Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Ευρωομόλογα μόνο με ενιαία οικονομική διακυβέρνηση, λέει ο Γιούργκεν Σταρκ

Στη γραμμή Σόιμπλε


Ως λύση που δεν αντιμετωπίζει τα αίτια της οικονομικής κρίσης, χαρακτηρίζει ο Σταρκ την έκδοση ευρωομολόγων
Ως λύση που δεν αντιμετωπίζει τα αίτια της οικονομικής κρίσης, χαρακτηρίζει ο Σταρκ την έκδοση ευρωομολόγων (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Βερολίνο, Γερμανία
Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζει ο κορυφαίος οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Γιούργκεν Σταρκ την έκδοση ευρωομολόγων, εκτιμώντας ότι πρόκειται για λύση που αντιμετωπίζει τα συμπτώματα και όχι τα αίτια της οικονομικής κρίσης. Ο ίδιος θέτει ως προϋπόθεση για την έκδοση ευρωομολόγων την ενιαία οικονομική διακυβέρνηση -υιοθετώντας έτσι τη θέση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Σταρκ, σε δηλώσεις του στην γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», αναφέρει ότι η έκδοση κοινών ευρωομολόγων «αποτελεί μεταφορά της πιστοληπτικής ικανότητας σταθερών οικονομικά κρατών σε κράτη με οικονομική αστάθεια».

Παράλληλα, ο ίδιος θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο τα «προβληματικά» κράτη θα περιορίσουν τις προσπάθειές τους για μείωση των ελλειμμάτων τους.

Ωστόσο, αρκετοί ανάμεσά τους και οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες της αντιπολίτευσης βλέπουν τα ευρωομόλογα ως λύση στην κρίση χρέους της ευρωζώνης.

Σε αυτούς ο Σταρκ απαντά ότι τα ευρωομόλογα αντιμετωπίζουν μόνο τα συμπτώματα και όχι τα αίτια -θέση που συμμερίζεται και η καγκελάριος της Γερμανίας αλλά και οι νέοι εταίροι της στο κοινοβούλιο, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες.

Όμως, ο Σταρκ δεν απορρίπτει εντελώς την ιδέα έκδοσης ευρωομολόγου, αλλά θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης.

Τον ίδιο όρο είχε θέσει και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας για την ανάγκη ενιαίας οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωζώνη.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: