Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

Πρόγραμμα Σταθερότητας σε ορίζοντα τριετίας

Επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου σε όλους τους τομείς και κυρίως στα θέματα της οικονομικής πολιτικής, ώστε η οικονομική προσαρμογή να ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια, ζήτησε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Το οικονομικό επιτελείο θα στοχεύσει στη μείωση του ελλείμματος κατά 4 μονάδες το 2010 και από 3 ποσοστιαίες μονάδες τα δύο επόμενα έτη.

Η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, σημείωσε ότι "ο πρόεδρος της κυβέρνησης μας ζήτησε και αποφασίσαμε όλες οι αποφάσεις να είναι εμπροσθοβαρείς. Να πάρουμε τα μέτρα που απαιτούνται τώρα, ώστε σε βάθος τριετίας ο πολίτης να αισθάνεται ξανά ασφαλής και περήφανος για τον τόπο του". Και επεσήμανε ότι η προσαρμογή και η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας πηγαίνουν μαζί.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, τόνισε: "Δεν υπάρχουν σκληρά μέτρα, θα υπάρξουν δίκαιες αποφάσεις με επίκεντρο τον πολίτη. Να γίνει γρήγορα η δημοσιονομική προσαρμογή". Στόχος, όπως είπε ο υπουργός των Οικονομικών, είναι να καλυτερεύσει η οικονομία της χώρας και να δει μεγαλύτερο εισόδημα ο πολίτης.

Τόσο ο κ. Παπακωνσταντίνου, όσο και η κ. Κατσέλη διαβεβαίωσαν ότι δεν θα υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ ή των φόρων στα καύσιμα. Επίσης, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να καταργήσει αναδρομικά, από το 2009, την αυτοτελή φορολόγηση εισοδημάτων. Αυτό θα γίνει από το 2010.

Η σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες πριν από την άφιξη κλιμακίου της Κομισιόν στην Αθήνα και εκ των πραγμάτων αποφασίστηκε να επιταχυνθεί το κυβερνητικό πρόγραμμα, καθώς εκτιμήθηκε ότι δύσκολα η Κομισιόν θα έδινε χρονικό περιθώριο τετραετίας -όπως ζητούσε η κυβέρνηση.

Επιπλέον, η κοινή εμφάνιση από τους Παπακωνσταντίνου- Κατσέλη έγινε για να δοθεί έμφαση στην ομοφωνία του οικονομικού επιτελείου και να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις περί "διαφορετικών σχολών σκέψης" που είχαν ακουστεί προσφάτως.

Θετικά αντέδρασαν οι αγορές στην απόφαση της κυβέρνησης. Λίγη ώρα μετά τις ανακοινώσεις τα spreads υποχωρούσαν από τις 234 μονάδες στις 218, ενώ στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης Τιμών σημείωσε άνοδο άνω των 3 μονάδων.

Στα μέσα του Ιανουαρίου


Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα παρουσιαστεί στις 15 Ιανουαρίου και μεταξύ άλλων θα προβλέπει ότι το έλλειμμα θα μειωθεί κατά το 2010 στο 8,7%, έναντι 9,1% που προβλέπει ο προϋπολογισμός.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αυτό θα επιτευχθεί μέσω της περικοπής κατά 10% των επιδομάτων (πλην των οικογενειακών επιδομάτων) που θα αποφέρει εξοικονόμηση πόρων κατά 500 με 600 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο (400 εκατ.) θα προέλθει από την αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα ποτά. Αναφορικά με την περικοπή των επιδομάτων κύκλοι του υπ. Οικονομικών διευκρίνισαν ότι θα είναι χαμηλή για τα χαμηλά εισοδήματα και υψηλή για τα υψηλά εισοδήματα.

Στα μέσα Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί υπουργικό συμβούλιο που θα εγκρίνει το ΠΣΑ, στις 20 του ιδίου μήνα θα γίνει συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και στο τέλος Ιανουαρίου θα υποβληθεί επίσημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα εξεταστεί στα συμβούλια Eurogroup και Εco/Fin στις 18 και 19 Φεβρουαρίου.


Πλούσια η ατζέντα του ΥΠ.ΟΙΚ


Στις αρχές Φεβρουαρίου θα ανακοινωθεί η εισοδηματική πολιτική και πηγές του υπ. Οικονομικών τονίζουν ότι ισχύουν τα όσα έχουν προαναφερθεί για αυξήσεις με όριο τα 2.000 ευρώ.

Στο τέλος Ιανουαρίου εκτός από την υποβολή του ΠΣΑ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κατατεθεί στη Βουλή και το Σχέδιο Νόμου για την Εθνική Στατιστική Αρχή, η οποία θα λειτουργεί με μεγαλύτερη ανεξαρτησία από ότι πριν ώστε τα στοιχεία να είναι αξιόπιστα.

Στον προγραμματισμό του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης περιλαμβάνεται και η συμμόρφωση της εθνικής νομοθεσίας προς το κοινοτικό δίκαιο σε ό,τι αφορά την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο δημόσιο συμπεριλαμβανομένων και τω Σωμάτων Ασφαλείας.

Περιλαμβάνεται, επιπλέον, η απελευθέρωση των υπηρεσιών, καθώς επίσης το θέμα των τυχερών παιχνιδιών, για τα οποία ήδη η Ελλάδα λόγω της καταδικαστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου καταβάλλει πρόστιμο 31.000 ευρώ ημερησίως.

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2010 θα έχει προωθηθεί η πρώτη φάση για τη δημιουργία και λειτουργία της νέας αρχής πληρωμής των μισθών (όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πληρώνονται από το υπουργείο Οικονομικών), ενώ μετά από έξι με εννιά μήνες θα έχει ολοκληρωθεί και η δεύτερη φάση εφαρμογής της ενιαίας αρχής πληρωμών.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: