Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

Η μεγαλύτερη ολική έκλειψη Ηλίου του αιώνα‏...


Aπό τον ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ
.
Η μεγαλύτερη σε χρονική διάρκεια ολική έκλειψη Ηλίου του 21ου αιώνα, η οποία αναμένεται για αύριο Τετάρτη 22 Ιουλίου στις 3:35 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας, θα διαρκέσει έξι λεπτά και 39 δευτερόλεπτα και θα παρατηρηθεί σε αραιοκατοικημένη ζώνη του Ειρηνικού. Ο δίσκος του Ήλιου θα είναι τελείως σκοτεινός, σε ορισμένες περιοχές της Γης και κυρίως στη Σαγκάη, όπου θα διαρκέσει περίπου πέντε λεπτά, ενώ στην Ινδία, τρία με τέσσερα.
Σημειώνεται ότι, παρόμοια έκλειψη Ηλίου, στις ίδιες ακριβώς μοίρες του Καρκίνου, είχε ξανασυμβεί στις 22 Ιουλίου 1990.
Ωστόσο, σύμφωνα με...
τους μετεωρολόγους, οι βροχές και τα χιόνια κινδυνεύουν να χαλάσουν το θέαμα της έκλειψης Ηλίου στη Σανγκάη και σε άλλες περιοχές της ανατολικής Κίνας.
Το Γραφείο Μετεωρολογίας της Σανγκάης προβλέπει καταιγίδες στη διάρκεια της έκλειψης, η οποία που θα ξεκινήσει στις 08:30 π.μ. τοπική ώρα.
Εάν οι προβλέψεις επαληθευτούν το φαινόμενο θα είναι πρακτικά αδύνατον να παρατηρηθεί. Ακόμα και αν δεν βρέξει, τα σύννεφα θα εμποδίζουν τη θέα, τόνισε εκπρόσωπος της Μετεωρολογίας στην εφημερίδα Shanghai Daily. (http://www.athina984.gr/node/59088)

/press


Read more...

Τον αποφυλάκισαν και τον ...συνέλαβαν πάλι!


...τον Γ. Σκαρπέλη για την υπόθεση της Siemens
.
Νέο ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πρώην στελέχους του ΟΤΕ Γιώργου Σκαρπέλη εξέδωσε ο τέταρτος ειδικός ανακριτής Νίκος Ζαγοριανός, λίγη ώρα μετά την αποφυλάκιση του κατηγορούμενου στην υπόθεση της Siemens με βάση βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών.
Ο κ. Σκαρπέλης αποφυλακίσθηκε σήμερα αργά το μεσημέρι, καθώς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών έκανε δεκτή προσφυγή που είχε καταθέσει για ακύρωση της ανακριτικής διαδικασίας της σύλληψης, της απολογίας και του εντάλματος προσωρινής του κράτησης.
Αμέσως μετά την αποφυλάκιση...
του κ. Σκαρπέλη, ο ανακριτής της υπόθεσης της Siemens κ. Νίκος Ζαγοριανός εξέδωσε νέο ένταλμα σύλληψης το οποίο ήδη έχει εκτελεστεί.
O κ. Σκαρπέλης κατηγορείται για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και δωροδοκία.
(Πηγή: ΑΠΕ)


press

Read more...

Να δείξουν ψυχραιμία όλοι. Και οι γιατροί...


Όλοι πρέπει να 'μαστε ψύχραιμοι απέναντι στο πρόβλημα της εξάπλωσης του ιού της γρίπης, συνέστησε ο καθηγητής καρδιολογίας Δημήτρης Κρεμαστινός στο Alter, προσθέτοντας "και οι γιατροί, που βγαίνουν στο ένα κανάλι καθησυχαστικοί και στο άλλο αναστατωμένοι".

Ο καθηγητής έθεσε επίσης ένα σοβαρό προβληματισμό. Τι θα συμβεί αν...

...υπάρξει ένας θάνατος. Θα παραλύσει η χώρα;

Ο κύριος Κρεμαστινός ήταν πράγματι ψύχραιμος και καθησυχαστικός. Σ' όλο τον κόσμο μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν χάσει τη ζωή τους 700 άτομα. Το ποσοστό θνησιμότητας στην Ευρώπη ανέρχεται στο 0,2%, όσο δηλαδή και με τη συνηθισμένη γρίπη...

nonews-news

Read more...

ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ...


Επιτυχία του Alter η σημερινή συνέντευξη του Δ. Αβραμόπουλου. Επιτυχία για το Alter, αποτυχία για τον Αβραμόπουλο. Δεν γνωρίζει το αντικείμενό του και φαίνεται από μακριά αυτό. Λογικό θα φαινόταν αυτό καθώς δεν είναι γιατρός. Το ζητούμενο είναι ότι είναι συνεχώς αδιάβαστος. Ο υπουργός Υγείας έκανε ότι μπορούσε για να προστατεύσει τους φαρμακοβιομηχάνους. Είναι προφανής ο ρόλος που έχει αναλάβει. Δεν γνωρίζει τα θέματα. Και το χειρότερο είναι ότι δεν διαβάζει για να τα μάθει...

fimotro

Read more...

ΑΠΛΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΗ...


Το ακριβώς αντίθετο του Αβραμόπουλου. Η καθηγήτρια λοιμωξιολογίας Ε. Γιαμαρέλου γνωρίζει πολύ καλά το θέμα. Το γνωρίζει και κατόρθωσε να μεταφέρει την τεχνογνωσία της με απλούς όρους στους τηλεθεατές που δεν είναι γιατροί. Τι είπε η Γιαμαρέλου; Είπε πολύ... απλά ότι "δεν θα πρέπει να ανησυχούμε και ότι εάν κάποιος νοσήσει δεν θα έχει κανένα απολύτως πρόβλημα εάν δεν ανήκει στις ειδικές ομάδες του πληθυσμού". Απλά πράγματα. Κατανοητά χωρίς παραμύθια και πολιτικές ρητορείες χωρίς νόημα.
fimotro

Read more...

ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΥΠΟΚΟΣΜΟΥ...


Την έσωσε την παρτίδα ο Μάκης Γιομπαζολιάς. Τις δήθεν "αποκαλύψεις" του Σπίνου για την γυναίκα του υπουργού τις μάζεψε ο παλαίμαχος δημοσιογράφος και διευθυντής ειδήσεων του Εxtra 3. Ο Παπαγιάννης λείπει με άδεια και γλύτωσε ο δημοσιογραφικός υπόκοσμος από τις κλωτσιές του. Χθες ο Σπίνος υποσχόταν ότι σήμερα θα φέρει αποδεικτικά στοιχεία για την γυναίκα του υπουργού που παίζει χαρτιά και αναλαμβάνει ρουσφέτια. Σήμερα δεν έπαιξε τίποτα. Τα έκανε γαργάρα. Δημοσιογραφία του υποκόσμου. Γελάει όλη η πιάτσα. Εκβιαστικά ρεπορτάζ για να γίνεται κουβέντα. Τι θα πουν στον εισαγγελέα που θα ζητήσει το όνομα της γυναίκας; Απαράδεκτα πράγματα...

fimotro

Read more...

Πρώτο σοβαρό κρούσμα της γρίπης στην Ελλάδα

[2802177055_f6ecf987f0.jpg]


Σύμφωνα με πληροφορίες, 33χρονος άντρας νοσηλεύεται με πνευμονία σε νοσοκομείο της Αθήνας, αφου πρώτα διεγνώσθη θετικός στον ιό της γρίπης Α.

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Έλληνας πολίτης 33 ετών που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα εισήλθε σε νοσοκομείο του ΕΣΥ στις 19 Ιουλίου 2009 με πνευμονία. Μετά από εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε σήμερα θετικός στον ιό της νέας γρίπης. Νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου υπό στενή ιατρική παρακολούθηση και φροντίδα και η κατάστασή του χαρακτηρίζεται σοβαρή».




Read more...

Τέλος στο σκάνδαλο Siemens



Κλείνει το σκάνδαλο siemens αφού αποφυλακίζεται ο Γιώργος Σκαρπέλης, πρώην διευθυντικό στέλεχος του ΟΤΕ, ο οποίος είχε προφυλακιστεί στις 3 Ιουνίου για την υπόθεση της SIEMENS. Όλοι κάθονται λίγο μέσα και μετά τους βγάζουν όπως έκαναν με την οικογένεια Καραβέλα. Τι άλλαξε σε 40 ημέρες και τον βγάζουν έξω;


troktiko

Read more...

Μην ξεχνάμε το έγκλημα στην Πάρνηθα..


Tο έγκλημα στην Πάρνηθα δεν πρέπει να το ξεχάσει κανένας. Σήμερα, δυο χρόνια μετά από την καταστροφική πυρκαγιά στον εθνικό δρυμό, ελάχιστα είναι τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την προστασία του και για την αποτροπή μιας νέας καταστροφής.
Μπορεί να έγινε αναδάσωση αλλά τεράστιες εκτάσεις παραμένουν καμμένες.
Τα ελάφια που απέμειναν ακόμη δεν μπορούν να ζήσουν σε αυτο το περιβάλλον αφού είναι δύσκολο να βρουν τροφή.
Πολλές φορές κατεβαινουν μεχρι τον δρόμο και έρχονται σε επαφή με τους ανθρώπους που τους δίνουν να φάνε. Οι φωτογραφίες αυτες από την Πάρνηθα έρχονται να θυμίσουν σε όλους μας την ευθύνη που έχουμε απέναντι στο περιβάλλον το οποίο οφείλουμε να προστατεύσουμε με κάθε τρόπο.
apokleistiko.

Read more...

Το τρις εξαμαρτείν του κ. Δημ. Τσάτσου

Οι από καθέδρας διδάσκαλοι του Συνταγματικού Δικαίου δικαιούνται, από καιρού εις καιρόν, να παρεμβαίνουν, άλλοτε ερμηνευτικά και άλλοτε διορθωτικά, στις πολιτικές εξελίξεις.

Σε καμιά όμως περίπτωση δεν νομιμοποιούνται να ασκούν καταχρηστικά αυτή την ευχέρειά τους. Ετσι, εκτρέπονται σε μεροληψίες που οδηγούν ακόμη και σε ταύτισή τους με πολιτικές που αποδοκιμάζονται από το λαϊκό περί δικαίου αίσθημα.

Το άπαξ εξαμαρτείν του κ. Δημήτρη Τσάτσου -συγγνωστό άλλωστε με τους κανόνες της ανθρώπινης επιείκειας- εκδηλώθηκε όταν, είτε λόγω φιλίας είτε λόγω συναδελφικής αβροφροσύνης προς τον ομολογουμένως σημαντικό και άξιο συνάδελφό του Ευάγγελο Βενιζέλο, αποδοκίμασε την υποψηφιότητα του κ. Γιώργου Παπανδρέου για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Το δις εξαμαρτείν του κ. Τσάτσου, που σύμφωνα με τους κανόνες της συμπεριφοράς μαρτυρεί έλλειψη αυτοσυγκράτησης και σοφίας, σημειώθηκε με την αμφισβήτηση της γνησιότητας των εκλογικών αποτελεσμάτων, που ανέδειξαν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τον κ. Γιώργο Παπανδρέου. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο κ. Βενιζέλος όχι μόνον ανεγνώρισε το γνήσιο αυτής της ετυμηγορίας, αλλά αυτοστρατεύτηκε υποδειγματικά στις πιο μαχητικές εξορμήσεις του Κινήματος.

Προς τι λοιπόν το τρις εξαμαρτείν του κ. Δημήτρη Τσάτσου, με τις εντελώς πρόσφατες δηλώσεις του, που για μιαν ακόμη φορά αλείφουν με βούτυρο το ψωμί της Νέας Δημοκρατίας; Λέγεται ότι το τρις εξαμαρτείν είναι ίδιον «ανδρός ουκ αγαθού». Δεν υιοθετούμε αυτό τον αφορισμό, γιατί το πανελλήνιο γνωρίζει την προνομιακή μεταχείριση του συνταγματολόγου από το ΠΑΣΟΚ, που τον έστειλε στο πρόσφατο παρελθόν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Συμμεριζόμαστε όμως την απορία και την αγανάκτηση της κοινής γνώμης, όχι μόνον για τις εκτροπές του κ. Δημήτρη Τσάτσου, αλλά και του επίσης άλλοτε εκλεκτού συμβούλου, επίσης συνταγματολόγου, του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Κασιμάτη... Και οι δύο συνταγματολόγοι οφείλουν μια εξήγηση προς την κοινή γνώμη: Γιατί «συμβουλεύουν» τώρα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να έλθει σε ρήξη με το ΠΑΣΟΚ και απέφυγαν επιδεικτικά να του συστήσουν να μην υπογράψει το κυβερνητικό διάταγμα για διάλυση της Βουλής, που ισοδυναμεί με την πανηγυρικότερη αμνήστευση των χειρότερων μεταπολεμικών σκανδάλων;


http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=65486

Read more...

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!





Επιστολή 10 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προς την Πρόεδρο tης Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής - ζητούν την ακρόαση του υπουργού Παιδείας


Επιστολή προς την Πρόεδρο της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, απέστειλαν 10 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μέλη της Επιτροπής, με την οποία ζητούν να προσέλθει στην Επιτροπή ο υπουργός Παιδείας, ώστε να τους ενημερώσει για τον σχεδιασμό αντιμετώπισης της νέας γρίπης, ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.





Η Ν.Δ. χρησιμοποιεί τον ΕΛΤΑ ως λάφυρο διευθέτησης υποχρεώσεων και συμφερόντων


Η Κυβέρνηση της ΝΔ στα πεντέμισι χρόνια θητεία της έχει θέσει σε κίνδυνο τόσο τη βιωσιμότητα των ΕΛΤΑ όσο και τη συνέχεια της παροχής των Καθολικών Ταχυδρομικών Υπηρεσιών, που είναι υποχρέωση της Πολιτείας, όπως καταγγέλλουν με ερώτησή τους 21 Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προς τον αρμόδιο υπουργό.






Απλήρωτοι από το 2006 παραμένουν οι κτηνοτρόφοι της Ροδόπης που εντάχθηκαν στα σχέδια βελτίωσης ζωικής παραγωγής


Μέσω προγραμμάτων όπως είναι τα σχέδια βελτίωσης οι κτηνοτρόφοι έχουν εναποθέσει τις τελευταίες τους ελπίδες για να πάρουν μία οικονομική ανάσα και να επενδύσουν στην κτηνοτροφία που με τόσο κόπο στηρίζουν κάτω από αντίξοες συνθήκες.


Read more...

ΑΡΘΡΟ ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΥΒΕΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»


Κάποια στιγμή τον Μάρτιο της περασμένης άνοιξης είχα βρεθεί στην Πάτρα. Ήταν η εποχή που η αστυνομία προσπαθούσε να πιάσει τους μετανάστες που προσπαθούσαν λαθραία να μπουν σε ένα καράβι για την Ιταλία, με σκοπό να φύγουν για την κεντρική και δυτική Ευρώπη. Εκείνοι σκαρφάλωναν σε συρματοπλέγματα, κρύβονταν κάτω από νταλίκες, και μερικές φορές το πλήρωναν με τη ζωή τους, σφηνωμένοι σε επικίνδυνα σημεία, η παγωμένοι σε φορτηγά ψυγεία.



Όσοι ξέφευγαν από την αστυνομία επέστρεφαν και την επόμενη μέρα, και την επόμενη, και την επόμενη, προσπαθώντας να αποτελέσουν το στατιστικό λάθος που ξεφεύγει, που περνάει κρυφά στο λιμάνι, μπαίνει κρυφά στο καράβι, καταφέρνει να βγει κρυφά στην Ιταλία, ταξιδεύει κρυφά σε κάποια βόρεια χώρα, και καταφέρνει τελικά κρυφά να αλλάξει ζωή. Λίγο. Κρυφά. Για λίγο συνήθως.



Να αλλάξει ζωή από τι; Από τη χώρα όπου ζούσε. Το Αφγανιστάν κατά κύριο λόγο, καθώς οι περισσότεροι μετανάστες στην Πάτρα ήταν από κει. Όπου οι συνθήκες πολέμου τις τελευταίες δεκαετίες και οι πολιτικοί διωγμοί έχουν κάνει τα απλούστερα πράγματα αδύνατα. Δουλειά, παιδεία, διατροφή, αξιοπρέπεια, ασφάλεια να περπατήσεις στο δρόμο. Αλλά και να αλλάξει ζωή από τις άθλιες συνθήκες συνεχούς διωγμού που αντιμετώπιζε στην Ελλάδα.

Είχα περπατήσει μέσα στον καταυλισμό. Αυτόν που ξηλώθηκε χτες από την αστυνομία και τα ΜΑΤ (πολύ ΜΑΤ κάνει τελευταίως στην Ελλάδα ε;) και τις μπουλντόζες. Είχα μιλήσει, όσο γινόταν, με μερικούς από αυτούς, και είχα δει τον τρόπο που προσπαθούσαν να επιβιώσουν, στοιβαγμένοι κατά δεκάδες μέσα σε παράγκες από χαρτόνι και πλαστικό, μέσα στη μεγάλη αλάνα ανάμεσα στο λιμάνι, τα παραλιακά καφενεία και την μαρίνα της Πάτρας. Μια απίστευτη παραφωνία στη μεσοαστική αισθητική της πόλης, μια προσβολή στον καθωσπρεπισμό του νεοελληνικού ημιυπαίθριου, του αυτοσχέδιου παρκινγκ, της επέκτασης της καφετέριας στο πεζοδρόμιο. Μια αυθαιρεσία που δε θέλουμε ανάμεσα στις αυθαιρεσίες που θέλουμε. Το παράνομο των ξένων ανάμεσα στο παράνομο των δικών μας.



Τους είδα να φτιάχνουν τσάι -μας κάλεσαν να κάτσουμε μαζί τους, να πλένουν ρούχα μέσα σε αυτοσχέδιες σκάφες-μπιτόνια, κάποιον να κουρεύει κάποιον άλλο πάνω σε ένα κασόνι, να μαγειρεύουν κάτι όχι και τόσο ορεκτικά πράγματα πάνω σε αυτοσχέδια μαγκάλια που έκαιγαν ξύλα, πλαστικά, σκουπίδια. Θυμάμαι ακόμα πολύ έντονα την μυρωδιά καμένου πλαστικού διάχυτη παντού, από τις φωτιές τους, καπνός που σχεδόν έκανε τα μάτια να δακρύζουν.



Θυμήθηκα κάποιο βράδυ που μου έλεγε ο πατέρας μου, που γεννήθηκε στο Αντίρριο, πως όταν έφταναν πιτσιρικάδες με τις ψαρόβαρκες απέναντι, ανάμεσα στο Ρίο και την Πάτρα άκουγαν τα βράδια τους πρόσφυγες από τη Μικρασιατική καταστροφή που έπαιζαν ούτι και τραγουδούσαν. Σχεδόν στο ίδιο σημείο, ογδόντα χρόνια παλιότερα. Πλήρης αμνησία.



Θυμήθηκα που μερικούς μήνες νωρίτερα είχα βρεθεί σε ένα παραμεθόριο νησί και είχα ακούσει δυο ντόπιους να λένε ότι βγήκε πάλι ένα καράβι με καμία εβδομηνταριά κομμάτια, όπως έλεγαν. Είδα τα κομμάτια το βράδυ που έφευγα με το καράβι. Κυρίως έφηβοι, νέες γυναίκες και μωρά, προωθούνταν στην Αθήνα για να μπουν στον ατελείωτο κύκλο της λαθρομετανάστευσης. Αισθάνθηκα ντροπή.



Η κατάσταση στον καταυλισμό ήταν απαράδεκτη. Η κατάσταση των μεταναστών στην Ελλάδα είναι απαράδεκτη. Το να στοιβάζονται όλοι αυτοί οι δύσμοιροι άνθρωποι σε καταυλισμούς, περιοχές της χώρας, αλλά και της πρωτεύουσας, μαντρωμένοι μέσα σε αυτοσχέδια γκέτο, να συλλαμβάνονται μέχρι να αφεθούν ξανά ελεύθεροι, να κινδυνεύει η ζωή τους, να ζουν σε συνθήκες τριτοκοσμικές επικίνδυνες για τους ίδιους και τη δημόσια υγεία, ελάχιστοι να καταφέρνουν να ξεφύγουν προς τα δυτικά για μια καλύτερη προοπτική, πολλοί να ξαναστέλνονται πίσω από εκεί στο σημείο εισόδου στην Ευρώπη, εδώ δηλαδή. Εν τω μεταξύ αρκετοί ξεφεύγουν προς τα κάτω, σε συνθήκες εργασίας σύγχρονου σκλαβοπάζαρου, στο λαθρεμπόριο, την πορνεία, τα ναρκωτικά, δημιουργώντας φαινόμενα κοινωνικής διάλυσης και παραβατικότητας άγνωστες μέχρι τώρα στην Ελλάδα.



Όπως κάνουν και με τα σκουπίδια τους, οι κάτοικοι θέλουν να απαλλαγούν, να τους στείλουν κάπου αλλού. Άλλωστε κι αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι τίποτε άλλο από τα σκουπίδια της σύγχρονης αναπτυξιακής διαδικασίας, τα παραπροϊόντα της εξασφάλισης στρατηγικών αποθεμάτων ενέργειας, και αφού δε μας έκαναν τη χάρη να τα τινάξουν στον τόπο τους κάπου πρέπει να πάνε, αλλά δεν τους θέλει κανείς.



Οπότε το κράτος-ΚΔΩΑ, που θα έλεγε και ο Κουτρουμπούσης, αναλαμβάνει με τις δυνάμεις ασφαλείας να τους συντρίψει, να μπουκάρει με μπουλντόζες και ΜΑΤ στον καταυλισμό, να πει ότι θα μεριμνήσει για μερικούς και να αποσιωπήσει την τύχη των υπολοίπων, και τελικά να επιταχύνει με αυτό τον τρόπο τη διαδικασία περιθωριοποίησης. Οι κάτοικοι κάνουν δηλώσεις ικανοποίησης τις οποίες τα κανάλια επαναλαμβάνουν μέχρι να πειστούν όλοι ότι το πρόβλημα τακτοποιήθηκε, και η κοινωνία σιωπά, γιατί τι να πεις; Και τι να τους κάνουμε δηλαδή; Η ακροδεξιά ξενοφοβική νοοτροπία θριαμβεύει, καθώς δεν εννοεί και δεν επιθυυμεί να καταλάβει ότι με σοβαρές συμφωνίες επαναπροώθησης που θα τηρούνται, με πραγματικό έλεγχο των συνόρων, και με αυστηρή πολιτική ελεγχόμενης ένταξης στο παραγωγικό δυναμικό και τις εισφορές σε ταμεία, το πρόβλημα ίσως να μην λύνεται ολοκληρωτικά, αλλά γίνεται διαχειρίσιμο.



Η ένοχη σιωπή μια κοινωνίας που φτάνει να πιστοποιήσει ανθρώπους ως απορρίμματα είναι ανησυχητικό φαινόμενο. Ιδιαίτερα όταν γνωρίζουμε πως το φαινόμενο των ανθρώπων-σκουπιδιών θα ενταθεί, με τους κλιματικούς πρόσφυγες, και εμείς θα είμαστε απροετοίμαστοι, και η κοινωνία μας διαβρωμένη. Υπάρχει χρόνος να κάνουμε κάτι, αλλά πρώτα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε σαν άνθρωποι και όχι σαν μηχανισμοί.

Read more...

ΜΙΑ ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΑΤΙΑ!!!!!!!!!!




Δόθηκαν βίζες σε Τούρκους στρατιωτικούς για είσοδο στην Ελλάδα, γνωρίζοντας πως δεν έρχονται για τουρισμό!!!





Η Άγκυρα δεν συζητάει την πρόταση ειρήνης του Οτσαλάν

Φυσικά δεν θέλουν την ειρήνη οι Τούρκοι

αλλά την εξολόθρευση των Κούρδων



kostasxan

Η συμφωνία για τον αγωγό Ναμπούκο και η θέση-«κλειδί» της Άγκυρας



Read more...

Ποια είναι η ...χαρτοπαίχτρα


Ξαναδείτε τη γνωστή ταινία με την Ρένα Βλαχοπούλου που γίνεται ...επίκαρη!
Από τον Αλκη Νίκα
Νομίζω ότι ύστερα από την αποκάλυψη για τη σύζυγο υπουργού με το πάθος στην πράσινη τσόχα, η θρυλική κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά "Η χαρτοπαίχτρα" με την Ρένα Βλαχοπούλου και τον Λάμπρο Κωνσταντάρα, που έγινε ταινία το 1964, γίνεται πάλι ...επίκαιρη.
Μέχρι να μας πουν ποιος είναι ο υπουργός με την χαρτοπαίχτρα σύζυγο, μπορούμε να την παρακαλουθήσαμε...



Watch H xartopaixtra in Entertainment View More Free Videos Online at Veoh.com

Απόψε στις 22:30 η αποκάλυψη της συζύγου υπουργού που εξαπατά αποσπώντας χρήματα σε αθώους πολίτες!




Read more...

Η σπατάλη πάει σύννεφο! 270.000 ευρώ για λίγες μεταφράσεις...


...και 64.000 ευρώ για μερικές διερμηνείες στο Κέντρο Ελληνικής Γούνας του ΕΟΜΜΕΧ! Αποκαλυπτική Ερώτηση 40 βουλευτών
.
Πόσο μπορεί να κοστίσει η μετάφραση "μερικών κειμένων"; 270.000€!
Και πόσο μπορεί να είναι η αμοιβή ενός διερμηνέα για μερικές εκδηλώσεις; 64.000€!
Αυτά συμβαίνουν τουλάχιστον στο Κέντρο Ελληνικής Γούνας του ΕΟΜΜΕΧ, όπως αποκαλύπτεται σε Ερώτηση 40 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Μιχ. Καρχιμάκη προς τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη.
Οι βουλευτές καταγγέλλουν χαρακτηριστικά «απευθείας αναθέσεις χωρίς διαγωνισμούς με φωτογραφικές συμβάσεις ύψους 1.300.000€, στο , με την απίστευτη ανάθεση ύψους 270.000€ για μεταφράσεις μερικών κειμένων και διερμηνέας να πληρώνεται με 64.000€ για τη διερμηνεία μερικών εκδηλώσεων σε χρονικό διάστημα 18 μηνών περίπου».

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Για τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης
...
Θέμα: «Απευθείας αναθέσεις χωρίς διαγωνισμούς με φωτογραφικές συμβάσεις ύψους 1.300.000€, στο , με την απίστευτη ανάθεση ύψους 270.000€ για μεταφράσεις μερικών κειμένων και διερμηνέας να πληρώνεται με 64.000€ για τη διερμηνεία μερικών εκδηλώσεων σε χρονικό διάστημα 18 μηνών περίπου».
Κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα με πληροφορίες στο Κέντρο Ελληνικής Γούνας του ΕΟΜΜΕΧ, το πάρτυ της ασυδοσίας, της αδιαφάνειας, των απευθείας αναθέσεων, των φωτογραφικών συμβάσεων, της σπατάλης και της φαυλότητας δεν έχει τελειωμό.
Στο συγκεκριμένο κέντρο που εποπτεύεται από το Υπουργείο σας, προωθήθηκαν προγράμματα «μαϊμούδες» ύψους 1.300.000€, τα οποία έγιναν με απευθείας αναθέσεις και με φωτογραφικές διακηρύξεις.
Το δε τραγελαφικό και εξωφρενικό που προκαλεί κάθε δοκιμαζόμενο οικονομικά Έλληνα μισθωτό, συνταξιούχο, μικρομεσαίο και γενικά τον κάθε σκεπτόμενο και έντιμο Έλληνα πολίτη, είναι το γεγονός της απευθείας ανάθεσης σύμβασης 270.000€ σε συγκεκριμένη εταιρεία προκειμένου, όπως χαρακτηριστικά ελέχθη, «να μεταφράσει για λογαριασμό του Κέντρου μερικά κείμενα».
Επίσης αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι για να παραστεί διερμηνέας σε μερικές εκδηλώσεις σε χρόνο 18 μηνών περίπου, έλαβε το αστρονομικό ποσό των 64.000€ αμοιβή.
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν Κύριε Υπουργέ, που έχετε την πολιτική ευθύνη και κόπτεσθε για τη διαφάνεια, και την υποκριτική από πλευράς σας καταπολέμηση της σπατάλης, όταν ξεζουμίζετε τον ελληνικό λαό, ότι το πάρτυ ορισμένων ημετέρων σας συντελείται με την δική σας ανοχή και τη δική σας ευθύνη.
Ερωτάστε λοιπόν,
- Ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα παραπάνω;
- Είστε σε θέση να ασκήσετε τον έλεγχο που απαιτείται προκειμένου να σταματήσει η φαυλότητα και το πάρτυ που έχει στηθεί επ’ ωφελεία των ημετέρων σας στην πλάτη του Έλληνα φορολογούμενου;
-Παρακαλούμε να μας κατατεθεί το σύνολο των συμβάσεων και των δαπανών του Κέντρου Ελληνικής Γούνας, από το 2004 μέχρι και σήμερα
.

Οι Ερωτώντες και Αιτούντες Βουλευτές
Μιχάλης Καρχιμάκης
Γρηγόρης Νιώτης
Μάρκος Μπόλαρης
Θεοδώρα Τζάκρη
Γιάννης Δριβελέγκας
Βασίλης Κεγκέρογλου
Χρύσα Αράπογλου
Μανώλης Στρατάκης
Δημήτρης Τσιρώνης
Γιώργος Πεταλωτής
Χρήστος Αηδόνης
Μιχάλης Τιμοσίδης
Γιώργος Ντόλιος
Γιάννης Κουτσούκος
Αλέκος Αθανασιάδης
Γιάννης Βλατής
Βασίλης Τόγιας
Ροδούλα Ζήση
Βαγγέλης Παπαχρήστος
Θάνος Μωραΐτης
Χάρης Τσιόκας
Βασίλης Γερανίδης
Τάσος Σιδηρόπουλος
Γιάννης Αμοιρίδης
Χρήστος Χάϊδος
Σούλα Μερεντίτη
Ηλίας Καρανίκας
Ηλίας Λαμπίρης
Γιάννης Σκουλάς


press-gr

Read more...

Παραμένουν στα μπλόκα οι ροδακινοπαραγωγοί...


.
Συνεδριάζουν από το πρωί στο μπλόκο του Μελισσίου, προκειμένου να αποφασίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους οι ροδακινοπαραγωγοί της Πέλλας.
Ηδη θεωρούν ότι οι απαντήσεις του υπουργού Σωτήρη Χατζηγάκη δεν τους ικανοποίησαν κι ας εκτιμά το υπουργείο ότι «λύνεται το πρόβλημα».
Κλειστή από τα τρακτέρ παραμένει η διασταύρωση Γυψοχωρίου και ο κόμβος Μελισσίου, ενώ ανοίγουν κατά διαστήματα τα μπλόκα σε "Κόνεξ" και Μαυροβουνίο. Ωστόσο, δεν δημιουργούνται προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων, καθώς η κυκλοφορία διεξάγεται μέσω παρακαμπτηρίων δρόμων.

press-gr


Read more...

Αιχμηρή παρέμβαση Βερελή

Αιχμηρή παρέμβαση του Χρίστου Βερελή με μηνύματα και προς το ΠΑΣΟΚ. Ο πρώην υπουργός, που αιφνιδίασε με την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα, τόνισε στον Flash 96 ότι θα επανέλθει στην πολιτική με τους όρους και τις προυποθέσεις που έχει θέσει, σημειώνοντας ότι θα ανακοινώσει τις προθέσεις του το Φθινόπωρο.

Ο Χρίστος Βερελής χαρακτήρισε μείζον το πρόβλημα της οικονομίας, επεσήμανε ότι η χώρα ζει ελέω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τόνισε χαρακτηριστικά ότι «θα υπάρξουν αληθινά δάκρυα στα μάτια αυτών που ρίχνουν σήμερα κροκοδείλια δάκρυα».

Ο πρώην υπουργός, στέλνοντας μήνυμα και προς την Ιπποκράτους, υπογράμμισε ότι χρειάζονται πολιτικές πρωτοβουλίες απέναντι σε «σκληρά ζητήματα». «Δεν μπορούμε να είμαστε ευχάριστοι σε όλους και να υποσχόμαστε παραδείσους» είπε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε ότη η "πράσινη ανάπτυξη δεν είναι πανάκεια".


.nooz

Read more...

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΔΕΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΙΡΙΑ


Toυ Στέλιου Κράλογλου
(από το www.capital.gr)

Δέκα ακίνητα «φιλέτα» αλλά και μεγάλο αριθμό άλλων υποδομών σκοπεύει να βγάλει στο σφυρί το Δημόσιο μέσω του θεσμού του sale and lease back, αποκομίζοντας έσοδα τα οποία μπορούν να φθάσουν έως και το 1 δισ. ευρώ. Μέσω του νέου θεσμού το Δημόσιο μπορεί να πωλήσει σε ιδιώτες ακίνητα τα οποία χρησιμοποιούν δημόσιες υπηρεσίες -και βρίσκονται σε «νευραλγικά» σημεία του λεκανοπεδίου της Αττικής με υψηλές εμπορικές αξίες- και παράλληλα να τα... επαναμισθώσει (με υψηλό τίμημα) για περίοδο έως και 30 χρόνια. Επιπλέον όφελος για τον ιδιώτη είναι και το ότι μετά τη λήξη της μίσθωσης τα ακίνητα θα παραμείνουν στην κυριότητα των ιδιωτών εφόσον το Δημόσιο δεν επιθυμεί να τα επαναγοράσει. Στον κατάλογο του υπουργείου Οικονομίας περιλαμβάνονται:
1. Το νέο κτίριο της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) του υπουργείου Οικονομικών που βρίσκεται επί της οδού Πειραιώς.
2. Το υψηλών προδιαγραφών κτίριο της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ) στο Μοσχάτο.
3. Το ακίνητο το οποίο στεγάζει το νέο πολυτελές κτίριο της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) στον Πειραιά.
4. Το παλιό κτίριο του Χρηματιστηρίου Αξιών στην οδό Σοφοκλέους.
5. Το ακίνητο το οποίο στεγάζει το νέο κτίριο του υπουργείου Τύπου στην Λεωφόρο Συγγρού.
6. Το ακίνητο που έχει το Ελληνικό Δημόσιο στο Γουδί και αποτελεί προσωρινή κατοικία για τον ΟΔΔΥ.
7. Το υπουργείο Εξωτερικών που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης επί της Βασιλίσσης Σοφίας.
8. Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου στην πλατεία Κάνιγγος.
9. Το κτίριο του υπουργείου Μεταφορών επί της Μεσογείων.
10. Τα ακίνητα τα οποία στεγάζουν σήμερα τις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο δράσης του υπουργείου Οικονομίας για την εκμετάλλευση των δημοσίων ακινήτων προβλέπει τα εξής:Τα ακίνητα θα χωριστούν σε δύο κατηγορίες: Εκείνα που μπορούν άμεσα να μπουν στο πρόγραμμα και είναι και μεγαλύτερης αξίας, και αυτά που θα αποτελέσουν περαιτέρω εφεδρείες, προς το τέλος του 2009 ή το 2010.Τα ακίνητα που θα πωληθούν, θα εξακολουθήσουν να στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες έναντι ενοικίου και θα επιστρέψουν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου μετά τη λήξη της σύμβασης η διάρκεια της οποίας θα είναι πολυετής και θα καθοριστεί ανά περίπτωση. Σημειώνεται ότι ο νόμος προβλέπει μέγιστη διάρκεια συμβάσεων έως 99 χρόνια.Τα ακίνητα θα μεταβιβαστούν σε μια εταιρεία που θα δημιουργήσει το Δημόσιο αποκλειστικά και μόνο για να εφαρμόσει το sale & lease back στα συγκεκριμένα ακίνητα. Η εταιρεία με «ενέχυρο» αυτά τα ακίνητα, θα εκδώσει ομόλογα τα οποία θα διαθέσει στους επενδυτές προκειμένου να αντλήσει κεφάλαια.Τα κεφάλαια αυτά, θα αποδοθούν στο Δημόσιο, το οποίο με τη σειρά του θα καταβάλει στην εταιρεία ενοίκιο για τη χρήση των ακινήτων. Με τα ενοίκια η εταιρεία θα πληρώνει τους κατόχους των ομολόγων ενώ στο τέλος της σύμβασης, τα ακίνητα θα επιστρέψουν στην κυριότητα του Δημοσίου.Να σημειωθεί ότι παρέχονται και φορολογικά κίνητρα στους ιδιώτες που θα μετάσχουν στις συμβάσεις. Συγκεκριμένα για τις εν λόγω συμβάσεις, απαλλάσσονται από κάθε φόρο, περιλαμβανομένου του φόρου εισοδήματος λόγω υπεραξίας, τέλη, τέλη χαρτοσήμου, εισφορά ή άλλη επιβάρυνσης υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου καθώς και από τον Ειδικό Φόρο 3% επί των ακινήτων.
fimotro


Read more...

Κι άλλα εμπόδια στον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη


Η κατασκευή του αγωγού Μπoυργκάς-Αλεξανδρούπολη, είναι ένα πολύ σημαντικό, γεωστρατηγικής σημασίας έργο.
Μετά από 14 χρόνια παλινωδιών, υπεγράφη στην Αθήνα στις 17 Μαρτίου 2007, η διακρατική συμφωνία Ρωσίας, Βουλγαρίας, Ελλάδας.
Ο αγωγός δεν αρέσει στους Αμερικανούς. Έτσι, υπήρξαν και στις 3 χώρες, προσπάθειες υπονόμευσης του έργου, που λίγο πολύ όλοι γνωρίζετε.
Δείτε, τι διαβαζουμε σήμερα, στο Βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων:
"Η κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη θα πλήξει αρχαιολογικούς χώρους
Η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς πετρελαίου που θα συνδέει την βουλγαρική πόλη Μπουργκάς με την ελληνική Αλεξανδρούπολη θα πλήξει αρχαιολογικούς χώρους. Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση του αρχαιολογικού Μουσείου της Σόφιας, της Ακαδημίας Επιστημών της Βουλγαρίας. Στην περιοχή που θα διασχίσει ο αγωγός βρίσκονται περί τα 3.500 σημεία αρχαιολογικής σημασίας. Αρνητική θα είναι και η επίδραση του στη φύση και τα ζώα, τα παράλια, τη θάλασσα και την ηπειρωτική χώρα, τονίζεται στην ανακοίνωση."
Πηγή: BNR

Αγχώθηκε λοιπόν η Ακαδημία Επιστημών της Βουλγαρίας. Κάτι μας θυμίζει αυτό και σε ελληνικό επίπεδο. Επιλεκτικές ευαισθησίες ακαδημαϊκών. Κάτι σαν τους δικούς μας ¨πρόθυμους". Παντού τα ίδια....

taxalia

Read more...

Δεν τους κάνει τη χάρη ο Παπούλιας...


Δεν "αποσύρεται" και είναι έτοιμος για δεύτερη θητεία στο προεδρικό αξίωμα, ακόμη και μετά από εκλογές.
.
Από τον Γιάννη Δαίδαλο
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
.
Ως προς το ένα σκέλος τουλάχιστον, οι εμπνευστές του σχεδίου απέτυχαν. Δηλαδή να αναγκάσουν τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας να βγει από το παιχνίδι και να ανοίξει ο δρόμος σε μια άλλη υποψηφιότητα, με πιθανότερη εκείνη του Κ. Σημίτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κάρολος Παπούλιας αποφάσισε "να μην τους κάνει τη χάρη" και να παραμείνει παρών στις εξελίξεις . Έτσι αφενός δεν πρόκειται να "αποσυρθεί" όπως του πρότεινε με τη γνωστή συνέντευξή του ο Δημ. Τσάτσος και αφετέρου είναι έτοιμος για δεύτερη θητεία στο προεδρικό αξίωμα, ακόμη και μετά από εκλογές.
Στο σκληρό πολιτικό πόκερ που έχει ξεκινήσει, ο έμπειρος Καρ. Παπούλιας ξέρει να διατηρεί την ψυχραιμία του. Δημοσίως μπορεί να αντιμετωπίζει με σιωπή τις εξελίξεις, αλλά γνωρίζει καλά πότε πρέπει να παρέμβει. Ηδη με τη διαρκή κινητικότητά του στέλνει το μήνυμα ότι κάθε άλλο ετοιμάζεται να αποχωρήσει. Φέρεται να αντιλαμβάνεται επίσης ότι στην πραγματικότητα ο θόρυβος αποσκοπεί στο να αναγκαστεί να δηλώσει ότι δεν θέλει να είναι πάλι υποψήφιος, να "φύγει από τη μέση", για να διευκολυνθούν όσοι θέλουν άλλες λύσεις.
Όμως ο ίδιος ξέρει καλά πώς παίζεται το πολιτικό παιχνίδι. Κι αυτή τη στιγμή τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν ταχθεί υπέρ της επανεκλογής του, το ένα χωρίς και το άλλο μετά από εκλογές. Κατά συνέπεια, αν γίνουν εκλογές την άνοιξη, όποιο κόμμα κι αν κερδίσει η επανεκλογή του είναι δεδομένη...

press-gr


Read more...

Τεράστιο το κόστος της γρίπης στην Οικονομία

Η νέα γρίπη προσβάλει σοβαρά και την οικονομια, όπως προκύπτει από μελέτη που εκπόνησε ο καθηγητής Δημόσιας Υγειας Νίκος Μανιαδάκης. Η μελέτη βασίζεται στο ηπιότερο σενάριο, βάσει του οποίου θα ασθενήσει το 30 έως 45% του πληθυσμού.

Σε 3 δις ευρώ εκτιμάται το κόστος απώλειας παραγωγικότητας, λόγω των απουσιών εργαζομένων. Μέρος της απώλειας αυτής θα επιβαρύνει τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Σε 125 εκ ευρώ υπολογίζεται, με συντηρητικές εκτιμήσεις, το επιπρόσθετο κόστος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για τις ανάγκες νοσηλείας και προμήθειας υγειονομικού υλικού. Επιπλέον 77,7 εκ ευρώ θα στοιχίσει η αύξηση των επισκέψεων σε γιατρούς και πρωτοβάθμιες υπηρεσίες.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Προβληματισμός επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση για το αν θα πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία, καθώς δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το εμβόλιο κατά της γρίπης θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο. Μάλιστα, πηγές από τις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι τα εμβόλια δεν πρέπει να αναμένονται πριν από τον Δεκέμβριο.

Ιταλία και Βρετανία εξετάζουν πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο να καθυστερήσει η έναρξη της σχολικής χρονιάς. Σύμφωνα με ερευνητές από το Imperial College το κλείσιμο των σχολείων μπορεί να μειώσει έως και 40% το ρυθμό εξάπλωσης του ιού, με δεδομένο ότι το 60% των κρουσμάτων έχει καταγραφεί σε νέους κάτω των 18 ετών.


nooz.

Read more...

Απόψε στις 22:30 η αποκάλυψη της συζύγου υπουργού που εξαπατά αποσπώντας χρήματα σε αθώους πολίτες!

[extra3.jpg]


http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/2009/07/2230.html

Read more...

Φθινοπωρινά σενάρια για... απέραντο νοσοκομείο...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χάρης Καρανίκας
Τα επιδημιολογικά μοντέλα δείχνουν ότι από τον Σεπτέμβριο ο νέος ιός θα προσβάλει έναν στους τρεις Έλληνες...
Έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας δείχνει πως η φθινοπωρινή επιδρομή της νέας γρίπης θα ρίξει στο κρεβάτι το 36% των Ελλήνων
Εφιαλτικά σενάρια για την εξάπλωση της νέας γρίπης στην Ελλάδα προκύπτουν από πρόσφατα επιδημιολογικά μοντέλα, βάσει των οποίων τουλάχιστον ένας στους τρεις Έλληνες θα νοσήσει από το φθινόπωρο, σύμφωνα με τις χειρότερες εξελίξεις.

Σε έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας εκτιμάται ότι έως 4.400 ασθενείς θα χρειαστούν ...


μονάδες εντατικής ή αυξημένης φροντίδας, πάνω από 10.000 θα πρέπει να έχουν αναπνευστήρες και περίπου 900.000 θα πρέπει να πάρουν αντιιικά φάρμακα.

Επιπλέον, πέρα από τη δυσθεώρητη οικονομική επιβάρυνση του συστήματος υγείας που μπορεί να φτάσει τα 200 εκατομμύρια ευρώ, καθώς και των ασφαλιστικών ταμείων και των επιχειρήσεων που εκτιμάται στα 3 δισεκατομμύρια, σοβαρό πλήγμα εξαιτίας των απουσιών των εργαζομένων λόγω της γρίπης αναμένεται να δεχθούν και ζωτικές υποδομές για τη λειτουργία της χώρας, όπως οι μεταφορές, οι τηλεπικοινωνίες, η ηλεκτροδότηση. «Απ΄ όσο γνωρίζουμε δεν έχουν προς το παρόν εκπονηθεί σχέδια ετοιμότητας ομαλής λειτουργίας αν και εφόσον απουσιάσει ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός προσωπικού», υποστηρίζουν εκπρόσωποι εργαζομένων στον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ και τον ΟΣΕ.

Εξάπλωση
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα χειρότερα σενάρια για την εξάπλωση της νέας γρίπης στον ελληνικό πληθυσμό δεν χρησιμοποιούνται για να τρομοκρατηθεί ο κόσμος, αλλά ως αναφορά ώστε να εξεταστούν διεξοδικά οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν προς αποφυγήν των εφιαλτικών εξελίξεων. «Είναι θετικό να υπάρχουν σενάρια ώστε να μπορεί να προετοιμαστεί η χώρα. Το αρνητικό είναι να μη γίνεται καθόλου συζήτηση την ώρα που οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να προετοιμαστούν για όλα τα ενδεχόμενα», λέει ο κ. Νίκος Μανιαδάκης, καθηγητής Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.

«Βάσει επιδημιολογικών μοντέλων, το μάξιμουμ των Ελλήνων που μπορεί να νοσήσουν ανέρχεται στο 36% του πληθυσμού μέσα σε χρονικό διάστημα από ενάμιση έως τρεις μήνες. Σε περίπτωση δε που υπάρξουν δύο διαφορετικά κύματα της νέας γρίπης, το ίδιο ποσοστό πληθυσμού μπορεί να νοσήσει σε συνολικό χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών ή και λίγο παραπάνω», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Άγγελος Χατζάκης, καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό αβεβαιότητας για το αν η κατάσταση θα εξελιχθεί σύμφωνα με αυτά τα σενάρια. «Το χειρότερο σενάριο με τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι να νοσήσει το 20% του πληθυσμού μέσα σε μία εβδομάδα. Βέβαια, μπορεί να είμαστε στην αρχή του πρώτου και μοναδικού κύματος και να μην έχουμε πρόβλημα», επισημαίνει ο κ. Χατζάκης. Ο κ. Ευσταθίου
«ΤΑ ΝΕΑ» ήρθαν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον διοικητή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας κ. Παναγιώτη Ευσταθίου, ο οποίος δήλωσε πως «τέτοια σενάρια δεν υπάρχουν». Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι από 110.000

κρούσματα παγκοσμίως έχουν καταγραφεί 500- 550 θάνατοι, αριθμός που θα μπορούσε να αντιστοιχηθεί με ανάγκες σε κλίνες εντατικών μονάδων. Επιπλέον δήλωσε ότι πρόκειται για γρίπη ήπιας μορφής και ότι δεν πρέπει να προκαλείται πανικός.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ

3 δισ. ευρώ θα χαθούν από την πτώση της παραγωγικότητας λόγω της ασθένειας του προσωπικού


4.400 Έλληνες θα νοσηλευτούν στην Εντατική!

ΣΥΜΦΩΝΑ με έρευνα που εκπόνησε ο κ. Νίκος Μανιαδάκης από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), σε περίπτωση που νοσήσει το 40% του ελληνικού πληθυσμού τα νοσοκομεία θα επιβαρυνθούν κατά 125 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε φάρμακα, επισκέψεις σε γιατρούς και διαγνωστικές εξετάσεις θα δαπανηθούν άλλα 75 εκατομμύρια ευρώ. «Εκτιμούμε ότι κατά μέσο όρο 44.000 Έλληνες- το 1% αυτών που θα κολλήσουν τη νέα γρίπη- θα χρειαστούν περίθαλψη. Από αυτούς υπολογίζεται ότι το 20-30% θα πρέπει να έχει αναπνευστική υποστήριξη, ενώ το 5-10% αναμένεται πως θα χρειαστεί να ενταχθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Μανιαδάκης. Και ενώ η έρευνα εκτιμά ότι από 2.200 έως 4.400 Έλληνες πιθανώς να μπουν σε εντατικές, με το βάρος να πέφτει σε μονάδες της πρωτεύουσας, αξιόπιστες πηγές από το σύστημα υγείας αναφέρουν ότι στην Αττική «μπορεί να υπάρχουν 5 κλίνες διαθέσιμες κάθε ημέρα, όμως υπάρχει και περίπτωση μέσα στην ίδια ημέρα να έχουμε λίστα αναμονής που να φτάνει τα 20-25 άτομα». Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΣΔΥ, σε περίπου 900.000 ασθενείς θα πρέπει οπωσδήποτε να χορηγηθούν αντιγριπικά, ενώ το ποσοστό των παιδιών που θα νοσήσουν θα είναι μεγαλύτερο απ΄ ό,τι άλλων ηλικιακών ομάδων.

3 δισ. ευρώ
«Η μεγάλη επίπτωση στην ελληνική οικονομία θα προκύψει από τις χαμένες εργατοώρες λόγω του ότι περίπου το 40% του εργαζόμενου προσωπικού αναμένεται να απουσιάσει από την εργασία του για πέντε έως επτά ημέρες, συν μία με δύο ημέρες για προληπτικούς λόγους αφού έχει αναρρώσει. Το κόστος απώλειας παραγωγικότητας συνολικά υπολογίζεται στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ- και αυτό παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ήπιας μορφής γρίπη. Μέρος αυτής της απώλειας παραγωγικότητας θα επιβαρύνει τους ασφαλιστικούς οργανισμούς», επισημαίνει ο κ. Μανιαδάκης. Ο ίδιος τονίζει ότι είναι τέτοια η φύση της νέας γρίπης και τόσο μεγάλη η οικονομική επιβάρυνση, που ο εμβολιασμός του πληθυσμού- μόλις κυκλοφορήσει το εμβόλιο και αφού έχει πάρει τις απαραίτητες εγκρίσεις ασφάλειας- ενδείκνυται και από οικονομικής πλευράς, καθώς το κόστος του υπολογίζεται στα 150 εκατομμύρια ευρώ για το σύνολο του πληθυσμού. «Μπορεί με τον εμβολιασμό να επιβαρύνεται το σύστημα υγείας, όμως θεωρώντας ότι θα μειώσει κατά 70-80% τον αριθμό των κρουσμάτων ταυτόχρονα θα μειωθεί κατά πολύ το κόστος από την απώλεια παραγωγικότητας αλλά και από την περίθαλψη των νοσούντων», λέει ο κ. Μανιαδάκης.


Ανακοινώσεις για το εμβόλιο

ΣΥΜΦΩΝΑ με καλά πληροφορημένες πηγές, αυτές τις ημέρες πραγματοποιείται στην έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων συνεδρίαση του Τομέα Ανθρωπίνων Φαρμάκων σχετικά με την πρόοδο στην ανάπτυξη του εμβολίου κατά της νέας γρίπης. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ήδη έχουν αρχίσει κλινικές δοκιμές, η πορεία των οποίων αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα αργά το βράδυ.

«Σίγουρα θα πρέπει να δοθεί έμφαση στα μέτρα πρόληψης που μπορούμε να λάβουμε ως πολίτες, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών, η αποφυγή φιλιών ή να καλύπτουμε το στόμα με χαρτομάντιλο κατά τον βήχα», αναφέρει ο κ. Μανιαδάκης.


Θα νεκρώσει το Δημόσιο

ΑΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΟΙ στο χειρότερο σενάριο εξάπλωσης της νέας γρίπης φαίνεται πως είναι οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, όπως ο ΟΤΕ, ο ΟΣΕ και η ΔΕΗ.

«Απ΄ όσο γνωρίζω δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης», επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο κ. Νίκος Φωτόπουλος, πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ενώ ο κ. Ανδρέας Βασιλόπουλος, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, επισημαίνει πως «όχι μόνο δεν υπάρχει σχέδιο ετοιμότητας για τις απουσίες εξαιτίας της νέας γρίπης, αλλά ήδη έχουμε ελλείψεις σε προσωπικό.

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα εφιαλτικά σενάρια, οδεύουμε προς παράλυση». Στην ίδια σχεδόν κατάσταση βρίσκεται και ο ΟΤΕ σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτη Μπρόφα, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΟΜΕ ΟΤΕ.

«Όταν διαπιστώσαμε ότι είχαμε δύο κρούσματα της νέας γρίπης στο διοικητικό μέγαρο του ΟΤΕ, ζητήσαμε να εγκατασταθούν θερμικές κάμερες. Ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα», λέει ο κ. Μπρόφας.


Τεταρταίος πυρετός και στο ΑΕΠ

«ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ανησυχούν για τις οικονομικές επιπτώσεις της γρίπης»: με αυτόν τον πρωτοσέλιδο τίτλο, η γαλλική εφημερίδα «Le Μonde» ανέδειξε χθες μια επώδυνη παράμετρο της πανδημίας, η οποία ενέσκυψε εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις «πιθανές οικονομικές επιπτώσεις ενός κύματος γρίπης Α΄», το οικονομικό κόστος της πανδημίας μπορεί να φτάσει, ανάλογα με τη σοβαρότητα του νέου κύματος που όλοι αναμένουν το φθινόπωρο, από το 0,7% έως το 4,8% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) κάθε χώρας.

Η χαμηλότερη εκτίμηση (το 0,7% του ΑΕΠ) αφορά μια επιδημία ανάλογη με εκείνη της «γρίπης του Χονγκ Κονγκ» του 1968, από την οποία είχαν χάσει τη ζωή τους 750.000-1.000.000 άνθρωποι. Η πλέον δυσοίωνη εκτίμηση (το 4,8% του ΑΕΠ) παίρνει ως δεδομένο πως η πανδημία της νέας γρίπης θα είναι ανάλογη με εκείνη της ισπανικής γρίπης την περίοδο 1918-1919, όταν είχε νοσήσει το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού, 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι, και είχαν χάσει τη ζωή τους 30-60 εκατομμύρια άνθρωποι.

«4%-8%»
Οικονομολόγος μεγάλης γαλλικής ασφαλιστικής εταιρείας, τον οποίο επικαλείται η «Figaro», εκφράζει την εκτίμηση πως το κόστος μιας πανδημίας ανάλογης με εκείνης του 1918-1919 θα ανέλθει στο «4%-8% του ΑΕΠ κατά μέσον όρο για το σύνολο των κρατών». Όσο για το βρετανικό κέντρο μελετών Οxford Εconomics, βάσει της πρόβλεψής του, και παίρνοντας ως δεδομένο πως θα νοσήσει από τη γρίπη το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού και πως το ποσοστό της θνησιμότητας θα είναι της τάξης του 0,4%, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 3,5%- ήτοι απώλεια 2.500 δισ. δολαρίων, πλήγμα δυόμισι φορές ισχυρότερο από την ύφεση που αναμένει για το 2009 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.


Καμπανάκι για τις εγκύους

ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ, έντονη σύγχυση στον πληθυσμό προκαλούν οι διαφορετικές συμβουλές διαφόρων ιατρικών οργανώσεων, σχετικά με τις προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνονται για τη γρίπη των χοίρων. Το Βασιλικό Κολέγιο Μαιών ανακοίνωσε ότι οι έγκυοι θα πρέπει να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κατά τις ώρες αιχμής ενώ το Εθνικό Ίδρυμα για την Εγκυμοσύνη πρότεινε στις γυναίκες να αποφύγουν να συλλάβουν μέχρις ότου περάσει η πανδημία.

Το θέμα για τις εγκύους παραμένει ανοιχτό, καθώς δείχνουν πιο ευάλωτες στον ιό Η1Ν1, ο οποίος είναι πιθανό να προκαλέσει επιπλοκές όπως πνευμονία, αφυδάτωση και αναπνευστικά προβλήματα. Αλλά και για το εμβόλιο θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες, ειδικά για την επίδραση που θα έχει στις εγκύους. Η εκπρόσωπος του συμβουλίου των Μαιών, δήλωσε ότι δεν πρέπει να εμβολιαστούν «καθώς κάτι τέτοιο θα μεταβάλει τα συστήματα του σώματός τους»
TA NEA.

nonews-news


Read more...

Η ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ ΑΠΕΙΛΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ


Ρεπορτάζ Παναγιώτα Μπίτσικα

Με το βλέμμα στραμμένο προς το πιο ευάλωτο τμήμα του πληθυσμού, τα παιδιά, αλλά και σε μια προσπάθεια να μην εξαπλωθεί ο ιός της νέας γρίπης σε χώρους όπου συγκεντρώνονται πολλά άτομα, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. να μην ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο. Η φθινοπωρινή απειλή για ταχεία και με... «άγρια» χαρακτηριστικά εξάπλωση του ιού της νέας γρίπης προβληματίζει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η οποία είναι σε ανοιχτή γραμμή συνεννόησης και συνεργασίας με το υπουργείο Παιδείας, στη βάση ενός σχεδίου που έχει καταρτιστεί για περίπτωση πανδημίας ήδη από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων και αργότερα της γρίπης των πτηνών και έχει επικαιροποιηθεί σήμερα. Αν και στις όποιες αποφάσεις υπολογίζονται οι εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων, αλλά και τα διεθνή δεδομένα για την πορεία της μετάδοσης του ιού Η1Ν1, οι επιλογές της κυβέρνησης δεν μένουν ανεπηρέαστες από το πολιτικό και επικοινωνιακό κόστος, καθώς το ζήτημα αφορά το πιο ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας μας και ακουμπά κάθε ελληνικό σπίτι. Η λειτουργία ή όχι των σχολείων, καθώς πρόκειται για τη δημόσια υγεία, έχει ξεκαθαρισθεί σε επίπεδο ΕΕ ότι είναι ζήτημα διαχείρισης του κάθε κράτους-μέλους ξεχωριστά και δεν παρεμβαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρά μόνο επικουρικά σε ρόλο συντονιστικό, αν χρειαστεί. Ηδη οι συζητήσεις για παρεμβάσεις στο σχολείο, που είναι μαζικός χώρος συνάθροισης, έχουν φουντώσει σε όλη την Ευρώπη στην προσπάθεια ανάσχεσης της μετάδοσης του ιού της νέας γρίπης. Σ ύμφωνα με ερευνητές από το Ιmperial College του Λονδίνου- θα δημοσιευθεί στην επιστημονική επιθεώρηση «Lancet» τον Αύγουστο-, το κλείσιμο των σχολείων μπορεί να μειώσει έως και 40% τον ρυθμό εξάπλωσης του ιού και μάλιστα ενδέχεται αυτό το μέτρο να είναι πιο αποτελεσματικό στην περίπτωση του ιού της νέας γρίπης σε σχέση με την κοινή. Η έρευνα «ζύγισε» τα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας κίνησης και σχεδόν την προσυπογράφει. Σύμφωνα με την έρευνα, η πανδημία θα μπορούσε να εξαπλωθεί και να γίνει ακόμη πιο δριμεία, ενώ υποστηρίζει ότι ενδεχομένως να χρειασθεί να αναθεωρηθεί η επιφυλακτική στάση περί μη αναγκαιότητας κλεισίματος των σχολείων το φθινόπωρο. Σύμφωνα με τη μελέτη, μέχρι στιγμής το 60% των συνολικά 39.620 κρουσμάτων του ιού στον πλανήτη καταγράφηκε στην πληθυσμική ομάδα κάτω των 18 ετών. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από σκόπιμο ή συγκυριακό κλείσιμο σχολείων κατά τη διάρκεια προηγούμενων εκδηλώσεων της γρίπης, συμπεριλαμβανομένης μιας μελέτης για τις επί εικοσαετία περιπτώσεις κλεισίματος των γαλλικών σχολείων. Αυτή η μελέτη έδειξε ότι οι σχολικές διακοπές απέτρεψαν το 1/6 των περιπτώσεων της γρίπης. Ακόμη, επιστράτευσαν μια άλλη μελέτη για τις αμερικανικές πόλεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας του 1918. Στη χώρα μας το πρόβλημα που επισημαίνουν γνώστες του συστήματος υγείας αφορά τη διαχείριση πολλών κρουσμάτων και τον τρόπο που αυτά θα διοχετευθούν κατά προτεραιότητα στα νοσοκομεία, μια και η πρωτοβάθμια περίθαλψη παραμένει ακόμη ζητούμενο. Επιπλέον, δεν είναι μόνο οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, αλλά και οι κρίσιμες ομάδες, π.χ. εργαζόμενοι σε τομείς παραγωγής ενέργειας, όπου η στελέχωση είναι κρίσιμη. Ο εμβολιασμός είναι ζήτημα που προβληματίζει σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ήδη προγραμματίζεται για τις αρχές Οκτωβρίου έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της ΕΕ με αυτό το θέμα. O πως επισήμαναν πηγές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εμβόλια αναμένεται να υπάρχουν από τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Η Κομισιόν και η αρμόδια για την Υγεία επίτροπος κυρία Ανδρούλα Βασιλείου μετά το άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας που έγινε στη Σουηδία προσανατολίζονται να μεσολαβήσουν στις φαρμακευτικές εταιρείες ώστε να πέσουν οι τιμές. Χθες ο υπουργός Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος συγκάλεσε για μία ακόμη φορά ευρεία σύσκεψη ειδικών. Την ίδια ώρα το ΠαΣοΚ επιτίθεται στον κ. Αβραμόπουλο, ενώ για «επιχειρησιακή προχειρότητα» κατηγορεί την πολιτεία ο νομάρχης Πειραιά κ. Γ. Μίχας. Μάλιστα, ο κ. Μίχας εγκαλεί το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, επειδή, όπως σημειώνει, δεν έχει προχωρήσει σε ενίσχυση των νομαρχιών με απαραίτητο προσωπικό- στη Νομαρχία Πειραιά υπηρετούν τέσσερις γιατροί οι οποίοι θα κληθούν να καλύψουν ανάγκες εμβολιασμού 700.000 πολιτών. Ανταπαντώντας το υπουργείο τον καταγγέλλει για «μικρόψυχες κομματικές δηλώσεις». Την επόμενη εβδομάδα είναι πάντως προγραμματισμένη συνάντηση του υπουργού Υγείας με το προεδρείο της ΕΝΑΕ στον χώρο του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, ενώ σήμερα ο κ. Αβραμόπουλος θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

Ρεπορτάζ : Γιώργος Παπαχρήστος

Τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θέτει ως προτεραιότητα το ΠΑΣΟΚ και στο πλαίσιο αυτό άρχισε ήδη την προετοιμασία προκειμένου ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Παπανδρέου να παρουσιάσει εκεί, στα μέσα Σεπτεμβρίου, μια ολοκληρωμένη εικόνα του κυβερνητικού προγράμματος του Κινήματος. Όπως έγινε γνωστό από έγκυρες πηγές, η ηγεσία του Κινήματος ζήτησε από όλους τους... μετέχοντες στους έξι επιτελικούς κύκλους πολιτικής που έχει δημιουργήσει ο κ. Παπανδρέου να αποστείλουν σημειώματα εντός των επόμενων 15 ημερών με θέσεις και προτάσεις, προκειμένου αυτές να ενταχθούν στα κείμενα που θα παρουσιάσει ο κ. Παπανδρέου. Ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιστρέφει αύριο στην Αθήνα από τις σύντομες διακοπές του, προκειμένου να μετάσχει συσκέψεων που αφορούν τόσο την οικονομία και την προετοιμασία εν όψει της ΔΕΘ όσο και την προετοιμασία του ΠΑΣΟΚ για ενδεχόμενη διαχείριση μιας πανδημίας από τη νέα γρίπη. Ο κ. Παπανδρέου εκτιμά ότι η ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ, που ξεκίνησε από την περσινή παρουσία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, μπορεί και πρέπει να συνοδευτεί φέτος από μια ανάλογη παρουσία που θα δώσει ώθηση στην προσπάθεια του Κινήματος να πείσει ευρύτερες κοινωνικές ομάδες ότι διαθέτει τις λύσεις για τα προβλήματα της χώρας. Οι όροι Στο πλαίσιο της επίδειξης ότι το ΠΑΣΟΚ έχει λύσεις για τα προβλήματα της χώρας και των πολιτών, το κόμμα παρουσίασε χθες πρόταση νόμου που θα καταθέσει στη Βουλή για τη «ρύθμιση των χρεών υπερχρεωμένων καταναλωτών». Η πρόταση, που είναι αποτέλεσμα κοινωνικής διαβούλευσης τρίμηνης διάρκειας στην οποία έλαβαν μέρος πάνω από 20 κοινωνικοί φορείς, προβλέπει να δίνεται η δυνατότητα σε καταναλωτές που έχουν διαπιστωμένη και μόνιμη αδυναμία να αποπληρώσουν τα χρέη τους να τα ρυθμίσουν και να απαλλαγούν από αυτά, εξοφλώντας με ρεαλιστικούς όρους ένα μέρος των χρεών τους με βάση το εισόδημά τους. Ορίζεται ότι ο οφειλέτης θα πρέπει να καταβάλλει μέσα σε μια περίοδο 3-5 ετών ποσοστό 10% των συνολικών οφειλών του και αφού συμβεί αυτό θα κηρύσσεται οριστικά απαλλαγμένος από τα χρέη του. Σύμφωνα πάντα με την πρόταση, το ποσό το οποίο θα πρέπει να καταβάλλει ο οφειλέτης θα προσδιορίζεται από το δικαστήριο, το οποίο θα παίρνει υπόψη του τα εισοδήματα του οφειλέτη από την εργασία του και θα τα σταθμίζει αναλογικά με τις βιοτικές ανάγκες του ιδίου και των προστατευόμενων μελών της οικογένειάς του. Στη φάση της ένταξης του οφειλέτη στη διαδικασία της ρύθμισης και της απαλλαγής από τα χρέη του, θα προστατεύεται από κατασχέσεις η κύρια κατοικία του οφειλέτη. Επίσης κατά τη φάση αυτή, θα αποκλείεται οποιαδήποτε δυνατότητα ατομικής ή συλλογικής εκτέλεσης στη μελλοντική περιουσία του καταναλωτή για παλαιότερες της ρύθμισης χρεών οφειλές.

Read more...

ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΕΣ...


Του Μιχάλη Ιγνατίου

Διάλογο για τη διευθέτηση των προβλημάτων που προκαλούν τις εντάσεις στο Αιγαίο προωθεί η Ουάσιγκτον ως το μόνο μέσο για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών.
Οι Αμερικανοί έκαναν γνωστές τις θέσεις τους και στις δύο χώρες, με την υπενθύμιση ότι οι τριβές στο Αιγαίο, που εκδηλώνονται μερικές φορές με επικίνδυνες αερομαχίες, θέτουν σε κίνδυνο τη συνοχή της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εντάσεις στο...
Αιγαίο έχουν απασχολήσει αρκετές συσκέψεις των αρμόδιων αξιωματούχων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.
Ενας διπλωμάτης δήλωσε στο «Εθνος» ότι αποφασίστηκε να παρακολουθείται πολύ στενά η κατάσταση στο Αιγαίο, όπως αυτή δημιουργείται, και σε καθημερινή βάση.
Στις συσκέψεις αυτές αποφασίστηκε να μη λάβει θέση η αμερικανική κυβέρνηση στην ελληνοτουρκική διαμάχη, καθώς κάποιοι αξιωματούχοι θεωρούν «νόμιμες» τις υποτιθέμενες ανησυχίες της Αγκυρας. Ομως, υπάρχουν και αξιωματούχοι που δεν συμφωνούν με την άποψη αυτή.
Εξάγουν προβλήματαΠρέπει να σημειωθεί, επίσης, ότι σημαντικά στελέχη του Κογκρέσου πιστεύουν ότι η Τουρκία επιχειρεί εξαγωγή των προβλημάτων της στο Αιγαίο.
Αμερικανός νομοθέτης προτίθεται να αποστείλει επιστολή στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, με την οποία θα προειδοποιεί ότι η απαράδεκτη στάση της Αγκυρας και οι συνεχείς προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου αποδεικνύουν ότι «πρόκειται για προβληματικό σύμμαχο των ΗΠΑ». Ο συγκεκριμένος πολιτικός έχει συνομιλήσει με άλλους συναδέλφους του για να συνυπογράψουν την επιστολή προς τον Αμερικανό ηγέτη.
Πάντως, η Ουάσιγκτον θεωρεί ενθαρρυντικό το γεγονός ότι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδας και της Τουρκίας συνομιλούν με στόχο την αλληλοκατανόηση και τη συνεργασία.
ΤοποθετήσειςΟι Αμερικανοί πιστεύουν πως τέτοιες συναντήσεις βοηθούν σημαντικά για να αποφευχθούν επεισόδια και περιστατικά, που πιθανότατα θα οδηγούσαν σε μείζονα κρίση.
Οι συζητήσεις, που αφορούν τα ραντάρ του ΝΑΤΟ στην περιοχή, όπως και άλλα θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, αναμένεται να πραγματοποιηθούν σήμερα και αύριο στη Σμύρνη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αμερικανός βοηθός υφυπουργός Αμυνας Ματ Μπράιζα, που προς το παρόν παραμένει στη θέση του, «καλωσόρισε», όπως είπε στην εφημερίδα μας, «τις διαβουλεύσεις μεταξύ των δυνάμεων της Αεροπορίας της ελληνικής και της τουρκικής Δημοκρατίας».
Ο ίδιος κάλεσε την Αθήνα και την Αγκυρα σε διάλογο, τονίζοντας τα εξής: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν έτοιμες για να βοηθήσουμε τους συμμάχους μας και θα επιμείνουμε στις προσπάθειές μας να προάγουμε απευθείας διάλογο μεταξύ τους».
Επίσης, ο κ. Μπράιζα «παρότρυνε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, στην Τουρκία και την Ελλάδα να εργαστούν από κοινού ώστε να μειωθούν άμεσα οι εντάσεις στο Αιγαίο και να επιλύσουν τα προβλήματα που τροφοδοτούν αυτές τις εντάσεις».
Διπλωμάτης στην Ουάσιγκτον διευκρίνισε και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα απευθύνεται συνέχεια και προς τις δύο πρωτεύουσες, συνιστώντας αυτοσυγκράτηση και αποφυγή ενεργειών που θα οδηγούσαν σε δυσάρεστες καταστάσεις στο Αιγαίο και στην Κύπρο.

ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ...

Σε δεινή θέση έχει περιέλθει η ελληνική βιομηχανία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία για τον κύκλο εργασιών και τις νέες παραγγελίες, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι η οικονομία βρίσκεται πολύ κοντά, εάν δεν είναι ήδη, σε ύφεση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο κύκλος εργασιών στη βιομηχανία υποχώρησε κατά 30,7% τον Μάιο, ενώ οι προοπτικές και για τους επόμενους μήνες είναι εξαιρετικά δυσοίωνες, δεδομένου ότι οι νέες παραγγελίες τον ίδιο μήνα σημείωσαν... εντυπωσιακή πτώση κατά 37,7%.
Η κάμψη του κύκλου εργασιών και των νέων παραγγελιών πλήττει με την ίδια -σχεδόν- μεγάλη ένταση όλους τους κλάδους της βιομηχανίας, είτε είναι εσωστρεφείς είτε έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό, καθώς η πτώση της ζήτησης είναι καθολική και στην εγχώρια και στην εξωτερική αγορά. Η υποχώρηση του τζίρου, αλλά κυρίως η βουτιά των νέων παραγγελιών θα έχουν εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις το προσεχές διάστημα τόσο στον ρυθμό ανάπτυξης όσο -κυρίως- στην απασχόληση. Εντός των επομένων ημερών το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα ανακοινώσει τις εκτιμήσεις του για την ελληνική οικονομία και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του -1,5%. Η ανεργία τον Απρίλιο εκτινάχθηκε στο 9,4% από 7,7% τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Σχεδόν μία στις τρεις θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στο τρίμηνο Μαρτίου - Μαΐου ήταν μερικής απασχόλησης, ενώ σχεδόν 5.900 θέσεις εργασίας μετατράπηκαν από πλήρους σε μερικής απασχόλησης, καθώς οι επιχειρήσεις προσπαθούν να αντισταθμίσουν την κάμψη των πωλήσεων με μείωση του κόστους λειτουργίας.

Read more...