Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

Τεράστιο το κόστος της γρίπης στην Οικονομία

Η νέα γρίπη προσβάλει σοβαρά και την οικονομια, όπως προκύπτει από μελέτη που εκπόνησε ο καθηγητής Δημόσιας Υγειας Νίκος Μανιαδάκης. Η μελέτη βασίζεται στο ηπιότερο σενάριο, βάσει του οποίου θα ασθενήσει το 30 έως 45% του πληθυσμού.

Σε 3 δις ευρώ εκτιμάται το κόστος απώλειας παραγωγικότητας, λόγω των απουσιών εργαζομένων. Μέρος της απώλειας αυτής θα επιβαρύνει τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Σε 125 εκ ευρώ υπολογίζεται, με συντηρητικές εκτιμήσεις, το επιπρόσθετο κόστος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για τις ανάγκες νοσηλείας και προμήθειας υγειονομικού υλικού. Επιπλέον 77,7 εκ ευρώ θα στοιχίσει η αύξηση των επισκέψεων σε γιατρούς και πρωτοβάθμιες υπηρεσίες.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Προβληματισμός επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση για το αν θα πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία, καθώς δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το εμβόλιο κατά της γρίπης θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο. Μάλιστα, πηγές από τις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι τα εμβόλια δεν πρέπει να αναμένονται πριν από τον Δεκέμβριο.

Ιταλία και Βρετανία εξετάζουν πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο να καθυστερήσει η έναρξη της σχολικής χρονιάς. Σύμφωνα με ερευνητές από το Imperial College το κλείσιμο των σχολείων μπορεί να μειώσει έως και 40% το ρυθμό εξάπλωσης του ιού, με δεδομένο ότι το 60% των κρουσμάτων έχει καταγραφεί σε νέους κάτω των 18 ετών.


nooz.

Δεν υπάρχουν σχόλια: