Νέο πρόγραμμα από το ΤΕΜΠΜΕ
Αλλάζουν οι όροι λειτουργίας του Ταμείου Εγγυοδοσίας, για να μπορούν να πάρουν περισσότεροι «φτηνά δάνεια» με εγγυητή το Κράτος. Καθώς η αγορά βυθίζεται στη μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων δεκαετιών, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει σήμερα και ένα νέο πρόγραμμα με προνομιακά δάνεια, για όσους δυσκολεύονται να πληρώσουν τα χρέη τους στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά Ταμεία.
Η υπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας κ. Λούκα Κατσέλη θα ανακοινώσει το πλαίσιο των αλλαγών που σχεδιάζει να επιφέρει στη λειτουργία του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ μικρών Επιχειρήσεων, ώστε να μπορούν περισσότερες επιχειρήσεις να πάρουν δάνεια, με προνομιακούς όρους και με επιδότηση επιτοκίου.
Εν μέσω κρίσης, θα ανακοινώσει και ένα νέο πρόγραμμα, για όσους χρωστούν σε ασφαλιστικά ταμεία και Δημόσιο, ώστε να παίρνουν:
δάνεια 100.000 – 150.000 ευρώ
μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 50 εργαζόμενους,
με κρατική εγγύηση από το ΤΕΜΠΜΕ,
για διάρκεια 5-6 χρόνια,
και με περίοδο χάριτος 1 ως 2 χρόνια.
Το πρόγραμμα αποτελούσε αίτημα των παραγωγικών φορέων από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ «έτσι θα μπορέσουν να αναπνεύσουν οι επιχειρήσεις και να εκπληρώσουν σε ένα βάθος χρόνου 5 ετών αυτές τις υποχρεώσεις τους, χωρίς τα πρόστιμα».
Υπολογίζεται ότι περί τις 240.000 επιχειρηματίες δεν μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές στο ασφαλιστικό τους Ταμείο (ΟΑΕΕ) ενώ ξεπερνούν τις 400.000 μαζί με εκείνους που χρωστούν στην Εφορία, στο ΙΚΑ κλπ. Για τις οφειλές τους αυτές, δεν μπορούν να θεωρήσουν στοιχεία, αδυνατούν να λειτουργήσουν και απειλούνται με λουκέτο…
Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ.Παύλος Ραβάνης, για όλους αυτούς «είναι ευκαιρία, εφόσον πάρουν μακροχρόνια και χαμηλότοκα δάνεια, ακόμα και με δύο χρόνια περίοδο χάριτος, να ανταπεξέλθουν σε αυτήν την δύσκολη κρίση.
Στόχος του υπουργείου Οικονομίας είναι να αναθεωρήσει τις περισσότερες από τις προϋποθέσεις που αποκλείουν χιλιάδες επιχειρήσεις από τη χρηματοδότηση μέσω Ταμείου Εγγυοδοσίας , όπως για το κριτήριο για την τριετή συνεχή κερδοφορία, και να αντικατασταθούν από μια πιστοποίηση βιωσιμότητας, την οποία θα εκδίδει η τράπεζα που δίνει τα χρήματα.
protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου