Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Υποχρέωση από τη Συνθήκη Σένγκεν η προστασία των συνόρων, λέει ο Χρ.Παπουτσής

Αντιπαράθεση για τον φράχτη

(Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )
Αθήνα
Η κατασκευή του φράχτη στα χερσαία σύνορα της χώρας στον Εβρο αποτελεί υποχρέωσή μας που απορρέει από τη Συνθήκη Σένγκεν, δήλωσε στη Βουλή ο Χρήστος Παπουτσής στη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την Ίδρυση Υπηρεσίας Ασύλου.

Ο κ. Παπουτσής τόνισε κατηγορηματικά ότι τα σύνορα της χώρας δεν κλείνουν για κανέναν, ειδικά για εκείνους που τυγχάνουν διεθνούς προστασίας -και στους οποίους θα παρέχεται πολιτικό άσυλο- ενώ οι υπόλοιποι θα απελαύνονται με βάση όσα προβλέπουν οι διεθνείς διαδικασίες.

Ο κ. Παπουτσής τόνισε πως ο φράχτης αποτελεί μέρος ενός συνόλου μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση και αφορούν την επιτάχυνση των διαδικασιών (με Προεδρικό Διάταγμα) στο συγκεκριμένο νομοθέτημα (το οποίο είναι η πολιτικοποίηση του μηχανισμού ασύλου και η αποκέντρωση των διαδικασιών και των υπηρεσιών), αλλά και των διαδικασιών επαναπροώθησης με τις οποίες προβλέπονται οι κατευθύνσεις του εθελοντικού επαναπατρισμού και των υποχρεωτικών απελάσεων.

Επισήμανε δε πως αν ήταν μόνον ο φράχτης θα ήταν πράγματι αναποτελεσματικό μέτρο, κι αν έκλεινε τα σύνορα θα ήταν πολιτικά απαράδεκτο και πρόσθεσε:

«Δεν είναι αυτό όμως. Είναι γιατί αυτός ο φράχτης και μόνο για τα 12,5 χιλιόμετρα των χερσαίων συνόρων του Έβρου λειτουργεί αφενός αποτρεπτικά στην ανεξέλεγκτη διακίνηση ανάμεσα στα σύνορά μας με την Τουρκία, αφετέρου ενθαρρυντικά όσον αφορά τη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές».

Η ΝΔ συμφώνησε καταρχήν με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης, ενώ ο πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε πως πρόκειται για ορθό μέτρο ανεξάρτητα με την αποτελεσματικότητά του.

Παράλληλα, επισήμανε πως δεν τίθεται κανένα ζήτημα νομιμότητάς του, αφού η χώρα μας έχει κάθε δικαίωμα να θωρακίσει τα σύνορά της.

Αμφισβήτησε ωστόσο την αποτελεσματικότητα της προσπάθειας, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση ψήφισε πριν από λίγους μήνες μέτρα τα οποία όχι μόνον δεν αποτρέπουν, αλλά ενθαρρύνουν την εισροή παράνομων μεταναστών.

Το ΚΚΕ, και ο ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσαν την αντίθεσή τους στην ανέγερση του φράκτη: Ο κ. Παφίλης ανέφερε ότι οι φράχτες και τα πλωτά κέντρα κράτησης είναι αμερικανικά πρότυπα και διατύπωσε την αντίθεσή του στην παρουσία της Frontex, λέγοντας πως τίθεται θέμα με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Ο Β. Μουλόπουλος χαρακτήρισε «ντροπή και αίσχος» τον φράκτη διερωτώμενος αν το επόμενο βήμα θα είναι η εγκατάσταση πολυβολείων με ΣΔΙΤ της ΕΕ.

Από την πλευρά του ΛΑΟΣ ο Θ. Πλεύρης ανέφερε ότι πολλά από αυτά που λέει σήμερα ο υπουργός τα έλεγε και το κόμμα του πριν λίγα χρόνια, αλλά τότε και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μιλούσαν για «ακρότητες» και πρόσθεσε πως μόνο με κοινή ευρωπαϊκή κίνηση θα αποτραπεί η ροή μεταναστών.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: