Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

ΑΝΕΤΟΙΜΗ...


ΘΕΤΙΚΗ είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης για περιορισμό της φοροδιαφυγής, αλλά ο τρόπος που το επιχειρεί δημιουργεί πολλές απορίες και σύγχυση.
ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ότι η συγκέντρωση αποδείξεων από τους φορολογουμένους για αγορές ή παροχή υπηρεσιών θα είναι ένα από τα βασικά μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή.
ΟΜΩΣ, αν και μπήκαμε στον νέο...
χρόνο, κανείς δεν ξέρει τι θα ισχύσει. Οι πολίτες πληροφορούνται από μισόλογα ή διαρροές κυβερνητικών στελεχών ότι πρέπει να μαζεύουν αποδείξεις.
ΠΟΙΕΣ αποδείξεις, για ποιες αγορές ή υπηρεσίες, μέχρι ποίου ποσού, κανείς δεν ξέρει να τους πει. Οι αρμόδιοι υπουργοί, όταν ερωτούνται, παραπέμπουν στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Μάρτιο.
Η σύγχυση επιτείνεται και από το γεγονός ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με τις ταμειακές μηχανές. Πάλι ανεπίσημα η κυβέρνηση λέει ότι θα μπουν παντού.
ΟΜΩΣ υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από κλάδους όπως οι ταξιτζήδες, οι βενζινοπώλες, οι έμποροι των λαϊκών αγορών, οι αγρότες και άλλοι που ισχυρίζονται πως η τοποθέτησή τους είναι δύσκολη έως ανέφικτη.
ΤΟ ίδιο ισχύει με τις αποδείξεις των σούπερ μάρκετ και των λογαριασμών κινητών τηλεφώνων. Άλλοτε ακούμε ότι θα πρέπει να τις μαζεύουμε και άλλοτε όχι. Ενώ μάλλον δεν θα χρειαστεί να κρατάμε τους λογαριασμούς ΟΤΕ, ΔΕΗ και ύδρευσης.
ΑΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΟ παραμένει και το θέμα της σύνδεσης του ποσού των αποδείξεων με το αφορολόγητο όριο. Θα προστίθεται, θα αφαιρείται, θα υπολογίζεται ένα μέρος του, θα μειωθεί το αφορολόγητο και στη συνέχεια θα αυξάνεται ανάλογα με τις αποδείξεις;
Σκοτάδι κι εδώ.
ΔΙΚΑΙΩΣ η κυβέρνηση δηλώνει ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής αποτελεί πολύ σοβαρό θέμα και πρωταρχική προτεραιότητά της.
Η απορία είναι γιατί εμφανίζεται τόσο ανέτοιμη να προχωρήσει στην υλοποίηση μιας τόσο σημαντικής πολιτικής της.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: