Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Μεγαλώνει η ψαλίδα με την Ευρώπη…

Ακόμη μεγαλύτερη η ύφεση στην ελληνική οικονομία


http://img.protothema.gr/E7190DB6B2A19DA4FBA8814D36D3F393.jpg

Το ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε πολύ βαθιά ύφεση, ασφαλώς δεν είναι νέο. Ωστόσο, τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το μεσημέρι της Παρασκευής η Eurostat έρχονται να αναδείξουν μία ακόμη πτυχή του σύγχρονου ελληνικού δράματος: η ψαλίδα ανάμεσα σε εμάς και τους άλλους Ευρωπαίους πολίτες συνεχώς μεγαλώνει.
Στην διάρκεια του τρίτου τριμήνου της χρονιάς που έφυγε, το ελληνικό ΑΕΠ υποχώρησε σε ετήσια βάση κατά 4,6% έναντι πτώσης 4,5% που προέβλεπε νωρίτερα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία. Σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,3%, τη στιγμή που η προσωρινή εκτίμηση του Νοεμβρίου έκανε λόγο για υποχώρηση της τάξης του 1,1%.
Την ίδια περίοδο, επιβράδυνση παρουσίασε η ανάπτυξη τόσο στην ΕΕ όσο και στην ευρωζώνη. Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε κατά 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, έναντι αύξησης 1% που είχε σημειώσει το δεύτερο τρίμηνο. Στην ΕΕ-27, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5%, έναντι αύξησης επίσης 1% το
προηγούμενο τρίμηνο. Το ετήσιο ποσοστό της ανάπτυξης στην ευρωζώνη παρέμεινε αμετάβλητο στο 1,9%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Ωστόσο, παρά την επιβράδυνση, είναι σαφές ότι όλες οι χώρες της Ευρωζώνης βρίσκονται σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης ή, έστω, διατηρούν αμετάβλητο το εθνικό τους προϊόν, με εξαίρεση την Ελλάδα. Εξ ου και το άνοιγμα της ψαλίδας το οποίο προαναφέραμε.
Για παράδειγμα, στη Γερμανία το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, στην Ιταλία κατά 0,3% και στην Ολλανδία παρέμεινε αμετάβλητο.
Όλα αυτά όταν έρευνα του ΕΚΑ δείχνει πως τα φαινόμενα φτώχειας στην Ελλάδα είναι πλέον ακραία σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης, με χαρακτηριστική τη διαπίστωση ότι το 10% των Ελλήνων δεν είναι σε θέση να καλύψει τέσσερεις από τις εννέα βασικές ανάγκες της καθημερινότητας…

Δεν υπάρχουν σχόλια: