Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2011

Αμερικανική στήριξη στην Κύπρο για το φυσικό αέριο

newpost.gr
Αμερικανική στήριξη στην Κύπρο για το φυσικό αέριο
Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών υποστηρίζει το δικαίωμα όλων των χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, να εξασφαλίζουν την προμήθεια ενέργειας, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μέσω δήλωσης αξιωματούχου στην εφημερίδα "Φιλελεύθερος". Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει επίσης και την ενεργειακή διαφοροποίηση και απορρίπτει τα ενεργειακά μονοπώλια.


Απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε τα τουρκικά διαβήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον της Κύπρου αλλά και της προκλήσεις της Άγκυρας, που έφτασε στο σημείο να απειλεί εμμέσως και για πολεμική ενέργεια, ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι "γνωρίζουμε τη θέση της τουρκικής κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό", και πρόσθεσε:

«Η διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής ποικιλομορφίας είναι κάτι που οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά για όλες τις χώρες».

Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να υποστηρίζουν σθεναρά τις προσπάθειες των δύο πλευρών της Κύπρου να επανενώσουν το νησί σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».

Σύμφωνα με πληροφορίες του "Φ", η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενημέρωσε την Άγκυρα απαντώντας στα διαβήματά της ότι δεν έχει δικαίωμα να συμβουλεύει ιδιωτικές αμερικανικές εταιρείες. Την ίδια στιγμή, τονίστηκε στους Τούρκους ότι η Ουάσιγκτον θα υποστηρίξει τα συμφέροντα -εάν απειληθούν- κάθε αμερικανικής εταιρείας. Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι οι αμερικανικές εταιρείες που ασχολούνται με θέματα ενέργειας είθισται να προστατεύονται από τις ΗΠΑ, αλλά και οι ίδιες οι εταιρείες διατηρούν ομάδες με μοναδική αρμοδιότητα την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και του προσωπικού της.

Μεταξύ της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και των χωρών που έχουν ενεργειακά συμφέροντα στη Μεσόγειο (Ισραήλ και ΗΠΑ) συμφωνήθηκε ότι στην πλατφόρμα που θα στηθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου θα κυματίζουν η κυπριακή, η ισραηλινή, η αμερικανική και η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο μεταξύ, η Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους κατάγγειλε ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τις τουρκικές προκλήσεις στην υπόθεση του φυσικού αερίου και προέτρεψε την Επιτροπή να παρέμβει διότι απειλείται η Κυπριακή Δημοκρατία, η περιφερειακή ασφάλεια, και τα συμφέροντα της ΕΕ.

Η κ. Θεοχάρους, με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τους Επιτρόπους αρμόδιους για θέματα Διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε, και Ενέργειας, Γκάντερ Εντιγκερ, καταγγέλλει την προκλητική στάση της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου στην υπόθεση της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων του φυσικού αερίου και του πετρελαίου που βρίσκονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου.

Η κ. Θεοχάρους καλεί την ΕΕ και την Επιτροπή να επέμβουν ώστε να αποτραπεί η συνεχής παραβίαση του διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας ειδικότερα, των αρχών και των αξιών της ΕΕ, καθώς και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.

Στην επιστολή της, η κ. Θεοχάρους επισημαίνει ότι η Άγκυρα κλιμακώνει τις απειλές της σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και δημιουργεί εκρηκτικό κλίμα που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής. Επίσης, σημειώνει ότι από τον πλούτο του φυσικού αερίου και του πετρελαίου που ενδεχομένως να βρίσκονται στο θαλάσσιο βυθό της Κύπρου, δεν θα έχει όφελος μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και η ΕΕ, και συνεπώς, όταν η Τουρκία απειλεί να πλήξει τα συμφέροντα της Κύπρου, είναι ως να απειλεί να πλήξει τα συμφέροντα της ίδιας της ΕΕ.

Read more...

Ριζικό «κούρεμα» στην ΕΡΤ με καταργήσεις καναλιών και ραδιοφωνικών σταθμών

Σε αξιολόγηση το προσωπικό


O κ. Μόσιαλος υποσχέθηκε διαφάνεια και δημόσια διαβούλευση
O κ. Μόσιαλος υποσχέθηκε διαφάνεια και δημόσια διαβούλευση (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Το κλείσιμο της ΕΤ1 και της «Ραδιοτηλεόρασης», συγχωνεύσεις στο ραδιόφωνο, έμφαση στο Διαδίκτυο και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση.

Παρουσιάζοντας τις αλλαγές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος τόνισε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα πολυμέσα, λέγοντας μάλιστα ότι θα αποτελεί τον νέο πυλώνα της ΕΡΤ.

Σχετικά με το προσωπικό, ο κ. Μόσιαλος είπε ότι θα ξεκινήσει διαδικασία αξιολόγησης από ανεξάρτητη επιτροπή.

Για την τηλεόραση

Στο επίπεδο της τηλεόρασης, ο κ. Μόσιαλος μίλησε για δημόσιο και όχι κομματικό λόγο, αύξηση του ποιοτικού προγράματος με έμφαση στους Έλληνες παραγωγούς και την ελληνική παραγωγή.

Οι πόλοι πλέον είναι η ΝΕΤ και η ΕΤ3, η οποία θα αναβαθμιστεί σε πανελλαδικής εμβέλειας περιφερειακό κανάλι με έμφαση στον πολιτισμό, την ψυχαγωγία και τον αθλητισμό.

Κατά συνέπεια καταργείται η ΕΤ1. Οι συχνότητες δεν παραχωρούνται, αλλά διατηρούνται στην ΕΡΤ.

Για την ΕRT World θα υπάρξει αναβάθμιση της ποιότητάς του με έμφαση στον πολιτιστικό, ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Επίσης καταργούνται τα ψηφιακά κανάλια «Σινε+» και «Σπορτ+». Αντίθετα, θα αναβαθμιστεί το «Πρίσμα», ενώ θα υπάρξουν συμπράξεις με τα ιδιωτικά κανάλια.

Τα προγράμματα των καναλιών που καταργούνται θα ενσωματωθούν στα προγράμματα της ΝΕΤ και της ΕΤ3.

Για το ραδιόφωνο

Στο επίπεδο του ραδιοφώνου θα αναβαθμιστεί το ραδιόφωνο της ΝΕΤ, το Τρίτο Πρόγραμμα και η ΕΡΑ ΣΠΟΡ.

Προβλέπεται επίσης η συγχώνευση των 19 περιφερειακών σταθμών σε εννέα με ενιαίο πρόγραμμα που όμως δεν θα χάσει τα τοπικά χαρακτηριστικά.

Οι τρεις ραδιοφωνικοί σταθμοί της Θεσσαλονίκης συγχωνεύονται σε έναν, ενώ καταργούνται 15 από τους 20 πομπούς στα μεσαία.

Οι πέντε διατηρούνται για εθνικούς λόγους σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Οι υπόλοιπες αλλαγές

Καταργούνται ακόμα το Ινστιτούτο Οπτικο-ακουστικών Μέσων και το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο. Η εξοικονόμηση ανέρχεται σε 1,2 εκατ. ευρώ ετησίως.

Κλείνει το περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση» το οποίο είναι ζημιογόνο, όπως είπε ο κ. Μόσιαλος. Το ετήσιο κόστος είναι 1,2 εκατ. ευρώ το κόστος.

Το προσωπικό θα αξιοποιηθεί σε άλλες υπηρεσίες της ΕΡΤ.

Το σχέδιο προβλέπει ακόμα την καταγραφή και αξιοποίηση της περιουσίας της ΕΡΤ. Συγκεκριμένα, θα διατεθεί άμεσα στο υπουργείο Οικονομικών το οικόπεδο 700 στρεμμάτων της ΕΡΤ στην Περαία Θεσσαλονίκης.

Το κτίριο της οδού Κατεχάκη θα παραχωρηθεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι από το 2012 θα υπάρξει εξοικονόμηση 8,3 εκατ. ευρώ, λόγω καλύτερης διαχείρισης.

Παράλληλα, θα υπάρξει μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΡΤ, ώστε να γίνει κερδοφόρα και να αποδώσει φόρους στο Δημόσιο από το 2012.

Τέλος, προβλέπεται η ενίσχυση της εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής κατά 1,5% από το ανταποδοτικό τέλος και η δημιουργία ανεξάρτητης επιτροπής για τη διάθεση του ποσού.

Αντιδράσεις των κομμάτων

Ο υπεύθυνος του Τομέα ΜΜΕ της ΝΔ Σίμος Κεδίκογλου σε δήλωσή του σημειώνει πως «μετά από μήνες επίσημης κυβερνητικής αναρμοδιότητας, μάθαμε σήμερα με τον πλέον εξωκοινοβουλευτικό τρόπο, ότι η αρμοδιότητα για την ΕΡΤ και τα δημόσια Μέσα Ενημέρωσης περιέρχεται σε μία νεφελώδη «ανεξάρτητη Επιτροπή», της οποίας δεν γνωρίζουμε ούτε τον τρόπο σύνθεσης, ούτε το πλαίσιο λειτουργίας και η οποία θα λύσει όλα τα προβλήματα του χώρου».

Σύμφωνα με τον κ. Κεδίκογλου, ο υπουργός Επικρατείας «δημιούργησε περισσότερα ερωτήματα με τη συνέντευξή του, όπως για παράδειγμα: Τι όφελος θα έχει η ΕΡΤ από τις 'κλειστές' συχνότητες της ΕΤ1 και του Ραδιοφώνου, ποια η σκοπιμότητα μιας τέτοιας κίνησης που απαξιώνει περιουσιακά στοιχεία της ΕΡΤ, γιατί εξαγγέλλεται νέο πρόγραμμα επενδύσεων, ενώ κλείνουν οι σύγχρονες εγκαταστάσεις της ΕΡΤ στην Κατεχάκη, γιατί τόση σπουδή για το οικόπεδο της ΕΡΤ στην Περαία, ενώ υπάρχουν πολλές άλλες ιδιοκτησίες της ΕΡΤ ΑΕ; Τι άραγε, θα συμβεί με τους περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, ιδιαίτερα σε παραμεθόριες περιοχές; Θα συνεχίσουν να εκπέμπουν το κεντρικό πρόγραμμα της ΕΡΑ, ή θα σιγήσουν, αφήνοντας κενό που πιθανόν να καλύψουν ραδιοφωνικοί σταθμοί γειτονικών χωρών;».

Ο Σίμος Κεδίκογλου σημειώνει επίσης ότι η κυβέρνηση «επιλέγει να διατηρήσει στο ακέραιο το ανταποδοτικό τέλος, που πληρώνουν οι πολίτες, την ώρα που συρρικνώνει υπηρεσίες και κλείνει κανάλια».

Σε ανακοίνωσή του το KKE αναφέρει: «Η κυβέρνηση, υποκρινόμενη ότι θέλει μια δημόσια ανεξάρτητη ραδιοτηλεόραση, επιδιώκει να την προσαρμόσει σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση, ώστε να προπαγανδίζει πιο αποτελεσματικά τη στρατηγική της σφαγής των λαϊκών δικαιωμάτων και τον αυταρχισμό που τη συνοδεύει. Πίσω από τις χιλιοειπωμένες εξαγγελίες περί αναβάθμισης και ανεξάρτητων δημόσιων ΜΜΕ, η κυβέρνηση προωθεί δραστική συρρίκνωση της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, μαζικές απολύσεις, χτύπημα στα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων».

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ αποτελεί την ταφόπλακα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και ενημέρωσης». Συμπληρώνει ότι οι πρώτοι κερδισμένοι από το νέο σχέδιο θα είναι οι ιδιώτες καναλάρχες, «που τρίβουν τα χέρια τους, καθώς θα επωφεληθούν από τη διαφημιστική πίτα που αποδεσμεύεται από τη συρρίκνωση των δημόσιων μέσων ενημέρωσης».

«Σε μια περίοδο που συρρικνώνεται κάθε συλλογικό δικαίωμα και καταργούνται κοινωνικά αγαθά, που η δημοκρατία πλήττεται βάναυσα από τη μνημονιακή πολιτική, μια πραγματικά δημόσια, έγκυρη και ανεξάρτητη ραδιοφωνία και τηλεόραση είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ» καταλήγει η ανακοίνωση.

Η Δημοκρατική Συμμαχία σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως «το σχέδιο αναδιάρθρωσης της κρατικής τηλεόρασης με τον περιορισμό του μεγέθους της και των σταθμών της, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση που έχει εδώ και καιρό προτείνει η Δημοκρατική Συμμαχία, με αργά, όμως, βήματα».

Και καταλήγει: «Απαραίτητη προϋπόθεση μιας τέτοιας προσπάθειας είναι να καταργηθεί η εισφορά των πολιτών για την ΕΡΤ μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και η χρηματοδότησή της να γίνεται με διαφανή τρόπο από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Ομολόγια αποτυχίας η δήλωση Βενιζέλου για ύφεση 4,5%»

newpost.gr

«Ομολόγια αποτυχίας η δήλωση Βενιζέλου για ύφεση 4,5%»
Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ΝΔ κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Μιχελάκης σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι ο κ. Βενιζέλος «σήμερα ομολόγησε το Βατερλώ του». Ο υπουργός Οικονομικών το πρωί της Παρασκευής σε παρέμβασή του ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ τόνισε ότι το ενδεχόμενο η ύφεση να ξεπεράσει ακόμη και το 4,5% είναι ισχυρό.


«O κ. Βενιζέλος που πίστευε ότι έβαλε “πάτο στο βαρέλι του χρέους”, ομολογεί σήμερα το Βατερλώ του», τονίζει στην ανακοίνωση του χαρακτηριστικά ο κ. Μιχελάκης.

«Ομολογεί, ότι η ύφεση, που η πρόβλεψη στο μεσοπρόθεσμο ήταν για 3,5%, θα ξεπεράσει το 4,5%, αποτέλεσμα της εμμονής της κυβέρνησης στη λανθασμένη πολιτική. Ομολογεί έμμεσα ότι θα πάρει νέα μέτρα, την ώρα που γνωρίζει ότι δεν τα αντέχει ούτε η οικονομία, ούτε η κοινωνία. Ομολογεί, ότι οι ερασιτεχνικοί χειρισμοί του στη συμφωνία με τη Φινλανδία, για το θέμα των εγγυήσεων, έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τη νέα δανειοδότηση της χώρας», τονίζει και καταλήγει «Καλό θα ήταν, ο κ. Βενιζέλος πρώτα από όλα να έβαζε… πάτο στο βαρέλι της δικής του αμετροέπειας και λαθών».

«Και βέβαια, είναι κωμικό αφού πανηγύρισε τη συμφωνία, που υπέγραψε με τη Φινλανδία για τις εγγυήσεις, να έχει το θράσος να ζητά από τη Νέα Δημοκρατία, να μαζέψει εκείνη τα λάθη της δικής του ανικανότητας», πρσοθέτει ο κ. Μιχελάκης.

Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών με δηλώσεις στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ αναφερόμενος στην ύφεση που πλήττει την οικονομία ότι «υπάρχει ένα εύρος προβλέψεων που δείχνει ότι μπορεί να κινηθεί πάνω από το 4,5% και θα δούμε που θα σταθεί» προσθέτοντας ότι έχει διαμορφωθεί μια αρνητική συγκυρία όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.
Read more...

Η κόντρα που τρέμει όλος ο πλανήτης

Ομπάμα VS Πούτιν


http://img.protothema.gr/601090F6CA8665DC3C8E836B114823CE.jpg
Με το μυαλό στη βεβαρημένη παγκόσμια οικονομία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θεωρεί την Αμερική «παρασιτικό» οργανισμό που δυσχεραίνει την υπάρχουσα κατάσταση.

Οι ΗΠΑ «ζουν με ‘λευκές επιταγές’ μεταφέροντας το εγχώριο πρόβλημά τους στις οικονομίες του κόσμου, έχοντας, κατά μία έννοια, συμπεριφορά παράσιτου στο παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα και στο μονοπώλιο του ίδιου του δολαρίου», δήλωσε ο Πούτιν σε συνέδριο νέων, στις αρχές του μήνα, δίνοντας έτσι μία απάντηση σε ερωτήσεις σχετικά με την πιθανότητα αμερικανικής ύφεσης.

Για την κυβέρνησή του, το χρέος αυτό της υπερδύναμης στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι και η πιο ασφαλής επένδυση.

Αμέσως μετά την απόφαση της S&P να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ, η Ρωσία –όσο αμφιλεγόμενο κι αν ακούγεται- βιάστηκε να διατυμπανίσει τη στήριξή της στην… εχθρό της με το να κάνει τα αδύνατα δυνατά για να διατηρήσει η Αμερική τα κεκτημένα των ταμείων της.

«Η αμερικανική αγορά χρεών παραμένει η πιο ρευστή, αξιόπιστη και ασφαλής. Επομένως, δεν υφίσταται λόγος για τη χώρα μας να αλλάξει στρατηγική αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός οικονομικών, Σεργκεί Στόρτσακ.

Οι πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία στο εξωτερικό φθάνουν το 64% ενώ αυτές των μεταλλευμάτων το 15%. Επειδή το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων αυτών είναι σε δολάρια, η Τράπεζα της Ρωσίας «παραμένει με ιδιαιτέρως υψηλό ποσοστό δολαρίων στα ταμεία της», δήλωσαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg οι οικονομικοί αναλυτές Νατάλια Ορλόβα και Ντμίτρι Ντόλγκιν.

Ειδικά κατά την παρούσα συγκυρία, η Ρωσία εμμένει στην απόφασή της για αγορά αμερικανικών ομολόγων, πιστεύοντας ακράδαντα ότι, έτσι κρατά «στο χέρι» την αντίπαλό της και ταυτόχρονα διασφαλίζει ένα υγιές μέλλον για τη δική της οικονομία μέσα στην γενικότερη περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

Και η οικονομία δεν είναι το μόνο πεδίο που δημιουργείται κλίμα ψυχροπολεμικό.

Η Μόσχα αντιτίθεται ανοιχτά και στις εκκλήσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραίτηση του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-'Ασαντ. Αντίθετα διατυμπανίζει ότι ο πρόεδρος της Συρίας χρειάζεται χρόνο προκειμένου να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και οι δυτικοί σύμμαχοί του ζήτησαν για πρώτη φορά χθες Πέμπτη την αποχώρηση του προέδρου Μπασάρ αλ-'Ασαντ, ενώ ενίσχυσαν τις κυρώσεις κατά του καθεστώτος του, πέντε μήνες μετά την αιματηρή καταστολή στη Συρία.

Το συριακό καθεστώς δηλώνει από τις 15 Μαρτίου ότι στέλνει το στρατό και τα άρματα μάχης στις εστίες αμφισβήτησης για να καταδιώξει τις "τρομοκρατικές οργανώσεις" που κατηγορεί ότι ευθύνονται για τα βίαια επεισόδια και το χάος. Εξήγγειλε μεταρρυθμίσεις αλλά υπογράμμισε που δεν μπορεί να τις εφαρμόσει "χωρίς να έχει αποκατασταθεί η ασφάλεια".

Η Ρωσία, σύμμαχος επί μακρόν της Συρίας και προμηθευτής οπλικών συστημάτων της Δαμασκού, ζητεί κυρίως τη μη-ανάμιξη, ενώ καλεί σε εσωτερικό πολιτικό διάλογο από την αρχή της εξέγερσης.
Read more...

Επίτροπος και νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Proton Bank

Οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες στην ΑΜΚ


(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Στο μετοχικό κεφάλαιο της Proton Bank εισέρχονται Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος τοποθετεί επίτροπο στην Proton.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας, οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόταση της Proton να μετάσχουν στις πρωτοβουλίες που είναι αναγκαίες προκειμένου να δρομολογηθεί μια νέα περίοδος για την τράπεζα, με βάση ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο και σε συνδυασμό με τις σημερινές διοικητικές αλλαγές στην Τράπεζα Proton.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τέσσερις τράπεζες εξετάζουν θετικά τη συμμετοχή τους στην ήδη αποφασισμένη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Proton, μέσω μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου 50 εκατ. ευρώ.
Ταυτόχρονα με τη σημερινή ανασύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Proton και πέραν του ήδη υπάρχοντος σε όλες τις τράπεζες Επιτρόπου του Δημοσίου, η Τράπεζα της Ελλάδος τοποθέτησε και δικό της Επίτροπο που θα διευκολύνει και θα υποστηρίξει τη λειτουργία του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Proton.

Τα νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Proton είναι στελέχη με μακρά τραπεζική εμπειρία και απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης της Τράπεζας της Ελλάδος και των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Proton θα εξετάσει το ταχύτερο δυνατόν όλες τις εναλλακτικές δυνατότητες στρατηγικών συνεργασιών, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η Τράπεζα της Ελλάδος θεωρεί ότι οι παραπάνω ενέργειες και πρωτοβουλίες διαμορφώνουν το πλαίσιο της εξυγίανσης και της νέας πορείας της Τράπεζας Proton.

Το νέο ΔΣ στην Proton Bank


Τα νέα μέλη του Δ.Σ, σε αντικατάσταση των παραιτηθέντων μελών του, εξέλεξε η διοίκηση της Proton Bank κατά σημερινή συνεδρίασή της.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, εκλέχθηκαν οι κ.κ. Κωνσταντίνος Καραμάνης, Γεώργιος Μυλωνάς, Κάτια Μπερίτση, Δημήτριος Ρέππας, Δημήτρης Αλεξάκης και Νίκος Κουτσός.

Το νέο δεκαμελές Διοικητικό Συμβούλιο αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες του στα απερχόμενα μέλη, ανασυγκροτήθηκε σε σώμα, ορίζοντας τα μέλη του σύμφωνα με το Ν. 3016/2002, ως εξής:

1. Κωνσταντίνος Καραμάνης, Πρόεδρος, Μη Εκτελεστικό Μέλος
2. Γεώργιος Μυλωνάς, Αντιπρόεδρος, Εκτελεστικό Μέλος
3. Γεώργιος Τανισκίδης, Διευθύνων Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος
4. Κάτια Μπερίτση, Μη Εκτελεστικό Μέλος
5. Δημήτριος Ρέππας, Μη Εκτελεστικό Μέλος
6. Δημήτρης Αλεξάκης, Μη Εκτελεστικό Μέλος
7. Νίκος Κουτσός, Μη Εκτελεστικό Μέλος
8. Αλέξανδρος (Αλλαν) Αλεξιάδης, Μη Εκτελεστικό Μέλος
9. Κωνσταντίνος Καστρινάκης, Μη Εκτελεστικό Μέλος
10. Ευάγγελος Παπαευαγγέλου, Μη Εκτελεστικό Μέλος

Εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου παραμένει ο κος Εμμανουήλ Τσιριτάκης. Ταυτόχρονα με την ανασύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας και πέραν του ήδη υπάρχοντος σε όλες τις τράπεζες επιτρόπου του Δημοσίου, κατά τις διατάξεις του Ν. 3723/2008, τοποθετείται ως επίτροπος από την Τράπεζα της Ελλάδος ο κ. Θεοφάνης Σαξώνης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Εντός ευρώ βλέπει την Ελλάδα ο Σορός, 50% πιθανότητα εξόδου δίνει ο Κρούγκμαν

«Θα χρειαστεί διαγραφή χρεών»

Ο Τζορτζ Σόρος
Ο Τζορτζ Σόρος (Φωτογραφία: Reuters )
Αθήνα
Η Ελλάδα είναι πιθανότερο να παραμείνει στην Ευρωζώνη παρά να αποχωρήσει, δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος σε συνέντευξη του ενώ αντίθετα ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν εκτιμά ότι η πιθανότητα να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ είναι πάνω από το 50%.

Η συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί έδειξε ότι οι μεγάλες χώρες «θέλουν να κάνουν τα πάντα» για να κρατήσουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, δήλωσε ο επενδυτής σε ουγγρική ειδησεογραφική ιστοσελίδα και αναμεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Προσθέτει μάλιστα ότι «έτσι, βλέπω μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνει αυτό».

Σημειώνεται ότι λίγες ημέρες νωρίτερα, πριν από τη συνάντηση των δύο ηγετών, ο Τζορτζ Σόρος εκτιμούσε ότι θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα και την Πορτογαλία «να αποχωρήσουν ειρηνικά από το ευρώ».

Από την πλευρά του, ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν δήλωσε σε συνέντευξη που έδωσε στη Στοκχόλμη ότι η πιθανότητα να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ είναι πάνω από το 50%, σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα του Bloomberg.

Για την Ιταλία, ο Κρούγκμαν προβλέπει πιθανότητα 10% να φύγει από το ευρώ, ενώ το Μάιο έβλεπε μόλις 1% πιθανότητα για το ενδεχόμενο αυτό.

Ο κ. Κρούγκμαν είπε ακόμη ότι η μερική χρεοκοπία της Ελλάδας δεν θα είναι πιθανόν αρκετή για να λυθούν τα προβλήματα της Ευρωζώνης.

Η Ιταλία και η Ισπανία, είπε, μπορεί να ξεπεράσουν τη δημοσιονομική κρίση, εφόσον δεν υπάρξει πανικός, ενώ για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία είπε ότι θα χρειασθεί μάλλον να γίνει μία διαγραφή του χρέους τους.

Αναφερόμενος στο θέμα των ευρωομολόγων, ο Σόρος είπε ότι η αποτυχία των χωρών της Ευρωζώνης να προχωρήσουν την έκδοσή τους, θα οδηγήσει σε μείωση της αξιοπιστίας της, η οποία θα έχει «αδιανόητες» συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Ξεπερνά το 4,5% η νέα εκτίμηση για την ύφεση του 2011, δηλώνει ο Ευ.Βενιζέλος

Νέα δεδομένα, νέες εκτιμήσεις

Οι εκτιμήσεις για την παγκόσμια οικονομία επιβαρύνουν και την Ελλάδα, δηλώνει ο υπουργός
Οι εκτιμήσεις για την παγκόσμια οικονομία επιβαρύνουν και την Ελλάδα, δηλώνει ο υπουργός (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Δεν τίθεται κανένα ζήτημα αμφισβήτησης των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου με τις αξιώσεις που ήγειραν για την παροχή εγγυήσεων από την Ελλάδα κάποιες ευρωπαϊκές χώρες διευκρίνισε ο Ευ.Βενιζέλος.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ και αναφερόμενος στη συμφωνία με τη Φινλανδία, τόνισε πως είναι μια διμερής συμφωνία που τέθηκε από τη Σκανδιναβική χώρα ως προϋπόθεση για την έγκριση των αποφάσεων της Συνόδου.

«Οι Φινλανδοί είχαν περάσει πριν από μερικά χρόνια, στις αρχές της δεκαετίας του 1990 από μια πολύ μεγάλη δημοσιονομική περιπέτεια και τότε είχαν κληθεί να παράσχουν εγγυήσεις. Άρα στο εθνικό υποσυνείδητο των Φινλανδών υπάρχει η έννοια του collateral.

» Επειδή η κυβέρνηση είναι πολυκομματική, επειδή μετέχουν 6 κόμματα στην κυβέρνηση αυτή η οποία είναι νωπή, έγινε μεγάλο προεκλογικό αντικείμενο η βοήθεια προς την Ελλάδα και το collateral, και αυτό έχει καταγραφεί στη συμφωνία συγκρότησης της κυβέρνησης» τόνισε χαρακτηριστικά.

Για τις αξιώσεις παροχής εγγυήσεων από τις Αυστρία, Σλοβακία και Ολλανδία, τόνισε πως η διμερής συμφωνία Ελλάδας-Φινλανδίας ακόμη εξετάζεται σε τεχνικό επίπεδο και πως οι τελικές αποφάσεις εξαρτώνται από την έγκριση των κρατών της Ευρωζώνης. «Μη βιαζόμαστε οι διαδικασίες είναι σε επώαση», τόνισε.

Ο ίδιος παραδέχθηκε εμμέσως πως η στάση των εν λόγω κρατών δημιουργεί προβλήματα, λέγοντας πως «τίθεται ζήτημα κάθε φορά που η Ευρωζώνη δεν στέλνει καθαρά μηνύματα».

Για τη διαδικασία της ανταλλαγής ομολόγων μέσω του εν εξελίξει προγράμματος συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε πως θα ολοκληρωθεί τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Διευκρίνισε πως εάν μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου δεν έχει προχωρήσει η χρηματοδότηση της χώρας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αυτό θα γίνει μέσω ειδικού οχήματος και με χρήματα από τον υφιστάμενο μηχανισμό.

«Δεν μιλάμε για έκτη δόση, αλλά για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της Ελλάδας τον Σεπτέμβρη» ξεκαθάρισε.

Ο ίδιος σημείωσε πως η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση ενδέχεται να βαθύνει την ελληνική ύφεση. «Τους προηγούμενους μήνες οι εκτιμήσεις τοποθετούσαν την ύφεση το 2011 στο 3,8% -3,9%, πλέον η νέα εκτίμηση ξεπερνά το 4,5%, δήλωσε.

Για τις αποκλίσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού και τις πρόσθετες δυσκολίες που γεννά το υφεσιακό κλίμα εξέφρασε τη βεβαιότητα πως τα προβλήματα θα αντιμετωπισθούν.

Προανήγγειλε δε πρόσθετες παρεμβάσεις στο σκέλος των δαπανών και τόνισε πως δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η λήψη νέων μέτρων.

«Δεν πρέπει να υπάρξουν νέα μέτρα και δεν θα χρειασθούν νέα μέτρα εάν εφαρμόσουμε όσα ψηφίσαμε στην Βουλή» δήλωσε, προσθέτοντας πως στόχος είναι να μην επιβαρυνθούν πρόσθετα τα μεσαία και μικρά εισοδήματα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Να μην μιμηθούν τη Φινλανδία ζητώντας εγγυήσεις καλεί η Κομισιόν τα μέλη της Ευρωζώνης

Στο μικροσκόπιο η επίμαχη συμφωνία(Φωτογραφία: Reuters )
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Η συμφωνία Ελλάδας-Φινλανδίας για το θέμα των εγγυήσεων εξετάζεται από τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης, σε επίπεδο Συμβουλίου, προκειμένου να διερευνηθεί καταρχάς ότι αντανακλά το πνεύμα της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου, και δεν εισάγει στοιχεία στρέβλωσης της συμφωνίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αμαντέου Αλταφάζ, την Παρασκευή.

Προϊδεάζοντας δε για τις διαθέσεις της Κομισιόν και στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, επανέλαβε την ανάγκη ταχείας εφαρμογής των αποφάσεων της Συνόδου, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η εισαγωγή νέων προϋποθέσεων, όρων και υπερβολικών εγγυήσεων έναντι της χρηματοδότησης της Ελλάδας.

«Θα πρέπει να αποφύγουμε το να υπάρξουν πολλές δεσμεύσεις, πολλές εξαρτήσεις από όρους, πολλές εγγυοδοσίες», δήλωσε ο Αμαντέου Αλταφάζ.

Ενδιαφέρον δε έχει η επισήμανση του Αλταφάζ ότι ανάλογα αιτήματα με αυτά της Φινλανδίας για εγγυήσεις δεν έχουν διατυπωθεί επισήμως από άλλες χώρες.

Χωρίς να υπάρχουν καταληκτικές ημερομηνίες, πρόσθεσε, στόχος είναι όλες οι πτυχές της συμφωνίας της Συνόδου να έχουν αποσαφηνιστεί έως το τέλος Αυγούστου πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας τον πανικό που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες στις αγορές.

«Η Κομισιόν θέλει να επαναλάβει την σημασία της ταχείας και απόλυτης εφαρμογής όλων των αποφάσεων που ελήφθησαν σε αυτή την Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου» τόνισε ο Αλταφάζ.

Η ταχεία εφαρμογή της συμφωνίας για το νέο δανεισμό της Ελλάδας, τόνισε, είναι απαραίτητη για να καθησυχαστούν οι αγορές μετά τη νευρικότητα που επέδειξαν τις τελευταίες εβδομάδες και την ραγδαία αύξηση των σπρεντ των ιταλικών και των ισπανικών ομολόγων.

Καταδεικνύοντας ότι η Επιτροπή θέλει η συμφωνία να έχει οριστικοποιηθεί πριν από τα τέλη του Αυγούστου, ο Αλταφάζ υπογράμμισε ότι «όσο πιο σύντομα γίνετε σαφείς για τα ζητήματα αυτά, τόσο περισσότερο θα συμβάλλετε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης σε όλους τους παράγοντες των αγορών».

Βεβαίως ο κ. Αλταφάζ τόνισε ότι στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου αναφέρεται ότι «όπου χρειάζεται» θα υπάρξουν συμφωνίες για την παροχή εγγυήσεων.

«Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να αξιολογήσουν το αποτέλεσμα αυτής της διμερούς διαπραγμάτευσης μεταξύ Φινλανδίας και Ελλάδας [...] Οι συζητήσεις είναι ήδη σε εξέλιξη και για αυτό το λόγο δεν έχουμε κανένα άλλο σχόλιο σε αυτό το στάδιο, αλλά το ζήτημα είναι ήδη υπό εξέταση» είπε.

Ωστόσο σε άλλο σημείο πρόσθεσε ότι οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης δεν πρέπει να μιμηθούν το παράδειγμα της Φινλανδίας αξιώνοντας σκληρούς όρους σε αντάλλαγμα για την δεύτερη συμφωνία δανεισμού της Ελλάδας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γερμανικό


Read more...

Σενάρια για μαζική εξόδο από το δημόσιο

Λόγω ενιαίου μισθολογίου


http://img.protothema.gr/54FDD383BB6A0E5970FF82CD35880123.jpg
Σε αναστάτωση βρίσκονται στελέχη του στενού και ευρύτερου δημοσίου που έχουν πληροφορηθεί τα σενάρια για το ενιαίο μισθολόγιο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των προτάσεων που συζητούνται –με τις ευλογίες της τρόικας– περιλαμβάνονται σενάρια που θέλουν το βασικό μισθό να κινείται στο φάσμα των 1.000 ευρώ και να αυξάνεται κατά κάποιες εκατοντάδες ευρώ σε κάποιες θέσεις που θα δικαιούνται την καταβολή επιδόματος.

Διαβάστε περισσότερα στο http://www.capital.gr/News.asp?id=1264074
Read more...

Ευρωομόλογα μόνο με ενιαία οικονομική διακυβέρνηση, λέει ο Γιούργκεν Σταρκ

Στη γραμμή Σόιμπλε


Ως λύση που δεν αντιμετωπίζει τα αίτια της οικονομικής κρίσης, χαρακτηρίζει ο Σταρκ την έκδοση ευρωομολόγων
Ως λύση που δεν αντιμετωπίζει τα αίτια της οικονομικής κρίσης, χαρακτηρίζει ο Σταρκ την έκδοση ευρωομολόγων (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Βερολίνο, Γερμανία
Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζει ο κορυφαίος οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Γιούργκεν Σταρκ την έκδοση ευρωομολόγων, εκτιμώντας ότι πρόκειται για λύση που αντιμετωπίζει τα συμπτώματα και όχι τα αίτια της οικονομικής κρίσης. Ο ίδιος θέτει ως προϋπόθεση για την έκδοση ευρωομολόγων την ενιαία οικονομική διακυβέρνηση -υιοθετώντας έτσι τη θέση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Σταρκ, σε δηλώσεις του στην γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», αναφέρει ότι η έκδοση κοινών ευρωομολόγων «αποτελεί μεταφορά της πιστοληπτικής ικανότητας σταθερών οικονομικά κρατών σε κράτη με οικονομική αστάθεια».

Παράλληλα, ο ίδιος θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο τα «προβληματικά» κράτη θα περιορίσουν τις προσπάθειές τους για μείωση των ελλειμμάτων τους.

Ωστόσο, αρκετοί ανάμεσά τους και οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες της αντιπολίτευσης βλέπουν τα ευρωομόλογα ως λύση στην κρίση χρέους της ευρωζώνης.

Σε αυτούς ο Σταρκ απαντά ότι τα ευρωομόλογα αντιμετωπίζουν μόνο τα συμπτώματα και όχι τα αίτια -θέση που συμμερίζεται και η καγκελάριος της Γερμανίας αλλά και οι νέοι εταίροι της στο κοινοβούλιο, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες.

Όμως, ο Σταρκ δεν απορρίπτει εντελώς την ιδέα έκδοσης ευρωομολόγου, αλλά θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης.

Τον ίδιο όρο είχε θέσει και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας για την ανάγκη ενιαίας οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωζώνη.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ριζικό «κούρεμα» στην ΕΡΤ με καταργήσεις καναλιών και ραδιοφωνικών σταθμών

Σε αξιολόγηση το προσωπικό

O κ. Μόσιαλος υποσχέθηκε διαφάνεια και δημόσια διαβούλευση
O κ. Μόσιαλος υποσχέθηκε διαφάνεια και δημόσια διαβούλευση (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Το κλείσιμο της ΕΤ1 και της «Ραδιοτηλεόρασης», συγχωνεύσεις στο ραδιόφωνο, έμφαση στο Διαδίκτυο και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση.

Παρουσιάζοντας τις αλλαγές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος τόνισε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα πολυμέσα, λέγοντας μάλιστα ότι θα αποτελεί τον νέο πυλώνα της ΕΡΤ.

Για την τηλεόραση

Στο επίπεδο της τηλεόρασης, ο κ. Μόσιαλος μίλησε για δημόσιο και όχι κομματικό λόγο, αύξηση του ποιοτικού προγράματος με έμφαση στους Έλληνες παραγωγούς και την ελληνική παραγωγή.

Οι πόλοι πλέον είναι η ΝΕΤ και η ΕΤ3, η οποία θα αναβαθμιστεί σε πανελλαδικής εμβέλειας περιφερειακό κανάλι με έμφαση στον πολιτισμό, την ψυχαγωγία και τον αθλητισμό.

Κατά συνέπεια καταργείται η ΕΤ1.

Για την ΕRT World θα υπάρξει αναβάθμιση της ποιότητάς του με έμφαση στον πολιτιστικό, ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Επίσης καταργούνται τα ψηφιακά κανάλια «Σινε+» και «Σπορτ+». Αντίθετα, θα αναβαθμιστεί το «Πρίσμα», ενώ θα υπάρξουν συμπράξεις με τα ιδιωτικά κανάλια.

Τα προγράμματα των καναλιών που καταργούνται (όπως το «Ουράνιο Τόξο») θα ενσωματωθούν στα προγράμματα της ΝΕΤ και της ΕΤ3.

Για το ραδιόφωνο

Στο επίπεδο του ραδιοφώνου θα αναβαθμιστεί το ραδιόφωνο της ΝΕΤ, το Τρίτο Πρόγραμμα και η ΕΡΑ ΣΠΟΡ.

Προβλέπεται επίσης η συγχώνευση των 19 περιφερειακών σταθμών σε εννέα με ενιαίο πρόγραμμα που όμως δεν θα χάσει τα τοπικά χαρακτηριστικά.

Οι τρεις ραδιοφωνικοί σταθμοί της Θεσσαλονίκης συγχωνεύονται σε έναν, ενώ καταργούνται 15 από τους 20 πομπούς στα μεσαία.

Οι πέντε διατηρούνται για εθνικούς λόγους σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Οι υπόλοιπες αλλαγές

Καταργούνται ακόμα το Ινστιτούτο Οπτικο-ακουστικών Μέσων και το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο. Η εξοικονόμηση ανέρχεται σε 1,2 εκατ. ευρώ ετησίως.

Κλείνει το περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση» το οποίο είναι ζημιογόνο, όπως είπε ο κ. Μόσιαλος. Το ετήσιο κόστος είναι 1,2 εκατ. ευρώ το κόστος.

Το προσωπικό θα αξιοποιηθεί σε άλλες υπηρεσίες της ΕΡΤ.

Το σχέδιο προβλέπει ακόμα την καταγραφή και αξιοποίηση της περιουσίας της ΕΡΤ. Συγκεκριμένα, θα διατεθεί άμεσα στο υπουργείο Οικονομικών το οικόπεδο 700 στρεμμάτων της ΕΡΤ στην Περαία Θεσσαλονίκης.

Το κτίριο της οδού Κατεχάκη θα παραχωρηθεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι από το 2012 θα υπάρξει εξοικονόμηση 8,3 εκατ. ευρώ, λόγω καλύτερης διαχείρισης.

Παράλληλα, θα υπάρξει μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΡΤ, ώστε να γίνει κερδοφόρα και να αποδώσει φόρους στο Δημόσιο από το 2012.

Τέλος, προβλέπεται η ενίσχυση της εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής κατά 1,5% από το ανταποδοτικό τέλος και η δημιουργία ανεξάρτητης επιτροπής για τη διάθεση του ποσού.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...