(από το Έθνος)
«Βραχνά» για το οικονομικό επιτελείο αποτελεί η παραμονή των spreads (διαφορά απόδοσης των ελληνικών ομολόγων σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά) σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα ακόμη και μετά τη λήψη των έκτακτων μέτρων. Και αυτό καθώς στο δίμηνο Απριλίου - Μαΐου το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να δανειστεί 22 δισ. ευρώ μόνο για να καλύψει τις λήξεις ομολόγων. Το... «στοίχημα» είναι μεγάλο για το οικονομικό επιτελείο, καθώς, αν συνεχίσουμε να δανειζόμαστε με 300 ή 350 μονάδες βάσης (3% με 3,5%) πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, το... ετήσιο καπέλο για τόκους θα κυμανθεί μεταξύ 1 και 1,5 δισ. ευρώ.
Στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι μέχρι να ξαναβγούμε στις αγορές, το spread θα έχει υποχωρήσει στις 200 μονάδες βάσης ή ακόμη και χαμηλότερα (από τις 290 μονάδες που είναι σήμερα), ώστε το τελικό επιτόκιο με το οποίο δανείζεται το Ελληνικό Δημόσιο να πέσει στο 5%.
Προς αυτήν την κατεύθυνση σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξουν οι κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία, όπως έγραψε το «Εθνος», επεξεργάζεται σχέδιο τεσσάρων σημείων για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας και την αποκλιμάκωση των επιτοκίων.
Επιπλέον, σε εξέλιξη βρίσκεται και δημόσιος διάλογος για το πώς θα αντιδράσει η Ευρωπαϊκή Ενωση για την υποστήριξη χωρών-μελών αλλά και του ίδιου του ευρώ.
Πιο αναλυτικά, το οικονομικό επιτελείο στοχεύει στην αποκλιμάκωση του κόστους με το οποίο το Δημόσιο θα δανειστεί περίπου 35 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2010.
Μόνο στο δίμηνο Απριλίου - Μαΐου οι λήξεις ομολόγων που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση ανέρχονται σε 22 δισ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του έτους έως σήμερα ο δημόσιος δανεισμός έχει ανέλθει σε 18,6 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, προς τα τέλη Μαρτίου ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει σε κοινοπρακτικές εκδόσεις ομολόγων πενταετούς και δεκαετούς διάρκειας.
Με το spread 10ετούς ομολόγου να κινείται τις τελευταίες ημέρες κάτω από τις 300 μονάδες (στην περιοχή των 290), παραμένοντας, όμως, σε επίπεδα που επιβαρύνουν υπέρμετρα το Δημόσιο με δαπάνες για τόκους, τα όσα δρομολογηθούν προσεχώς σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους είναι καθοριστικά. Οπως σχολιάζουν αναλυτές, εάν η χώρα εξακολουθήσει να δανείζεται με τέτοια επιτόκια φέτος και το 2011, επί της ουσίας δυσχεραίνει σημαντικά, αν όχι υπονομεύεται, η προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Το «Der Spiegel»
Σε σχέδια ανάγκης για τη διάσωση της Ελλάδας σε περίπτωση που οι κερδοσκοπικές επιθέσεις συνεχιστούν, αναφέρεται το περιοδικό «Der Spiegel».
Τα σχέδια, που φέρουν και «γερμανική σφραγίδα», μπορούν να υλοποιηθούν εντός 48 ωρών.
Οπως υποστηρίζει ο εβδομαδιαίο πολιτικό περιοδικό, ολιγομελής ομάδα εργασίας της Ε.Ε. επεξεργάζεται μέτρα διάσωσης. Η ομάδα αυτή αποτελείται από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Κομισιόν αλλά και κυβερνητικούς αξιωματούχους ορισμένων κρατών - μελών, μεταξύ αυτών της Γερμανίας και της Γαλλίας.
Στο εκτενές άρθρο του «Der Spiegel» αναφέρεται ότι το πακέτο οικονομικής βοήθειας, ύψους έως και 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα αποτελείται από δάνεια και εγγυήσεις εκ μέρους των χωρών που θα συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια. Οπως διαβεβαιώνει ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών, Γιοργκ Ασμουσεν, εάν χρειαστεί το ποσό αυτό μπορεί να καταβληθεί μέσα σε 48 ώρες.
fimotro
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου