Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

ΒΛΕΠΟΥΝ ΦΩΣ ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Κανελλόπουλος
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Στην κρυστάλλινη σφαίρα τους έχουν σκύψει αναλυτές κορυφαίων επενδυτικών οίκων προσπαθώντας να προβλέψουν τι µέλλει γενέσθαι όσον αφορά τις αγορές το 2011. Αρκετοί µάλιστα δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους ότι η ευρωζώνη θα καταφέρει να...
σταµατήσει τον κίνδυνο του ντόµινο. Φτάνει να δοθεί – όπως λένε– συνολική λύση και όχι να ληφθούν προσωρινά µέτρα. Για το ευρώπροβλέπουν υποχώρηση στο πρώτο τρίµηνοκαι άνοδο στο δεύτερο, ενώ θεωρούν ότι οχρυσός θα φτάσει τα 1.500 δολάρια η ουγκιά και το πετρέλαιο θα ανέβει ξανά στα 100 δολάρια το βαρέλι.

Η ανάκαµψη της παγκόσµιας οικονοµίας πιστεύουν ότι θα προέλθει από τις αναπτυσσόµενες αγορές, όπως η Κίνα καιη Ινδία, ενώ ισχυροποίηση προβλέπουνστις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Γερµανία.

Τα πρώτα σηµάδια ανάκαµψηςάρχισαν να κάνουν την εµφάνισή τους, όπως φαίνεται από τα πρόσφαταστοιχεία για αύξηση της βιοµηχανικής παραγωγής σε Ευρώπη και ΗΠΑ, κάτι που έχει συµβάλει και στην άνοδο των αµερικανικών και ευρωπαϊκών χρηµατιστηρίων στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων µηνών. Εξαίρεση αποτελεί το ελληνικό χρηµατιστήριο που κινδυνεύει πλέον να υποχωρήσει στα χαµηλότερα επίπεδα από το 1998 µετά και τη χθεσινή πτώση.

Τι προβλέπει κάθε οίκος
Να τι προβλέπουν κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι για φέτος, σύµφωνα µε τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο βρετανικός «Ιντιπέντεντ».

Morgan Stanley: Αχτίδεςελπίδας για όσους ανησυχούν γιαντόµινο στην ευρωζώνη δηµιουργούνται από τιςεκτιµήσεις της Morgan Stanley. Ο οίκος σηµειώνει ότι όπως η κατάσταση στην Ιρλανδία επιδεινώθηκε µέσα σε ελάχιστο διάστηµα, έτσι µπορεί να συµβεί τοίδιο και σε χώρεςόπως η Πορτογαλία και η Ισπανία. Οµως οιαναλυτές της εκτιµούν πως η ευρωζώνη θα καταφέρει να ξεπεράσειτην κρίση «ακόµηκαι εάν η Πορτογαλία και ίσως η Ισπανία χρειαστούν εξωτερική βοήθεια. Οι επενδυτές περιµένουν συνολική λύση στο πρόβληµα και όχι προσωρινά µέτρα» σηµειώνουν µε νόηµα. Bank of America - Merrill Lynch: Εκτιµά ότι οι µετοχές στα µεγάλα διεθνή χρηµατιστήρια θα εξακολουθήσουν να κινούνται ανοδικά τους πρώτους µήνες του 2011. Προβλέπει ακόµη ότι το 2011 το πετρέλαιο θα φτάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι, ο χρυσός τα 1.500 δολάρια η ουγκιά και ο χαλκός τα 11.250 δολάρια ο τόνος. Από τις ευρωπαϊκές οικονοµίες ο οίκος θεωρεί ότι τις καλύτερες προοπτικές έχει η Γερµανία.

Standard Chartered: Ο οίκος προβλέπει µεγάλες διακυµάνσεις στις διεθνείς αγορές συναλλάγµατος. Ειδικότερα,θεωρεί ότι το αµερικανικό δολάριο θα ενισχυθείτο πρώτο εξάµηνο και µετάθα αρχίσει να υποχωρεί ξανά. Το ευρώ θεωρεί ότι θα παραµείνει αδύναµο το πρώτο τρίµηνο, ενώ την περίοδο αυτή η βρετανική στερλίνα αναµένεται να είναι πιο ισχυρή.

Goldman Sachs: Η πιο πετυχηµένη ίσως επενδυτική τράπεζα της Γουόλ Στριτ εκτιµά ότι φέτος θα υπάρξει ισχυρή ανάπτυξη στην παγκόσµια οικονοµία, η οποία όµως θα προέλθει κυρίως από χώρες όπως οι Κίνα, Ινδία, Βραζιλία και Ρωσία. Οι οικονοµίες αυτές αναµένεται να δουν τον ρυθµό ανάπτυξής τους να µειώνεται λίγο το δεύτερο εξάµηνο του 2011, αλλά τότε αναµένεται να πάρουν τη σκυτάλη ανεπτυγµένες οικονοµίες όπως οιΗΠΑ, Βρετανία, Ιαπωνία και Καναδάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: