Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Συνάντηση Παπανδρέου - Κλίντον


"Ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν ζήτησε κάτι από τις ΗΠΑ" δήλωσε η κ. Κλίντον, προσθέτοντας: "Υποστηρίζουμε τα βήματα που κάνει η Ελλάδα, συγχαίρουμε την κυβέρνηση για τα γρήγορα βήματα για τις αλλαγές που καλείται να εφαρμόσει δεδομένης της κατάστασης που κληρονόμησε".

"Μία από τις πιο πιεστικές κοινές προκλήσεις είναι η παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία οδήγησε ανθρώπους στην ανεργία, οδήγησε στο κλείσιμο επιχειρήσεων και στέρεψε το δημόσιο ταμείο τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ελλάδα" ανέφερε η κ. Κλίντον.

Η ίδια τόνισε τις κοινές αξίες Ελλάδας και ΗΠΑ, όσον αφορά τη δημοκρατία και την προσπάθεια για διεθνή ειρήνη και σταθερότητα. "Έχουμε συζητήσεις ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, μοιραζόμαστε κοινές προκλήσεις" δήλωσε η κ. Κλίντον ευχαριστώντας την Ελλάδα για τη συμβολή της στο Αφγανιστάν.

Η κ. Κλίντον ευχαρίστησε επίσης τον πρωθυπουργό για τις προσωπικές του προσπάθειες για σταθερότητα στα Βαλκάνια ως προς το στόχο της ένταξης των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ. Επίσης αναφέρθηκε εγκωμιαστικά στις πρωτοβουλίες Παπανδρέου όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επανέλαβε δε την αλληλεγγύη των ΗΠΑ στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

"Η οικονομική κρίση μας έκανε να καταλάβουμε ότι χρειάζεται ρυθμιστικό πλαίσιο για να διασφαλίσουμε ότι οι αγορές θα λειτουργήσουν σωστά και επ' ωφελεία των πολιτών" δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι αυτό είναι ένα μήνυμα που κομίζει επίσης εκ μέρους της καγκελαρίου της Γερμανίας, του γάλλου προέδρου, του ισπανού πρωθυπουργού και του βρετανού πρωθυπουργού.

"Είδαμε ότι υπάρχουν πρακτικές που δεν βοηθούν τις χώρες που κάνουν τα σωστά βήματα, εξ' αιτίας της κερδοσκοπίας," τόνισε και πρόσθεσε: "Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σπουδαία η συνάντηση των G20 για αποφάσεις πάνω σε αυτό ώστε να μην υπάρξει διάχυση της κρίσης".

"Στην Ελλάδα έχουμε πάρει δύσκολες αποφάσεις για τη μείωση του ελλείμματος και για να διασφαλίσουμε ότι η οικονομία μας θα πάρει τη σωστή πορεία" ανέφερε επίσης ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι "επιδιώκουμε μία δίκαιη και διαφανή κοινωνία".

Ως προς τα εθνικά θέματα ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν με την Τουρκία, λέγοντας ότι "πρέπει να γίνουν περαιτέρω βήματα προόδου όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα" και προσθέτοντας ότι υπάρχει και το ζήτημα της Κύπρου που διχάζει τους δύο λαούς.

"Πρέπει να ελευθερώσουμε το νησί από τη δραστηριότητα του τουρκικού στρατού" τόνισε προσθέτοντας ότι στηρίζει πλήρως τους χειρισμούς του προέδρου Χριστόφια για μία δίκαιη λύση στα πλαίσια δικοινοτικής και διζωνικής ομοσπονδίας.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: