Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

Το όραμα του για Ενωμένα Βαλκάνια εξήγγειλε απο το Βελιγράδι ο Γ.Παπανδρέου

Το όραμα του για τα ενωμένα Βαλκάνια - ως έδαφος της ΕΕ - όπου η Ελλάδα θα διαδραματίζει ενοποιητικό, καθοριστικό και πρωταγωνιστικό ρόλο εξήγησε από το Βελιγράδι ο Έλληνας Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Θύμισε τις εκατόμβες θυμάτων για να μπορούμε να ζούμε ειρηνικά και γι αυτό προωθεί την "Ατζέντα 2014" με στόχο τότε να μην υπάρχει καμία πηγή έντασης ή "γκρίζα ζώνη" στη γειτονιά μας. Αυτό το μεγάλο έργο, ανέλαβε να το προωθήσει ο Έλληνας ηγέτης.

Από εκεί και μετά...υπήρξε και η κριτική. "Ποια είναι άραγε τα...μισά του δρόμου με τους εθνικιστές των Σκοπίων"; αναρωτήθηκε έμπειρος διπλωμάτης ακούγοντας τον Έλληνα πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου να μιλά στο Βελιγράδι στην 3η σύνοδο των πρέσβεων. Τι σημαίνει τελικά "κόκκινη ή πράσινη γραμμή" συνέχισε μονολογώντας. Και κατέληξε σχολιάζοντας: "Μάλλον έχουμε χάσει το...δρόμο".
Η αλήθεια είναι ότι όταν ακούει κανείς σήμερα τον Γ. Παπανδρέου να λέει ότι «επιζητούμε συναινετική λύση» που δεν θα αφήνει «γκρίζες περιοχές» και «πιθανές πηγές έντασης» το μυαλό μας μπορεί να πηγαίνει...παντού και πουθενά. (Όταν κάποιος θέλει να σε δείρει και να σου κλέψει τα λεφτά από το πορτοφόλι σε ποια...μισά του δρόμου θα τον συναντήσεις και τι σημαίνει "να τα βρούμε, χωρίς γκρίζες ζώνες έντασης". Τι είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε στους...κλέφτες και εκβιαστές; Για να μην μας...δείρουν;)
Οσο για τον άλλο...νταβατζή της γειτονιάς - τον αρχινταβατζή για την ακρίβεια - την Τουρκία ο κ. Παπανδρέου είπε δηκτικά: «Πριν από 10 χρόνια ορισμένοι λαϊκιστές με κατηγόρησαν ως "προδότη" της χώρας μου, τώρα η πολιτική αυτή δικαιώνεται και η πλειοψηφία των Ελλήνων αναγνωρίζει πως η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι προς το συμφέρον μας γιατί όταν έχεις ένα σταθερό, δημοκρατικό συνεργάτη ως γείτονα, είναι καλό για την Ελλάδα και την Ευρώπη». Αρκεί βέβαια να μην θέλει να συνεχίσει να είναι...τραμπούκος αρχινταβατζής...(το πόσο ακριβά μας κοστίζουν οι...αναχαιτίσεις στο Αιγαίο μπορείτε να το διαβάσετε λίγο πιο κάτω σε ένα εξαιρετικό ρεπορτάζ του Λουκά Δημάκα).
Γι αυτό ΚΑΙ ΣΩΣΤΑ ο κ.Παπανδρέου πρόσθεσε ότι η Τουρκία πρέπει να αποδείξει ότι σέβεται τις αρχές καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών και πρέπει να πραγματοποιήσει θετικά βήματα για την επίλυση του Κυπριακού.

«Στην Κύπρο όπως και σε άλλες ζώνες διαφορών, το παρελθόν επισκιάζει την προοπτική ενός φωτεινού μέλλοντος, και σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε σταθερά πολιτικά πλαίσια και περιφερειακές συμμαχίες ώστε να καταστεί δυνατό ένα διαφορετικό μέλλον απαλλαγμένος από τους φόβους» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά και στην ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ.

«Ελπίζω μέσα στο 2010 να γίνουν βήματα προς την κατεύθυνση του κοινού μας στόχου που είναι η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ». Παρότι η ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων δεν κατάφερε μετά τον Ψυχρό Πόλεμο να «κλείσει τον κύκλο της αστάθειας και μερικές φορές της ακραίας βίας».

«Εργαστήκαμε για ένα σύμφωνο σταθερότητας που όλοι μας στα Βαλκάνια αντιλαμβανόμασταν ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα υπό την προϋπόθεση, α) ότι θα αποκτούσαμε κοινή φωνή στα Βαλκάνια και θα παίρναμε τις τύχες μας στα χέρια μας, αντί να κοιτάμε ο καθένας το αφεντικό του και τον προστάτη του και β) ότι θα μπορούσαμε να επιτύχουμε αν η διεθνής κοινότητα άρχιζε να μας αντιμετωπίζει ενιαία».

«Γιʼ αυτό ακριβώς τον λόγο συνάντησα (τότε) τον Μιλόσεβιτς και τον Κοστούνιτσα για να μεταφέρω το μήνυμα ότι η Σερβία ή η τότε Γιουγκοσλαβία ανήκει στην Ευρώπη και η τελευταία δεν έχει το δικαίωμα να αρνηθεί στην Σερβία ένα τέτοιο μέλλον, ενώ η Σερβία θα γινόταν μια δημοκρατική χώρα».

«Αυτό ήταν το απλό μήνυμα που μετέφερα ιδιωτικά και δημόσια και ελπίζω να βοήθησε να πραγματοποιηθούν τα πρώτα δημοκρατικά βήματα εδώ», πρόσθεσε με έμφαση ο Γ.Παπανδρέου δηλώνοντας «είμαι πεπεισμένος ότι η πλήρης ένταξη των Βαλκανίων στις ευρωατλαντικές δομές είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για την διασφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητας και την επίτευξη της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης».

«Ακόμα και αν είμαι κριτικός απέναντι στην ΕΕ από την σκοπιά της ανάγκης για περισσότερο κοινωνική Ευρώπη με ισχυρότερη εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας, η Ελλάδα έχει επωφεληθεί από την ΕΕ σε πολλά ζητήματα».

«Η ελληνική εμπειρία αλλά και η κοινή μας ιστορία στην περιοχή που περιλαμβάνει εποχές ειρήνης και εποχές συγκρούσεων διαμορφώνει το κοινό μας όραμα για τα Βαλκάνια στην ΕΕ».

«Από το 2003 δύο Βαλκανικά κράτη έχουν γίνει μέλη της ΕΕ, δύο κράτη των Δυτικών Βαλκανίων έχουν λάβει καθεστώς υποψήφιας χώρας, η Σερβία έχει υποβάλλει αίτηση, ενώ και τα υπόλοιπα κράτη συνδέονται με την ΕΕ με τον ένα ή τον άλλο τρόπο» είπε ο πρωθυπουργός, διαπιστώνοντας ωστόσο μια επιβράδυνση της όλης διαδικασίας την οποία απέδωσε στην «κρίση ταυτότητας μέσα στην ΕΕ, στην διεθνή οικονομική κρίση και στα άλυτα προβλήματα της περιοχής - γιʼ αυτό προωθούμε την "Ατζέντα 2014"».

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι τα Βαλκάνια είναι το μεγάλο ευρωπαϊκό σταυροδρόμι των πολιτισμών, των παραδόσεων, των εθνοτήτων και των θρησκειών, επισημαίνοντας ότι αυτή η κληρονομιά μπορεί να οδηγήσει είτε σε μεγάλη ανάπτυξη ή αν την εκμεταλλεύονται «εξτρεμιστές» μπορεί να οδηγήσει σε βίαιες συγκρούσεις.

«Όταν εθνικά κράτη σχηματίστηκαν από μια περιοχή όπου για αιώνες δεν υπήρχαν εθνικά σύνορα, αυτές οι διαχωριστικές γραμμές συχνά οδήγησαν σε αιματοχυσίες» - "δεν πρέπει να ξεχαστούν οι περισσότεροι από 100.000 νεκροί της δεκαετίας του ΄90".

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει ξανά αυτό» είπε δυνατά ο Γ.Παπανδρέου εκτιμώντας ότι «η Ατζέντα 2014» είναι δυνατό να επιτευχθεί, όμως κάθε χώρα πρέπει να αναλάβει τις υποχρεώσεις της.

*με πληροφορίες απο το ΑΠΕ


.i-reportergr


Read more...

Πρόγραμμα Σταθερότητας σε ορίζοντα τριετίας

Επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου σε όλους τους τομείς και κυρίως στα θέματα της οικονομικής πολιτικής, ώστε η οικονομική προσαρμογή να ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια, ζήτησε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Το οικονομικό επιτελείο θα στοχεύσει στη μείωση του ελλείμματος κατά 4 μονάδες το 2010 και από 3 ποσοστιαίες μονάδες τα δύο επόμενα έτη.

Η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, σημείωσε ότι "ο πρόεδρος της κυβέρνησης μας ζήτησε και αποφασίσαμε όλες οι αποφάσεις να είναι εμπροσθοβαρείς. Να πάρουμε τα μέτρα που απαιτούνται τώρα, ώστε σε βάθος τριετίας ο πολίτης να αισθάνεται ξανά ασφαλής και περήφανος για τον τόπο του". Και επεσήμανε ότι η προσαρμογή και η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας πηγαίνουν μαζί.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, τόνισε: "Δεν υπάρχουν σκληρά μέτρα, θα υπάρξουν δίκαιες αποφάσεις με επίκεντρο τον πολίτη. Να γίνει γρήγορα η δημοσιονομική προσαρμογή". Στόχος, όπως είπε ο υπουργός των Οικονομικών, είναι να καλυτερεύσει η οικονομία της χώρας και να δει μεγαλύτερο εισόδημα ο πολίτης.

Τόσο ο κ. Παπακωνσταντίνου, όσο και η κ. Κατσέλη διαβεβαίωσαν ότι δεν θα υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ ή των φόρων στα καύσιμα. Επίσης, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να καταργήσει αναδρομικά, από το 2009, την αυτοτελή φορολόγηση εισοδημάτων. Αυτό θα γίνει από το 2010.

Η σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες πριν από την άφιξη κλιμακίου της Κομισιόν στην Αθήνα και εκ των πραγμάτων αποφασίστηκε να επιταχυνθεί το κυβερνητικό πρόγραμμα, καθώς εκτιμήθηκε ότι δύσκολα η Κομισιόν θα έδινε χρονικό περιθώριο τετραετίας -όπως ζητούσε η κυβέρνηση.

Επιπλέον, η κοινή εμφάνιση από τους Παπακωνσταντίνου- Κατσέλη έγινε για να δοθεί έμφαση στην ομοφωνία του οικονομικού επιτελείου και να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις περί "διαφορετικών σχολών σκέψης" που είχαν ακουστεί προσφάτως.

Θετικά αντέδρασαν οι αγορές στην απόφαση της κυβέρνησης. Λίγη ώρα μετά τις ανακοινώσεις τα spreads υποχωρούσαν από τις 234 μονάδες στις 218, ενώ στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης Τιμών σημείωσε άνοδο άνω των 3 μονάδων.

Στα μέσα του Ιανουαρίου


Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα παρουσιαστεί στις 15 Ιανουαρίου και μεταξύ άλλων θα προβλέπει ότι το έλλειμμα θα μειωθεί κατά το 2010 στο 8,7%, έναντι 9,1% που προβλέπει ο προϋπολογισμός.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αυτό θα επιτευχθεί μέσω της περικοπής κατά 10% των επιδομάτων (πλην των οικογενειακών επιδομάτων) που θα αποφέρει εξοικονόμηση πόρων κατά 500 με 600 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο (400 εκατ.) θα προέλθει από την αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα ποτά. Αναφορικά με την περικοπή των επιδομάτων κύκλοι του υπ. Οικονομικών διευκρίνισαν ότι θα είναι χαμηλή για τα χαμηλά εισοδήματα και υψηλή για τα υψηλά εισοδήματα.

Στα μέσα Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί υπουργικό συμβούλιο που θα εγκρίνει το ΠΣΑ, στις 20 του ιδίου μήνα θα γίνει συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και στο τέλος Ιανουαρίου θα υποβληθεί επίσημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα εξεταστεί στα συμβούλια Eurogroup και Εco/Fin στις 18 και 19 Φεβρουαρίου.


Πλούσια η ατζέντα του ΥΠ.ΟΙΚ


Στις αρχές Φεβρουαρίου θα ανακοινωθεί η εισοδηματική πολιτική και πηγές του υπ. Οικονομικών τονίζουν ότι ισχύουν τα όσα έχουν προαναφερθεί για αυξήσεις με όριο τα 2.000 ευρώ.

Στο τέλος Ιανουαρίου εκτός από την υποβολή του ΠΣΑ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κατατεθεί στη Βουλή και το Σχέδιο Νόμου για την Εθνική Στατιστική Αρχή, η οποία θα λειτουργεί με μεγαλύτερη ανεξαρτησία από ότι πριν ώστε τα στοιχεία να είναι αξιόπιστα.

Στον προγραμματισμό του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης περιλαμβάνεται και η συμμόρφωση της εθνικής νομοθεσίας προς το κοινοτικό δίκαιο σε ό,τι αφορά την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο δημόσιο συμπεριλαμβανομένων και τω Σωμάτων Ασφαλείας.

Περιλαμβάνεται, επιπλέον, η απελευθέρωση των υπηρεσιών, καθώς επίσης το θέμα των τυχερών παιχνιδιών, για τα οποία ήδη η Ελλάδα λόγω της καταδικαστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου καταβάλλει πρόστιμο 31.000 ευρώ ημερησίως.

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2010 θα έχει προωθηθεί η πρώτη φάση για τη δημιουργία και λειτουργία της νέας αρχής πληρωμής των μισθών (όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πληρώνονται από το υπουργείο Οικονομικών), ενώ μετά από έξι με εννιά μήνες θα έχει ολοκληρωθεί και η δεύτερη φάση εφαρμογής της ενιαίας αρχής πληρωμών.
nooz.gr


Read more...

Από αντίδικοι και πολέμιοι, υπερασπιστές και θεματοφύλακες;...


Ορισμένες εύλογες απορίες για δύο γενικούς γραμματείς στο υπ. Υποδομών. Στέλεχος μεγάλης κατασκευαστικής και ο Σ. Λαμπρόπουλος...

Γράφει ο ΝΙΚΑΝΩΡ

Αγαπητό press-gr,
ισχυροί αποδεικνύονται τελικά οι δεσμοί συγκεκριμένου εργολαβικού ομίλου και των στελεχών του, με την (υποτιθέμενη) νέα, αδιάφθορη, άφθαρτη, άσπιλη και αξιοκρατική διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και του πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου, αφού ήδη δύο (2) μεγαλοστελέχη του ομίλου έχουν διοριστεί Γενικοί Γραμματείς υπουργείων.
Συγκεκριμένα, η αρχή έγινε πριν από περίπου ένα μήνα με...

τον διορισμό της κ. Μαρίας Καλτσά ως Γενικής Γραμματέως Πολεοδομίας & Χωροταξίας στο ΥΠΕΚΑ (υπήρξε σχετικό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Realnews). Ακολούθησε πριν από λιγες μέρες, με καθυστέρηση ομολογουμένως, η τοποθέτηση του κ. Σέργιου Λαμπρόπουλου ως Γενικού Γραμματέα Συγχρηματοδοτούμενων Έργων στο Υπ.Υ.Με.Δ.
Τα δύο παραπάνω πρόσωπα και ήδη Γενικοί Γραμματείς υπήρξαν μέχρι χθές ενεργά μεγαλοστελέχη του ομίλου ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ.
Η κ. Καλτσά διετέλεσε ενεργό μέλος του Δ.Σ. της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και ο κ. Λαμπρόπουλος τεχνικός σύμβουλος και Δ/ντής στη "ΝΕΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.", εταιρεία που σύστησε η Ελληνοϊσπανική Κ/Ξ που έχει αναλάβει την κατασκευή της Ιόνιας Οδού (συμμετέχει σ' αυτή η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ) και που εισπράττει τα υπέρογκα διόδια στην εθνική οδό Αθηνών -Λαμίας καθώς και στο παράπλευρο οδικό δίκτυο.
Δικαίως λοιπόν αναρωτιέται κανείς, πως είναι δυνατόν οι μέχρι χθές αντίδικοι και πολέμιοι των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου να μεταλλάχθηκαν εν μια νυχτί και εν μέσω opengov.gr;;; σε υπερασπιστές, τιμητές και θεματοφύλακές του;
Το θέμα είναι πέρα για πέρα ΗΘΙΚΟ αλλά και ουσιαστικό.
Πώς μπορεί από τη μια ο υπουργός κ. Ρέππας, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες και τις δικαιολογημένες, δυναμικές κινητοποιήσεις των κατοίκων της βορειοανατολικής Αττικής κατά της επιβολής, τόσο των υπέρογκων τιμών διοδίων, όσο και των σταθμών διοδίων στο παράπλευρο οδικό δίκτυο, να εξαγγέλλει μείωση των τιμών αυτών εις βάρος των εσόδων του Ελληνικού Δημοσίου και επανεξέταση της σύμβασης παραχώρησης για την Ιόνια Οδό και από την άλλη να διορίζει Γενικό Γραμματέα στο υπουργείο του και υπεύθυνο για το θέμα αυτό, τον άνθρωπο εκείνο που ως Δ/ντής και σύμβουλος της "ΝΕΑ ΟΔΟΣ ΑΕ" επέβαλλε τις τιμές αυτές δικαιολογώντας τις ως "τήρηση και εφαρμογή της σύμβασης παραχώρησης";
Τι θα έχει να πει τώρα ο κ. Λαμπρόπουλος για την μεγάλη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην εκτέλεση των έργων και στην μη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για την παράδοση συγκεκριμένων οδικών τμημάτων στο τμήμα Αντίριο - Ιωάννινα από την μέχρι χθές εργοδότρια εταιρεία του; δεν προκύπτει άραγε εκεί "τήρηση και εφαρμογή της σύμβασης παραχώρησης";
Τι θα έχει να πει άραγε ο κ. Λαμπρόπουλος για τα όσα υποσχόνταν το καλοκαίρι του 2008 κατά την επίσκεψη του ως επικεφαλής του ελληνοϊσπανικού κλιμακίου στα εργοτάξια του Αντιρίου παρουσία του τότε Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος κ. Σπύρου Σπυρίδων;
Ποιους θα πιέσει τώρα άραγε ο κ. Λαμπρόπουλος, ως αρμόδιος Γενικός Γραμματέας, θα την επίσπευση της εκτέλεσης των έργων και από ποιους θα ζητήσει εξηγήσεις για την καθυστέρηση στην εκτέλεση των έργων αλλά και για τις υπέρογκες τιμές των διοδίων, οι οποίες επουδενί δεν συμβαδίζουν με την πρόοδο των έργων και στις οποίες και ο ίδιος συνέβαλλε; μήπως από τα πρώην αφεντικά του;
Ποια η αξιοπιστία και η δυναμική του για την επιβολής των κυβερνητικών εντολών, αποφάσεων και πολιτικών απέναντι στα πρώην αφεντικά και εργοδότες του;
Προφανώς ΚΑΜΙΑ!!!
Και δεν ντρέπονται καθόλου!
Τι λέει για όλα αυτά ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου, τον οποίο ο Ελληνικός λαός εμπιστεύθηκε και ψήφισε και τι έχει να απολογηθεί για την πραγματική λειτουργία του εφευρήματός του που λέγεται opengov.gr και που τείνει να μετατραπεί σε opendog.gr (δηλ. "μπείτε σκύλοι αλέστε...");
Έτσι να συνεχίσουν με τους διορισμούς των "άριστων", και όχι με 10,5 μονάδες διαφορά, αλλά με 20 μονάδες θα φύγουν κι αυτοί νύχτα και αδιάβαστοι όπως έπαθε και έφυγε ο πολύς, κάποτε, κ. Καραμανλής.
Υ.Σ.: Πότε άραγε ο κ. Ρέππας σκέφτεται να αλλάξει τις διοικήσεις των περίπου 27 φορέων που εποπτεύει και ειδικά την διοίκηση της ΤΕΟ ΑΕ (δημόσια διόδια) μπας και σταματήσει επιτέλους το επί 5ετία φαγοπότι, η ρεμούλα, η καταπατάληση του δημοσίου χρήματος προς ίδιον όφελος ημετέρων, η τακτοποίηση (οικονομική κυρίως) ημετέρων γαλάζιων συνδικαλιστών, στελεχών και παραγόντων από την επί Σουφλιά διορισμένη γαλάζια διοίκηση;
Μήπως θα ήταν καλύτερο, πριν την τοποθέτηση και εγκατάσταση της νέας διοίκησης στο κτίριο της Νέας Φιλαδέλφειας, να περάσουν καμιά βόλτα απο 'κει το ΣΔΟΕ, ο κ. Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης και γιατί όχι, ο κ. Εισαγγελέας;




Read more...

ΜΕ ΚΟΙΝΟΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ο ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟ 2010


Από την Καθημερινή

Τη δύσκολη συγκυρία εντός της οποίας θα κληθεί να καλύψει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους τις δανειακές ανάγκες του 2010, καταδεικνύει η απόφαση του οικονομικού επιτελείου να μην ανακοινώσει πρόγραμμα δανεισμού για το πρώτο τρίμηνο. Επί της ουσίας, η Ελλάδα θα «βγαίνει» στις αγορές μέσω κοινοπρακτικών εκδόσεων, όταν θα έχει διασφαλίσει ότι το ποσό που θα ζητά θα μπορεί να καλυφθεί, αφενός μεν για να αποφύγει δυσάρεστες...
εκπλήξεις, όπως η μη κάλυψη κάποιας έκδοσης, αφετέρου δε για να προλάβει κερδοσκοπικές κινήσεις, που θα πίεζαν προς τα πάνω τα spreads.
Η εκδοτική στρατηγική του Δημοσίου φέτος αναμένεται πάντως πολυσχιδής με κοινοπρακτικές εκδόσεις (πιθανόν 10ετούς, 15ετούς και 8ετούς διάρκειας), ιδιωτικές τοποθετήσεις, εκδόσεις εντόκων γραμματίων και εκδόσεις σε δολάριο ή και σε άλλα ξένα νομίσματα. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου διέψευσε χθες σενάρια περί εξαγοράς του ενός τρίτου του ελληνικού χρέους από την Κίνα, σημειώνοντας όμως πως η κινεζική αγορά ενδιαφέρει το Δημόσιο στο πλαίσιο διεύρυνσης της επενδυτικής βάσης.
Tο φετινό δανειακό πρόγραμμα του Δημοσίου, ύψους 54 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 38 δισ. ευρώ θα αντληθούν στο πρώτο εξάμηνο, θα ξεκινήσει με δημοπρασία εντόκων γραμματίων, εκτός απροόπτου τη δεύτερη ή την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου. «Εχουμε ταμειακά υπόλοιπα πάνω από 3 δισ. ευρώ» σημείωνε χθες ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, που διευκρίνιζε πως το 20% του φετινού δανεισμού θα γίνει στο πρώτο τρίμηνο και το 50% στο δεύτερο, ώστε συνολικά στο πρώτο εξάμηνο να έχει καλυφθεί τουλάχιστον το 70% των αναγκών.
Τον Ιανουάριο λήγουν έντοκα γραμμάτια ύψους 4,8 δισ. ευρώ, σε ένα μήνα που θα υπάρξει υψηλή ζήτηση για ρευστότητα και από άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Η Citigroup εκτιμά ότι θα πρέπει θα αντληθούν 25 δισ. ευρώ μέσω κοινοπρακτικών εκδόσεων τον Ιανουάριο μεταξύ των οποίων 7 δισ. ευρώ από την Ισπανία, 4 δισ. ευρώ από το Βέλγιο και 4 δισ. ευρώ από την Αυστρία.
Σε αυτό το περιβάλλον, καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχή υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος δανεισμού θα είναι το Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Η αποδοχή του ή μη από τις διεθνείς αγορές, ως ένα Πρόγραμμα το οποίο προβλέπει τη λήψη σοβαρών διαρθρωτικών μέτρων που θα εξυγιαίνουν σε μόνιμη βάση τα δημόσια οικονομικά της χώρας, είναι και το «κλειδί» της επιτυχίας ή της αποτυχίας του δανειακού προγράμματος.

fimotro

Read more...

Συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου στο Μαξίμου

Σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, λίγες ώρες πριν από την άφιξη κλιμακίου της Κομισιόν στην Αθήνα. Στο επίκεντρο το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που η κατάθεσή του στις Βρυξέλες, αναβλήθηκε για λίγες ημέρες.

Στη σύσκεψη εξετάζονται, επίσης όλα τα νομοσχέδιαΦ των υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας που θα πρέπει να εγκριθούν άμεσα από τη Βουλή.

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα παρουσιαστεί στις 15 Ιανουαρίου και μεταξύ άλλων θα προβλέπει μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% σε ορίζοντα τετραετίας, ενώ θα δίνει μεγάλη έμφαση στο 2010, σημειώνοντας ότι το έλλειμμα θα μειωθεί στο 8,7%, έναντι 9,1% που προβλέπει ο προϋπολογισμός.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αυτό θα επιτευχθεί μέσω της περικοπής κατά 10% των επιδομάτων (πλην των οικογενειακών επιδομάτων) που θα αποφέρει εξοικονόμηση πόρων κατά 500 με 600 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο (400 εκατ.) θα προέλθει από την αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα ποτά.

Αναφορικά με την περικοπή των επιδομάτων κύκλοι του υπ. Οικονομικών διευκρίνισαν ότι θα είναι χαμηλή για τα χαμηλά εισοδήματα και υψηλή για τα υψηλά εισοδήματα.


Πλούσια η ατζέντα του ΥΠ.ΟΙΚ


Οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν ότι στις αρχές Φεβρουαρίου θα ανακοινωθεί η εισοδηματική πολιτική και ότι ισχύουν τα όσα έχουν προαναφερθεί για αυξήσεις με όριο τα 2.000 ευρώ. Ταυτόχρονα υπογραμμίζεται ότι δεν υπάρχει καμία εισήγηση για αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ.

Στο τέλος Ιανουαρίου εκτός από την υποβολή του ΠΣΑ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κατατεθεί στη Βουλή και το Σχέδιο Νόμου για την Εθνική Στατιστική Αρχή, η οποία θα λειτουργεί με μεγαλύτερη ανεξαρτησία από ότι πριν ώστε τα στοιχεία να είναι αξιόπιστα.

Στον προγραμματισμό του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης περιλαμβάνεται και η συμμόρφωση της εθνικής νομοθεσίας προς το κοινοτικό δίκαιο σε ό,τι αφορά την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο δημόσιο συμπεριλαμβανομένων και τω Σωμάτων Ασφαλείας.

Περιλαμβάνεται, επιπλέον, η απελευθέρωση των υπηρεσιών, καθώς επίσης το θέμα των τυχερών παιχνιδιών, για τα οποία ήδη η Ελλάδα λόγω της καταδικαστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου καταβάλλει πρόστιμο 31.000 ευρώ ημερησίως.

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2010 θα έχει προωθηθεί η πρώτη φάση για τη δημιουργία και λειτουργία της νέας αρχής πληρωμής των μισθών (όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πληρώνονται από το υπουργείο Οικονομικών), ενώ μετά από έξι με εννιά μήνες θα έχει ολοκληρωθεί και η δεύτερη φάση εφαρμογής της ενιαίας αρχής πληρωμών.

Αντώνης Σαμαράς


"Η πρόταση της κυβέρνησης προς τις Βρυξέλλες θα πρέπει να συνδυάζει από τη μία πλευρά τη δημοσιονομική υπευθυνότητα για να μειωθεί το έλλειμμα και από την άλλη αναπτυξιακές πρωτοβουλίες για να μην πνιγεί η Αγορά", δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ προσερχόμενος σε εκδήλωση του ΕΒΕΑ.

"Έχω καταθέσει, σχετικά, αναλυτικές προτάσεις στη συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή. Περιμένω η κυβέρνηση να τις λάβει σοβαρά υπόψη της, αντί να επιτρέπει ή να προωθεί διαρροές για φοροεπιδρομές, οι οποίες τραυματίζουν την ψυχολογία της Αγοράς. Και, όπως ξέρετε, τα μισά οικονομικά είναι ψυχολογία" τόνισε.

"Ο κ. Σαμαράς να κρίνει συγκεκριμένα μέτρα" απάντησε η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη προσερχόμενη στην ίδια εκδήλωση, προσθέτοντας ότι όλα θα συζητηθούν στη Βουλή.

Μικρή αναβολή


Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να καθυστερήσει την αποστολή του ΠΣΑ, προκειμένου να προληφθούν ενδεχόμενες διαρροές, που θα εγείρουν εμπόδια στην ομαλή εφαρμογή του και προτιμώντας να λάβει υπόψη τις παρατηρήσεις του κλιμακίου της Κομισιόν, που έρχεται την Τετάρτη στη χώρα μας, προτού το αποστείλει ατύπως στις Βρυξέλλες.

Η ελληνική πλευρά αναμένει ότι το κλιμάκιο θα υποβάλει συγκεκριμένα ερωτήματα, όπως για παράδειγμα από πού θα αντληθούν τα συγκεκριμένα δισ. ευρώ που θα αναφέρει το ΠΣΑ ή πως θα μειωθεί η φοροδιαφυγή ή ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη των στόχων.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στα μέσα Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί υπουργικό συμβούλιο που θα εγκρίνει το ΠΣΑ, στις 20 του ιδίου μήνα θα γίνει συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και στο τέλος Ιανουαρίου θα υποβληθεί επίσημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
nooz.gr

Read more...

Ο ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ...


Σύσκεψη για τον εκλογικό νόμο θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 15:30 υπό τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, στο Μέγαρο Μαξίμου. Τα κυβερνητικά σχέδια για τον νέο εκλογικό νόμο και την καινούργια διοικητική δομή της χώρας είναι έτοιμα. Το μόνο που απομένει είναι η τελική έγκριση του ίδιου του πρωθυπουργού. Η συζήτηση, πάντως, φαίνεται να οδηγεί στο να υπάρχουν όσο το δυνατόν περισσότερες μονοεδρικές περιφέρειες, ο αριθμός των οποίων σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη αυτή τη στιγμή θα είναι... 170.
Οι 125 βουλευτές θα εκλέγονται από λίστα στις ευρείες περιφέρειες και πέντε θα εκλέγονται από την ομογένεια. Η αναλογικότητα του νόμου θα διατηρηθεί στο 86% που προβλέπει ο «νόμος Σκανδαλίδη» και θα διατηρηθεί το πριμ των 40 εδρών στο πρώτο κόμμα. Στις μονοεδρικές θα υπάρχει η δυνατότητα σταυρού.
Σχετικά με τον «Καποδίστρια 2», το σχέδιο προβλέπει συγχωνεύσεις για τη δημιουργία περίπου 500 δήμων. Ο χρόνος γι' αυτές τις αλλαγές πιέζει, αφού όπως έχει ανακοινώσει ο Γ.Παπανδρέου, οι δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν όχι τον Οκτώβριο, αλλά στις 14 Νοεμβρίου του 2010, θα γίνουν με βάση τον νέο αυτοδιοικητικό χάρτη.
fimotro


Read more...

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ...



Από το Βήμα

Σύσκεψη για οικονομικά θέματα θα έχει σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ένα 24ωρο πριν καταφτάσει στην Αθήνα κλιμάκιο της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στη σύσκεψη θα εξεταστούν οι στόχοι του Επικαιροποιημένου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και τα νομοσχέδια των υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας. Στη σύσκεψη θα εξετασθεί η μακροχρόνια βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και οι εξελίξεις που σχετίζονται με... την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, την μεταρρύθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και άλλα φλέγοντα ζητήματα.
Ο πρωθυπουργός θα ενημερωθεί για τις βασικές προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και συγκεκριμένα για το πώς θα περιορισθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2010 κατά 8 δισ. ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα καταθέσει η κυβέρνηση στις επόμενες 90 ημέρες και οι οποίες αφορούν:
- Στο νομοσχέδιο για την ανεξάρτητη Εθνική Στατιστική Αρχή.
- Στην εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας στο θέμα της εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο.
- Στο σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας 2006/123/ΕΚ περί απελευθέρωσης των υπηρεσιών.
- Στην εισοδηματική πολιτική στο δημόσιο τομέα, που θα προβλέπει αυξήσεις περίπου 1,5% στους μισθούς και συντάξεις έως 2.000 ευρώ και πάγωμα των αυξήσεων για όσους έχουν υψηλότερες αποδοχές.
Στη σύσκεψη θα εξετασθούν και θέματα σχετικά με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για την ελάφρυνση υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και την αναδιάρθρωση του παραγωγικού προτύπου.
Σημειώνεται πως στις 12 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί η συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την μη διενέργεια πλειστηριασμών από τις τράπεζες, για ακάλυπτες οφειλές έως και 200.000 ευρώ, μέχρι και τις 30/6/2010.
Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να ζητήσει επιτάχυνση των διαδικασιών και συντονισμό των υπουργείων σε όλα τα μέτωπα.
Στα τέλη του μήνα θα έχουν συσταθεί σε όλα τα υπουργεία διμερής επιτροπές αρμόδιες για τον έλεγχο και τον προγραμματισμό δαπανών. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εφαρμόσει πολυετείς προγραμματικούς προϋπολογισμούς από το 2011 και προς την κατεύθυνση αυτή κάθε υπουργείο θα συντάξει έως το τέλος Ιανουαρίου τριετή προϋπολογισμό, με ετήσια μείωση συνολικών δαπανών κάθε χρόνο και θα καταβάλει προτάσεις για δραστικές συγχωνεύσεις και καταργήσεις σε οργανισμούς του Δημοσίου.

fimotro

Read more...

ΤΡΙΜΗΝΟ ΑΛΑΛΟΥΜ ΓΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ, ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Φιντικάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Τρίμηνο αλαλούμ άρχισε για τους καταναλωτές, που ήδη έχουν επιδοθεί σε ένα πρωτοφανές σαφάρι για τη συγκέντρωση αποδείξεων, χωρίς όμως να γνωρίζουν με ακρίβεια ποιες από αυτές θα περνάνε τελικά στην Εφορία ή το ποσό που πρέπει να συγκεντρώσουν για να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ. Τα πρώτα ευτράπελα, με φορολογουμένους να ζητούν...
αποδείξεις ακόμη και από επιτηδευματίες που σήμερα δεν είναι υποχρεωμένοι εκ του νόμου να εκδίδουν, αλλά θα είναι στο μέλλον, όπως για παράδειγμα οι βενζινοπώλες, άρχισαν ήδη από τις πρώτες ημέρες του νέου χρόνου.
Αν και κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών προέτρεπαν χθες τους καταναλωτές να αρχίσουν να μαζεύουν όλες τις αποδείξεις, πλην των λογαριασμών των ΔΕΚΟ αλλά και των αποδείξεων για αγορές αυτοκινήτων και ακινήτων, εντούτοις το τοπίο είναι ασαφές και θα παραμείνει έτσι μέχρι και τον Μάρτιο, οπότε και πρόκειται να ανακοινωθούν οι οριστικές ρυθμίσεις μαζί με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Μέχρι τότε ουδείς θα γνωρίζει ποιες ακριβώς αποδείξεις από δαπάνες θα πρέπει να μαζέψει, μέχρι ποίου ποσού αποδείξεις θα πρέπει να συγκεντρώσει για να ωφεληθεί από όλο το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, πόσο ακριβώς θα είναι το όριο αυτό για τους μισθωτούς, πόσο για τους συνταξιούχους και πόσο για τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και για τους χαμηλόμισθους. Τα σενάρια που κυκλοφορούν προβλέπουν ότι το όριο αυτό θα είναι γύρω στα 6.000 ευρώ για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, 10.500 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και 1.000 ευρώ για τους χαμηλόμισθους, αλλά και αυτά δεν είναι σίγουρα.
Τρεις μεγάλες ασάφειες
Την ίδια στιγμή, άγνωστο είναι το τι και από πότε θα ισχύσει σε τρεις κρίσιμους τομείς, στα βενζινάδικα, στα ταξί και στις λαϊκές αγορές, όπου σήμερα δεν εκδίδονται αποδείξεις. Αν και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που ερωτήθηκαν σχετικά χθες επεσήμαναν ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να μπουν ταμειακές μηχανές σε όλες τις επαγγελματικές ομάδες- προκειμένου να είναι εφικτή η έκδοση αποδείξεων- εντούτοις δεν διευκρίνισαν τι θα γίνει στους τρεις αυτούς κρίσιμους για την τσέπη του καταναλωτή κλάδους. Σύμφωνα ωστόσο με υπηρεσιακούς παράγοντες, στις προθέσεις είναι η χρήση ταμειακών μηχανών εντός του 2010 και στους τρεις αυτούς τομείς.
Τι θα γίνει με τα σούπερ μάρκετ
Είναι τόσες οι ασάφειες του νέου μέτρου, ώστε υπάρχει ο κίνδυνος μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο οι φορολογούμενοι να μπλέξουν σε ένα ατελείωτο χαρτοβασίλειο από αποδείξεις, πολλές εκ των οποίων ίσως στο τέλος να τους φανούν άχρηστες. Για παράδειγμα, μπορεί στελέχη του υπουργείου Οικονομικών να προτρέπουν τους φορολογουμένους να φυλάσσουν αποδείξεις ακόμη και από τα σούπερ μάρκετ, ωστόσο μπορεί αυτά στο τέλος να εξαιρεθούν, πόσω μάλλον όταν είναι γνωστό ότι τα καταστήματα αυτά ούτως ή άλλως εκδίδουν αποδείξεις και επομένως αποδίδουν όλο τον ΦΠΑ στην Εφορία. Αν πάλι όμως οι αποδείξεις των σούπερ μάρκετ εξαιρεθούν, ενδεχομένως αρκετοί φορολογούμενοι να διαπιστώσουν στο τέλος του χρόνου ότι δεν συγκεντρώνουν το ύψος των δαπανών με αποδείξεις που θα απαιτείται για να πάρουν όλο το αφορολόγητο όριο εισοδήματος.
Και όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που το μέτρο προκαλεί ήδη τις πρώτες αντιδράσεις από επαγγελματικές ομάδες, όπως παραγωγούς - πωλητές λαϊκών αγορών, ταξιτζήδες και βενζινοπώλες, που θέτουν όρους για να το κάνουν αποδεκτό. Ορισμένοι, μάλιστα, προαναγγέλλουν μέχρι και ανατιμήσεις σε περίπτωση εφαρμογής του, όπως οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στις λαϊκές.
Σε κάθε περίπτωση η αποτελεσματικότητα του μέτρου, που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση για την περιστολή της φοροδιαφυγής, θα φανεί από το πώς θα εφαρμοσθεί στην πράξη. Διότι για να δώσει απόδειξη σε έναν πελάτη του, για παράδειγμα, ένας υδραυλικός ή ένας γιατρός, σημαίνει ότι το τελικό ποσό επιβαρύνεται με ΦΠΑ. Το πόσο θα επιβαρυνθεί ο καταναλωτής από τον ΦΠΑ, σε σύγκριση με το όφελος που θα έχει από την απόδειξη προκειμένου να πιάσει το αφορολόγητο όριο, θα απαντηθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

fimotro

Read more...

ΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΦΙΆΛΤΗ ΤΟΥ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ...


Ρεπορτάζ : Αρετή Αθανασίου
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Προτού πάει για ύπνο δεν κλειδώνει απλώς την πόρτα! Παίρνει και τα κλειδιά μαζί της και τα βάζει κάτω από το μαξιλάρι της. Είναι ο μόνος τρόπος για να σιγουρευτεί η Βάσια Παναγοπούλου ότι το πρωί που θα ξυπνήσει θα βρει στο σπίτι την 88χρονη μητέρα της και δεν θα την ψάχνει στους δρόμους του Καματερού. Δεν έχει χαθεί μία και δύο φορές...
η κ. Δήμητρα. Τα τελευταία δέκα χρόνια, κάθε φορά που ξεκινούσε για κάπου, βρισκόταν κάπου... αλλού και την έψαχναν. Στην αρχή, όταν εμφάνισε τη νόσο Αλτσχάιμερ, χάθηκε αρκετές φορές στην Καλαμάτα, όπου ζούσε με τον σύζυγό της: «Εδώ και έξι χρόνια, μετά τον θάνατο του πατέρα μου, την πήρα κοντά μου στην Αθήνα. Ήξερα ότι είναι δύσκολη η φροντίδα ενός ηλικιωμένου με Αλτσχάιμερ, αλλά δεν φανταζόμουν πόσο! Είναι φορές που η όλη διαδικασία ξεπερνά τα ανθρώπινα όρια. Δεν έχεις προσωπική ζωή, ούτε καν προσωπικό χρόνο. Δεν έχεις άλλες επιλογές- χρειάζεται απόλυτη αφοσίωση».
Δεν μπορεί να εμπιστευθεί τη μητέρα της να μείνει για λίγο μόνη στο σπίτι με ξεκλείδωτη την εξώπορτα ή με αναμμένη την ηλεκτρική κουζίνα: «Αν χρειαστεί να πεταχτώ μέχρι το φαρμακείο ή το σούπερ μάρκετ, κατεβάζω τον διακόπτη της κουζίνας και την κλειδώνω για λίγο μέσα. Το αστείο είναι που με ρωτάει: "Μα καλά, γιατί κλειδώνεις; Φοβάσαι ότι θα φύγω;" Φυσικά δεν θυμάται πόσες φορές άνοιξε την πόρτα, βγήκε έξω και χάθηκε. Δεν είχε ούτε έχει συναίσθηση ότι είναι άρρωστη και πως εξαρτάται αποκλειστικά απο μένα».
Ο ηλικιωμένος που πάσχει από Αλτσχάιμερ δεν μπορεί να σταθεί ή να συντηρηθεί μόνος του. Δεν θυμάται να πάρει τα χάπια του, ούτε αν κοιμήθηκε ή αν έφαγε: «Μπορεί να μείνει νηστική όλη μέρα ή να τρώει συνέχεια γιατί δεν θυμάται ότι έφαγε. Ξέρει ότι είμαι κόρη της, αλλά νομίζει ότι είμαι 20 - 25 χρονών, δεν θυμάται τον γάμο ή τον χωρισμό μου και μου δίνει τις συμβουλές που μου έδινε όταν ήμουν έφηβη!».
Από τη νόσο Αλτσχάιμερ δεν υποφέρει μόνο το άτομο που νοσεί αλλά και ολόκληρη η οικογένεια που το φροντίζει! «Οι πάσχοντες χρειάζονται διαρκή εποπτεία από ανθρώπους που τους αγαπούν και τους σέβονται» εξηγεί η κ. Βάσια Παναγοπούλου. Και επειδή αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο, οι περισσότεροι ηλικιωμένοι με Αλτσχάιμερ καταλήγουν σε οίκους ευγηρίας ή άσυλα. Δυστυχώς, δεν υπάρχει καμιά κρατική μέριμνα. Κάτι ενδιάμεσο, ένας κατάλληλος χώρος που θα μπορούσε να προσφέρει λίγες ημέρες φιλοξενίας στον άρρωστο για να μπορούν να πάρουν μια ανάσα τα παιδιά του. Έτσι, όλο τον χρόνο είσαι εξουθενωμένος και είναι στιγμές που καταρρέεις».

fimotro

Read more...

ΕΚΑΝΑΝ ΤΟ FACEBOOK... ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ


Ρεπορτάζ : Μάνος Χαραλαμπάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Ο χρήστης chacakhan ρωτάει μέσω του twitter τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη: «Είναι παράνομο ή έννομο να τραβάς video/photo (π.χ. με το κινητό σου) όργανα της τάξης που εκτρέπονται, για να το στείλεις στο Γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας;». Η ερώτησή του διατυπώθηκε στις 14 Δεκεμβρίου στις 8.43 το πρωί. Την ίδια ημέρα, μόλις τρεις ώρες μετά στις...
11.33-, ο υπουργός απάντησε στο ερώτημα μέσω του twitter: «Μια καταγγελία στο Γραφείο μπορεί να συνοδεύεται από ψηφιακό υλικό». Ένα λεπτό μετά ακολούθησε και δεύτερη απάντηση: «Η αξιοποίησή του ή μη, είναι θέμα κώδικα ποινικής δικονομίας και της αρμόδιας εισαγγελικής αρχής».
Άμεση είναι η επικοινωνία του υπουργού και με άλλους χρήστες του twitter. Δίνει απαντήσεις σε πολίτες που ρωτούν για την κατάργηση των δακρυγόνων. Και διευκρινίζει στην «tingermary» που ρωτάει τι θα γίνει με την άρνηση της ΕΛ.ΑΣ. να φέρουν διακριτικά οι άνδρες της: «Η δέσμευση περί διακριτικών ισχύει στο ακέραιο». Οι απαντήσεις του υπουργού δεν είναι η μοναδική δραστηριότητά του στο twitter. Στον λογαριασμό που έχει ανοίξει, ποστάρει αποσπάσματα από συνεντεύξεις του, σχολιάζει την επικαιρότητα, δίνει χρηστικές πληροφορίες. Εκτός από υπουργός Προστασίας του Πολίτης δηλαδή έχει γίνει και... υπουργός επικοινωνίας με τον πολίτη. «Τα νέα μέσα και οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης είναι μια πλατφόρμα άμεσης δημοκρατίας, όπου η ταχύτητα συναντά την αμεσότητα και η κριτική γίνεται βαρόμετρο της ενημέρωσης, άλλοτε με τρόπο αξιόπιστο και δίκαιο, άλλοτε ομιχλώδη και άδικο», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Χρυσοχοΐδης και προσθέτει: «Σημασία όμως έχει ότι η πολιτική επικοινωνία έχει πια έναν σοβαρό αντίπαλο: είναι το αυθόρμητο σχόλιο του συμπολίτη σου που έρχεται κατευθείαν στο mail box, στο facebook page, στο youtube, στο twitter account σου. Είναι το σχόλιο που δεν μπορείς να αγνοήσεις, που στο τέλος επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι την πολιτική και την επαφή με τον πολίτη».
Εκλογικές καμπάνιες
Για τους ειδικούς του Ίντερνετ, η περίπτωση του κ. Χρυσοχοΐδη αποτελεί φωτεινή εξαίρεση στον κανόνα που λέει ότι οι υπουργοί και η πλειονότητα των πολιτικών στην Ελλάδα χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απλώς για ψηφοθηρικούς σκοπούς. Τα άνοιξαν δηλαδή προεκλογικά προκειμένου να προσελκύσουν ψηφοφόρους και έπειτα τα... παράτησαν. Τότε αρκετοί καλούσαν τους πολίτες μέσω του facebook ή του twitter τους προκειμένου να συμμετάσχουν σε προεκλογικές τους συγκεντρώσεις ή να παρακολουθήσουν ομιλίες τους. Σήμερα όμως είναι μετρημένοι στα δάχτυλα αυτοί που συνεχίζουν να επικοινωνούν με τους πολίτες που τους ψήφισαν. Μπορεί η δημόσια διαβούλευση στο Ίντερνετ για τα νο
«ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ»
«Το αυθόρμητο σχόλιο του πολίτη έρχεται κατευθείαν στο mail box, στο facebook, στο twitter», επισημαίνει ο Μ. Χρυσοχοΐδης
μοσχέδια να έχει γίνει πλέον μόδα, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τον ηλεκτρονικό διάλογο πολιτικών- πολιτών...
«Ο κ. Χρυσοχοΐδης είναι από τους πιο δραστήριους στο twitter. Για εν ενεργεία υπουργό αποτελεί ένα καλό παράδειγμα της ορθής χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Μπορεί να απαντάει το team του- και όχι ο ίδιος-, αλλά η ουσία είναι ότι υπάρχει επικοινωνία με τον κόσμο», λέει στα «ΝΕΑ» ο αντιπρόεδρος στο Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας δρ Γιάννης Λάριος. Όπως προσθέτει, η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων πολιτικών μπορεί να διατηρεί προφίλ στο facebook ή το twitter, αλλά ουσιαστικά είναι άνευ περιεχομένου. Αμέσως μετά τις εκλογές και ειδικά αυτοί που αναλαμβάνουν υπουργικά χαρτοφυλάκια χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όλο και λιγότερο.
Ελάχιστοι- 5 με 6 συνολικά-, όπως λέει, σέβονται τους πολίτες και χρησιμοποιούν το facebook και το twitter για επικοινωνία και συζήτηση με το κοινό. Σ΄ αυτή την κατηγορία ανήκουν η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας και οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Κωστής Χατζηδάκης, Αργύρης Ντινόπουλος από τη Ν.Δ. Για παράδειγμα, η κ. Διαμαντοπούλου κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε με μαθητές στις αρχές Δεκεμβρίου δεχόταν ερωτήσεις σε πραγματικό χρόνο μέσω του twitter. Στο βήμα της Βουλής
Βίντεο από τις παρεμβάσεις του στη Βουλή και αποσπάσματα από συνεντεύξεις του ανεβάζει στη σελίδα του στο facebook- που έχει 3.040 fans- ο κ. Βενιζέλος. Ωστόσο, η άμεση επικοινωνία του με τους πολίτες δεν είναι αρκετά συχνή, λόγω των υποχρεώσεών του στο υπουργείο, κάτι που φαίνεται πως ενοχλεί και τον ίδιο. Γι΄ αυτό πριν από μερικές ημέρες ποστάρισε ένα... απολογητικό σχόλιο: «Η άμεση επικοινωνία μας μού λείπει πολύ. Είναι όμως πολύ δύσκολο να συνδυάσω την υπουργική μου ιδιότητα με τη διατύπωση αντισυμβατικών σχολίων στο Διαδίκτυο. Ζητώ την κατανόησή σας...».
Ειδήσεις και σχόλια για θέματα περιβάλλοντος- άλλωστε είναι τομεάρχης στη Ν.Δ.- ανεβάζει στο twitter ο βουλευτής Κυριάκος Μητσοτάκης. Από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς στο facebook είναι ο βουλευτής της Ν.Δ. Αργύρης Ντινόπουλος. Τις τελευταίες ημέρες το wall του έχει γεμίσει από δεκάδες ηλεκτρονικές κάρτες- άλλωστε έχει 5.000 φίλους. Εκτός εορτών πάντως στον ίδιο χώρο ανεβάζει φωτογραφίες και ειδήσεις από παρεμβάσεις του στην τηλεόραση ή στη Βουλή, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις απαντά και σε σχόλια πολιτών.

fimotro

Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ...





Read more...

ΚΛΙΚ ΣΕ "ΠΑΝΔΩΡΑ" ΚΑΙ "ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ"...





Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΟ "ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ"...





Read more...

ΑΝΕΤΟΙΜΗ...


ΘΕΤΙΚΗ είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης για περιορισμό της φοροδιαφυγής, αλλά ο τρόπος που το επιχειρεί δημιουργεί πολλές απορίες και σύγχυση.
ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ότι η συγκέντρωση αποδείξεων από τους φορολογουμένους για αγορές ή παροχή υπηρεσιών θα είναι ένα από τα βασικά μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή.
ΟΜΩΣ, αν και μπήκαμε στον νέο...
χρόνο, κανείς δεν ξέρει τι θα ισχύσει. Οι πολίτες πληροφορούνται από μισόλογα ή διαρροές κυβερνητικών στελεχών ότι πρέπει να μαζεύουν αποδείξεις.
ΠΟΙΕΣ αποδείξεις, για ποιες αγορές ή υπηρεσίες, μέχρι ποίου ποσού, κανείς δεν ξέρει να τους πει. Οι αρμόδιοι υπουργοί, όταν ερωτούνται, παραπέμπουν στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Μάρτιο.
Η σύγχυση επιτείνεται και από το γεγονός ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με τις ταμειακές μηχανές. Πάλι ανεπίσημα η κυβέρνηση λέει ότι θα μπουν παντού.
ΟΜΩΣ υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από κλάδους όπως οι ταξιτζήδες, οι βενζινοπώλες, οι έμποροι των λαϊκών αγορών, οι αγρότες και άλλοι που ισχυρίζονται πως η τοποθέτησή τους είναι δύσκολη έως ανέφικτη.
ΤΟ ίδιο ισχύει με τις αποδείξεις των σούπερ μάρκετ και των λογαριασμών κινητών τηλεφώνων. Άλλοτε ακούμε ότι θα πρέπει να τις μαζεύουμε και άλλοτε όχι. Ενώ μάλλον δεν θα χρειαστεί να κρατάμε τους λογαριασμούς ΟΤΕ, ΔΕΗ και ύδρευσης.
ΑΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΟ παραμένει και το θέμα της σύνδεσης του ποσού των αποδείξεων με το αφορολόγητο όριο. Θα προστίθεται, θα αφαιρείται, θα υπολογίζεται ένα μέρος του, θα μειωθεί το αφορολόγητο και στη συνέχεια θα αυξάνεται ανάλογα με τις αποδείξεις;
Σκοτάδι κι εδώ.
ΔΙΚΑΙΩΣ η κυβέρνηση δηλώνει ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής αποτελεί πολύ σοβαρό θέμα και πρωταρχική προτεραιότητά της.
Η απορία είναι γιατί εμφανίζεται τόσο ανέτοιμη να προχωρήσει στην υλοποίηση μιας τόσο σημαντικής πολιτικής της.

fimotro

Read more...

"ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ" ΓΙΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ...


Ρεπορτάζ : Κώστας Τσαχάκης

«Eξετάσεις» θα δίνει κάθε μήνα η ελληνική κυβέρνηση καθώς μεικτό κλιμάκιο από στελέχη της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής και της EKT θα επισκέπτεται κάθε τριάντα μέρες την Eλλάδα προκειμένου να τσεκάρει εκ του σύνεγγυς την πιστή εκτέλεση του προϋπολογισμού και τη μείωση του ελλείμματος στο 8,7% του AEΠ εντός του 2010. H αρχή γίνεται αύριο. Eμπειρογνώμονες της Kομισιόν της EKT, συνεπικουρούμενοι αυτή τη φορά και από ανθρώπους του ΔNT καταφθάνουν στην Aθήνα. Θα μείνουν μέχρι την Παρασκευή και θα συνεργαστούν...
με τα υπουργεία Oικονομικών και Oικονομίας για την κατάρτιση του Προγράμματος Σταθερότητας και Aνάπτυξης.
Προσχέδιο του Προγράμματος δεν κατατέθηκε τελικά χθες στις Bρυξέλλες για τον φόβο των Iουδαίων -κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι, αν είχε σταλεί, θα δημοσιευόταν αυτούσιο στις εφημερίδες- αλλά στάλθηκε ενημερωτικό σημείωμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
H ίδια πηγή έκανε λόγο για διαρκή πίεση καθ' όλη τη διάρκεια του έτους με τους κοινοτικούς εταίρους να θέλουν να διασφαλίσουν ότι φέτος θα περιοριστεί το έλλειμμα κατά 9,6 δισ. ευρώ.
H κυβέρνηση, για να τους... κατευνάσει, αλλά και για να πετύχει τον στόχο της δημοσιονομικής προσαρμογής, προχωρεί:
Σε μεγάλη αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε ποτά και τσιγάρα μεταξύ 20% και 30%, γεγονός που θα οδηγήσει σε άνοδο των τιμών μέχρι και 1 ευρώ το πακέτο και έως 3 ευρώ τη φιάλη. Στόχος η εξεύρεση περί τα 600 εκατ. ευρώ.
Σε μείωση της συνολικής δαπάνης για επιδόματα στο Δημόσιο της τάξης του 10% ή 600 εκατ. ευρώ περίπου. H μείωση θα είναι κλιμακωτή ανάλογα με τις αποδοχές των υπαλλήλων και δεν θα πειραχτούν τα οικογενειακά επιδόματα και τα χρονοεπιδόματα. Παράλληλα, η εισοδηματική πολιτική η οποία ανακοινώνεται στις αρχές Φεβρουαρίου θα είναι σφιχτή με αυξήσεις 1,5% για αποδοχές (βασικός μισθός συν ορισμένα επιδόματα) μέχρι 2.000 ευρώ.
Σε εξίσωση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών στο δημόσιο καταθέτοντας νομοσχέδιο εντός του Iανουαρίου.
Σε νομιμοποίηση των τεχνικών παιχνιδιών. Tα «φρουτάκια» ξανάρχονται με τις σχετικές διατάξεις να προωθούνται στη Bουλή μέσα στον μήνα.
Στην τοποθέτηση ταμειακών μηχανών «παντού», όπως χαρακτηριστικά λένε στο υπουργείο, προκειμένου να προχωρήσει χωρίς προσκόμματα το μέτρο της συλλογής αποδείξεων. Eτσι θα υποχρεωθούν να βάλουν ταμειακές μηχανές μεταξύ των άλλων τα βενζινάδικα, τα ταξί και οι πωλητές λαϊκών αγορών.
Κοστολόγηση
Tο οικονομικό επιτελείο θα περιλάβει όλα αυτά τα μέτρα στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Aνάπτυξης, όπου θα περιέχεται και η κοστολόγησή τους.
Για το Πρόγραμμα έχει σταλεί ήδη ενημερωτικό στην Kομισιόν.
Kύκλοι του υπουργείου σημείωναν χθες πως δεν υποβλήθηκε δια της επίσημης οδού προσχέδιο, γιατί αυτό δεν είχε περάσει από τα κυβερνητικά όργανα και επειδή η διαρροή του ήταν εξαιρετικά πιθανή.
Tώρα το ΠΣA εκτιμάται ότι μέχρι τις 15 Iανουαρίου θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο και έως τις 20 θα κατατεθεί στη Bουλή. Mέχρι το τέλος του μήνα θα κατατεθεί στην Kομισιόν. Eπί της ουσίας έως το τέλος της εβδομάδας και με τη συνδρομή των ξένων ειδικών θα «κλειδώσουν» τα βασικά του μεγέθη.
O υπουργός Oικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα παρουσιάσει το Πρόγραμμα στις Bρυξέλλες στις 18 και 19 Iανουαρίου στις συνεδριάσεις των Γιούρογκρουπ και Eκοφίν. Eπίσημη συζήτηση θα γίνει στο Eκοφίν του Φεβρουαρίου όπου θα ληφθεί και η απόφαση για την παράταση της επιτήρησης και την υπαγωγή της Eλλάδας στην παράγραφο 9 του άρθρου 104.
Στο υπουργείο Oικονομικών μιλούν για στενή συνεργασία στη σύνταξή του, με τους κοινοτικούς και προσθέτουν ότι δεν τίθεται θέμα «μη έγκρισης».
fimotro


Read more...

ΤΑ ΤΣΙΓΑΡΑ, ΤΑ ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΞΕΝΥΧΤΙΑ...


Ρεπορτάζ : Κ. Σιωμόπουλος

Αυξήσεις-σοκ στους φόρους στα τσιγάρα και στα ποτά ετοιμάζει η κυβέρνηση πολύ προτού εφαρμοστεί η φορολογική μεταρρύθμιση του Μαρτίου. Σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, η πρόβλεψη που υπάρχει στον προϋπολογισμό για αύξηση κατά 10% των ειδικών φόρων κατανάλωσης στις συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων διπλασιάζεται. Ετσι οι αυξήσεις στους φόρους στα τσιγάρα και στα ποτά θα ξεπεράσουν το 20% και αυτό θα έχει άμεσο...
αντίκτυπο στις τιμές κατά τουλάχιστον 1-1,5 ευρώ στο πακέτο ή στη φιάλη αλκοολούχων ποτών και αντίστοιχα στις τσέπες των καταναλωτών.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, αν οι αυξήσεις των τσιγάρων είναι τόσο υψηλές και άμεσες, αυτό θα προκαλέσει «σοκ» στην κατανάλωση και κίνδυνο να αυξηθεί το λαθρεμπόριο. Αν συμβούν τα παραπάνω, τότε το Δημόσιο κινδυνεύει να εισπράξει λιγότερα σε σχέση με τα προβλεπόμενα. Το ίδιο μπορεί να παρατηρηθεί αν οι εταιρείες καπνικών προϊόντων αποφασίσουν να μην αυξήσουν ανάλογα τις τιμές. Ετσι η επίτευξη του στόχου που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών για άντληση επιπλέον εσόδων από τους φόρους στα τσιγάρα και στα ποτά ύψους 500 εκατ. ευρώ (από 250 εκατ. ευρώ που αναγράφονται στον κρατικό προϋπολογισμό) θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα αποφασίσει η κυβέρνηση να εφαρμόσει τη νέα φορολογία. Αξίζει να τονιστεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει περιθώριο στην Ελλάδα να αυξηθούν σημαντικά οι φόροι στα τσιγάρα για να υπάρξει προσαρμογή με αυτά που ισχύουν στην ΕΕ ως το 2018. Φαίνεται όμως ότι η δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στα δημοσιονομικά της χώρας επιβάλλει να «έρθουν μπροστά» οι αλλαγές στη συγκεκριμένη φορολογία για να αυξηθούν τάχιστα τα έσοδα. Σε ό,τι αφορά το μέτωπο των αντικειμενικών αξιών στο υπουργείο Οικονομικών έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε «γενναία» αναπροσαρμογή τους με στόχο οι τιμές ζώνης που έχουν καθοριστεί από την Εφορία να πλησιάσουν τις πραγματικές. Οπως δήλωσε χθες ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, σε ορισμένες ακριβές περιοχές οι διαφορές στις τιμές πώλησης και στις αντικειμενικές αξίες είναι προκλητικά μεγάλες. Το επόμενο διάστημα οι αρμόδιες υπηρεσίες της Καραγεώργη Σερβίας θα βάλουν μπροστά τις διαδικασίες συλλογής στοιχείων από τις εφορίες αλλά και από την αγορά για να διαπιστωθεί το ποσοστό απόκλισης των πραγματικών τιμών από τις αντικειμενικές τιμές. Σε περιοχές όπου υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ αγοραίων τιμών και αντικειμενικών θα υπάρξει και η μεγαλύτερη αύξηση, ενώ σε άλλες όπου τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται πτώση τιμών το ποσοστό αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών θα κυμανθεί σε αρκετά χαμηλά επίπεδα. Πώς θα καταγράφουμε τις αποδείξεις δαπανών
O υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου εκτιμά ότι για να μειωθεί η φοροδιαφυγή και να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους θα πρέπει οι πολίτες να μαζεύουν αποδείξεις από όλες τις δραστηριότητες.
Για τον λόγο αυτό θα προβλέπεται στο φορολογικό νομοσχέδιο ότι όλες ανεξαιρέτως οι αποδείξεις, με εξαίρεση αυτές των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ κτλ.) και όσες αφορούν αγορές που εμπίπτουν στα τεκμήρια (οχήματα, σκάφη αναψυχής, ακίνητα κτλ.), θα λαμβάνονται υπόψη τόσο για τη διαμόρφωση του αφορολογήτου ορίου όσο και για επιπλέον έκπτωση φόρου.
Ετσι, όλοι οι πολίτες θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις καταναλωτικών δαπανών ακόμη και από τα σουπερμάρκετ και στη συνέχεια να τις καταγράφουν σε ειδικό έντυπο που θα περιληφθεί στη φορολογική δήλωση.
Τα στοιχεία που πρέπει να αναγράψουν οι πολίτες για να γίνεται δεκτή η απόδειξη είναι το ΑΦΜ του καταστήματος ή του επαγγελματία που «κόβει» την απόδειξη, ο αριθμός της απόδειξης, η ημερομηνία συναλλαγής και, το σημαντικότερο, το ποσό.
Οσες περισσότερες αποδείξεις συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι τόσο μεγαλύτερη έκπτωση φόρου θα έχουν.
Για να συγκεντρώσουν όμως τα νοικοκυριά αποδείξεις θα πρέπει κάποιος να τις εκδώσει, και αυτή τη στιγμή υπάρχουν επαγγελματίες οι οποίοι εκ του νόμου εξαιρούνται, όπως για παράδειγμα οι γιατροί, οι δικηγόροι, οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων, οι ιδιοκτήτες ταξί, οι πωλητές οπωρολαχανικών στις λαϊκές αγορές, οι εκμεταλλευτές ενοικιαζόμενων δωματίων, οι περιπτερούχοι κλπ.
Σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, με το φορολογικό νομοσχέδιο, που πρόκειται να ψηφιστεί ως το τέλος Μαρτίου του 2010, θα υπάρχει πρόβλεψη να μπουν ταμειακές μηχανές παντού. Ως τότε είτε θα εκδίδονται χειρόγραφα είτε καθόλου.
fimotro


Read more...

ΨΑΧΝΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ-ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΟΙ ΦΟΡΟΙ...


Τη μείωση του ελλείμματος κατά 1 δισ. ευρώ πλέον αυτού που προέβλεπε ο προϋπολογισμός, θέτει ως στόχο το Πρόγραμμα Σταθερότητας που έχει καταρτίσει το υπουργείο Οικονομικών και θα διαπραγματευθεί τις επόμενες ημέρες με την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η επιπλέον μείωση του ελλείμματος θα επιτευχθεί με την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα οινοπνευματώδη ποτά και τα τσιγάρα κατά 20%, καθώς και με την... περικοπή των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10% - 20%. Η διπλάσια της αρχικώς σχεδιαζόμενης αύξησης των ειδικών φόρων κατανάλωσης θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής της φιάλης των οινοπνευματωδών ποτών έως και κατά 3 ευρώ, ενώ θα οδηγήσει σε ανατίμηση των τσιγάρων κατά 0,50 ευρώ το πακέτο. Στο μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζει ρύθμιση για υποχρεωτική έκδοση αποδείξεων από ταμειακές μηχανές σε όλους τους επιτηδευματίες, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις από κλάδους όπως οι ιδιοκτήτες ταξί, οι βενζινοπώλες και οι επαγγελματίες των λαϊκών αγορών. Η χρήση ταμειακών μηχανών από όλους τους επιτηδευματίες είναι αναγκαία, προκειμένου να συνδεθεί το αφορολόγητο όριο με την προσκόμιση αποδείξεων.
Εξάλλου, εντός του Ιανουαρίου, θα δοθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη σταδιακή εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο, όπως επιβάλει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
fimotro


Read more...

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ-ΚΥΚΛΩΜΑ


Ρεπορτάζ : Κατερίνα Κατή

Την άμεση παρέμβαση της υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, καθώς και του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, Ιωάνν. Σακελλάκου, προκάλεσε η χθεσινή αποκάλυψη της «Ε» για τα non papers-φωτιά με βάση τα οποία καταγγέλλεται, και μάλιστα με ονοματεπώνυμα, εκτεταμένη λειτουργία μηχανισμού προώθησης συγκεκριμένων φαρμάκων μέσω δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων, ο οποίος δεν αποκλείεται να είχε στηθεί εντός του... υπουργείου Υγείας, με τη συνδρομή διοικητών, γιατρών και φαρμακοποιών.
Συγκεκριμένα:
- Επειτα από παραγγελία της αρμόδιας υπουργού στον Γενικό Επιθεωρητή Υγείας κ. Σαμπατακάκη για άμεση και πλήρη διερεύνηση του θέματος, ανατέθηκε σε τρεις επιθεωρητές-φαρμακοποιούς η κατεπείγουσα εξέταση της υπόθεσης με εντολή να κατατεθεί έγγραφη αναφορά εντός διαστήματος δέκα ημερών.
- Από την πλευρά του ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, Ιωάν. Σακελλάκος, ανέθεσε στον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, Παρασκευά Αδάμη, την άμεση διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το μείζον αυτό θέμα, προκειμένου έπειτα από αξιολόγηση του αποδεικτικού υλικού και διασταύρωση στοιχείων να διαπιστωθεί εάν και από ποιους έχουν διαπραχθεί ποινικά αδικήματα.
Πέραν του δημοσιεύματος της «Ε» στα χέρια του κ. Σακελλάκου είναι ήδη η σχετική καταγγελία του προέδρου της Πρωτοβουλίας Πολιτών -ΣΕΑ, Δημ. Γεωργακόπουλου, την οποία είχε αποστείλει στο εισαγγελικό γραφείο με φαξ το περασμένο Σάββατο. Οπως μάλιστα υποστηρίζει ο κ. Γεωργακόπουλος κοινοποίησε παράλληλα την καταγγελία του και στο γραφείο του πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, τα επίμαχα non papers που τιτλοφορούνται «reports» και τίθενται υπόψη συγκεκριμένου προσώπου, ο οποίος έπειτα από έρευνα της «Ε» προκύπτει ότι είναι μέτοχος... φαρμακευτικής εταιρείας, η οποία κυκλοφορεί συγκεκριμένα σκευάσματα, που φαίνεται να προωθούνται από το κύκλωμα, πετάχτηκαν στις 30/12/2009 στα... σκουπίδια από τις καθαρίστριες του υπ. Υγείας.
Από το περιεχόμενό τους αποκαλύπτεται, όπως υποστηρίζει ο κ. Γεωργακόπουλος, «ότι εντός του υπουργείου είχε στηθεί μηχανισμός πώλησης και προώθησης φαρμάκων», καθώς «υπάρχουν δεκάδες ονόματα και τηλέφωνα διοικητών, καθηγητών Ιατρικής, ιατρών, γραμματέων, νοσοκομειακών φαρμακοποιών, ραντεβού και ώρες συνάντησης, γνωρίζουν μάλιστα και σε ποιο κόμμα είναι ο ιατρός που προσεγγίζουν π.χ. είναι ΠΑΣΟΚ και ΑΕΚ! Γνωρίζουν (σ.σ. οι συντάκτες των reports) ότι ο πρόεδρος επιτροπής φαρμάκων είναι άνθρωπος του διοικητή του νοσοκομείου, αυτό γινόταν σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με Report 10 και 31 έως τον 5/09, μπορεί όμως αυτό να γίνεται και σήμερα για τον λόγο αυτό πρέπει να γίνει έλεγχος των στοιχείων που σας στέλνω και είναι όλα όπως τα βρήκα, διότι μέχρι σήμερα αυτό κυκλοφορούσε ως φήμη τώρα υπάρχουν τα ντοκουμέντα και όταν μάλιστα με εντολή του λαού μας ο κ. πρωθυπουργός είπε ότι θα δώσει τέλος στη διαφθορά, να μια μεγάλη ευκαιρία για να τσακίσουμε το κύκλωμα (της καλής κοινωνίας) αυτό».

fimotro

Read more...