Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Γ.Παπανδρέου


Aναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού:

Δευτέρα 8 Μαρτίου


· Στις 10:30 π.μ., Ομιλία στο Brookings Institution.

· Στη 1:00 μ.μ., Συνάντηση με την Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Hillary Clinton. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις. (State Department)

· Στις 7:00 μ.μ., Δεξίωση στο Blair House

· Στις 7:30 μ.μ., Δείπνο παρατιθέμενο από τη Διευθύντρια Εθιμοτυπίας του Λευκού Οίκου προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. κ. Δημητρίου. (Blair House)

Τρίτη 9 Μαρτίου

· Στις 11:00 μ.μ., Συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νancy Pelosi. (232 Capitol Building)

· Στις 2:00 μ.μ., Συνάντηση με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Barack Obama. (Λευκός Οίκος)

· Στις 3:15 μ.μ, Συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομίας των Ηνωμένων Πολιτειών, Timothy F. Geithner , (Ξενοδοχείο Ritz Carlton)

· Στις 4:15 μ.μ., Συνάντηση με τον Επικεφαλής της Πλειοψηφίας της Γερουσίας, Γερουσιαστή, Harry Reid (D-Nevada) και τον Επικεφαλής της Μειοψηφίας, Γερουσιαστή, Mitch McConnell (R-Kentucky), καθώς και άλλους Γερουσιαστές. (Γερουσία)

· Στις 4:30 μ.μ., Χαιρετισμός στον Εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου, στον Λευκό Οίκο.

· Στις 6:45 μ.μ., Συνάντηση με τον Βill Clinton. (Ξενοδοχείο Ritz Carlton)

· Στις 7:30 μ.μ., Δείπνο προς τιμήν του Πρωθυπουργού, με τη συμμετοχή διακεκριμένων Ελληνοαμερικανών οικονομικών παραγόντων. (Ξενοδοχείο Ritz Carlton)

Τετάρτη 10 Μαρτίου


· Στις 11:00 π.μ., Δηλώσεις προς τους εκπροσώπους των ελληνικών Μέσων Ενημέρωσης. (Πρεσβεία Ελλάδας)

· Στις 2:00 μ.μ., Συνάντηση με τον Πρόεδρο John Kerry (D-Massachusetts) και μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. (Γερουσία)



"Θερμότερο το κλίμα στο Παρίσι"

Τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, κάνουν λόγω για θερμότερο κλίμα στη συνάντηση Παπανδρέου-Σαρκοζύ, ενώ αναφέρονται ιδιαίτερα στη στήριξη του Γάλλου Προέδρου, τόσο στον Γιώργο Παπανδρέου, όσο και στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.

ΒΒC: Η Γαλλία προσφέρει στήριξη στην Ελλάδα
Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι η χώρα του θα σταθεί «αποφασιστικά» στην Ελλάδα που επιβάλλει μέτρα λιτότητας για τη μείωση του ελλείμματος από το 12,7%.
Συναντήθηκε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Γεώργιο Παπανδρέου, ο οποίος ζητεί την υποστήριξη από την ΕΕ την ΗΠΑ σε μια σειρά από συναντήσεις.
Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την εκτίμησή του για τη γαλλική υποστήριξη, αλλά επανέλαβε ότι η βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μπορούσε ακόμη να είναι αναγκαία.
Επιδιώκει από τις ευρωπαϊκές χώρες, στήριξη, για να ηρεμήσει τις αγορές και να μειωθεί το υψηλό κόστος δανεισμού της Ελλάδας.

Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι η Ελλάδα «δεν ζητά χρήματα", ενώ τόνισε ότι:
«ζητήσαμε να δανειζόμαστε με παρόμοια, αν όχι με τους ίδιους όρους, όπως οι άλλες χώρες της ευρωζώνης."

Σε κοινή συνέντευξη τύπου στο Παρίσι, ο κ. Σαρκοζί δήλωσε: "Η Γαλλία στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας με τον πιο αποφασιστικό τρόπο. Το ευρώ είναι το νόμισμά μας. Προϋποθέτει την αλληλεγγύη. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία για την έκφραση αυτής της αλληλεγγύης."

Ωστόσο, δεν παρουσιάστηκε κάποιο περίγραμμα με συγκεκριμένα μέτρα για να βοηθηθεί η Ελλάδα, αλλά είπε ότι η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας εργάζεται πάνω σε ένα πρόγραμμα.
"Η Christine Lagarde, σε συνεργασία με τους συναδέλφους της στην ευρωζώνη και στην Ευρώπη ... εργάζεται πάνω σε ένα πρόγραμμα ειδικών μέτρων, εάν η Ελλάδα έχει τελικά ανάγκη."
Ο Νικόλα Σαρκοζί τόνισε ότι, οι χώρες της ευρωζώνης δεν θα την εγκαταλείψουν.


Στο σύνολό του ο διεθνής Τύπος, Bloomberg, Wall Street Jurnal, αναφέρονται με θετικά σχόλεια στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, όπως επίσης και στην πρόταση Σόιλμπε - μέσω συνέντευξής του στην γερμανική εφημερίδα Die Welt, για τη σύσταση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.


Σε σχέδια ανάγκης για τη διάσωση της Ελλάδας σε περίπτωση που οι κερδοσκοπικές επιθέσεις συνεχιστούν αναφέρεται το περιοδικό Der Spiegel. Τα σχέδια που φέρουν και γερμανική σφραγίδα μπορούν να υλοποιηθούν εντός 48 ωρών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: