Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Επαφές Παπανδρέου πριν τη συνάντηση με Ομπάμα

Τριήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποιεί ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος έφθασε στην Ουάσιγκτον αργά χθες το βράδυ, προερχόμενος από το Παρίσι, όπου συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος συνοδεύεται από τον υπουργό Οικονομικών... Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, τους υπουργούς Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, και Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιντερ, και ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων του έλληνα Πρωθυπουργού με τον κ. Ομπάμα θα βρεθεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός κατά των κερδοσκόπων ο οποίος συμφωνήθηκε μετά τις επαφές του κ. Παπανδρέου με τον γάλλο Πρόεδρο κ. Νικολά Σαρκοζί και την γερμανίδα καγκελάριο κυρία Αγκέλα Μέρκελ. Ο μηχανισμός αυτός που δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα έχει τη μορφή Ταμείου, θα μπορεί να παρεμβαίνει κάθε φορά που μια χώρα δέχεται επιθέσεις κερδοσκόπων και να τη στηρίζει, είτε με χρήματα είτε με εγγυήσεις έναντι πιστοληπτικών φορέων ή τραπεζών. Επιτροπές τεχνοκρατών από τη Γαλλία και τη Γερμανία εργάζονται εντατικά αυτή την περίοδο προκειμένου να ετοιμάσουν τον μηχανισμό, ο οποίος πιθανότατα θα συζητηθεί στη σύνοδο του Ecofin της προσεχούς εβδομάδας.
Πάντως η συγκρότησή του θα γίνει άμεσα και όπως όλα δείχνουν θα «δοκιμαστεί» κατά την επόμενη απόπειρα της Ελλάδας να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές, τον Απρίλιο.
O πρωθυπουργός ανέλαβε να ενημερώσει για την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος επίσης έχει στραφεί κατά των κερδοσκόπων. Ο Γ.Παπανδρέου θα ζητήσει από τον Αμερικανό πρόεδρο να θέσει το ζήτημα στην ατζέντα του προσεχούς G20.

Οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού

Αργότερα σήμερα ο κ. Παπανδρέου θα μιλήσει στο ίδρυμα Μπρούκινγκς (Brookings) και στη συνέχεια θα συναντηθεί με την κα Κλίντον, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Το βράδυ θα παραβρεθεί σε επίσημη δεξίωση που παρατίθεται προς τιμήν του στο Μπλερ Χάουζ (Blair House). Αύριο, θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, ενώ θα έχει προηγηθεί συνάντησή του με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στο Καπιτώλιο. Μετά τον Λευκό Οίκο ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον κ. Γκάιτνερ, και ακολούθως θα επισκεφθεί το Κογκρέσο, όπου θα έχει συναντήσεις με τον ηγέτη των Δημοκρατικών που έχουν την πλειοψηφία, Χάρι Ριντ, όπως και των Ρεπουμπλικανών που αποτελούν τη μειοψηφία, Μιτς Μακόνελ. Στη
συνέχεια θα επιστρέψει στον Λευκό Οίκο για να παραστεί στον εορτασμό της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, παρουσία του Αμερικανού προέδρου, του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου, και επιφανών Ελληνοαμερικανών.
Την Τετάρτη, ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Τζον Κέρι και άλλα μέλη της Επιτροπής.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ουάσιγκτον, ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει σειρά συνεντεύξεων και θα έχει επαφές με αμερικανικά και άλλα μέσα ενημέρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: