Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

Το όραμα του για Ενωμένα Βαλκάνια εξήγγειλε απο το Βελιγράδι ο Γ.Παπανδρέου

Το όραμα του για τα ενωμένα Βαλκάνια - ως έδαφος της ΕΕ - όπου η Ελλάδα θα διαδραματίζει ενοποιητικό, καθοριστικό και πρωταγωνιστικό ρόλο εξήγησε από το Βελιγράδι ο Έλληνας Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Θύμισε τις εκατόμβες θυμάτων για να μπορούμε να ζούμε ειρηνικά και γι αυτό προωθεί την "Ατζέντα 2014" με στόχο τότε να μην υπάρχει καμία πηγή έντασης ή "γκρίζα ζώνη" στη γειτονιά μας. Αυτό το μεγάλο έργο, ανέλαβε να το προωθήσει ο Έλληνας ηγέτης.

Από εκεί και μετά...υπήρξε και η κριτική. "Ποια είναι άραγε τα...μισά του δρόμου με τους εθνικιστές των Σκοπίων"; αναρωτήθηκε έμπειρος διπλωμάτης ακούγοντας τον Έλληνα πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου να μιλά στο Βελιγράδι στην 3η σύνοδο των πρέσβεων. Τι σημαίνει τελικά "κόκκινη ή πράσινη γραμμή" συνέχισε μονολογώντας. Και κατέληξε σχολιάζοντας: "Μάλλον έχουμε χάσει το...δρόμο".
Η αλήθεια είναι ότι όταν ακούει κανείς σήμερα τον Γ. Παπανδρέου να λέει ότι «επιζητούμε συναινετική λύση» που δεν θα αφήνει «γκρίζες περιοχές» και «πιθανές πηγές έντασης» το μυαλό μας μπορεί να πηγαίνει...παντού και πουθενά. (Όταν κάποιος θέλει να σε δείρει και να σου κλέψει τα λεφτά από το πορτοφόλι σε ποια...μισά του δρόμου θα τον συναντήσεις και τι σημαίνει "να τα βρούμε, χωρίς γκρίζες ζώνες έντασης". Τι είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε στους...κλέφτες και εκβιαστές; Για να μην μας...δείρουν;)
Οσο για τον άλλο...νταβατζή της γειτονιάς - τον αρχινταβατζή για την ακρίβεια - την Τουρκία ο κ. Παπανδρέου είπε δηκτικά: «Πριν από 10 χρόνια ορισμένοι λαϊκιστές με κατηγόρησαν ως "προδότη" της χώρας μου, τώρα η πολιτική αυτή δικαιώνεται και η πλειοψηφία των Ελλήνων αναγνωρίζει πως η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι προς το συμφέρον μας γιατί όταν έχεις ένα σταθερό, δημοκρατικό συνεργάτη ως γείτονα, είναι καλό για την Ελλάδα και την Ευρώπη». Αρκεί βέβαια να μην θέλει να συνεχίσει να είναι...τραμπούκος αρχινταβατζής...(το πόσο ακριβά μας κοστίζουν οι...αναχαιτίσεις στο Αιγαίο μπορείτε να το διαβάσετε λίγο πιο κάτω σε ένα εξαιρετικό ρεπορτάζ του Λουκά Δημάκα).
Γι αυτό ΚΑΙ ΣΩΣΤΑ ο κ.Παπανδρέου πρόσθεσε ότι η Τουρκία πρέπει να αποδείξει ότι σέβεται τις αρχές καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών και πρέπει να πραγματοποιήσει θετικά βήματα για την επίλυση του Κυπριακού.

«Στην Κύπρο όπως και σε άλλες ζώνες διαφορών, το παρελθόν επισκιάζει την προοπτική ενός φωτεινού μέλλοντος, και σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε σταθερά πολιτικά πλαίσια και περιφερειακές συμμαχίες ώστε να καταστεί δυνατό ένα διαφορετικό μέλλον απαλλαγμένος από τους φόβους» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά και στην ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ.

«Ελπίζω μέσα στο 2010 να γίνουν βήματα προς την κατεύθυνση του κοινού μας στόχου που είναι η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ». Παρότι η ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων δεν κατάφερε μετά τον Ψυχρό Πόλεμο να «κλείσει τον κύκλο της αστάθειας και μερικές φορές της ακραίας βίας».

«Εργαστήκαμε για ένα σύμφωνο σταθερότητας που όλοι μας στα Βαλκάνια αντιλαμβανόμασταν ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα υπό την προϋπόθεση, α) ότι θα αποκτούσαμε κοινή φωνή στα Βαλκάνια και θα παίρναμε τις τύχες μας στα χέρια μας, αντί να κοιτάμε ο καθένας το αφεντικό του και τον προστάτη του και β) ότι θα μπορούσαμε να επιτύχουμε αν η διεθνής κοινότητα άρχιζε να μας αντιμετωπίζει ενιαία».

«Γιʼ αυτό ακριβώς τον λόγο συνάντησα (τότε) τον Μιλόσεβιτς και τον Κοστούνιτσα για να μεταφέρω το μήνυμα ότι η Σερβία ή η τότε Γιουγκοσλαβία ανήκει στην Ευρώπη και η τελευταία δεν έχει το δικαίωμα να αρνηθεί στην Σερβία ένα τέτοιο μέλλον, ενώ η Σερβία θα γινόταν μια δημοκρατική χώρα».

«Αυτό ήταν το απλό μήνυμα που μετέφερα ιδιωτικά και δημόσια και ελπίζω να βοήθησε να πραγματοποιηθούν τα πρώτα δημοκρατικά βήματα εδώ», πρόσθεσε με έμφαση ο Γ.Παπανδρέου δηλώνοντας «είμαι πεπεισμένος ότι η πλήρης ένταξη των Βαλκανίων στις ευρωατλαντικές δομές είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για την διασφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητας και την επίτευξη της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης».

«Ακόμα και αν είμαι κριτικός απέναντι στην ΕΕ από την σκοπιά της ανάγκης για περισσότερο κοινωνική Ευρώπη με ισχυρότερη εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας, η Ελλάδα έχει επωφεληθεί από την ΕΕ σε πολλά ζητήματα».

«Η ελληνική εμπειρία αλλά και η κοινή μας ιστορία στην περιοχή που περιλαμβάνει εποχές ειρήνης και εποχές συγκρούσεων διαμορφώνει το κοινό μας όραμα για τα Βαλκάνια στην ΕΕ».

«Από το 2003 δύο Βαλκανικά κράτη έχουν γίνει μέλη της ΕΕ, δύο κράτη των Δυτικών Βαλκανίων έχουν λάβει καθεστώς υποψήφιας χώρας, η Σερβία έχει υποβάλλει αίτηση, ενώ και τα υπόλοιπα κράτη συνδέονται με την ΕΕ με τον ένα ή τον άλλο τρόπο» είπε ο πρωθυπουργός, διαπιστώνοντας ωστόσο μια επιβράδυνση της όλης διαδικασίας την οποία απέδωσε στην «κρίση ταυτότητας μέσα στην ΕΕ, στην διεθνή οικονομική κρίση και στα άλυτα προβλήματα της περιοχής - γιʼ αυτό προωθούμε την "Ατζέντα 2014"».

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι τα Βαλκάνια είναι το μεγάλο ευρωπαϊκό σταυροδρόμι των πολιτισμών, των παραδόσεων, των εθνοτήτων και των θρησκειών, επισημαίνοντας ότι αυτή η κληρονομιά μπορεί να οδηγήσει είτε σε μεγάλη ανάπτυξη ή αν την εκμεταλλεύονται «εξτρεμιστές» μπορεί να οδηγήσει σε βίαιες συγκρούσεις.

«Όταν εθνικά κράτη σχηματίστηκαν από μια περιοχή όπου για αιώνες δεν υπήρχαν εθνικά σύνορα, αυτές οι διαχωριστικές γραμμές συχνά οδήγησαν σε αιματοχυσίες» - "δεν πρέπει να ξεχαστούν οι περισσότεροι από 100.000 νεκροί της δεκαετίας του ΄90".

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει ξανά αυτό» είπε δυνατά ο Γ.Παπανδρέου εκτιμώντας ότι «η Ατζέντα 2014» είναι δυνατό να επιτευχθεί, όμως κάθε χώρα πρέπει να αναλάβει τις υποχρεώσεις της.

*με πληροφορίες απο το ΑΠΕ


.i-reportergr

Δεν υπάρχουν σχόλια: