Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

Συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου στο Μαξίμου

Σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, λίγες ώρες πριν από την άφιξη κλιμακίου της Κομισιόν στην Αθήνα. Στο επίκεντρο το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που η κατάθεσή του στις Βρυξέλες, αναβλήθηκε για λίγες ημέρες.

Στη σύσκεψη εξετάζονται, επίσης όλα τα νομοσχέδιαΦ των υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας που θα πρέπει να εγκριθούν άμεσα από τη Βουλή.

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα παρουσιαστεί στις 15 Ιανουαρίου και μεταξύ άλλων θα προβλέπει μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% σε ορίζοντα τετραετίας, ενώ θα δίνει μεγάλη έμφαση στο 2010, σημειώνοντας ότι το έλλειμμα θα μειωθεί στο 8,7%, έναντι 9,1% που προβλέπει ο προϋπολογισμός.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αυτό θα επιτευχθεί μέσω της περικοπής κατά 10% των επιδομάτων (πλην των οικογενειακών επιδομάτων) που θα αποφέρει εξοικονόμηση πόρων κατά 500 με 600 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο (400 εκατ.) θα προέλθει από την αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα ποτά.

Αναφορικά με την περικοπή των επιδομάτων κύκλοι του υπ. Οικονομικών διευκρίνισαν ότι θα είναι χαμηλή για τα χαμηλά εισοδήματα και υψηλή για τα υψηλά εισοδήματα.


Πλούσια η ατζέντα του ΥΠ.ΟΙΚ


Οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν ότι στις αρχές Φεβρουαρίου θα ανακοινωθεί η εισοδηματική πολιτική και ότι ισχύουν τα όσα έχουν προαναφερθεί για αυξήσεις με όριο τα 2.000 ευρώ. Ταυτόχρονα υπογραμμίζεται ότι δεν υπάρχει καμία εισήγηση για αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ.

Στο τέλος Ιανουαρίου εκτός από την υποβολή του ΠΣΑ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κατατεθεί στη Βουλή και το Σχέδιο Νόμου για την Εθνική Στατιστική Αρχή, η οποία θα λειτουργεί με μεγαλύτερη ανεξαρτησία από ότι πριν ώστε τα στοιχεία να είναι αξιόπιστα.

Στον προγραμματισμό του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης περιλαμβάνεται και η συμμόρφωση της εθνικής νομοθεσίας προς το κοινοτικό δίκαιο σε ό,τι αφορά την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο δημόσιο συμπεριλαμβανομένων και τω Σωμάτων Ασφαλείας.

Περιλαμβάνεται, επιπλέον, η απελευθέρωση των υπηρεσιών, καθώς επίσης το θέμα των τυχερών παιχνιδιών, για τα οποία ήδη η Ελλάδα λόγω της καταδικαστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου καταβάλλει πρόστιμο 31.000 ευρώ ημερησίως.

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2010 θα έχει προωθηθεί η πρώτη φάση για τη δημιουργία και λειτουργία της νέας αρχής πληρωμής των μισθών (όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πληρώνονται από το υπουργείο Οικονομικών), ενώ μετά από έξι με εννιά μήνες θα έχει ολοκληρωθεί και η δεύτερη φάση εφαρμογής της ενιαίας αρχής πληρωμών.

Αντώνης Σαμαράς


"Η πρόταση της κυβέρνησης προς τις Βρυξέλλες θα πρέπει να συνδυάζει από τη μία πλευρά τη δημοσιονομική υπευθυνότητα για να μειωθεί το έλλειμμα και από την άλλη αναπτυξιακές πρωτοβουλίες για να μην πνιγεί η Αγορά", δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ προσερχόμενος σε εκδήλωση του ΕΒΕΑ.

"Έχω καταθέσει, σχετικά, αναλυτικές προτάσεις στη συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή. Περιμένω η κυβέρνηση να τις λάβει σοβαρά υπόψη της, αντί να επιτρέπει ή να προωθεί διαρροές για φοροεπιδρομές, οι οποίες τραυματίζουν την ψυχολογία της Αγοράς. Και, όπως ξέρετε, τα μισά οικονομικά είναι ψυχολογία" τόνισε.

"Ο κ. Σαμαράς να κρίνει συγκεκριμένα μέτρα" απάντησε η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη προσερχόμενη στην ίδια εκδήλωση, προσθέτοντας ότι όλα θα συζητηθούν στη Βουλή.

Μικρή αναβολή


Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να καθυστερήσει την αποστολή του ΠΣΑ, προκειμένου να προληφθούν ενδεχόμενες διαρροές, που θα εγείρουν εμπόδια στην ομαλή εφαρμογή του και προτιμώντας να λάβει υπόψη τις παρατηρήσεις του κλιμακίου της Κομισιόν, που έρχεται την Τετάρτη στη χώρα μας, προτού το αποστείλει ατύπως στις Βρυξέλλες.

Η ελληνική πλευρά αναμένει ότι το κλιμάκιο θα υποβάλει συγκεκριμένα ερωτήματα, όπως για παράδειγμα από πού θα αντληθούν τα συγκεκριμένα δισ. ευρώ που θα αναφέρει το ΠΣΑ ή πως θα μειωθεί η φοροδιαφυγή ή ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη των στόχων.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στα μέσα Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί υπουργικό συμβούλιο που θα εγκρίνει το ΠΣΑ, στις 20 του ιδίου μήνα θα γίνει συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και στο τέλος Ιανουαρίου θα υποβληθεί επίσημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: