Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Oι εφτά πληγές της Ελλάδας

newpost.gr
Oι εφτά πληγές της Ελλάδας
Έλλειμμα, ανεργία, μείωση του τζίρου, λουκέτα, φόροι- ΦΠΑ, κατασχέσεις και… άστεγοι αποτελούν τις εφτά πληγές της σύγχρονης Ελλάδας.

Ο Αύγουστος του 2011 θα μείνει στην ιστορία γιατί το έλλειμμα διογκώθηκε, η ανεργία πέρασε το 16%, ο τζίρος των εκπτώσεων έπεσε κατά 25%, τα λουκέτα πύκνωσαν, έγιναν εκατοντάδες κατασχέσεις και οι άστεγοι πύκνωσαν στους δρόμους των μεγάλων πόλεων. Ακολουθεί η αύξηση του ΦΠΑ που θα φέρει έως και 120.000 νέους ανέργους ενώ το χρηματιστήριο αποδεικνύεται βαρέλι χωρίς πάτο, καθώς έπεσε κάτω από τις 1000 μονάδες, επιστρέφοντας στα επίπεδα του… 1997!

Το μίγμα είναι εκρηκτικό. Στην αγορά υπάρχουν λιγότερα λεφτά, οι καταθέσεις έχουν μειωθεί, οι πολίτες είναι πιο διστακτικοί στην κατανάλωση και όλα δείχνουν πως η νέα φοροεπιδρομή που ετοιμάζει η κυβέρνηση θα βρει άδεια ταμεία.

Όλα τα στοιχεία μαζί αποτελούν σαφείς ενδείξεις πως η Ελλάδα μένει εγκλωβισμένη στην ύφεση. Η συνταγή του ΔΝΤ και της ΕΕ μπορεί να συντηρεί τη δυνατότητα του δημοσίου να πληρώνει τις υποχρεώσεις του, αλλά έχει οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να μην μπορούν να εκπληρώσουν τις δικές τους. Μια κατάσταση που αν δεν ανατραπεί σύντομα θα οδηγήσει σε κοινωνική έκρηξη.

Read more...

Από τη μονιμότητα στην... εργασιακή εφεδρεία στο Δημόσιο

newpost.gr
Από τη μονιμότητα στην... εργασιακή εφεδρεία στο Δημόσιο
Στην τελική ευθεία βρίσκεται το Προεδρικό Διάταγμα, που καθορίζει τις λεπτομέρειες για το καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, στο οποίο θα τεθούν οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου των συγχωνευόμενων ή καταργούμενων οργανισμών, που θα χαρακτηριστούν ως πλεονάζον προσωπικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπεται ότι το πλεονάζον προσωπικό θα μπορεί να παραμείνει στους πίνακες κατάταξης του ΑΣΕΠ ακόμα και μετά τη λήξη της 12μηνης εργασιακής εφεδρείας διατηρώντας τη δυνατότητα να απασχολείται σε θέσεις εποχικού προσωπικού, ενώ καθορίζονται κοινωνικά και εργασιακά κριτήρια για την κατάταξη των εφέδρων σε ενιαίο πίνακα.

Ο ενιαίος πίνακας, σύμφωνα με πρόταση που έχει κατατεθεί από το ΑΣΕΠ, αναμένεται να λειτουργήσει στα πρότυπα του κυλιόμενου πίνακα επιτυχόντων που έχει θεσπιστεί για την κάλυψη θέσεων μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία.

Άμεσα όμως ξεκινούν οι συγχωνεύσεις, οι καταργήσεις και οι αναδιαρθρώσεις υπηρεσιών και οργανισμών και σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Έθνος» η λίστα περιλαμβάνει ΕΡΤ,ΚΕΔ,Τουριστικά Ακίνητα,ΟΔΔΥ,Ιδρυμα Νεότητας,Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας, Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων,ΔΕΠΑΝΟΜ, Θέμις Κατασκευαστική, ΕΟΜΜΕΧ και ΙΓΜΕ. Αφορά λοιπόν τουλάχιστον 7.000 άτομα. Μέσα στους επόμενους εννιά μήνες θα έχει γίνει το «ξεκαθάρισμα» πόσοι δηλαδή πλεονάζουν και πόσοι θα μπουν στην εφεδρεία.

Στο «μικροσκόπιο» της κυβέρνησης θα μπουν συνολικά 1.500 οργανισμοί (ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, ΑΕ) που επιχορηγούνται από το κράτος, προκειμένου να καταργηθούν, να συγχωνευθούν ή να ανασυγκροτηθούν.

H αντιπροεδρία της κυβέρνησης σε συνεργασία με την Κοινωνία της Πληροφορίας έθεσαν σε διαβούλευση το τεύχος προκήρυξης διεθνούς διαγωνισμού για την αναζήτηση τεχνικών συμβούλων που θα παρέχουν τεχνογνωσία για την κατάργηση και συγχώνευση οργανισμών.


Read more...

Δραματική «βουτιά» 6,9% του ΑΕΠ

Κατά το β΄ τρίμηνο του 2011


http://img.protothema.gr/6B39E155C17F6F0063C087B7A9A59BC8.jpg
Υφεση της τάξης του 6,9% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2011, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010 αποτυπώνεται στα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, επιβεβαιώνοντας την κρίση που μαίνεται στην αγορά.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ είναι μη εποχιακά διορθωμένα δηλαδή δεν είναι συγκρίσιμα με την ύφεση του 5,5% που ανακοινώθηκε για το α΄ τρίμηνο του 2011.

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή στην ανακοίνωση της επισημαίνει ότι η μείωση στην εγχώρια ζήτηση συνέβαλε στη μείωση του ΑΕΠ, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη βελτίωση που σημειώθηκε στο εμπορικό ισοζύγιο.

Το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου 2011 έχει αναθεωρηθεί με βάση τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου των λογαριασμών της Γενικής Κυβέρνησης (που καταρτίστηκαν στο τέλος Ιουνίου), καθώς και νεώτερες εκτιμήσεις για τους δείκτες κύκλου εργασιών στις υπηρεσίες.

Η αναθεώρηση αυτή επηρεάζει το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές, ενώ η επίπτωσή της στο ΑΕΠ σε σταθερές τιμές είναι αμελητέα.

Η ΕΛ.ΣΤΑΤ. υπενθυμίζει πως λόγω της διακοπής της χρονολογικής σειράς των τριμηνιαίων στοιχείων της Γενικής Κυβέρνησης και τη διαθεσιμότητα στοιχείων για μια πολύ μικρή χρονική περίοδο (1ο τρίμηνο 2009 - 2ο τρίμηνο 2011) όπου πρέπει να εφαρμοστεί η εποχική διόρθωση, σε συνδυασμό με τις σημαντικές μεταβολές που σημειώνονται στους οικονομικούς δείκτες βάσει των οποίων εκτιμάται το τριμηνιαίο ΑΕΠ, η εφαρμογή της εποχικής διόρθωσης δεν παρέχει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Για το λόγο αυτό τα στοιχεία που δημοσιεύονται είναι μόνο τα μη εποχικά διορθωμένα.
Read more...

«Στον αέρα» η νέα σχολική χρονιά


newpost.gr
«Στον αέρα» η νέα σχολική χρονιά
Μια αν μη τι άλλο... «ενδιαφέρουσα» σχολική χρονιά ξεκινά από Σεπτέμβρη, αφού μαθητές έχουμε, αλλά αγνοούνται όλα τα υπόλοιπα: καθηγητές, βιβλία και σχολικά κτήρια!


Ένας μήνας απομένει μέχρι να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι και το υπουργείο Παιδείας έχει επικεντρώσει όλη του την προσπάθεια στις «μεταρρυθμίσεις» των ΑΕΙ και των ΤΕΙ - νομοσχέδιο που υπενθυμίζουμε συζητήθηκε με κλειστά τα πανεπιστημια (!) - ξεχνώντας πως υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Έτσι λοιπόν, η ηγεσία του υπουργείου έχει (επιμελώς;) αγνοοήσει πως οι υπάλληλοι της... «Κουκουβάγιας» (όπως το λέγαμε στα μαθητικά μας χρόνια), δηλαδή του Οργανισμού Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων έχουν πάρει μετάθεση λόγω κατάργησης του.

Με άλλα λόγια, η διανομή των σχολικών εγχειριδίων βρίσκεται ακόμα στον «αέρα» και πιθανόν οι μαθητές τουλάχιστον στην αρχή να αρκεστούν μόνο στις προφορικές παραδόσεις των λιγοστών καθηγητών, αφού και αυτούς θα ψάχνουμε με τα κυάλια.

Φέτος λοιπόν θα γίνουν μόλις 500 - 600 προσλήψεις καθηγητών μόνιμου χαρακτήρα, ενώ σύμφωνα με την Διδασκαλική Ομοσπονδία, οι προσλήψεις των αναπληρωτών δεν θα ξεπεράσουν τις 5.000, τη στιγμή που πέρσι υπήρχαν πιστώσεις για τουλάχιστον 15.800!

Η φειδωλή πρόσληψη των εκπαιδευτικών θα συνοδευτεί από μια μαζική συνταξιοδότηση 11.000 καθηγητών, πράγμα που σύμφωνα με την ΔΟΕ αναμένεται να δημιουργήσει ένα κενό 20.000 θέσεων σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας.

Μέσα σε όλα αυτά, λόγω μεσοπρόθεσμου και μνημονίου, το υπουργείο αποφάσισε να κόψει στο μισό το επίδομα του κινήτρου απόδοσης των εκπαιδευτικών.

Για τη δραμάτικη αυτή κατάσταση, μίλησε προσφάτως στην εφημερίδα «Το Βήμα» ο ίδιος ο ΓΓ του υπουργείου Παιδείας, Βασίλης Κουλαϊδης, και παραδέχτηκε ανοιχτά ότι η φετινή σχολική χρονια αναμένεται να είναι η πιο δύσκολη μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο...!
Read more...