Στο μικροσκόπιο η επίμαχη συμφωνία
- (Φωτογραφία: Reuters )
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Η συμφωνία Ελλάδας-Φινλανδίας για το θέμα των εγγυήσεων εξετάζεται από τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης, σε επίπεδο Συμβουλίου, προκειμένου να διερευνηθεί καταρχάς ότι αντανακλά το πνεύμα της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου, και δεν εισάγει στοιχεία στρέβλωσης της συμφωνίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αμαντέου Αλταφάζ, την Παρασκευή.
Προϊδεάζοντας δε για τις διαθέσεις της Κομισιόν και στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, επανέλαβε την ανάγκη ταχείας εφαρμογής των αποφάσεων της Συνόδου, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η εισαγωγή νέων προϋποθέσεων, όρων και υπερβολικών εγγυήσεων έναντι της χρηματοδότησης της Ελλάδας.
«Θα πρέπει να αποφύγουμε το να υπάρξουν πολλές δεσμεύσεις, πολλές εξαρτήσεις από όρους, πολλές εγγυοδοσίες», δήλωσε ο Αμαντέου Αλταφάζ.
Ενδιαφέρον δε έχει η επισήμανση του Αλταφάζ ότι ανάλογα αιτήματα με αυτά της Φινλανδίας για εγγυήσεις δεν έχουν διατυπωθεί επισήμως από άλλες χώρες.
Χωρίς να υπάρχουν καταληκτικές ημερομηνίες, πρόσθεσε, στόχος είναι όλες οι πτυχές της συμφωνίας της Συνόδου να έχουν αποσαφηνιστεί έως το τέλος Αυγούστου πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας τον πανικό που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες στις αγορές.
«Η Κομισιόν θέλει να επαναλάβει την σημασία της ταχείας και απόλυτης εφαρμογής όλων των αποφάσεων που ελήφθησαν σε αυτή την Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου» τόνισε ο Αλταφάζ.
Η ταχεία εφαρμογή της συμφωνίας για το νέο δανεισμό της Ελλάδας, τόνισε, είναι απαραίτητη για να καθησυχαστούν οι αγορές μετά τη νευρικότητα που επέδειξαν τις τελευταίες εβδομάδες και την ραγδαία αύξηση των σπρεντ των ιταλικών και των ισπανικών ομολόγων.
Καταδεικνύοντας ότι η Επιτροπή θέλει η συμφωνία να έχει οριστικοποιηθεί πριν από τα τέλη του Αυγούστου, ο Αλταφάζ υπογράμμισε ότι «όσο πιο σύντομα γίνετε σαφείς για τα ζητήματα αυτά, τόσο περισσότερο θα συμβάλλετε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης σε όλους τους παράγοντες των αγορών».
Βεβαίως ο κ. Αλταφάζ τόνισε ότι στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου αναφέρεται ότι «όπου χρειάζεται» θα υπάρξουν συμφωνίες για την παροχή εγγυήσεων.
«Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να αξιολογήσουν το αποτέλεσμα αυτής της διμερούς διαπραγμάτευσης μεταξύ Φινλανδίας και Ελλάδας [...] Οι συζητήσεις είναι ήδη σε εξέλιξη και για αυτό το λόγο δεν έχουμε κανένα άλλο σχόλιο σε αυτό το στάδιο, αλλά το ζήτημα είναι ήδη υπό εξέταση» είπε.
Ωστόσο σε άλλο σημείο πρόσθεσε ότι οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης δεν πρέπει να μιμηθούν το παράδειγμα της Φινλανδίας αξιώνοντας σκληρούς όρους σε αντάλλαγμα για την δεύτερη συμφωνία δανεισμού της Ελλάδας.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γερμανικό
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου