτικών τραπεζών προς αυτή την
κατεύθυνση.

protothema.gr


Read more...

Επαφές Παπανδρέου πριν τη συνάντηση με Ομπάμα

Τριήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποιεί ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος έφθασε στην Ουάσιγκτον αργά χθες το βράδυ, προερχόμενος από το Παρίσι, όπου συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος συνοδεύεται από τον υπουργό Οικονομικών... Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, τους υπουργούς Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, και Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιντερ, και ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων του έλληνα Πρωθυπουργού με τον κ. Ομπάμα θα βρεθεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός κατά των κερδοσκόπων ο οποίος συμφωνήθηκε μετά τις επαφές του κ. Παπανδρέου με τον γάλλο Πρόεδρο κ. Νικολά Σαρκοζί και την γερμανίδα καγκελάριο κυρία Αγκέλα Μέρκελ. Ο μηχανισμός αυτός που δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα έχει τη μορφή Ταμείου, θα μπορεί να παρεμβαίνει κάθε φορά που μια χώρα δέχεται επιθέσεις κερδοσκόπων και να τη στηρίζει, είτε με χρήματα είτε με εγγυήσεις έναντι πιστοληπτικών φορέων ή τραπεζών. Επιτροπές τεχνοκρατών από τη Γαλλία και τη Γερμανία εργάζονται εντατικά αυτή την περίοδο προκειμένου να ετοιμάσουν τον μηχανισμό, ο οποίος πιθανότατα θα συζητηθεί στη σύνοδο του Ecofin της προσεχούς εβδομάδας.
Πάντως η συγκρότησή του θα γίνει άμεσα και όπως όλα δείχνουν θα «δοκιμαστεί» κατά την επόμενη απόπειρα της Ελλάδας να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές, τον Απρίλιο.
O πρωθυπουργός ανέλαβε να ενημερώσει για την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος επίσης έχει στραφεί κατά των κερδοσκόπων. Ο Γ.Παπανδρέου θα ζητήσει από τον Αμερικανό πρόεδρο να θέσει το ζήτημα στην ατζέντα του προσεχούς G20.

Οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού

Αργότερα σήμερα ο κ. Παπανδρέου θα μιλήσει στο ίδρυμα Μπρούκινγκς (Brookings) και στη συνέχεια θα συναντηθεί με την κα Κλίντον, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Το βράδυ θα παραβρεθεί σε επίσημη δεξίωση που παρατίθεται προς τιμήν του στο Μπλερ Χάουζ (Blair House). Αύριο, θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, ενώ θα έχει προηγηθεί συνάντησή του με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στο Καπιτώλιο. Μετά τον Λευκό Οίκο ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον κ. Γκάιτνερ, και ακολούθως θα επισκεφθεί το Κογκρέσο, όπου θα έχει συναντήσεις με τον ηγέτη των Δημοκρατικών που έχουν την πλειοψηφία, Χάρι Ριντ, όπως και των Ρεπουμπλικανών που αποτελούν τη μειοψηφία, Μιτς Μακόνελ. Στη
συνέχεια θα επιστρέψει στον Λευκό Οίκο για να παραστεί στον εορτασμό της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, παρουσία του Αμερικανού προέδρου, του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου, και επιφανών Ελληνοαμερικανών.
Την Τετάρτη, ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Τζον Κέρι και άλλα μέλη της Επιτροπής.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ουάσιγκτον, ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει σειρά συνεντεύξεων και θα έχει επαφές με αμερικανικά και άλλα μέσα ενημέρωσης.


Read more...

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ


Απο Enet.gr

Με την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για το νέο σύστημα αξιολόγησης γενικών διευθυντών του δημοσίου, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η συζήτηση, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, ανακοίνωσε ότι εφόσον τα κόμματα δεν συμφωνούν με την διαδικασία του κατεπείγοντος, η κυβέρνηση δεν θα επιμείνει και έτσι η συζήτηση και επεξεργασία του νομοσχεδίου, ξεκίνησε με την κανονική διαδικασία...


Αρχικά, ο κ. Ραγκούσης, εξήγησε ότι η κυβέρνηση εισηγήθηκε τη διαδικασία του κατεπείγοντος για τον κίνδυνο μία μεγάλη μερίδα των προϊσταμένων οργανικών μονάδων, να κατεβάσει τα μολύβια.

Σημείωσε όμως ότι επειδή η κυβέρνηση κατανοεί πως η διαδικασία του κατεπείγοντος δεν είναι επιθυμητή δεν έχει αντίρρηση να συζητηθεί εξαντλητικά.

Ο πρώην πρόεδρος της βουλής Απόστολος Κακλαμάνης υπογράμμισε ότι η βουλή και ιδιαίτερα η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ δεν αρνήθηκε στην κυβέρνηση και δεν επιθυμεί να προκαλέσει δυσκολία στην νομοθετική λειτουργία.Σημείωσε ωστόσο ότι το νομοσχέδιο είναι σοβαρό που απαιτεί εξαντλητική συζήτηση, οι βουλευτές θέλουν απεριόριστο το δικαίωμα λόγου και κατά συνέπεια η κυβέρνηση θα πρέπει να αποσύρει την πρότασή της για τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

fimotro

Read more...

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ





prasinogalatsi.gr



Read more...

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΦΩΝΙΕΣ


Ρεπορτάζ: Γιάννης Αντύπας (απο ΕΘΝΟΣ)

Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή σε τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρωθυπουργού και συνεργατών του με τους πρωταγωνιστές των τελευταίων επεισοδίων εσωκομματικής αναταραχής, τον Χρ. Παπουτσή και τον Κ. Σκανδαλίδη, αποφεύχθηκε η επιβολή πειθαρχικών μέτρων...


Το θέμα, όμως, δεν έχει κλείσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι μιλώντας με δημοσιογράφους, μετά το πέρας της συνάντησης με τον Ν. Σαρκοζί στο Παρίσι, ο Γ. Παπανδρέου είπε πως «δημιουργήθηκαν κάποιες παρεξηγήσεις, που θα διαλευκανθούν σύντομα, συντονισμένα, δυναμικά και αποφασιστικά»!

Τελεσίγραφο για τις παραφωνίες

Οπως είχε γράψει το «Εθνος» από το Σάββατο, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν εκπονήσει σχέδιο αλλαγών στο μοντέλο λειτουργίας της κυβέρνησης και του κόμματος, καθώς η περίοδος δεν επιτρέπει αμφισβητήσεις και προσωπικές στρατηγικές. Επιπλέον, η κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει τις επιδόσεις της σε κρίσιμους τομείς, όπως η ανάπτυξη και οι μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση, την Παιδεία και την Υγεία. Πέραν του μηνύματος ότι όποιος διαφοροποιείται θα θέτει εαυτόν αυτομάτως εκτός κυβερνητικών γραμμών, δεν θα πρέπει να αποκλείονται και κάποιες αλλαγές, που θα ενσωματώσουν τη «γνώση» των μέτρων και των ταξιδιών στο εξωτερικό.

Η Παρασκευή ήταν μια δύσκολη μέρα για τον πρωθυπουργό. Καθ’ οδόν από το Λουξεμβούργο, όπου είχε δει τον Ζ. Κλ. Γιούνκερ, ενημερώθηκε για τα επεισόδια στην Αθήνα. Για την επίθεση στον Γ. Παναγόπουλο και το επεισόδιο με τον Μ. Γλέζο. Εδωσε εντολές για αυτοσυγκράτηση των αστυνομικών δυνάμεων. Στο ενδιάμεσο της συνάντησής του με την Ανγκ. Μέρκελ, με το που τελείωσαν οι δηλώσεις τους για την ακρίβεια και ενώ θα ακολουθούσε δείπνο, ο Γ. Παπακωνσταντίνου τον ενημέρωσε και για το τηλεφώνημα του Φ. Σαχινίδη.
«Κάποιοι πυροβολούν από τα μετόπισθεν», ανέφερε ο πρωθυπουργός σε συνεργάτη του, μετά την επίθεση του Χρ. Παπουτσή κατά του Φ. Σαχινίδη στη Βουλή και τις δηλώσεις του Κ. Σκανδαλίδη
«Κάποιοι πυροβολούν από τα μετόπισθεν», ανέφερε ο πρωθυπουργός σε συνεργάτη του, μετά την επίθεση του Χρ. Παπουτσή κατά του Φ. Σαχινίδη στη Βουλή και τις δηλώσεις του Κ. Σκανδαλίδη

Ο υφυπουργός Οικονομικών ήταν σε κακή ψυχολογική κατάσταση μετά την επίθεση που είχε δεχθεί από τον Χρ. Παπουτσή. Ο υπουργός του μετέφερε αμέσως τη στήριξη του πρωθυπουργού και του ζήτησε να ηρεμήσει. Το νομοσχέδιο, άλλωστε, είχε ψηφιστεί.

Μόλις τελείωσε το δείπνο με τη Γερμανίδα καγκελάριο, ο Γ. Παπανδρέου έκανε τρία τηλεφωνήματα. Μίλησε με τον Θ. Πάγκαλο, τη Ρ. Βάρτζελη και τον Φ. Σαχινίδη. Αφού απέκτησε πλήρη εικόνα για την κατάσταση, εξέφρασε στον υφυπουργό Οικονομικών τη στήριξή του.

H επικοινωνία
Ο πρωθυπουργός δεν επιδίωξε να μιλήσει με τον γραμματέα της ΚΟ του κόμματός του. Η σιωπή του ήταν ένδειξη της δυσφορίας του.

Τελικά την πρωτοβουλία ανέλαβε ο Χρ. Παπουτσής, σύμφωνα με δήλωσή του στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, στην οποία μάλιστα εξέφρασε τη στήριξή του στο πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και προσωπικά στον Φ. Σαχινίδη...

Στο παρασκήνιο ο γραμματέας της ΚΟ δεχόταν τα πυρά βουλευτών πως «αντί να μας μαζεύει, όπως είναι ο ρόλος του, αυτός πυροδοτεί εντάσεις». «Κάνω ακριβώς τη δουλειά που μου έχει ανατεθεί, αν κάποιοι έχουν αλλάξει γραμμή είμαι πρόθυμος να διευκολύνω» ήταν το σχόλιο-απάντηση συνεργατών του Χρ. Παπουτσή.

Από την πρώτη στιγμή, βέβαια, ο Χρ. Παπουτσής είχε προσπαθήσει να ρίξει τους τόνους, τηλεφωνώντας σε δημοσιογράφους και εξηγώντας τη στάση του. Οτι ήταν φορτισμένος από τα επεισόδια στην πορεία και ότι απλώς αντέδρασε σε μία αποστροφή του Φ. Σαχινίδη.

H συνέντευξη του Κ. Σκανδαλίδη που άναψε φωτιές
Διευκρινιστική δήλωση μετά τη «θύελλα»

Δεν πρόλαβε ο Γ. Παπανδρέου να συνέλθει από την αρνητική έκπληξη της επίθεσης του Χρ. Παπουτσή στον Φ. Σαχινίδη και χθες το πρωί ήρθε αντιμέτωπος με τη συνέντευξη του Κ. Σκανδαλίδη. Αμέσως εξέφρασε σε συνεργάτη του το παράπονό του: «Εγώ ταξιδεύω σε όλο τον κόσμο αναζητώντας λύση και κάποιοι πυροβολούν από τα μετόπισθεν»!

Σε ερώτηση του «Εθνους» για το αν η συγκεκριμένη αποστροφή του πρωθυπουργού αφορά τον γραμματέα της ΚΟ και τον πρώτο βουλευτή της Α’ Αθηνών, ο συνεργάτης που τη μετέφερε στον Τύπο είπε πως «αφορά όλους όσοι δεν στέκονται στο ύψος των περιστάσεων». «Εμείς έχουμε την πολιτική μας και αυτή θα ακολουθήσουμε με απόλυτη ευθύνη έναντι του ελληνικού λαού» ήταν το μήνυμά του προς όλες τις κατευθύνσεις. Πάνω σε αυτήν την πολιτική και ψυχολογική κατάσταση ήρθε και το πρωτοσέλιδο της «Real» με τη συνέντευξη του Κ. Σκανδαλίδη.

Σε αυτή ο πρώην υπουργός χαρακτηρίζει «γροθιά στο στομάχι των ιδεών, των στόχων και των οραμάτων μας» τα πρόσφατα οικονομικά μέτρα και εκφράζει την άποψη πως «η διαχείριση της πολιτικής που τα επέβαλε έχει μεγάλα κενά».

Επιρρίπτει, μάλιστα, ευθύνη στον Γ. Παπανδρέου λέγοντας ότι «είναι δική του κύρια ευθύνη για τις δομές, τις λειτουργίες και τις πρακτικές που επέβαλε ή ανέχθηκε». «Επειγόντως οφείλει να λειτουργήσει και ως πρωθυπουργός και ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για να καλύψει την απόσταση, αλλάζοντας τα κακώς κείμενα ή πραττόμενα» λέει χαρακτηριστικά.

Ο Κ. Σκανδαλίδης έπιασε το «βαρύ» κλίμα και επικοινώνησε με τον Χ. Παμπούκη, ο οποίος συνόδευε τον πρωθυπουργό στο Παρίσι. Ακολούθησε διευκρινιστική δήλωση του βουλευτή Α’ Αθηνών:

«Ημουν, είμαι και θα είμαι πάντα ένας στρατιώτης του Κινήματος. Ενας φανατικός οπαδός της συντεταγμένης μάχης όλων των δυνάμεων. Στη σημερινή μου συνέντευξη τόνισα, για ακόμα μία φορά, ότι οι μάχες που δίνει καθημερινά ο Ελληνας πρωθυπουργός σε όλο τον κόσμο αποτελούν ελπίδα για τη χώρα και ότι τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση είναι μονόδρομος».

Εκλεισε, έτσι, ο πρώτος κύκλος της κρίσης, τουλάχιστον μέχρι να γυρίσει ο Γ. Παπανδρέου από τις ΗΠΑ.

Θ. Πάγκαλος:
Δεν υπάρχει ευχέρεια επιλογής

Δηλώσεις για τα μέτρα έκαναν και άλλα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ. «Τα οικονομικά μέτρα είναι εξαιρετικά δύσκολα και δεν είναι ευχάριστα σε κανέναν, αλλά θα πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει ευχέρεια επιλογής» επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις που υπάρχουν στο ΠΑΣΟΚ, ο Θ. Πάγκαλος τόνισε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν διατρέχει κίνδυνο διάσπασης ή διχασμού και ότι θα ήταν καλό να μην προσβλέπουν κάποιοι στο θυμικό».

Μήνυμα Βενιζέλου
Επιβεβλημένα χαρακτήρισε τα μέτρα ο Ευ. Βενιζέλος «προκειμένου να μην είναι η Ελλάδα ο αποσυνάγωγος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το κλωτσοσκούφι των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών, το κλωτσοσκούφι και ο αιχμάλωτος των κερδοσκόπων». Ο υπουργός Αμυνας έστειλε και ένα μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματός του: «Πρέπει να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Το ζήτημα αυτή τη στιγμή δεν είναι η σχέση της κυβέρνησης με τον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ, ούτε η διαφύλαξη μιας εκλογικής πελατείας εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ. Αυτή τη στιγμή το ζήτημα είναι εάν θα διασφαλίσουμε την ανεξαρτησία της χώρας».

fimotro

Read more...

Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας‏...

Δευτέρα, 08 Μαρτίου 2010


Οκτώ Μαρτίου 1857 στην Νέα Υόρκη, οι εργαζόμενες γυναίκες ντυμένες στα άσπρα, κάνουν απεργία με αίτημα την ίση αμοιβή με τους άνδρες. Η συγκέντρωση πνίγηκε στο αίμα, αλλά ο δρόμος για ίσα δικαιώματα των δύο φύλων άνοιξε τουλάχιστον στο δυτικό κόσμο.Το 1910 στην διεθνή γυναικεία διάσκεψη της Κοπενχάγης καθιερώθηκε η 8η Μαρτίου ως παγκόσμια ημέρα της γυναίκας μετά από πρόταση της μεγάλης φεμινίστριας Κλάρας Τσέτκιν. Από τότε γιορτάζεται κάθε χρόνο σε όλο τον πλανήτη είτε σε περιοχές όπου η γυναίκα είναι χειραραφετημένη είτε σε περιοχές όπου ζει υπό καταπίεση.



Read more...

ΚΡΑΣ ΤΕΣΤ ΜΕ ΟΜΟΛΟΓΑ 22 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ


Ρεπορτάζ : Κώστας Τσαχάκης
(από το Έθνος)


«Βραχνά» για το οικονομικό επιτελείο αποτελεί η παραμονή των spreads (διαφορά απόδοσης των ελληνικών ομολόγων σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά) σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα ακόμη και μετά τη λήψη των έκτακτων μέτρων. Και αυτό καθώς στο δίμηνο Απριλίου - Μαΐου το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να δανειστεί 22 δισ. ευρώ μόνο για να καλύψει τις λήξεις ομολόγων. Το...
«στοίχημα» είναι μεγάλο για το οικονομικό επιτελείο, καθώς, αν συνεχίσουμε να δανειζόμαστε με 300 ή 350 μονάδες βάσης (3% με 3,5%) πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, το... ετήσιο καπέλο για τόκους θα κυμανθεί μεταξύ 1 και 1,5 δισ. ευρώ.
Στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι μέχρι να ξαναβγούμε στις αγορές, το spread θα έχει υποχωρήσει στις 200 μονάδες βάσης ή ακόμη και χαμηλότερα (από τις 290 μονάδες που είναι σήμερα), ώστε το τελικό επιτόκιο με το οποίο δανείζεται το Ελληνικό Δημόσιο να πέσει στο 5%.
Προς αυτήν την κατεύθυνση σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξουν οι κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία, όπως έγραψε το «Εθνος», επεξεργάζεται σχέδιο τεσσάρων σημείων για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας και την αποκλιμάκωση των επιτοκίων.
Επιπλέον, σε εξέλιξη βρίσκεται και δημόσιος διάλογος για το πώς θα αντιδράσει η Ευρωπαϊκή Ενωση για την υποστήριξη χωρών-μελών αλλά και του ίδιου του ευρώ.
Πιο αναλυτικά, το οικονομικό επιτελείο στοχεύει στην αποκλιμάκωση του κόστους με το οποίο το Δημόσιο θα δανειστεί περίπου 35 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2010.
Μόνο στο δίμηνο Απριλίου - Μαΐου οι λήξεις ομολόγων που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση ανέρχονται σε 22 δισ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του έτους έως σήμερα ο δημόσιος δανεισμός έχει ανέλθει σε 18,6 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, προς τα τέλη Μαρτίου ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει σε κοινοπρακτικές εκδόσεις ομολόγων πενταετούς και δεκαετούς διάρκειας.
Με το spread 10ετούς ομολόγου να κινείται τις τελευταίες ημέρες κάτω από τις 300 μονάδες (στην περιοχή των 290), παραμένοντας, όμως, σε επίπεδα που επιβαρύνουν υπέρμετρα το Δημόσιο με δαπάνες για τόκους, τα όσα δρομολογηθούν προσεχώς σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους είναι καθοριστικά. Οπως σχολιάζουν αναλυτές, εάν η χώρα εξακολουθήσει να δανείζεται με τέτοια επιτόκια φέτος και το 2011, επί της ουσίας δυσχεραίνει σημαντικά, αν όχι υπονομεύεται, η προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Το «Der Spiegel»
Σε σχέδια ανάγκης για τη διάσωση της Ελλάδας σε περίπτωση που οι κερδοσκοπικές επιθέσεις συνεχιστούν, αναφέρεται το περιοδικό «Der Spiegel».
Τα σχέδια, που φέρουν και «γερμανική σφραγίδα», μπορούν να υλοποιηθούν εντός 48 ωρών.
Οπως υποστηρίζει ο εβδομαδιαίο πολιτικό περιοδικό, ολιγομελής ομάδα εργασίας της Ε.Ε. επεξεργάζεται μέτρα διάσωσης. Η ομάδα αυτή αποτελείται από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Κομισιόν αλλά και κυβερνητικούς αξιωματούχους ορισμένων κρατών - μελών, μεταξύ αυτών της Γερμανίας και της Γαλλίας.
Στο εκτενές άρθρο του «Der Spiegel» αναφέρεται ότι το πακέτο οικονομικής βοήθειας, ύψους έως και 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα αποτελείται από δάνεια και εγγυήσεις εκ μέρους των χωρών που θα συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια. Οπως διαβεβαιώνει ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών, Γιοργκ Ασμουσεν, εάν χρειαστεί το ποσό αυτό μπορεί να καταβληθεί μέσα σε 48 ώρες.

fimotro

Read more...

Φθηνά δάνεια για όσους χρωστούν σε Δημόσιο και Ταμεία

Νέο πρόγραμμα από το ΤΕΜΠΜΕ

Αλλάζουν οι όροι λειτουργίας του Ταμείου Εγγυοδοσίας, για να μπορούν να πάρουν περισσότεροι «φτηνά δάνεια» με εγγυητή το Κράτος. Καθώς η αγορά βυθίζεται στη μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων δεκαετιών, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει σήμερα και ένα νέο πρόγραμμα με προνομιακά δάνεια, για όσους δυσκολεύονται να πληρώσουν τα χρέη τους στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά Ταμεία.

Η υπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας κ. Λούκα Κατσέλη θα ανακοινώσει το πλαίσιο των αλλαγών που σχεδιάζει να επιφέρει στη λειτουργία του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ μικρών Επιχειρήσεων, ώστε να μπορούν περισσότερες επιχειρήσεις να πάρουν δάνεια, με προνομιακούς όρους και με επιδότηση επιτοκίου.

Εν μέσω κρίσης, θα ανακοινώσει και ένα νέο πρόγραμμα, για όσους χρωστούν σε ασφαλιστικά ταμεία και Δημόσιο, ώστε να παίρνουν:

δάνεια 100.000 – 150.000 ευρώ
μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 50 εργαζόμενους,
με κρατική εγγύηση από το ΤΕΜΠΜΕ,
για διάρκεια 5-6 χρόνια,
και με περίοδο χάριτος 1 ως 2 χρόνια.
Το πρόγραμμα αποτελούσε αίτημα των παραγωγικών φορέων από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ «έτσι θα μπορέσουν να αναπνεύσουν οι επιχειρήσεις και να εκπληρώσουν σε ένα βάθος χρόνου 5 ετών αυτές τις υποχρεώσεις τους, χωρίς τα πρόστιμα».

Υπολογίζεται ότι περί τις 240.000 επιχειρηματίες δεν μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές στο ασφαλιστικό τους Ταμείο (ΟΑΕΕ) ενώ ξεπερνούν τις 400.000 μαζί με εκείνους που χρωστούν στην Εφορία, στο ΙΚΑ κλπ. Για τις οφειλές τους αυτές, δεν μπορούν να θεωρήσουν στοιχεία, αδυνατούν να λειτουργήσουν και απειλούνται με λουκέτο…
Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ.Παύλος Ραβάνης, για όλους αυτούς «είναι ευκαιρία, εφόσον πάρουν μακροχρόνια και χαμηλότοκα δάνεια, ακόμα και με δύο χρόνια περίοδο χάριτος, να ανταπεξέλθουν σε αυτήν την δύσκολη κρίση.
Στόχος του υπουργείου Οικονομίας είναι να αναθεωρήσει τις περισσότερες από τις προϋποθέσεις που αποκλείουν χιλιάδες επιχειρήσεις από τη χρηματοδότηση μέσω Ταμείου Εγγυοδοσίας , όπως για το κριτήριο για την τριετή συνεχή κερδοφορία, και να αντικατασταθούν από μια πιστοποίηση βιωσιμότητας, την οποία θα εκδίδει η τράπεζα που δίνει τα χρήματα.

protothema.gr

Read more...