Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΦΩΝΙΕΣ


Ρεπορτάζ: Γιάννης Αντύπας (απο ΕΘΝΟΣ)

Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή σε τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρωθυπουργού και συνεργατών του με τους πρωταγωνιστές των τελευταίων επεισοδίων εσωκομματικής αναταραχής, τον Χρ. Παπουτσή και τον Κ. Σκανδαλίδη, αποφεύχθηκε η επιβολή πειθαρχικών μέτρων...


Το θέμα, όμως, δεν έχει κλείσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι μιλώντας με δημοσιογράφους, μετά το πέρας της συνάντησης με τον Ν. Σαρκοζί στο Παρίσι, ο Γ. Παπανδρέου είπε πως «δημιουργήθηκαν κάποιες παρεξηγήσεις, που θα διαλευκανθούν σύντομα, συντονισμένα, δυναμικά και αποφασιστικά»!

Τελεσίγραφο για τις παραφωνίες

Οπως είχε γράψει το «Εθνος» από το Σάββατο, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν εκπονήσει σχέδιο αλλαγών στο μοντέλο λειτουργίας της κυβέρνησης και του κόμματος, καθώς η περίοδος δεν επιτρέπει αμφισβητήσεις και προσωπικές στρατηγικές. Επιπλέον, η κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει τις επιδόσεις της σε κρίσιμους τομείς, όπως η ανάπτυξη και οι μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση, την Παιδεία και την Υγεία. Πέραν του μηνύματος ότι όποιος διαφοροποιείται θα θέτει εαυτόν αυτομάτως εκτός κυβερνητικών γραμμών, δεν θα πρέπει να αποκλείονται και κάποιες αλλαγές, που θα ενσωματώσουν τη «γνώση» των μέτρων και των ταξιδιών στο εξωτερικό.

Η Παρασκευή ήταν μια δύσκολη μέρα για τον πρωθυπουργό. Καθ’ οδόν από το Λουξεμβούργο, όπου είχε δει τον Ζ. Κλ. Γιούνκερ, ενημερώθηκε για τα επεισόδια στην Αθήνα. Για την επίθεση στον Γ. Παναγόπουλο και το επεισόδιο με τον Μ. Γλέζο. Εδωσε εντολές για αυτοσυγκράτηση των αστυνομικών δυνάμεων. Στο ενδιάμεσο της συνάντησής του με την Ανγκ. Μέρκελ, με το που τελείωσαν οι δηλώσεις τους για την ακρίβεια και ενώ θα ακολουθούσε δείπνο, ο Γ. Παπακωνσταντίνου τον ενημέρωσε και για το τηλεφώνημα του Φ. Σαχινίδη.
«Κάποιοι πυροβολούν από τα μετόπισθεν», ανέφερε ο πρωθυπουργός σε συνεργάτη του, μετά την επίθεση του Χρ. Παπουτσή κατά του Φ. Σαχινίδη στη Βουλή και τις δηλώσεις του Κ. Σκανδαλίδη
«Κάποιοι πυροβολούν από τα μετόπισθεν», ανέφερε ο πρωθυπουργός σε συνεργάτη του, μετά την επίθεση του Χρ. Παπουτσή κατά του Φ. Σαχινίδη στη Βουλή και τις δηλώσεις του Κ. Σκανδαλίδη

Ο υφυπουργός Οικονομικών ήταν σε κακή ψυχολογική κατάσταση μετά την επίθεση που είχε δεχθεί από τον Χρ. Παπουτσή. Ο υπουργός του μετέφερε αμέσως τη στήριξη του πρωθυπουργού και του ζήτησε να ηρεμήσει. Το νομοσχέδιο, άλλωστε, είχε ψηφιστεί.

Μόλις τελείωσε το δείπνο με τη Γερμανίδα καγκελάριο, ο Γ. Παπανδρέου έκανε τρία τηλεφωνήματα. Μίλησε με τον Θ. Πάγκαλο, τη Ρ. Βάρτζελη και τον Φ. Σαχινίδη. Αφού απέκτησε πλήρη εικόνα για την κατάσταση, εξέφρασε στον υφυπουργό Οικονομικών τη στήριξή του.

H επικοινωνία
Ο πρωθυπουργός δεν επιδίωξε να μιλήσει με τον γραμματέα της ΚΟ του κόμματός του. Η σιωπή του ήταν ένδειξη της δυσφορίας του.

Τελικά την πρωτοβουλία ανέλαβε ο Χρ. Παπουτσής, σύμφωνα με δήλωσή του στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, στην οποία μάλιστα εξέφρασε τη στήριξή του στο πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και προσωπικά στον Φ. Σαχινίδη...

Στο παρασκήνιο ο γραμματέας της ΚΟ δεχόταν τα πυρά βουλευτών πως «αντί να μας μαζεύει, όπως είναι ο ρόλος του, αυτός πυροδοτεί εντάσεις». «Κάνω ακριβώς τη δουλειά που μου έχει ανατεθεί, αν κάποιοι έχουν αλλάξει γραμμή είμαι πρόθυμος να διευκολύνω» ήταν το σχόλιο-απάντηση συνεργατών του Χρ. Παπουτσή.

Από την πρώτη στιγμή, βέβαια, ο Χρ. Παπουτσής είχε προσπαθήσει να ρίξει τους τόνους, τηλεφωνώντας σε δημοσιογράφους και εξηγώντας τη στάση του. Οτι ήταν φορτισμένος από τα επεισόδια στην πορεία και ότι απλώς αντέδρασε σε μία αποστροφή του Φ. Σαχινίδη.

H συνέντευξη του Κ. Σκανδαλίδη που άναψε φωτιές
Διευκρινιστική δήλωση μετά τη «θύελλα»

Δεν πρόλαβε ο Γ. Παπανδρέου να συνέλθει από την αρνητική έκπληξη της επίθεσης του Χρ. Παπουτσή στον Φ. Σαχινίδη και χθες το πρωί ήρθε αντιμέτωπος με τη συνέντευξη του Κ. Σκανδαλίδη. Αμέσως εξέφρασε σε συνεργάτη του το παράπονό του: «Εγώ ταξιδεύω σε όλο τον κόσμο αναζητώντας λύση και κάποιοι πυροβολούν από τα μετόπισθεν»!

Σε ερώτηση του «Εθνους» για το αν η συγκεκριμένη αποστροφή του πρωθυπουργού αφορά τον γραμματέα της ΚΟ και τον πρώτο βουλευτή της Α’ Αθηνών, ο συνεργάτης που τη μετέφερε στον Τύπο είπε πως «αφορά όλους όσοι δεν στέκονται στο ύψος των περιστάσεων». «Εμείς έχουμε την πολιτική μας και αυτή θα ακολουθήσουμε με απόλυτη ευθύνη έναντι του ελληνικού λαού» ήταν το μήνυμά του προς όλες τις κατευθύνσεις. Πάνω σε αυτήν την πολιτική και ψυχολογική κατάσταση ήρθε και το πρωτοσέλιδο της «Real» με τη συνέντευξη του Κ. Σκανδαλίδη.

Σε αυτή ο πρώην υπουργός χαρακτηρίζει «γροθιά στο στομάχι των ιδεών, των στόχων και των οραμάτων μας» τα πρόσφατα οικονομικά μέτρα και εκφράζει την άποψη πως «η διαχείριση της πολιτικής που τα επέβαλε έχει μεγάλα κενά».

Επιρρίπτει, μάλιστα, ευθύνη στον Γ. Παπανδρέου λέγοντας ότι «είναι δική του κύρια ευθύνη για τις δομές, τις λειτουργίες και τις πρακτικές που επέβαλε ή ανέχθηκε». «Επειγόντως οφείλει να λειτουργήσει και ως πρωθυπουργός και ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για να καλύψει την απόσταση, αλλάζοντας τα κακώς κείμενα ή πραττόμενα» λέει χαρακτηριστικά.

Ο Κ. Σκανδαλίδης έπιασε το «βαρύ» κλίμα και επικοινώνησε με τον Χ. Παμπούκη, ο οποίος συνόδευε τον πρωθυπουργό στο Παρίσι. Ακολούθησε διευκρινιστική δήλωση του βουλευτή Α’ Αθηνών:

«Ημουν, είμαι και θα είμαι πάντα ένας στρατιώτης του Κινήματος. Ενας φανατικός οπαδός της συντεταγμένης μάχης όλων των δυνάμεων. Στη σημερινή μου συνέντευξη τόνισα, για ακόμα μία φορά, ότι οι μάχες που δίνει καθημερινά ο Ελληνας πρωθυπουργός σε όλο τον κόσμο αποτελούν ελπίδα για τη χώρα και ότι τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση είναι μονόδρομος».

Εκλεισε, έτσι, ο πρώτος κύκλος της κρίσης, τουλάχιστον μέχρι να γυρίσει ο Γ. Παπανδρέου από τις ΗΠΑ.

Θ. Πάγκαλος:
Δεν υπάρχει ευχέρεια επιλογής

Δηλώσεις για τα μέτρα έκαναν και άλλα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ. «Τα οικονομικά μέτρα είναι εξαιρετικά δύσκολα και δεν είναι ευχάριστα σε κανέναν, αλλά θα πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει ευχέρεια επιλογής» επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις που υπάρχουν στο ΠΑΣΟΚ, ο Θ. Πάγκαλος τόνισε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν διατρέχει κίνδυνο διάσπασης ή διχασμού και ότι θα ήταν καλό να μην προσβλέπουν κάποιοι στο θυμικό».

Μήνυμα Βενιζέλου
Επιβεβλημένα χαρακτήρισε τα μέτρα ο Ευ. Βενιζέλος «προκειμένου να μην είναι η Ελλάδα ο αποσυνάγωγος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το κλωτσοσκούφι των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών, το κλωτσοσκούφι και ο αιχμάλωτος των κερδοσκόπων». Ο υπουργός Αμυνας έστειλε και ένα μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματός του: «Πρέπει να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Το ζήτημα αυτή τη στιγμή δεν είναι η σχέση της κυβέρνησης με τον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ, ούτε η διαφύλαξη μιας εκλογικής πελατείας εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ. Αυτή τη στιγμή το ζήτημα είναι εάν θα διασφαλίσουμε την ανεξαρτησία της χώρας».

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: