Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ...



Από το Βήμα

Σύσκεψη για οικονομικά θέματα θα έχει σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ένα 24ωρο πριν καταφτάσει στην Αθήνα κλιμάκιο της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στη σύσκεψη θα εξεταστούν οι στόχοι του Επικαιροποιημένου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και τα νομοσχέδια των υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας. Στη σύσκεψη θα εξετασθεί η μακροχρόνια βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και οι εξελίξεις που σχετίζονται με... την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, την μεταρρύθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και άλλα φλέγοντα ζητήματα.
Ο πρωθυπουργός θα ενημερωθεί για τις βασικές προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και συγκεκριμένα για το πώς θα περιορισθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2010 κατά 8 δισ. ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα καταθέσει η κυβέρνηση στις επόμενες 90 ημέρες και οι οποίες αφορούν:
- Στο νομοσχέδιο για την ανεξάρτητη Εθνική Στατιστική Αρχή.
- Στην εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας στο θέμα της εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο.
- Στο σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας 2006/123/ΕΚ περί απελευθέρωσης των υπηρεσιών.
- Στην εισοδηματική πολιτική στο δημόσιο τομέα, που θα προβλέπει αυξήσεις περίπου 1,5% στους μισθούς και συντάξεις έως 2.000 ευρώ και πάγωμα των αυξήσεων για όσους έχουν υψηλότερες αποδοχές.
Στη σύσκεψη θα εξετασθούν και θέματα σχετικά με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για την ελάφρυνση υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και την αναδιάρθρωση του παραγωγικού προτύπου.
Σημειώνεται πως στις 12 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί η συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την μη διενέργεια πλειστηριασμών από τις τράπεζες, για ακάλυπτες οφειλές έως και 200.000 ευρώ, μέχρι και τις 30/6/2010.
Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να ζητήσει επιτάχυνση των διαδικασιών και συντονισμό των υπουργείων σε όλα τα μέτωπα.
Στα τέλη του μήνα θα έχουν συσταθεί σε όλα τα υπουργεία διμερής επιτροπές αρμόδιες για τον έλεγχο και τον προγραμματισμό δαπανών. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εφαρμόσει πολυετείς προγραμματικούς προϋπολογισμούς από το 2011 και προς την κατεύθυνση αυτή κάθε υπουργείο θα συντάξει έως το τέλος Ιανουαρίου τριετή προϋπολογισμό, με ετήσια μείωση συνολικών δαπανών κάθε χρόνο και θα καταβάλει προτάσεις για δραστικές συγχωνεύσεις και καταργήσεις σε οργανισμούς του Δημοσίου.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: