Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

«Στον αέρα» η νέα σχολική χρονιά


newpost.gr
«Στον αέρα» η νέα σχολική χρονιά
Μια αν μη τι άλλο... «ενδιαφέρουσα» σχολική χρονιά ξεκινά από Σεπτέμβρη, αφού μαθητές έχουμε, αλλά αγνοούνται όλα τα υπόλοιπα: καθηγητές, βιβλία και σχολικά κτήρια!


Ένας μήνας απομένει μέχρι να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι και το υπουργείο Παιδείας έχει επικεντρώσει όλη του την προσπάθεια στις «μεταρρυθμίσεις» των ΑΕΙ και των ΤΕΙ - νομοσχέδιο που υπενθυμίζουμε συζητήθηκε με κλειστά τα πανεπιστημια (!) - ξεχνώντας πως υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Έτσι λοιπόν, η ηγεσία του υπουργείου έχει (επιμελώς;) αγνοοήσει πως οι υπάλληλοι της... «Κουκουβάγιας» (όπως το λέγαμε στα μαθητικά μας χρόνια), δηλαδή του Οργανισμού Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων έχουν πάρει μετάθεση λόγω κατάργησης του.

Με άλλα λόγια, η διανομή των σχολικών εγχειριδίων βρίσκεται ακόμα στον «αέρα» και πιθανόν οι μαθητές τουλάχιστον στην αρχή να αρκεστούν μόνο στις προφορικές παραδόσεις των λιγοστών καθηγητών, αφού και αυτούς θα ψάχνουμε με τα κυάλια.

Φέτος λοιπόν θα γίνουν μόλις 500 - 600 προσλήψεις καθηγητών μόνιμου χαρακτήρα, ενώ σύμφωνα με την Διδασκαλική Ομοσπονδία, οι προσλήψεις των αναπληρωτών δεν θα ξεπεράσουν τις 5.000, τη στιγμή που πέρσι υπήρχαν πιστώσεις για τουλάχιστον 15.800!

Η φειδωλή πρόσληψη των εκπαιδευτικών θα συνοδευτεί από μια μαζική συνταξιοδότηση 11.000 καθηγητών, πράγμα που σύμφωνα με την ΔΟΕ αναμένεται να δημιουργήσει ένα κενό 20.000 θέσεων σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας.

Μέσα σε όλα αυτά, λόγω μεσοπρόθεσμου και μνημονίου, το υπουργείο αποφάσισε να κόψει στο μισό το επίδομα του κινήτρου απόδοσης των εκπαιδευτικών.

Για τη δραμάτικη αυτή κατάσταση, μίλησε προσφάτως στην εφημερίδα «Το Βήμα» ο ίδιος ο ΓΓ του υπουργείου Παιδείας, Βασίλης Κουλαϊδης, και παραδέχτηκε ανοιχτά ότι η φετινή σχολική χρονια αναμένεται να είναι η πιο δύσκολη μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο...!

Δεν υπάρχουν σχόλια: