Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

«Εγγύηση για τη νεολαία» Δέσμη μέτρων για τη μείωση της ανεργίας των νέων πρότεινε η Κομισιόν


Το οικονομικό κόστος της μη ενσωμάτωσης των νέων στην αγορά εργασίας εκτιμάται πως ξεπερνά τα 150 δισ. ευρώ ετησίως
Το οικονομικό κόστος της μη ενσωμάτωσης των νέων στην αγορά εργασίας εκτιμάται πως ξεπερνά τα 150 δισ. ευρώ ετησίως   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Βρυξέλλες, Βέλγιο
Μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων πρότεινε την Τετάρτη η Κομισιόν, αναγνωρίζοντας ότι οι νέοι είναι οι πλέον ευάλωτοι στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας και κινδυνεύουν όλο και περισσότερο να περιθωριοποιηθούν.

Περίπου 5,5 εκατομμύρια νέοι (πάνω από 1 στους 5) δεν μπορούν να βρουν εργασία, ενώ 7,5 εκατομμύρια νέοι ηλικίας 15-24 ετών βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης.

Το οικονομικό κόστος της μη ενσωμάτωσης των νέων στην αγορά εργασίας εκτιμάται πως ξεπερνά τα 150 δισ. ευρώ ετησίως, ήτοι το 1,2% του κοινοτικού ΑΕΠ. Ορισμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Ουγγαρία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Λετονία και η Πολωνία, καταβάλλουν το 2% ή και περισσότερο του ΑΕΠ τους.

Για την αντιμετώπιση των «απαράδεκτων» επιπέδων ανεργίας στους νέους, η Κομισιόν προτείνει την καθιέρωση της «Εγγύησης για τη νεολαία», ενός εργαλείου που αναπτύχθηκε στη Φινλανδία και την Αυστρία, το οποίο θα διασφαλίζει ότι σε όλους τους νέους, έως 25 ετών, θα προσφέρεται μια ποιοτική θέση εργασίας, δυνατότητα συνέχισης της εκπαίδευσης, μαθητεία ή πρακτική άσκηση εντός τεσσάρων μηνών από την ολοκλήρωση του επίσημου προγράμματος σπουδών ή από την απώλεια θέσης εργασίας.

Το εργαλείο αυτό θα χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και η Επιτροπή προτείνει να ενσωματωθεί στις πολιτικές απασχόλησης των κρατών μελών.

Επιπλέον, η Επιτροπή καλεί τα κράτη-μέλη της ΕΕ να καθιερώσουν ισχυρές εταιρικές σχέσεις με τους ενδιαφερόμενους φορείς, να εξασφαλίσουν την έγκαιρη παρέμβαση των υπηρεσιών απασχόλησης και άλλων εταίρων για τη στήριξη των νέων, να λάβουν υποστηρικτικά μέτρα για να καταστεί δυνατή η ένταξη στον κόσμο της εργασίας, να κάνουν πλήρη χρήση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και άλλων διαρθρωτικών ταμείων για το σκοπό αυτό, να αξιολογούν και να βελτιώνουν διαρκώς τα προγράμματα της «Εγγύησης για τη νεολαία» και να εφαρμόζουν τα προγράμματα με ταχύ ρυθμό.

Εξάλλου, προκειμένου να διευκολυνθεί η μετάβαση των νέων από την εκπαίδευση στην εργασία, η Επιτροπή δρομολογεί διαβούλευση των ευρωπαίων κοινωνικών εταίρων σχετικά με ένα ποιοτικό πλαίσιο για τις περιόδους πρακτικής άσκησης, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους νέους να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία υψηλής ποιότητας υπό ασφαλείς συνθήκες.

Επιπλέον, εξαγγέλλει την θέσπιση μιας Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για θέσεις μαθητείας ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα και η προσφορά προγραμμάτων μαθητείας που θα είναι διαθέσιμα μέσω της διάδοσης επιτυχών προγραμμάτων μαθητείας, ανά κράτος μέλος και προτείνει τρόπους για τη μείωση των εμποδίων στην κινητικότητα των νέων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, το ποσοστό ανεργίας των νέων έχει υπερβεί το 25% σε 13 κράτη μέλη, με την Ελλάδα και την Ισπανία να εμφανίζουν ποσοστά άνω του 55% και την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, τη Λετονία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, ποσοστά κοντά ή άνω του 30%.

Επίσης, οι πιθανότητες για ένα νέο άνεργο άνθρωπο να βρει θέση εργασίας είναι χαμηλές: Μόνο το 29,7% των ανθρώπων ηλικίας 15-24 ετών που ήταν άνεργοι το 2010 βρήκε δουλειά το 2011.

Τέλος, η Επιτροπή επισημαίνει ότι η επιδείνωση της κρίσης της αγοράς εργασίας μπορεί να σημαδέψει μεγάλο μέρος μιας ολόκληρης νέας γενιάς, με επιζήμιες συνέπειες για την απασχόληση, την παραγωγικότητα και την κοινωνική συνοχή.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Νέα μεγάλη πηγή χρηματοδότησης Θετικός ο Βρούτσης στην ενίσχυση των Ταμείων με έσοδα από υδρογονανθράκων, λέει το ΠΑΣΟΚ


  (Φωτογραφία:  Reuters )

Αθήνα
Θετικά βλέπει ο υπουργός Εργασίας Γ.Βρούτσης -όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ- την πρόταση νόμου που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος στις 31 Ιουλίου 2012 για τη δημιουργία του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών με έσοδα που θα προκύψουν από την αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Η πρόταση αυτή, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, αποτελεί μια σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία που πρέπει άμεσα να υλοποιηθεί, καθώς σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση τα αναμενόμενα έσοδα του ελληνικού δημοσίου σε βάθος 30ετίας είναι της τάξης των 150 δισ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη ότι σε χώρες με τη γεωλογική δομή της Ελλάδας περίπου το 50% των εσόδων αναλογεί στην χώρα και το υπόλοιπο 50% αναλογεί κατά προσέγγιση σε επενδύσεις και έξοδα λειτουργίας εγκαταστάσεων, καθώς και έσοδα των αναδόχων.

Από τα έσοδα αυτά η διάθεση ενός σημαντικού μέρους τους (άνω του 70%) στα Ασφαλιστικά Ταμεία θα μπορεί να αποτελέσει μια νέα ιδιαίτερα μεγάλη πηγή χρηματοδότησης.

Διαβάστε την πρόταση νόμου
Διαβάστε την επιστολή Βρούτση
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Δηλώσεις στελεχών της Επιχείρησης Αποδεκτή στα υποκαταστήματα της ΔΕΗ η πληρωμή του λογαριασμού χωρίς το χαράτσι


Ήδη το ΣτΕ έχει κρίνει αντισυνταγματική τη διακοπή ρεύματος για μη πληρωμή του τέλους
Ήδη το ΣτΕ έχει κρίνει αντισυνταγματική τη διακοπή ρεύματος για μη πληρωμή του τέλους   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Η διοίκηση της ΔΕΗ ενημέρωσε τα κατά τόπους υποκαταστήματα της επιχείρησης ότι μπορούν να δέχονται την πληρωμή λογαριασμών χωρίς την επιβάρυνση από το τέλος ακινήτων για όσους καταναλωτές το επιθυμούν.

Αυτό ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο αρμόδια στελέχη της επιχείρησης, με αφορμή την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας που έκρινε παράνομη την είσπραξη του τέλους μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

Πρόσθεταν ότι γίνονται συνεννοήσεις με το υπουργείο Οικονομικών για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα καθώς (όπως υποστήριζαν) ο διαχωρισμός του τέλους από τους λογαριασμούς ρεύματος δεν σημαίνει και την κατάργησή του.

Υπενθυμίζεται πως ήδη το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφαση του περασμένου Μαίου είχε κρίνει αντισυνταγματική τη διακοπή ρεύματος για μη πληρωμή του τέλους.

Αντίθετα το ίδιο το τέλος είχε κριθεί κατά πλειοψηφία ότι δεν παραβιάζει το Σύνταγμα.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Όπως συμβαίνει στην Αμερική» Ποινές χωρίς αναστολή για τη φοροδιαφυγή προανήγγειλε ο Γ.Στουρνάρας



Ο κ. Παπούλιας υποδέχεται τον υπουργό Οικονομικών
Ο κ. Παπούλιας υποδέχεται τον υπουργό Οικονομικών   (Φωτογραφία:  Icon Photopress )

Αθήνα
Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έγινε δεκτός το μεσημέρι ο Γ.Στουρνάρας. Στο σύντομο διάλογο μπροστά στις κάμερες ο υπουργός Οικονομικών είπε στον Κ.Παπούλια ότι μελετάται η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τη φοροδιαφυγή.

«Εξετάζουμε, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, το ενδεχόμενο να μην έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα και να οδηγούνται στη φυλακή όσοι θα καταδικάζονται για φοροδιαφυγή, όπως συμβαίνει στην Αμερική» είπε.

Λίγο νωρίτερα ο κ. Παπούλιας τού είχε υπενθυμίσει ότι ο ίδιος είχε δηλώσει να κηρυχθεί η φοροδιαφυγή, ως ιδιώνυμο αδίκημα.

«Πληγή» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τη φοροδιαφυγή και ο κ. Στουρνάρας δεσμεύτηκε ότι όταν τελειώσουν όλες οι εκκρεμότητες με τη δόση, τότε όλο το βάρος θα πέσει εκεί.

Ο κ. Παπούλιας ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών να κοιτάξει, όπως είπε, και το θέμα των οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα.

«Θα συμφωνείτε νομίζω, ότι αυτό θα πρέπει να γίνει εισοδηματικά κριτήρια» αντέτεινε ο κ. Στουρνάρας.

«Βεβαίως συμφωνώ», είπε ο κ. Παπούλιας και ζήτησε να μάθει τι θα γίνει τώρα με την αποχώρηση από την προεδρία του Eurogroup του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που είναι φιλέλληνας όπως σημειώσε.

«Καλό θα ήταν να τον βραβεύσετε» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

Κατά την έξοδό του από το Προεδρικό ο κ. Στουρνάρας ρωτήθηκε για το περίφημο 45% που προκάλεσε αντιδράσεις, λέγοντας ότι είναι σε συνεννόηση με την τρόικα, αλλά και τους κυβερνητικούς εταίρους, ώστε να γίνει το καλύτερο δυνατόν.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι μέσω επιδομάτων από το πρώτο παιδί και όχι μέσω καθορισμού αφορολόγητου θα επιδιώξει το υπουργείο να επιλύσει το ζήτημα που έχει προκύψει.

Προσέθεσε ότι το φορολογικό νομοσχέδιο καταρτίζεται με συνεχή διάλογο «έχοντας ως δεδομένο ότι πρέπει να πετύχουμε», ενώ διευκρίνισε για το αν θα αντιμετωπιστούν με ιδιώνυμο τρόπο όσοι συμπεριλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ, όπως αναφέρθηκε στην συνομιλία του, λίγο πριν, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι «αυτό που εξετάζουμε είναι να αντιμετωπίζονται και από την Δικαιοσύνη όσοι αποδεικνύεται ότι φοροδιαφεύγουν».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠ
Ε

Read more...

Διευρύνονται οι κοινωνικές ανισότητες Μείωση 50% στην αγοραστική δύναμη των μισθωτών την τελευταία διετία



Η φτώχεια επεκτείνεται στην Ελλάδα, καθώς οι μισθοί μειώνονται και αυξάνεται η ανεργία
Η φτώχεια επεκτείνεται στην Ελλάδα, καθώς οι μισθοί μειώνονται και αυξάνεται η ανεργία   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Φθίνουσα πορεία ακολουθούν οι μισθοί στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, καθώς, ο βασικός μισθός κυμαίνεται σε επίπεδα χωρών που βρίσκονται στη δεύτερη ταχύτητα της Ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Μάλτα και η Σλοβενία, ενώ, δείχνει να διολισθαίνει προς τα επίπεδα των χωρών της τρίτης ταχύτητας, όπως οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Κατά την τελευταία διετία, ο μέσος πραγματικός μισθός μειώθηκε από το 84% στο 74% του αντίστοιχου ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ, κατά την ίδια περίοδο η αγοραστική δύναμη του μέσου μισθού έχει μειωθεί κατά 50%.

Ανησυχητικά είναι και τα ευρήματα για το εύρος της φτώχειας στην Ελλάδα. Με βάση τα δεδομένα του 2011, η Ελλάδα παρουσίασε το 2010 το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό φτώχειας στην ΕΕ των 15 (21,4%), μετά την Ισπανία.

Ένας στους δύο Έλληνες βρίσκεται στο όριο της φτώχειας, με ετήσιο εισόδημα μικρότερο από 4.871 ευρώ.

Το ποσοστό των ατόμων που αντιμετώπισαν υλική αποστέρηση το 2011, αυξήθηκε στο 28,4% από 21,8% που ήταν το 2008, ενώ, το ποσοστό φτώχειας των ανέργων αυξήθηκε στο 44,2% το 2010, από 37,9% το 2008.

Ακόμη, το 2011 αυξήθηκε στο 20,1% (από 12% που ήταν το 2008), το ποσοστό του πληθυσμού που δηλώνει ότι υπάρχουν προβλήματα λόγω εγκλημάτων, βίας ή βανδαλισμών στη γειτονιά του.

Στα χαμηλότερα επίπεδα μεταξύ των χωρών της Ευρώπης των 15 βρίσκεται, σύμφωνα με το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, και η αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων επανένταξης ανέργων στην αγορά εργασίας και των προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠ
Ε

Read more...

ΕΡΕΥΝΑ- ΣΟΚ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ Μας έκαναν... Βουλγαρία!



mas-ekanan-voylgaria 
Οι αλλεπάληλες μειώσεις μισθών, η δυσβάσταχτη φορολογία και τα όλο και σκληρότερα μέτρα των κυβερνήσεων για την συγκέντρωση πόρων στα δημόσια ταμεία έχουν οδηγήσει τους έλληνες φορολογούμενους στην εξαθλίωση, ενώ το βιοτικό επίπεδο στη χώρα μας προσομοιάζει με εκείνο της Βουλγαρίας.

Μπορεί η Ελλάδα να άνηκε για πολλά έτη στις ηγετικές και ευημερούσες χώρες των Βαλκανίων, εν καιρώ Μνημονίου ωστόσο μετατρέπεται στην πιο εξαθλιωμένη των βαλκανικών χωρών. Η επιλογή της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου και του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωσταντίνου για την είσοδο της Ελλάδας στο ΔΝΤ και η εν συνεχεία επιβολή σκληρών πολιτικών -με τα εύσημα της τρόικας- στη λογική περικοπών σε μισθούς και συντάξεις αποδεικνύεται «καταπέλτης» για το βιοτικό επίδεδο των πολιτών.

Ο βασικός μισθός, ο μέσος πραγματικός μισθός και το εύρος της φτώχειας στην Ελλάδα ξεπερνούν εν έτει 2012 τα όρια της κοινωνικής και εργασιακής εξαθλίωσης.

Τόσο φθίνουσα είναι η πορεία που ακολουθούν οι μισθοί στη χώρα μας, που σύμφωνα με έρευνατου Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ο βασικός μισθός κυμαίνεται σε επίπεδα χωρών που βρίσκονται στη δεύτερη ταχύτητα της Ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Μάλτα και η Σλοβενία, ενώ, δείχνει να διολισθαίνει προς τα επίπεδα των χωρών της τρίτης ταχύτητας, όπως οι πρώην ανατολικές χώρες και η Βουλγαρία!

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, κατά την τελευταία διετία, ο μέσος πραγματικός μισθός μειώθηκε από το 84% στο 74% του αντίστοιχου ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ, κατά την ίδια περίοδο η αγοραστική δύναμη του μέσου μισθού έχει μειωθεί κατά 50%.

Ανησυχητικά είναι και τα ευρήματα για το εύρος της φτώχειας στην Ελλάδα. Με βάση τα δεδομένα του 2011, η Ελλάδα παρουσίασε το 2010 το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό φτώχειας στην ΕΕ των 15 (21,4%), μετά την Ισπανία. Ένας στους δύο Έλληνες βρίσκεται στο όριο της φτώχειας, με ετήσιο εισόδημα μικρότερο από 4.871 ευρώ. Το ποσοστό των ατόμων που αντιμετώπισαν υλική αποστέρηση το 2011, αυξήθηκε στο 28,4% από 21,8% που ήταν το 2008, ενώ, το ποσοστό φτώχειας των ανέργων αυξήθηκε στο 44,2% το 2010, από 37,9% το 2008.

Ακόμη, το 2011 αυξήθηκε στο 20,1% (από 12% που ήταν το 2008), το ποσοστό του πληθυσμού που δηλώνει ότι υπάρχουν προβλήματα λόγω εγκλημάτων, βίας ή βανδαλισμών στη γειτονιά του.

Στα χαμηλότερα επίπεδα μεταξύ των χωρών της Ευρώπης των 15 βρίσκεται, σύμφωνα με το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, και η αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων επανένταξης ανέργων στην αγορά εργασίας και των προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας.

Τέλος, να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας, σε πρόσφατη συνέντευξη του είχε δηλώσει ότι « η εξίσωση του μέσου εισοδήματος της Βουλγαρίας και της Ελλάδας θα έρθει σε τέσσερα – πέντε χρόνια». Καθότι φαίνεται ούτε καν η δυσοίωνη πρόβλεψή του Σιμεόν Ντιάνκοφ δεν ανταποκρίθηκε στα ευρήματα της σοκαριστικής έρευνας του ΙΝΕ!
http://newpost.gr

Read more...

Ο Λαφαζάνης διαψεύδει ΒΗΜΑ...



 Στη διάψευση της δήλωσης του,  όπως αναγραφόταν στον ΒΗΜΑτοδότη, προχώρησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Η δήλωση που αναφέρεται στο όνομά μου...
στην στήλη ΒΗΜΑτοδότης, είναι εντελώς ανυπόστατη και αποκύημα φαντασίας», απαντά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

 Το εν λόγω δημοσίευμα ανέφερε πως ο κ. Λαφαζάνης φέρεται να απάντησε «να μη βιάζονται γιατί ενίοτε οι κυβερνήσεις δεν σχηματίζονται», όταν στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα του είπε πως προορίζεται για κάποιο ισχυρό υπουργείο, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση...


Read more...

Διεθνής Διαφάνεια: Πρωταθλήτρια της διαφθοράς η Ελλάδα...





Η διαφθορά εξακολουθεί να μαστίζει όλον τον κόσμο και να πλήττει στην ευρωζώνη τις χώρες με τα σημαντικότερα προβλήματα -ειδικά την Ελλάδα και την Ιταλία- των οποίων η θέση υποβαθμίστηκε, τονίζει η οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια στην ετήσια έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η οργάνωση διαπιστώνει πως «η ...διαφθορά εξακολουθεί να μαστίζει τις κοινωνίες σε όλον τον κόσμο» και επισημαίνει το «απογοητευτικό» επίπεδο διαφθοράς στη ζώνη του ευρώ «στις χώρες που πλήττονται περισσότερο» από την οικονομική κρίση.

Η Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International) καταρτίζει πίνακα με 176 χώρες ανάλογα με το επίπεδο διαφθοράς τους, σε μια κλίμακα που αρχίζει από το 0 για την πολύ μεγάλη διαφθορά και φτάνει ως το 100 για την ελάχιστη διαφθορά.

Τη χρονιά αυτή η Ιταλία και η Ελλάδα βρίσκονται στην 72η και την 94η θέση αντίστοιχα με βαθμολογία 42 και 36 μονάδες, υποχωρώντας κατά τρεις και δεκατέσσερις θέσεις από την προηγούμενη κατάταξη, υπογραμμίζει η οργάνωση με έδρα το Βερολίνο.

Η Ιταλία βρίσκεται πλέον στο ίδια επίπεδο με την Τυνησία και η Ελλάδα με την Κολομβία.

Ανάμεσα στις χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση χρέους, η Ιρλανδία (25η), η Ισπανία (30η) και η Πορτογαλία (33η) συγκεντρώνουν βαθμολογία πάνω από 60 μονάδες.

Αντιμετωπίζοντας λιγότερα προβλήματα λόγω κρίσης, η Γερμανία και η Γαλλία βρίσκονται στην 13η και 22η θέση με περισσότερες από 70 μονάδες.

Η Διεθνής Διαφάνεια καλεί για μια ακόμα φορά την Ευρωπαϊκή Ένωση «να εντείνει τις προσπάθειές της για την πρόληψη της διαφθοράς στους δημόσιους οργανισμούς».

Δανία, Φινλανδία και Νέα Ζηλανδία μοιράζονται την πρώτη θέση με 90 μονάδες. Ιαπωνία και Βρετανία βρίσκονται στην 17η θέση, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες στην 19η.

Η Κίνα παραμένει χαμηλά, στην 80η θέση με 39 μονάδες.

Οι περισσότερες από τις χώρες της «Αραβικής Άνοιξης» έχουν βαθμολογία μικρότερη του 40. Αφγανιστάν, Βόρεια Κορέα και Σομαλία βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις του πίνακα μόλις με οκτώ μονάδες.

Η Ρωσία (133η) με μόλις 28 μονάδες θεωρείται από την οργάνωση μια από τις χώρες με το χειρότερο επίπεδο διαφθοράς, αλλά φέτος έχει βελτιώσει την κατάταξή της, ανεβαίνοντας δέκα θέσεις.

Τα δύο τρίτα των 176 χωρών έχουν βαθμολογία κάτω των 50 βαθμών, γεγονός που όπως τονίζει η οργάνωση, «δείχνει την ανάγκη οι δημόσιοι οργανισμοί να αποκτήσουν μεγαλύτερη διαφάνεια».

Ο πίνακας της Διεθνούς Διαφάνειας βασίζεται σε στοιχεία από 13 διεθνείς οργανισμούς, ανάμεσά τους η Παγκόσμια Τράπεζα, ασιατικές και αφρικανικές τράπεζες και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

«Μετά τη χρονιά αυτή που ο αγώνας κατά της διαφθοράς ενισχύθηκε, περιμένουμε από τις κυβερνήσεις να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στην κατάχρηση εξουσίας», υπογραμμίζει η πρόεδρος της οργάνωσης Ουγκέτ Λαμπέλ. «Αν και η κατακραυγή εναντίον των διεφθαρμένων κυβερνήσεων οδήγησε στην απομάκρυνση από την εξουσία αρκετών ηγετών, το επίπεδο δωροδοκίας, κατάχρησης εξουσίας και μυστικών συμφωνιών παραμένει πολύ υψηλό σε ορισμένες χώρες», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Διαφάνεια.

«Οι μεγάλες οικονομικές δυνάμεις πρέπει να δώσουν το παράδειγμα, διασφαλίζοντας πως οι θεσμοί τους είναι απολύτως διαφανείς και οι ηγέτες του υπόλογοι για τις πράξεις τους», δήλωσε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης, Κόμπους ντε Σβαρντ.


BHMA


Read more...

Φουντώνει η κόντρα ΠΑΣΟΚ-Χρυσής Αυγής

Φουντώνει η κόντρα μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της Χρυσής Αυγής μετά την ανακοίνωση της πρωτοβουλίας που αναλαμβάνει η οργάνωση με τίτλο «Γιατροί με σύνορα».
Μάλιστα, η Χρυσή Αυγή, στο πλαίσιο του προγράμματος που αφορά μόνο στην περίθαλψη Ελλήνων, απευθύνει κάλεσμα σε όσους γιατρούς το επιθυμούν να συμβάλλουν στην προσπάθεια.
Έντονη ήταν η αντίδραση της Ιπποκράτους, καθώς σε κοινή ανακοίνωση του Τομέα Υγείας και του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ  χαρακτηρίζεται «αδιανόητο πολιτικά κόμματα να δημιουργούν «Γιατρούς με σύνορα» και μάλιστα να τους διαφημίζουν».

«Η Ιατρική, κατά τον όρκο του Ιπποκράτη, παρέχεται στον άνθρωπο ισότιμα, ανεξάρτητα φυλής, χρώματος ή θρησκείας. Αλίμονο αν υπάρξουν γιατροί πάνω στη γη που θα αρνηθούν να εξετάσουν ή να θεραπεύσουν οποιονδήποτε άνθρωπο, γιατί απλούστατα δεν θα είναι άνθρωποι οι ίδιοι οι γιατροί», επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ.
«Άλλωστε γι’ αυτό υπάρχουν και οι Γιατροί χωρίς σύνορα. Οι γιατροί με σύνορα δεν είναι γιατροί. Είναι αδιανόητο σήμερα, πολιτικά κόμματα να δημιουργούν «Γιατρούς με σύνορα» και μάλιστα να τους διαφημίζουν. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα δυστυχώς η Χρυσή Αυγή», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
enikos.gr

Read more...

Νέα πρόκληση από Αλβανικό κόμμα

Το συγκυβερνών κόμμα των τσάμηδων χαιρέτησε μέσω ανακοίνωσης την πρόταση του αλβανού πρωθυπουργού, Σαλί Μπερίσα, να δώσει την αλβανική υπηκοότητα σε όλους τους Αλβανούς όπου και αν βρίσκονται.

«Μια τέτοια πρόταση είχε κάνει πριν από τρία χρόνια το PDIU. Η πρόταση αυτή, κατά την κρίση μας είναι ένα βήμα προς την εθνική επανένωση των Αλβανών και θα βρει την ισχυρή στήριξη των βουλευτών του PDIU», αναφέρει σε ανακοίνωση του το κόμμα των τσάμηδων. 
«Θεωρούμε πως έχει έρθει η ώρα το κίνημα για εθνική επανένωση, να περάσει το στάδιο του φολκλορισμού και να θεσμοθετηθεί» συνεχίζει η ανακοίνωση.
«Για το PDIU τέτοιες νομικές και πολιτικές πρωτοβουλίες για αυτή την εθνική φιλοδοξία, θα πρέπει να είναι συνεχής και ενταγμένες σε ένα καλομελετημένο πανεθνικό σχέδιο» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος των τσάμηδων PDIU.
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα ετοιμάσει νόμο για τη χορήγηση ιθαγένειας σε όλους τους Αλβανούς, όπου κι αν ζουν, στο πλαίσιο αυτού που χαρακτήρισε ως «πλατφόρμα εθνικής επανένωσης». Ο Αλβανός πρωθυπουργός εξέφρασε, μάλιστα, την πεποίθηση ότι η πλατφόρμα αυτή «θα παρέχει τελική λύση στο αλβανικό ζήτημα στα Βαλκάνια».

Πηγή:aftonomi.gr
enikos.gr

Read more...

ΙΚΑ:Να μην απολυθούν οι επιτυχόντες

Να μην απολυθούν οι περίπου 450 επιτυχόντες του ΑΣΕΠ ζητά με υπόμνημά του το ΙΚΑ, προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση η διοίκηση του ιδρύματος αποφάσισε να μην εφαρμόσει την απόφαση του Εφετείου και να ασκήσει έφεση.

Σε ανακοίνωση του η δίοικηση του ΙΚΑ, τονίζει ότι για το πρόβλημα που έχει ανακύψει στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μετά την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, η οποία ακυρώνει τις προσλήψεις 445 διοικητικών και οικονομικών υπαλλήλων, οι οποίες διενεργήθηκαν σε εφαρμογή του άρθρου 12 του Ν. 3899/2010, η Διοίκηση του Ιδρύματος, στόχος είναι η προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος με τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των Υπηρεσιών του και την απρόσκοπτη καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων και των συντάξεων μηνός Ιανουαρίου στις προβλεπόμενες ημερομηνίες.
Στο πλαίσιο αυτό,  με υπόμνημά της που υπεβλήθη στις 4/12 ζητά από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης την κατάθεση στη Βουλή των Ελλήνων νομοθετικής διάταξης, η οποία να διασφαλίζει τη μη απομάκρυνση των 445 διοικητικών και οικονομικών υπαλλήλων της σειράς 9Κ του ΑΣΕΠ και την άμεση πρόσληψη στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του συνόλου των 883 επιτυχόντων στο διαγωνισμό της 8Κ του ΑΣΕΠ.
"Στο υπόμνημα που υπεβλήθη τεκμηριώνεται απόλυτα η επιτακτική ανάγκη για τη μερική έστω κάλυψη των 2.138 κενών οργανικών θέσεων του Ιδρύματος και επιβεβαιώνεται η ύπαρξη πρόβλεψης των αντίστοιχων δαπανών μισθοδοσίας η οποία έχει κατοχυρωθεί στον Προϋπολογισμό του 2012 σε αντίστοιχους ΚΑΕ", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Τεκμηριώνεται επίσης η θέση της Διοίκησης ότι η ένταξη των 883 επιτυχόντων του διαγωνισμού 8Κ του ΑΣΕΠ και η μη απομάκρυνση των 445 υπαλλήλων της 9Κ του ΑΣΕΠ συνδέονται απόλυτα με την επιτέλεση των πρόσθετων έργων που έχουν ανατεθεί στο Ίδρυμα και αφορούν:
-          στην πιστοποίηση της αναπηρίας μέσω των ΚΕΠΑ για το σύνολο των πολιτών που διαμένουν στη χώρα εκτός των ενστόλων,
-         στην εφαρμογή του προγράμματος «Φροντίδα στο Σπίτι» με την ευθύνη του Ιδρύματος από το 2013,
-         στην υλοποίηση της δέσμευσης που έχει αναλάβει η χώρα στο πλαίσιο του Μνημονίου για τη διενέργεια από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του έργου της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών και όλων των υπόλοιπων κύριων και επικουρικών ταμείων σύνταξης από την 1/7/2013.

Τέλοςο, η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ "χωρίς να παραβλέπει την ευθύνη της για την τήρηση των νόμων αλλά και την επιτέλεση του χρέους της για τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος", όπως σημειώνεται, αποφάσισε:

"Προκειμένου να δοθεί ο εύλογος χρόνος στην Κυβέρνηση να σχεδιάσει και να επεξεργαστεί το πλαίσιο της αιτούμενης νομοθετικής διάταξης και να προβεί στις αναγκαίες διευθετήσεις με την Τρόικα δεν ενεργοποιεί τις αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου οι οποίες της κοινοποιήθηκαν στις 4/12/2012 και ασκεί έφεση κατά της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου".

Read more...

Η Deutsche Bank "βλέπει" το φυσικό αέριο

Κοιτάσματα φυσικού αερίου αξίας 427 δισεκατομμυρίων ευρώ «βλέπει» η Deutsche Bank. Το δε οικονομικό όφελος για το ελληνικό δημόσιο, εκτιμάται στην έκθεση της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, ότι ανέρχεται στα 214 δισεκατομμύρια ευρώ ή στο 107% του ΑΕΠ, ενώ τονίζει ότι εάν επαληθευθούν αυτά τα μεγέθη, η Ελλάδα θα αναδειχθεί στην 15η παγκοσμίως, χώρα-παραγωγό φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της DB, το παραπάνω ποσό θα αρχίσει να εισρέει το 2020 –περίοδο κατά την οποία έχει τεθεί ο στόχος μείωσης του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ.
Σε εξέλιξη είναι παράλληλα σεισμολογικές έρευνες της νορβηγικής εταιρίας PGS στις περιοχές του Ιονίου πελάγους και νότια της Κρήτης.
Μετρημένη, χαρακτηρίζει ωστόσο την εν λόγω έκθεση της DB, ο Ηλίας Κωνοφάγος, πρώην γενικός διευθυντής έρευνας και παραγωγής πετρελαίου στα Ελληνικά Πετρέλαια, ο οποίος δίνει 50% πιθανότητα το όφελος από τα συγκεκριμένα κοιτάσματα να ανέρχεται σα 270 δισεκ. ευρώ. νούμερο – για το οποίο όπως χαρακτηριστικά αναφέρει- είναι ενήμερος και ο πρωθυπουργός.
«Η πιθανότητα να μην υπάρχει τίποτα είναι μόλις 2%, ενώ με 50% πιθανότητα, μπορείτε να βρείτε 20 δισεκ. βαρέλια νότια της Κρήτης. Το Αιγαίο πέλαγος υπολογίζεται περίπου στο 1,5 δισεκ. βαρέλια ισοδύναμα πετρελαίου και το Ιόνιο πέλαγος περίπου στα 2 δισεκ. αντίστοιχα βαρέλια» ανέφερε στο Real FM.
«Πρέπει να αξιοποιήσουμε άμεσα τον φυσικό μας πλούτο καθώς τα πραγματικά μεγέθη είναι πολύ μεγαλύτερα» εκτιμά από την πλευρά του ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Αβραάμ Ζελιλίδης, μιλώντας στον Real FM.
«Ήμουν τον Σεπτέμβριο σε ένα παγκόσμιο συνέδριο στην Αυστρία όπου με προσέγγισαν μετά την ομιλία μου για το overview της Ελλάδας, κάποιες εταιρίες. Μία από αυτές ήταν η γερμανική. Τους είπα ακριβώς αυτό που γράφει και η Deutsche Bank, δηλαδή, ‘πιέστε τη δική σας κυβέρνηση γιατί έχετε συμφέροντα  για την περιοχή, προκείμενου να πιέσουν τη δική μας κυβέρνηση να προχωρήσει'. Δυστυχώς οι δικοί μας πολιτικοί είναι κοντόφθαλμοι.
Η Ευρώπη θα παγώσει τα επόμενα 50 χρόνια αν δεν βρεθούν καινούργιες ενεργειακές πηγές. Οι αγωγοί της Ρωσίας δεν θα φθάνουν. Τα κοιτάσματα της Βόρειας Αφρικής  δεν επαρκούν. Πρέπει να βρούμε καινούργιες πηγές. Οι καινούργιες πηγές είναι στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο» αναφέρει.

Read more...

Νέα εγκύκλιος για συνταξιούχους

Ρεπορτάζ: Μαυρούλη Αργυρώ

 Οδηγίες για την απασχόληση των συνταξιούχων δίνει εγκύκλιος του υπουργείου εργασίας. Ειδικότερα παρέχεται η δυνατότητα στους συνταξιούχους να αναγνωρίσουν το χρόνο της απασχόλησης τους για την προσαύξηση της σύνταξης τους. Όπως σημειώνεται στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ δεν υπάγονται πρόσωπα που μετά τη συνταξιοδότησή τους από το Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ. ή οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης εξακολουθούν να απασχολούνται και ασφαλίζονται υποχρεωτικά για τον κλάδο συντάξεων στο ΙΚΑ ή άλλο φορέα κύριας ασφάλισης μισθωτών, συνταξιούχοι ταμείων ή κλάδων επικουρικής ασφάλισης, καθώς και πρόσωπα που λόγω παράλληλης κύριας ασφάλισής τους ή πολλαπλής απασχόλησής τους υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση και άλλου κλαδικού επικουρικού ταμείου. Τυχόν καταβληθείσες εισφορές στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ για την ασφάλιση των ως άνω προσώπων επιστρέφονται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 8 του άρθρου 27 του α.ν. 1846/1951”. «Σε περίπτωση απασχόλησης συνταξιούχου λόγω γήρατος ή θανάτου, χωρίς αναστολή της σύνταξης, ο αντίστοιχος χρόνος ασφάλισης δεν λαμβάνεται υπόψη για την προσαύξηση της σύνταξης ή για τη θεμελίωση νέου συνταξιοδοτικού δικαιώματος από άλλο φορέα». Η ισχύς των διατάξεων του άρθρου αυτού αρχίζει από 5/1/2001 και αφορά όσους συντ/χους λόγω γήρατος ή θανάτου φορέων κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας αναλαμβάνουν εργασία από την ημερομηνία αυτή και εφεξής (σύμφωνα με τις παρ. 1 και 10 του άρθρου 63 του ίδιου νόμου). Οι ανωτέρω διατάξεις αντικαταστάθηκαν από το αρ. 16 Ν.3863/2010. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του νόμου αυτού, «ο συνταξιούχος που αναλαμβάνει εργασία ή αυτοαπασχολείται μπορεί να χρησιμοποιήσει το χρόνο ασφάλισης κατά το διάστημα της αναστολής, ή περικοπής της σύνταξης, ή της καταβολής προσαυξημένων ή μη ασφαλιστικών εισφορών, για την προσαύξηση της σύνταξης από τον φορέα που συνταξιοδοτείται, ή για τη θεμελίωση νέου συνταξιοδοτικού δικαιώματος από άλλο φορέα, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις περί διπλοσυνταξιούχων». Οι νέες διατάξεις εφαρμόζονται σε συνταξιούχους λόγω γήρατος φορέων κύριας ασφάλισης που αναλαμβάνουν εργασία ( παρ. 1 αρ. 16) ή αυτοαπασχολούνται (παρ. 2 αρ. 16) από 15/7/2010, ήτοι από τη δημοσίευση του Ν.3863/2010. Όσοι συνταξιούχοι έχουν ήδη αναλάβει εργασία ή αυτοαπασχολούνται και έως την ισχύ του παρόντος νόμου δεν καταλαμβάνονταν από τις διατάξεις του άρθρου 63 του ν. 2676/1999, όπως ίσχυαν έως την αντικατάστασή του με το παρόν άρθρο, οι ανωτέρω διατάξεις εφαρμόζονται από 1.1.2013. Οι διατάξεις του άρθρου 63 του Ν.2676/1999, όπως αυτό ίσχυε έως την αντικατάστασή του με το παρόν, εξακολουθούν να ισχύουν έως 31.12.2012 για όσους συνταξιούχους είχαν ήδη υπαχθεί σε αυτές έως την έναρξη ισχύος του παρόντος. Από 1.1.2013 εφαρμόζονται και στην περίπτωση αυτή οι διατάξεις του παρόντος άρθρου, καταργούμενης κάθε αντίθετης διάταξης. Συμπερασματικά: 1) Όσοι συντ/χοι λόγω γήρατος ή θανάτου φορέων κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας αναλαμβάνουν εργασία από 5/1/2001 και καταλαμβάνονται από τις διατάξεις του άρθρου 63 του Ν.2676/1999, θα πρέπει να αναστείλουν ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, την καταβολή των συντάξεών τους, κύριων και επικουρικών, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν τον χρόνο της απασχόλησής τους για την προσαύξηση της σύνταξής τους ή για θεμελίωση νέου συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Και όσοι συντ/χοι καταλαμβάνονται από τις διατάξεις του άρθρου 63 Ν.2676/1999 και έχουν ήδη υπαχθεί σε αυτές έως 15/7/2010, οι διατάξεις αυτές θα εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι 31/12/2012. 2) Όσοι συντ/χοι λόγω γήρατος φορέων κύριας ασφάλισης αναλαμβάνουν εργασία ή αυτοαπασχολούνται από 15/7/2010 και εφεξής, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το χρόνο ασφάλισης κατά το διάστημα της αναστολής, ή περικοπής της σύνταξης, ή της καταβολής προσαυξημένων ή μη ασφαλιστικών εισφορών, (ανάλογα τι απαιτείται σε κάθε περίπτωση) για την προσαύξηση της σύνταξης από τον φορέα που συνταξιοδοτείται, ή για τη θεμελίωση νέου συνταξιοδοτικού δικαιώματος από άλλο φορέα. Επίσης από 1/1/2013 και εφεξής εφαρμόζονται σε όλους τους απασχολούμενους συντ/χους (πλην των ρητά οριζομένων εξαιρέσεων) είτε αυτοί καταλαμβάνονταν έως 15/7/2010 από τις διατάξεις του αρ. 63 του Ν.2676/1999 είτε δεν είχαν υπαχθεί σε αυτές. Παραδείγματα α) Συνταξιούχος του ΝΑΤ, που λαμβάνει και επικουρική σύνταξη από το ΝΑΤ-ΚΕΑΝ από 1/1/2006 και αναλαμβάνει εργασία από 1/1/2007, ενώ δεν καταλαμβάνεται από τις διατάξεις του άρθρου 63 του Ν.2676/1999, καθώς το ΝΑΤ δεν ανήκει στους φορείς κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας, και ο χρόνος απασχόλησής του είναι συντάξιμος χωρίς να απαιτείται αναστολή καταβολής της σύνταξής του, από 1/1/2013 θα ισχύσουν οι νέες διατάξεις του αρ. 16 του Ν.3863/2010 και ο χρόνος απασχόλησής του από 1/1/2013 και εφεξής θα είναι συντάξιμος υπό προϋποθέσεις (ηλικία, είδος απασχόλησης κλπ. με βάση τα οποία απαιτείται ανάλογα αναστολή ή περικοπή της σύνταξης ή καταβολή προσαυξημένων εισφορών). β) Συνταξιούχος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜαπό 1/1/2011, που λάμβανε επικουρική σύνταξη από το ΤΕΑΥΦΕ από 1/1/2002 χωρίς αναστολή σύνταξης και ζητά να της χορηγηθεί σύνταξη ΕΤΕΑΜ χρησιμοποιώντας το χρόνο της απασχόλησής της για το διάστημα από 1/1/2003 έως 31/12/2010, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το χρόνο αυτό ως συντάξιμο, επειδή η συντ/χος καταλαμβάνεται από τις διατάξεις του άρθρου 63 του Ν.2676/1999 και έπρεπε να γίνει αναστολή καταβολής της επικουρικής της σύνταξης. Αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ούτε το χρόνο απασχόλησης από 15/7/2010, αφού για όσους καταλαμβάνονταν από τις διατάξεις του άρθρου 63 του Ν.2676/1999, εξακολουθούν να ισχύουν αυτές μέχρι 31/12/2012. γ) Συνταξιούχος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜαπό 1/1/2010, χωρίς να έχει δικαιωθεί επικουρικής συντάξεως, η οποία αναλαμβάνει εργασία από 1/1/2011, μπορεί να χρησιμοποιήσει το χρόνο απασχόλησής της ως συντάξιμο για το ΕΤΕΑΜ, χωρίς να απαιτείται αναστολή, περικοπή κλπ. της κύριας σύνταξης, όπως προβλέπουν οι διατάξεις του αρ. 16 του Ν.3863/2010, αφού δεν ελάμβανε επικουρική σύνταξη. Πηγή: real.grenikos.gr

Read more...

Μετά το δικαστικό «φρένο» στην είσπραξη του τέλους από τη ΔΕΗ Η κυβέρνηση αποφασίζει για το χαράτσι

Η δικαστική απόφαση που ουσιαστικά εμποδίζει τη ΔΕΗ να εισπράττει με τους λογαριασμούς ρεύματος και το χαράτσι για τα ακίνητα δεν έχει ακόμη καθαρογραφεί, ήταν η πρώτη αντίδραση από στέλεχος της εταιρείας, που κλήθηκε να σχολιάσει την περίφημη απόφαση. Η εταιρεία, προσθέτει ο ίδιος, πρέπει να συμμορφώνεται στους νόμους και θα πρέπει να περιμένει να δει τόσο τις αποφάσεις των δικαστηρίων όσο και τις αποφάσεις των συναρμόδιων υπουργείων για το θέμα.

Είναι αλήθεια πάντως ότι η δικαστική απόφαση μόνο αρνητικά αισθήματα δεν προκάλεσε στους ανθρώπους της εταιρείας, παρά το γεγονός ότι το λεγόμενο χαράτσι φεύγει από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ το 2013 και απομένει η είσπραξη μόνο κάποιων τελευταίων δόσεων του 2012. Άλλωστε το ΕΕΤΗΔΕ ευθύνεται για την παρολίγο χρεωκοπία της επιχείρησης στις αρχές του 2012, όταν δόθηκε η εντολή να παγώσουν οι αποκοπές, με αποτέλεσμα οι απλήρωτοι λογαριασμοί να φτάσουν το 1,2 δισ.

Αλλά και μετά τη μερική εξομάλυνση της κατάστασης, η δικαστική απόφαση φαίνεται ότι ανοίγει το δρόμο και για μια άλλη εξέλιξη –για την οποία μάλιστα προϊδέασε και η σχετική εισήγηση της ΡΑΕ για τις αλλαγές στην αγορά ηλεκτρισμού: την απεμπλοκή των λογαριασμών του ρεύματος από την υποχρέωση είσπραξης τελών και εισφορών υπέρ τρίτων. Θυμίζουμε  ότι σύμφωνα με την εισήγηση της ΡΑΕ, θα πρέπει να αποσυνδεθεί η είσπραξη των τελών αυτών (δημοτικός φόρος, δημοτικά τέλη, ΕΕΤΗΔΕ, ΕΡΤ, ΔΕΤΕ κλπ) από την απειλή διακοπής της ηλεκτροδότησης. Με απλά λόγια εάν κάποιος πληρώνει το ρεύμα του αλλά αφήνει απλήρωτη την ΕΡΤ και το Δήμο, προτείνεται η ΔΕΗ να μην του κόβει το ρεύμα. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η απόφαση που εκδόθηκε για το ΕΕΤΗΔΕ πάει ένα βήμα παραπέρα και αποτελεί σημαντικό όπλο - επιχείρημα της εταιρείας στη μάχη για την «αποφορολόγηση» των λογαριασμών ρεύματος. Έτσι δεν αποκλείεται πολύ σύντομα να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις στην κατεύθυνση αυτή. Και εκεί που συζητάμε για αυξήσεις στο ρεύμα, να υπάρξει αποφορολόγηση των λογαριασμών σε τέτοιο βαθμό, που το τελικό συνολικό κόστος να είναι περιορισμένο. Κάπως έτσι λοιπόν εξηγείται το ανεπίσημο σχόλιο ανθρώπου της ΔΕΗ που είπε στο Capital.gr μεταξύ σοβαρού και αστείου για την απόφαση του δικαστηρίου, «να φύγει από πάνω μας»...

 

Πηγή Capital.gr http://www.capital.gr/News.asp?id=1681950

Πηγή:www.capital.gr

Read more...

31,5 δισ. € Ελλήνων στην Ελβετία

Στα 31,5 δισ. ευρώ υπολογίζει τις καταθέσεις των Ελλήνων στην Ελβετία ο Σαντάλ Μπουρκουέν, εκπρόσωπος Τύπου της Ενωσης Ιδιωτικών Τραπεζών (Private Banks Association) της Ελβετίας, κατά την παρουσίαση της εικόνας των ελβετικών τραπεζών στη Γενεύη.
Ο κ. Μπουρκουέν τόνισε ότι, από τα περίπου 3,5 τρισ. ευρώ καταθέσεων που διατηρούν οι Ευρωπαίοι έξω από τη χώρα καταγωγής τους, το 1,05 τρισ. ευρώ βρίσκεται στις τράπεζες της Ελβετίας, 1,325 τρισ. σε τράπεζες του Λουξεμβούργου, 722 δισ. ευρώ σε τράπεζες της Αγγλίας στα Channel Islands και το Δουβλίνο, 144 δισ. ευρώ στον Παναμά και τις άλλες χώρες της Καραϊβικής, 119 δισ. ευρώ στις ΗΠΑ και 99 δισ. ευρώ στη Σιγκαπούρη.

Πηγή: naftemporiki.gr

Read more...

«Φαίνεται να πετυχαίνουμε» Τα μέτρα που έχουν ληφθεί προς το παρόν φτάνουν, είπε ο Γιάννης Στουρνάρας



Αν δεν υπήρχε συμφωνία στο Eurogroup, η Ελλάδα θα κατέρρεε, τονίζει ο Γ.Στουρνάρας
Αν δεν υπήρχε συμφωνία στο Eurogroup, η Ελλάδα θα κατέρρεε, τονίζει ο Γ.Στουρνάρας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Προς το παρόν τα μέτρα που έχουν ληφθεί φτάνουν, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, τονίζοντας πως εάν επιτευχθούν οι στόχοι δεν θα υπάρξουν επιπλέον μέτρα εντός του 2013.

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός, ωστόσο, είπε ότι «αν νερώσουμε το κρασί μας για παράδειγμα στο θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης, θα υπάρξει πίεση για παραπάνω μέτρα».

Ο κ.Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η εκταμίευση της επόμενης δόσης θα εξαρτηθεί από την επιτυχία του προγράμματος επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων και παρέπεμψε για τις τελικές αποφάσεις στην επόμενη Σύνοδο.

Ξεκαθάρισε ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι εθελοντική, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται να δοθεί πολιτική εντολή για τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία θα κρίνουν ανεξάρτητα εάν επιθυμούν να συμμετέχουν.

Αναφερόμενος στο πρόσφατο Eurogroup, τόνισε πως αν δεν υπήρχε συμφωνία, η Ελλάδα θα κατέρρεε πλήρως και θα αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα με τις τράπεζες, τα τρόφιμα και τα φάρμακα.

Ο κ.Στουρνάρας τόνισε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία και δηλώνει ευχαριστημένος, αν και το πρόγραμμα -όπως δηλώνει- είναι εμπροσθοβαρές, κάτι το οποίο δεν επιθυμούσε.

«Προς το παρόν φαίνεται να πετυχαίνουμε» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη να διαφυλαχθούν όσα έχει πετύχει η κυβέρνηση μέχρι σήμερα.

«Πιστεύω στην ιστορία καθώς έχει υποδείξει ότι τα πράγματα εξελίσσονται ορθολογικά. Δεν πρέπει να διακυβεύουμε την επιτυχία, γυρίσαμε τον κάβο αλλά δεν έχουμε βγει από φουρτούνα», τόνισε.
Newsroom ΔΟ
Λ

Read more...

Πράσινο φως για την καταβολή του εφάπαξ..



Πράσινο φως για την καταβολή του εφάπαξ στους συνταξιούχους του Δημοσίου έδωσαν τα συναρμόδια υπουργεία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ... πληροφορίες, από τα χρήματα της πρώτης δόσης, θα διατεθεί το πόσο των 1,4 δισ. ευρώ στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσιών υπαλλήλων, το Μετοχικό Ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων θα απορροφήσει 62 εκατ., το Ταμείο Πρόνοιας Προσωπικού της ΔΕΗ 150 εκατ. και ο λογαριασμός πρόνοιας των υπαλλήλων του ΙΚΑ 33 εκατ. ευρώ.

Όπως επίσης προβλέπεται, θα καταβάλλονται 3.500 με 4.000 εφάπαξ το μήνα από τις 50.000 αιτήσεις που εκκρεμούν και αυτό θα επιτευχθεί με ενίσχυση των στελεχών των υπηρεσιών ώστε να αντεπεξέλθουν ταχύτερα στην απονομή των εφάπαξ (ήδη ενισχύθηκαν υπηρεσίες με 25 άτομα).

Στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα στο 2013 να διατεθούν 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ για να καταβληθεί το βοήθημα συνολικά σε 40.228 άτομα.

Το εφάπαξ που καταβάλλεται στους δημοσίους υπαλλήλους είναι μειωμένο κατά 38,13%, μετά τις περικοπές που έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο.

Οι απώλειες φτάνουν ως και τις 23.000 ευρώ με μεγάλους χαμένους όσους έχουν πολλά έτη υπηρεσίας στις κατηγορίες Τεχνολογικής και Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.


Read more...

Καταμέτρηση δυνάμεων Τακτική πρόληψης νέων αποχωρήσεων από το ΠΑΣΟΚ


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Σε διερεύνηση προθέσεων για το ενδεχόμενο αποχώρησης άλλων βουλευτών προς την Κίνηση του Ανδρέα Λοβέρδου, ΡΙΚΣΣΥ, προχώρησε το ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, από την πρόχειρη «έρευνα» προκύπτει ότι δεν υπάρχουν μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ πρόθυμα να αποχωρήσουν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, έγιναν τηλεφωνήματα στους εναπομείναντες βουλευτές, με το πρόσχημα ότι πρέπει να καλυφθούν τα οργανωτικά κενά στις επιτροπές της Βουλής που έμειναν «ορφανές» από εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ μετά τις πρόσφατες διαγραφές και αποχωρήσεις.

Από τα τηλεφωνήματα και τις επαφές εκτιμήθηκε ότι δεν υπάρχουν πρόθυμοι, τουλάχιστον για την ώρα, να ακολουθήσουν τον Ανδρέα Λοβέρδο στο εγχείρημά του.

Βεβαίως, στην Ιπποκράτους πιστεύουν ότι εάν υπάρχει τέτοια πιθανότητα επικεντρώνεται στο πρόσωπο του βουλευτή Χρήστου Αηδόνη, που διατηρεί πολιτική φιλία με τον πρώην υπουργό,  στόσο λόγω μιας απρογραμμάτιστης επέμβασης στην οποία υποβλήθηκε ο βουλευτής δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία με τον ίδιο.

Ο ίδιος πάντως (που διετέλεσε υφυπουργός στο υπουργείο Υγείας) όσες φορές μίλησε το τελευταίο διάστημα στις συνεδριάσεις των οργάνων παρά την κριτική που άσκησε δεν υπονόησε ότι προτίθεται να αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Απεταξάμην το 45% Σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον Γ.Στουρνάρα για το φορολογικό



Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται πληθώρα σεναρίων για την ελάφρυνση των τρίτεκνων και πολύτεκνων
Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται πληθώρα σεναρίων για την ελάφρυνση των τρίτεκνων και πολύτεκνων   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Μετά την αποκήρυξη της ιδέας του φόρου 45% για τα εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ από τον πρωθυπουργό και τη διαβεβαίωση του υπουργού Οικονομικών ότι δεν υπάρχει πρόταση για 45%, η κυβέρνηση αναζητά τη βάση πάνω στην οποία θα χτίσει την βελτιωμένη πρότασή της για το φορολογικό. Ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί σήμερα, Τετάρτη, με τον Γιάννη Στουρνάρα, πριν το σχέδιο τεθεί υπόψη των κυβερνητικών εταίρων.
Mιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, o πρωθυπουργός έδωσε οριστικό τέλος στα σενάρια για φόρο 45% στα εισοδήματα πάνω από 26.000 ευρώ, λέγοντας: «Είναι έξω από τις θέσεις μου. Είναι αντίθετο με τις ιδέες μου. Είμαι με τη μεσαία τάξη. Όχι εναντίον της» είπε χαρακτηριστικά, ενώ υποστήριξε πως όσοι έχουν εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ, με το νέο σύστημα θα έχουν ελάφρυνση».
Λίγες ώρες αργότερα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο υπουργός Οικονομικών που ρωτήθηκε για το θέμα δήλωσε πως δεν υπάρχει πρόταση για φορολογικό συντελεστή 45%.
Επιπλέον, για το θέμα της φοροαπαλλαγής για τα παιδιά, σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να προσαρμόσει το φορολογικό σύστημα στα πρότυπα των συστήματα προηγμένων χωρών, τονίζοντας πως οι κοινωνικές δαπάνες στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.
Η τροποποίηση που επιχειρείται στο επίδομα τέκνων δεν είναι άδικη, προσπαθεί να δημιουργήσει στο εξής πιο στοχευμένα επιδόματα, υποστήριξε.
Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου επισήμανε ότι «τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων μέχρι 25.000 ετησίως, θα έχουν φορολογική ελάφρυνση με τους νέους συντελεστές. Κι αυτό αφορά όσους παίρνουν ονομαστικά ως 2.500 χιλιάδες το μήνα, δηλαδή την πλειονότητα μισθωτών και συνταξιούχων».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών, για να λύσουν τον γρίφο, δηλαδή να βρεθούν μέτρα για την ελάφρυνση των φορολογούμενων, με την ενίσχυση των τρίτεκνων και πολύτεκνων, διατηρώντας παράλληλα το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα με εκείνο που είχαν τα μέτρα που απορρίφθηκαν.
Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται πληθώρα σεναρίων για να περιορίσει τις υπέρμετρες επιβαρύνσεις σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.
Το βελτιωμένο σχέδιο θα τεθεί υπόψη των κυβερνητικών εταίρων, κατά τη συνάντηση που θα έχει ο Γ.Στουρνάρας με τους εκπροσώπους των κομμάτων την Πέμπτη. Ήδη, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν θέσει «κόκκινες γραμμές» για το φορολογικό νομοσχέδιο.
Η τελική πρόταση θα καταλήξει στο τραπέζι της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, στα τέλη της εβδομάδας, για να ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις.
Newsroom ΔΟ
Λ

Read more...

Παρακάμπτουν τις αντιδράσεις Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα προχωρήσει η διαθεσιμότητα στο Δημόσιο


Ο υπουργός Αντώνης Μανιτάκης
Ο υπουργός Αντώνης Μανιτάκης   (Φωτογραφία:  Fosphotos )

Αθήνα
Η διαθεσιμότητα στο Δημόσιο μπαίνει στην τελική ευθεία, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία έχει υπογραφεί, σύμφωνα με πληροφορίες, από όλα τα μέλη της κυβέρνησης, παρακάμπτοντας έτσι τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στους δήμους και την άρνηση ορισμένων δημάρχων να αποστείλουν στοιχεία υπαλλήλων που θα ενταχθούν στο καθεστώς της διαθεσιμότητας.

Ουσιαστικά πρόκειται για τη συνέχεια της προειδοποίησης που είχε απευθύνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με εγκύκλιό του, στην οποία τόνιζε ότι θα χρησιμοποιήσει τα στοιχεία της απογραφής, σε περίπτωση που δεν δοθούν τα στοιχεία από τους δήμους.

Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα βγει σε διαθεσιμότητα το σύνολο των υπαλλήλων αορίστου χρόνου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των κλάδων Διοικητικού, των φορέων που δεν έχουν δώσει λίστες.

Ως εκ τούτου οι υπάλληλοι αυτοί θα βγουν σε πρώτη φάση στη διαθεσιμότητα και θα μειωθεί ο μισθός τους κατά 25 % και εν συνεχεία, όταν θα οριστικοποιηθούν τα στοιχεία για όσους πράγματι εντάσσονται σε διαθεσιμότητα, θα λάβουν αναδρομικά το σύνολο των μισθών τους.

Πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης διευκρινίζουν δε, ότι επειδή η απογραφή συνδέεται με την αρχή πληρωμής στο Δημόσιο, η μη αποστολή των στοιχείων από τις διευθύνσεις προσωπικού μπορεί να στερήσει τη μισθοδοσία και όσων εξαιρούνται από τη διαθεσιμότητα. Σημειώνουν, επίσης, ότι η αρχή πληρωμών στο Δημόσιο ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών.

Όπως είναι γνωστό οι 2.000 υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα (πάνω από 700 υπολογίζονται οι επίορκοι που αναμένεται να τεθούν άμεσα σε αυτοδίκαιη αργία) δεν θα απολυθούν αλλά θα μετακινηθούν σε υπηρεσίες αιχμής, εκεί που υπάρχει άμεση και μεγάλη ανάγκη προσωπικού, όπως στα ασφαλιστικά ταμεία, την Υγεία, την Παιδεία και την αστυνομία.

Από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αλλά και διά στόματος του υπουργού Αντώνη Μανιτάκη, το θέμα της κινητικότητας στο δημόσιο δεν είναι απαίτηση της τρόικας, αλλά ανάγκη για να λειτουργήσει εύρυθμα το Δημόσιο, μετά τον τεράστιο αριθμό συνταξιοδοτήσεων και την απαγόρευση προσλήψεων.

Επιπροσθέτως, κατά τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης η διαδικασία αυτή πρέπει να καθιερωθεί στο Δημόσιο και ο δημόσιος υπάλληλος πρέπει να εργάζεται εκεί που έχει ανάγκη το κράτος και όχι εκεί που αρχικά διορίστηκε.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...