Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Επιχειρηματίας πήρε δάνειο για να αγοράσει... παλάτι!...



Μπαράζ αποκαλύψεων στον Κυπριακό Τύπo... 
Η εφημερίδα "Η Σημερινή" αποκαλύπτει σήμερα κι άλλες περιπτώσεις της αμαρτωλής λίστας διαγραφής χρεών
Τα ονόματα ατόμων υψηλά ισταμένων στην κυπριακή κοινωνία περιλαμβάνονται στη λίστα που ο Γενικός Εισαγγελέας έχει ...
στην κατοχή του κι αφορά διαγραφές χρεών των ατόμων αυτών από τράπεζες. Τα ποσά που διαγράφηκαν ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια, αν ληφθεί υπ' όψιν ότι η λίστα περιλαμβάνει 19 μόνον υποθέσεις που αφορούν σε διαγραφές δανείων ύψους πέραν των 10,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Η «Σημερινή» κατέχει στοιχεία και για άλλες υποθέσεις διαγραφής δανείων, πέραν αυτών που έγιναν γνωστές μέσω της λίστας που δημοσιεύθηκε τόσο σε αθηναϊκές εφημερίδες όσο και σε ιστοσελίδες, και στην Κύπρο και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, που προέρχονται από άτομα τα οποία έχουν πρόσβαση στα στοιχεία αυτά, των διαγραφών δηλαδή δανείων από τράπεζες, ευνοϊκής μεταχείρισης έτυχαν και άλλα άτομα των οποίων τα ονόματα κατέχουμε, αλλά δεν μπορούμε να δημοσιεύσουμε λόγω της νομοθεσίας περί προστασίας προσωπικών δεδομένων. Όπως λοιπόν πληροφορούμαστε:

Παλάτια και ξενοδοχεία

-Εταιρεία είχε φτάσει στο σημείο να αγοράσει μέχρι και παλάτι εκτός Κύπρου, με δάνεια από τις δύο μεγάλες τράπεζες. Η αγορά όμως δεν πήγε καλά και η τράπεζα βρέθηκε εκτεθειμένη για πολλά εκατομμύρια. Αρκετά από αυτά τα χρήματα εισπράχθηκαν από άλλη εταιρεία η οποία είχε αναλάβει την ολοκλήρωση του παλατιού, ενώ τα υπόλοιπα διαγράφηκαν.

-Εταιρεία με στενούς κομματικούς δεσμούς είχε ζητήσει και πέτυχε διαγραφή χρεών για ξενοδοχεία που είχε κτίσει και τα οποία δεν πήγαν καλά.

-Επιχειρηματίας φίλα προσκείμενος σε πολιτικό κόμμα έτυχε ευνοϊκής μεταχείρισης, διαγράφηκαν δηλαδή δάνειά του ύψους εκατομμυρίων, εν γνώσει της τράπεζας ότι τα δάνεια τα οποία του χορηγήθηκαν δεν εχρησιμοποιούντο μόνο για τους σκοπούς της επιχείρησής του, αλλά και για στήριξη οργάνωσης που έχει στενούς δεσμούς με το κόμμα. Μάλιστα, από κάποιο σημείο και μετά οι πιέσεις που ασκούντο για διαγραφή των δανείων ήταν τόσο έντονες, που απειλήθηκαν και οι σχέσεις μεταξύ των δύο μερών.

Ο επιχειρηματίας αυτός είχε συνάψει δάνεια και από δεύτερη τράπεζα, η οποία επίσης διέγραψε αρκετά από αυτά, όταν όμως έφθασε σε σημείο να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις πιέσεις του για περαιτέρω «διευκολύνσεις», επήλθε πλήρης ρήξη, με αποτέλεσμα το θέμα να φτάσει και σε παραιτήσεις διοικητικών συμβούλων της συγκεκριμένης τράπεζας.

Έναντι σιωπής

-Άλλος επιχειρηματίας ζήτησε επίσης διαγραφή δανείου αρκετών εκατοντάδων ευρώ, με τρόπο που η τράπεζα η οποία τον διευκόλυνε να «εξασφαλίσει» τη στήριξη και τη σιωπή του σε θέματα τα οποία δεν έπρεπε να γίνουν γνωστά.

Ούτε μια δόση για δάνειο 800.000 ευρώ

-Τραπεζικό στέλεχος πήρε το 2011 υπέρογκο ποσό ως δάνειο από την τράπεζά του χωρίς καθόλου εξασφαλίσεις, ενώ μέχρι και σήμερα δεν έχει καταβάλει καμία δόση. Το στέλεχος αυτό αποχώρησε παίρνοντας υψηλή αποζημίωση, δεν του ζητήθηκε όμως ποτέ να αποπληρώσει το χρέος του, ούτε του αποκόπηκε από την αποζημίωση οποιοδήποτε ποσόν έναντι του δανείου του.

-Διοικητικός σύμβουλος τράπεζας μεσολάβησε για να διαγραφεί δάνειο πολιτικού το οποίο είχε συναφθεί για χρηματοδότηση της εταιρείας του, η οποία όμως είχε χρεοκοπήσει. Το δάνειο διαγράφηκε χωρίς δεύτερη κουβέντα.

Συγγενής στελέχους αποφάσιζε για τα «δώρα»

-Το ύψος των «δώρων» στα ηγετικά στελέχη τράπεζας καθορίζετο από στενό συγγενικό πρόσωπο άλλου στελέχους της και φυσικά ενεκρίνετο από το διοικητικό συμβούλιο, αφού ήταν περισσότερο από φανερό ότι τα ποσά για τα «δώρα» είχαν αποφασισθεί με άνωθεν εντολές.

-Επιχειρηματίας με κομματικούς δεσμούς, που αγόρασε μια χρεοκοπημένη εταιρεία, πέτυχε τη διαγραφή των δανείων της τα οποία αυξήθηκαν μετά την αγορά, λόγω ακριβώς των κομματικών διασυνδέσεών του.

Τραπεζίτης με τεράστια ακίνητη περιουσία

Όπως μας αναφέρθηκε, τραπεζίτες ευνοούσαν συγκεκριμένα άτομα και επιχειρηματίες καθώς και πολιτικούς ακριβώς για να εξαγοράζουν τη σιωπή, τη στήριξη ή και την προώθηση δικών τους συμφερόντων.

Χαρακτηριστικά μας αναφέρθηκε η περίπτωση πρώην τραπεζικού στελέχους που λόγω της θέσης του αναλάμβανε την προώθηση δανείων σε εταιρείες για την εκτέλεση μεγάλων έργων. Το στέλεχος αυτό εξασφάλιζε όχι μόνο και δώρα από την τράπεζα για την προώθηση των δανείων, αλλά και δώρα από τους δανειζόμενους.

«Δεν είναι τυχαίο», τόνισαν οι ίδιες πηγές, «που το στέλεχος αυτό βρέθηκε με τεράστια ακίνητη περιουσία».

Σε παρατήρησή μας πώς ήταν δυνατόν να γίνονται τόσες διαγραφές χωρίς να παρεμβαίνει η Κεντρική Τράπεζα για να τις σταματά, μας ελέχθη ότι τα τραπεζικά ιδρύματα μπορούν να παραγράψουν δάνεια μέχρι και 100.000 ευρώ χωρίς την έγκριση της Κεντρικής. Όμως για τα μεγάλα ποσά κανονικά θα έπρεπε να ενημερώνεται η Κεντρική, η οποία μπορούσε να σταματήσει τις διαγραφές ή να συμφωνήσει υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Η λίστα της αγανάκτησης

Η λίστα, η οποία δημοσιεύθηκε χθες, αναφέρεται στις ακόλουθες περιπτώσεις διαγραφών χρεών από την Τράπεζα Κύπρου:

-Ξενοδοχειακή εταιρεία: 2,8 εκατ. ευρώ
-Εταιρεία με κομματικούς δεσμούς: 11.000 ευρώ
-Πολιτικός: 101.000 ευρώ
-Εταιρεία: 11.000 ευρώ
-Γιος πρώην υπουργού: 2.000 ευρώ
-Πρώην βουλευτής: 26.000 ευρώ -Πρώην βουλευτής:16.000 ευρω
-Πρώην Δήμαρχος: 17.000 ευρώ
-Συγγενικό πρόσωπο βουλευτή: 330.000 ευρω
-Πρώην υπουργός: 399.000

Διαγραφές δανείων από την Ελληνική Τράπεζα

Εταιρεία βουλευτή: 543.000 ευρώ

Διαγραφές δανείων από τη Λαϊκή Τράπεζα

-Εταιρεία πρώην βουλευτή: 39.000 ευρώ

-Πρώην βουλευτής: 71.000 ευρώ

-Πρώην βουλευτής: 54.000 ευρώ

-Πολιτικός: 5,8 εκατ. δολάρια.

-Πρώην σύζυγος πρέσβη: 18.500 ευρώ

-Εν ενεργεία πρέσβης: 14.000 ευρώ

Πότε γίνεται διαγραφή

Από τη λίστα που κυκλοφόρησε προκύπτουν αρκετά ερωτήματα, όπως για παράδειγμα για τη διαγραφή δανείου ύψους 2.000 ευρώ σε γιο πρώην υπουργού. Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι πώς «καταδέχθηκε» τόσο υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος του κράτους να ζητήσει διαγραφή τόσο μικρού ποσού.

«Το ερώτημα που τίθεται είναι πώς μπορεί να πιστέψει κανείς ότι ένας υπουργός δεν μπορούσε να εξοφλήσει ένα τόσο μικρό δάνειο του παιδιού του», τόνιζαν στην εφημερίδα μας άτομα που είναι σε θέση να γνωρίζουν πολύ καλά τι συνέβαινε στις τράπεζες τα τελευταία χρόνια.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους τραπεζικούς κανονισμούς, διαγραφή χρεών γίνεται μόνο αν μια υπόθεση πάει στο δικαστήριο, ως μη εξυπηρετούμενη και ως προϊόν διακανονισμού. Οτιδήποτε άλλο απαγορεύεται και αποτελεί κλοπή...
 lykavitos.gr


Read more...

Φ. Κουβέλης: Δεν θα ψηφίσω να διατηρηθεί το ειδικό τέλος στα ακίνητα...




Δεν θα ψηφίσω να διατηρηθεί το ειδικό τέλος στα ακίνητα, δηλώνει στην εφημερίδα Real News ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης.
Σύμφωνα με την...
εφημερίδα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θεωρεί ότι η συνέχιση της είσπραξης του ειδικού τέλους στα ακίνητα από τη ΔΕΗ αποτελεί νέο μέτρο και πρέπει να περάσει από τη Βουλή.

Σε ανακοίνωσή της εν όψει της επίσκεψης της τρόικας στην Αθήνα, η ΔΗΜΑΡ υπογράμμισε την ανάγκη λήψη μέτρων που θα ελαφρύνουν τους πολίτες και θα συμβάλλουν και στη μεγαλύτερη συγκέντρωση εσόδων. Τα μέτρα αυτά, σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ είναι η αντικατάσταση του Ειδικού Τέλους Ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) από ένα μειωμένο ενιαίο φόρο ακινήτων, η μείωση της επιβάρυνσης από δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ο διακανονισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών με αυξημένο αριθμό δόσεων και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση....


Read more...

Αγκάθια στο δρόμο για Μαξίμου Αγώνας δρόμου στην κυβέρνηση να κλείσουν όλα τα μέτωπα εν όψει τρόικας


O πρωθυπουργός θέλει οπωσδήποτε να κλείσει το θέμα της αξιολόγησης από την τρόικα
O πρωθυπουργός θέλει οπωσδήποτε να κλείσει το θέμα της αξιολόγησης από την τρόικα   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Αθήνα
Eξαιρετικά κρίσιμο, λόγω και της κατάστασης στην Κύπρο, θεωρείται το νέο ραντεβού των κυβερνητικών εταίρων, το απόγευμα της Τετάρτης 3 Απριλίου.

Το τελευταίο διήμερο ο πρωθυπουργός είχε αλλεπάλληλες και μαραθώνιες συσκέψεις με το οικονομικό επιτελείο, τόσο στην έδρα του ΥΠΟΙΚ όσο και στο Μαξίμου.

Από το πρωί του Σαββάτου ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου και αυτή την ώρα πραγματοποιείται νέα σύσκεψη με τον υπουργό Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη και τον διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού Κώστα Μπούρα για τον προγραμματισμό της εβδομάδας που έρχεται.

Το μεσημέρι ο κ. Σαμαράς προήδρευσε σύσκεψης με τους επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ για την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου.

Οι επικεφαλής της τρόικας φτάνουν στην Αθήνα την Τετάρτη, ενώ την Πέμπτη το πρωί αναμένεται η πρώτη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες έως το Eurogroup της 12ης Απριλίου, ώστε να προχωρήσει ομαλά η εκταμίευση των δόσεων που εκκρεμούν, συνολικού ύψους 6,8 δισ ευρώ.

Το απόγευμα της Παρασκευής ολοκληρώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η τελευταία σύσκεψη με την παρουσία του πρωθυπουργού. Εξερχόμενος ο Γιάννης Στουρνάρας διαβεβαίωσε ότι όλα προχωρούν κανονικά.

«Συνεχίσαμε και ολοκληρώσαμε τη χθεσινή σύσκεψη που αφορά τον προϋπολογισμό, αφορά την καλύτερη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων και, φυσικά, προετοιμασία για την έλευση της τρόικας. Είμαστε έτοιμοι» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.
Ωστόσο, πολλά είναι ακόμα τα αγκάθια: η υστέρηση στα έσοδα, η συμφωνία για τα ληξιπρόθεσμα, η κινητικότητα στο Δημόσιο, ο φόρος στα ακίνητα και η ύφεση, η οποία λόγω Κύπρου, ενδέχεται να φτάσει το 5% έναντι στόχου 4,5% που αναφέρεται στον προϋπολογισμό.
Το ΠΑΣΟΚ επανήλθε στο θέμα της επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης, ενώ η Ιπποκράτους κρατά αποστάσεις στα θέματα της απομάκρυνσης δημοσίων υπαλλήλων και του χαρατσιού στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
«Είναι απαραίτητο το κόμμα να συμβάλει ενεργά και δημιουργικά στη διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής μέσω τεκμηριωμένων προτάσεων που συμβάλλουν στην αποτελεσματική προώθηση του κυβερνητικού έργου και αποτρέπουν την καθήλωση και την ακινησία» αναφέρει η Ιπποκράτους.
Από πλευράς ΔΗΜΑΡ το θέμα του χαρατσιού μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ δημιουργεί σοβαρές διαφωνίες με κορυφαία στελέχη (Δ.Χατζησωκράτης και Α.Παπαδόπουλος) να ζητούν την αντικατάστασή του από φέτος με τον ενιαίο φόρο.
Μάλιστα με νεώτερη ανακοίνωση, που εξέδωσε το Σάββατο, η ΔΗΜΑΡ επανέλαβε ότι η αντικατάσταση του ΕΕΤΗΔΕ από ένα μειωμένο ενιαίο φόρο ακινήτων, η μείωση της επιβάρυνσης από δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ο διακανονισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών με αυξημένο αριθμό δόσεων, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, αποτελούν μέτρα που πρέπει να ληφθούν.
Σχετικά με το χαράτσι, ο κ. Στουρνάρας έχει αποκλείσει την πιθανότητα κατάργησής του από φέτος, ενώ η κυβέρνηση επεξεργάζεται σενάρια για ένα πιο «ήπιο χαράτσι»: μείωση συντελεστών, εξαίρεση κατηγοριών κλπ.
Στο θέμα της ύφεσης, τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο Φ.Κουβέλης έχουν ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να δεχθούν κανένα νέο δημοσιονομικό μέτρο.
Αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει πρόσφατα στην Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να λάβει άλλα δημοσιονομικά μέτρα. Όλα αυτά βεβαίως πριν την κρίση στην Κύπρο.
Στο θέμα της απομάκρυνσης υπαλλήλων από το Δημόσιο, στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισημαίνουν ότι γίνεται σχεδιασμός για υπαγωγή 30.000 υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα έως το τέλος του 2013, ώστε από εκεί να προκύψει ο αριθμός των 25.000.
Ως πρώτο δείγμα γραφής θεωρείται η απομάκρυνση 5.000 υπαλλήλων, κυρίως επίορκων, ατόμων που μπήκαν με πλαστά δικαιολογητικά κλπ.
Σε κάθε περίπτωση και λόγω της βαριάς σκιάς που ρίχνει στην Ελλάδα η κυπριακή κρίση, ο πρωθυπουργός θέλει οπωσδήποτε να κλείσει το θέμα της αξιολόγησης, ώστε να προχωρήσει κανονικά η καταβολή των δύο δόσεων συνολικού ύψους 6,8 δισ. ευρώ.
Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι ο λαός δεν πρέπει να έχει «καμία εμπιστοσύνη στην προπαγάνδα της κυβέρνησης και των κομμάτων του 'ευρωμονόδρομου'. Οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει κατεπειγόντως να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της απόκρουσης και της ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής.»
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

KATAΛΛΗΛΟΤΕΡΟΣ ΓΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ «Μάχη» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ σε τρεις νέες δημοσκοπήσεις



maxi-nd-syriza-se-treis-nees-dimoskopiseis- 
Μάχη στήθος με στήθος για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτουν τρεις νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον κυριακάτικο Τύπο.

Στη δημοσκόπηση της Real News και στην «εκτίμηση της ψήφου», η ΝΔ συγκεντρώνει 27,5%, οΣΥΡΙΖΑ 27%, το ΠΑΣΟΚ 6,9%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 7,75%, η Χρυσή Αυγή 11,3%, η ΔΗΜΑΡ 6,8%, το ΚΚΕ 5,8%, οι Οικολόγοι - Πράσινοι 1,9% και το «άλλο κόμμα» 5,1%. 

Διαφορά 16% καταγράφει ο Α. Σαμαράς έναντι του Αλ. Τσίπρα στο ερώτημα ποιός είναικαταλληλότερος για πρωθυπουργός συγκεντρώνοντας 40,5% έναντι 24,5%. Στην ικανότητα διακυβέρνησης η ΝΔ προηγείται με διαφορά 10,2% συγκεντρώνοντας 31,7% έναντι 21,5% του ΣΥΡΙΖΑ. 

Στη δημοσκόπηση της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», η ΝΔ καταγράφει προβάδισμα 0,7% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 24,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23,5%, το ΠΑΣΟΚ 7,75%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 7,3%, η Χρυσή Αυγή 10,7%, η ΔΗΜΑΡ 4,8%, το ΚΚΕ 6,3%, το «άλλο κόμμα» 6,8% ενώ οι αναποφάσιστοι φθάνουν το 8,7%. 

Επίσης το 58% των ερωτηθέντων εκτιμά πως η τρόικα θα σκληρύνει τη στάση της έναντι της χώρας. 
Στη δημοσκόπηση του Έθνους της Κυριακής, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται σχεδόν ισόπαλοι, αφού στην εκτίμηση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 0,1% λαμβάνοντας 27,9% ενώ η ΝΔ συγκεντρώνει 27,8%. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 11,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 7%, το ΠΑΣΟΚ με 6,8%, το ΚΚΕ με 5,95%, η ΔΗΜΑΡ με 5,5% και το «άλλο κόμμα» με 7,6%. 

Στο ερώτημα ποιός είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Α. Σαμαράς συγκεντρώνει 47,8% και ο Αλ. Τσίπρας 30,9%. Όμως το 46,6% πιστεύει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα έλθει πρώτο κόμμα σε ψήφους έναντι 39,7% που εκτιμά ότι η ΝΔ θα κερδίσει. 

Το 63,5% τάσσεται υπέρ της παραμονής στο ευρώ ενώ οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται διχασμένοι με το 48% να τάσσεται υπέρ της επιστροφής στη δραχμή και το 41,6% υπέρ του ευρώ.
http://newpost.gr

Read more...

ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ «ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ» ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΠ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΗ Ο ανακριτής καλεί Φωτόπουλο, Ζερβό, και Αθανασόπουλο



o-anakritis-kalei-fotopoylo-zervo-kai-athanasopoylo 
Με δύο χρόνια καθυστέρηση η δικαιοσύνη καλεί τους επικεφαλής της ΔΕΗ και της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ να δώσουν εξηγήσεις για τις παράνομες χρηματοδοτήσεις της ΔΕΗ προς το συνδικαλιστικό της όργανο.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newpost.gr στις 3 Απριλίου καλείται απο τον ειδικό ανακριτή, Χρήστο Παπακώστα ο Νίκος Φωτόπουλος, πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ενώ μια μέρα αργότερα στις 4 Απριλίου το κατώφλι του θα περάσουν ο νυν πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός αλλά και ο προκάτοχός του κ. Τάκης Αθανασόπουλος. 

Ήδη από το 2011 είχε διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση γα την υπόθεση των χρηματοδοτήσεων της ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ με αφορμή το πόρισμα του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρου Ρακιντζή.  

Μετά την έρευνα είχαν απαγγελθεί βαρύτατες-τον Απρίλιο του 2012- κατηγορίες από τους εισαγγελείς, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, κατά των υπευθύνων των διοικήσεων της ΔΕΗ την περίοδο 1999-2010, της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και του Οργανισμού Κοινωνικών Δραστηριοτήτων Εργαζομένων (ΟΚΔΕ), για την υπόθεση των υπερτιμολογήσεων σε δραστηριότητες της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Η ποινική δίωξη ασκήθηκε μετά το πέρας προκαταρκτικής εξέτασης που διενήργησαν οι εισαγγελείς Αρ. Κορρέας και Ελένη Σίσκου, με αφορμή πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή για υπέρογκα -σύμφωνα με το αποτέλεσμα του ελέγχου- έξοδα της επιχείρησης προς τα σωματεία εργαζομένων.

Η δίωξη που άσκησαν οι δύο εισαγγελείς, αφορά τα εξής αδικήματα: 

- Απιστία στην υπηρεσία κατά συναυτουργία και μη και κατ' εξακολούθηση σε βάρος Νομικού Προσώπου από υπαίτιο που μεταχειρίστηκε ιδιαίτερα τεχνάσματα, από την οποία υπήρξε ιδιαίτερα μεγάλης αξίας ελάττωση της περιουσίας του Δημοσίου. Η κατηγορία στρέφεται σε βάρος των νομίμων εκπροσώπων της επιχείρησης (προέδρους, διευθύνοντες συμβούλους, μέλη ΔΣ, της δεκαετίας 1999- 2010). 

- Άμεση συνέργεια στην απιστία, κατηγορία που στρέφεται σε βάρος των νομίμων εκπροσώπων της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ και του ΟΚΔΕ της ΔΕΗ. 

- Απάτη κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση σε βάρος Νομικού Προσώπου, που αφορά τους αρμοδίους υπαλλήλους, στελέχη και μη, που έλεγξαν και ενέκριναν την εκταμίευση επίμαχων ποσών την τριετία 2008- 2010. Στρέφεται επίσης και σε βάρος εκπροσώπων της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ και κάθε άλλου υπευθύνου που συμμετείχε στην όλη παράνομη δραστηριότητα. 

Το ιστορικό της υπόθεσης

Το πρώτο πόρισμα του κ. Ρακιντζή διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία τον Απρίλιο του 2011 και αφορούσε μεγάλες δαπάνες της ΔΕΗ για επιχορηγήσεις προς τη ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ. Παράλληλα διενεργήθηκε  φορολογικός έλεγχος από το ΣΔΟΕ επί των τιμολογίων, που είχαν εκδοθεί για διάφορες δραστηριότητες ο οποίος ανέδειξε υπερκοστολογήσεις σε δαπάνες για ταξίδια κ.α. Εντοπίστηκαν επίσης ποσά ως έξοδα για μελέτες που ανατέθηκαν σε συγγενικά πρόσωπα συνδικαλιστών και τα οποία καταβλήθηκαν χωρίς να έχουν παραδοθεί ποτέ οι φάκελοι των μελετητών. 

Στο πόρισμα γινόταν αναφορά σε υπέρογκες παράνομες χρηματοδοτήσεις που είχε λάβει το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων της ΔΕΗ. Τα στοιχεία για τις παράνομες χρηματοδοτήσεις ήταν σοκαριστικά. Σύμφωνα με το πόρισμα το 2008 είχαν εκταμιευτεί 300.000 ευρώ με εντολή του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ και δόθηκαν στη ΓΕΝΟΠ προκειμένου να συνταχθεί μία μελέτη για την εταιρική δομή της εταιρείας, η οποία ποτέ δεν παραδόθηκε. Αυτά τα χρήματα ποτέ δεν επιστράφηκαν και ουδέποτε διεκδικήθηκαν από τη διοίκηση της ΔΕΗ ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. 

Σε μία άλλη περίπτωση περιοδικό μηνιαίας κυκλοφορίας που εκδίδει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ εμφανίζεται μέσω της εκδοτικής εταιρείας να τυπώνεται σε 60.000 αντίτυπα. Διαπιστώθηκε λοιπόν μέσω του ελληνικού ταχυδρομείου ότι διατίθενται κάθε μήνα 20.000 αντίτυπα. Την ίδια ώρα με χορηγό τη ΔΕΗ η συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΕΝΟΠ πραγματοποιούσε πολυδάπανα ταξίδια στο εξωτερικό και επιφύλασσε πολυτελή φιλοξενία σε ξένες αντιπροσωπείες. Στο πόρισμα του ΣΔΟΕ γινόταν λόγος για 16 επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής. Ανάλογο κόστος είχε και η εδώ παραμονή συνδικαλιστικών παραγόντων από άλλα κράτη. Το συνολικό κονδύλι ξεπέρασε τα 2 εκ. ευρώ. 

Οι αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ  

«Ανθρακες» είχε χαρακτηρίσει η ΓΕΝΟΠ τον «θησαυρό» του πορίσματος ελέγχου του ΣΔΟΕ στην ομοσπονδία. Σε ανακοίνωσή της έκανε  λόγο για «επίθεση λάσπης», την οποία αποδίδει στις θέσεις της κατά του Μνημονίου, και για επίθεση των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ενέργειας.

Νίκος Παναγιωτόπουλος 
http://newpost.gr

Read more...

ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΜΕ "ΜΑΙΜΟΥ" ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ


Ρεπορτάζ : Θάνος Πασχάλης
(από την Ελευθεροτυπία)
Σε «άντρο» παρατυπιών και παρανομιών αποκαλύπτεται ότι είχαν μετατρέψει το δημόσιο ορισμένοι  δημόσιοι υπάλληλοι μετά τον έλεγχο  απο τις διευθύνσεις προσωπικού των ατομικών  τους μητρώων και της... 
επικαιροποίησης του υπηρεσιακού τους φακέλου. Οι περιπτώσεις που αποκαλύπτονται φανερώνουν ξέφραγο αμπέλι καθώς υπάλληλοι εντοπίστηκαν να λαμβάνουν επιδόματα θέσης δηλώνοντας ότι παρακολούθησαν σεμινάρια χωρίς όμως ποτέ να προσκομίσουν στην υπηρεσία τους τα ανάλογα πιστοποιητικά παρακολούθησης.
Από τον έλεγχο που ξεκίνησαν να κάνουν οι διευθύνσεις προσωπικού σε ορισμένες υπηρεσίες υπουργείων και δήμους προκειμένου να εντοπιστούν κοπανατζήδες ή υπάλληλοι που προσκόμισαν πλαστά πιστοποιητικά προκειμένου να προσληφθούν ή να προαχθούν στο δημόσιο μέχρι σήμερα  έχουν έρθει στο φως  σημεία και τέρατα.
Υπάλληλοι βρέθηκαν να έχουν προσληφθεί σε Δήμο της Αττικής προσκομίζοντας πλαστά απολυτήρια λυκείου ενώ άλλοι που είχαν δηλώσει ότι παρακολουθούν πανεπιστημιακή σχολή ουδέποτε προσκόμισαν τα πτυχία τους. Παρόλα αυτά στις συγκεκριμένες αυτές περιπτώσεις οι υπάλληλοι και έχουν προσληφθεί στο δημόσιο και έχουν ενταχθεί ακόμα και στο μισθολόγιο υπαλλήλων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης λαμβάνοντας και τους ανάλογους βαθμούς. Η περίπτωση που κυριολεκτικά βγάζει μάτι είναι άνδρα υπαλλήλου σε δήμο της Αττικής που όταν ελέγχθηκε πρόσφατα ο υπηρεσιακός του φάκελος βρέθηκε να έχει προσληφθεί με απολυτήριο λυκείου που ανήκει σε γυναίκα. Από την άλλη ελλιπείς έως παράτυποι είναι οι υπηρεσιακοί φάκελοι για ορισμένους υπαλλήλους καθώς εμφανίζουν πρόσθετα τυπικά προσόντα με αμφιβόλου εγκυρότητας τίτλους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα έχει εντοπισθεί στα κατατεθειμένα πιστοποιητικά ξένων γλωσσών σε αρκετά από τα οποία διαπιστώνεται ότι δεν προέρχονται από πιστοποιημένους φορείς. Μέσω της διαδικασίας επικαιροποίησης των προσωπικών μητρώων υπαλλήλων η οποία ξεκίνησε σε κεντρικές υπηρεσίες υπουργείων και δήμους με αφορμή την κατάργηση οργανικών μονάδων (υπηρεσιών) αλλά και τον έλεγχο για τους υπαλλήλους που προαλείφονται για θέσεις προϊσταμένων αναδεικνύεται το τεράστιο έλλειμμα του δημοσίου σε θέματα διαφάνειας. Μάλιστα εκτιμάται ότι ένας σημαντικός αριθμός υπαλλήλων μέσω αυτής της διαδικασίας θα βρεθεί εκτός δημοσίου – πέραν των επιόρκων – εφόσον διαπιστωθεί ότι εμφάνισαν πλαστά πιστοποιητικά, είχαν μεγάλο αριθμό αναρρωτικών αδειών αλλά και απρεπή συμπεριφορά εντός της υπηρεσίας. Ήδη με εγκύκλιο του από τον Ιανουάριο το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης διαπίστωνε ότι «τα προσωπικά μητρώα των υπαλλήλων δεν έχουν πάντοτε την απαιτούμενη εγκυρότητα και πληρότητα ώστε, όταν απαιτείται, να επιτυγχάνεται η σωστή και ταχεία επεξεργασία τους». Με την ίδια εγκύκλιο ζητείται από τις διευθύνσεις προσωπικού να προβούν  στην ενημέρωση και επικαιροποίηση των προσωπικών μητρώων των υπαλλήλων, αλλά αυτό σε ελάχιστες υπηρεσίες εφαρμόζεται, καθώς στις περισσότερες δεν έχει ξεκινήσει καν ο έλεγχος. Με βάση την εγκύκλιο και προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της επιλογής των προϊσταμένων σε θέσεις ευθύνης ζητείται να κατατεθούν τίτλοι σπουδών, να καθορισθεί το επίπεδο γνώσης ξένων γλωσσών, η παρακολούθηση επιμορφωτικών προγραμμάτων με την προσκόμιση ανάλογων δικαιολογητικών και βεβαιώσεων, η παρουσίαση εισηγήσεων και ανακοινώσεων σε συνέδρια και ημερίδες, η συμμετοχή σε συμβούλια, επιτροπές, ομάδες εργασίες αλλά και σε όργανα διοίκησης και τέλος η υποβολή αντιγράφων τυχόν δημοσιεύσεων προκειμένου για συγγραφικό έργο (άρθρα, μελέτες, προτάσεις). Επίσης με την ίδια εγκύκλιο οι διευθύνσεις προσωπικού είναι υποχρεωμένες να ενημερώνουν τακτικά το προσωπικό μητρώο των υπαλλήλων σχετικά με τυχόν παραπτώματα που τέλεσαν και πειθαρχικές ποινές που τυχόν τους επιβλήθηκαν αλλά και τις αναρρωτικές άδειες που έλαβαν. Επιδίωξη του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, υπό την ασφυκτική πίεση της Τρόϊκα, είναι να εντοπισθεί μέσω αυτής της διαδικασίας ένας σημαντικός αριθμός κοπανατζήδων υπαλλήλων ή με πλαστά πιστοποιητικά οι οποίοι θα διωχθούν ποινικά και πειθαρχικά και θα πάρουν άμεσα το δρόμο της αυτοδίκαιης αργίας εκτός δημοσίου. Οι πρώτες περιπτώσεις πλαστών δικαιολογητικών ή και κοπανατζήδων φανερώνουν ότι ο αριθμός των υπαλλήλων μπορεί να φθάσει και τις 5.000 και έτσι να ικανοποιηθεί το αίτημα της Τρόϊκα για άμεσες απολύσεις επιόρκων και κοπανατζήδων στο δημόσιο παράλληλα με το πρόγραμμα διαθεσιμότητας – κινητικότητας για 25.000 υπαλλήλους έως το τέλος του 2013.
http://fimotro.blogspot.gr/2013/03/blog-post_7752.html

Read more...

ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΚΥΠΡΟΥ : ΘΑ ΚΛΗΘΟΥΝ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Ο γενικός εισαγγελέας της ΚύπρουΠέτρος Κληρίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα προκύψουν κι άλλα ονόματα οφειλετών που διαγράφηκαν τα χρέη τους από τη Λαϊκή Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου. Μάλιστα δεν απέκλεισε το...
ενδεχόμενο να κληθούν και εμπλεκόμενοι από την Ελλάδα. Μιλώντας στο ΣΚΑΪ o Π. Κληρίδης είπε: «Μού δόθηκε η λίστα, η οποία κατά περίεργο τρόπο έχει διαρρεύσει, θα δώσω τους δυο κατάλογους (με τα ονόματα) της Κύπρου και της Λαϊκής στην ερευνητική επιτροπή (σ.σ η επιτροπή θα διερευνήσει για την κατάσταση στην οποία περιήλθε το τραπεζικό σύστημα και γενικά η οικονομία της Κύπρου). Όταν συμπληρωθεί η ερευνά της επιτροπής θα δοθεί ξανά σε μένα)». Τόνισε επίσης ότι στις λίστες αναφέρονται αρκετά ονόματα πολιτικών και πολιτειακών αξιωματούχων, αλλά μπορούν να έχουν εξήγηση για τις διαγραφές των οφειλών τους, και ήδη πολλοί εξ αυτών δίνουν εξήγηση. Οσον αφορά για τα όσα συνέβησαν και συμβαίνουν στην Κύπρο ο γενικός εισαγγελέας σημείωσε ότι «ούτε ο πιο απαισιόδοξος δεν θα μπορούσε να φανταστεί το εύρος της καταστροφής. Ουσιαστικά έχει καταστραφεί όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα στη χώρα μας, θα περάσει πάρα πολύς καιρός για να σταθούμε στα πόδια μας».
http://fimotro.blogspot.gr/2013/03/blog-post_8732.html

Read more...

"Έλα να με πάρεις, χτυπήθηκα, είμαι γεμάτη αίματα"...






Tα τελευταία λόγια της άτυχης κοπέλας...
"Έλα να με πάρεις, χτυπήθηκα, είμαι γεμάτη αίματα", είπε στο φίλο της, με τον οποίο μιλούσε στο τηλέφωνο η 25χρονη κοπέλα, λίγα δευτερόλεπτα, πριν πέσει νεκρή από τα πυρά των κακοποιών, χθες βράδυ στα Ίσθμια.

Η... κοπέλα βρέθηκε στην μέση πυρών μεταξύ κακοποιών και αστυνομικών, ενώ επέστρεφε στο σπίτι της από τη δουλειά της.

Τα τελευταία λόγια της άτυχης 26χρονης μετέφερε σε ανταπόκριση του δημοσιογράφος του "korinthos tv".


Read more...

Το τζιπ των κακοποιών που σκότωσαν την 25χρονη κοπέλα στα Ισθμια...



Το φως της δημοσιότητας είδε πριν από λίγη ώρα το τζιπ των δραστών, οι οποίοι ευθύνονται για την ένοπλη, αιματηρή ληστεία σε ταβέρνα στην παλιά εθνική οδό Αθηνών - Θηβών.

Το... αυτοκίνητο είναι τύπου Subaru Forester και οι κακοποιοί το εγκατέλειψαν στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ που τους καταδίωκε με τη συνδρομή ειδικών δυνάμεων και ελικοπτέρου.

πηγη iefimerida.gr


Read more...

Σε κατάσταση πολέμου και επίσημα η Β.Κορέα - Άνοιξαν όλα τα καταφύγια...




Το καθεστώς της Βόρειας Κορέας, ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα έχει τεθεί σε «κατάσταση πολέμου» κατά της Νότιας Κορέας, κλιμακώνοντας την κρίση στην κορεατική χερσόνησο, η οποία οξύνθηκε μετά τις νέες διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Πιόνγκγιανγκ, εξαιτίας των πυρηνικών δοκιμών που...
εξελίσσει.
Όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές από τη Νότια Κορέα, οι Βορειοκορεάτες άνοιξαν το σύνολο των καταφυγίων της χώρας, ακόμα και αυτά που βρίσκονται σε επαρχιακές πόλεις, και ταυτοχρόνως ξεκίνησαν επιστράτευση με στόχο να αυξηθεί εντός δύο ημερών κατά 20% ο αριθμός του προσωπικού που βρίσκεται υπό τα όπλα και ο οποίος αριθμεί ήδη 1 εκατομμύριο άνδρες και γυναίκες.

Ίσως η πιο ανησυχητική εξέλιξη είναι ότι οι μονάδες πυροβολικού που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τη Νότια Κορέα και σε απόσταση βολής από την πρωτεύουσα Σεούλ υποχώρησαν σε οχυρωμένες θέσεις, κάτι που σημαίνει ότι λαμβάνουν διάταξη μάχης. Ταυτόχρονα, δύο τεθωρακισμένες μεραρχίες αναπτύχθηκαν κατά μήκος των συνόρων σε προκατασκευασμένες οχυρές θέσεις.
Σε βορειοκορεατική ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA και κοινοποιήθηκε σε όλα τα θεσμικά και στρατιωτικά όργανα του καθεστώτος αναφέρεται ότι:
«Από τη στιγμή αυτή και μετά, οι σχέσεις Βορρά-Νότου, εισέρχονται στην κατάσταση πολέμου και όλα τα ζητήματα που ανακύπτουν μεταξύ του Βορρά και του Νότου θα πρέπει να αντιμετωπίζονται αναλόγως»,

Σημειώνεται ότι τα δύο κράτη της κορεατικής χερσονήσου είναι σε τεχνική «κατάσταση του πολέμου» επί σειρά δεκαετιών, καθώς ο κορεατικός πόλεμος της περιόδου 1950-53, έληξε με ανακωχή και όχι με κάποια συνθήκη ειρήνης.

defencenet.gr


Read more...

Νέα μείωση 10% στο μισθό Κόβεται από τη Δευτέρα το επίδομα γάμου για ιδιωτικούς υπαλλήλους


  (Φωτογραφία:  Αρχείο ΔΟΛ )

Αθήνα
Το 10% του μισθού τους χάνουν από την 1η Απριλίου οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα, καθώς θα σταματήσει η καταβολή του επιδόματος γάμου.

Παράλληλα, έτοιμο είναι το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τον νέο μηχανισμό ορισμού του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Την ανατροπή με το επίδομα γάμου επιφέρει η λήξη (στις 31 Μαρτίου) της τρίμηνης μετενέργειας ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καθώς και όλων των προηγούμενων μη νομοθετικά κατοχυρωμένων ρυθμίσεων τις οποίες είχαν συνομολογήσει στο παρελθόν η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές οργανώσεις του ΣΕΒ, της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ.

Μάλιστα, ούτε οι επιχειρήσεις οι οποίες είναι μέλη των συγκεκριμένων εργοδοτικών οργανώσεων υποχρεούνται να συνεχίσουν να καταβάλλουν το επίδομα γάμου, το οποίο παύει να μετενεργεί, δηλαδή «εξαφανίζεται» αν δεν προβλέπεται σε τυχόν ατομική συμφωνία.

Το επίδομα γάμου είχαν δικαίωμα να το καταργήσουν ήδη από τις 12 Νοεμβρίου του 2012 (με βάση τον Ν. 4093/12) επιχειρήσεις οι οποίες δεν ήταν μέλη του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ.

Μέχρι το τέλος Μαρτίου, θα έχει αποφασιστεί ο νέος τρόπος καθορισμού του κατώτερου μισθού. Στο σχέδιο, που θα τεθεί σε ισχύ το 2017, προβλέπονται σημαντικές αλλαγές που ανατρέπουν τον τρόπο ορισμού του μισθού που ισχύει εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες.


Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Θα ενισχύσει την παρουσία της» Διαψεύδει η Michelin τα περί αποχώρησης από την Ελλάδα


H Michelin προτίθεται να ενισχύσει μακροχρόνια την παρουσία της στις αγορές που έχουν μελλοντικές προοπτικές ανάπτυξης και η Ελλάδα είναι μία από αυτές, αναφέρει η επιχείρηση
H Michelin προτίθεται να ενισχύσει μακροχρόνια την παρουσία της στις αγορές που έχουν μελλοντικές προοπτικές ανάπτυξης και η Ελλάδα είναι μία από αυτές, αναφέρει η επιχείρηση   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Στη διάψευση των δημοσιευμάτων που την ήθελαν να αποχωρεί από την ελληνική αγορά προχώρησε ο γενικός διευθυντής της Michelin.

«Η Michelin δεν πρόκειται να κλείσει την θυγατρική της στην Ελλάδα. Αντιθέτως, η Michelin προτίθεται να ενισχύσει μακροχρόνια την παρουσία της στις αγορές που έχουν μελλοντικές προοπτικές ανάπτυξης και η Ελλάδα είναι μία από αυτές» επισημαίνει ο Νταβίντ Ζαν, εμπορικός διευθυντής της εταιρείας στην Ελλάδα.

Η Michelin, σύμφωνα με τον ίδιο έχει σκοπό να δημιουργήσει μια νέα εμπορική ζώνη. Αυτή η νέα εμπορική ζώνη ονομάστηκε «Europe Centrale Sud» και περιλαμβάνει μαζί με την Ελλάδα, που θα έχει δεσπόζουσα θέση τις: Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Κροατία, Κύπρο, Ουγγαρία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Σερβία και Σλοβενία. Η κεντρική διοίκηση της εμπορικής ζώνης θα έχει έδρα το Βουκουρέστι.

«Αυτή η νέα οργάνωση δεν θα επηρεάσει τις καθημερινές εμπορικές δραστηριότητες στην Ελλάδα και δεν θα αλλάξει τίποτα για τους καταναλωτές και τους πελάτες της εταιρείας. Οι εμπορικές ομάδες της Michelin στην Ελλάδα θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν τους πελάτες με την ίδια ποιότητα υπηρεσιών και προϊόντων.

» Η Ελλάδα άλλωστε, θα είναι η σημαντικότερη αγορά για την Michelin στη νέα εμπορική ζώνη και το ελληνικό εμπορικό τμήμα θα δει την περιοχή ευθύνης του να εξαπλώνεται καθώς αναλαμβάνει και την περιοχή της Αλβανίας» αναφέρει ο κ. Ζαν και συνεχίζει:

«Ο στόχος της νέας οργάνωσης είναι η αποτελεσματικότερη διαχείριση των πωλήσεων μεριμνώντας πάντοτε για το όφελος στον τελικό καταναλωτή. Για αυτό η εμπορική διαχείριση των πωλήσεων των κρατών αυτών (τιμολόγηση) θα πραγματοποιείται από το Βουκουρέστι».
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Καταιγισμός ερωτήσεων στον Μπίκα

Καταιγισμός ερωτήσεων στον Μπίκα
Βομβαρδισμό ερωτήσεων από τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής της βουλής δέχθηκε ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Κώστας Μπίκας, του οποίου η κατάθεση ολοκληρώθηκε σήμερα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ ανέφερε ότι στα τέλη του καλοκαιριού του 2011 ή στις αρχές φθινοπώρου συμμετείχε σε μία σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο, με αντικείμενο τη φοροδιαφυγή και εκεί, συζητήθηκε και η λίστα Λαγκάρντ.
Ο κ. Μπίκας φέρεται επίσης να κατέθεσε ότι σε εκείνη τη συνάντηση που είχε με τον κ. Βενιζέλο του ανέφερε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η λίστα Λαγκάρντ, ενώ υποστήριξε ότι είχε συζητήσει και το θέμα με την τότε διευθύντρια του γραφείου του πρωθυπουργού, Ρεγγίνα Βάρτζελη.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μπίκας υποστήριξε ότι ουδέποτε μίλησε με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για το περιεχόμενο της λίστας Λαγκάρντ ενώ για την δική του εμπλοκή, φέρεται να είπε ότι περιορίστηκε στον εντοπισμό της και στη διαδικασία να φθάσει στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, στο ερώτημα του αντιπροέδρου της Προανακριτικής, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, «τι ήξερε ο κ. Παπανδρέου από εσάς για τη λίστα Λαγκάρντ;», απάντησε ότι ο πρωθυπουργός δεν ήξερε για κανένα όνομα.
Ακολούθησε ο εξής διάλογος στην Προανακριτική:
Μ. Βαρβιτσιώτης: «Μην πείτε τι δεν ήξερε, πείτε τι ήξερε».
Κ. Μπίκας: «Του είχα αναφέρει ότι είναι μια λίστα που πρέπει να προχωρήσει. Ότι πρέπει να διαλευκανθεί η υπόθεση, ότι πρέπει αυτή η ιστορία να τρέξει να προχωρήσει…».
Μ. Βαρβιτσιωτης: «Τι ήξερε ο κ. Παπανδρέου; Λέει ότι δεν ήξερε τίποτα…».
Κ. Μπίκας: «Ο κ. Παπανδρέου είχε ενημερωθεί για τη λίστα από τον υπ. Οικονομικών. Τον είχε ενημερώσει ο κ. Παπακωνσταντίνου».
Μ. Βαρβιτσιώτης: «Από εσάς τι ήξερε;».
Κ. Μπίκας: «Όχι δεν την ήξερε από εμένα. Το μόνο το οποίο πιστεύω ότι θα είχα πει στον πρωθυπουργού είναι ότι θα πρέπει να τρέξει, να προχωρήσει αυτή η λίστα, πρέπει αυτό το πράγμα να προχωρήσει. Σε αυτή τη λογική».
Ζωή Κωνσταντοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ - μέλος Προανακριτικής): «Του έχετε πει κάτι τέτοιο;».
Κ. Μπίκας: «Δεν το θυμάμαι αλλά το θεωρώ λογικό σε μια συζήτηση να το είπα».
Μ. Βαρβιτσιώτης: «Εσείς ενημερώσατε τον κ. πρωθυπουργό ότι είχατε κάνει τις κινήσεις με τον ομόλογό σας τον Γάλλο;».
Κ. Μπίκας: «Όχι, δεν τον ενημέρωσα».
Μ. Βαρβιτσιώτης: «Είχατε ενημερώσει τον πρωθυπουργό ότι η λίστα τυγχάνει επεξεργασίας όπως φαίνεται από τα e-mail του κ. Διώτη;».
Κ. Μπίκας: «Όχι».
Μ. Βαρβιτσιώτης: «Τότε τι τον ενημερώσατε;».
Κ. Μπίκας: «Δεν συζήτησα κανένα όνομα με τον πρωθυπουργό για τη λίστα. Κανένα όνομα ποτέ».
Σπύρος Χαλβατζής (ΚΚΕ - μέλος Προανακριτικής: «Για ποσά μιλήσατε;».
Κ. Μπίκας: «Ποτέ κανένα. Δεν ήξερα. Ποια ποσά να πω; Δεν συζήτησα ποτέ ούτε για ποσά ούτε για ονόματα με κανέναν… Επί των ημερών μου η ΕΥΠ μπήκε πολύ πιο πολύ από ποτέ άλλοτε σε θέματα λαθρεμπορίου, σε θέματα της λίστας Λαγκάρντ, την οποία εντόπισα και φρόντισα να έρθει. Αλλά δεν μπορώ να σας πω ότι συζήτησα με τον πρώην πρωθυπουργό ονόματα ή ότι συζήτησα ποσά, γιατί δεν έγινε. Δεν μπορώ να το πω αυτό».
Σπύρος Χαλβατζής: «Ούτε για πώς θα τη διαχειριστεί από εδώ και πέρα η κυβέρνηση ή μια ομάδα ανθρώπων επιτελών…».
Κ. Μπίκας: «Η άποψη η δική μου για τη λίστα Λαγκάρντ ήταν σαφής. Έπρεπε να γίνει ένας χειρισμός ο οποίος θα εξασφάλιζε ότι αυτοί οι οποίοι είχαν χρήματα όχι νομίμως έξω, να πιαστούν».
Επίμονα ήταν τα ερωτήματα των μελών της Προανακριτικής για το βαθμό της δικής του εμπλοκής στη διαχείριση της Λίστας όταν ο κ. Μπίκας φέρεται να είπε ότι «είμαι ο άνθρωπος ο οποίος έφερε τη λίστα Λαγκάρντ στην Ελλάδα…».
Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Εσείς ήσασταν;».
Κ. Μπίκας: «Με συγχωρείτε, λάθος. Εννοώ που εντόπισα».
Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Μισό λεπτό, είπατε “είμαι ο άνθρωπος που έφερε τη λίστα στην Ελλάδα”».
Κ. Μπίκας: «Να διαγραφεί παρακαλώ, είναι λάθος».
Ζ. Κωνσταντοπούλου: «Πώς να διαγραφεί; Αυτό είπατε».
Κ. Μπίκας: «Είναι λάθος. Δεν την έφερα, σας το λέω. Είμαι ο άνθρωπος ο οποίος εντόπισε και κίνησε τις διαδικασίες. Αυτό ήθελα να πω».
enikos.gr

Read more...

ΜΕΧΡΙ 60% ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ...


... ΕΚΤΑΚΤΟ...
Σε ποσοστό μέχρι και 60% θα ανέλθει το «κούρεμα» στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου, σύμφωνα με το διάταγμα που εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα της χώρας.
Ουσιαστικά, το «κούρεμα» θα γίνει σε δύο φάσεις,...
καθώς αρχικά προβλέπεται να ανέλθει σε ποσοστό 37,5%, αλλά με «κλείδωμα» ενός επιπλέον ποσοστού 22,5%.
Στο διάταγμα της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου σημειώνεται ότι, πρακτικά, δεσμεύονται όλα τα κεφάλαια των καταθέσεων με ποσό άνω των 100.000 ευρώ... μέχρι νεωτέρας.
Ειδικότερα, το 37,5% κάθε κεφαλαίου άνω των 100.000 ευρώ, θα μετατραπεί υποχρεωτικά σε νέες μετοχές κατηγορίας «Α», μη μεταβιβάσιμες, αλλά και ποσοστό 22,5% θα παραμείνει «κλειδωμένο» για διάστημα έως και 90 ημέρες μετά τη λήξη της αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας, η οποία, σημειωτέον, δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.
Μέσα σε αυτό το διάστημα των 90 ημερών, θα προσδιοριστεί ποιο τμήμα αυτού του κεφαλαίου θα μετατραπεί επίσης υποχρεωτικά σε μετοχές κατηγορίας «Α», και ποιο θα μετατραπεί σε ειδικό τίτλο κατάθεσης (μέχρι τότε δεν υπάρχει καμία χρέωση τόκων προς όφελος του καταθέτη), η οποία θα ξεκινήσει να τοκίζεται από τότε με επιτόκιο 0,1%, από αυτό που θα είχε προκύψει, αν δεν είχαν επηρεαστεί οι καταθέσεις από το διάταγμα.
http://fimotro.blogspot.gr/2013/03/60_29.html

Read more...

Λίστα - φωτιά: Σε ποιους χάρισαν δάνεια στην Κύπρο. Ανάμεσά τους και πολιτικοί



Η λίστα - "ντροπής" με εταιρίες, πολιτικά πρόσωπα και συγγενείς τους που δανείστηκαν χρήματα από κυπριακές τράπεζες. Από 2.000 ευρώ έως 5 εκατ. ευρώ τα ποσά που διαγράφτηκαν. Στην Επιτροπή Θεσμών της Κυπριακής Βουλής η λίστα. Αναλυτικά όλα τα ονόματα
Τράπεζες που έσυραν στον γκρεμό την κυπριακή οικονομία διέγραφαν συστηματικά δάνεια, τα οποία είχαν χορηγήσει σε κομματικά στελέχη και σε παράγοντες της δημόσιας διοίκησης.
Η λίστα που δημοσιεύει σήμερα αποκλειστικά η εφημερίδα "Το Έθνος"έχει παραδοθεί ήδη στην Επιτροπή Θεσμών της κυπριακής Βουλής.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, πλέον αποτελεί μείζον πολιτικό ζήτημα, ηθικό αλλά και με προφανείς σοβαρότατες ποινικές διαστάσεις το εν λόγω θέμα, αλλά και η λίστα - φωτιά.
Ήδη έχουν παραδοθεί στην Επιτροπή Θεσμών της Κυπριακής Βουλή οι λίστες με τα ονόματα πολιτικών προσώπων από όλα τα κόμματα (εκτός ΕΔΕΚ και Οικολόγων) που πέτυχαν τη διαγραφή σημαντικών οφειλών τους από τις τράπεζες και θα πρέπει τώρα να αποδείξουν το πώς και το γιατί της ειδικής αυτής μεταχείρισης που είχαν από τα διορισμένα από την ίδια την πολιτική ηγεσία Διοικητικά Συμβούλια των Τραπεζών, ώστε να μην πλανάται η "οσμή" χρηματισμού των πολιτικών με την ταυτόχρονη κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος.
Οι λίστες αυτές αποτελούν την άκρη του νήματος για τη διερεύνηση του οργίου της ρεμούλας και της διαφθοράς, που συνέβαλε με δραματικό τρόπο στη σημερινή καταστροφή.
Αναλυτικά τα ονόματα της λίστας:
* Ξενοδοχειακή εταιρία που όπως αναφέρει το έγγραφο είναι συνδεόμενη με ΑΚΕΛ - ΠΕΟ. Διαγραφή δανείου, ύψους 2.813.000 ευρώ.
* Στην Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία, από δάνειο, ύψους 554.000 ευρώ, χαρίστηκε το υπόλοιπο 193.000 ευρώ και αυτό τον Μάιο του 2012.
* Εταιρία N.M.G. που σύμφωνα με έγγραφο  συνδέεται με το κορυφαίο στέλεχος του ΑΚΕΛ, Ν.Κ., η οποία από δάνειο που έχει λάβει ύψους 1.830.000 ευρώ είδε να χαρίζονται τα 111.000 ευρώ με ημερομηνίες αναφοράς τον Μάτριο 2007 και Ιανουάριο του 2008.
* Γνωστός βουλευτής του ΔΗΣΥ Π.Π. από δάνειο 168.000 ευρώ, αποπλήρωσε μόνο τα 67.000 ευρώ και τα 101.000 ευρώ διαγράφηκαν από την τράπεζα το 2009.
* Εταιρία At/Ltd. που συνδέεται με τον Σ.Σ. βουλευτή του ΔΗΣΥ, από δάνειο 61.000 ευρώ, φαίνεται να έχει διαγραφεί ποσό των 11.000 ευρώ τον Αύγουστο του 2010.
* Εταιρία Cy. Ind. Ltd. που ανήκει στον ΑΧ.Κ., αδερφό του πρώην υπουργού του ΔΗΣΥ Μ.Κ. μεγάλης πολιτικής οικογένειας του νησιού, που από δάνειο 1.595.000 ευρώ, αποπλήρωσε μόνο τις 310.000 ευρώ και τον Μάιο του 2011 διαγράφηκαν τα 1.285.000 ευρώ.
* Ο Π.Γ. γιος πρώην υπουργού του ΑΚΛΕ αρκέστηκε στη διαγραφή μόλις 2.000 ευρώ από δάνειο 5.000 ευρώ, τον Μάιο του 2012.
* Στην πρώην βουλευτή του ΔΗΣΥ Σοφ. Χ. από δάνειο ύψους 58.000 ευρώ, διαγράφτηκε τον Απρίλιο του 2007, το ποσό των 26.000 ευρώ.
* Ο πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ, ΕΥ.Σ. από δάνειο 84.000 ευρώ είδε να διαγράφονται τα 16.000 ευρώ, τον Ιούλιο του 2008.
* Στον πρώην δήμαρχο μεγάλης κυπριακής πόλης που πρόσκειται στο ΑΚΕΛ Α.Μ. από δάνειο 105.000 ευρώ, τον Νοέμβριο του 2008 διαγράφτηκαν τα 17.000 ευρώ.
* Στην εταιρία M.TH.Group της Λ.Π. νύφης βουλευτού του ΔΗΚΟ Α.Κ. από δάνειο 625.000 ευρώ διαγράφτηκαν τα 330.000 ευρώ τον Αύγουστο του 2009.
* Στην εταιρία Xen & Co της Μ.Ξ συγγενούς μέλους του ΔΣ της Τράπεζας από δάνειο 839.000 ευρώ διαγράφτηκαν τα 237.000 ευρώ.
* Η εταιρία που φέρει το όνομα του ιδιοκτήτης της, πρώην υπουργού, προέδρου κόμματος και στελέχους του ΔΗΣΥ Τ.Χ. του οποίου διαγράφτηκαν τα 339.000 ευρώ από το δάνειο των 708.000 ευρώ που είχε πάρει.
Στην Ελληνική Τράπεζα εμφανίζεται:
* Η εταιρία Τ. Trading Co Ltd του Ν.Κ. βουλευτή μικρού κόμματος που με τη σύζυγο κατέχουν το 80% και 20% της εταιρίας, της οποίας από δάνειο 1.654.000 ευρώ, τον Δεκέμβριο του 2008 διαγράφτηκαν τα 534.000 ευρώ.
Στη Λαϊκή τράπεζα:
* Ο Αρ. Γ. πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ γραμματέας σε τουριστική εταιρία, είδε να διαγράφεται το 2012 το ποσό των 39.000 ευρώ.
* Ο Αν. Γ πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ τον Ιούνιο του 2011 διέγραψε οφειλή 71.000 ευρώ
* Ο πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ Σοφ. Χ. το Σεπτέμβριο του 2010 έτυχε διαγραφής 54.000 ευρώ.
* Εταιρία, της οποίας μέτοχος είναι κατά 51%, κορυφαίος Κύπριος πολιτικός με θητεία σε ανώτατα αξιώματα εμφανίζεται να έχει κάνει συμφωνία για διαγραφή ποσού 5.8 εκατ. δολαρίων, με επίσημη ημερομηνία του "deal" το 2014.
* Στην Π.Α. πρώην σύζυγο του κορυφαίου υπηρεσιακού στελέχους του ΥΠΕΞ Ν.Α. διαγράφτηκε τον Ιούνιο του 2010 οφειλή 18.500 ευρώ.
* Σε εταιρία που ανήκει στον εν ενεργεία πρέσβη Ν.Π. διαγράφτηκε το 2012 το ποσό των 14.500 ευρώ.
http://news247.gr

Read more...

Η ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΚΟΥΒΕΛΗ...


...ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΗ 11 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΡΥΣΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΣΤΟ ΤΧΣ...
Με εντολή του Κουβέλη η ερώτηση για ταgolden boys στο ΤΧΣ. Αναγκάστηκε να απαντήσει ο Στουρνάρας με γενικολογίες περί εμπειρίας και σπουδών, την ίδια στιγμή που χιλιάδες άλλα Ελληνόπουλα έχουν καλύτερα...
πτυχία και πολύ καλύτερο CV από τους κρατικοδίαιτους και εντολοδόχους τηςΤρόικας στο ΤΧΣ. Το θέμα δεν είναι τυχαίο. Για να βγαίνει ο Κουβέλης και να καταγγέλλει μέσω των βουλευτών του τους αργόμισθους της Τρόικας κάτι σημαίνει. Ας το προσέξουν εκεί στο Μαξίμου γιατί ακολουθεί και ο Βενιζέλος. Και μετά παίρνουν σειρά διάφοροι αγανακτισμένοι στη ΝΔ...
http://fimotro.blogspot.gr/2013/03/blog-post_9092.html

Read more...

Στουρνάρας: Είμαστε έτοιμοι για την τρόικα



Με την ολοκλήρωση και της τρίτης σύσκεψης για την τρόικα, ο Γιάννης Στουρνάς γνωστοποίησε πως "είμαστε έτοιμοι", απαντώντας σε σχετική ερώτηση

Το βράδυ της Παρασκευής ολοκληρώθηκε η τρίτη κατά σειρά σύσκεψη στο Μαξίμου, ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τον Αντώνη Σαμαρά. 
Υπενθυμίζεται πως την άλλη βδομάδα φτάνει η τρόικα στην Αθήνα.
Εξερχόμενος από το Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι στο επίκεντρο της σύσκεψης βρέθηκε ο προϋπολογισμός, η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων και η προετοιμασία για την έλευση της τρόικας.
Στο σημείο εκείνο δέχτηκε την ερώτηση των δημοσιογράφων, "εάν είμαστε έτοιμοι", για να απαντήσει ο ΥΠΟΙΚ καταφατικά.
Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί η δεύτερη σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο, τον πρωθυπουργό αλλά και το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονταν τα θέματα της κινητικότητας στο Δημόσιο, του ειδικού τέλους των ακινήτων, της πορείας εκτέλεσης του προϋπολογισμού και της ρύθμισης για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία.
http://news247.gr

Read more...