Κοιτάσματα φυσικού αερίου αξίας 427 δισεκατομμυρίων ευρώ «βλέπει» η Deutsche Bank. Το δε οικονομικό όφελος για το ελληνικό δημόσιο, εκτιμάται στην έκθεση της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, ότι ανέρχεται στα 214 δισεκατομμύρια ευρώ ή στο 107% του ΑΕΠ, ενώ τονίζει ότι εάν επαληθευθούν αυτά τα μεγέθη, η Ελλάδα θα αναδειχθεί στην 15η παγκοσμίως, χώρα-παραγωγό φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της DB, το παραπάνω ποσό θα αρχίσει να εισρέει το 2020 –περίοδο κατά την οποία έχει τεθεί ο στόχος μείωσης του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ.
Σε εξέλιξη είναι παράλληλα σεισμολογικές έρευνες της νορβηγικής εταιρίας PGS στις περιοχές του Ιονίου πελάγους και νότια της Κρήτης.
Μετρημένη, χαρακτηρίζει ωστόσο την εν λόγω έκθεση της DB, ο Ηλίας Κωνοφάγος, πρώην γενικός διευθυντής έρευνας και παραγωγής πετρελαίου στα Ελληνικά Πετρέλαια, ο οποίος δίνει 50% πιθανότητα το όφελος από τα συγκεκριμένα κοιτάσματα να ανέρχεται σα 270 δισεκ. ευρώ. νούμερο – για το οποίο όπως χαρακτηριστικά αναφέρει- είναι ενήμερος και ο πρωθυπουργός.
«Η πιθανότητα να μην υπάρχει τίποτα είναι μόλις 2%, ενώ με 50% πιθανότητα, μπορείτε να βρείτε 20 δισεκ. βαρέλια νότια της Κρήτης. Το Αιγαίο πέλαγος υπολογίζεται περίπου στο 1,5 δισεκ. βαρέλια ισοδύναμα πετρελαίου και το Ιόνιο πέλαγος περίπου στα 2 δισεκ. αντίστοιχα βαρέλια» ανέφερε στο Real FM.
«Πρέπει να αξιοποιήσουμε άμεσα τον φυσικό μας πλούτο καθώς τα πραγματικά μεγέθη είναι πολύ μεγαλύτερα» εκτιμά από την πλευρά του ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Αβραάμ Ζελιλίδης, μιλώντας στον Real FM.
«Ήμουν τον Σεπτέμβριο σε ένα παγκόσμιο συνέδριο στην Αυστρία όπου με προσέγγισαν μετά την ομιλία μου για το overview της Ελλάδας, κάποιες εταιρίες. Μία από αυτές ήταν η γερμανική. Τους είπα ακριβώς αυτό που γράφει και η Deutsche Bank, δηλαδή, ‘πιέστε τη δική σας κυβέρνηση γιατί έχετε συμφέροντα για την περιοχή, προκείμενου να πιέσουν τη δική μας κυβέρνηση να προχωρήσει'. Δυστυχώς οι δικοί μας πολιτικοί είναι κοντόφθαλμοι.
Η Ευρώπη θα παγώσει τα επόμενα 50 χρόνια αν δεν βρεθούν καινούργιες ενεργειακές πηγές. Οι αγωγοί της Ρωσίας δεν θα φθάνουν. Τα κοιτάσματα της Βόρειας Αφρικής δεν επαρκούν. Πρέπει να βρούμε καινούργιες πηγές. Οι καινούργιες πηγές είναι στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο» αναφέρει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου