Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

Φθινοπωρινά σενάρια για... απέραντο νοσοκομείο...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χάρης Καρανίκας
Τα επιδημιολογικά μοντέλα δείχνουν ότι από τον Σεπτέμβριο ο νέος ιός θα προσβάλει έναν στους τρεις Έλληνες...
Έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας δείχνει πως η φθινοπωρινή επιδρομή της νέας γρίπης θα ρίξει στο κρεβάτι το 36% των Ελλήνων
Εφιαλτικά σενάρια για την εξάπλωση της νέας γρίπης στην Ελλάδα προκύπτουν από πρόσφατα επιδημιολογικά μοντέλα, βάσει των οποίων τουλάχιστον ένας στους τρεις Έλληνες θα νοσήσει από το φθινόπωρο, σύμφωνα με τις χειρότερες εξελίξεις.

Σε έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας εκτιμάται ότι έως 4.400 ασθενείς θα χρειαστούν ...


μονάδες εντατικής ή αυξημένης φροντίδας, πάνω από 10.000 θα πρέπει να έχουν αναπνευστήρες και περίπου 900.000 θα πρέπει να πάρουν αντιιικά φάρμακα.

Επιπλέον, πέρα από τη δυσθεώρητη οικονομική επιβάρυνση του συστήματος υγείας που μπορεί να φτάσει τα 200 εκατομμύρια ευρώ, καθώς και των ασφαλιστικών ταμείων και των επιχειρήσεων που εκτιμάται στα 3 δισεκατομμύρια, σοβαρό πλήγμα εξαιτίας των απουσιών των εργαζομένων λόγω της γρίπης αναμένεται να δεχθούν και ζωτικές υποδομές για τη λειτουργία της χώρας, όπως οι μεταφορές, οι τηλεπικοινωνίες, η ηλεκτροδότηση. «Απ΄ όσο γνωρίζουμε δεν έχουν προς το παρόν εκπονηθεί σχέδια ετοιμότητας ομαλής λειτουργίας αν και εφόσον απουσιάσει ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός προσωπικού», υποστηρίζουν εκπρόσωποι εργαζομένων στον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ και τον ΟΣΕ.

Εξάπλωση
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα χειρότερα σενάρια για την εξάπλωση της νέας γρίπης στον ελληνικό πληθυσμό δεν χρησιμοποιούνται για να τρομοκρατηθεί ο κόσμος, αλλά ως αναφορά ώστε να εξεταστούν διεξοδικά οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν προς αποφυγήν των εφιαλτικών εξελίξεων. «Είναι θετικό να υπάρχουν σενάρια ώστε να μπορεί να προετοιμαστεί η χώρα. Το αρνητικό είναι να μη γίνεται καθόλου συζήτηση την ώρα που οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να προετοιμαστούν για όλα τα ενδεχόμενα», λέει ο κ. Νίκος Μανιαδάκης, καθηγητής Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.

«Βάσει επιδημιολογικών μοντέλων, το μάξιμουμ των Ελλήνων που μπορεί να νοσήσουν ανέρχεται στο 36% του πληθυσμού μέσα σε χρονικό διάστημα από ενάμιση έως τρεις μήνες. Σε περίπτωση δε που υπάρξουν δύο διαφορετικά κύματα της νέας γρίπης, το ίδιο ποσοστό πληθυσμού μπορεί να νοσήσει σε συνολικό χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών ή και λίγο παραπάνω», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Άγγελος Χατζάκης, καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό αβεβαιότητας για το αν η κατάσταση θα εξελιχθεί σύμφωνα με αυτά τα σενάρια. «Το χειρότερο σενάριο με τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι να νοσήσει το 20% του πληθυσμού μέσα σε μία εβδομάδα. Βέβαια, μπορεί να είμαστε στην αρχή του πρώτου και μοναδικού κύματος και να μην έχουμε πρόβλημα», επισημαίνει ο κ. Χατζάκης. Ο κ. Ευσταθίου
«ΤΑ ΝΕΑ» ήρθαν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον διοικητή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας κ. Παναγιώτη Ευσταθίου, ο οποίος δήλωσε πως «τέτοια σενάρια δεν υπάρχουν». Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι από 110.000

κρούσματα παγκοσμίως έχουν καταγραφεί 500- 550 θάνατοι, αριθμός που θα μπορούσε να αντιστοιχηθεί με ανάγκες σε κλίνες εντατικών μονάδων. Επιπλέον δήλωσε ότι πρόκειται για γρίπη ήπιας μορφής και ότι δεν πρέπει να προκαλείται πανικός.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ

3 δισ. ευρώ θα χαθούν από την πτώση της παραγωγικότητας λόγω της ασθένειας του προσωπικού


4.400 Έλληνες θα νοσηλευτούν στην Εντατική!

ΣΥΜΦΩΝΑ με έρευνα που εκπόνησε ο κ. Νίκος Μανιαδάκης από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), σε περίπτωση που νοσήσει το 40% του ελληνικού πληθυσμού τα νοσοκομεία θα επιβαρυνθούν κατά 125 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε φάρμακα, επισκέψεις σε γιατρούς και διαγνωστικές εξετάσεις θα δαπανηθούν άλλα 75 εκατομμύρια ευρώ. «Εκτιμούμε ότι κατά μέσο όρο 44.000 Έλληνες- το 1% αυτών που θα κολλήσουν τη νέα γρίπη- θα χρειαστούν περίθαλψη. Από αυτούς υπολογίζεται ότι το 20-30% θα πρέπει να έχει αναπνευστική υποστήριξη, ενώ το 5-10% αναμένεται πως θα χρειαστεί να ενταχθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Μανιαδάκης. Και ενώ η έρευνα εκτιμά ότι από 2.200 έως 4.400 Έλληνες πιθανώς να μπουν σε εντατικές, με το βάρος να πέφτει σε μονάδες της πρωτεύουσας, αξιόπιστες πηγές από το σύστημα υγείας αναφέρουν ότι στην Αττική «μπορεί να υπάρχουν 5 κλίνες διαθέσιμες κάθε ημέρα, όμως υπάρχει και περίπτωση μέσα στην ίδια ημέρα να έχουμε λίστα αναμονής που να φτάνει τα 20-25 άτομα». Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΣΔΥ, σε περίπου 900.000 ασθενείς θα πρέπει οπωσδήποτε να χορηγηθούν αντιγριπικά, ενώ το ποσοστό των παιδιών που θα νοσήσουν θα είναι μεγαλύτερο απ΄ ό,τι άλλων ηλικιακών ομάδων.

3 δισ. ευρώ
«Η μεγάλη επίπτωση στην ελληνική οικονομία θα προκύψει από τις χαμένες εργατοώρες λόγω του ότι περίπου το 40% του εργαζόμενου προσωπικού αναμένεται να απουσιάσει από την εργασία του για πέντε έως επτά ημέρες, συν μία με δύο ημέρες για προληπτικούς λόγους αφού έχει αναρρώσει. Το κόστος απώλειας παραγωγικότητας συνολικά υπολογίζεται στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ- και αυτό παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ήπιας μορφής γρίπη. Μέρος αυτής της απώλειας παραγωγικότητας θα επιβαρύνει τους ασφαλιστικούς οργανισμούς», επισημαίνει ο κ. Μανιαδάκης. Ο ίδιος τονίζει ότι είναι τέτοια η φύση της νέας γρίπης και τόσο μεγάλη η οικονομική επιβάρυνση, που ο εμβολιασμός του πληθυσμού- μόλις κυκλοφορήσει το εμβόλιο και αφού έχει πάρει τις απαραίτητες εγκρίσεις ασφάλειας- ενδείκνυται και από οικονομικής πλευράς, καθώς το κόστος του υπολογίζεται στα 150 εκατομμύρια ευρώ για το σύνολο του πληθυσμού. «Μπορεί με τον εμβολιασμό να επιβαρύνεται το σύστημα υγείας, όμως θεωρώντας ότι θα μειώσει κατά 70-80% τον αριθμό των κρουσμάτων ταυτόχρονα θα μειωθεί κατά πολύ το κόστος από την απώλεια παραγωγικότητας αλλά και από την περίθαλψη των νοσούντων», λέει ο κ. Μανιαδάκης.


Ανακοινώσεις για το εμβόλιο

ΣΥΜΦΩΝΑ με καλά πληροφορημένες πηγές, αυτές τις ημέρες πραγματοποιείται στην έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων συνεδρίαση του Τομέα Ανθρωπίνων Φαρμάκων σχετικά με την πρόοδο στην ανάπτυξη του εμβολίου κατά της νέας γρίπης. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ήδη έχουν αρχίσει κλινικές δοκιμές, η πορεία των οποίων αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα αργά το βράδυ.

«Σίγουρα θα πρέπει να δοθεί έμφαση στα μέτρα πρόληψης που μπορούμε να λάβουμε ως πολίτες, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών, η αποφυγή φιλιών ή να καλύπτουμε το στόμα με χαρτομάντιλο κατά τον βήχα», αναφέρει ο κ. Μανιαδάκης.


Θα νεκρώσει το Δημόσιο

ΑΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΟΙ στο χειρότερο σενάριο εξάπλωσης της νέας γρίπης φαίνεται πως είναι οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, όπως ο ΟΤΕ, ο ΟΣΕ και η ΔΕΗ.

«Απ΄ όσο γνωρίζω δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης», επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο κ. Νίκος Φωτόπουλος, πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ενώ ο κ. Ανδρέας Βασιλόπουλος, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, επισημαίνει πως «όχι μόνο δεν υπάρχει σχέδιο ετοιμότητας για τις απουσίες εξαιτίας της νέας γρίπης, αλλά ήδη έχουμε ελλείψεις σε προσωπικό.

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα εφιαλτικά σενάρια, οδεύουμε προς παράλυση». Στην ίδια σχεδόν κατάσταση βρίσκεται και ο ΟΤΕ σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτη Μπρόφα, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΟΜΕ ΟΤΕ.

«Όταν διαπιστώσαμε ότι είχαμε δύο κρούσματα της νέας γρίπης στο διοικητικό μέγαρο του ΟΤΕ, ζητήσαμε να εγκατασταθούν θερμικές κάμερες. Ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα», λέει ο κ. Μπρόφας.


Τεταρταίος πυρετός και στο ΑΕΠ

«ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ανησυχούν για τις οικονομικές επιπτώσεις της γρίπης»: με αυτόν τον πρωτοσέλιδο τίτλο, η γαλλική εφημερίδα «Le Μonde» ανέδειξε χθες μια επώδυνη παράμετρο της πανδημίας, η οποία ενέσκυψε εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις «πιθανές οικονομικές επιπτώσεις ενός κύματος γρίπης Α΄», το οικονομικό κόστος της πανδημίας μπορεί να φτάσει, ανάλογα με τη σοβαρότητα του νέου κύματος που όλοι αναμένουν το φθινόπωρο, από το 0,7% έως το 4,8% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) κάθε χώρας.

Η χαμηλότερη εκτίμηση (το 0,7% του ΑΕΠ) αφορά μια επιδημία ανάλογη με εκείνη της «γρίπης του Χονγκ Κονγκ» του 1968, από την οποία είχαν χάσει τη ζωή τους 750.000-1.000.000 άνθρωποι. Η πλέον δυσοίωνη εκτίμηση (το 4,8% του ΑΕΠ) παίρνει ως δεδομένο πως η πανδημία της νέας γρίπης θα είναι ανάλογη με εκείνη της ισπανικής γρίπης την περίοδο 1918-1919, όταν είχε νοσήσει το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού, 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι, και είχαν χάσει τη ζωή τους 30-60 εκατομμύρια άνθρωποι.

«4%-8%»
Οικονομολόγος μεγάλης γαλλικής ασφαλιστικής εταιρείας, τον οποίο επικαλείται η «Figaro», εκφράζει την εκτίμηση πως το κόστος μιας πανδημίας ανάλογης με εκείνης του 1918-1919 θα ανέλθει στο «4%-8% του ΑΕΠ κατά μέσον όρο για το σύνολο των κρατών». Όσο για το βρετανικό κέντρο μελετών Οxford Εconomics, βάσει της πρόβλεψής του, και παίρνοντας ως δεδομένο πως θα νοσήσει από τη γρίπη το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού και πως το ποσοστό της θνησιμότητας θα είναι της τάξης του 0,4%, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 3,5%- ήτοι απώλεια 2.500 δισ. δολαρίων, πλήγμα δυόμισι φορές ισχυρότερο από την ύφεση που αναμένει για το 2009 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.


Καμπανάκι για τις εγκύους

ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ, έντονη σύγχυση στον πληθυσμό προκαλούν οι διαφορετικές συμβουλές διαφόρων ιατρικών οργανώσεων, σχετικά με τις προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνονται για τη γρίπη των χοίρων. Το Βασιλικό Κολέγιο Μαιών ανακοίνωσε ότι οι έγκυοι θα πρέπει να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κατά τις ώρες αιχμής ενώ το Εθνικό Ίδρυμα για την Εγκυμοσύνη πρότεινε στις γυναίκες να αποφύγουν να συλλάβουν μέχρις ότου περάσει η πανδημία.

Το θέμα για τις εγκύους παραμένει ανοιχτό, καθώς δείχνουν πιο ευάλωτες στον ιό Η1Ν1, ο οποίος είναι πιθανό να προκαλέσει επιπλοκές όπως πνευμονία, αφυδάτωση και αναπνευστικά προβλήματα. Αλλά και για το εμβόλιο θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες, ειδικά για την επίδραση που θα έχει στις εγκύους. Η εκπρόσωπος του συμβουλίου των Μαιών, δήλωσε ότι δεν πρέπει να εμβολιαστούν «καθώς κάτι τέτοιο θα μεταβάλει τα συστήματα του σώματός τους»
TA NEA.

nonews-news

Δεν υπάρχουν σχόλια: