Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Απεταξάμην το 45% Σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον Γ.Στουρνάρα για το φορολογικό



Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται πληθώρα σεναρίων για την ελάφρυνση των τρίτεκνων και πολύτεκνων
Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται πληθώρα σεναρίων για την ελάφρυνση των τρίτεκνων και πολύτεκνων   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Μετά την αποκήρυξη της ιδέας του φόρου 45% για τα εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ από τον πρωθυπουργό και τη διαβεβαίωση του υπουργού Οικονομικών ότι δεν υπάρχει πρόταση για 45%, η κυβέρνηση αναζητά τη βάση πάνω στην οποία θα χτίσει την βελτιωμένη πρότασή της για το φορολογικό. Ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί σήμερα, Τετάρτη, με τον Γιάννη Στουρνάρα, πριν το σχέδιο τεθεί υπόψη των κυβερνητικών εταίρων.
Mιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, o πρωθυπουργός έδωσε οριστικό τέλος στα σενάρια για φόρο 45% στα εισοδήματα πάνω από 26.000 ευρώ, λέγοντας: «Είναι έξω από τις θέσεις μου. Είναι αντίθετο με τις ιδέες μου. Είμαι με τη μεσαία τάξη. Όχι εναντίον της» είπε χαρακτηριστικά, ενώ υποστήριξε πως όσοι έχουν εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ, με το νέο σύστημα θα έχουν ελάφρυνση».
Λίγες ώρες αργότερα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο υπουργός Οικονομικών που ρωτήθηκε για το θέμα δήλωσε πως δεν υπάρχει πρόταση για φορολογικό συντελεστή 45%.
Επιπλέον, για το θέμα της φοροαπαλλαγής για τα παιδιά, σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να προσαρμόσει το φορολογικό σύστημα στα πρότυπα των συστήματα προηγμένων χωρών, τονίζοντας πως οι κοινωνικές δαπάνες στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.
Η τροποποίηση που επιχειρείται στο επίδομα τέκνων δεν είναι άδικη, προσπαθεί να δημιουργήσει στο εξής πιο στοχευμένα επιδόματα, υποστήριξε.
Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου επισήμανε ότι «τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων μέχρι 25.000 ετησίως, θα έχουν φορολογική ελάφρυνση με τους νέους συντελεστές. Κι αυτό αφορά όσους παίρνουν ονομαστικά ως 2.500 χιλιάδες το μήνα, δηλαδή την πλειονότητα μισθωτών και συνταξιούχων».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών, για να λύσουν τον γρίφο, δηλαδή να βρεθούν μέτρα για την ελάφρυνση των φορολογούμενων, με την ενίσχυση των τρίτεκνων και πολύτεκνων, διατηρώντας παράλληλα το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα με εκείνο που είχαν τα μέτρα που απορρίφθηκαν.
Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται πληθώρα σεναρίων για να περιορίσει τις υπέρμετρες επιβαρύνσεις σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.
Το βελτιωμένο σχέδιο θα τεθεί υπόψη των κυβερνητικών εταίρων, κατά τη συνάντηση που θα έχει ο Γ.Στουρνάρας με τους εκπροσώπους των κομμάτων την Πέμπτη. Ήδη, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν θέσει «κόκκινες γραμμές» για το φορολογικό νομοσχέδιο.
Η τελική πρόταση θα καταλήξει στο τραπέζι της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, στα τέλη της εβδομάδας, για να ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις.
Newsroom ΔΟ
Λ

Δεν υπάρχουν σχόλια: