Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

ΜΕ ΚΟΙΝΟΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ο ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟ 2010


Από την Καθημερινή

Τη δύσκολη συγκυρία εντός της οποίας θα κληθεί να καλύψει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους τις δανειακές ανάγκες του 2010, καταδεικνύει η απόφαση του οικονομικού επιτελείου να μην ανακοινώσει πρόγραμμα δανεισμού για το πρώτο τρίμηνο. Επί της ουσίας, η Ελλάδα θα «βγαίνει» στις αγορές μέσω κοινοπρακτικών εκδόσεων, όταν θα έχει διασφαλίσει ότι το ποσό που θα ζητά θα μπορεί να καλυφθεί, αφενός μεν για να αποφύγει δυσάρεστες...
εκπλήξεις, όπως η μη κάλυψη κάποιας έκδοσης, αφετέρου δε για να προλάβει κερδοσκοπικές κινήσεις, που θα πίεζαν προς τα πάνω τα spreads.
Η εκδοτική στρατηγική του Δημοσίου φέτος αναμένεται πάντως πολυσχιδής με κοινοπρακτικές εκδόσεις (πιθανόν 10ετούς, 15ετούς και 8ετούς διάρκειας), ιδιωτικές τοποθετήσεις, εκδόσεις εντόκων γραμματίων και εκδόσεις σε δολάριο ή και σε άλλα ξένα νομίσματα. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου διέψευσε χθες σενάρια περί εξαγοράς του ενός τρίτου του ελληνικού χρέους από την Κίνα, σημειώνοντας όμως πως η κινεζική αγορά ενδιαφέρει το Δημόσιο στο πλαίσιο διεύρυνσης της επενδυτικής βάσης.
Tο φετινό δανειακό πρόγραμμα του Δημοσίου, ύψους 54 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 38 δισ. ευρώ θα αντληθούν στο πρώτο εξάμηνο, θα ξεκινήσει με δημοπρασία εντόκων γραμματίων, εκτός απροόπτου τη δεύτερη ή την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου. «Εχουμε ταμειακά υπόλοιπα πάνω από 3 δισ. ευρώ» σημείωνε χθες ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, που διευκρίνιζε πως το 20% του φετινού δανεισμού θα γίνει στο πρώτο τρίμηνο και το 50% στο δεύτερο, ώστε συνολικά στο πρώτο εξάμηνο να έχει καλυφθεί τουλάχιστον το 70% των αναγκών.
Τον Ιανουάριο λήγουν έντοκα γραμμάτια ύψους 4,8 δισ. ευρώ, σε ένα μήνα που θα υπάρξει υψηλή ζήτηση για ρευστότητα και από άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Η Citigroup εκτιμά ότι θα πρέπει θα αντληθούν 25 δισ. ευρώ μέσω κοινοπρακτικών εκδόσεων τον Ιανουάριο μεταξύ των οποίων 7 δισ. ευρώ από την Ισπανία, 4 δισ. ευρώ από το Βέλγιο και 4 δισ. ευρώ από την Αυστρία.
Σε αυτό το περιβάλλον, καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχή υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος δανεισμού θα είναι το Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Η αποδοχή του ή μη από τις διεθνείς αγορές, ως ένα Πρόγραμμα το οποίο προβλέπει τη λήψη σοβαρών διαρθρωτικών μέτρων που θα εξυγιαίνουν σε μόνιμη βάση τα δημόσια οικονομικά της χώρας, είναι και το «κλειδί» της επιτυχίας ή της αποτυχίας του δανειακού προγράμματος.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: