Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Δικαστές για το «πόθεν έσχες»

Ανεξάρτητη επιτροπή που θα αποτελείται κυρίως από ανώτατους δικαστικούς θα ελέγχει τα οικονομικά των βουλευτών και των κομμάτων।

Την πάταξη του «μαύρου» πολιτικού χρήματος επιδιώκει η κυβέρνηση με την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για τα οικονομικά των κομμάτων και το «πόθεν έσχες» των βουλευτών. Τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών ανακοίνωσε χθες, ανήμερα τα Θεοφάνια, ο κ. Γ. Ραγκούσης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους.

Ο υπ. Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης παρουσίασε χθες τις βασικές αρχές του νέου νομοθετικού πλαισίου για το  πόθεν έσχες  που, όπως τόνισε,  θα αλλάξει το πολιτικό τοπίο
Ο υπ. Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης παρουσίασε χθες τις βασικές αρχές του νέου νομοθετικού πλαισίου για το "πόθεν έσχες" που, όπως τόνισε, "θα αλλάξει το πολιτικό τοπίο"

Ο υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για την αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης να «συγκρουστεί με την γκρίζα πλευρά του κομματικού συστήματος», η οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση στην προσπάθεια αναμόρφωσης του κράτους, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι βασικές αρχές του νέου νομοθετικού πλαισίου που αναμένεται να «αλλάξει το πολιτικό τοπίο», σύμφωνα με τον κ. Γ. Ραγκούση, είναι:

Η σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής οικονομικού ελέγχου των κομμάτων και των βουλευτών, η οποία θα αποτελείται στην πλειοψηφία της από ανώτατους δικαστικούς υπαλλήλους. Ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε τη ριζική βελτίωση της ελεγκτικής διαδικασίας. Σήμερα η αρμόδια επιτροπή της Βουλής αποτελείται στην πλειοψηφία της από βουλευτές. Με την αλλαγή της σύνθεσής της η πλειοψηφία των δικαστικών θα απασχολούνται αποκλειστικά με τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών.

Η αλλαγή του τρόπου ελέγχου του «πόθεν έσχες» των βουλευτών που θα είναι καθολικός και αναδρομικός, με ακριβή προσδιορισμό της προέλευσης κάθε περιουσιακού στοιχείου και με ενδελεχή παρακολούθηση κάθε μεταβολής. Ο κ. Ραγκούσης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εξεταστούν τα οικονομικά στοιχεία πρώην υπουργών ή πρώην βουλευτών, χωρίς να προσδιορίσει το χρονικό βάθος που θα φτάσουν οι έλεγχοι.

Θεσμοθέτηση ορίων δαπανών και εσόδων, καθώς και αυστηρές κυρώσεις για τους παραβάτες (κόμματα, βουλευτές και χρηματοδότες). Τα μέλη του Κοινοβουλίου θα τιμωρούνται μέχρι και με την έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα. Σήμερα είναι θεσμοθετημένες αντίστοιχες ποινές, οι οποίες όμως δεν έχουν εφαρμοστεί. Το υπουργείο επεξεργάζεται πρόταση, σύμφωνα με την οποία κάθε βουλευτής θα δηλώνει τα οικονομικά στοιχεία του όταν πρωτοεκλέγεται και κατόπιν θα γίνεται η δημοσίευση των μεταβολών τους. Ετσι θα μπορεί να διαπιστωθεί εάν «πλούτισε» κατά τη διάρκεια της βουλευτικής θητείας του.

Θα μπει «μαχαίρι» στην κρατική επιχορήγηση των κομμάτων και θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού της. Ο κ. Ραγκούσης ανακοίνωσε ότι θα θεσπιστούν όρια στην κρατική και την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων και των βουλευτών, καθώς και στα έσοδα και στις δαπάνες που μπορούν να πραγματοποιούν. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιτρέπεται η χρηματοδότηση από εταιρείες με συγκεκριμένα όρια και δημοσιοποίηση των ποσών.

Το υπουργείο Εσωτερικών αμέσως θα συγκροτήσει επιστημονική επιτροπή, η οποία θα ολοκληρώσει τις προτάσεις της εντός ενός μηνός. Κατόπιν το σχέδιο θα συζητηθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου θα αναζητηθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση. Το τελικό σχέδιο νόμου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την άνοιξη.

ΘΕΣΠΙΣΗ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ
«Φρένο» στον δανεισμό των κομμάτων

Το σχέδιο νόμου αναμένεται να θέτει προϋποθέσεις για τον τραπεζικό δανεισμό των κομμάτων. Σήμερα τα κόμματα δανείζονται από τις τράπεζες βάζοντας ως υποθήκη τα ετήσια ποσά της κρατικής χρηματοδότησης. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, θα μπει «φρένο» στον τραπεζικό δανεισμό με τη θέσπιση κριτηρίων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο εάν ένα κόμμα είναι υπερχρεωμένο, σύμφωνα με τα κριτήρια που θα θέσει ο νόμος, τότε θα απαγορεύεται να λάβει δάνειο από τράπεζα για έναν ή για περισσότερα χρόνια.

Επίσης, θα προβλέπεται η ανάρτηση στο Διαδίκτυο όλων των εσόδων και των δαπανών κομμάτων και βουλευτών, κατά τα πρότυπα της δημοσίευσης των προεκλογικών εξόδων στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Παράλληλα, ο κ. Ραγκούσης δήλωσε ότι θα θεσμοθετηθεί η τήρηση βιβλίων τρίτης κατηγορίας για την παρακολούθηση των οικονομικών των κομμάτων, για την αναλυτική καταγραφή των εσόδων και των δαπανών που πραγματοποιούν.

Χρέη 248 εκατ. ευρώ στις τράπεζες

Τα χρέη των κομμάτων στις τράπεζες αγγίζουν το ποσό των 248 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το καλοκαίρι ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Γ. Ραγκούσης, απαντώντας στο Κοινοβούλιο σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Κυριάκου Βελόπουλου, τα δάνεια των κομμάτων έχουν ως εξής:

ΠΑΣΟΚ: 111,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 96,8 εκατ. ευρώ στην Αγροτική (λήξη το 2018), 10 εκατ. ευρώ στη Marfin (λήξη το 2015) και 5 εκατ. ευρώ στην Πειραιώς (λήξη το 2015).

ΝΔ: 120 εκατ. ευρώ [105 εκατ. ευρώ στην Αγροτική Τράπεζα (λήξη το 2013) και 15 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς (λήξη το 2015)].

ΚΚΕ: 4,4 εκατ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα. Το δάνειο έληγε το 2010.

ΛΑΟΣ: Κανένα χρέος σε τράπεζα.

ΣΥΡΙΖΑ: 6 εκατ. ευρώ στην Εθνική, με λήξη το 2014.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ: 800.000 ευρώ. Το δάνειο έληγε το 2010.

Το 2010 τα κόμματα μοιράστηκαν περίπου 100 εκατ. ευρώ ανάλογα με την εκλογική τους δύναμη, ενώ για το 2011 το αντίστοιχο ποσό στον προϋπολογισμό είναι 75 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
Αντιπαράθεση Ραγκούση με τη ΝΔ

«Η ΝΔ είναι το κόμμα που καταψήφισε τον νόμο για την πλήρη αξιοκρατία και αντικειμενικότητα στις προσλήψεις, αλλά αποχώρησε κιόλας από την ψήφιση του νόμου που καθιέρωσε την πλήρη, για πρώτη φορά, αποκομματικοποίηση των προαγωγών των στελεχών στο κράτος» δήλωσε ο Γ. Ραγκούσης απαντώντας στην κατηγορία που εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, ότι η πυξίδα του υπουργού Εσωτερικών για τα θέματα διαφάνειας είναι το κομματικό συμφέρον του ΠΑΣΟΚ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ μετά τις ανακοινώσεις του κ. Γ. Ραγκούση υπενθύμισε την πρόταση του αρχηγού της ΝΔ, κ. Αντ. Σαμαρά, από τον Δεκέμβριο του 2009, για συγκρότηση Ειδικής Διακομματικής Επιτροπής με σκοπό να επεξεργαστεί όλες τις σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις μέχρι τον Ιούνιο του 2010. «Η εξυγίανση του πολιτικού συστήματος δεν είναι κομματική, αλλά εθνική υπόθεση» δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Η απάντηση
Απαντώντας ο κ. Γ. Ραγκούσης δήλωσε ότι «ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ δεν έχει μελετήσει τις προτάσεις της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, οι οποίες, μεταξύ άλλων, αφορούν όχι στα οικονομικά των κομμάτων, αλλά μόνον στο «πόθεν έσχες»». Ο κ. Ραγκούσης επισήμανε ότι η κυβέρνηση υιοθετεί τις προτάσεις της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για το «πόθεν έσχες», και ότι οι προτάσεις για τα οικονομικά των κομμάτων, μετά την οριστική διαμόρφωσή τους, θα κατατεθούν στην ίδια Επιτροπή της Βουλής, επιδιώκοντας τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

Τη συναίνεση του ΛΑΟΣ στη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης εξέφρασε ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Κ. Αϊβαλιώτης, ο οποίος δήλωσε ότι «τα κόμματα και οι βουλευτές μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους με λιγότερα χρήματα». Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ. Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτήρισε αναγκαία την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για το πολιτικό χρήμα και πρότεινε τη μείωση της φετινής χρηματοδότησης στα κόμματα κατά 20 εκατ. ευρώ, τα οποία να πάνε στην καταβολή του ΕΚΑΣ, την εκαθάριση όλων των κομματικών χρηματοδοτήσεων την τελευταία 15ετία και την απαγόρευση του τραπεζικού δανεισμού των κομμάτων.

ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

ethnos.gr/

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ

Οι Οικολόγοι Πράσινοι διαψεύδουν κατηγορηματικά τις αναφορές ότι χρωστούν οποιοδήποτε ποσό σε τράπεζα.

Το δάνειο των 800.000 ευρώ από την Εθνική, που αποτελούσε τη μοναδική μας οφειλή αυτού του είδους, έχει ήδη εξοφληθεί μέχρι το τελευταίο ευρώ από τις 27 Ιουλίου 2010, αμέσως μόλις λάβαμε την πρώτη μας κρατική επιχορήγηση. Το χρέος μας σήμερα είναι μηδενικό.

Το μοναδικό τραπεζικό μας δάνειο είχε συναφθεί το Σεπτέμβριο του 2009, καθώς τη χρονιά εκείνη είχαμε να ανταπεξέλθουμε στις οικονομικές απαιτήσεις δύο κεντρικών εκλογικών αναμετρήσεων χωρίς κρατική επιχορήγηση.

Πολιτική μας είναι να μη δανειζόμαστε παρά μόνο στις περιπτώσεις που καθυστερεί η κρατική επιχορήγηση των κομμάτων, και να εξοφλούμε τυχόν δάνεια αμέσως μόλις τη λάβουμε.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν ξεχνάμε ούτε στιγμή ότι η κρατική χρηματοδότηση αποτελεί δημόσιο χρήμα που, ιδιαίτερα σε καιρούς κρίσης, συνοδεύεται από την ευθύνη να αξιοποιείται προς όφελος όχι μόνο των κομμάτων, αλλά και της κοινωνίας.
Το Γραφείο Τύπου των Οικολόγων Πράσινων