Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

O ΣΚΟΡΔΑΣ ΕΜΜΕΣΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ''ΠΑΓΩΜΑΤΟΣ'' ΤΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ...

...ΕΥΓΕ, ΚΥΡΙΕ ΣΚΟΡΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΑΣ !
Τους προβληματισμούς για τις συνθήκες που δημιουργεί το παρατεταμένο «πάγωμα» των πλειστηριασμών στην αγορά των ακινήτων εξέφρασε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς, θέτοντας εμμέσως  -για πρώτη φορά – ζήτημα άρσης...
του συγκεκριμένου μέτρου. Είναι δε ενδεικτικό ότι ο υφυπουργός κάλεσε τα κόμματα να προσέλθουν σε διάλογο έτσι ώστε μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο να έχει βρεθεί λύση.
Ειδικότερα, ο υφυπουργός μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, εξήγησε πως αν το καθεστώς του παγώματος των πλειστηριασμών παραταθεί για καιρό ακόμα τότε στην λήξη του θα σημειωθούν μαζικοί πλειστηριασμοί και κατ επέκταση θα πέσει δραματικά η αξία της ακίνητης περιουσίας.
«Αυτό που συζητάμε σήμερα είναι το καλύτερο πλαίσιο. Μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2013 στην Ισπανία έγιναν 42.000 κατασχέσεις σε δανειολήπτες. Εδώ δεν έγινε καμία. Αυτό έτσι το περνάμε; Άνευ αξίας; Και εδώ, αν θέλετε, επειδή δεν φοβάμαι και να πω αλήθειες, θα σας πω ότι έχουμε και έναν πολύ μεγάλο προβληματισμό. Ξέρετε ότι εμείς δώσαμε παράταση στην αναστολή των πλειστηριασμών, μέχρι τέλος του 2013. Αλλά θα πρέπει από τώρα, και το λέω για να το βάλουμε στο μυαλό μας και να το δούμε σε επόμενες αφορμές, ότι όσο θα βγαίνει η οικονομία από την κρίση τι θα κάνουμε με τις αναστολές πλειστηριασμών, που σωρεύονται από το 2008 και το 2009. Γιατί κάποια στιγμή θα μπει αναγκαστικά ένα τέλος στην αναστολή των πλειστηριασμών. Μα σε πέντε χρόνια, μα σε δεκαπέντε χρόνια. Ξέρετε τι θα έχει γίνει τότε; Θα έχει μπουκώσει το σύστημα με ένα πολύ μεγάλο αριθμό ακινήτων, που αν βγουν μαζικά έξω από το καθεστώς της αναστολής, τότε θα μηδενίσουμε την ακίνητη περιουσία του κάθε Έλληνα πολίτη. Αυτό θέλετε να συμβεί; Ή θέλετε έγκαιρα να έρθουμε να το συζητήσουμε όλο το καλοκαίρι και όλο το φθινόπωρο», πρόσθεσε.
Ο κ. Σκορδάς σχολίασε και τις ανησυχίες που διατυπώνονται ότι θα περάσουν ενυπόθηκα δάνεια σε distressed funds λέγοντας: «Ποιος σας είπε ότι τα distressed funds θα πάρουν ενυπόθηκα δάνεια; Ποια τράπεζα θα δώσει σε distressed funds ενυπόθηκα δάνεια; Τα ενυπόθηκα δάνεια είναι τα πιο καλά δάνεια. Το 80% των ενυποθήκων δανείων, και μιλάμε για 800.000 στεγαστικά δάνεια αυτής της μορφής, εξυπηρετούνται σήμερα που μιλάμε. Ποια από αυτά θα πάνε; Στα distressed funds θα πάνε αυτά που είναι επιχειρηματικά δάνεια και έχει πτωχεύσει η εταιρεία, ή είναι απλά δάνεια από πιστωτικές κάρτες που δεν πληρώνονται και ο έχων την πιστωτική κάρτα δεν έχει κανένα περιουσιακό στοιχείο για να του κάνει διαταγή πληρωμής η τράπεζα''.


Read more...

Απόφαση - βόμβα ΣτΕ: Κατεδαφίστε τα αυθαίρετα σε εκτός σχεδίου περιοχές



Ότι το κράτος δεν είναι υποχρεωμένο να διαιωνίσει ευνοϊκές ρυθμίσεις και να νομιμοποιήσει αυθαίρετα οικιστικά σύνολα που είχε κάνει ανεκτά αποφάσισε το ΣτΕ
Επιμένει με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας πως οι αυθαίρετες κατασκευές που ανεγέρθηκαν μετά τις 31-1-83 εκτός οικιστικών περιοχών είναι καταδαφιστέες.
Σύμφωνα με το ΣτΕ, σε μία τέτοια περιοχή, όπου αναπτύχθηκε και "νέα γενιά αυθαιρέτων", δεν μπορεί να θεμελιωθεί δικαίωμα για τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες να κτίσουν και αυτοί, επειδή το κράτος για μεγάλο χρονικό διάστημα έδειξε ανοχή στην άναρχη οικοδομική δραστηριότητα ούτε επειδή υπάρχουν τέτοιες περιοχές που εξυπηρετήθηκαν από οδικό δίκτυο και δίκτυα φωτισμού, ύδρευσης κ.λπ.
Η μακρόχρονη κρατική αδράνεια, σύμφωνα με την Ημερησία, δεν μπορεί να στηρίξει την προσδοκία ότι μια τέτοια περιοχή θα μετεξελιχθεί νόμιμα σε οικιστική.
Το κράτος κατά το ΣτΕ μπορεί νόμιμα να παρέμβει σε αυτές τις περιπτώσεις περιορίζοντας σημαντικά τη δόμηση, γιατί η μακρόχρονη ανοχή του δεν σημαίνει ότι υπάρχει υποχρέωση να διατηρηθεί η πραγματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αλλά ούτε ότι επιβάλλεται να διαιωνιστούν τυχόν ευνοϊκές ρυθμίσεις για εκτός σχεδίου ακίνητα.
Αποζημίωση σε ακραίες περιπτώσεις
Από την άλλη, το δικαστήριο κρίνει ότι θα μπορούσαν οι ιδιοκτήτες να αξιώσουν αποζημίωση σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις όπου στερούνται ουσιωδώς τη χρήση της ιδιοκτησίας τους (σε σχέση με τον προορισμό της), εφόσον αποδείξουν με αγωγή στα δικαστήρια ότι το βάρος του περιορισμού που τους επιβάλλεται ξεπερνά το εύλογο όριο ανοχής και αλληλεγγύης που δέχεται το Σύνταγμα.
Παράλληλα το ΣτΕ επιμένει ότι για τα αυθαίρετα που κτίστηκαν πριν από τις 31-1-83, η κρίση για οριστική εξαίρεσή τους, από την κατεδάφιση θα ήταν επιτρεπτή μόνο εάν είχε προηγηθεί ένταξη της περιοχής όπου βρίσκονται σε πολεοδομικό σχέδιο και είχε επομένως καταστεί οικιστική, γιατί διαφορετικά το αποτέλεσμα θα ήταν η γενικευμένη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, που θα καθιστούσε πολύ δυσχερή ή και αδύνατο τον πολεοδομικό σχεδιασμό.
Στη συγκεκριμένη υπόθεση κρίθηκε σύμφωνο με το Σύνταγμα, Προεδρικό Διάταγμα για την περιοχή των Μεσογείων, κατά το σκέλος που πρόβλεψε τη ένταξη τμήματος της Ραφήνας σε ζώνη πρασίνου ("μπλοκάροντας" έτσι τη δόμηση) με στόχο να διατηρηθούν άθικτα τα σημεία σε δασικές περιοχές γύρω από την οικιστική ζώνη και να αποτραπεί η περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος.
Ιδιοκτήτες ακινήτων προσέφυγαν στη δικαιοσύνη υποστηρίζοντας ότι τέθηκαν υπέρμετροι περιορισμοί στην ιδιοκτησία τους που παραβιάζουν τις συνταγματικές διατάξεις που προστατεύουν την ιδιοκτησία, την ισότητα, την αναλογικότητα καθώς και το 1ο πρόσθετο πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) για την κατοχύρωση περιουσιακών δικαιωμάτων.
Μεταξύ άλλων υποστήριξαν ότι η επίμαχη ιδιωτική έκταση έχει αποκτήσει οικιστικό χαρακτήρα με ανάπτυξη κατοικιών και δίκτυα ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ. και οι περιορισμοί δόμησης παραβιάζουν τη δικαιολογημένη προσδοκία τους για μελλοντική ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης, αφού το κράτος (με πράξεις και παραλείψεις) επέτρεψε ή ανέχθηκε για πολλά χρόνια τη δημιουργία οικισμού.
Το ΣτΕ δέχθηκε, όμως, ότι η εκτεταμένη οικοδομική δραστηριότητα μιας περιοχής εκτός σχεδίου, δεν συνεπάγεται υποχρέωση του κράτους για διατήρηση της δημιουργηθείσας πραγματικής κατάστασης ούτε για ένταξή της στο σχέδιο πόλης, έστω και αν η οικιστική ανάπτυξη έγινε ανεκτή για μακρό χρονικό διάστημα.
Ούτε όμως επιβάλλεται για το κράτος η διαιώνιση ευνοϊκών ρυθμίσεων ούτε η διατήρηση και νομιμοποίηση αυθαίρετων οικιστικών συνόλων, ιδίως όταν η ένταξή τους στο σχέδιο δεν εναρμονίζεται με τον ευρύτερο χωροταξικό σχεδιασμό.

Read more...

Καταδικάστηκε ο Πάνος Καμμένος...



... για συκοφαντική δυσφήμηση εναντίον του Αντρίκου Παπανδρέου...
Καταδικάστηκε ο Πάνος Καμμένος για συκοφαντική δυσφήμηση εναντίον του Αντρίκου Παπανδρέου. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ πλήρωσε...
30.000 ευρώ χρηματικό πρόστιμο. Παράλληλα του απαγορεύτηκε να αναφέρεται στο όνομα του Αντρίκου Παπανδρέου, ενώ κάθε φορά που θα αναφέρεται σε αυτό θα πληρώνει 500 ευρώ πρόστιμο.

Υπενθυμίζεται πως η κόντρα του Πάνου Καμμένου με τον Αντρίκο Παπανδρέου, έφτασε στα δικαστήρια, μετά την αγωγή που υπέβαλε ο τελευταίος σε βάρος του προέδρου των ΑΝΕΛ, με αφορμή τις καταγγελίες του για εμπλοκή του κ. Παπανδρέου σε αγοραπωλησίες CDS.

Ο κ. Παπανδρέου, διεκδικούσε από τον κ. Καμμένο το πόσο του ενός εκατομμυρίου ευρώ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη, με βάση τις δηλώσεις του κ. Καμμένου για εμπλοκή του με τα ασφάλιστρα κινδύνου ενδεχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας,(CDS).

Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Καμμένος είχε μιλήσει για τον ρόλο που διαδραμάτισε ο Αντρίκος Παπανδρέου σε επενδυτική εταιρία που αγόρασε CDS από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ η χώρα όδευε προς τον μηχανισμό στήριξης, αναμένοντας την εκτίναξη των spreads.

Τι έγινε στη δίκη

«Ποτέ δεν υπήρξε διάθεση, πρόθεση καταφρονήσεως, περιφρονήσεων του προσώπου του Αντρίκου Παπανδρέου». Την διαβεβαίωση αυτή έδωσε ενώπιον του δικαστηρίου ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της δίκης .

Αγωγή εναντίον του κ. Καμμένου είχε καταθέσει ο Αντρίκος Παπανδρέου, διεκδικώντας αποζημίωση ύψους 1,4 εκατ. ευρώ, με αφορμή τα όσα είχε υποστηρίξει ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων περί εμπλοκής του Αντρίκου Παπανδρέου στις αγοραπωλησίες ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) σε ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία.

Συγκεκριμένα ο κ. Καμμένος ερωτάται «εσείς λοιπόν λέτε ότι δεν είχατε διάθεση, πρόθεση, καταφρονήσεως, περιφρονήσεως, του προσώπου...» για να απαντήσει ο κ. Καμμένος «καμία κε πρόεδρε και ποτέ δεν υπήρξε τέτοιου είδους».

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, μάλιστα, υποστήριξε ότι «ουδέποτε έχουν ειπωθεί. Είναι προϊόν διαδικτύου όπου υπάρχουν σχόλια διαφόρων ανθρώπων που ελευθέρως γράφουν στο διαδίκτυο και τα οποία παίρνοντας τις δηλώσεις τις δικές μου εντός του κοινοβουλίου ή όπως έχω υποχρέωση λόγω του δημοσίου συμφέροντος στις τηλεοράσεις και στα ραδιόφωνα και αναπαράγουν ιστοσελίδες».

Σε σχετική ερώτηση του προέδρου του δικαστηρίου για την έκφραση λαμόγιο ο κ. Καμμένος απαντά «που τον έχω πει λαμόγιο να μας πει. Κε πρόεδρε δεν προκύπτει από πουθενά».

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων είπε στο δικαστήριο ότι «εγώ αναλαμβάνω την ευθύνη αυτών που δημοσίως έχω πει και υπογράψει. Αυτά που γράφουν οι ιστοσελίδες οι οποίες πολλές ελέγχονται από τους ίδιους ή οι οποίες είναι πληρωμένες για να δημιουργήσουν ένα νομικό πλαίσιο για να απειληθεί ο βουλευτής ή η δικαιοσύνη....».

Στο σημείο αυτό τον διακόπτει ο πρόεδρος για να τον ρωτήσει «λέει, λέτε, ότι η οικογένειά του είναι μαφία. Αληθές ή ψευδές;».

«Εγώ δεν είπα την οικογένειά του... Παρακαλώ να μου πείτε κε πρόεδρε σε πιο σημείο και με ποιο μέσον».

Στη συνέχεια ο κ. Καμμένος υποστηρίζει ότι «ούτε τον ήξερα τον κ. Παπανδρέου ποτέ, ούτε τον έχω συναντήσει ποτέ στη ζωή μου» και ότι οι αγωγές εναντίον του έγιναν «διότι ήθελε να σταματήσει καθ' οιοδήποτε τρόπο εκείνος και οι φίλοι του την διερεύνηση την ποινική αλλά και την κοινοβουλευτική των σκανδάλων των οποίων πιθανώς να έχουν διαπράξει ή φέρεται να έχουν διαπράξει».

H κατάθεση του μάρτυρα

Νωρίτερα είχε εξετασθεί ο Κυριάκος Τόμπρας ως μάρτυρας υπεράσπισης του κ. Καμμένου.

Ο κ. Τόμπρας υποστηρίζει ότι «ο κ. Καμμένος πότε δεν έβλαψε την τιμή και την υπόληψη του κ. Ανδρέα Παπανδρέου διότι ποτέ δεν αναφέρθηκε εις βάρος του καταφατικά. Εγώ δεν έχω διαβάσει ποτέ μία δήλωση του κ. Καμμένου, του κ. Καμμένου, όμως,όχι την είπε το τάδε σάιτ και λέω είναι του Καμμένου, μία δήλωση του κ. Καμμένου εγώ δεν έχω διαβάσει ποτέ που να λέει ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι απατεώνας, ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε αυτό, τον κατηγορεί για εκείνο. Όχι.

«Ο κ. Καμμένος», συνεχίζει ο κ. Τόμπρας, «έκανε ερωτήσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου, εξαιτίας των ερωτήσεων του κάποια θέματα έφερε στο φως και πήρανε δημοσιότητα και η δημοσιότητα δημιούργησε πρωτοσέλιδα και τα πρωτοσέλιδα δημιουργήσανε αναρτήσεις στα σάιτ αλλά αυτά δεν είναι του Καμμένου».

Τι υποστηρίζει ο Αντρίκος Παπανδρέου

Στη συνέχεια ο πρόεδρος το δικαστηρίου ενημερώνει τον κ. Παπανδρέου ότι ο κ. Καμμένος«θεωρεί ότι δεν σας έχει υβρίσει, δεν έχει διάθεση, δεν εστράφη, δηλαδή, εναντίον σας». Ο Αντρίκος Παπανδρέου τόνισε ότι «ο κ. Καμμένος με έχει χρωματίσει επαλειμμένα ως δεδομένο, ως οικονομικό εγκληματία, ως άτομο το οποίο συμμετέχω σε μια οικογένεια κόζα νόστρα, με έχει φωτογραφήσει σαν να εμπλέκομαι σε μια ιστορία κερδοσκοπίας εις βάρος της χώρας».

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «μου κάνει εξαιρετική εντύπωση ότι τώρα, σήμερα λέει ότι δεν έχει στραφεί εναντίον μου. Εγώ αν θεωρώ δεδομένο βλέποντας αυτά που έχω διαβάσει και έχω ακούσει στις τηλεοράσεις ότι έχει δείξει ακριβώς εμένα πολύ συγκεκριμένα με συγκεκριμένες κατηγορίες. Δεν είναι απλώς υπαινιγμοί είναι κατηγορίες».

Ο Αντρίκος Παπανδρέου επανέλαβε ότι «με έχει πει, είμαι βέβαιος ότι με έχει πει λαμόγιο, έχει πει ότι συμμετέχω σε εσωτερική πληροφόρηση που παρέχω σε ξένους επενδυτές εις βάρος της χώρας».

Διαβάστε πατώντας εδώ και εδώ για να διαβάσετε τα πρακτικά της δίκης. Στα πρακτικά από τη σελίδα 31 έως και 43 καταθέτει ο μάρτυρας υπεράσπισης του Πάνου Καμμένου, Κυριάκος Τόμπρας. Στις σελίδες 44 έως και 47 καταθέτει ο εναγόμενος Πάνος Καμμένος και στις σελίδες 48 έως και 50 ο μηνυτής Αντρικός Παπανδρέου.

iefimerida.gr

Read more...

''ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ''...


...ΕΚΤΑΚΤΟ...
Να ξεχάσει το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση κάλεσε ουσιαστικά την κυβέρνηση ο αρμόδιος επίτροπος Φορολογίας κ. Σεμέτα.

Αν και δεν είναι αυτός που τελικά θα αποφασίσει τι θα γίνει, μιλώντας... σε δημοσιογράφους λίγο πριν αναχωρήσει από την Αθήνα ο Λετονός Επίτροπος επιβεβαίωσε πως συζήτησε το θέμα τόσο με το πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Εμμέσως πλην σαφώς, κάλεσε την κυβέρνηση –και νωρίτερα τα πολιτικά κόμματα μιλώντας στη Βουλή- να το ξανασκεφτούν πριν επαναφέρουν το αίτημα στην Τρόικα:
«Υπήρχαν περιπτώσεις που από το 2009 ήδη ορισμένες χώρες είχαν ζητήσει τη μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένους κλάδους, όπως η εστίαση. Για την Ελλάδα πρέπει να δούμε τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν. Αλλού όπου εφαρμόστηκε η μείωση δεν πέτυχε το σκοπό της και πρέπει η Ελλάδα να δει τα στοιχεία πριν λάβει αποφάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο θέμα της μείωσης των φόρων γενικότερα, φαίνεται πως ο Επίτροπος ακολουθεί τη γραμμή Λαγκάρντ: «Η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση και δεν υπάρχει χώρος για μείωση του επιπέδου φορολόγησης» ανέφερε.
Μιλώντας νωρίτερα στην Βουλή, συνεχάρη την κυβέρνηση για την ανεξαρτητοποίηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού αλλά και της Στατιστικής Υπηρεσίας και κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να την διαφυλάξουν.
Ωστόσο τόνισε ότι «πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα για να θεωρείται ακέραιο το φορολογικό σύστημα. Απαιτείται αξιόπιστο προσωπικό στις εφορίες και πιο σκληρή μεταχείριση για όσους αποφεύγουν να πληρώσουν φόρους, δηλαδή τους πλούσιους και τους ελεύθερους επαγγελματίες».
«Υπάρχει πρόοδος αλλά είναι αργή μέχρι τώρα. Εργαλεία υπάρχουν αλλά απαιτείται ισχυρή πολιτική βούληση» τόνισε. Κάλεσε δε την κυβέρνηση να επωφεληθεί από τη συμφωνία με την Ελβετία για τις καταθέσεις, που προωθεί η ΕΕ. «θα επιστρέψουν έτσι δισεκατομμύρια στις χώρες τους και είναι ευκαιρία για την Ελλάδα» τόνισε. Συνέστησε «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων για όσους ελέγχονται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και δεσμεύτηκε πως η Κομισιόν θα βοηθήσει κάθε περαιτέρω δράση.


Για την ΕΛΣΤΑΤ τόνισε πως «η αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων δεν αμφισβητείται πια» και πως στις 6 τελευταίες ανακοινώσεις της η Eurostat δεν βάζει πια «αστερίσκους».

Read more...

ΕΙΔΙΚΟΙ ΦΡΟΥΡΟΙ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΕΝΩΝ ΤΗΣ ΤΡΑΙΝΟΣΕ...


Στην ενίσχυση της ασφάλειας των αμαξοστοιχιών με ειδικούς φρουρούς της ΕΛΑΣ, όλο το 24ωρο, προχωρά η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Συγκεκριμένα, ειδικοί φρουροί θα αναλάβουν ...τη φύλαξη των αμαξοστοιχιών του προαστιακού, αλλά και των τρένων του υπόλοιπου δικτύου της εταιρείας, καθώς και την περιπολία των χώρων του σιδηροδρομικού δικτύου, ώστε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα παραβατικότητας.
Η υλοποίηση του σχεδίου ενίσχυσης της ασφάλειας των αμαξοστοιχιών έγινε με τη συνδρομή και τη συνεργασία του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου, αφενός να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των πολιτών και αφετέρου να προστατευθεί η περιουσία του κράτους από βανδαλισμούς, κλοπές και φθορές.
Η μισθοδοσία των ειδικών φρουρών θα επιβαρύνει αποκλειστικά την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Read more...

Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση Ρουπακιώτη για τους απολυμένους...


 Βασιλική Κόκκαλη
Ένα περίπου μήνα μετά τις αναταράξεις που προκλήθηκαν στο εσωτερικό της τριτοκομματικής κυβέρνησης με αφορμή την ρύθμιση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, η οποία καταργούσε την έκδοση προσωρινών διαταγών και...
αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων για εργαζόμενους που έχουν απολυθεί, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης προωθεί τη νέα, σχετική νομοθετική ρύθμιση προς ψήφιση στη Βουλή.

Με την νέα ρύθμιση -που δεν καταργείται το δικαίωμα δικαστικής προστασίας- ορίζονται, ωστόσο, ιδιαίτερα «σφιχτά» χρονικά περιθώρια για τη συζήτηση της προσωρινής διαταγής και της κύριας αγωγής.

Ειδικότερα, οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν:

Προσωρινή διαταγή: Η συζήτηση της προσωρινής διαταγής προσδιορίζεται υποχρεωτικά εντός δύο εργάσιμων ημερών, από την κατάθεση της αίτησης.

Ασφαλιστικά μέτρα: Αν γίνει δεκτό το αίτημα για έκδοση προσωρινής διαταγής, η σχετική αίτηση ασφαλιστικών μέτρων προσδιορίζεται για συζήτηση, υποχρεωτικά μέσα σε τριάντα ημέρες.

Αναβολή της συζήτησης χορηγείται μόνο αν συντρέχει σπουδαίος λόγος στο πρόσωπο του διαδίκου. Στην περίπτωση αυτή η δικάσιμος ορίζεται υποχρεωτικά εντός τριάντα ημερών. Αναβολή της υπόθεσης για οποιονδήποτε άλλο λόγο δεν επιτρέπεται, διαφορετικά παύει αυτοδικαίως η ισχύς της προσωρινής διαταγής, εκτός αν αυτή παραταθεί από το δικαστήριο.

Κύρια αγωγή: Αν το ασφαλιστικό μέτρο έχει διαταχθεί πριν την άσκηση της κυρίας αγωγής, ο δικαστής που το διατάσσει, ορίζει υποχρεωτικά προθεσμία όχι μεγαλύτερη των τριάντα ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης των ασφαλιστικών μέτρων.

Αναβολή της κυρίας υπόθεσης επιτρέπεται μία μόνον φορά και σε χρόνο, που σε καμία περίπτωση δεν απέχει περισσότερο από δύο μήνες από την αρχική δικάσιμο. Δεύτερη αναβολή, χορηγείται μόνον αν συντρέχει λόγος ανωτέρας βίας.

Η νέα δικάσιμος στην περίπτωση αυτή προσδιορίζεται υποχρεωτικά εντός τριάντα ημερών και η απόφαση επί της αγωγής εκδίδεται από το δικαστήριο υποχρεωτικά, εντός τριών μηνών από τη συζήτηση, κι όταν πρόκειται για υπόθεση με αντικείμενο διαρκή έννομη σχέση (εργατικά), η απόφαση εκδίδεται οπωσδήποτε εντός δύο μηνών από τη συζήτηση.

Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία των 30 ημερών για την άσκηση της κυρίας αγωγής αίρεται αυτοδικαίως το ασφαλιστικό μέτρο, εκτός εάν ο αιτών, μέσα στην προθεσμία αυτή πέτυχε την έκδοση διαταγής πληρωμής.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ρουπακιώτης είχε αρνηθεί να συνυπογράψει το νομοσχέδιο του κ. Μανιτάκη που προέβλεπε τη κατάργηση της έκδοσης δικαστικών προσωρινών διαταγών, με αποτέλεσμα την απόσυρση της ρύθμισης. Η επαναδιατύπωση της ρύθμισης είχε ανατεθεί στον υπουργό Δικαιοσύνης...
protothema.gr

Read more...

ΕΡΧΕΤΑI ΤΟ ΗΛΕΚΤΟΝΙΚΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ...


Tο πρώτο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής της ακίνητης περιουσίας και του δομημένου χώρου της χώρας, το οποίο θα είναι πλήρως διασυνδεδεμένο με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών,...
το Κτηματολόγιο και τη ΔΕΗ βάζει σε εφαρμογή το υπουργείο Περιβάλλοντος.  Η κυβέρνηση επιδιώκει να συγχρονίσει τις υπηρεσίες της στην πάταξη της φοροδιαφυγής και της διασταύρωσης στοιχείων και το ΥΠΕΚΑ θα αποτελέσει πολύτιμο σύμμαχο της πολιτείας σε αυτή την κατεύθυνση μέσω της «Ηλεκτρονικής Ταυτότητας του Κτηρίου». Ο σκοπός φαίνεται να υπηρετεί και την προσπάθεια σύνδεσης των υπολογιστικών συστημάτων της Κτηματολόγιο και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, προκειμένου να μπορεί να ελεγχθεί εάν δηλώνονται περιουσιακά στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί στο κτηματολόγιο.

Πρόκειται για ένα πλήρες ηλεκτρονικό φακέλωμα των ακινήτων που θα εξυπηρετήσει πολεοδομικούς και φορολογικούς σκοπούς καθώς θα υποχρεώνει όλους τους πολίτες στην επίσημη καταγραφή όλων των στοιχείων των ακινήτων τους και κάθε μεταβολής τους. Τα στοιχεία αυτά θα είναι φυλαγμένα σε μια ηλεκτρονική βάση στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ, επιβαρύνοντας με ένα πρόσθετο κόστος τους ιδιοκτήτες, το οποίο ανάλογα με την επιφάνεια του κτηρίου θα ξεκινά από τα 200 ευρώ για την αμοιβή του μηχανικού.

Η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου, θα εφαρμοστεί μέσα στο καλοκαίρι και θα αποτελέσει βασικό εργαλείο στην καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης. Η αρχή θα γίνει με περίπου 1.250.000 ιδιοκτήτες που είναι όσοι έχουν ενταχθεί στους προηγούμενους νόμους για τους ημιυπαίθριους και τα αυθαίρετα (4014/2011 και 3843/2010). Οι τελευταίοι υποχρεούνται να ολοκληρώσουν την ταυτότητα του κτιρίου μέσα σε πέντε χρόνια. Για τα υπόλοιπα κτίσματα (δημόσια και ιδιωτικά), η ταυτότητα θα πρέπει να συμπληρωθεί εντός 10ετίας από την ισχύ του ηλεκτρονικού συστήματος. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλονται οι κυρώσεις περί αυθαιρέτων.
http://fimotro.blogspot.gr/2013/06/i.html

Read more...

Ο ΝΟΜΟΣ ΛΟΒΕΡΔΟΥ - ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ...


...ΣΤΑ 360 ΕΥΡΩ Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΠΟ ΤΟ 2015
Με απώλειες έως και 30% για κάποιους, χιλιάδες συνταξιούχοι θα δουν από το 2015 το πορτοφόλι τους να αδειάζει ακόμα περισσότερο...
Πώς θα γίνει αυτό πρακτικά;
Στα ταμεία κύριας ασφάλισης στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στον Δημόσιο ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων από το 2015 και μετά θα γίνεται με μεικτό σύστημα βασικής και αναλογικής σύνταξης το οποίο θα οδηγήσει φυσικά στη μείωση των παροχών.

Πρόκειται για το νόμο Λοβέρδου - Κουτρουμάνη που αλλάζει ριζικά τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Η αλλαγή ξεκινά, όπως προαναφέραμε, από το 2015, αλλά για όσους συνταξιοδοτηθούν από το έτος αυτό και μετά θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα αναδρομικά και για το διάστημα 2011-2015. Το τελικό ποσό της σύνταξης θα διαμορφώνεται από τη βασική σύνταξη και από την αναλογική σύνταξη.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ των Νέων, αναλυτικά η ρύθμιση θα εφαρμοστεί ως εξής:


• Η εφαρμογή της βασικής σύνταξης ξεκινά από το 2015 και το ύψος της θα είναι στα 360 ευρώ, δηλαδή όσο είναι σήμερα η προνοιακή σύνταξη του ΟΓΑ.


• Για τον υπολογισμό της αναλογικής σύνταξης θα λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του εργασιακού βίου. Το ποσοστό αναπλήρωσης για κάθε έτος ασφάλισης θα διαμορφώνεται με έναν συντελεστή που ξεκινά από το 0,8% κατά το πρώτο έτος ασφάλισης και κλιμακώνεται, στο 40ό και ως το 50ό έτος, στο 1,5%. Σημειώνεται ότι σήμερα το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει το 2%.


Ωστόσο, θα υπάρξει ένα μεταβατικό διάστημα για όσους συνταξιοδοτηθούν από το 2015 και μετά. Συγκεκριμένα, για τα έτη ασφάλισης από το 2011 και μετά θα δίδεται αναλογία της σύνταξης, ίση με το πηλίκο των ετών που διήνυσε μετά την ημερομηνία αυτή διά του συνόλου των ετών ασφάλισής του.


• Η βασική και η αναλογική σύνταξη θα δίδονται για 12 μήνες το χρόνο, δηλαδή δεν θα χορηγείται 13η και 14η σύνταξη.


• Το ποσοστό αναπλήρωσης μαζί εμ τη βασική σύνταξη, κατά το υπουργείο Εργασίας, θα φθάνει στο 64%των συντάξιμων αποδοχών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα σημερινά ποσοστά αναπλήρωσης κυμαίνονται σε αρκετά μεγαλύτερα επίπεδα, από 75% και άνω των συντάξιμων αποδοχών και σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνουν και το 100%. Η μείωση που θα προέλθει στις συντάξεις κατά το υπουργείο είναι μεσοσταθμικά γύρω στο 7%, ωστόσο οι συνδικαλιστικές οργανώσεις κάνουν λόγο για μειώσεις που θα φτάνουν ως και το 30%.


Τι δείχνουν οι προβλέψεις


Το ποσοστό αναπλήρωσης μαζί με τη βασική σύνταξη, κατά το υπουργείο Εργασίας, θα φτάνει στο 64% των συντάξιμων αποδοχών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα σημερινά ποσοστά αναπλήρωσης κυμαίνονται σε αρκετά μεγαλύτερα επίπεδα, από 74% και άνω.

Read more...

ΕΦΤΑΣΕ Ο ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ;


...ΕΚΤΑΚΤΟ...
Ύποπτο κρούσμα του νέου κορονοϊού εντοπίστηκε και στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, που έχει το protothema.gr, πρόκειται για ασθενή που νοσηλεύεται σε στρατιωτικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ...
και η οποία εισήχθη με συμπτώματα αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (Middle East respiratory syndrome coronavirus, MERS-CoV).
Εκτός από τα συμπτώματα της αναπνευστικής λοίμωξης, η ασθενής ανέφερε και ιστορικό ταξιδιού στην επίμαχη περιοχή της αραβικής χερσονήσου, συγγενικού της προσώπου. Η ασθενής έχει υποβληθεί σε εργαστηριακό έλεγχο, τα αποτελέσματα του οποίου αναμένονται το επόμενο 48ωρο.
Πηγές του νοσοκομείου πάντως υποστηρίζουν ότι το πρόσωπο που πιθανολογείται ότι μετέφερε τον ιό δεν έχει συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης, γεγονός που μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για την ασθενή.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που επισημαίνεται από τους ειδικούς του υπουργείου Υγείας είναι ότι το σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης για τον κορονοϊό λειτούργησε ικανοποιητικά, καθώς οι γιατροί έλαβαν το αναγκαίο ιστορικό της ασθενούς κατά την προσέλευσή της στο νοσοκομείο και προχώρησαν στην απομόνωσή της, όπως ορίζει το σχέδιο του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Εξαπλώνεται ο κορονοϊός

Συνολικά, από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά 53 κρούσματα MERS-CoV, που σχετίστηκαν με σοβαρή νόσο του κατωτέρω αναπνευστικού. Περισσότερα από τα μισά ήταν θανατηφόρα. Το 4/5 των κρουσμάτων καταγράφηκαν στη Σαουδική Αραβία.
Υπάρχουν ωστόσο και 11 μέχρι στιγμής περιστατικά, που δείχνουν ότι ο ιός «ταξίδεψε» εκτός αραβικής χερσονήσου. Τέσσερα περιστατικά διαγνώσθηκαν στη Βρετανία, δύο περιστατικά διαγνώσθηκαν στη Γερμανία και άλλα δύο στη Γαλλία.
Στο στόχαστρο των ειδικών του ΠΟΥ, αλλά και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων, μπαίνει τώρα και η Ιταλία, όπου διαγνώστηκε περιστατικό με το νέο κορονοϊό σε ταξιδιώτη από την Ιορδανία, με μετάδοση σε συγγενή, αλλά και σε συνάδελφο.
Το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) καλεί τους επαγγελματίες υγείας να βρίσκονται σε εγρήγορση για την πιθανότητα ανίχνευσης της λοίμωξης με το νέο ιό, ειδικότερα σε όσους εργάζονται σε εταιρείες διεθνούς μεταφοράς ασθενών, καθώς και σε όσους αντιμετωπίζουν ασθενείς με αναπνευστικά συμπτώματα και έχουν ταξιδέψει στην αραβική χερσόνησο μέσα στις προηγούμενες δέκα ημέρες.
Πηγή : protothema.gr
http://fimotro.blogspot.gr/

Read more...

«Κωλοτούμπες, παλινωδίες, καιροσκοπισμό» καταλογίζει ο Κουτσούμπας στον ΣΥΡΙΖΑ...


Σκληρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε για καιροσκοπισμό, εξαπέλυσε χθες ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Συνεχίζοντας το εξ αριστερών σφυροκόπημα η ηγεσία του ΚΚΕ, κάλεσε τον λαό να...
βγάλει ουσιαστικά συμπεράσματα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς έχει περάσει ένας χρόνος από τις τελευταίες εκλογές, λέγοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει γίνει καν ακόμα κυβέρνηση και οι συνεχείς κωλοτούμπες, οι συνεχείς παλινωδίες και ο καιροσκοπισμός είναι σήμα κατατεθέν αυτού του κόμματος».
Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο Μνημόνιο λέγοντας ότι «ξεκίνησαν με ολοσχερή κατάργηση και έφτασαν σε επαναδιαπραγμάτευση με διάφορες εκφράσεις», στις επαφές της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων, τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και στην ιδεολογική ταυτότητα του αντίπαλου κόμματος.
Για το τελευταίο μάλιστα υπογράμμισε ότι «η πορεία σοσιαλδημοκρατικοποίησης είναι ραγδαία και μάλιστα σε όλα τα ζητήματα».
Και όπως τόνισε για τον ΣΥΡΙΖΑ, «έχουμε ξαναπεί ότι παίρνει όλα τα κακά χούγια του ΠΑΣΟΚ».
Σε ό,τι αφορά την κρίση στην γειτονική Τουρκία, ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος κράτησε επιφυλακτική στάση λέγοντας ότι «χρειάζεται περισσότερος χρόνος γιατί είναι οι πρώτες ημέρες και δεν έχουμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία ως κόμμα, από τη στιγμή που και η επικοινωνία που είχαμε με το ΚΚ Τουρκίας και με άλλα κόμματα που ήρθαμε σε επαφή δεν μπορούσαν να μας δώσουν πολύ σαφή εικόνα για το τι συμβαίνει»....

Read more...

Ο Βενιζέλος εκανε το ΠΑΣΟΚ δεκανίκι του Σαμαρά...




"Στην συνέλευση φώναζαν το όνομα του Παπανδρέου για αρκετή ώρα"... 

email από μέλος του ΠΑΣΟΚ Αχαΐας

Παρουσία του βουλευτή Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτη Ρήγα πραγματοποιήθηκε εχθές Δευτέρα στις 7 το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Βυζαντινό» η...
Νομαρχιακή Συνέλευση του κόμματος.

Πολλές αποδοκιμασίες άκουσε ο βουλευτής κ. Ρήγας από πολλά μέλη του ΠΑΣΟΚ που παρευρέθηκαν στην συνέλευση, κάνοντας τον να σταματήσει αρκετές φορές την ομιλία του.
Αρκετά μέλη του ΠΑΣΟΚ έλεγαν στον κ. Ρήγα :


Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι πολλά μέλη του ΠΑΣΟΚ στην συνέλευση φώναζαν το όνομα του Παπανδρέου για αρκετή ώρα.
Επίσης μετέφεραν στον κ. Ρήγα την επιθυμία τους, να επιστρέψει στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου.
Τα μέλη του ΠΑΣΟΚ είπαν στο κ. Ρήγα ότι αποδείχτηκε πως ο Βενιζέλος ήθελε να κάνει το ΠΑΣΟΚ δεκανίκι του Σαμαρά και το πέτυχε.

Μέλος του ΠΑΣΟΚ Αχαΐας

Read more...

Προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Βίκυ...




Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας προσφεύγει η Βίκυ Σταμάτη.
Η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου επικαλείται σειρά παραβιάσεων από την...
πλευρά της ελληνικής δικαιοσύνης όπως την παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητάς της, καθώς και τη μη δυνατότητα προσφυγής.

«Δεν προβλέπονται στην ελληνική έννομη τάξη ένδικα μέσα για να ασκήσω και να κριθεί η παράβαση του τεκμηρίου της αθωότητας», αναφέρει χαρακτηριστικά η προσφυγή, την οποία δημοσίευσε το newsbomb.gr. Καταλήγει μάλιστα, ζητώντας και χρήματα από το ελληνικό κράτος.

«Επιφυλάσσομαι να καθορίσω νομότυπα και εμπρόθεσμα το αίτημά μου για δίκαιη και εύλογη ικανοποίηση για την ζημιά που υπέστην συμπεριλαμβανομένης και της χρηματικής ικανοποιήσεώς μου λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστην από την παραβίαση των ανωτέρω δικαιωμάτων μου καθώς και την δικαστική μου δαπάνη», αναφέρεται στην προσφυγή που κατατέθηκε μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου της Βασίλη Χειρδάρη.

Πριν λίγη ώρα, ωστόσο, το δικηγορικό γραφείο του Αλέξη Κούγια, εκ των συνηγόρων υπεράσπισης των Ακη Τσοχατζόπουλου και Βίκυς Σταμάτη, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως τόσο ο ίδιος, όσο και οι συνεργάτες του είναι αντίθετοι με την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς όπως αναφέρει «ουδέν ουσιαστικό αποτέλεσμα μπορεί να έχει», εκφράζοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη στην κρίση του ελληνικού δικαστηρίου.
iefimerida.gr 


Read more...

Στο πλευρό των διαδηλωτών, τα μεγαλύτερα συνδικάτα...



Συνεχίζονται και σήμερα, τα επεισόδια στην Τουρκία.
LIVE Εικόνα...

Συνεχίζεται για 5η συνεχόμενη μέρα η βία των  δυναμεων καταστολής στους δρόμους της Τουρκίας, με τους διαδηλωτές να μην κάνουν πίσω.
Ιδιοκτήτες μπαρ, νοικοκυρές, γιατροί, δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί...
πλανόδιοι πωλητές, Κούρδοι αυτονομιστές, Τούρκοι εθνικιστές και μαθητές υψώνουν τη γροθιά τους στο αυταρχικό καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν.

Στην πλατεία Ταξίμ, εκεί που χτυπάει ο παλμός της εξέγερσης, ο «πολύχρωμος συναπισμός της οργής» δίνει καθημερινά το «παρών» θέλοντας να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στον σουνίτη πρωθυπουργό της Τουρκίας, ο οποίος προφανώς για να υποβαθμίσει τις επεισοδιακές διαδηλώσεις στη χώρα του, πραγματοποιεί επίσκεψη σε χώρες της Βορείου Αφρικής.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», η μέση ηλικία των διαδηλωτών είναι τα 30 χρόνια. Οι Τούρκοι «Αγανακτισμένοι» προέρχονται απ' όλες τις κοινωνικές τάξεις και τα οικονομικά- μορφωτικά στρώματα .

Για την τουρκική εφημερίδα «Ζαμάν» , το αίσθημα αγανάκτησης του κόσμου ξεκινά περισσότερο από την αύξηση τον τελευταίο καιρό των δεσμών μεταξύ θρησκείας και πολιτικής, από τις επεμβάσεις που γίνονται στον τρόπο ζωής ενός μέρους του πληθυσμού, και την αδιαφορία απέναντι στα αιτήματα ορισμένων κοινωνικών ομάδων.

Από σήμερα στον χορό των διαδηλώσεων μπαίνει και μία από τις σημαντικότερες συνομοσπονδίες συνδικάτων, η KESK, που εκπροσωπεί 240.000 εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, καθώς κήρυξε 48ωρη απεργία καταγγέλλοντας την κρατική τρομοκρατία κατά των διαδηλωτών.

"Η τρομοκρατία που ασκείται από το κράτος εναντίον απολύτως ειρηνικών διαδηλώσεων συνεχίζεται κατά τρόπο που συνιστά απειλή για τη ζωή των πολιτών... η αγριότητα της καταστολής απεικονίζει την εχθρότητα της τουρκικής κυβέρνησης προς τη δημοκρατία", καταγγέλλεται στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας που περιλαμβάνει 11 συνδικάτα.

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η διαμαρτυρία στην πλατεία Ταξίμ μπορεί εύκολα να ενταχθεί στην στρατηγική Ερντογάν. Η διαμαρτυρία κάνει ότι δεν μπόρεσε να κάνει η ηγεσία του αντιπολιτευόμενου Λαικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος: Να διαπραγματευθεί, δηλαδή, την ισλαμική ατζέντα του Ερντογάν αντί να περιορίζεται σε μια καταγγελτική και αρνητική αποχή.

Την ίδια ώρα, τρεις Τούρκοι διαδηλωτές παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους διαφημίζοντας τον αγώνα τους στο εξωτερικό.

Μέσα σε 24 ώρες συγκέντρωσαν το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 55 χιλιάδων δολαρίων για μία ολοσέλιδη καταχώρηση στους «New York Times» προκειμένου να ενημερώσουν τους αναγνώστες για το μήνυμα που θέλου να περάσουν μέσα από τις δυναμικές κινητοποιήσεις.

Οι διαδηλωτές όπως επισημαίνουν στην καταχώρηση της αμερικανικής εφημερίδας ζητούν ένα «νέο διάλογο» με την τουρκική κυβέρνηση. Πρόκειται για την εκστρατεία «Indigogo», όπως αναφέρει η εφημερίδα «Guardian», η οποία μέχρι τώρα έχει 1.344 υποστηρικτές. Εμπνευστές της εκστρατεία ήταν οι τρεις «Αγανακτισμένοι» Μουράτ Ακτιχανόγκλου, Ολτάκ Ουνσάλ και Ντουιγκού Ατακάν, οι οποίοι όπως τονίζουν δεν ανήκουν σε οργανώσεις και κόμματα.


Read more...

Eθνικός ευτελισμός: Η Χρυσή Αυγή κατέθεσε δικό της αντιρατσιστικό...





Προκαλεί ξανά η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ και καταθέτει στη Βουλή, το δικό της αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.Εκμεταλλευόμενη το ...
γεγονός ότι τα κόμματα δεν συμφωνούν σε μια κοινή πρόταση για να παταχθούν τα αδικήματα του μίσους, ο Νίκος Μιχαλολιάκος καταφεύγει στην κίνηση αυτή για να δημιουργήσει εντυπώσεις και βρίσκει αφορμή για ένα νέορατσιστικό παραλήρημα...






Read more...

Για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων Την ίδρυση Εταιρείας Υδρογονανθράκων εξήγγειλε ο πρωθυπουργός



Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς
Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς   (Φωτογραφία:  Αρχείο ΔΟΛ )

Αθήνα
Στην ίδρυση Δημόσιας Εταιρείας Υδρογονανθράκων με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών εξόρυξης των κοιτασμάτων της χώρας θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος, υπό τον πρωθυπουργό, παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου, υπηρεσιακών παραγόντων αλλά και ειδικών εμπειρογνωμόνων, ο κ. Σαμαράς τόνισε πως η επίσπευση των διαδικασιών εξόρυξης αποτελεί «μεγάλο, συγκριτικό και γεωπολιτικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα».

Επισήμανε την αποφασιστικότητα των ελλήνων επιστημόνων που ασχολούνται με το θέμα, κάτι που αποτελεί, όπως είπε, «προυπόθεση για την επιτυχή εκμετάλλευση των φυσικών κοιτασμάτων της χώρας που μπορούν να δημιουργήσουν πλούτο».

Για μια ακόμα φορά ο πρωθυπουργός επεσήμανε την ανάγκη, το ελληνικό πρόγραμμα να ενταχθεί στα νέα ευρωπαϊκά δίκτυα, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη σημασία που έχει για τη θωράκιση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της ενεργειακής αυτονομίας.

Ο κ. Σαμαράς μίλησε για στρατηγικές συμμαχίες με διεθνείς εταιρείες ερευνών δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις έρευνες στον θαλάσσιο χώρο του Ιονίου και νοτίου της Κρήτης. Μάλιστα, όπως είπε, σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διαγωνισμοί για τις έρευνες σε Ιωάννινα, Κατάκωλο και Πατραϊκό.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά «το μεγάλο ενδιαφέρον των ξένων εταιρειών και για άλλες περιοχές αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των παικτών του εξωτερικού στη χώρα μας».

Επίσης, ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του ΥΠΕΚΑ είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τους χώρους του υπουργείου και να συνομιλήσει με τους υπαλλήλους.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠ
Ε

Read more...

Μετά τις αντιδράσεις ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ Υποχώρησε η κυβέρνηση στο «κατεπείγον» του νομοσχεδίου για τα δάνεια


  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Μετά τις αντιδράσεις των κυβερνητικών εταίρων (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) στην απόφαση να συζητηθεί στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο για τα δάνεια, η κυβέρνηση υποχώρησε και το νομοσχέδιο θα έρθει τελικά στην Ολομέλεια τη Δευτέρα.

Μετά από διαβούλευση των υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομικών, ο υφυπουργός Θ. Σκορδάς ζήτησε να βρεθεί από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου «μία διαδικασία ώστε να έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση στην Ολομέλεια μέχρι την Δευτέρα το βράδυ».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γ. Βλάχος, πρότεινε η Επιτροπή να συνεδριάσει κανονικά σήμερα, Τρίτη, την Τετάρτη να κληθούν φορείς και την Παρασκευή να γίνει η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου.

Η Επιτροπή θα προτείνει την Πέμπτη στη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής να συζητηθεί το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια την επόμενη Δευτέρα.

Με την πρόταση διαφώνησαν ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Νωρίτερα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς επικαλέστηκε την επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Ιουνίου, αιτιολογώντας τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος στο νομοσχέδιο για τα δάνεια.

Όπως ανέφερε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, το νομοσχέδιο αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Για τον λόγο αυτό-όπως τόνισε-θα πρέπει να έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Απαράδεκτες χαρακτήρισε τις διαδικασίες του κατεπείγοντος ο ΣΥΡΙΖΑ διά του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Παναγιώτη Λαφαζάνη, σημειώνοντας ότι οι βουλευτές δεν είναι υπάλληλοι της τρόικας. «Δεν είμαστε γλάστρες ούτε και το ντεκόρ για να περνάει η κυβέρνηση νομοσχέδια εδώ. Έχετε καταχρεώσει τα νοικοκυριά. Εμείς επιφυλασσόμαστε» είπε ο κ. Λαφαζάνης.

«Μας εμπαίζει ο κ. υπουργός» κατήγγειλε και ο βουλευτής Θανάσης Πετράκος. «Είμαστε κορόιδα; Και νομίζετε πως δεν καταλαβαίνουμε ότι ακολουθείται αυτή η διαδικασία για να μην προσκληθούν οι δανειολήπτες στη Βουλή και δούνε την αθλιότητα» δήλωσε ο βουλευτής.

Αλλά και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Μωραΐτης επέκρινε τη διαδικασία του κατεπείγοντος και υπογράμμισε ότι «από πουθενά δεν προκύπτει πως το νομοσχέδιο αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. Εμείς σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθούμε τη διαδικασία του κατεπείγοντος» είπε ο κ. Μωραΐτης. Είπε, επίσης, ότι επελέγη η διαδικασία του κατεπείγοντος διότι η κυβέρνηση έχει στα χέρια της ένα κακό προϊόν διαπραγμάτευσης.

Το «απαράδεκτο της διαδικασίας» κατήγγειλε η βουλευτής των ΑΝΕΛ Τσαμπίκα Ιατρίδη και υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατό τόσο σοβαρά νομοσχέδια να συζητούνται με τέτοιες διαδικασίες, τη στιγμή μάλιστα που οι διατάξεις δεν λύνουν τίποτε προς χάριν των δανειοληπτών.

Αλλά και η Χρυσή Αυγή με τον βουλευτή Ηλία Παναγιώταρο κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο είναι το χειρότερο από όσα η κυβέρνηση διέρρεε για τα μέτρα ανακούφισης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Κατήγγειλε, επίσης, το κατεπείγον και αντιπρότεινε κούρεμα των δανείων όπως η κυβέρνηση κούρεψε μισθούς, συντάξεις και ομόλογα.

«Έχουμε σημαντικό πρόβλημα» είπε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη και επισήμανε τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι είχε αποστείλει το σχέδιο για τη ρύθμιση των δανείων στην ΕΚΤ αλλά, όπως είπε, φθάσαμε έξι μήνες μετά, για να επικαλείται σήμερα η κυβέρνηση ασφυκτικές προθεσμίες. Εξέφρασε επιφυλάξεις για το αν το νομοσχέδιο αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης.

Κατά του κατεπείγοντος τάχθηκε και το ΚΚΕ με το Νίκο Καραθανασόπουλο να καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση με πρόσχημα τις μνημονιακές υποχρεώσεις και τα προαπαιτούμενα περνάει από τη Βουλή νομοσχέδια με τα οποία επιχειρείται ο εμπαιγμός της κοινωνίας. «Αν αυτό το νομοσχέδιο ήταν νομοσχέδιο τομή θα το είχατε φέρει με κανονικές διαδικασίες. Όμως το νομοσχέδιο δεν αφορά τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αλλά εξυπηρετεί τις τράπεζες» δήλωσε.

Την προσπάθεια σπέκουλας και θορύβου γύρω από το πρόβλημα των δανειοληπτών που περιμένουν αποφάσεις, κατήγγειλε για τη στάση των κομμάτων ο εισηγητής της ΝΔ Δάνης Τζαμτζής. Πρέπει να δούμε τα άρθρα που δίνουν λύσεις στα προβλήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας, είπε ο βουλευτής.

Προέκυψε από την προετοιμασία του υπουργείου Οικονομικών η ανάγκη να τελειώσουμε γρήγορα με τη ρύθμιση αυτή, αντέτεινε ο κ. Σκορδάς και σημείωσε ότι το νομοσχέδιο το συζητάει η κυβέρνηση ένα χρόνο τώρα. Επισήμανε, επίσης, ότι οι παρατηρήσεις της ΕΚΤ έφτασαν στο υπουργείο 30 Μαΐου και έπρεπε η τελική μορφή να διαμορφωθεί με βάση τη γνώμη της.«Μαθήματα δημοκρατίας από θιασώτες και απολογητές του ολοκληρωτισμού δεν δεχόμαστε» είπε ο υφυπουργός.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...