Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

ΕΡΕΥΝΑ- ΣΟΚ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ Μας έκαναν... Βουλγαρία!



mas-ekanan-voylgaria 
Οι αλλεπάληλες μειώσεις μισθών, η δυσβάσταχτη φορολογία και τα όλο και σκληρότερα μέτρα των κυβερνήσεων για την συγκέντρωση πόρων στα δημόσια ταμεία έχουν οδηγήσει τους έλληνες φορολογούμενους στην εξαθλίωση, ενώ το βιοτικό επίπεδο στη χώρα μας προσομοιάζει με εκείνο της Βουλγαρίας.

Μπορεί η Ελλάδα να άνηκε για πολλά έτη στις ηγετικές και ευημερούσες χώρες των Βαλκανίων, εν καιρώ Μνημονίου ωστόσο μετατρέπεται στην πιο εξαθλιωμένη των βαλκανικών χωρών. Η επιλογή της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου και του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωσταντίνου για την είσοδο της Ελλάδας στο ΔΝΤ και η εν συνεχεία επιβολή σκληρών πολιτικών -με τα εύσημα της τρόικας- στη λογική περικοπών σε μισθούς και συντάξεις αποδεικνύεται «καταπέλτης» για το βιοτικό επίδεδο των πολιτών.

Ο βασικός μισθός, ο μέσος πραγματικός μισθός και το εύρος της φτώχειας στην Ελλάδα ξεπερνούν εν έτει 2012 τα όρια της κοινωνικής και εργασιακής εξαθλίωσης.

Τόσο φθίνουσα είναι η πορεία που ακολουθούν οι μισθοί στη χώρα μας, που σύμφωνα με έρευνατου Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ο βασικός μισθός κυμαίνεται σε επίπεδα χωρών που βρίσκονται στη δεύτερη ταχύτητα της Ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Μάλτα και η Σλοβενία, ενώ, δείχνει να διολισθαίνει προς τα επίπεδα των χωρών της τρίτης ταχύτητας, όπως οι πρώην ανατολικές χώρες και η Βουλγαρία!

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, κατά την τελευταία διετία, ο μέσος πραγματικός μισθός μειώθηκε από το 84% στο 74% του αντίστοιχου ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ, κατά την ίδια περίοδο η αγοραστική δύναμη του μέσου μισθού έχει μειωθεί κατά 50%.

Ανησυχητικά είναι και τα ευρήματα για το εύρος της φτώχειας στην Ελλάδα. Με βάση τα δεδομένα του 2011, η Ελλάδα παρουσίασε το 2010 το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό φτώχειας στην ΕΕ των 15 (21,4%), μετά την Ισπανία. Ένας στους δύο Έλληνες βρίσκεται στο όριο της φτώχειας, με ετήσιο εισόδημα μικρότερο από 4.871 ευρώ. Το ποσοστό των ατόμων που αντιμετώπισαν υλική αποστέρηση το 2011, αυξήθηκε στο 28,4% από 21,8% που ήταν το 2008, ενώ, το ποσοστό φτώχειας των ανέργων αυξήθηκε στο 44,2% το 2010, από 37,9% το 2008.

Ακόμη, το 2011 αυξήθηκε στο 20,1% (από 12% που ήταν το 2008), το ποσοστό του πληθυσμού που δηλώνει ότι υπάρχουν προβλήματα λόγω εγκλημάτων, βίας ή βανδαλισμών στη γειτονιά του.

Στα χαμηλότερα επίπεδα μεταξύ των χωρών της Ευρώπης των 15 βρίσκεται, σύμφωνα με το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, και η αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων επανένταξης ανέργων στην αγορά εργασίας και των προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας.

Τέλος, να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας, σε πρόσφατη συνέντευξη του είχε δηλώσει ότι « η εξίσωση του μέσου εισοδήματος της Βουλγαρίας και της Ελλάδας θα έρθει σε τέσσερα – πέντε χρόνια». Καθότι φαίνεται ούτε καν η δυσοίωνη πρόβλεψή του Σιμεόν Ντιάνκοφ δεν ανταποκρίθηκε στα ευρήματα της σοκαριστικής έρευνας του ΙΝΕ!
http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: