Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Χιλιάδες αιτήσεις Ελλήνων για εργασία στο εξωτερικό

nooz.gr
Δωδεκάμισι χιλιάδες βιογραφικά έχουν αποσταλεί στο δίκτυο Eures, τα τελευταία δυο χρόνια, από Έλληνες που επιθυμούν να εργασθούν σε χώρες της Ευρώπης, ενώ έχουν ανακοινωθεί από εργοδότες 15.000 θέσεις εργασίας.

Οι αιτήσεις αυτές δεν αφορούν μόνο ανέργους αλλά και έλληνες εργαζόμενους δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο διοικητής του ΟΑΕΔ Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα δίκτυο κινητικότητας των εργαζομένων στην Ε.Ε. και όχι μόνο για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Άνεργοι και εργαζόμενοι απ’ όλες τις ηλικίες και όλες τις ειδικότητες που αναζητούν καλύτερες συνθήκες ζωής και δουλειάς απευθύνονται στο δίκτυο Eures.

Στην Ελλάδα το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συνδρομή του ΟΑΕΔ. Κάθε πολίτης που ενδιαφέρεται να εργαστεί σε χώρα του εξωτερικού μπορεί να «ανεβάσει» το βιογραφικό του στην ιστοσελίδα του EURES (http://eures.europa.eu). Αντιστοίχως, οι εργοδότες μπορούν να βάζουν ηλεκτρονικά τις αγγελίες τους και αναμένουν τις απαντήσεις των υποψήφιων υπαλλήλων.

Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Μ. Ζέλερ γενικός διευθυντής της αμερικανικής πολυεθνικής εταιρίας συμβούλων επιχειρήσεων Towerswatson "από την εμπλοκή μας με τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους παρατηρείται μία μεγάλη ανησυχία και ανασφάλεια εκ μέρους των εργαζομένων σχετικά με το εργασιακό τους μέλλον στην Ελλάδα. Η ανασφάλεια αυτή επεκτείνεται και στο μέλλον των παιδιών τους".

Μέχρι σήμερα από 31 ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στο δίκτυο, έχουν ανακοινωθεί 847.907 κενές θέσεις εργασίας, έχουν αποσταλεί 550.697 βιογραφικά σημειώματα και 22.724 είναι οι εγγεγραμμένοι εργοδότες.

Οι περισσότερες θέσεις Εργασίας, περίπου 500.000 παρέχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο 270.000 θέσεις στη Γερμανία, 73.000 στην Tσεχία και 71.000 στη Γαλλία

Το EURES δημιουργήθηκε το 1993 και προωθεί τη συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης των κρατών μελών του ΕΟΧ (οι χώρες της ΕΕ και η Νορβηγία, Ισλανδία και το Λιχτενστάιν) και των άλλων οργανώσεων εταίρων.
Read more...

Εκπαιδευτικοί εισέβαλαν στο υπουργείο Παιδείας

.i-reportergr

Μικρή ομάδα εκπαιδευτικών που έκανε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας παραβίασε την κεντρική είσοδο και εισέβαλε στο υπουργείο αναζητώντας την πολιτική ηγεσία που εκείνη την ώρα βρισκόταν σε συνεδρίαση με το Συμβούλιο για την Έρευνα. Πρόκειται για μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Διοριστέων Εκπαιδευτικών και του Σωματείου Εκπαιδευτικών 24μήνου και ΑΣΕΠ που είχαν διοργανώσει την σημερινή συγκέντρωση. Όταν υπεδείχθη στους εκπαιδευτικούς να συγκροτήσουν 4μελή επιτροπή και να συναντήσουν τον γενικό γραμματέα Β. Κουλαϊδή, αυτοί αρνήθηκαν και τελικά ορίσθηκε πολύ αργότερα συνάντηση με την υφυπουργό Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Οι εκπαιδευτικοί που ζητούν τον διορισμό τους, εξέφρασαν όλες τις επιφυλάξεις τους περί ελαστικής εργασίας κλπ. στην υφυπουργό η οποία στο τέλος της συνάντησης αργά απόψε δήλωσε : « Όλες οι προσλήψεις γίνονται σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές ανάγκες των σχολείων, ενώ οι εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών δεν ανατρέπονται. Οι μόνιμοι και αναπληρωτές καθηγητές και δάσκαλοι έχουν τις ίδιες εργασιακές σχέσεις». Και η υφυπουργός συνέχισε τονίζοντας ότι δεν ευσταθούν όσα λέγονται για ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Η κυρία Χριστοφιλοπούλου αναφέρθηκε στην εισβολή των εκπαιδευτικών λέγοντας :

«Σήμερα στο υπουργείο Παιδείας έγινε μια εισβολή. Υπήρξαν βία και ζημιές στην περιουσία του ελληνικού λαού, που έγινε με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου.

Υπήρξε εισβολή από μία ομάδα εκπαιδευτικών, ορισμένοι από τους οποίους είναι αδιόριστοι και ορισμένοι διορισμένοι, που όπως λένε τους συμπαραστέκονται. Να τονίσω ότι τους έχω δει επανειλημμένα - όπως και οι ίδιοι παραδέχονται - όπως έχω δει και αρκετές άλλες κατηγορίες εκπαιδευτικών και έχω συζητήσει μαζί τους.

Τα υπουργεία έχουν δουλειά, όπως γνωρίζετε, και σήμερα υπήρχαν στο υπουργείο Παιδείας προγραμματισμένα ραντεβού και συσκέψεις. Δεν γίνεται να παραβιάζεται το πρόγραμμα ενός υπουργείου, επειδή κάποιοι έτσι το θέλουν «εδώ και τώρα» και μάλιστα να προκαλείται ζημιά και να ασκείται βία. Προτείναμε με την κυρία Διαμαντοπούλου να δουν το Γενικό Γραμματέα, Βασίλη Κουλαϊδή, επειδή ήμασταν και οι δύο σε συνεχείς συσκέψεις. Δεν δέχθηκαν. Προς αποφυγή του να οξυνθεί το κλίμα δέχτηκα να τους ξαναδώ, να ξανακούσω όσα άκουσα και δεσμεύτηκα ότι το υπουργείο θα προχωρήσει σε προσλήψεις σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές ανάγκες των σχολείων, που προσδιορίζονται από δύο παράγοντες: τον αριθμό του μαθητικού δυναμικού και τα προγράμματα σπουδών. Όλες οι προσλήψεις θα γίνουν διαφανώς και αξιοκρατικά. Οι εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών δεν ανατρέπονται. Οι μόνιμοι και αναπληρωτές καθηγητές και δάσκαλοι έχουν τις ίδιες εργασιακές σχέσεις ».

Και η υφυπουργός κατέληξε : «Δεν ευσταθούν όσα λέγονται για ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Αυτό που ισχύει είναι ότι το υπουργείο Παιδείας, με δεδομένη τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, αλλάζει τα σχολεία και θα κάνει τις προσλήψεις εκείνες που είναι αναγκαίες. Μπορούμε να αλλάξουμε το σχολείο αλλάζοντας νοοτροπία, φιλοσοφία και κυρίως βασιζόμενοι στην ποιότητα και το μεράκι του Έλληνα εκπαιδευτικού που είναι μεγάλο. Ο Έλληνας εκπαιδευτικός, ούτε ασκεί βία, ούτε σπάει πόρτες υπουργείων, είτε είναι διορισμένος είτε είναι αδιόριστος. Ο προγραμματισμός για τους διορισμούς γίνεται πάνω σε πραγματικές ανάγκες, δεν γίνεται στο κενό ».


Read more...

“Φαγωμάρα” στο κόμμα της Ντόρας

Χλιαρή υποδοχή στα Χανιά


http://img.protothema.gr/
Ακόμα δεν δημιουργήθηκε η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη και φαίνεται πως ξέσπασε για τα καλά η εσωκομματική έριδα.

Ο λόγος η εμμονή του υποστηρικτή της, βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη για δημιουργία εφετείου στο Ηράκλειο, γεγονός με το οποίο κάθετα διαφωνεί ο τέως υπουργός και βουλευτής Χανίων Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Ο τελευταίος μάλιστα επί κυβερνήσεως ΝΔ είχε απειλήσει πως στην περίπτωση δημιουργίας εφετείου στο Ηράκλειο θα παραιτούνταν. Σύμφωνα με πληροφορίες η Ντόρα Μπακογιάννη έχει έλθει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση επιδιώκοντας να κρατήσει ισορροπίες στον τόπο καταγωγής της και για το λόγο αυτό δεν αγγίζει το θέμα.

Από την άλλη μεριά, σήμερα η ίδια πραγματοποιεί επίσκεψη στα γραφεία του κόμματος της στα Χανιά και όχι περιοδεία όπως κάποιοι τόνιζαν πριν από ένα μήνα πως θα έκανε σε όλη την Κρήτη.

Κι αυτό διότι το μούδιασμα των αρχικών δημοσκοπήσεων είναι δεδομένο για το κόμμα της Ψηλής και έχει φέρει πλήθος αποχωρήσεων ακόμα και από τον σκληρό της πυρήνα.

Read more...

Μεγαλώνει η ψαλίδα με την Ευρώπη…

Ακόμη μεγαλύτερη η ύφεση στην ελληνική οικονομία


http://img.protothema.gr/E7190DB6B2A19DA4FBA8814D36D3F393.jpg

Το ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε πολύ βαθιά ύφεση, ασφαλώς δεν είναι νέο. Ωστόσο, τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το μεσημέρι της Παρασκευής η Eurostat έρχονται να αναδείξουν μία ακόμη πτυχή του σύγχρονου ελληνικού δράματος: η ψαλίδα ανάμεσα σε εμάς και τους άλλους Ευρωπαίους πολίτες συνεχώς μεγαλώνει.
Στην διάρκεια του τρίτου τριμήνου της χρονιάς που έφυγε, το ελληνικό ΑΕΠ υποχώρησε σε ετήσια βάση κατά 4,6% έναντι πτώσης 4,5% που προέβλεπε νωρίτερα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία. Σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,3%, τη στιγμή που η προσωρινή εκτίμηση του Νοεμβρίου έκανε λόγο για υποχώρηση της τάξης του 1,1%.
Την ίδια περίοδο, επιβράδυνση παρουσίασε η ανάπτυξη τόσο στην ΕΕ όσο και στην ευρωζώνη. Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε κατά 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, έναντι αύξησης 1% που είχε σημειώσει το δεύτερο τρίμηνο. Στην ΕΕ-27, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5%, έναντι αύξησης επίσης 1% το
προηγούμενο τρίμηνο. Το ετήσιο ποσοστό της ανάπτυξης στην ευρωζώνη παρέμεινε αμετάβλητο στο 1,9%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Ωστόσο, παρά την επιβράδυνση, είναι σαφές ότι όλες οι χώρες της Ευρωζώνης βρίσκονται σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης ή, έστω, διατηρούν αμετάβλητο το εθνικό τους προϊόν, με εξαίρεση την Ελλάδα. Εξ ου και το άνοιγμα της ψαλίδας το οποίο προαναφέραμε.
Για παράδειγμα, στη Γερμανία το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, στην Ιταλία κατά 0,3% και στην Ολλανδία παρέμεινε αμετάβλητο.
Όλα αυτά όταν έρευνα του ΕΚΑ δείχνει πως τα φαινόμενα φτώχειας στην Ελλάδα είναι πλέον ακραία σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης, με χαρακτηριστική τη διαπίστωση ότι το 10% των Ελλήνων δεν είναι σε θέση να καλύψει τέσσερεις από τις εννέα βασικές ανάγκες της καθημερινότητας…
Read more...

5 ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΥΝΙΑΔΟ ΤΟΥ ΚΑΡΑΤΖΑ!!!"ΦΥΛΛΟ ΚΑΙ ΦΤΕΡΟ" ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΤΟΥ Σ. ΚΑΡΑΤΖΑ


ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΣΔΟΕ ΤΟ ΔΕΞΙ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΝΙΚΗΤΑ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ
ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΓΓΕΝΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΣΔΟΕ
Την παρέμβαση της Ειδικής Υπηρεσίας Οικονομικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ) προκάλεσαν οι αποκαλύψεις για τις επενδύσεις των Σωτήρη Καρατζά (διευθυντή του Γραφείου του Νικήτα Κακλαμάνη, στις Βρυξέλες, το υπουργείο Υγείας και τον Δήμο Αθηναίων), της...
συζύγου του, Παγώνας Καρατζά – Τριανταφύλλη, σε μεγάλης αξίας ακίνητα. Ο έλεγχος θα επεκταθεί και σε συγγενικά πρόσωπα των προαναφερθέντων, με τα οποία προκύπτουν κοινές επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Ειδικότερα, θα ελεγχθεί το πόθεν έσχες τους ώστε να αποσαφηνιστεί εάν οι αγορές ακινήτων μεγάλης αξίας, σε Κολωνάκι, Ελαφόνησο και οπουδήποτε αλλού, καλύπτονται από τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Ο ΣΚΑΪ έχει απευθύνει ανοικτή πρόκληση στον Σωτήρη Καρατζά, να εκφράσει τις θέσεις του, σχετικά με τις αποκαλύψεις του Σταθμού, στην «Πρώτη Γραμμή». Κάτι που, μέχρι στιγμής, δεν έχει κάνει αποδεκτό. Αντ΄ αυτού, επιχείρησε να διαψεύσει το ρεπορτάζ (που είναι απολύτως τεκμηριωμένο και έχουμε όλα τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία στα χέρια μας), μέσω του δικηγόρου, Φαήλου Κρανιδιώτη, δηλώνοντας, ότι θα προβεί στην υποβολή μηνύσεων.

Ανεξαρτήτως μηνύσεων ή όχι, ο ΣΚΑΪ καλεί τους Σωτήρη Καρατζά και την σύζυγό του Παγώνα Καρατζά – Τριανταφύλλη, να απαντήσουν στα ακόλουθα ερωτήματα:

- τι ποσά δήλωσαν στις τελευταίες φορολογικές τους δηλώσεις;

- τα εν λόγω ποσά, καλύπτουν αγορές ή αποπληρωμή με χρονομίσθωση τριών αυτοκινήτων;

- ποιος είναι ο συνολικός αριθμός ακινήτων που έχουν στην κυριότητά τους, σε ποιες περιοχές και ποιο το έτος κτήσης τους;

- ποια η αναλογία πωλήσεων / αγορών, σε ποιες περιοχές βρίσκονται τα πωληθέντα ακίνητα και ποιά περίοδο επωλήθησαν;

Σε ό,τι αφορά την Ελαφόνησο, όπου η Παγώνα Καρατζά – Τριανταφύλλη και ο αδελφός της Ευάγγελος Τριανταφύλλης, έχουν στην κυριότητά τους το 50% του κάμπινγκ, στην παραλία του Σίμου:

- κατά την επίσημη εκδοχή των συμβολαίων (γιατί οι «κακές γλώσσες» κάνουν λόγο για συνολικό κόστος, περί τα οκτώ εκατομμύρια), έδωσαν ή όχι περί το ένα εκατομμύριο ευρώ για την αγορά του 50% (κι εάν αληθεύουν όσα λένε οι «κακές γλώσσες», περί τα τέσσερα εκατομμύρια);

- μετά την αγορά του κάμπινγκ, προχώρησαν στην αγορά και άλλων όμορων εκτάσεων; Τι επιφάνειας και ποιου κόστους;

Και μια ακόμη ερώτηση που άπτεται της περιβαλλοντικής τους ευαισθησίας: για ποιο λόγο προέβησαν στις εντοπισθείσες πολεοδομικές παραβάσεις. Δεν γνώριζαν ότι για την ανέγερση μαντρότοιχου, απαιτείτο η έκδοση οικοδομικής άδειας;

Σε ό,τι αφορά τον Νικήτα Κακλαμάνη, για τον οποίο εντέχνως διαρρέουν, ότι εμπλέκουμε στην υπόθεση, καθιστούμε, για μια ακόμη φορά σαφές: ουδέποτε αμφισβητήθηκε η εντιμότητά του. Αντιθέτως, επισημάναμε (και θα το επισημάνουμε και πάλι) ότι αν και καθηγητής της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρώην ευρωβουλευτής, υπουργός Υγείας και δήμαρχος Αθηναίων, εξακολουθεί να μένει σε διαμέρισμα στο Παγκράτι, χωρίς ιδιαίτερα περιουσιακά στοιχεία.

Αντιθέτως, ο στενός του συνεργάτης, από το Γαλάτσι, μετακόμισε στο Κολωνάκι, αυξάνοντας σημαντικά τα περιουσιακά του στοιχεία.http://fimotro.blogspot.com/2011/01/blog-post_5641.html
http://fimotro.blogspot.com/2011/01/5_3046.html

Read more...

Τη στήριξη των υγιών επιχειρήσεων ζητά από τους τραπεζίτες η κυβέρνηση

Συνάντηση για τη ρευστότητα

Στη συνάντηση συζητήθηκε και η συμμετοχή των τραπεζών στα προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων
Στη συνάντηση συζητήθηκε και η συμμετοχή των τραπεζών στα προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων (Φωτογραφία: Associated Press )
Αθήνα
Συνάντηση με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών είχαν την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου και ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ.Χρυσοχοΐδης.

Στην ατζέντα της συνάντησης βρέθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία, θέματα που άπτονται της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, αλλά και ευρύτερα ζητήματα σχετικά με την ρευστότητα στην αγορά και την συμμετοχή των πιστωτικών ιδρυμάτων στα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ζήτησε από τις διοικήσεις των τραπεζών να στηρίξουν την οικονομία με τα κεφάλαια που θα εξασφαλίσουν.

Συγκεκριμένα, κάλεσε τις τράπεζες να υποστηρίξουν τις υγιείς επιχειρήσεις με τη ρύθμιση των οφειλών τους, ώστε να μπορέσουν να ξεπεράσουν το σκόπελο της ύφεσης χωρίς μεγάλες επιπτώσεις.

Όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι της ΕΕΤ, επρόκειτο για τη μηνιαία, τακτή και εφ' όλης της ύλης συνάντηση. Οι ίδιοι εξέφρασαν αισιοδοξία ότι πλησιάζει η ώρα της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, καθώς προς αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει βήματα τους τελευταίους οκτώ μήνες, ενώ «έχουν μπει μπροστά» ο νέος αναπτυξιακός και ο φορολογικός νόμος.

Πρόσθεσαν, πάντως, ότι «δυσκολεύει» η πίεση που δέχονται το τελευταίο διάστημα τα ελληνικά ομόλογα.

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της κατανομής, από την Τράπεζα της Ελλάδος, μεταξύ των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων, των εγγυήσεων του Δημοσίου, ύψους 25 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για τον «τρίτο πυλώνα ρευστότητας» προς τις ελληνικές τράπεζες, καθώς με βάση τις εγγυήσεις αυτές τα πιστωτικά ιδρύματα θα εκδώσουν ομόλογα, που στη συνέχεια θα «ανταλλάξουν» με ρευστότητα.

Σημειώνεται ότι το αμέσως επόμενο διάστημα οι τράπεζες θα εκδώσουν τίτλους με την εγγύηση του Δημοσίου, τους οποίους θα υποβάλλουν στην ΕΚΤ για την άντληση ρευστότητας μέσω των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης που διενεργούνται.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το νέο γύρο stress tests, είπαν ότι αυτά αναμένεται να γίνουν την άνοιξη.

Για την επιστροφή των προνομιούχων μετοχών, έγινε γνωστό, ότι η Εθνική Τράπεζα έχει υποβάλλει ήδη αίτημα στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ γενικές συνελεύσεις για τη λήψη σχετικής απόφασης έχουν συγκαλέσει οι διοικήσεις του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Τράπεζας Αττικής.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης δήλωσε ότι μετά τις 27 Ιανουαρίου ξεκινούν οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη σύναψη δανείου 2 δισ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων επιχειρηματικότητας.

Μέχρι τέλος του μηνός θα ξεκινήσει και η λειτουργία του Ταμείου Επιχειρηματικότητας η «προίκα» του οποίου ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ από την πλευρά του κράτους, ενώ 1 δισ. ευρώ θα διατεθεί από τις τράπεζες.

Στις 15 Μαρτίου θα προκηρυχθούν τα πρώτα προγράμματα στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου ύψους 2 δισ. ευρώ.

Αντίστοιχο ποσό θα προκηρυχθεί και στο τέλος Μαρτίου (4 δισ. ευρώ οι συνολικές προκηρύξεις το Μάρτιο).

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στάση εργασίας στις συγκοινωνίες τη Δευτέρα

Σε νέα στάση εργασίας προχωρούν την ερχόμενη Δευτέρα τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, δε θα κυκλοφορήσουν Μετρό και ηλεκτρικός από τις 12 το μεσημέρι έως τις 16.00.

Επίσης, από τις 11.00 έως τις 16.00 αναµένεται να ακινητοποιηθούν τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και το τραµ.

Τις ίδιες ώρες, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση όπου και αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων τους।

tanea.gr
Read more...

Συναγερμός για το σκάνδαλο με τη διοξίνη Από το Μάρτιο είχαν εντοπίσει την επικίνδυνη ουσία

Την επείγουσα διενέργεια ελέγχου για το αν οι εισαγωγείς έμποροι κρέατος και ζώντων ζώων έχουν εισάγει και προμηθεύσει την ελληνική αγορά, με προϊόντα προερχόμενα από τις περιοχές της κεντρικής και βόρειας Γερμανίας, ζήτησε ο Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος και κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ) με αφορμή το νέο σκάνδαλο διοξινών.

Εντολή στον ΕΦΕΤ να διενεργήσει δειγματοληπτικούς ελέγχους σε όλη τη χώρα έδωσε εξάλλου νωρίτερα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα προϊόντα από τη Γερμανία μολυσμένα με διοξίνη.

Εξήχθησαν «ύποπτα» αβγά στη Βρετανία και στην Ολλανδία

Την ίδια ώρα, το γερμανικό διατροφικό σκάνδαλο διευρύνεται όλο και περισσότερο. Όπως έγινε γνωστό, αβγά από τα αγροκτήματα όπου εντοπίστηκε διοξίνη εξήχθησαν από τη Γερμανία στη Βρετανία και στην Ολλανδία, με τη μορφή επεξεργασμένων προϊόντων για κατανάλωση από τον άνθρωπο. Ερωτήματα προκαλεί επίσης το γιατί ο όμιλος που προμηθεύει τα εργοστάσια ζωοτροφών, ενώ γνώριζε από το Μάρτιο για το πρόβλημα, δεν ενημέρωσε εγκαίρως τις γερμανικές αρχές.

Ο εκπρόσωπος για την Υγεία της Κομισιόν, Φρέντερικ Βίνσεντ, δήλωσε ότι θα εξεταστεί τι έγινε με τις εξαγωγές. «Το αν τα αβγά κατέληξαν τελικά σε μαγιονέζα ή γλυκά, δεν το γνωρίζω. Έτσι, πιθανότατα θα ρίξουμε μια ματιά σε αυτό με τις βρετανικές αρχές και θα δούμε τι έγινε με αυτά τα αβγά». Πάντως ο ίδιος τόνισε ότι αν και τα αβγά προέρχονταν από φάρμες στη Γερμανία, όπου είχε διανεμηθεί η μολυσμένη τροφή, δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι στις συγκεκριμένες ποσότητες υπήρχε διοξίνη.

Η βρετανική αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με τη βιομηχανία και θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις, μόλις λάβει περισσότερα στοιχεία.

Έκλεισαν χιλιάδες αγροκτήματα

Στη Γερμανία 4.700 φάρμες έκλεισαν προληπτικά, κυρίως στην Κάτω Σαξονία. Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές, 3.000 τόνοι ζωοτροφής, που είχε μολυνθεί με διοξίνη, εστάλησαν σε φάρμες. Γερμανοί αξιωματούχοι, στην προσπάθειά τους να βρουν πώς δημιουργήθηκε το πρόβλημα, καταλήγουν στην εταιρία Harles und Jentzsch, και στο εργοστάσιό της στο βόρειο κρατίδιο Σλέσβιγκ Χολστάιν, όπου λάδια τα οποία χρησιμοποιούνται σε βιοκαύσιμα διανέμονται προς χρήση στις ζωικές τροφές.

«Οι πρώτες ενδείξεις μιλούν για παράνομη δραστηριότητα», δήλωσε ο Ίλσε Άιγκνερ, εκπρόσωπος του υπουργού Γεωργίας της Γερμανίας.

Το γνώριζαν από το Μάρτιο

Ιδιωτικό εργαστήριο πήρε δείγματα από το συγκεκριμένο εργοστάσιο στις 19 Μαρτίου 2010 και βρήκε ότι τα επίπεδα διοξίνης ήταν διπλάσια από τα επιτρεπτά των 0.75 νανογραμμαρίων σε 1 κιλό λιπαρών οξέων που χρησιμοποιούνται για την τροφή ζώων.

Ωστόσο αξιωματούχοι του τομέα της Υγείας πληροφορήθηκαν το θέμα μόλις στις 27 Δεκεμβρίου, επισήμανε εκπρόσωπος του υπουργείου Γεωργίας. Δεν έχει διευκρινιστεί γιατί υπήρξε αυτή η καθυστέρηση στην ενημέρωση του υπουργείου για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.

Το μέγεθος του προβλήματος αποκαλύφθηκε αυτήν την εβδομάδα, όταν Γερμανοί αξιωματούχοι είπαν πως 3।000 τόνοι τροφής έχουν μολυνθεί με διοξίνη.
tanea.gr
Read more...

Ιωάννης Μαγκριώτης «Δε θα εισπράττει το δημόσιο τα διόδια»

Οποιος φωτογραφίζεται να μην καταβάλει τα διόδια, τα στοιχεία του καταχωρούνται και παίρνουν τη νόμιμη οδό (φωτ. αρχείου)
Οποιος φωτογραφίζεται να μην καταβάλει τα διόδια, τα στοιχεία του καταχωρούνται και παίρνουν τη νόμιμη οδό (φωτ. αρχείου)

«Δεν θα αναλάβει το δημόσιο την είσπραξη των διοδίων των συμβάσεων παραχώρησης. Ούτε το θέλουμε ούτε μπορούμε νομικά να το κάνουμε». Με αυτή τη δήλωση διαψεύδει τις σχετικές πληροφορίες ο υφυπουργός Υποδομών, κ. Ι. Μαγκριώτης, ο οποίος μιλώντας προς το «ΒΗΜΑonline» επισημαίνει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους παραχωρησιούχους προκειμένου να μειωθούν οι τιμές των διοδίων. Οπως σημειώνει, έως τον Μάρτιο αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και κοινοπραξιών που κατασκευάζουν τα μεγάλα οδικά έργα, με στόχο τη μείωση των τιμών των διοδίων και των έμμεσων φόρων που τα συνοδεύουν, με παράλληλη αύξηση του χρόνου εκμετάλλευσης από τους παραχωρησιούχους.

Ο κ. Μαγκριώτης κατηγορεί την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ ότι προχώρησε σε συμβάσεις γεμάτες λάθη και προβλήματα, τα οποία σήμερα υφίστανται οι πολίτες, από τους οποίους ζητά να κάνουν υπομονή και να δείξουν κατανόηση έως την τελική λύση του ζητήματος. «Από το 2008 είχα επισημάνει ότι θα αντιμετωπίσουμε τέτοια προβλήματα» σχολιάζει. Ο υφυπουργός Υποδομών επαναλαμβάνει ότι το ζήτημα της είσπραξης των διοδίων των αυτοκινητοδρόμων, η δημιουργία των οποίων εκτελείται με συμβάσεις παραχώρησης, αποτελεί ζήτημα των παραχωρησιούχων. Οπως επισημαίνει, αν και όντως τίθεται ζήτημα οικονομικής ζημίας για το δημόσιο λόγω της μη απόδοσης ΦΠΑ -θέμα που ήδη εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών- τα διόδια δεν παύουν να θεωρούνται έσοδα των κατασκευαστικών κοινοπραξιών.

Ετοιμάζουν νομικές κινήσεις

Σε ότι αφορά την κοινοποίηση των στοιχείων των οδηγών που δεν πληρώνουν τα διόδια, ο κ. Μαγκριώτης επισημαίνει ότι, σύμφωνα με απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, είναι νόμιμο να δίνονται τα στοιχεία, αλλά και οι φωτογραφίες των οχημάτων, διαψεύδοντας σχετικά δημοσιεύματα. Ολα τα διόδια φωτογραφίζονται και η μετάδοση και πιστοποίηση γίνεται απ’ ευθείας με ηλεκτρονικό τρόπο (real time). Ετσι, όποιος φωτογραφίζεται να μην καταβάλει τα διόδια, τα στοιχεία του καταχωρούνται και παίρνουν τη νόμιμη οδό.

Σύμφωνα με πληροφορίες από εταιρείες διαχείρισης των αυτοκινητοδρόμων, μέχρι σήμερα δεν έχουν προχωρήσει στην κίνηση νομικών διαδικασιών για την είσπραξη των διοδίων και των προστίμων από όσους επιλέγουν να ανοίξουν τις μπάρες και να μην πληρώνουν, κατόπιν παραινέσεων του δημοσίου. Με το κίνημα άρνησης καταβολής διοδίων όμως να διογκώνεται -και τις τράπεζες, σύμφωνα με τις εταιρείες να πιέζουν- οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός των επόμενων εβδομάδων ορισμένες εκ των εταιρειών θα κινηθούν νομικά κατά οδηγών που συστηματικά δεν πληρώνουν διόδια.

Απώλεια εσόδων

Τα μεγέθη της «διοδιοαποφυγής» δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα, αλλά σίγουρα βαίνουν αυξανόμενα. Οι κοινοπραξίες κατασκευής των αυτοκινητοδρόμων παρατηρούν ότι το φαινόμενο της άρνησης καταβολής διοδίων αποκτά όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις και έχει ως αποτέλεσμα να ζημιώνονται οικονομικά. Ενα άλλο «αγκάθι» για τις κοινοπραξίες είναι ότι λόγω της κρίσης μειώθηκαν και οι ροές διέλευσης των οχημάτων, ενώ την ίδια στιγμή, η άρνηση των διοδίων αποκτά μάλλον κινηματικό χαρακτήρα.

Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες χρησιμοποιούν το επιχείρημα της διακύβευσης της χρηματοδότησης των έργων έναντι των κοινοπραξιών. Και αυτό διότι στις περιπτώσεις των «Αυτοκινητοδρόμων Αιγαίου», της «Νέας Οδού» και της «Ολυμπίας Οδού» μοιράζονται το επιχειρηματικό ρίσκο, λόγω των υψηλών περιθωρίων κέρδους που προβλέπεται από τις συμβάσεις. «Εμείς δεν θα το δεχτούμε, διότι το ρίσκο είναι δικό τους. Διαπραγματευόμαστε πάνω από όλα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Εάν δεν πιάνουν το πλαφόν τους, αυτό είναι δικό τους θέμα» καταλήγει ο κ. Μαγκριώτης. Βέβαια, ούτε τα διαπραγματευτικά όπλα του δημοσίου είναι πολλά και αυτό διότι οι εισπράξεις για τον κρατικό κορβανά ξεκινούν για τον «Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου» από το 2012, για τη «Νέα Οδό» το 2015 και για την «Ολυμπία Οδό» το 2020.

Εργα με προβλήματα

Πηγές του υπουργείου Υποδομών επισημαίνουν ότι οι συμβάσεις παραχώρησης αντιμετωπίζουν ακόμη αρκετά προβλήματα, λόγω λαθών στις μελέτες, αλλαγών που επέβαλλε το Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά και καθυστερήσεων. Είναι ενδεικτικό ότι το δημόσιο έπρεπε να είχε απαλλοτριώσει και παραδώσει ελεύθερους χώρους στα εργοτάξια των κοινοπραξιών εντός 12 μηνών από την υπογραφή των συμβάσεων. Αυτή η προθεσμία είχε λήξει τον Απρίλιο του 2009 και μέχρι την αλλαγή της κυβέρνησης ο μεσοσταθμικός ρυθμός απόδοσης βρισκόταν στο 15%, με αποτέλεσμα να «παγιδευθεί» το δημόσιο. «Πλέον, το διορθώσαμε και είμαστε στο 60%» επισημαίνει ο κ. Μαγκριώτης, αν και παραδέχεται ότι λόγω των καθυστερήσεων οι κοινοπραξίες θα διεκδικήσουν αποζημιώσεις από την διαιτησία. «Το δημόσιο έχει ανταποκριθεί σε μεγάλο βαθμό και στην επιστροφή του ΦΠΑ στους παραχωρησιούχους» λέει.


Read more...

Νέα Δημοκρατία


Ως διπλωματική ήττα χαρακτηρίζει το «Ερζερούμ» ο αντιπρόεδρος του κόμματος κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος

.tovima.gr«Η συμμετοχή του πρωθυπουργού στην ετήσια συνάντηση των Τούρκων Διπλωματών, στο Ερζερούμ και οι εν κρυπτώ συζητήσεις με τον Τούρκο πρωθυπουργό, συσκότισαν περισσότερο τις δοκιμαζόμενες, αυτόν τον καιρό, ελληνοτουρκικές σχέσεις, προκαλώντας ερωτηματικά, προβληματισμό και ανησυχία».

Αυτό ανέφερε σε δήλωσή του ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, με αφορμή την επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου στο Ερζερούμ.

«Είναι βέβαιο», πρόσθεσε, «πως ο Πρωθυπουργός εσύρθη στη συνάντηση αυτή, χωρίς διπλωματική προετοιμασία και συγκεκριμένη ατζέντα. Από τις εικόνες, που μόνον αυτές, συνόδευσαν το όλο σκηνικό, επετεύχθη ο βασικός σκοπός της τουρκικής διπλωματίας, που ήταν να δοθεί η εντύπωση ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν ουσιαστικά βελτιωθεί. Αυτό εξηγεί και την περιορισμένη ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη και ενημέρωση της κοινής γνώμης. Γεγονός πρωτόγνωρο στα διπλωματικά χρονικά της χώρας».

«Το Ερζερούμ», συνέχισε ο κ. Αβραμόπουλος, «καταγράφεται και προστίθεται στη σειρά των ατυχών διπλωματικών κινήσεων της κυβέρνησης, οι οποίες και την Ελλάδα αποδυναμώνουν διπλωματικά και το στόχο, για ένα ασφαλές και φιλικό περιβάλλον συνεργασίας στην περιοχή μας,
δεν υπηρετούν. Στην εκτός ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, που ζήτησε η Αξιωματική Αντιπολίτευση, ο Πρωθυπουργός καλείται να ενημερώσει την Ελληνική Βουλή, αφού δεν το έπραξε, ως όφειλε, πριν τη μετάβασή του στο Ερζερούμ. Οι καιροί είναι δύσκολοι και η αποδυναμωμένη διπλωματικά, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, Ελλάδα, με ευθύνη της κυβέρνησης, απαιτούν λεπτούς και προσεχτικούς διπλωματικούς χειρισμούς και δεν συγχωρείται η πρόχειρη και αφελής διπλωματία εντυπώσεων και διεθνών δημοσίων σχέσεων που, όχι μόνον δεν συμβάλλει στην ενίσχυση του διεθνούς ρόλου της χώρας μας, αλλά αντίθετα την υποβαθμίζει, τη μειώνει και την εκθέτει σε κινδύνους
».


Read more...

Παπανδρέου-Ερντογάν Μηνύματα συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας

tovima.grΑποθεωτική υποδοχή, με επευφημίες και ζητωκραυγές, επεφύλαξαν οι παριστάμενοι στο γήπεδο Τζεμάλ Γκιουρσέλ στο Ερζερούμ, στον Ελληνα πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου.

Ο ελληνας πρωθυπουργός μετέφερε «μήνυμα ειρήνης και φιλίας από τον ελληνικό λαό» κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στα εγκαίνια του γηπέδου.
«Τιμούμε την πλούσια ιστορία μας, αλλά αποφασίσαμε οι δύο πλευρές να υπερβούμε τις προκαταλήψεις του παρελθόντος. Και λάβαμε τολμηρές πρωτοβουλίες, για να σπάσουμε το φράγμα της προκατάληψης, που χώριζε τους δύο λαούς μας», είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του.

Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου ευχήθηκε στα τουρκικά «καλή επιτυχία» σε όσους θα συμμετέχουν στους αγώνες.

Με τη σειρά του, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ευχαρίστησε όλους τους Τούρκους υπουργούς που συνέβαλαν στη δημιουργία του γηπέδου και πρόσθεσε: «Ευχαριστώ επίσης και το φίλο μου Γιώργο και τους συνεργάτες του».

Ο ελληνας πρωθυπουργός μίλησε ακολούθως στην 3η συνάντηση των Τούρκων πρέσβεων στο Ερζερούμ.


Read more...

Απέρριψε τα σενάρια για πρόωρες ο Πεταλωτής

Απέρριψε τα σενάρια για πρόωρες ο Πεταλωτής

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνουν πρόωρες εκλογές। Έχουμε χρέος, εθνικό χρέος, να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση», σημείωσε ο Γιώργος Πεταλωτής αναφερόμενος στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών

Εξωστρεφή εξωτερική πολιτική ακολουθεί ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης περί μυστικής διπλωματίας.

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Flash», ο κ. Πεταλωτής απέρριψε και τις αιτιάσεις της γγ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα περί συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο και παραχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων.

«Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και η κυβέρνηση εφαρμόζει μια εξωστρεφή εξωτερική πολιτική και υπό την έννοια αυτή είμαστε υποχρεωμένοι να δηλώνουμε την παρουσία μας και να ισχυροποιούμε τη φωνή μας, μία τακτική η οποία έχει αποδείξει ότι αποδίδει και είναι πολύ χρήσιμη για τα εθνικά συμφέροντα. Είναι ξεκάθαρο, είναι σαφέστατο ότι δεν υπάρχει μυστική διπλωματία. Είναι σαφέστατο ότι τα σενάρια περί συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου υπό την έννοια της παραχώρησης εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, γιατί έτσι εκφράζονται, είναι σενάρια φαντασίας και παραμύθια. Αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι τα εθνικά συμφέροντα τα εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο και το έχει αποδείξει κάνοντας πραγματικά θυσίες όλο αυτό το διάστημα», τόνισε ο κ. Πεταλωτής.

Σε ό,τι αφορά τον φράκτη στον Έβρο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε:

«Είναι ένα ζήτημα το οποίο έπρεπε να αντιμετωπιστεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι ένα ζήτημα το οποίο έπρεπε να γίνει ευρωπαϊκό, να καταστεί ευρωπαϊκό ζήτημα κι εμείς αυτό το κάναμε και με τη Frontex αλλά και με όλες τις λύσεις οι οποίες θα βοηθήσουν να μην υπάρχει αυτή η αθρόα προσέλευση μεταναστών. Δεν μπορεί να αντέξει η Ελλάδα πλέον αυτό το φαινόμενο, άρα τέτοιου είδους μέτρα όπως αυτό που αποφάσισε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι αυτά πραγματικά που βάζουν το δάκτυλο «επί τον τύπον των ήλων», που βλέπουν επιτέλους το πρόβλημα, που εκφράζουν την ελληνική κοινωνία».

Απέρριψε κατηγορηματικά τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, τονίζοντας: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνουν πρόωρες εκλογές. Έχουμε χρέος, εθνικό χρέος, να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Αυτό που είπε ο πρωθυπουργός "έχουμε μια καθαρή τριετία μπροστά μας", είναι μια πραγματικότητα. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι και αποφασισμένοι αυτή την τριετία να την εξαντλήσουμε γιατί έχουμε χρέος προς τη χώρα μας».

Σε ό,τι αφορά πρόσφατες δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις, αλλά και τις περί αποπομπής του αντιπροέδρου της κυβέρνησης δηλώσεις της ΝΔ, ο κ. Πεταλωτής επανέλαβε ότι «ο κ. Πάγκαλος έχει έναν δικό του τρόπο να εκφράζεται»

«Από 'κει και πέρα όμως -πρόσθεσε ο κ। Πεταλωτής- υπάρχει η επίσημη στάση της κυβέρνησης σε συγκεκριμένα ζητήματα όπως είναι το Δημόσιο. Η Νέα Δημοκρατία είναι αλήθεια ότι κάθε μέρα ζητάει και από κάτι. Καλό θα ήταν η Νέα Δημοκρατία να δει πρώτα τι έχει στο εσωτερικό της, τι πολιτικές δυνάμεις, ποια πολιτικά στελέχη είναι αυτή τη στιγμή που ζητάνε σήμερα να πάρουμε μια τέτοια απόφαση ως κυβέρνηση, τα οποία πραγματικά με τη στάση τους μας οδήγησαν εδώ που μας οδήγησαν, με συγκεκριμένα και τεκμηριωμένα στοιχεία κατέστρεψαν τον τόπο και οδήγησαν τον ελληνικό λαό σ’ αυτή την κατάσταση. Άρα, ας δει πρώτα τα εσωτερικά της, ας κάνει την κάθαρση που είναι και υποχρεωμένη να κάνει και μετά να μπορεί να μας υποδεικνύει ποιους να αποπέμψουμε και ποιους να κρατήσουμε».
ethnos.gr
Read more...

Υποχρέωση από τη Συνθήκη Σένγκεν η προστασία των συνόρων, λέει ο Χρ.Παπουτσής

Αντιπαράθεση για τον φράχτη

(Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )
Αθήνα
Η κατασκευή του φράχτη στα χερσαία σύνορα της χώρας στον Εβρο αποτελεί υποχρέωσή μας που απορρέει από τη Συνθήκη Σένγκεν, δήλωσε στη Βουλή ο Χρήστος Παπουτσής στη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την Ίδρυση Υπηρεσίας Ασύλου.

Ο κ. Παπουτσής τόνισε κατηγορηματικά ότι τα σύνορα της χώρας δεν κλείνουν για κανέναν, ειδικά για εκείνους που τυγχάνουν διεθνούς προστασίας -και στους οποίους θα παρέχεται πολιτικό άσυλο- ενώ οι υπόλοιποι θα απελαύνονται με βάση όσα προβλέπουν οι διεθνείς διαδικασίες.

Ο κ. Παπουτσής τόνισε πως ο φράχτης αποτελεί μέρος ενός συνόλου μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση και αφορούν την επιτάχυνση των διαδικασιών (με Προεδρικό Διάταγμα) στο συγκεκριμένο νομοθέτημα (το οποίο είναι η πολιτικοποίηση του μηχανισμού ασύλου και η αποκέντρωση των διαδικασιών και των υπηρεσιών), αλλά και των διαδικασιών επαναπροώθησης με τις οποίες προβλέπονται οι κατευθύνσεις του εθελοντικού επαναπατρισμού και των υποχρεωτικών απελάσεων.

Επισήμανε δε πως αν ήταν μόνον ο φράχτης θα ήταν πράγματι αναποτελεσματικό μέτρο, κι αν έκλεινε τα σύνορα θα ήταν πολιτικά απαράδεκτο και πρόσθεσε:

«Δεν είναι αυτό όμως. Είναι γιατί αυτός ο φράχτης και μόνο για τα 12,5 χιλιόμετρα των χερσαίων συνόρων του Έβρου λειτουργεί αφενός αποτρεπτικά στην ανεξέλεγκτη διακίνηση ανάμεσα στα σύνορά μας με την Τουρκία, αφετέρου ενθαρρυντικά όσον αφορά τη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές».

Η ΝΔ συμφώνησε καταρχήν με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης, ενώ ο πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε πως πρόκειται για ορθό μέτρο ανεξάρτητα με την αποτελεσματικότητά του.

Παράλληλα, επισήμανε πως δεν τίθεται κανένα ζήτημα νομιμότητάς του, αφού η χώρα μας έχει κάθε δικαίωμα να θωρακίσει τα σύνορά της.

Αμφισβήτησε ωστόσο την αποτελεσματικότητα της προσπάθειας, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση ψήφισε πριν από λίγους μήνες μέτρα τα οποία όχι μόνον δεν αποτρέπουν, αλλά ενθαρρύνουν την εισροή παράνομων μεταναστών.

Το ΚΚΕ, και ο ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσαν την αντίθεσή τους στην ανέγερση του φράκτη: Ο κ. Παφίλης ανέφερε ότι οι φράχτες και τα πλωτά κέντρα κράτησης είναι αμερικανικά πρότυπα και διατύπωσε την αντίθεσή του στην παρουσία της Frontex, λέγοντας πως τίθεται θέμα με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Ο Β. Μουλόπουλος χαρακτήρισε «ντροπή και αίσχος» τον φράκτη διερωτώμενος αν το επόμενο βήμα θα είναι η εγκατάσταση πολυβολείων με ΣΔΙΤ της ΕΕ.

Από την πλευρά του ΛΑΟΣ ο Θ. Πλεύρης ανέφερε ότι πολλά από αυτά που λέει σήμερα ο υπουργός τα έλεγε και το κόμμα του πριν λίγα χρόνια, αλλά τότε και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μιλούσαν για «ακρότητες» και πρόσθεσε πως μόνο με κοινή ευρωπαϊκή κίνηση θα αποτραπεί η ροή μεταναστών.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Εξαγορά του δικαιώματος στο κάπνισμα για τα μεγάλα κέντρα προτείνει ο υπουργός Υγείας

Με χρήματα υπέρ των νοσοκομείων

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος
Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος (Φωτογραφία: ΑΠΕ )Αθήνα
Το ενδεχόμενο τα μεγάλα κέντρα διασκέδασης, όπου επιτρέπεται σήμερα το κάπνισμα, να εξαγοράζουν το δικαίωμα με χρήματα υπέρ των νοσοκομείων άφησε ανοιχτό ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος σε δηλώσεις του την Παρασκευή.

Ο υπουργός περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση με την μη εφαρμογή του νόμου και είπε ότι «γελοιοποιείται οποιοσδήποτε πολιτικός βρίσκεται σε κλειστό χώρο και δίπλα του καπνίζουν ή καπνίζει και ο ίδιος, γιατί έχουμε και αυτό». Πρόσθεσε δε ότι «έχω βρεθεί στην πολύ δυσάρεστη θέση να κάνω εγώ παρατήρηση σε μαγαζί, που κάθομαι».

Σχετικά με αυτό το ζήτημα ανέφερε ότι για τα κέντρα διασκέδασης άνω των 400 τετραγωνικών μέτρων και στα καζίνο, όπου σήμερα επιτρέπεται το κάπνισμα, «να υπάρξει εξαγορά του δικαιώματος του καπνίζειν με κάποια χρήματα, που θα πηγαίνουν υπέρ νοσοκομείων».

Παράλληλα ο υπουργός υπογράμμισε ότι για τα υπόλοιπα κέντρα διασκέδασης, όπου το κάπνισμα απαγορεύεται, «η εφαρμογή της απαγόρευσης είναι ζήτημα κυβερνητικού σχεδιασμού».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Επεκτείνεται και σε εταιρείες το δικαίωμα ίδρυσης φροντιστηρίου στην Ελλάδα

Εναρμόνιση με το κοινοτικό δίκαιο

Η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου
Η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Και νομικά πρόσωπα θα μπορούν εφεξής να ιδρύουν φροντιστήρια στην Ελλάδα, σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.

Πρόκειται για εναρμόνιση του εσωτερικού δικαίου με την οδηγία 2006/123/ΕΚ, με την οποία ρυθμίζεται η παροχή υπηρεσιών στην εσωτερική αγορά της ΕΕ.

Για να μπορεί, όμως, ένα νομικό πρόσωπο να ιδρύσει φροντιστήριο στην Ελλάδα θα πρέπει σωρευτικά να πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Η έδρα να βρίσκεται σε χώρα-μέλος της ΕΕ
  • Στους σκοπούς του καταστατικού του να περιλαμβάνεται και η παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης
  • Να μην έχει κηρυχθεί σε κατάσταση πτώχευσης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Οι υπερπτήσεις δεν θα αλλάξουν το καθεστώς στο Αιγαίο, τόνισε ο πρωθυπουργός

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα


Ο Γιώργος Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν
Ο Γιώργος Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν (Φωτογραφία: Associated Press )
Ερζερούμ, Τουρκία
Σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι με τις υπερπτήσεις μαχητικών δεν πρόκειται να αλλάξει το καθεστώς στο Αιγαίο έστειλε ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη διάσκεψη των Τούρκων διπλωματών στο Ερζερούμ.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας έχει ορισμένες προϋποθέσεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά την περίπτωση των παραβιάσεων.

Όπως είπε, ο κ. Παπανδρέου δίνει στην Ελλάδα μια εντελώς διαφορετική εντύπωση από την εντύπωση της ειρηνικής συνεργασίας την οποία προωθεί η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν.

Αναφέροντας ως παράδειγμα την προχθεσινή πτήση οκτώ τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από το Αγαθονήσι, ο πρωθυπουργός ρώτησε τους Τούρκους πρέσβεις «Ποιο είναι το νόημα αυτής της παραβίασης της ελληνικής κυριαρχίας;»

«Αυτές οι ενέργειες δεν θα αλλάξουν το καθεστώς στο Αιγαίο. Να είστε βέβαιοι γι΄αυτό. Μπορεί να έχουν γίνει πια ρουτίνα για την Τουρκία. Μη νομίζετε όμως ότι έχουν γίνει ρουτίνα για την Ελλάδα. Κάθε τέτοια ενέργεια είναι μια υπενθύμιση στους Έλληνες ότι η Τουρκία δεν έχει αποφασίσει να δημιουργήσει διαφορετικές σχέσεις με την Ελλάδα» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, αφού τόνισε ότι δεν πιστεύει σε ενέργειες που «σε μια μέρα μπορούν να υπονομεύσουν την προσεκτική και συστηματική δουλειά που χρόνια οικοδομούμε», ζήτησε από τον Τούρκο πρωθυπουργό, ως «αξιόπιστο συνομιλητή» «να εμπεδώσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ μας και τελικά να οικοδομήσουμε μια στέρεη ειρήνη».

Επίσης, αναφέρθηκε και στο casus belli που «δεν συνάδει με τις αρχές του σύγχρονου κόσμου» και «δεν συνάδει με μια Τουρκία που θέλει μηδενικά προβλήματα με τους γείτονές της».

Αναφερόμενος στο θέμα της υφαλοκρηπίδας, ο κ. Παπανδρέου τόνισε: «Χρειάζεται να εμπεδώσουμε κανόνες στις σχέσεις μας, αρχές και διεθνές δίκαιο, συμφωνίες και ευνομία. Γι΄αυτό είναι πολυτέλεια επικίνδυνη να μη λύνουμε τη διαφορά μας στη θάλασσα, που αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Αυτή η διαφορά αποτέλεσε την αφετηρία της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης στις αρχές της δεκαετίας του ΄70 και συνεχίζει να αποτελεί το κύριο πρόβλημα στις διμερείς μας σχέσεις. Από το 2002 με τις διερευνητικές επαφές προσπαθούμε να διαπιστώσουμε εάν υπάρχει κοινό έδαφος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμφωνημένη διευθέτηση».

«Οφείλουμε -πρόσθεσε- να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης. Αν δεν τα καταφέρουμε μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα πρέπει να απευθυνθούμε στη διεθνή δικαιοσύνη για να κριθεί με βάση το διεθνές δίκαιο. Στο μεταξύ πρέπει να γίνουν βήματα για μείωση της έντασης». Και υπενθυμίζοντας τις υπερπτήσεις, πρόσθεσε: «Αν πραγματικά η Τουρκία εννοεί ότι θέλει την ειρήνη πρέπει να σταματήσουν».

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην προϊστορία της ελληνοτουρκικής φιλίας που ανάγεται στην εποχή Βενιζέλου - Ατατούρκ, αλλά και στις προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια με την Ελλάδα να πρωταγωνιστεί στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το συμφέρον της Τουρκίας και το συμφέρον της Ελλάδας, επέβαλαν αυτή την αλλαγή, τόνισε ο κ. Παπανδρέου και ζήτησε από τους Τούρκους πρέσβεις να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την ενσωμάτωση στην Ευρώπη.

Η κρίση που περνάει η Ευρώπη σήμερα είναι συγκυριακή, είπε ο κ. Παπανδρέου και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ευρώπη θα εξέλθει ενισχυμένη από την κρίση αυτή και θα είναι τότε σε θέση να συζητήσει ευνοϊκότερα την ένταξη της Τουρκίας.

Αυτοί που σήμερα έχουν επιφυλάξεις για την τουρκική ένταξη θα δουν τα πράγματα διαφορετικά, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, και κάλεσε τους Τούρκους πρέσβεις να εντείνουν τις προσπάθειές τους.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα θέματα της λαθρομετανάστευσης, τα οποία συζήτησε, όπως είπε, με τον Τούρκο πρωθυπουργό το πρωί, και τόνισε ότι η συνεργασία στην καταπολέμηση του σύγχρονου αυτού εγκλήματος είναι αναγκαστική και για τις δύο χώρες.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Όλη η αλήθεια για το ποιος είναι ο σκοπός του ΔΝΤ


Τα οικονομικά μέτρα
Διαβάστε τι έλεγε ο νομπελίστας οικονομολόγος ,πρώην υποδιευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας και σύμβουλος του πρωθυπουργού Τζόσεφ Στίγκλιτς το 2002 για το ΔΝΤ!!
Όταν το ΔΝΤ ανακοινώνει σύναψη δανειοδοτικού προγράμματος υποχρεώνει τις κυβερνήσεις με τις οποίες συνδιαλλάσσεται να ακολουθήσουν μια σειρά από πολιτικές που καθόλου δε στοχεύουν στην ισομερή ανάπτυξη.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχέδιο που εφαρμόζει το ΔΝΤ σε όλες τις χώρες,...
το πρώτο βήμα που απαιτείται είναι οι ιδιωτικοποιήσεις των κρατικών εταιριών. Σύμφωνα με το Στίγκλιτς, τις περισσότερες φορές οι πολιτικοί είναι πολύ πρόθυμοι να πουλήσουν τις εταιρίες στη σκέψη παχυλών προμηθειών που θα λάβουν από τους ενδιαφερόμενους αγοραστές.
Το δεύτερο βήμα είναι η απελευθέρωση των κεφαλαιαγορών. Η πολιτική αυτή σημαίνει ότι το κεφάλαιο αποκτά πανίσχυρη διαπραγματευτική θέση. Η δυνατότητα του να μπορεί να αποχωρεί όποτε θέλει από την εγχώρια αγορά είναι ο κύριος αποσταθεροποιητικός παράγοντας των αναπτυσσόμενων χωρών.
Το τρίτο βήμα είναι «ο καθορισμός των τιμών από τις δυνάμεις της αγοράς». Η πολιτική αυτή σημαίνει κατακόρυφη αύξηση των τιμών σε μια σειρά από προϊόντα βασικά για την επιβίωση των εργατικών μαζών και παράλληλη άρση οποιωνδήποτε κρατικών επιδοτήσεων σε βασικά προϊόντα.Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η άρση της επιδότησης των καυσίμων και ορισμένων τροφίμων στην Ινδονησία το 1998 (υπό τις οδηγίες του ΔΝΤ) που προκάλεσε τεράστια εξαθλίωση και λαϊκές εξεγέρσεις. Οπως και ανάλογο περιστατικό το 2001 στο Εκουαδόρ που προκάλεσε μαζικές εξεγέρσεις.
Το τέταρτο βήμα είναι το ελεύθερο εμπόριο. Ελεύθερο εμπόριο που φυσικά δε σημαίνει ότι τα αγροτικά προϊόντα των αναπτυσσόμενων χωρών συναγωνίζονται επί ίσοις όροις τα αντίστοιχα των πλούσιων χωρών, καθώς οι αναπτυγμένες χώρες δεν εξαλείφουν τις επιδοτήσεις των δικών τους προϊόντων ούτε τους προστατευτικούς δασμούς που κρατούν κλειστές τις οικονομίες τους, ενώ, αντίθετα, έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις οικονομίες των αναπτυσσόμενων χωρών.

Το μάθημα που πρέπει να μάθουν οι λαοί όλου του κόσμου είναι ότι οι πολιτικές του ΔΝΤ δεν έχουν ως στόχο την ισομερή ανάπτυξη και ούτε πολύ περισσότερο την ευημερία των εργαζόμενων μαζών, αλλά όπως γίνεται φανερό από τα παραπάνω:
α) την κερδοφορία των μεγάλων πολυεθνικών και των μεγάλων εγχώριων επιχειρήσεων που βρίσκουν αφορμή να προχωρήσουν σε μαζικές απολύσεις και να καρπωθούν φτηνά τα μέσα παραγωγής.
β) την καταλήστευση και αλόγιστη εκμετάλλευση του εθνικού πλούτου των αναπτυσσόμενων χωρών.
γ) Την εξάπλωση και γιγάντωση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής με την ενδυνάμωση των δομικών δυνατοτήτων του κεφαλαίου στο εσωτερικό των φτωχών κρατών έναντι των εργαζομένων, όπως εξασφαλίζεται με νομοθετικές ρυθμίσεις. Ενώ, επιπλέον εξασφαλίζεται και η δυνατότητα του κεφαλαίου να αποχωρεί ό,τι ώρα θέλει, ενώ οι εργαζόμενοι απαγορεύεται να μεταναστεύσουν για να αναζητήσουν ένα καλύτερο αύριο.
δ) Τέλος, όσον αφορά τα ίδια τα λεφτά από τα δάνεια του ΔΝΤ αποσκοπούν στο να πληρώσουν οι αναπτυσσόμενες χώρες τους τραπεζίτες πιστωτές τους στο κέντρο του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος.
kontiloforos.
Πηγή:Φιλούμενος

Read more...

Συνάντηση με τον Τούρκο ομολογό του έχει από τις 10 το πρωί ο Γιώργος Παπανδρέου

Λαθρομετανάστευση και Αιγαίο στο επίκεντρο των συνομιλιών Παπανδρέου - Ερντογάν


Συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν έχει  απο τις 10 το πρωί ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου

Συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν έχει απο τις 10 το πρωί ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου βρίσκεται άλλωστε στην Τουρκία μετά από πρόσκληση του κ. Ερντογάν, προκειμένου να παρευρεθεί στην ετήσια σύνοδο των Τούρκων πρεσβευτών

Στις συνομιλίες, μεταξύ των δύο ηγετών, αναμένεται να γίνει ανταλλαγή απόψεων, για όλα τα θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες αλλά και για διεθνή περιφερειακά ζητήματα.

Έμφαση αναμένεται να δοθεί στη συζήτηση που γίνεται για τη λαθρομετανάστευση και στα μέτρα που σκοπεύει να πάρει η Ελλάδα για την ενίσχυση των συνόρων της.

Το μεσημέρι, ο κ. Γ. Παπανδρέου, αναμένεται να μιλήσει στη συνάντηση των Τούρκων πρέσβεων που γίνεται στο Ερζερούμ, με τη συμμετοχή 180 πρέσβεων.

Στόχος της σύσκεψης είναι ο συντονισμός των πρέσβεων που εκπροσωπούν την Τουρκία στο εξωτερικό, ενώ γίνεται ανταλλαγή απόψεων μεταξύ τεχνοκρατών και πολιτικής εξουσίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας, Εγκεμέν Μπαγίς, επικεφαλής της γείτονος με την ΕΕ για την κατασκευή του φράκτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα, τόνισε πως αυτό δε στρέφεται κατά των Τούρκων πολιτών, ωστόσο επεσήμανε ότι η ΕΕ δεν χρειάζεται νέα τείχη, αλλά την απαλλαγή της από τις προκαταλήψεις.

Το δεύτερο θέµα που θα κυριαρχήσει στη συνάντηση Παπανδρέου-Ερντογάν είναι η πορεία των διερευνητικών επαφών για το Αιγαίο, που φαίνεται ότι περνούν περίοδο στασιµότητας.

Σύµφωνα µε διπλωµατικές πηγές, πάντως, ο έλληνας πρωθυπουργός αναµένεται να θέσει και το θέµα των τελευταίων τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από το Αγαθονήσι.

Τις επόμενες ημέρες, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συνεχίσει τις επαφές του σε ευρωπαϊκές χώρες -μεταξύ των οποίων η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία- για τη δημιουργία ευρωομολόγου και την κοινή οικονομική διακυβέρνηση.

tanea.gr
Read more...

Συμφωνούν Παπανδρέου - Φιγιόν για την Οικονομία

Στο επίκεντρο της συζήτησης οι οικονομικές εξελίξεις


http://img.protothema.gr/4FE96DD1A787CFD3509ECD7935E408F1.jpg
Με τη συνάντηση με το Γάλλο ομόλογο του, Φρανσουά Φιγιόν, ολοκλήρωσε την επίσκεψη του στο Παρίσι ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Οι οικονομικές εξελίξεις, οι διμερείς σχέσεις και θέματα σχετικά με την λαθρομετανάστευση κυριάρχησαν στις συνομιλίες που είχαν οι δυο άνδρες κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας.

«Πιστεύω», είπε ο κ. Παπανδρέου με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, «ότι συμπίπτουμε στην άποψη για την ανάγκη μιας ισχυρότερης ευρωπαϊκής διακυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας. Όχι μόνο στο θέμα της αντιμετώπισης της σημερινής κρίσης που περνάει η ευρωζώνη αλλά και για την ενίσχυση της παρουσίας της ΕΕ παντού: στη γειτονιά της, στις σύγχρονες τεχνολογίες, στην ανταγωνιστικότητα, στην ανάγκη να μπούμε στην πράσινη ανάπτυξη, στη στήριξη των υποδομών, συγκοινωνιακών και διαδικτυακών, στην Ευρώπη. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε για τη σύγκλιση και την ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη», είπε ο κ. Παπανδρέου.

Οι δύο πρωθυπουργοί αντάλλαξαν επίσης απόψεις στο θέμα της λαθρομετανάστευσης. Ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε για τις προσπάθειες της Ελλάδας και με τις γειτονικές της χώρες, όπως με την Τουρκία. Επανέλαβε δε την άποψή του για την ανάγκη μιας συμφωνίας επανεισδοχής ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία.

Τα διμερή θέματα απασχόλησαν επίσης τους δύο ηγέτες. «Οι σχέσεις μας είναι άριστες», είπε ο κ. Παπανδρέου. «Η Γαλλία μας έχει στηρίξει στην ΕΕ για τη δημιουργία του μηχανισμού που ήταν βασική επιλογή για να πάρουμε τον απαραίτητο χρόνο ώστε να κάνουμε τις αλλαγές και να γίνουμε και εμείς βιώσιμοι, ανταγωνιστικοί και με ευημερία».

Συζητήθηκαν επίσης και οι διμερείς πρωτοβουλίες στη Μεσόγειο, θέματα που αφορούν τις επενδύσεις, οι συνεργασίες στο μέτωπο του πολιτισμού καθώς και οι αλλαγές στα συστήματα παιδείας.
Read more...

«Διάδοχος της Μέρκελ και του Μπλερ, ο Παπανδρέου»

Τώρα αυτό ο Μπεσόν το είπε για καλό;


http://img.protothema.gr/39CDFF9F7981254FC6ECA57DF62BDD0A.jpg

«Διάδοχο της Άνγκελα Μέρκελ και του Τόνι Μπλερ» χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό κύριο Γιώργο Παπανδρέου ο Γάλλος υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας, Ερίκ Μπεσόν, κατά τη διάρκεια Συμποσίου με τίτλο «Νέος κόσμος, νέος καπιταλισμός». Ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε με τη σειρά του τον κύριο Μπεσόν, δηλώνοντας πως η πρόσκλησή του οφείλεται στον αγώνα που δίδουν ο ίδιος και η χώρα, ένα αγώνα που «αφήνει ανοιχτές ουλές και που προσπαθούμε να βελτιώσουμε».

Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για τους τρεις μύθους που κυριαρχούν τον τελευταίο καιρό στην Ευρώπη. Ο πρώτος μύθος αφορά το χρέος», το οποίο «δεν ήταν το αίτιο, αλλά το σύμπτωμα, το οποίο προέκυψε από την έλλειψη διαχείρισης των πόρων, την άνιση κατανομή του χρήματος και τον πελατειακό χαρακτήρα διακυβέρνησης του παρελθόντος.

Ο δεύτερος μύθος, σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου αφορά στον χαρακτήρα των διεθνών αγορών, οι οποίες δεν πρέπει να αποτελούν «εργαλεία για τη συγκέντρωση των προνομίων των ολίγων». «Σ’ έναν κόσμο παγκοσμιοποιημένο, θα πρέπει να ρυθμίσουμε και να ελέγξουμε τη δύναμη των αγορών για να υπάρχει μεγαλύτερη ισότητα και ισοτιμία σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Τέλος, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε τον τρίτο μύθο σύμφωνα με τον οποίο «κάθε κράτος θα μπορούσε να πάρει μέτρα από μόνο του, χωρίς να υπάρχει ανάγκη αλληλεγγύης, ή ισχυρότερης διακυβέρνησης», τονίζοντας την ανάγκη για την ταχύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Read more...

“Φτιάχνοντας το τείχος, μεταθέτετε το πρόβλημα αλλού…”

Δηλώσεις Μπαγίς με νόημα για τον φράκτη στον Έβρο


http://img.protothema.gr/0D2BBF971A53015E72EBE77DCE7D5421.jpg

Πρόγευμα εργασίας θα έχουν σε λίγο οι πρωθυπουργοί της Ελλάδος, Γιώργος Παπανδρέου και της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, στο Ερζερούμ. Στις συνομιλίες, μεταξύ των δύο ηγετών, αναμένεται να γίνει ανταλλαγή απόψεων, για όλα τα θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες αλλά και για διεθνή περιφερειακά ζητήματα.

Ωστόσο, οι Τούρκοι φαίνεται πως ήδη θέτουν ένα πολύ συγκεκριμένο ζήτημα στην ατζέντα, που δεν είναι άλλο από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να κατασκευάσει φράκτη στον Έβρο, στα σύνορα με την Τουρκία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η συνεχής ροή λαθρομεταναστών από τη γειτονική χώρα.

«H κατασκευή ενός τείχους στα ελληνοτουρκικά σύνορα δεν αποτελεί λύση, απλώς θα μετατοπίσει το πρόβλημα αλλού», δήλωσε την Πέμπτη ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας κ. Εγκεμέν Μπαγίς, επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για την Ε.Ε.

To τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» μετέδωσε ότι ο κ. Μπαγίς απαντούσε σε ερωτήσεις που έχουν τεθεί από τον τύπο και την κοινωνία έπειτα από την είδηση για την κατασκευή τείχους.

Ο ίδιος φέρεται να έχει προσθέσει ότι «η απόφαση για την κατασκευή τείχους στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο δεν στρέφεται κατά των Τούρκων πολιτών», ωστόσο είναι σαφές πως η Άγκυρα εκφράζει με σαφή τρόπο την αντίθεσή της στην ελληνική απόφαση.

Την ίδια ώρα, ο τουρκικός τύπος επικαλούμενος πολιτικές και διπλωματικές πηγές, αναφέρει ότι το ζήτημα του τείχους που σχεδιάζει να κατασκευάσει η Ελλάδα αλλά και γενικότερα το θέμα της παράνομης μετανάστευσης αναμένεται να κυριαρχήσει στις συζητήσεις στο Ερζερούμ.

Όλα αυτά λίγες ώρες αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, από τον Έβρο όπου βρέθηκε για τον εορτασμό των Θεοφανίων, έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, καλώντας την να ελέγξει τα σύνορά της και να εφαρμόσει «άμεσα και απτά» το ελληνοτουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής.

Τι θα κάνει ο πρωθυπουργός στην Τουρκία

Μετά τη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν, ο κ. Παπανδρέου, αναμένεται να μιλήσει στη συνάντηση των Τούρκων πρέσβεων που γίνεται στο Ερζερούμ, με τη συμμετοχή 180 πρέσβεων. Στόχος της σύσκεψης είναι ο συντονισμός των πρέσβεων που εκπροσωπούν την Τουρκία στο εξωτερικό, ενώ γίνεται ανταλλαγή απόψεων μεταξύ τεχνοκρατών και πολιτικής εξουσίας.

Η παρουσία Παπανδρέου στη συνάντηση αυτή κρίνεται, εκ των προτέρων, ιδιαίτερα σημαντική από όλους τους σχολιαστές στην Τουρκία.

"Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ανεξάρτητα από το τι θα συζητήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Τούρκο ομόλογό του", λέει στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο διπλωματικός σχολιαστής, Τζενκίς Τσαντάρ.

Η πρόσκληση στον Έλληνα πρωθυπουργό, αποτελεί ανταπόδοση της προσκλήσεως που είχε απευθύνει ο Γ. Παπανδρέου στον Τ. Ερντογάν, πριν δύο μήνες, για να συμμετάσχει σε διεθνή οικολογική συνάντηση στην Αθήνα.

Τέλος, οι δύο πρωθυπουργοί θα εγκαινιάσουν τους διεθνείς χειμερινούς αθλητικούς αγώνες των πανεπιστημιακών ομάδων, στους οποίους συμμετέχουν ομάδες από πανεπιστήμια 75 χωρών.

Read more...

Δικαστές για το «πόθεν έσχες»

Ανεξάρτητη επιτροπή που θα αποτελείται κυρίως από ανώτατους δικαστικούς θα ελέγχει τα οικονομικά των βουλευτών και των κομμάτων।

Την πάταξη του «μαύρου» πολιτικού χρήματος επιδιώκει η κυβέρνηση με την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για τα οικονομικά των κομμάτων και το «πόθεν έσχες» των βουλευτών. Τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών ανακοίνωσε χθες, ανήμερα τα Θεοφάνια, ο κ. Γ. Ραγκούσης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους.

Ο υπ. Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης παρουσίασε χθες τις βασικές αρχές του νέου νομοθετικού πλαισίου για το  πόθεν έσχες  που, όπως τόνισε,  θα αλλάξει το πολιτικό τοπίο
Ο υπ. Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης παρουσίασε χθες τις βασικές αρχές του νέου νομοθετικού πλαισίου για το "πόθεν έσχες" που, όπως τόνισε, "θα αλλάξει το πολιτικό τοπίο"

Ο υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για την αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης να «συγκρουστεί με την γκρίζα πλευρά του κομματικού συστήματος», η οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση στην προσπάθεια αναμόρφωσης του κράτους, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι βασικές αρχές του νέου νομοθετικού πλαισίου που αναμένεται να «αλλάξει το πολιτικό τοπίο», σύμφωνα με τον κ. Γ. Ραγκούση, είναι:

Η σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής οικονομικού ελέγχου των κομμάτων και των βουλευτών, η οποία θα αποτελείται στην πλειοψηφία της από ανώτατους δικαστικούς υπαλλήλους. Ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε τη ριζική βελτίωση της ελεγκτικής διαδικασίας. Σήμερα η αρμόδια επιτροπή της Βουλής αποτελείται στην πλειοψηφία της από βουλευτές. Με την αλλαγή της σύνθεσής της η πλειοψηφία των δικαστικών θα απασχολούνται αποκλειστικά με τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών.

Η αλλαγή του τρόπου ελέγχου του «πόθεν έσχες» των βουλευτών που θα είναι καθολικός και αναδρομικός, με ακριβή προσδιορισμό της προέλευσης κάθε περιουσιακού στοιχείου και με ενδελεχή παρακολούθηση κάθε μεταβολής. Ο κ. Ραγκούσης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εξεταστούν τα οικονομικά στοιχεία πρώην υπουργών ή πρώην βουλευτών, χωρίς να προσδιορίσει το χρονικό βάθος που θα φτάσουν οι έλεγχοι.

Θεσμοθέτηση ορίων δαπανών και εσόδων, καθώς και αυστηρές κυρώσεις για τους παραβάτες (κόμματα, βουλευτές και χρηματοδότες). Τα μέλη του Κοινοβουλίου θα τιμωρούνται μέχρι και με την έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα. Σήμερα είναι θεσμοθετημένες αντίστοιχες ποινές, οι οποίες όμως δεν έχουν εφαρμοστεί. Το υπουργείο επεξεργάζεται πρόταση, σύμφωνα με την οποία κάθε βουλευτής θα δηλώνει τα οικονομικά στοιχεία του όταν πρωτοεκλέγεται και κατόπιν θα γίνεται η δημοσίευση των μεταβολών τους. Ετσι θα μπορεί να διαπιστωθεί εάν «πλούτισε» κατά τη διάρκεια της βουλευτικής θητείας του.

Θα μπει «μαχαίρι» στην κρατική επιχορήγηση των κομμάτων και θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού της. Ο κ. Ραγκούσης ανακοίνωσε ότι θα θεσπιστούν όρια στην κρατική και την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων και των βουλευτών, καθώς και στα έσοδα και στις δαπάνες που μπορούν να πραγματοποιούν. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιτρέπεται η χρηματοδότηση από εταιρείες με συγκεκριμένα όρια και δημοσιοποίηση των ποσών.

Το υπουργείο Εσωτερικών αμέσως θα συγκροτήσει επιστημονική επιτροπή, η οποία θα ολοκληρώσει τις προτάσεις της εντός ενός μηνός. Κατόπιν το σχέδιο θα συζητηθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου θα αναζητηθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση. Το τελικό σχέδιο νόμου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την άνοιξη.

ΘΕΣΠΙΣΗ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ
«Φρένο» στον δανεισμό των κομμάτων

Το σχέδιο νόμου αναμένεται να θέτει προϋποθέσεις για τον τραπεζικό δανεισμό των κομμάτων. Σήμερα τα κόμματα δανείζονται από τις τράπεζες βάζοντας ως υποθήκη τα ετήσια ποσά της κρατικής χρηματοδότησης. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, θα μπει «φρένο» στον τραπεζικό δανεισμό με τη θέσπιση κριτηρίων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο εάν ένα κόμμα είναι υπερχρεωμένο, σύμφωνα με τα κριτήρια που θα θέσει ο νόμος, τότε θα απαγορεύεται να λάβει δάνειο από τράπεζα για έναν ή για περισσότερα χρόνια.

Επίσης, θα προβλέπεται η ανάρτηση στο Διαδίκτυο όλων των εσόδων και των δαπανών κομμάτων και βουλευτών, κατά τα πρότυπα της δημοσίευσης των προεκλογικών εξόδων στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Παράλληλα, ο κ. Ραγκούσης δήλωσε ότι θα θεσμοθετηθεί η τήρηση βιβλίων τρίτης κατηγορίας για την παρακολούθηση των οικονομικών των κομμάτων, για την αναλυτική καταγραφή των εσόδων και των δαπανών που πραγματοποιούν.

Χρέη 248 εκατ. ευρώ στις τράπεζες

Τα χρέη των κομμάτων στις τράπεζες αγγίζουν το ποσό των 248 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το καλοκαίρι ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Γ. Ραγκούσης, απαντώντας στο Κοινοβούλιο σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Κυριάκου Βελόπουλου, τα δάνεια των κομμάτων έχουν ως εξής:

ΠΑΣΟΚ: 111,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 96,8 εκατ. ευρώ στην Αγροτική (λήξη το 2018), 10 εκατ. ευρώ στη Marfin (λήξη το 2015) και 5 εκατ. ευρώ στην Πειραιώς (λήξη το 2015).

ΝΔ: 120 εκατ. ευρώ [105 εκατ. ευρώ στην Αγροτική Τράπεζα (λήξη το 2013) και 15 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς (λήξη το 2015)].

ΚΚΕ: 4,4 εκατ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα. Το δάνειο έληγε το 2010.

ΛΑΟΣ: Κανένα χρέος σε τράπεζα.

ΣΥΡΙΖΑ: 6 εκατ. ευρώ στην Εθνική, με λήξη το 2014.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ: 800.000 ευρώ. Το δάνειο έληγε το 2010.

Το 2010 τα κόμματα μοιράστηκαν περίπου 100 εκατ. ευρώ ανάλογα με την εκλογική τους δύναμη, ενώ για το 2011 το αντίστοιχο ποσό στον προϋπολογισμό είναι 75 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
Αντιπαράθεση Ραγκούση με τη ΝΔ

«Η ΝΔ είναι το κόμμα που καταψήφισε τον νόμο για την πλήρη αξιοκρατία και αντικειμενικότητα στις προσλήψεις, αλλά αποχώρησε κιόλας από την ψήφιση του νόμου που καθιέρωσε την πλήρη, για πρώτη φορά, αποκομματικοποίηση των προαγωγών των στελεχών στο κράτος» δήλωσε ο Γ. Ραγκούσης απαντώντας στην κατηγορία που εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, ότι η πυξίδα του υπουργού Εσωτερικών για τα θέματα διαφάνειας είναι το κομματικό συμφέρον του ΠΑΣΟΚ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ μετά τις ανακοινώσεις του κ. Γ. Ραγκούση υπενθύμισε την πρόταση του αρχηγού της ΝΔ, κ. Αντ. Σαμαρά, από τον Δεκέμβριο του 2009, για συγκρότηση Ειδικής Διακομματικής Επιτροπής με σκοπό να επεξεργαστεί όλες τις σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις μέχρι τον Ιούνιο του 2010. «Η εξυγίανση του πολιτικού συστήματος δεν είναι κομματική, αλλά εθνική υπόθεση» δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Η απάντηση
Απαντώντας ο κ. Γ. Ραγκούσης δήλωσε ότι «ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ δεν έχει μελετήσει τις προτάσεις της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, οι οποίες, μεταξύ άλλων, αφορούν όχι στα οικονομικά των κομμάτων, αλλά μόνον στο «πόθεν έσχες»». Ο κ. Ραγκούσης επισήμανε ότι η κυβέρνηση υιοθετεί τις προτάσεις της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για το «πόθεν έσχες», και ότι οι προτάσεις για τα οικονομικά των κομμάτων, μετά την οριστική διαμόρφωσή τους, θα κατατεθούν στην ίδια Επιτροπή της Βουλής, επιδιώκοντας τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

Τη συναίνεση του ΛΑΟΣ στη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης εξέφρασε ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Κ. Αϊβαλιώτης, ο οποίος δήλωσε ότι «τα κόμματα και οι βουλευτές μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους με λιγότερα χρήματα». Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ. Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτήρισε αναγκαία την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για το πολιτικό χρήμα και πρότεινε τη μείωση της φετινής χρηματοδότησης στα κόμματα κατά 20 εκατ. ευρώ, τα οποία να πάνε στην καταβολή του ΕΚΑΣ, την εκαθάριση όλων των κομματικών χρηματοδοτήσεων την τελευταία 15ετία και την απαγόρευση του τραπεζικού δανεισμού των κομμάτων.

ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

ethnos.gr/
Read more...

Αιχμές Βεστερβέλε κατά της Ελλάδας για το συνταξιοδοτικό

Νέες βολές από τη Γερμανία

O υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκουίντο Βεστερβέλε, στενός σύμμαχος της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ
O υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκουίντο Βεστερβέλε, στενός σύμμαχος της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ (Φωτογραφία: Associated Press )
Aθήνα
Αιχμές κατά της Ελλάδας και έμμεσες παροτρύνσεις για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στη χώρα μας διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκουίντο Βεστερβέλε σε ομιλία που απηύθυνε σε μέλη του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος στη Στουτγάρδη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε στην ομιλία του την Πέμπτη πως όσα κράτη της Ευρωζώνης προσβλέπουν στις γερμανικές ενισχύσεις θα πρέπει να μειώσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα και να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να τακτοποιήσουν τα του οίκου τους.

Φέρνοντας ως παράδειγμα την Ελλάδα τόνισε χαρακτηριστικά: «Μπορείτε να περιμένετε από εμάς να επιδείξουμε αλληλεγγύη, αλλά δεν μπορείτε να επιμένετε σε συνταξιοδότηση στα 59, όταν οι άνθρωποι εδώ πληρώνουν υψηλούς φόρους και υποτίθεται ότι πρέπει να εργάζονται μέχρι τα 67 έτη».

Τέλος, ο Βεστερβέλε, σύμμαχος της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ στην κυβέρνηση συνασπισμού, ξεκαθάρισε πως οι προβλεπόμενες φορολογικές ελαφρύνσεις που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση θα εισαχθούν φέτος όπως είχε προγραμματιστεί.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ανοίγουν ξανά τις μπάρες σε όλη την Ελλάδα

Μετά τις αυξήσεις έως και 0,60 ευρώ


http://img.protothema.gr/90F4EB1151A3DC6B847430931EE2E182.jpg
Το πρώτο ηχηρό χαστούκι κατά των νέων ανατιμήσεων δίνει την προσεχή Κυριακή, στις 3 μετά το μεσημέρι, το Πανελλαδικό κίνημα εναντίον των διοδίων, ανοίγοντας τις μπάρες σε όλο το εθνικό δίκτυο από την Θεσσαλονίκη έως την Τρίπολη.

Το νέο πανεθνικό σάλπισμα αποτυπώνει την οργισμένη αντίδραση των πολιτών στις απανωτές αυξήσεις των τελών διέλευσης, επιστέγασμα των οποίων είναι οι πρόσφατες τιμαριθμικές αναπροσαρμογές που αυξάνουν έως 0,60 λεπτά τα διόδια και υιοθετούνται από όλους τους αναδόχους των έργων.

Με σύνθημα «Μας φοβούνται, δεν τους φοβόμαστε», οι επιτροπές αγώνα σε όλη την Ελλάδα καλούν τους οδηγούς να αντισταθούν στα χαράτσια των μεγαλοεργολάβων και δηλώνουν έτοιμες να αναμετρηθούν στα δικαστήρια για την νομιμότητα των διοδίων.

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται σχέδιο αντεπίθεσης στους οδηγούς που δεν πληρώνουν, επιστρατεύοντας την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία πρόσφατα έδωσε εντολή να χορηγούνται υπό όρους τα προσωπικά στοιχεία των οδηγών στους εργολάβους για να μπορούν να τους κυνηγήσουν.

«Παράλογη, αήθης και αυθαίρετη είναι η απόφαση της Αρχής να παραχωρούνται στις ιδιωτικές εταιρίες τα στοιχεία των κατόχων των οχημάτων, οι οδηγοί των οποίων αρνούνται να πληρώσουν το χαράτσι για τις καρμανιόλες που η ιδιωτική πρωτοβουλία βαφτίζει αυτοκινητόδρομους» επισημαίνει το Πανελλαδικό Συντονιστικό Επιτροπών Αγώνα Κατά των Διοδίων.

Οι πληροφορίες για χαρακτηρισμό των διοδίων έως δημόσιων εσόδων με την είσπραξή τους από τις εφορίες διαψεύδονται από κυβερνητικά στελέχη, τα οποία όμως επιβεβαιώνουν ότι καταβάλλουν προσπάθεια να δώσουν λύσεις στην αιμορραγία εσόδων που υπάρχει από την μην πληρωμή των διοδίων.

Ως παράνομο και άδικο μέτρο χαρακτηρίζουν οι επιτροπές αγώνα τον χαρακτηρισμό των διοδίων ως δημοσίων εσόδων ώστε η μη καταβολή τους να εξισώνεται με χρέος προς το Δημόσιο. «Τα διόδια εισπράττονται από ιδιωτικές εταιρίες στις οποίες παραχωρήθηκαν με χαριστικές και αποικιοκρατικού τύπου συμβάσεις οι αυτοκινητόδρομοι που φτιάχτηκαν (και φτιάχνονται) βασικά με κρατικές και ευρωπαϊκές επιδοτήσεις» είναι η απάντησή τους.
Read more...

«Λουκέτο» στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος Θεσσαλονίκης...



Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. αποφάσισε να βάλει «λουκέτο» στη μοναδική υπηρεσία της ασφαλείας Θεσσαλονίκης.
Το συγκεκριμένο τμήμα μέσα σε πέντε χρόνια λειτουργίας παρουσίασε αύξηση σε εξιχνίαση υποθέσεων παιδικής πορνογραφίας.
Από αυτήν την απόφαση έχουν προκληθεί έντονες αντιδράσεις στις τάξεις του σώματος στη Βόρεια Ελλάδα.
Τώρα ένας πολίτης που...
ζει στη Θεσσαλονίκη πρέπει να απευθύνεται στις υπηρεσίες δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος της Αθήνας.

Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο τμήμα ενισχύθηκε πρόσφατα και ειδικότερα πριν ένα μήνα τοποθετήθηκαν στις τάξεις του δύο υπάλληλοι ειδικών καθηκόντων (προγραμματιστές), οι οποίοι προσελήφθησαν με ειδική προκήρυξη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Ενδεικτικό είναι πως όταν ξεκίνησε να λειτουργεί το 2005, οι αστυνομικοί του χειρίστηκαν 59 υποθέσεις και σήμερα ο αριθμός αυτός έφτασε τις 571 υποθέσεις, μέσα στο 2010.

Πηγή: www.makthes.gr



Read more...

ΒΛΕΠΟΥΝ ΦΩΣ ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Κανελλόπουλος
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Στην κρυστάλλινη σφαίρα τους έχουν σκύψει αναλυτές κορυφαίων επενδυτικών οίκων προσπαθώντας να προβλέψουν τι µέλλει γενέσθαι όσον αφορά τις αγορές το 2011. Αρκετοί µάλιστα δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους ότι η ευρωζώνη θα καταφέρει να...
σταµατήσει τον κίνδυνο του ντόµινο. Φτάνει να δοθεί – όπως λένε– συνολική λύση και όχι να ληφθούν προσωρινά µέτρα. Για το ευρώπροβλέπουν υποχώρηση στο πρώτο τρίµηνοκαι άνοδο στο δεύτερο, ενώ θεωρούν ότι οχρυσός θα φτάσει τα 1.500 δολάρια η ουγκιά και το πετρέλαιο θα ανέβει ξανά στα 100 δολάρια το βαρέλι.

Η ανάκαµψη της παγκόσµιας οικονοµίας πιστεύουν ότι θα προέλθει από τις αναπτυσσόµενες αγορές, όπως η Κίνα καιη Ινδία, ενώ ισχυροποίηση προβλέπουνστις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Γερµανία.

Τα πρώτα σηµάδια ανάκαµψηςάρχισαν να κάνουν την εµφάνισή τους, όπως φαίνεται από τα πρόσφαταστοιχεία για αύξηση της βιοµηχανικής παραγωγής σε Ευρώπη και ΗΠΑ, κάτι που έχει συµβάλει και στην άνοδο των αµερικανικών και ευρωπαϊκών χρηµατιστηρίων στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων µηνών. Εξαίρεση αποτελεί το ελληνικό χρηµατιστήριο που κινδυνεύει πλέον να υποχωρήσει στα χαµηλότερα επίπεδα από το 1998 µετά και τη χθεσινή πτώση.

Τι προβλέπει κάθε οίκος
Να τι προβλέπουν κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι για φέτος, σύµφωνα µε τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο βρετανικός «Ιντιπέντεντ».

Morgan Stanley: Αχτίδεςελπίδας για όσους ανησυχούν γιαντόµινο στην ευρωζώνη δηµιουργούνται από τιςεκτιµήσεις της Morgan Stanley. Ο οίκος σηµειώνει ότι όπως η κατάσταση στην Ιρλανδία επιδεινώθηκε µέσα σε ελάχιστο διάστηµα, έτσι µπορεί να συµβεί τοίδιο και σε χώρεςόπως η Πορτογαλία και η Ισπανία. Οµως οιαναλυτές της εκτιµούν πως η ευρωζώνη θα καταφέρει να ξεπεράσειτην κρίση «ακόµηκαι εάν η Πορτογαλία και ίσως η Ισπανία χρειαστούν εξωτερική βοήθεια. Οι επενδυτές περιµένουν συνολική λύση στο πρόβληµα και όχι προσωρινά µέτρα» σηµειώνουν µε νόηµα. Bank of America - Merrill Lynch: Εκτιµά ότι οι µετοχές στα µεγάλα διεθνή χρηµατιστήρια θα εξακολουθήσουν να κινούνται ανοδικά τους πρώτους µήνες του 2011. Προβλέπει ακόµη ότι το 2011 το πετρέλαιο θα φτάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι, ο χρυσός τα 1.500 δολάρια η ουγκιά και ο χαλκός τα 11.250 δολάρια ο τόνος. Από τις ευρωπαϊκές οικονοµίες ο οίκος θεωρεί ότι τις καλύτερες προοπτικές έχει η Γερµανία.

Standard Chartered: Ο οίκος προβλέπει µεγάλες διακυµάνσεις στις διεθνείς αγορές συναλλάγµατος. Ειδικότερα,θεωρεί ότι το αµερικανικό δολάριο θα ενισχυθείτο πρώτο εξάµηνο και µετάθα αρχίσει να υποχωρεί ξανά. Το ευρώ θεωρεί ότι θα παραµείνει αδύναµο το πρώτο τρίµηνο, ενώ την περίοδο αυτή η βρετανική στερλίνα αναµένεται να είναι πιο ισχυρή.

Goldman Sachs: Η πιο πετυχηµένη ίσως επενδυτική τράπεζα της Γουόλ Στριτ εκτιµά ότι φέτος θα υπάρξει ισχυρή ανάπτυξη στην παγκόσµια οικονοµία, η οποία όµως θα προέλθει κυρίως από χώρες όπως οι Κίνα, Ινδία, Βραζιλία και Ρωσία. Οι οικονοµίες αυτές αναµένεται να δουν τον ρυθµό ανάπτυξής τους να µειώνεται λίγο το δεύτερο εξάµηνο του 2011, αλλά τότε αναµένεται να πάρουν τη σκυτάλη ανεπτυγµένες οικονοµίες όπως οιΗΠΑ, Βρετανία, Ιαπωνία και Καναδάς.
Read more...

Αποστάσεις από τον Θ. Πάγκαλο


«Ο κ. Πάγκαλος έχει έναν ιδιαίτερο τρόπο να εκφράζεται. Από εκεί και πέρα υπάρχει η κυβέρνηση, η οποία με σοβαρότητα, με υπευθυνότητα, έχει δείξει πώς εννοεί το δημόσιο διοικητικό σύστημα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Σαφείς αποστάσεις από τις δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου για «κοπρίτες υπαλλήλους» και «ζώα δημοσιογράφους και αναγνώστες» πήρε η κυβέρνηση: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, εξουσιοδοτήθηκε από τον πρωθυπουργό να δηλώσει τα ακόλουθα: «Το έχω ξαναπεί, και δεν είναι ούτε δικαιολογία προς τον κύριο Πάγκαλο ούτε προς κανέναν, ότι ο κύριος Πάγκαλος έχει έναν ιδιαίτερο τρόπο να εκφράζεται. Από εκεί και πέρα υπάρχει η κυβέρνηση, η οποία με σοβαρότητα, με υπευθυνότητα, έχει δείξει πώς εννοεί το δημόσιο διοικητικό σύστημα».

Αποστάσεις από τον Θ. Πάγκαλο

Η δήλωση αυτή στον «ΣΚΑΪ» προκάλεσε σενάρια ακόμη και για αποπομπή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Η σχετική ζύμωση φούντωσε, με αποτέλεσμα οι συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου να προσπαθούν όλη την ημέρα χθες να ελέγξουν τις αντιδράσεις και να ρίξουν τους τόνους. «Δεν υπάρχει θέμα Πάγκαλου» έλεγαν στα τηλέφωνα, προκειμένου να καταλαγιάσουν οι φήμες γύρω από το μέλλον του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Δεν κατάφεραν, όμως, να αποτρέψουν διαρροές κυβερνητικών στελεχών πως «στον επόμενο ανασχηματισμό ο Θόδωρος είναι φαβορί για έξοδο».

Ο Θ. Πάγκαλος απάντησε στις επικρίσεις δίνοντας στη δημοσιότητα τον? απολογισμό του! Εναν απολογισμό 80 σελίδων. Στην τελευταία από αυτές αναφέρει ότι οι προτάσεις του για το μέλλον του θεσμού θα δοθούν αποκλειστικά στα χέρια του πρωθυπουργού και ότι ο ίδιος βλέπει τον ρόλο με την ευελιξία που απαιτεί η συγκυρία. Αφήνει, έτσι, όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, περιμένοντας την επίσημη απάντηση της κυβέρνησης στην πολιτική ενημέρωση που θα ξεκινήσει τη Δευτέρα. Πάντως, ΝΔ και «Ελεύθερος Τύπος» επισημαίνουν πως έχει ξεπεράσει τα όρια και πως ο Γ. Παπανδρέου θα πρέπει να τον αποπέμψει.

Η τοποθέτηση του Θ. Πάγκαλου στη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, πριν από 15 μήνες, ξάφνιασε πολλούς. Η επιλογή του Γ. Παπανδρέου εξηγήθηκε με διαφόρους τρόπους. «Εβαλε έναν παλαιό για να κρατήσει εκτός τους υπόλοιπους», «τον έβαλε μέσα για να μη μιλά» ήταν οι δύο επικρατέστερες.

Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ
Συνάντηση με Γιώργο τις προσεχείς ημέρες

Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ο Θ. Πάγκαλος είναι εξαιρετικά ανήσυχος για τις εξελίξεις. Ξέρει ότι το τρίμηνο που ξεκίνησε θα είναι αποφασιστικό για την πορεία της κυβέρνησης, τις αδυναμίες της οποίας δεν παραλείπει να επισημαίνει σε συσκέψεις είτε με είτε χωρίς τον πρωθυπουργό.

«Ισως είναι η εκτίμηση πολιτικών εξελίξεων» που τον έχει αφυπνίσει, είναι μία εξήγηση που δίνεται για την υπερδραστηριότητα των τελευταίων ημερών.

«Είναι ενοχλημένος που δεν συμμετέχει στο συντονιστικό» λένε άλλοι. «Μπορεί να είναι αντιπρόεδρος, αλλά δεν έχει ουσιαστική εξουσία» προσθέτει μία τρίτη ομάδα στελεχών.

Οποια κι αν είναι η εξήγηση, το μόνο σίγουρο είναι πως την αλήθεια θα μάθει πρώτος ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ

ethnos.gr
Read more...

Κάρτα του πολίτη Ανω - κάτω η Νέα Δημοκρατία

.tovima.grΓερμανική ηλεκτρονική κάρτα του πολίτη

Εσωκομματική αναστάτωση και σύγχυση επικρατεί στη Νέα Δημοκρατία σχετικά με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την« κάρτα του πολίτη» που προωθεί η κυβέρνηση, μετά την παρέμβαση του τομεάρχη Εσωτερικών του κόμματος κ. Χρ. Ζώη. Ο βουλευτής Λάρισας, σε τελείως διαφορετική γραμμή από αυτή που είχε χαράξει ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τον περασμένο Σεπτέμβριο, που εμφανίστηκε κάθετα αρνητικός στην υιοθέτηση της κάρτας, προκάλεσε έντονες συζητήσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στο κόμμα, με τη δημόσια παρέμβασή του το απόγευμα της παραμονής των Θεοφανείων.

Ο κ. Ζώης με τη δήλωσή του, επεσήμανε την ανάγκη το Υπουργείο Εσωτερικών, όχι απλώς να διαβεβαιώσει πως θα πράξει το αυτονόητο, ότι δηλ. θα ερωτήσει την Ανεξάρτητη Αρχή για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, αλλά περαιτέρωνα κατανοήσει και τις επιφυλάξεις που εκφράζονται ,τόσο από ειδικούς επιστήμονες και αφορούν την ασφάλεια των συστημάτων, όσο και από απλούς πολίτες, που δικαιούνται να εκφράζουν τους φόβους τους, μπροστά σε κάτι που δεν γνωρίζουν. Μέχρι αυτό το σημείο, κανείς εκ των συναδέλφων του δεν διέγνωσε πρόβλημα, αλλά η γκρίνια προκλήθηκε από το δεύτερο τμήμα της δήλωσης.

«Το Υπουργείο οφείλει να αξιοποιήσει τη διεθνή εμπειρία για να αντιμετωπίσει και να προλάβει ό, τι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ελευθερίες και δικαιώματα των πολιτών και ταυτόχρονα να τους πείσει και να καθησυχάσει τους φόβους τους. Και αυτό μπορεί να γίνει μέσα από μία μεταβατική και δοκιμαστική ταυτόχρονα περίοδο, με πιλοτική εφαρμογή της πρότασης του Υπουργείου Εσωτερικών» ανέφερε στη γραπτή δήλωσή του ο κ. Ζώης, μια επισήμανση που προκάλεσε ερωτηματικά και ενστάσεις από πολλούς νεοδημοκράτες.

Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές και τα στελέχη που αντιδρούν, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί η Ν.Δ. να ζητά πιλοτική, μεταβατική και δοκιμαστική περίοδο για τη χρήση της κάρτας, όταν υπάρχει αρνητικό κλίμα στην κοινή γνώμη. Ορισμένοι μάλιστα υπενθυμίζουν τι είπε στην ομιλία του ο κ. Σαμαράς στη ΔΕΘ.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο πρόεδρος της Ν.Δ είπε χαρακτηριστικά: «Δεν χρειάζεται να βγάλουμε πρόσθετη «κάρτα» για κάθε πολίτη, όπως πρότεινε ο κ. Παπανδρέου. Αυτό θα φέρει επί πλέον κόστος και μεγάλη καθυστέρηση. Οι τρείς αριθμοί που ήδη έχει και το δελτίο ταυτότητας αρκούν. Είπαμε να μειώσουμε τη γραφειοκρατία, όχι να τη διογκώσουμε. Είπαμε να κόψουμε τις δαπάνες, όχι να τις αυξήσουμε χωρίς λόγο».

Πολλοί βουλευτές της Ν.Δ. που αντιδρούν αναφέρουν, ότι ο μεγάλος κίνδυνος είναι να επικρατήσει η θρησκοληψία και οι εσχατολογικές επισημάνσεις παραεκκλησιαστικών οργανώσεων και υποστηρίζουν πως η μόνη ορθή οδός είναι να απομονωθούν τέτοιες φωνές σε επίπεδο κοινωνίας και να αναδειχθεί το πρόβλημα που υπάρχει με την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Ο βουλευτής Αχαϊας κ. Ν. Νικολόπουλος, ένας από τα μέλη της Κ.Ο. της Ν.Δ. που αντιδρά στη χρήση της κάρτας, επικαλείται στις δημόσιες παρεμβάσεις του τη Μεγάλη Βρετανία, όπου, όπως λέει, «οι πολίτες αντέδρασαν διαμαρτυρόμενοι με κάθε τρόπο και πέτυχαν την κατάργηση των ηλεκτρονικών βιομετρικών ταυτοτήτων».

Άλλοι βουλευτές επικαλούνται την περίπτωση της Γερμανίας, όπου η εισαγωγή της νέας γερμανικής ταυτότητας (Γερμανική Κάρτα του Πολίτη) από 1/11/2010, αύξησε την ανησυχία των πολιτών σχετικά με την ιδιωτικότητα της ζωής τους γιατί, όπως ανέφερε το Reuters, το οποίο επικαλούνται, τους ξύπνησε μνήμες από την εποχή των παρακολουθήσεων της Στάζι και της Γκεστάπο.

Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές και τα στελέχη που υποστηρίζουν ότι «η κάρτα του πολίτη παραβιάζει κατάφωρα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και καταρρακώνει την ελευθερία του ανθρώπου». Μάλιστα, αρκετοί επικρίνουν τον κ. Ζώη που υπερασπίστηκε την άποψη να υπάρξει μεταβατική και δοκιμαστική χρήση της κάρτας και λένε ότι όφειλε εξ αρχής να πει όχι στην χρήση της.

«Από τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων μας έχει διαφωνίες για τη χρήση της κάρτας, εμείς οφείλουμε να τους ακούσουμε, προτάσσοντας το θέμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων» λέει βουλευτής της Ν.Δ. και στην ίδια γραμμή είναι και άλλοι συνάδελφοί του, αν και ορισμένοι συντάσσονται με τις απόψεις της Εκκλησίας.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι στο εσωτερικό της Εκκλησίας, φουντώνει το λεγόμενο κίνημα κατά της κάρτας του πολίτη και πολλοί ιεράρχες, περισσότεροι των 20, αντιδρούν στην υιοθέτησή της, ενώ κατά είναι και ο σύνδεσμός των κληρικών Ελλάδος.

Με δεδομένο, τη στενή σχέση πολλών βουλευτών της Ν.Δ. με την Εκκλησία και παράγοντές της, αλλά και η σύνδεσή τους με παραεκκλησιαστικές οργανώσεις που πρωτοστατούν στις εκδηλώσεις κατά της κάρτας, είναι πολύ πιθανόν το επόμενο διάστημα να ανέβουν οι τόνοι και να επανέλθουν στη μνήμη πολλών η συμπόρευση «γαλάζιων» βουλευτών με την Εκκλησία την περίοδο των ταυτοτήτων, επί Αρχιεπισκόπου, του μακαριστού Χριστοδούλου.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να εμφανιστούν με δηλώσεις τους κατά της κάρτας, βουλευτές της Ν.Δ. που εκλέγονται σε νομούς, όπου οι μητροπολίτες αντιδρούν, και θα επιχειρήσουν να εμφανιστούν ως…πολιτική προέκταση της...«Δεξιάς του Κυρίου». Ενδεικτικά, αναφέρονται οι Μητροπολίτες που αντιδρούν: Αιτωλίας κ. Κοσμάς, Κονίτσης κ. Ανδρέας, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Κηφισίας κ. Κύριλλος, Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθιμος, Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος, Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος, Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Λαγκαδά κ. Ιωάννης, Γόρτυνος κ. Ιερεμίας, Πατρών κ. Χρυσόστομος, Αργολίδος κ. Ιάκωβος, Λαρίσης κ. Ιγνάτιος, Ξάνθης κ. Παντελεήμων και Κυθήρων κ. Σεραφείμ.


Read more...

Πληρωµή του ΦΠΑ σε τρεις δόσεις Συµψηφισµός των οφειλών µόνο για εργολάβους και προµηθευτές του ∆ηµοσίου

Σε τρεις δόσεις θα µπορούν να πληρώνουν τον ΦΠΑ οι επιχειρήσεις, σύµφωνα µε ρύθµιση που ετοιµάζει η κυβέρνηση, προκειµένου να τις ανακουφίσει σε µια περίοδο κατά την οποία αντιµετωπίζουν έντονο πρόβληµα ρευστότητας.

Ταυτόχρονα, εξετάζει το ενδεχόµενο να δώσει τη δυνατότητα σε εργολάβους και προµηθευτές του ∆ηµοσίου να συµψηφίζουν ΦΠΑ που οφείλουν στο ∆ηµόσιο µε το τµήµα της οφειλής του ∆ηµοσίου προς αυτούς που αντιστοιχεί στον ΦΠΑ.

Οι ρυθµίσεις αποσκοπούν στη στήριξη των επιχειρήσεων στο µέτρο του δυνατού, καθώς το ∆ηµόσιο δεν έχει κανένα περιθώριο να διευρύνει το δικό του «άνοιγµα» σε µια περίοδο σκληρής προσπάθειας δηµοσιονοµικής προσαρµογής. Ετσι, έχουν υποχρεωτικά περιορισµένο χαρακτήρα και δεν απαντούν πλήρως στα ευρύτερα αιτήµατα των επιχειρήσεων για συµψηφισµό κάθε κατηγορίας οφειλών, που θα περιελάµβανε π.χ. και τα ασφαλιστικά ταµεία. Πάντως, σύµφωνα µε πληροφορίες, για τις υπό εξέταση ρυθµίσεις έχει ήδη εξασφαλιστεί η συναίνεση της τρόικας. Σε ό,τι αφορά την πληρωµή του ΦΠΑ σε δόσεις, το επικρατέστερο σενάριο που εξετάζεται προβλέπει τα εξής:

1 Οι επιχειρήσεις που αποδίδουν ΦΠΑ κάθε µήνα θα µπορούν πλέον να τον πληρώνουν σε τρεις δόσεις, στην αρχή, στη µέση και στο τέλος του µήνα. Ετσι αποσυνδέεται ο χρόνος υποβολής της περιοδικής δήλωσης µε την πληρωµή του φόρου.

2 Για τις µικρότερες επιχειρήσεις, ατοµικές, οµόρρυθµες και ετερόρρυθµες που αποδίδουν ΦΠΑ κάθε τρεις µήνες, εξετάζεται να υπάρξει ανάλογη ρύθµιση. Ωστόσο, η κυβέρνηση ανησυχεί µήπως σε αυτή την περίπτωση σηµειωθούν µεγάλες καθυστερήσεις και απώλεια εσόδων.

Από την άλλη πλευρά, η ρύθµιση αυτή των δόσεων ίσως αποτελέσει κίνητρο περιορισµού της φοροδιαφυγής, καθώς αυτήν τη στιγµή πολλές επιχειρήσεις δεν αποδίδουν ΦΠΑ που εισπράττουν και ούτε καν υποβάλλουν την περιοδική δήλωση ΦΠΑ.

Πότε θα γίνεται συµψηφισµός
Φόροι µε φόρους και µόνο στον στενό δηµόσιο τοµέα θα συµψηφίζονται µεταξύ ∆ηµοσίου και ιδιωτών, σύµφωνα µε τα σχέδια της κυβέρνησης, που σκοπεύει να υιοθετήσει σχετική ρύθµιση εντός του πρώτου τριµήνου του έτους. Συγκεκριµένα, το υπουργείο Οικονοµικών µελετά τη δυνατότητα να φέρει νοµοθετική ρύθµιση µε βάση την οποία θα µπορεί να συµψηφίζεται ο ΦΠΑ που οφείλουν προµηθευτές ή εργολάβοι του ∆ηµοσίου µε το τµήµα της οφειλής του ∆ηµοσίου προς αυτούς, το οποίο αντιστοιχεί στον ΦΠΑ. Οπως εξηγούν αρµόδιες πηγές του υπουργείου Οικονοµικών, σήµερα υπάρχουν εργολάβοι στους οποίους το ∆ηµόσιο δεν πληρώνει το αντάλλαγµα που τους οφείλει, το οποίο περιέχει ΦΠΑ, ενώ τους ζητά τον ΦΠΑ που αντιστοιχεί σε αυτό το αντάλλαγµα. Εξετάζεται, λοιπόν, το ενδεχόµενο να δοθεί η δυνατότητα µε νέα ρύθµιση, κατά το πρώτο τρίµηνο του έτους, να τους δίνει το ∆ηµόσιο τον ΦΠΑ, που στη συνέχεια αυτοί θα αποδώσουν στο ∆ηµόσιο.

Ωστόσο, η ρύθµιση δεν µπορεί να διευρυνθεί, όπως επιδιώκουν οι εν λόγω επιχειρήσεις, καθώς το ∆ηµόσιο δεν έχει αυτά τα περιθώρια, επισηµαίνουν πηγές του υπουργείου Οικονοµικών.

Να σηµειωθεί ότι οι επιχειρήσεις που έχουν αναλάβει έργα του ∆ηµοσίου αντιµετωπίζουν αυτή την περίοδο δυσκολίες χρηµατοδότησης και από τις τράπεζες. Οµως, το ∆ηµόσιο δεν είναι σε θέση να καλύψει αυτό το κενό, σηµειώνουν οι ίδιες πηγές. Επίσης, εξετάζεται ρύθµιση η οποία θα δίνει τη δυνατότητα να συµψηφίζεται οφειλή ΦΠΑ µε οφειλή φόρου εισοδήµατος. Ετσι ένας ιδιώτης που έχει λαµβάνειν επιστροφή φόρου εισοδήµατος, αλλά οφείλει ΦΠΑ, θα µπορεί να κάνει συµψηφισµό. Η ρύθµιση αυτή αναµένεται να έρθει στη Βουλή µε το φορολογικό νοµοσχέδιο εντός του Ιανουαρίου.

∆εν συζητείται όµως το ενδεχόµενο να συµψηφίζονται και οφειλές µεταξύ ιδιωτών και φορέων του ευρύτερου δηµόσιου τοµέα,όπως π.χ. ασφαλιστικά ταµεία ή νοµικά πρόσωπα.

Αυτό ξεκαθάρισαν άλλωστε µε δηλώσεις τους ο υφυπουργός Οικονοµικών ∆ηµ. Κουσελάς και ο γενικός γραµµατέας του υπουργείου Ηλίας Πλασκοβίτης.

Να σηµειωθεί ότι σήµερα υπάρχει δυνατότητα συµψηφισµού οµοειδών φόρων, δηλαδή ΦΠΑ µε ΦΠΑ. Μάλιστα, για ποσά έως 30.000 ευρώ ο συµψηφισµός µπορεί να γίνει αυτόµατα, ενώ για µεγαλύτερα ποσά προηγείται έλεγχος. Ποιος οφείλει περισσότερα
Πάντως, πηγές του υπουργείου Οικονοµικών επισηµαίνουν ότι είναι άδικο να κατηγορείται µόνο το ∆ηµόσιο ότι καθυστερεί την επιστροφή των οφειλών του και να µην αναδεικνύεται παράλληλα το πολλαπλάσιο µέγεθος της φοροδιαφυγής. Σηµειώνουν, µάλιστα, χαρακτηριστικά ότι το ∆ηµόσιο επέστρεψε 1,7 δισ. ευρώ περίπου τον προηγούµενο µήνα.

ΚΑΙ ΜΕ ΦΟΡΟ ΕΙΣΟ∆ΗΜΑΤΟΣ
Εξετάζεται ρύθµιση η οποία θα δίνει τη δυνατότητα να συµψηφίζεται οφειλή ΦΠΑ µε οφειλή φόρου εισοδήµατος

«Υποχρεωµένοι να συνεννοούµαστε καθηµερινά µε την αγορά»

ΠΡΟΤΡΟΠΕΣ προς την κυβέρνηση για συνεχή διαβούλευση µε την αγορά έκανε χθες ο υπουργός Εθνικής Αµυνας Ευάγγελος Βενιζέλος µε αφορµή το θέµα που ανέκυψε από τις κυβερνητικές δηλώσεις για τον ΦΠΑ. «Η κυβέρνηση διαχειρίζεται µια πρωτοφανή κατάσταση κρίσης. Είµαστε υποχρεωµένοι να συνεννοούµαστε καθηµερινά µε την αγορά. Ενας άξονας των επιλογών µας είναι ο σεβασµός της κοινής λογικής και της εµπειρίας που προκύπτει από την ίδια την πραγµατικότητα της οικονοµίας και της αγοράς», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος συµπλήρωσε ότι κάθε πολίτης και το πολιτικό σύστηµα «χρειαζόµαστε φωτισµό, γιατί χρειαζόµαστε ξανά ελπίδα».
.tanea.gr
Read more...