Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

ΕΡΧΕΤΑI ΤΟ ΗΛΕΚΤΟΝΙΚΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ...


Tο πρώτο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής της ακίνητης περιουσίας και του δομημένου χώρου της χώρας, το οποίο θα είναι πλήρως διασυνδεδεμένο με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών,...
το Κτηματολόγιο και τη ΔΕΗ βάζει σε εφαρμογή το υπουργείο Περιβάλλοντος.  Η κυβέρνηση επιδιώκει να συγχρονίσει τις υπηρεσίες της στην πάταξη της φοροδιαφυγής και της διασταύρωσης στοιχείων και το ΥΠΕΚΑ θα αποτελέσει πολύτιμο σύμμαχο της πολιτείας σε αυτή την κατεύθυνση μέσω της «Ηλεκτρονικής Ταυτότητας του Κτηρίου». Ο σκοπός φαίνεται να υπηρετεί και την προσπάθεια σύνδεσης των υπολογιστικών συστημάτων της Κτηματολόγιο και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, προκειμένου να μπορεί να ελεγχθεί εάν δηλώνονται περιουσιακά στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί στο κτηματολόγιο.

Πρόκειται για ένα πλήρες ηλεκτρονικό φακέλωμα των ακινήτων που θα εξυπηρετήσει πολεοδομικούς και φορολογικούς σκοπούς καθώς θα υποχρεώνει όλους τους πολίτες στην επίσημη καταγραφή όλων των στοιχείων των ακινήτων τους και κάθε μεταβολής τους. Τα στοιχεία αυτά θα είναι φυλαγμένα σε μια ηλεκτρονική βάση στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ, επιβαρύνοντας με ένα πρόσθετο κόστος τους ιδιοκτήτες, το οποίο ανάλογα με την επιφάνεια του κτηρίου θα ξεκινά από τα 200 ευρώ για την αμοιβή του μηχανικού.

Η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου, θα εφαρμοστεί μέσα στο καλοκαίρι και θα αποτελέσει βασικό εργαλείο στην καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης. Η αρχή θα γίνει με περίπου 1.250.000 ιδιοκτήτες που είναι όσοι έχουν ενταχθεί στους προηγούμενους νόμους για τους ημιυπαίθριους και τα αυθαίρετα (4014/2011 και 3843/2010). Οι τελευταίοι υποχρεούνται να ολοκληρώσουν την ταυτότητα του κτιρίου μέσα σε πέντε χρόνια. Για τα υπόλοιπα κτίσματα (δημόσια και ιδιωτικά), η ταυτότητα θα πρέπει να συμπληρωθεί εντός 10ετίας από την ισχύ του ηλεκτρονικού συστήματος. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλονται οι κυρώσεις περί αυθαιρέτων.
http://fimotro.blogspot.gr/2013/06/i.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: