Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Η ΕΕ επεξεργάζεται κοινούς κανόνες για την ηλικία συνταξιοδότησης

Θέσπιση ορίου αναφοράς

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα χρησιμοποιούν το ηλικιακό αυτό όριο ως σημείο εκκίνησης για να καθορίζουν τα εθνικά όρια ηλικίας, είπε ο κ. Σόιμπλε
Τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα χρησιμοποιούν το ηλικιακό αυτό όριο ως σημείο εκκίνησης για να καθορίζουν τα εθνικά όρια ηλικίας, είπε ο κ. Σόιμπλε (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Βερολίνο, Γερμανία
Η ΕΕ επεξεργάζεται σχέδιο για να καθοριστεί ένα κοινό ηλικιακό όριο αναφοράς για την συνταξιοδότηση σε ολόκληρη την Ευρώπη, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του την Κυριακή.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα χρησιμοποιούν το ηλικιακό αυτό όριο ως σημείο εκκίνησης για να καθορίζουν τα εθνικά όρια ηλικίας, διευκρίνισε ο κ. Σόιμπλε στην κρατική τηλεόραση ARD.

«Σε ό,τι αφορά τα όρια ηλικίας, έχουμε πραγματικά καταλήξει σε συγκεκριμένη συνεννόηση. Θα θεσπίσουμε ένα σύστημα αναφοράς (benchmark system)», είπε.

«Μπορεί να υπάρξει κάποιο σύστημα διαιτησίας», πρόσθεσε.

Το κοινό σύστημα αναφοράς θα περιλαμβάνεται στο «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» που προωθεί το Βερολίνο, στο οποίο εξετάζεται και εξομοίωση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, της φορολογίας στις επιχειρήσεις. «Δεν θέλουμε η Ευρώπη να γίνει "υπερ-κράτος", αλλά να καταπολεμήσουμε τα αίτια της κρίσης» ανέφερε ο Γερμανός υπουργός.

Όπως αναφέρει μάλιστα το Spiegel, το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» συζητήθηκε και κατά τη συνάντηση Μέρκελ - Μπαρόζο στο Μέζεμπεργκ την περασμένη Τρίτη, με βασικό άξονα την άμβλυνση των αποκλίσεων των κρατών μελών της ΕΕ (και όχι μόνο εντός Ευρωζώνης).

Για να επιτευχθούν το ταχύτερο δυνατόν οι στόχοι του «Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας» στο φορολογικό, το ασφαλιστικό και το μισθολογικό, οι σύμβουλοι της Γερμανίδας καγκελαρίου προτείνουν να συμφωνηθούν τα πρώτα μέτρα και να ενταχθούν άμεσα σε ένα πρόγραμμα, το οποίο θα εφαρμοστεί σε κάθε κράτος εντός 12 μηνών, όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό.

Σενάρια για ελληνική αναδιάρθρωση


Ερωτηθείς ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σχετικά με ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, είπε ότι στην Αθήνα κυκλοφορούν πολλές ιδέες, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα ανακοινωθεί επισήμως.

«Οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς περιμένουν ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί με υπεύθυνο τρόπο» τόνισε ο Β.Σόιμπλε, μη αποκλείοντας ουσιαστικά τη σταδιακή αναδιάρθωση (re-profiling) του ελληνικού χρέους, όπως σημειώνει το Reuters.

Τα σχόλια του B.Σόιμπλε, υποδηλώνουν πάντως, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, ότι το Βερολίνο είναι ανοιχτό στην εξεύρεση ρεαλιστικής λύσης, υπό την προϋπόθεση ότι θα ικανοποιηθούν οι όροι του για αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία και μεγαλύτερη σύγκλιση των συνταξιοδοτικών και εργασιακών συστημάτων της ευρωζώνης με το γερμανικό μοντέλο.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους της ευρωζώνης, ο Άξελ Βέμπερ του ΔΣ της ΕΚΤ προώθησε την ιδέα επιμήκυνσης των ελληνικών δανείων μέχρι και για 30 χρόνια σε συζητήσεις που έγιναν κεκλεισμένων των θυρών μεταξύ υπουργών, κεντρικών τραπεζιτών και άλλων παραγόντων στο περιθώριο του Νταβός.

Ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο εάν η πρόταση του Ά.Βέμπερ έχει και τη στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: