Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Μετά το δικαστικό «φρένο» στην είσπραξη του τέλους από τη ΔΕΗ Η κυβέρνηση αποφασίζει για το χαράτσι

Η δικαστική απόφαση που ουσιαστικά εμποδίζει τη ΔΕΗ να εισπράττει με τους λογαριασμούς ρεύματος και το χαράτσι για τα ακίνητα δεν έχει ακόμη καθαρογραφεί, ήταν η πρώτη αντίδραση από στέλεχος της εταιρείας, που κλήθηκε να σχολιάσει την περίφημη απόφαση. Η εταιρεία, προσθέτει ο ίδιος, πρέπει να συμμορφώνεται στους νόμους και θα πρέπει να περιμένει να δει τόσο τις αποφάσεις των δικαστηρίων όσο και τις αποφάσεις των συναρμόδιων υπουργείων για το θέμα.

Είναι αλήθεια πάντως ότι η δικαστική απόφαση μόνο αρνητικά αισθήματα δεν προκάλεσε στους ανθρώπους της εταιρείας, παρά το γεγονός ότι το λεγόμενο χαράτσι φεύγει από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ το 2013 και απομένει η είσπραξη μόνο κάποιων τελευταίων δόσεων του 2012. Άλλωστε το ΕΕΤΗΔΕ ευθύνεται για την παρολίγο χρεωκοπία της επιχείρησης στις αρχές του 2012, όταν δόθηκε η εντολή να παγώσουν οι αποκοπές, με αποτέλεσμα οι απλήρωτοι λογαριασμοί να φτάσουν το 1,2 δισ.

Αλλά και μετά τη μερική εξομάλυνση της κατάστασης, η δικαστική απόφαση φαίνεται ότι ανοίγει το δρόμο και για μια άλλη εξέλιξη –για την οποία μάλιστα προϊδέασε και η σχετική εισήγηση της ΡΑΕ για τις αλλαγές στην αγορά ηλεκτρισμού: την απεμπλοκή των λογαριασμών του ρεύματος από την υποχρέωση είσπραξης τελών και εισφορών υπέρ τρίτων. Θυμίζουμε  ότι σύμφωνα με την εισήγηση της ΡΑΕ, θα πρέπει να αποσυνδεθεί η είσπραξη των τελών αυτών (δημοτικός φόρος, δημοτικά τέλη, ΕΕΤΗΔΕ, ΕΡΤ, ΔΕΤΕ κλπ) από την απειλή διακοπής της ηλεκτροδότησης. Με απλά λόγια εάν κάποιος πληρώνει το ρεύμα του αλλά αφήνει απλήρωτη την ΕΡΤ και το Δήμο, προτείνεται η ΔΕΗ να μην του κόβει το ρεύμα. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η απόφαση που εκδόθηκε για το ΕΕΤΗΔΕ πάει ένα βήμα παραπέρα και αποτελεί σημαντικό όπλο - επιχείρημα της εταιρείας στη μάχη για την «αποφορολόγηση» των λογαριασμών ρεύματος. Έτσι δεν αποκλείεται πολύ σύντομα να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις στην κατεύθυνση αυτή. Και εκεί που συζητάμε για αυξήσεις στο ρεύμα, να υπάρξει αποφορολόγηση των λογαριασμών σε τέτοιο βαθμό, που το τελικό συνολικό κόστος να είναι περιορισμένο. Κάπως έτσι λοιπόν εξηγείται το ανεπίσημο σχόλιο ανθρώπου της ΔΕΗ που είπε στο Capital.gr μεταξύ σοβαρού και αστείου για την απόφαση του δικαστηρίου, «να φύγει από πάνω μας»...

 

Πηγή Capital.gr http://www.capital.gr/News.asp?id=1681950

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: