Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Παράνομη κρίθηκε η 24ωρη απεργία στο Μετρό - Επιμένουν οι εργαζόμενοι

Μετά την προσφυγή στη Δικαιοσύνη


Οι εργαζόμενοι στο μετρό είχαν κηρύξει απεργία για την Τρίτη
Οι εργαζόμενοι στο μετρό είχαν κηρύξει απεργία για την Τρίτη (Φωτογραφία: Eurokinissi )Αθήνα
Παράνομη κρίθηκε η απεργία που είχαν κηρύξει για την Τρίτη οι εργαζόμενοι στο μετρό.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, η απεργία θα πραγματοποιηθεί κανονικά, θα περιφρουρηθεί από τους ίδιους του εργαζόμενους και ως εκ τούτου οι συρμοί του Μετρό δεν πρόκειται να κινηθούν.

Η διοίκηση της ΑΜΕΛ είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη η κινητοποίηση.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι στο Μετρό είχαν κηρύξει 24ωρη απεργία για την Τρίτη.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Την Τετάρτη παραδίδεται το πόρισμα για το Φάκελο της Κύπρου...



Λευκωσία: Παραδίδεται μεθαύριο Τετάρτη στον Πρόεδρο της Βουλής το πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής για το Φάκελο της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ότι παρά τις δυσκολίες ολοκληρώθηκε εντός των χρονοδιαγραμμάτων μία δύσκολη προσπάθεια.

Το...
πόρισμα, πρόσθεσε, θα οδηγηθεί προς επικύρωση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Επεσήμανε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Βουλής σε συνεννόηση με τους αρχηγούς των κομμάτων θα αποφασίσουν για το χρόνο δημοσιοποίησης του πορίσματος.
www.philenews.com

Αναρτήθηκε από nonews-NEWS


Read more...

Δυσαρεστημένη η τρόικα από την κυβέρνηση...



Την έντονη δυσαρέσκεια των ελεγκτών της τρόικας, που βρίσκονται στην Αθήνα, προκαλούν σύμφωνα με πληροφορίες τα ελλιπή στοιχεία που τους παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση για 650 φορείς του δημοσίου.
Στις παρατηρήσεις τους περιλαμβάνονται ακόμα οι καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της ... απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων και της καθιέρωσης του ενιαίου μισθολογίου.

Οι επικεφαλής της τρόικας ανέβαλαν για το Σαββατοκύριακο την έλευση στη χώρα μας.

Από την επόμενη Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση για το μεσοπρόθεσμο πακέτο των 12,8 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012 -2014.
Οι ελεγκτές θα εστιάσουν και στην εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων, τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το μισθολόγιο στο Δημόσιο, και τα οικονομικά στο χώρο της υγείας.

Τη διαβεβαίωση πως η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει περαιτέρω αυξήσεις, όπως του ΦΠΑ, γιατί κάτι τέτοιο δεν θα έφερνε πολύ περισσότερες επιπλέον εισπράξεις, δίνει σε συνέντευξή του στην αυστριακή έγκυρη εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ» (έκδοση Σαββατοκύριακου), ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας συγχρόνως ότι θα υπάρξει σκληρότερη στάση για να εμποδιστεί η φοροδιαφυγή.

Στο μεταξύ, σε διαπραγμάτευση με την ΕΕ και το ΔΝΤ για την αναδιάρθρωση του χρέους της βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.
skai.gr


Read more...

ΑΠΟ ΤΟ 2012 Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ


Χωρίς αποφάσεις έληξε λίγο μετά το μεσημέρι της Δευτέρας η σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου για το θέμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης...


Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε πάντως ότι θα πρέπει να προχωρήσουν χωρίς καμία περαιτέρω καθυστέρηση οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του έργου και την επέκταση του σε όλα τα ταμεία, νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές και ιδιωτικά ιατρεία.

Εντός των προσεχών ημερών θα αποφασιστεί ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί (ΣΔΙΤ, ανοιχτός διαγωνισμός κλπ.), προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί έως τις αρχές του φθινοπώρου το τεχνικό σκέλος του έργου και να εφαρμοστεί το νέο σύστημα στην ολοκληρωμένη του μορφή από 1.1.2012.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ένα από τα κρίσιμα τμήματα του έργου, είναι η μηχανογράφηση και διασύνδεση των νοσοκομείων με το σύστημα, ενώ στελέχη που εμπλέκονται στη διαδικασία τονίζουν ότι μόλις ολοκληρωθεί το έργο, η απόσβεση του θα είναι σχεδόν άμεση.

Read more...

ΜΕΧΡΙ 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Η ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΟΥ ΟΓΑ


Μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου παρατείνεται η απογραφή των συνταξιούχων του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων, προκειμένου η καταβολή των συντάξεων να γίνεται με πίστωση τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού που θα τηρείται στα ΕΛΤΑ, που λήγει...
σήμερα, 31 Ιανουαρίου.
Η καταβολή των συντάξεων Φεβρουαρίου, για όσους δεν έχουν απογραφεί θα γίνει με το ισχύον σύστημα πληρωμής των συντάξεων, μέσω ΕΛΤΑ.

Οι συντάξεις του Μαρτίου 2011 θα καταβληθούν αποκλειστικά σε τραπεζικό λογαριασμό ή λογαριασμό των ΕΛΤΑ που έχουν επιλέξει οι συνταξιούχοι.

Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ που δεν έχουν απογραφεί μέχρι σήμερα θα πρέπει να καταθέσουν το "Απογραφικό Δελτίο" που τους έχει σταλεί από τον ΟΓΑ στο κατάστημα της τράπεζας ή των ΕΛΤΑ που επιθυμούν να καταβάλλεται η σύνταξή τους μέχρι και 11 Φεβρουαρίου 2011.
Read more...

Μέσα σε ένα χρόνο η βενζίνη ακρίβυνε κατά 48,5%, σύμφωνα με το ΕΛΚΕΚΑ

Από τις ακριβότερες στην Ευρώπη

(Φωτογραφία: Αρχείο ΔΟΛ )
Αθήνα
Ακριβότερη κατά 48,5% πληρώνουν τη βενζίνη οι Έλληνες καταναλωτές, από την 01/01/11 σε σχέση με την 01/01/10, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών (ΕΛΚΕΚΑ).

Ειδικότερα, ο οδηγός ενός μεσαίου κυβισμού 1400 αυτοκινήτου, ο οποίος διανύει το μήνα 1250 χιλιόμετρα, με κατανάλωση 9 λίτρα/100 χιλ., με τιμή λίτρου 1,07, την 01/01/10 πλήρωνε 120,60 ευρώ. Την 01/01/11, με τιμή λίτρου 1,57, πληρώνει 176,63 ευρώ, δηλαδή 56,03 ευρώ περισσότερα.

Όπως προέκυψε από την έρευνα του ΕΛΚΕΚΑ, για το 1ο πενθήμερο του 2011, η Ελλάδα κατέχει την 2η θέση στην τιμή της βενζίνης, μετά την Ολλανδία:

Χώρα euro

Αυστρία 1.26

Βέλγιο 1.46

Βουλγαρία 1.13

Δημοκρατία της Τσεχίας 1.29

Δανία 1.55

Εσθονία 1.17

Φινλανδία 1.48

Γαλλία 1.48

Αγγλία 1.47

Γερμανία 1.47

Ελλάδα 1.57

Ουγγαρία 1.30

Ιρλανδία 140

Ιταλία 1.42

Λετονία 1.14

Λιθουανία 1.25

Λουξεμβούργο 1.21

Μάλτα 1.27

Ολλανδία 1.62

Βόρεια Ιρλανδία 1.44

Πολωνία 1.19

Πορτογαλία 1.41

Σλοβακία 1.25

Σλοβενία 1.26

Ισπανία 1.23

Σουηδία 1.47

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Μέσω τραπεζών οι πληρωμές του ΙΚΑ στους ασφαλισμένους

Απαλλαγή από χρηματικές συναλλαγές

Τα τμήματα παροχών και τα ταμεία του ΙΚΑ θα απαλλαχθούν από τις ουρές, ενώ το προσωπικό θα αποδεσμευτεί και θα ενισχύσει τις ανάγκες άλλων τμημάτων, λένε οι εργαζόμενοι
Τα τμήματα παροχών και τα ταμεία του ΙΚΑ θα απαλλαχθούν από τις ουρές, ενώ το προσωπικό θα αποδεσμευτεί και θα ενισχύσει τις ανάγκες άλλων τμημάτων, λένε οι εργαζόμενοι (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Μέσω τραπεζών θα εισπράττουν στο εξής οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ τις παροχές σε χρήμα που καταβάλλει το Ίδρυμα στους ασφαλισμένους του.

Με απόφαση του Δ.Σ του ΙΚΑ η οποία ελήφθη στις 27 Ιανουαρίου σε εφαρμογή των διατάξεων του ασφαλιστικού νόμου, ορίζεται ως υποχρεωτική από την 1-1-2011, η πληρωμή των παροχών ασθενείας μέσω πίστωσης τραπεζικών λογαριασμών ή των ΕΛΤΑ.

Η διαδικασία για τη χορήγηση των παροχών παραμένει η ίδια, καθώς και η κατάθεση των απαραίτητων, κάθε φορά, δικαιολογητικών. Το μόνο που αλλάζει είναι ο τρόπος πληρωμής.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προσκομίσουν στα Τμήματα Παροχών ή στο Τμήμα Μητρώου του υποκ/τος του τόπου κατοικίας τους τα εξής δικαιολογητικά:

1. Τον αριθμό Μητρώου Ασφαλισμένου -ΑΜΑ - που προκύπτει είτε από το βιβλιάριο υγείας είτε από Απόσπασμα Ατομικού Λογαριασμού Ασφάλισης.

2. Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατηρίου και φωτοτυπία.

3. Το πρωτότυπο τραπεζικό βιβλιάριο και φωτοτυπία της πρώτης σελίδας αυτού με πρώτο όνομα του άμεσα ασφαλισμένου και ο αριθμός ΙΒΑΝ να διακρίνεται στη φωτοτυπία.

Σε περίπτωση που δεν διαθέτει ο ασφαλισμένος βιβλιάριο τράπεζας, θα πρέπει να προσκομίσει παραστατικό που εκτυπώνεται από την τράπεζα στο οποίο αποτυπώνεται καθαρά ο αριθμός του λογαριασμού, τα στοιχεία του δικαιούχου και τα στοιχεία της Τράπεζας.

Εάν δεν μπορεί να προσέλθει ο ίδιος ο ασφαλισμένος, η δήλωση τραπεζικού λογαριασμού μπορεί να υποβληθεί από εξουσιοδοτημένο άτομο.

Οι δικαιούχοι οφείλουν, εφόσον δεν έχουν ανοίξει λογαριασμό σε ένα από τα πιστωτικά ιδρύματα ή ΕΛΤΑ, που μετέχουν στα Διατραπεζικά Συστήματα ΑΕ (ΔΙΑΣ ΑΕ), να το γνωστοποιήσουν στην αρμόδια υπηρεσία του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ (Τμήμα Παροχών ή Τμήμα Μητρώου του υποκ/τος τόπου κατοικίας τους).

Για τους συνταξιούχους που ήδη έχουν ανοίξει λογαριασμό για την καταβολή της σύνταξής τους, θα ισχύει ο ίδιος λογαριασμός, καθώς και για τους απασχολούμενους σε οικοδομοτεχνικά έργα, η πίστωση γίνεται στους λογαριασμούς που καταβάλλεται το αδειοδωρόσημο.

Από το σύστημα πληρωμών μέσω των τραπεζών, εξαιρούνται οι παροχές σε Ευρωπαίους ασφαλισμένους που μένουν προσωρινά στην Ελλάδα και είναι κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας ή Πιστοποιητικού Προσωρινής αντικατάστασης, τα έξοδα κηδείας και οι προκαταβολές και εκκαθαρίσεις που αφορούν νοσηλεία στο εξωτερικό.

Με ανακοίνωσή της η ΠΟΣΕ ΙΚΑ εκφράζει την ικανοποίηση της για την απόφαση τονίζοντας ότι έγινε δεκτό το πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας, για απαλλαγή του ΙΚΑ από τις χρηματικές συναλλαγές.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία των εργαζομένων του Ιδρύματος η απόφαση αυτή έχει πολλαπλά οφέλη και τα σημαντικότερο είναι ότι τα τμήματα παροχών και τα Ταμεία θα απαλλαχθούν από τις ουρές, ενώ το προσωπικό θα αποδεσμευτεί και θα ενισχύσει τις ανάγκες άλλων τμημάτων.

Επιπλέον, δεν θα συνεχίζει να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των εργαζομένων.

Σχετικά με τις παροχές που εξαιρούνται από το σύστημα ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ - ΙΚΑ κ. Χατζόπουλος, ζήτησε να μηχανογραφηθούν για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, αίτημα που έγινε δεκτό από τη Διοίκηση του ΙΚΑ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Πώς θα υποβάλλονται οι δηλώσεις συμμετοχής των μαθητών για τις πανελλαδικές εξετάσεις

Εντός του Φεβρουαρίου

Οι μαθητές πρέπει να υποβάλουν στο Λύκειό τους δήλωση συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις
Οι μαθητές πρέπει να υποβάλουν στο Λύκειό τους δήλωση συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Από το υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκε ότι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2011 των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πρέπει να υποβάλουν στο Λύκειό τους δήλωση συμμετοχής στις εξετάσεις.

Μέχρι πέρυσι οι δηλώσεις συμμετοχής στις εξετάσεις των Γενικών Λυκείων και των ΕΠΑΛ (Ομάδα Β) υποβάλλονταν από 1 έως 20 Φεβρουαρίου ενώ των ΕΠΑΛ (Ομάδα Α) κατά το μήνα Μάρτιο μαζί με το μηχανογραφικό δελτίο.

Φέτος η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων συμμετοχής θα είναι ενιαία και η προθεσμία ορίζεται από την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου ως και την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου για όλους τους υποψηφίους που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων ΕΠΑΛ (Ομάδες Α και Β).

Σε κοινή προθεσμία θα υποβληθούν και τα Μηχανογραφικά Δελτία των υποψηφίων των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (Ομάδες Α και Β).

Επισημαίνεται ότι η ανωτέρω προθεσμία (10-25 Φεβρουαρίου) είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της δεν γίνεται δεκτή καμία δήλωση.

Υπόχρεοι για την υποβολή της δήλωσης είναι :

  • οι μαθητές της τελευταίας τάξης των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ)
  • οι απόφοιτοι που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ
  • οι απόφοιτοι - κάτοχοι βεβαίωσης πρόσβασης των ετών 2009 ή 2010 ημερήσιου ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ (Ομάδα Β) που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων εισακτέων των ημερησίων ΓΕΛ χωρίς νέα εξέταση για εισαγωγή στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού και στα ΤΕΦΑΑ.
  • οι μαθητές της τελευταίας τάξης Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ- Ομάδα Β)
  • οι απόφοιτοι - κάτοχοι απολυτηρίου ΕΠΑΛ που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ (Ομάδα Β)
Η δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο Λύκειο.

Ο υποψήφιος τις προσεχείς ημέρες, μπορεί να προμηθεύεται τη δήλωση που αναλογεί στην περίπτωσή του, είτε από το Διαδίκτυο, όπου θα αναρτηθούν τα κατά περίπτωση υποδείγματα της δήλωσης στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr/exams, είτε από το Λύκειό του.

Στη συνέχεια θα συμπληρώνει την δήλωση, σύμφωνα και με τις οδηγίες που αναγράφονται στο έντυπο και θα προσέρχεται στο Λύκειό του, για την οριστική ηλεκτρονική υποβολή του.

Ειδικότερα:

  • οι μαθητές της τελευταίας τάξης των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) υποβάλλουν την δήλωση στο Λύκειο που φοιτούν χωρίς δικαιολογητικά. Επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να δηλώσουν και το δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας, καθώς επίσης και το μάθημα επιλογής «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας», αν επιθυμούν να εξεταστούν σε αυτό πανελλαδικά.
  • οι απόφοιτοι προηγουμένων ετών που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ υποβάλλουν την δήλωση στο Λύκειο αποφοίτησης ή στο πλησιέστερο στην κατοικία τους. Μαζί με την δήλωση συμμετοχής συνυποβάλλουν:
  1. επικυρωμένο αντίγραφο του απολυτηρίου τους ή ισότιμου τίτλου άλλου σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στην περίπτωση που ο τίτλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχει εκδοθεί από ξένο Σχολείο συνυποβάλλεται βεβαίωση της οικείας εκπαιδευτικής ή διπλωματικής αρχής της Χώρας της οποίας το πρόγραμμα σπουδών ακολουθεί το συγκεκριμένο Σχολείο, από την οποία να προκύπτει ότι ο συγκεκριμένος τίτλος δίδει τη δυνατότητα εισαγωγής σε Πανεπιστήμια της Χώρας αυτής. Στην περίπτωση που ο τίτλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχει εκδοθεί από ξένο Σχολείο που λειτουργεί στην Ελλάδα, εκτός των ανωτέρω, συνυποβάλλεται επιπλέον βεβαίωση της οικείας Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τη νόμιμη λειτουργία του Σχολείου αυτού στην Ελλάδα,
  2. την πρωτότυπη Βεβαίωση πρόσβασης που κατέχουν από προηγούμενο έτος. Αν δεν είναι κάτοχοι Βεβαίωσης πρόσβασης, υποβάλλουν σχετική υπεύθυνη δήλωση.
  • οι απόφοιτοι - κάτοχοι βεβαίωσης πρόσβασης των ετών 2009 ή 2010 ημερήσιου ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ (Ομάδα Β΄) που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων εισακτέων των ημερησίων ΓΕΛ χωρίς νέα εξέταση για τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού και τα ΤΕΦΑΑ υποβάλλουν την Αίτηση - Δήλωση, χωρίς δικαιολογητικά στο Λύκειο αποφοίτησης ή στο πλησιέστερο στην κατοικία τους.
  • οι μαθητές της τελευταίας τάξης ΕΠΑΛ (Ομάδα Β) που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ (Ομάδα Β) υποβάλλουν μόνο την δήλωση συμμετοχής, χωρίς δικαιολογητικά στο σχολείο τους.
  • οι απόφοιτοι- κάτοχοι απολυτηρίου ΕΠΑΛ προηγουμένων ετών που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ (Ομάδα Β) υποβάλλουν την δήλωση, στο ΕΠΑΛ αποφοίτησης ή στο πλησιέστερο στην κατοικία τους. Μαζί με την δήλωση συνυποβάλλουν:
i) επικυρωμένο αντίγραφο του απολυτηρίου τους

ii) την πρωτότυπη Βεβαίωση πρόσβασης που κατέχουν από προηγούμενο έτος. Αν δεν είναι κάτοχοι Βεβαίωσης πρόσβασης, υποβάλλουν σχετική υπεύθυνη δήλωση.

  • Για όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΕΠΑΛ (Ομάδα Α), ισχύουν τα εξής:
- οι μαθητές της τελευταίας τάξης των ΕΠΑΛ (Ομάδα Α) υποβάλλουν την δήλωση στο ΕΠΑΛ που φοιτούν χωρίς δικαιολογητικά.

- οι απόφοιτοι - κάτοχοι απολυτηρίου ΕΠΑΛ που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ (Ομάδα Α) υποβάλλουν την δήλωση στο ΕΠΑΛ αποφοίτησης ή στο πλησιέστερο στην κατοικία τους ΕΠΑΛ. Μαζί με την δήλωση συνυποβάλλουν επικυρωμένο αντίγραφο του απολυτηρίου τους.

- οι κάτοχοι πτυχίου Β΄ κύκλου ΤΕΕ, ΤΕΛ και Ναυτικών Λυκείων που από φέτος συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ (Ομάδα Α) υποβάλλουν την δήλωση στο πλησιέστερο στην κατοικία τους ΕΠΑΛ. Μαζί με την δήλωση συνυποβάλλουν επικυρωμένο αντίγραφο του πτυχίου τους.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι οι ως άνω υποψήφιοι πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (μαθητές και απόφοιτοι) με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που εξετάζονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία προφορικά ή γραπτά κατά περίπτωση, πρέπει ως τις 25 Φεβρουαρίου να υποβάλουν και σχετική αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στο Λύκειό τους.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Χιλιάδες ξένοι υπήκοοι εγκαταλείπουν την Αίγυπτο Αφήνουν πίσω τους το χάος

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν και στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας, κατά την άφιξη επιβατών από το Κάιρο
Σκηνές σύγχυσης και χάους καταγράφονται στο διεθνές αεροδρόμιο της Αιγύπτου καθώς χιλιάδες άνθρωποι, ξένοι υπήκοοι που ζούσαν μόνιμα ή προσωρινά στη χώρα, μαζί με τουρίστες, την εγκαταλείπουν. Πολλές ξένες κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων και η ελληνική, αποφάσισαν να στείλουν αεροσκάφη για τη μεταφορά των πολιτών τους.

Σε αρκετές περιπτώσεις στο αεροδρόμιο, οι επιβάτες «πιάστηκαν στα χέρια» ενώ, σε μια προσπάθεια να μην οξυνθούν περισσότερο τα πνεύματα, σταμάτησαν οι αναγγελίες αναχωρήσεων. Ωστόσο αυτό προκάλεσε μεγαλύτερο εκνευρισμό μεταξύ των επιβατών.

Οι Έλληνες

Τον επαναπατρισμό των Ελλήνων που επιθυμούν να εγκαταλείψουν την Αίγυπτο αποφάσισε το υπουργείο Εξωτερικών, σε σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Δ. Δόλλη.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου θα αναχωρήσουν αύριο στις 9 το πρωί τρία C-130 για την Αλεξάνδρεια, σε εφαρμογή του σχεδίου για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται την Αίγυπτο.

Την επιχείρηση επαναπατρισμού θα συντονίσει ο κ. Δόλλης, ο οποίος θα επιβαίνει στο πρώτο αεροσκάφος που θα αναχωρήσει.

Οι Αμερικανοί

Αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας στην Κύπρο, μεταφέροντας 42 αξιωματούχους της αμερικανικής πρεσβείας και μέλη των οικογενειών τους από την Αίγυπτο.

Σύμφωνα με την αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία, τουλάχιστον άλλο ένα αεροσκάφος αναμένεται να φτάσει σήμερα από την Αίγυπτο, με περίπου 180 επιβάτες-οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι αμερικανοί πολίτες.Την ίδια ώρα, αμερικανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι θα χρειαστούν αρκετές πτήσεις τις επόμενες μέρες για να βγάλουν από τη χώρα τους συμπατριώτες τους που θέλουν να φύγουν.

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, περίπου 2.400 Αμερικανοί εκδήλωσαν την επιθυμία να εγκαταλείψουν την Αίγυπτο με ειδικά ναυλωμένες πτήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην ανακοίνωσή του προσθέτει ότι όσοι θέλουν να φύγουν με πτήσεις για την Τουρκία, την Ελλάδα ή την Τουρκία, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για πολύωρες καθυστερήσεις στο αεροδρόμιο.

Ενδεικτικό της κατάστασης χάους που επικρατεί είναι και το εξής γεγονός: η Egypt Air, ο εθνικός αερομεταφορέας της Αιγύπτου επανέλαβε τις πτήσεις της, καθώς είχε αναγκαστεί να τις διακόψει λόγω της απαγόρευσης της κυκλοφορίας που επέβαλαν οι αρχές και της αδυναμίας της να βρει αρκετά μέλη πληρώματος για τα αεροσκάφη της. Χαρακτηριστικό είναι το ότι σε διάστημα 20 ωρών, μόλις 26 από τις προγραμματισμένες 126 πτήσεις πραγματοποιήθηκαν.

Στέλνουν αεροσκάφη

Μέχρι το μεσημέρι, πάντως, ανακοίνωση στο αεροδρόμιο ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις της Δανίας, της Γερμανίας, της Κίνας, της Βρετανίας και του Καναδά στέλνουν αεροσκάφη για να τους βοηθήσουν να εγκαταλείψουν την Αίγυπτο. Επίσης η Τουρκία, έστειλε 4 αεροσκάφη, το Ισραήλ και η Ρωσία από δύο, και η Τσεχική Δημοκρατία ένα. Η γαλλική Air France ακύρωσε την σημερινή πτήση της Κάιρο-Παρίσι και ανακοίνωσε ότι αύριο θα αυξήσει με άλλες 200 τις θέσεις της από την αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Δύο ναυλωμένα αεροπλάνα που ξεκίνησαν σήμερα από την Οττάβα του Καναδά, θα μεταφέρουν στον Καναδά και σε άλλα σημεία της Ευρώπης Καναδούς πολίτες από το Κάιρο. Περισσότεροι από 6.000 Καναδοί πιστεύεται πως κατοικούν στην Αίγυπτο. Το πρώτο αεροπλάνο της Air Canada πετάει σήμερα από το Κάιρο στη Φραγκφούρτη με 335 επιβάτες. Το δεύτερο αεροπλάνο της εταιρείας SkyLink Travel, αναχωρεί επίσης με στάση στη Φραγκφούρτη μεταφέροντας 234 επιβάτες.

Οι τουρίστες

Κρίσιμο ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί είναι το τι θα γίνει με τους δεκάδες χιλιάδες τουρίστες που παραμένουν σε διάφορα μέρη της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, υπάρχουν περίπου 30।000 τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο και μεταξύ αυτών, Βρετανοί που ζουν αρκετό καιρό στην Αίγυπτο.
.tanea.gr
Read more...

Η ΕΕ επεξεργάζεται κοινούς κανόνες για την ηλικία συνταξιοδότησης

Θέσπιση ορίου αναφοράς

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα χρησιμοποιούν το ηλικιακό αυτό όριο ως σημείο εκκίνησης για να καθορίζουν τα εθνικά όρια ηλικίας, είπε ο κ. Σόιμπλε
Τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα χρησιμοποιούν το ηλικιακό αυτό όριο ως σημείο εκκίνησης για να καθορίζουν τα εθνικά όρια ηλικίας, είπε ο κ. Σόιμπλε (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Βερολίνο, Γερμανία
Η ΕΕ επεξεργάζεται σχέδιο για να καθοριστεί ένα κοινό ηλικιακό όριο αναφοράς για την συνταξιοδότηση σε ολόκληρη την Ευρώπη, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του την Κυριακή.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα χρησιμοποιούν το ηλικιακό αυτό όριο ως σημείο εκκίνησης για να καθορίζουν τα εθνικά όρια ηλικίας, διευκρίνισε ο κ. Σόιμπλε στην κρατική τηλεόραση ARD.

«Σε ό,τι αφορά τα όρια ηλικίας, έχουμε πραγματικά καταλήξει σε συγκεκριμένη συνεννόηση. Θα θεσπίσουμε ένα σύστημα αναφοράς (benchmark system)», είπε.

«Μπορεί να υπάρξει κάποιο σύστημα διαιτησίας», πρόσθεσε.

Το κοινό σύστημα αναφοράς θα περιλαμβάνεται στο «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» που προωθεί το Βερολίνο, στο οποίο εξετάζεται και εξομοίωση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, της φορολογίας στις επιχειρήσεις. «Δεν θέλουμε η Ευρώπη να γίνει "υπερ-κράτος", αλλά να καταπολεμήσουμε τα αίτια της κρίσης» ανέφερε ο Γερμανός υπουργός.

Όπως αναφέρει μάλιστα το Spiegel, το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» συζητήθηκε και κατά τη συνάντηση Μέρκελ - Μπαρόζο στο Μέζεμπεργκ την περασμένη Τρίτη, με βασικό άξονα την άμβλυνση των αποκλίσεων των κρατών μελών της ΕΕ (και όχι μόνο εντός Ευρωζώνης).

Για να επιτευχθούν το ταχύτερο δυνατόν οι στόχοι του «Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας» στο φορολογικό, το ασφαλιστικό και το μισθολογικό, οι σύμβουλοι της Γερμανίδας καγκελαρίου προτείνουν να συμφωνηθούν τα πρώτα μέτρα και να ενταχθούν άμεσα σε ένα πρόγραμμα, το οποίο θα εφαρμοστεί σε κάθε κράτος εντός 12 μηνών, όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό.

Σενάρια για ελληνική αναδιάρθρωση


Ερωτηθείς ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σχετικά με ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, είπε ότι στην Αθήνα κυκλοφορούν πολλές ιδέες, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα ανακοινωθεί επισήμως.

«Οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς περιμένουν ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί με υπεύθυνο τρόπο» τόνισε ο Β.Σόιμπλε, μη αποκλείοντας ουσιαστικά τη σταδιακή αναδιάρθωση (re-profiling) του ελληνικού χρέους, όπως σημειώνει το Reuters.

Τα σχόλια του B.Σόιμπλε, υποδηλώνουν πάντως, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, ότι το Βερολίνο είναι ανοιχτό στην εξεύρεση ρεαλιστικής λύσης, υπό την προϋπόθεση ότι θα ικανοποιηθούν οι όροι του για αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία και μεγαλύτερη σύγκλιση των συνταξιοδοτικών και εργασιακών συστημάτων της ευρωζώνης με το γερμανικό μοντέλο.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους της ευρωζώνης, ο Άξελ Βέμπερ του ΔΣ της ΕΚΤ προώθησε την ιδέα επιμήκυνσης των ελληνικών δανείων μέχρι και για 30 χρόνια σε συζητήσεις που έγιναν κεκλεισμένων των θυρών μεταξύ υπουργών, κεντρικών τραπεζιτών και άλλων παραγόντων στο περιθώριο του Νταβός.

Ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο εάν η πρόταση του Ά.Βέμπερ έχει και τη στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Τελεσίγραφο Τρόικας για μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα

“Θα δείξουμε ανοχή έως το καλοκαίρι…”


http://img.protothema.gr/C849E6DD7CDD9C906AF569DD5E4EA620.jpg
Ανυπόμονη για την εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων εμφανίστηκε η Tρόικα η οποία θεωρεί ότι το θέμα της μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα θα παραμένει ανοιχτό, όσο δε βλέπει στην πράξη να υπογράφονται επιχειρησιακές συμφωνίες με χαμηλότερες αμοιβές .

Στη συνάντησή τους με τον επικεφαλής του Σώματος Επιθεωρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) κ. Μιχάλη Χάλαρη, οι εκπρόσωποι της Τρόικας άσκησαν πιέσεις να υπογραφούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρησιακές συμφωνίες χωρίς αυστηρούς ελέγχους, ενώ χαρακτήρισαν λάθος την πρακτική της υπουργού Εργασίας να υπογράφει την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων.

Τις επόμενες μέρες που θα συναντηθούν με την κ. Κατσέλη αναμένεται να της ζητήσουν να ενθαρρύνει με κάθε τρόπο την υπογραφή συμφωνιών με μείωση μισθών. Οπως διαμήνυσαν οι ελεγκτές, θα δείξουν ανοχή έως το καλοκαίρι. Αν δε μειωθούν στην πράξη οι μισθοί, θα επανέλθουν, ζητώντας τροποποίηση του νόμου και άρση των σημερινών περιορισμών. Το δικό μας επιχείρημα ήταν ότι η αγορά προετοιμάζεται...

Προχωρά επίσης η σύσταση σωματείων καθώς έχουν ήδη καταθεί 600 αιτήσεις στο πρωτοδικείο. Επίσης οι επιχειρήσεις δεν έχουν κλείσει τους ισολογισμούς του 2010 που στις περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζουν ζημιές, για να καλέσουν στη συνέχεια τα σωματεία.

Θα πάνε σε ατομικές συμβάσεις

Ομως ακόμα και αν δεν υπογραφούν χιλιάδες επιχειρησιακες συμβάσεις λόγω της αντίρρησης των σωματείων, οι εργοδότες ειναι καθόλα νόμιμο να στραφούν στις ατομικές συμβάσεις, τις οποιες οι περισσότεροι εργαζόμενοι θα αναγκαστούν να υπογράψουν υπό την απειλή της ανεργίας.

Η Τρόικα ζήτησε επίσης από υπουργείο Εργασίας να θεσμοθετήσει ακόμα περισσότερη ευελιξία στο πλαίσιο του ελαστικού 8ώρου σε ετησια βάση. Να δουλεύει δηλαδη κάποιος έως 10 ώρες την ημέρα και να παίρνει αντίστοιχα ρεπό, άδεια ή να έχει μειωμένο ωράριο κάποια άλλη χρονική περίοδο.

Το νεό αίτημα που προβάλλουν οι ελεγκτές είναι να υπογράφουμε περισσότερες συμβάσεις ορισμένου χρόνου στον ιδιωτικό τομέα. Σε περίπτωση απόλυσης μάλιστα, να μην ενεργοποιείται η ρήτρα της σύμβασης, αλλά να διευκολύνεται ο εργοδότης και να δίνει τη μισή αποζημίωση, κατι που αντίκειται στον αστικό κώδικα.

Ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ κ. Μιχάλης Χάλαρης απάντησε στους εμπειρογνώμονες της Τρόικας ότι πολλές συμβάσεις ορισμένου χρόνου στην Ελλάδα υπάρχουν στο δημόσιο και στις ΔΕΚΟ. Στον ιδιωτικό τομέα, αυτού του τύπου οι συμβάσεις συναπτονται κυρίως σε τράπεζες. Αλλωστε, δεν χρειάζονται, αφού με τον πρόσφατο νόμο, μπορεί να προσληφθεί κάποιος υπό δοκιμή για ένα χρόνο και να απολυθεί χωρίς αποζημίωση.

Μείωση έως και 40% στις επικουρικές

Την ερχόμενη εβδομάδα εκτός από τις συμβάσεις, η Τρόικα θα ανοίξει τα δύο αλλα μεγάλα θέματα που εκκρεμούν από το Μνημόνιο, δηλαδή τις επικουρικές και τα βαρέα και ανθυγιεινά. Ο διαγωνισμός για την ανάθεση σε σύμβουλο της διενέργειας των αναλογιστικών μελετών για τη βιωσιμότητα των επικουρικών έχει ήδη προκηρυχθεί. Και από την 1η Φεβρουαρίου έως την 31η Οκτωβρίου πρέπει να έχουν γίνει οι μελέτες και να έχουν εξαχθεί και τα συμπεράσματα. Θα προηγηθεί η μελέτη για το επικουρικό του ΙΚΑ, του μετοχικού ταμείου πολιτικών υπαλλήλων και του ΤΕΑΔΥ, του επικουρικού του δημοσίου.

Οσα ταμεία δεν αντέχουν -είναι πάνω από το 90%- θα αναγκαστούν να περικόψουν τις επικουρικές στο 20% της κύριας σύνταξης. Σε μερικά, μάλιστα, που έχουν μεγάλες επικουρικές 700 και 1000 ευρώ - όπως των ναυτικών πρακτόρων ή των ασφαλιστικών εταιριών - η μείωση, αν αποδειχθεί ότι δεν αντέχουν, θα είναι της τάξης του 40%.

Στη λίστα των βαρέων επίσης θα πέσει βαρύς ο πέλεκυς, αφού σύμφωνα με το Μνημόνιο οι ασφαλισμένοι με καθεστώς βαρέων δεν πρέπει να ξεπερνούν το 10% του συνολικού εργατικού δυναμικού. Οσοι εξαιρεθούν θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις, αυξηση ορίων ηλικίας εως 5 χρόνια, κατάργηση επιδομάτων κ.α. Τουλαχιστον , η Τρόικα έμεινε ικανοποιημένη με την περιστολη των δαπανών στα ταμεία που εφτασε το 2010 στα 2,5 δισ. ευρω λογω των περικοπών των συντάξεων και της καταπολέμησης της σπατάλης στα φάρμακα.

Read more...

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΡΕΥΜΑ


Ρεπορτάζ : Δήμητρτα Σκούφου
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Παιχνίδι της ∆ΕΗ µε το νυχτερινό τιµολόγιο εις βάρος των καταναλωτών «δείχνει» η Ρυθµιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Με επιστολή της επιρρίπτει ουσιαστικά ευθύνες προς τη ∆ΕΗ ότι δεν ενηµερώνει σωστά τους καταναλωτές για το πώς καιπότεµπορούν...
να χρησιµοποιούν το νυχτερινό ρεύµα, ώστε να επωφεληθούν και να πληρώνουν χαµηλότερο λογαριασµό από τις µειωµένες τιµές του.


Η ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ Αρχή Ενέργειας διερεύνησε το θέµα έπειτα από αναφορά που δέχθηκε τον περασµένο ∆εκέµβριο από τη Γενική Γραµµατεία Καταναλωτή σχετικά µε τη χαµηλότερη τιµή στη νυχτερινή κατανάλωση για πελάτες µε µικρές ηµερήσιες καταναλώσεις, δηλαδή έως και 800 κιλοβατώρες το τετράµηνο. Σύµφωνα µε τους υπολογισµούς που πραγµατοποίησε η ΡΑΕ σε περίπτωση που η συνολική κατανάλωση, µέρας και νύχτας, είναι κάτω από 800 κιλοβατώρες το τετράµηνο, το νυχτερινό τιµολόγιο επιφέρει µείωση του λογαριασµού µόνο στην περίπτωση που η νυχτερινή κατανάλωση ξεπερνάει τις 150 κιλοβατώρες το τετράµηνο. Και αυτό συµβαίνει διότι το νυχτερινό επιβαρύνεται και µε επιπλέον πάγιο το οποίο είναι4 ευρώ το τετράµηνο, γεγονός που κάνει την πολύ χαµηλή νυχτερινή κατανάλωση ασύµφορη. Αντίθετα, όπως επισηµαίνει η ΡΑΕ σε περίπτωση που η συνολική κατανάλωση, µέρας και νύχτας, ξεπερνάει τις 800 κιλοβατώρες το τετράµηνο, ο πελάτης έχει σε κάθε περίπτωση όφελος από το νυχτερινό τιµολόγιο, ανεξάρτητα από την κατανάλωση κατά τις νυχτερινές ώρες, και παρά τη χρέωση του παγίου που είναι 4 ευρώ το τετράµηνο.


ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ, την οποία κοινοποιεί στη Γενική Γραµµατεία Καταναλωτή αλλά καιστη ∆ΕΗ, η ΡΑΕ απευθύνει συστάσεις προς τη ∆ΕΗ αφήνοντας ουσιαστικά αιχµές για ελλιπή ενηµέρωση των καταναλωτών µέχρι σήµερα για το θέµα αυτό. Συγκεκριµένα η Ρυθµιστική Αρχή Ενέργειας ζητά απότη ∆ΕΗ να ενηµερώσει τους πελάτες πουκάνουν χρήση του νυχτερινού τιµολογίου, έτσι ώστε να κάνουν ορθολογική διαχείριση του φορτίου τους και να ενθαρρύνουν τη µεταφορά φορτίου στις ώρες χαµηλότερης χρέωσης ώστε να αποκοµίζουν το µέγιστο οικονοµικό όφελοςαπό το τιµολόγιο αυτό.


ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΥΤΟ εµµέσως πλην σαφώς η ΡΑΕ ζητά απότη ∆ΕΗ να ενηµερώνει αναλυτικά για τις ώρες που οι καταναλωτές µπορούν να χρησιµοποιούν το ρεύµαµε µειωµένες τιµές. Επίσης να ενηµερώνει τους νέους πελάτες που επιλέγουν το νυχτερινό τιµολόγιο γιατη σωστή χρήση του τιµολογίου αυτού και την πιο συµφέρουσα οικονοµικά λύση γι’ αυτούς,βάσει των χαρακτηριστικών κατανάλωσής τους. Τέλος, να φροντίζειώστε το προσωπικό της που έρχεται σεεπαφή µε τους καταναλωτές (µέσω των καταστηµάτων, των τηλεφωνικών κέντρων, κ.λπ.), να είναι επαρκώς ενηµερωµένο ώστε να είναι σε θέση να πληροφορεί ανάλογα καινα απαντά σε ερωτήµατα καταναλωτών. Από την πλευρά τουςπάντως, πηγές της ∆ΕΗέλεγαν χθες σχολιάζοντας την επιστολή της Ρυθµιστικής Αρχής Ενέργειας ότι «η ∆ΕΗ µε γνώµονα την προστασία των πελατών της λαµβάνειυπόψη της, µελετά πάντα και αξιολογείτις γνωµοδοτήσεις της Ρυθµιστικής Αρχής Ενέργειας».


ΣΕ ΑΛΛΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ, η ΡΑΕ διευκρινίζει ότι όλοι οι προµηθευτές ηλεκτρικήςενέργειας καιόχι µόνον η ∆ΕΗ θα µπορούν να παρέχουν το Κοινωνικό Οικιακό Τιµολόγιο, στο οποίο µάλιστα ο καταναλωτής θα µπορεί να εντάσσεται,ανεξάρτητα από το ποιος είναι οπροµηθευτής του, µέσα απότην ιστοσελίδα της ∆ΕΗ.
Read more...

TO ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Η ΑΦΙΞΗ ΤΩΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ...


Η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής οικονομίας θα βρεθούν στο επίκεντρο των ελέγχων που θα διενεργήσει από τη Δευτέρα μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου κλιμάκιο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Στο επίκεντρο της...
επίσκεψής του θα βρεθεί η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2010, τα δημοσιονομικά μέτρα του 2011 και τα πρώτα απολογιστικά στοιχεία από μεταρρυθμίσεις, ασφαλιστικό και υγεία.
Την ίδια στιγμή, καθυστερεί για μερικές εβδομάδες η έλευση των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, που ήταν προγραμματισμένη αρχικά για σήμερα. Οι κ.κ. Σερβάζ Ντερούζ της ΕΕ, Πόλ Τόμσεν του ΔΝΤ και Κλάους Μαζούχ της ΕΚΤ, θα βρεθούν στη χώρα μας το επόμενο Σαββατοκύριακο, όπου θα αρχίσει η ενημέρωση τους ενόψει της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας για την τέταρτη δόση του Μαρτίου αλλά και η διαπραγμάτευση για το μεσοπρόθεσμο πακέτο ύψους 12,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2012 - 2014.
Η χρονική παράταση για την έλευση των επικεφαλής της τρόικας συνδέεται με την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που είναι προγραμματισμένη για την τρέχουσα Παρασκευή. Οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις για τους νέους όρους του Μνημονίου θα ξεκινήσουν από την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ οι ανακοινώσεις της τρόικας έχουν προγραμματιστεί για την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου.
Read more...

ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ


Σε μια επιπλέον προσπάθεια να αποκατασταθεί η τιμή και η υπόληψη των βουλευτών όλων των κομμάτων, στις προθέσεις του προέδρου της Βουλής, Φιλίππου Πετσάλνικου, είναι να αναρτήσει στο διαδίκτυο τα πόθεν έσχες των βουλευτών. Ο πρόεδρος της Βουλής...
την ώρα που διεξάγεται μια συζήτηση για τα ταμεία των κομμάτων, για τις μίζες της Siemens, για τα λαδώματα πάσης φύσεως, και τα περιουσιακά στοιχεία των βουλευτών για τους οποίους οι πολίτες πιστεύουν ότι είναι οι μοναδικοί που κατέχουν μεγάλη περιουσία στη χώρα την ώρα της οικονομικής κρίσης, συζητά το ενδεχόμενο η δήλωση πόθεν έσχες που κάνουν όλοι οι βουλευτές για να δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και καταθέσεις να αναρτώνται στο διαδίκτυο ώστε να είναι διάφανα σε όλους τους Έλληνες πολίτες.
Μέχρι τώρα η ιδέα αυτή έβρισκε αναχώματα από την επιτροπή προσωπικών δεδομένων αλλά η σκέψη που υπάρχει πλέον είναι να αναγράφεται από τον βουλευτή ότι είναι σύμφωνος στη δημοσιοποίηση των προσωπικών του περιουσιακών στοιχείων στο διαδίκτυο ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Μάλιστα το ενδεχόμενο αυτό το συζητούσε ο πρόεδρος της Βουλής με τον βουλευτή της ΝΔ Γεράσιμο Γιακουμάτο που και αυτός ήταν υπέρμαχος της ανάρτησης στο διαδίκτυο της δήλωσης πόθεν έσχες που καταθέτουν κάθε χρόνο όλοι οι βουλευτές.
Μέχρι σήμερα υπάρχουν βουλευτές που αναρτούν στις προσωπικές τους ιστοσελίδες τις δήλωσεις τους, αλλά πρόθεση της Βουλής είναι αυτό να γίνεται σε όλους τους βουλευτές ή τέλος πάντων όσοι το επιθυμούν.
Read more...

Ενέργειες του ΥΠΕΞ για τη μεταφορά 100 Ελλήνων από την Αλεξάνδρεια

Σε επαφή με τις αιγυπτιακές αρχές

Η ελληνική κυβέρνηση τηρεί στάση αναμονής έναντι των εξελίξεων
Η ελληνική κυβέρνηση τηρεί στάση αναμονής έναντι των εξελίξεων (Φωτογραφία: Associated Press )
Αθήνα

Περί τους 100 Έλληνες, που ζουν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, έχουν ζητήσει να έρθουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης μιλώντας στον Βήμα 99,5.

Πρόσθεσε ότι εντός της ημέρας θα γίνει προσπάθεια επικοινωνίας με Αιγύπτιους αξιωματούχους, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής μετακίνηση των Ελλήνων προς το αεροδρόμιο του Καΐρου.

Από την ελληνική κοινότητα του Καΐρου δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ενδιαφέρον από κάποιους να ταξιδέψουν προς την Ελλάδα.

Επίσης, μια ομάδα Ελλήνων, περίπου 20 άτομα, είναι εγκλωβισμένη στο αεροδρόμιο του Καΐρου και το υπουργείο Εξωτερικών καταβάλλει προσπάθειες, για να βρεθεί πτήση και να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Έως τότε οι ελληνικές προξενικές Αρχές θα τους δώσει εφόδια.

Όπως είπε ο κ. Δόλλης, η νύχτα που πέρασε ήταν πιο ήσυχη από τις προηγούμενες και η αστυνομία έκανε την επανεμφάνισή της στους δρόμους του Καΐρου, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η συνέχεια στην κρίση που έχει ξεσπάσει.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Θα αφαιρεθεί από τους πρυτάνεις η διαχείριση του ασύλου σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας

«Σκοτώνουν το άσυλο αυτοί που το προστατεύουν»

Η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου
Η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Λίγα 24ωρα μετά τα γεγονότα με τους μετανάστες στη Νομική, η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου ανακοινώνει ότι η λύση στο πανεπιστημιακό άσυλο και τη διαχείρισή του θα δοθεί μέσα από τη συνολική αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας των ΑΕΙ.

Σε συνέντευξή της στα «Νέα», η υπουργός εξηγεί ότι οι αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα αφαιρέσουν από τους πρυτάνεις τη δυνατότητα διαχείρισης του ασύλου, καθώς το Συμβούλιο του Ιδρύματος, που θα λειτουργεί εκτός πανεπιστημίου, θα παίρνει την απόφαση για το εάν θα πρέπει ή όχι να κληθεί η Αστυνομία.

Παράλληλα, στις σχολές θα υπάρχει ιδιωτική αστυνομία ή σεκιούριτι που θα ελέγχει αυστηρά την είσοδο όλων στα πανεπιστημιακά κτίρια.

Τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν ριζικά, προκειμένου το Πανεπιστήμιο να μη βρίσκεται στην καρδιά τέτοιων γεγονότων, είπε η κ.Διαμαντοπούλου, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5, αναφερόμενη στα γεγονότα της Νομικής. «Είναι υποκριτικό να λέμε ότι φταίει ο πρύτανης» τόνισε.

Η υπουργός ανέφερε ότι το Πανεπιστήμιο οφείλει να λειτουργεί με κανόνες, οι οποίοι θα πρέπει να τηρούνται τόσο από τους φοιτητές όσο και από τους καθηγητές. Αναφέρθηκε στο νέο μοντέλο διοίκησης, βάσει του οποίου ο πρύτανης θα έχει καθαρά ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο, ενώ την ευθύνη για τον εσωτερικό κανονισμό των ιδρυμάτων θα έχει το Συμβούλιο Διοίκησης που θα συσταθεί.

«Το άσυλο σκοτώνουν αυτοί που δήθεν θέλουν να το προστατέψουν» είπε στα «Νέα» η κ.Διαμαντοπούλου, ξεκαθαρίζοντας ότι με το νέο μοντέλο διοίκησης στα πανεπιστήμια «θα καταργηθεί το γενικευμένο καθεστώς ανομίας που οφείλεται στην παντελή έλλειψη αξιολόγησης και ελέγχου».

»Η αντιµετώπιση του προβλήµατος πρέπει να είναι ριζοσπαστική και να αφορά τη συνολική αλλαγή του µοντέλου λειτουργίας των ΑΕΙ. Το πανεπιστήµιο και το ΤΕΙ δεν αρκεί να είναι αυτοδιοίκητο, πρέπει να γίνει και διοικήσιµο. Αυτό θα γίνει – όπως γίνεται σε όλες τις δηµοκρατικές χώρες µε σπουδαία πανεπιστήµια – όπου κανείς δεν διανοείται να εκχωρήσει την εύρυθµη λειτουργία τους στην Εισαγγελία και τις Αστυνοµικές Αρχές. ∆εν χρειάζονται λοιπόν κορόνες, αλλά πολιτική γενναιότητα ώστε µε ευρεία συναίνεση να αποφασίσουµε και να εφαρµόσουµε µια ουσιαστική µεταρρύθµιση» τονίζει.

Και προσθέτει: «Με το νέο μοντέλο διοίκησης, ο πρύτανης θα είναι ακαδημαϊκός ηγέτης αφοσιωμένος και απερίσπαστος στο ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο του πανεπιστημίου-γιατί ξεχάσαµε ότι αυτή είναι η αποστολή του – και το ανεξάρτητο από ψήφους και συστήµατα διαπλοκής Συµβούλιο του Ιδρύµατος να θέτει στόχους και να προωθεί την κοινωνική λογοδοσία και τον έλεγχο σε κάθε ίδρυµα».

Η κ.Διαμαντοπούλου στρέφει τα πυρά της κατά όσων επιχειρούν να τορπιλίσουν κάθε αλλαγή, προβάλλοντας το δίλημμα «άσυλο ή μη άσυλο», γι' αυτό και όπως λέει, ο διάλογος είναι επιλογή να μην «ασυλοποιηθεί», να μην «συριζοποιηθεί».

«Κάποιοι θέλουν να τορπιλίσουν κάθε αλλαγή πυροδοτώντας το κλίμα με τον γνωστό άγονο διάλογο «άσυλο ή μη άσυλο» και παραμερίζοντας την πραγματική ανάγκη για αλλαγή προς όφελος των φοιτητών και της κοινωνίας (...). Είναι επιλογή μας ο διάλογος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση να μην «ασυλοποιηθεί» να μη «συριζοποιηθεί», να μείνει έξω από την πόλωση και να βασιστεί πάνω σε προτάσεις που απαντούν στις αγωνίες της κοινωνίας μας που πλήττονται πανταχόθεν» λέει η υπουργός Παιδείας.

Σε ό,τι αφορά την τύχη των µεταναστών που είχαν καταλάβει τη Νοµική η κ.∆ιαµαντοπούλου εξηγεί ότι θα εφαρµοστεί ο πρόσφατα ψηφισθείς νόµος, δηλαδή θα κριθεί για καθέναν ξεχωριστά εάν θα πρέπει να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο ή εάν θα απελαθεί. «Κάποιοι ήθελαν η Νομική να θυμίζει Κάϊρο» τόνισε.

Σχετικά με τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση η κ.Διαμαντοπούλου τόνισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος µε τα κόµµατα στη διακοµµατική επιτροπή, διάλογος στο ΕΣΥΠ (Εθνικό Συµβούλιο Παιδείας) στο οποίο συµµετέχουν εκπαιδευτικοί και κοινωνικοί φορείς, διάλογος στο ∆ιαδίκτυο, ενώ παράλληλα διοργανώνονται από φορείς, ινστιτούτα και πανεπιστήµια και ΤΕΙ συζητήσεις σε όλη την Ελλάδα.

Τέλος για τις συγχωνεύσεις σχολείων, η κ.Διαμαντοπούλου ξεκαθαρίζει ότι τα κριτήρια των συνενώσεων θα είναι καθαρά παιδαγωγικά. «Συνεκτιμώνται ο αναγκαίος χρόνος μετακίνησης, οι αποστάσεις και οι περιορισμοί της νησιωτικής και ορεινής Ελλάδας».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Χρ.Παπουτσή με το βλέμμα στις ταραχές της Αιγύπτου

Οι συνέπειες της εξέγερσης


Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Έκτακτη σύσκεψη έχει συγκαλέσει για το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής με θέμα την προετοιμασία της χώρας για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου μεταναστευτικού κύματος εξαιτίας των ταραχών στην Αίγυπτο και την αποσταθεροποίηση στην γύρω περιοχή.

Η σύσκεψη έχει προγραμματισθεί για τις 11 το πρωί.

Στη σύσκεψη θα λάβουν μέρος οι αρχηγοί της ΕΛ.ΑΣ. Λευτέρης Οικονόμου και του Λιμενικού Σώματος Κωνσταντίνος Σούλης, καθώς και ο διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών πρέσβης Κωνσταντίνος Μπίκας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ευρεία σύσκεψη υπό τον Γ.Παπανδρέου για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Στοίχημα η επέκταση στα νοσοκομεία


Η διαδικασία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί για όλα τα Ταμεία.έως το Μάιο
Η διαδικασία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί για όλα τα Ταμεία.έως το Μάιο (Φωτογραφία: Eurokinissi )Αθήνα
Ευρεία σύσκεψη για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Εργασίας και Υγείας, συγκαλείται αυτή την ώρα υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Στη σύσκεψη θα τεθούν επί τάπητος τα θέματα της επιτάχυνσης της ολοκλήρωσης του έργου και της γενικευμένης χρήσης του από τα ασφαλιστικά Ταμεία, τα Νοσοκομεία και τους παρόχους ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών, ώστε να είναι αποτελεσματικός ο έλεγχος των δαπανών και να μην υπάρχουν κενά τα οποία θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν επιτήδειοι που λυμαίνονται από χρόνια το σύστημα.

Ως προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η διαδικασία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης βρίσκεται σε καλό δρόμο, ιδιαίτερα μετά την υπογραφή του Μνημονίου με την Εθνική Τράπεζα για την χορηγία του 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ έως το Μάιο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί για όλα τα Ταμεία.

Το μεγαλύτερο και δυσκολότερο κομμάτι του συγκεκριμένου έργου αφορά στην επέκταση του στα νοσοκομεία και στη λειτουργική του υποστήριξη. Για την εκτέλεση αυτής της φάσης απαιτείται διεθνής διαγωνισμός ο οποίος ενδέχεται να είναι χρονοβόρος.

Η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος συμφωνούν ότι οι διαδικασίες θα πρέπει να επισπευσθούν με δεδομένο ότι η πειραματική εφαρμογή του μέτρου έδειξε εντυπωσιακή μείωση στις δαπάνες.

Μετά τη μερική εφαρμογή του μέτρου στα ασφαλιστικά ταμεία η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης το 2010 ανήλθε σε 850 εκατ.εΕυρώ και για το 2011 έχει εκτιμηθεί σε 1,4 δισ. ευρώ, ενώ η αναμενόμενη μείωση μέχρι και το 2012 υπολογίζεται από το υπουργείο Εργασίας στα 3,6 δισ. ευρώ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

«Πυρήνες»: Επαναδιορίστηκαν οι αρχικοί συνήγοροι Η δίκη συνεχίζεται την Πέμπτη

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων μετά την άρνηση αποδοχής των καθηκόντων από την τρίτη ομάδα δικηγόρων, που είχε ορίσει το δικαστήριο προχώρησε σε αυτεπάγγελτο διορισμό των συνηγόρων που είχαν εξαρχής οι εννέα κατηγορούμενοι στην υπόθεση της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Με την έναρξη της διαδικασίας η τρίτη ομάδα δικηγόρων -η πλειοψηφία των οποίων ήταν παρόντες στο δικαστήριο- αρνήθηκαν τους διορισμούς τους, επικαλούμενοι την άρνηση αποδοχής τους από τους κατηγορούμενους.

Η πρόεδρος τόνισε ότι το δικαστήριο έχει αποφανθεί για τα δύο αιτήματα (καταγραφή πρακτικών με μαγνητοφώνηση και μη παρακράτηση ταυτοτήτων στην είσοδο). Επίσης, η πρόεδρος προχώρησε σε αυτεπάγγελτο διορισμό των συνηγόρων που έχουν επιλεγεί από τους ίδιους τους κατηγορούμενους, οι οποίοι κατά τη δεύτερη ημέρα της δίκης αποχώρησαν, όπως και οι εντολείς τους, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του δικαστηρίου επί των αιτημάτων.


Οι τρεις ελεύθεροι κατηγορούμενοι, Μανόλης Γιόσπας, Νίκος Βογιατζάκης και Ερρίκος Ράλλης, επανέλαβαν στο δικαστήριο ότι αρνούνται να συμμετάσχουν στη δίκη, όσο δεν ικανοποιούνται τα αιτήματα που έχουν υποβάλλει.

Η δίκη θα συνεχιστεί το πρωί της Πέμπτης।
tanea.gr
Read more...

Γ. Παπακωνσταντίνου Μέτρα 12 δισ. ευρώ µέχρι το 2014 Συνέντέυξη , στην ειρηνη Χρυσολωρα

Λιτότητα και µε νόµο µετά τη λήξη του Μνηµονίου εξετάζει να επιβάλει η κυβέρνηση, την ίδια ώρα που η Γερµανία φέρεται να ζητά συνταγµατικές δεσµεύσεις για χαµηλά ελλείµµατα προκειµένου να συναινέσει στο πακέτο στήριξης του ευρώ
Οπως αποκαλύπτει ο υπουργός Οικονοµικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, όταν θα βγούµε από τοπρόγραµµα του Μνηµονίου «θα µπορούµε να συζητάµε για µόνιµους µηχανισµούς διασφάλισης της δηµοσιονοµικής ισορροπίας στο εθνικό µας δίκαιο». Στη συνέντευξή του, ο κ. Παπακωνσταντίνου µιλά για το πακέτο πουσυζητείται στην Ευρώπη, προκειµένου να βγει η Ελλάδα –και όχι µόνο – από τοαδιέξοδο του χρέους:

Αύξηση των πόρων του ευρωπαϊκού ταµείου στήριξης, δυνατότητα επαναγοράς οµολόγων από το ταµείο, καλύτεροι όροι δανεισµού (δηλαδή χαµηλότερο επιτόκιο) και επιµήκυνση του χρόνου εξόφλησης.

Επίσης, ο υπουργός Οικονοµικών:

n Προαναγγέλλει ότι ώς τονΜάιο θα ψηφιστεί από τη Βουλή πακέτο επιπλέον µέτρων για την περίοδο 2012-2014, ύψους 12 δισ. ευρώ. Το πακέτο αυτό θα περιλαµβάνει, µεταξύ άλλων, «επανεξέταση» κοινωνικών δαπανών.

n Προβλέπει ότι η τρόικα θα εγκρίνει και την επόµενη δόση του δανείου στην Ελλάδα.

n Εκτιµά ότι η φοροδιαφυγή από τον ΦΠΑ φτάνει τα 14,4δισ. ευρώ (6% του ΑΕΠ) και ότι φέτος υπολογίζεται να συγκεντρωθούν 1,5 δισ. ευρώ από την αντιµετώπιση της φοροδιαφυγής.

Δεδοµένου του τεράστιου µεγέθους του ελληνικού δηµοσίου χρέους, πόσο αποτελεσµατική θα ήταν η λύση της επαναγοράς µέρους του από το Ευρωπαϊκό Ταµείο Χρηµατοπιστωτικής
Σταθερότητας (EFSF) µε βάση την πρόταση που συζητείται; Ποια άλλα στοιχεία θα συµπληρώνουν τη λύση;

Αυτήν τη στιγµή στο τραπέζι υπάρχουν όλες οι λύσεις και διευκολύνσεις που µπορείνα περιληφθούν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού «ολοκληρωµένου πακέτου» που συζητείται. Τα χαρακτηριστικά που συζητούνται περιλαµβάνουν µεγαλύτερη «δύναµη πυρός» για το Ευρωπαϊκό Ταµείο, µεγαλύτερη ευελιξία για το ίδιοταµείο (µε δυνατότητα παρέµβασης στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά οµολόγων) και καλύτερους όρους δανεισµού. Οι οριστικές αποφάσεις εκτιµώ ότι θα ληφθούν πολύ σύντοµα. Σεκάθε περίπτωση, το µέγεθοςτου ελληνικού δηµόσιου χρέους – ανεξάρτητα από οποιαδήποτε διευθέτηση αποφασιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο – απαιτεί πάνω απόόλα νοικοκύρεµα των δηµοσίων οικονοµικών µας. Αποτελεσµατική λύση θα έχουµε µόλις σταµατήσουµε να φορτώνουµε στο ήδη µεγάλο χρέος µας ελλείµµατα και µόλις µπορούµε να το αποπληρώνουµε χωρίς νέο δανεισµό, δηλαδή µε πρωτογενή πλεονάσµατα και θετικούς ρυθµούς αύξησης του εισοδήµατός µας.

Θα είναι όλα αυτά αρκετά ή θα υπάρξει και κάποιας µορφής αναδιάρθρωση του χρέους που κρατούν οι ιδιώτες, µε τη µορφή π.χ. της επιµήκυνσης, όπως έχει πει και ο κ. Πάγκαλος;

Σας θυµίζω ότι, ώς το 2013,το δάνειο του µηχανισµού θα αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο του χρέους µας. Με την επέκταση του χρόνου αποπληρωµής του δανείου του µηχανισµού στήριξης, που έχει ήδη συµφωνηθεί επί της αρχής από τις χώρες της ευρωζώνης, καταφέρνουµε µια µεγάλη εξοµάλυνση των αποπληρωµών του δηµοσίου χρέους. Και θα επαναλάβω ότι το στοίχηµα για την Ελλάδα δεν είναι ποια «ευκολία πληρωµής» θα εξασφαλίσουµε, αλλά η επιστροφή σε µια κατάσταση που θα µπορούµε ναξεπληρώνουµε τα χρέη µας µε τις δικές µας δυνάµεις. Αυτό θα αποκαταστήσει την εµπιστοσύνη και θα καθορίσει τη σχέση µας µε τις αγορές.

Αληθεύει ότι στο περιθώριο των επίσηµων συνοµιλιών στο Νταβός συζητήθηκε η ιδέα για επιµήκυνση της αποπληρωµής των δανείων προς την Ελλάδα και την Ιρλανδία στα 30 έτη;

∆εν υπάρχει κάποια επίσηµη πρόταση στο τραπέζι, είναι σαφές όµως ότι υπάρχει προβληµατισµός για τη βελτίωση της βιωσιµότητας του χρέους χωρών όπως η Ελλάδα,µε µεγαλύτερο χρόνο αποπληρωµής. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η συγκεκριµένη αναφορά, που µετέφεραν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Μήπως κινδυνεύουν να πληρώσουν το κόστος της επαναγοράς οµολόγων οι ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταµεία, που έχουν στην κατοχή τους τέτοια οµόλογα;

∆εν σκοπεύουµε να πάµε σε µια λύση που η εφαρµογή της θα δηµιουργήσει ακόµη µεγαλύτερα προβλήµατα.

Ποιο θα είναι το «αντίτιµο» για το ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης; Θα µπούµε σε µια µόνιµη λιτότητα, µε το Σύνταγµα να εγγυάται τη δηµοσιονοµική πειθαρχία και τα µηδενικά ελλείµµατα, όπως ζητά η Γερµανία;

Οσο κι αν η δηµοσιονοµική επέκταση µπορεί, υπό προϋποθέσεις, να δίνει αναπτυξιακή ώθηση, το «αντίτιµο» για την έξοδό µας από τη σηµερινή αντικειµενικά δύσκολη κατάσταση δεν µπορεί ναείναι ξανά µια κατάσταση που µας οδηγεί σε νέα χρέη και νέα υποθήκη στο µέλλον αυτής τηςχώρας. Στόχος του Προγράµµατος πουεφαρµόζουµε είναι, µε την έξοδό µας από αυτό, να έχουµε σταθεί στα πόδια µας και δηµοσιονοµικά και αναπτυξιακά. Και τότε θα µπορούµε να συζητάµε για µόνιµους µηχανισµούς διασφάλισης της δηµοσιονοµικής ισορροπίας στο εθνικό µαςδίκαιο. Αλλωστε, µην ξεχνάµε ότι, καιµετά το Πρόγραµµα, θα πρέπει να κάνουµε αυτό που δεν καταφέραµε εδώ και πολλά χρόνια, να µείνουµε συνεπείς στο Σύµφωνο Σταθερότητας της ευρωζώνης.

Τηρήθηκαν οι δεσµεύσεις που είχαµε αναλάβει στο Μνηµόνιο ώστε να πάρουµε την 4η δόση; Υπάρχει περίπτωση να ζητηθούν τώρα πρόσθετα µέτρα, π.χ. στο εργασιακό;

Στην αξιολόγηση, που είναι σε εξέλιξη αυτές τις µέρες από τα κλιµάκια της τρόικας, εξετάζονται οι δράσεις ώς το τέλος του 2010.Οι σηµαντικότερες δράσεις και δηµοσιονοµικοί στόχοι – τα λεγόµενα διαρθρωτικά και ποσοτικά κριτήρια – έχουν εκπληρωθεί. Αρα, ούτε ηεπόµενη δόση κινδυνεύει.

Τι ύψους θα είναι τα µέτρα του µεσοπρόθεσµου προγράµµατος
2012-2014 που ετοιµάζετε; Θα υιοθετήσετε τις υποδείξεις του ∆ΝΤ, όπως η µείωση κοινωνικών επιδοµάτων σε νοικοκυριά που είναι πάνω από το όριο της φτώχειας;

Το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα θα πρέπει να περιλαµβάνει δράσεις περίπου 5% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 12 δισ. ευρώ. Οι κοινωνικέςδαπάνες θα πρέπει να επανεξεταστούν, για να γίνουν πιο αποδοτικές – θυµίζω ότι είµαστε η µόνη χώρα στην Ευρώπη που οι κοινωνικές µεταβιβάσεις αποτυγχάνουν πλήρως να µειώσουν το ποσοστό φτώχειας, ένδειξη ότι δεν βρίσκουν σε όλες τις περιπτώσεις τον στόχο τους. Ωστόσο, τα µέτρα που παρουσιάζει το ∆ΝΤ στην έκθεσή τουείναι ενδεικτικά και κανένα από αυτά δεν έχει συµφωνηθεί ή υιοθετηθεί στοελληνικό Πρόγραµµα.

Μπορείτε να εκτιµήσετε πόσα επιπλέον έσοδα θα εισπράξετε φέτος από την καταπολέµηση της φοροδιαφυγής;

Στον προϋπολογισµό του 2011 έχουµε υπολογίσει περίπου 1,5 δισ. ευρώ από συγκεκριµένα µέτρααντιµετώπισης της φοροδιαφυγής. ∆εν σταµατάµε όµως σεαυτό. Στόχος µας είναι στην επόµενη τριετίανα καταφέρουµε να περιορίσουµε στο µέγιστο τη φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ, που εκτιµάται – σε όρους διαφυγόντων εσόδων – σε 6% του ΑΕΠ, αλλά και να συλλάβουµε ένα πολύ µεγάλο µέρος τηςµαύρης οικονοµίας, που κρύβεται πίσω από εξωχώριες εταιρείες και λογαριασµούς του εξωτερικού.

Βλέπετε φως στην άκρη του τούνελ; Πότε µπορούµε να ελπίζουµε σε θετικούς ρυθµούς ανάπτυξης και υπό ποιες προϋποθέσεις;

Θετικούς ρυθµούς ανάπτυξης περιµένουµε – µε βάσητο Πρόγραµµά µας – από το τέλος του2011. Προϋποθέσεις: να µείνουµε συνεπείς στην υλοποίηση τουΠρογράµµατός µας, να συνεχιστεί η ανάκαµψη διεθνώς και οι αποφάσεις που αναµένονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο να λειτουργήσουν σταθεροποιητικά για τις χώρες της ευρωζώνης και το ευρώ. Σε όλα δίνω υψηλές πιθανότητες να πραγµατοποιηθούν.

Γιατί δεν συµπεριλάβατε στο νοµοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλµατα άρση του γεωγραφικού περιορισµού καθώς και τον αριθµό των συµβολαιογράφων, όπως προέβλεπε το Μνηµόνιο;

(Θεοδώρα Συρίου, δικηγόρος)

οι συµβολαιογράφοι, στην οµάδα των λεγόµενων «κλειστών επαγγελµάτων» αποτελούν ειδική περίπτωση, καθώς το Σύνταγµα ορίζει συγκεκριµένα χαρακτηριστικά δηµόσιου λειτουργήµατος στο επάγγελµα αυτό. Ετσι, µε το νοµοσχέδιο που έχουµε καταθέσει στη Βουλή, προβλέπουµε αύξηση του αριθµού των συµβολαιογράφων και µείωση των αµοιβών τους, που θεωρούµε ότι αποτελούν παρεµβάσεις υπέρ των συµφερόντων µεγάλου µέρους των πολιτών.


ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΡΩΤΟΥΝ

Γιατί ο πωλητής ενός ακινήτου πρέπει να πληρώσει χαράτσι για δικηγόρο;

(Ι. Σέρµπος, νάουσα)

Πράγµατι, η υποχρεωτική παρουσία ενός συµβολαιογράφου και δύο δικηγόρων στις µεταβιβάσεις αποτελεί σχεδόν µοναδικό χαρακτηριστικό της χώρας µας. ∆ικαιολογείται εν µέρει από την έλλειψη Κτηµατολογίου. η απελευθέρωση των αµοιβών θεωρούµε ότι τουλάχιστον θα περιορίσει αυτά τα κόστη.

Πώς µπορεί να βοηθήσει το ενιαίο µισθολόγιο σε ένα ∆ηµόσιο όπου τα κίνητρα για να ξεχωρίσει κάποιος απουσιάζουν;

(Χρ. Στεφανάτος) Το ενιαίο µισθολόγιο έχει ως πρώτο στόχο να είναι ένα δίκαιο µισθολόγιο, στο οποίο εργαζόµενοι µε τα ίδια προσόντα που κάνουν την ίδια δουλειά θα αµείβονται το ίδιο, ανεξάρτητα από το σε ποια υπηρεσία βρίσκονται. αυτό από µόνο του είναι ένα τεράστιο βήµα, µακριά από τη σηµερινή κατάσταση επιδοµάτων, που στρεβλώνουν τις αµοιβές και δηµιουργούν τεράστιες αδικίες µεταξύ των δηµοσίων υπαλλήλων. από εκεί και πέρα, το νέο µισθολόγιο θα συνδυαστεί και θα µπορεί να υποδεχτεί την ευρύτερη µεταρρύθµιση του ∆ηµοσίου που προωθεί το αρµόδιο υπουργείο Εσωτερικών, ώστε η εξέλιξη των υπαλλήλων – µισθολογική και ιεραρχική – να στηρίζεται σε ένα αξιοκρατικό σύστηµα αξιολόγησης.


Υπέρ της επιµήκυνσης και ο Σόιµπλε

υπερ τησ επιμηκυνσησ του χρόνου αποπληρωµής των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα τάσσεται ο υπουργός Οικονοµικών της Γερµανίας Βόλφγκανγκ Σόιµπλε, ο οποίος µάλιστα προβλέπει ότι η χώρα µας βρίσκεται σε «καλό δρόµο» όσον αφορά την επιστροφή στις διεθνείς αγορές. Αντιτάσσεται όµως σε δηµόσια συζήτηση στην αναδιάρθρωση του χρέους. «Εξετάζουµε το διάστηµα αυτό εάν θα πρέπει να επιµηκύνουµε τη διάρκεια αποπληρωµής των δανείων προς την Ελλάδα», λέει ο κ. Σόιµπλε σε προδηµοσίευση συνέντευξής του στην οικονοµική επιθεώρηση «WirtschaftsWoche» (Βίρτσαφτς-Βόχε), η οποία κυκλοφορεί σήµερα ∆ευτέρα. Οπως µεταδίδει το ΑΠΕ ο γερµανός υπουργός εκτιµά ότι «δηµόσιες συζητήσεις περί ενδεχόµενης αναδιάρθρωσης του χρέους δεν βοηθούν». Αλλωστε, από την ελληνική πλευρά έρχεται ένα «σαφές µήνυµα ότι µπορεί να αντεπεξέλθει στην εξυπηρέτηση του χρέους», σηµειώνει ο κ. Σόιµπλε. Κατά τον κ. Σόιµπλε, ο στόχος είναι – µέσω του προγράµµατος οικονοµικής δηµοσιονοµικής προσαρµογής που έχει αποφασιστεί – να καταστεί και πάλι δυνατή η πρόσβαση της Ελλάδας στην αγορά κεφαλαίου. «Επ’ αυτού η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόµο», διαπιστώνει ο κ. Σόιµπλε.

στο νταβοσ. Νωρίτερα, το Σάββατο, στο Νταβός ο γερµανός υπουργός δήλωσε ότι «είµαστε έτοιµοι και είµαστε ικανοί να υπερασπιστούµε τη σταθερότητα του ευρώ»। Στο ίδιο πάνελ η γαλλίδα υπουργός Οικονοµικών Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι το ευρώ «ξεπέρασε τις δυσκολίες» και η ευρωζώνη έχει πλέον τα χειρότερα της κρίσης πίσω της, ενώ αποκάλυψε ότι η έκδοση 5ετών οµολόγων του Ευρωπαϊκού Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας ύψους 5 δισ. ευρώ την περασµένη Τρίτη «υπερκαλύφθηκε 9 φορές». Επίσης, σύµφωνα µε το γερµανικό έντυπο «Der Spiegel», η γερµανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ προωθεί σχέδιο για στενότερη οικονοµική διακυβέρνηση στη ζώνη του ευρώ, στο οποίο προτείνει την εισαγωγή νέων δεικτών που θα παρακολουθούν τις διαφορές στις κυβερνητικές δαπάνες εντός των κρατών-µελών.
tanea.gr
Read more...