Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

ΠΑΓΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΦΠΑ...


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Σκούφου
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Μπαράζ προσφορών αρχίζει στο λιανεμπόριο με φόντο τη μείωση της κατανάλωσης αλλά και τις αυξήσεις τιμών που αναμένονται στην αγορά το επόμενο διάστημα εξαιτίας της αύξησης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και των ειδικών φόρων κατανάλωσης. Μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ δηλώνουν διατεθειμένες να απορροφήσουν... τον ΦΠΑ σε μια προσπάθεια να αντιστρέψουν το κακό κλίμα που υπάρχει στην αγορά ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και οι μικρότερες επιχειρήσεις, οι πωλήσεις των οποίων έχουν μειωθεί έως 20% σε σχέση με πέρσι.
Σήμερα μάλιστα έχει προγραμματιστεί έκτακτο συμβούλιο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου ώστε να συζητηθεί το ενδεχόμενο οι επιχειρήσεις- μέλη της ΕΣΕΕ να απορροφήσουν την αύξηση του ΦΠΑ ενώ την περασμένη Παρασκευή ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά κάλεσε τις επιχειρήσεις του Πειραιά να απορροφήσουν τις αυξήσεις από τον ΦΠΑ.
Ο πόλεμος τιμών και προσφορών καλά κρατεί στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Η μείωση των πωλήσεών τους από την αρχή του χρόνου τις αναγκάζει να ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη προσφορές μειώνοντας τις τιμές των προϊόντων τους, ακόμη και χαρίζοντας τον ΦΠΑ.
Ηδη η αλυσίδα Lidl ενημερώνει τους καταναλωτές ότι δεν θα προχωρήσει σε αύξηση του ΦΠΑ στα προϊόντα της κρατώντας σταθερές τις τιμές της ενώ σε εβδομαδιαία βάση συνεχίζει να πραγματοποιεί προσφορές σε συγκεκριμένα προϊόντα και διατηρεί σταθερά έναν μεγάλο αριθμό βασικών ειδών με μειωμένες τιμές που ξεπερνούν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και το 20%.
Ανάλογη πολιτική ακολουθεί η αλυσίδα Αldi, η οποία επίσης ανακοίνωσε ότι θα απορροφήσει τις αυξήσεις που θα προκύψουν από την αύξηση του ΦΠΑ στις 15 Μαρτίου ενώ και αυτή συνεχίζει πολιτική χαμηλών τιμών και προσφορών κάθε εβδομάδα.
Από το παιχνίδι όμως των προσφορών δεν θα μπορούσαν να απέχουν και οι παραδοσιακές αλυσίδες. Τα καταστήματα Carrefour Μαρινόπουλος ανακοίνωσαν για όλο τον μήνα Μάρτιο (έως τις 27 Μαρτίου) πακέτο προσφορών που αφορά επιστροφή του 15% της τιμής σε 10.000 βασικά προϊόντα. Με την αγορά των συγκεκριμένων προϊόντων, μέσω της κάρτας Club της αλυσίδας, οι καταναλωτές θα κερδίζουν 15% επιστροφή της συνολικής αξίας αυτών των προϊόντων. Την ίδια ώρα μειώσεις τιμών κατά 30% σε 1.000 προϊόντα κάνει για τους κατόχους της κάρτας mass club card και η αλυσίδα Μασούτης έως τις 20 Μαρτίου ενώ προσφορές σε δεκάδες προϊόντα έως τις 20 Μαρτίου έχει ανακοινώσει και η ΑΒ Βασιλόπουλος. Τέλος, στον πόλεμο των προσφορών συμμετέχει και η αλυσίδα Ατλάντικ έως τις 21 Μαρτίου, με χαμηλότερες τιμές σε σειρά προϊόντων που φέρουν το σήμα με την μπλε καρδιά.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: