Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Λουκέτο σε 158 κατασκευαστικές εταιρείες από το 2004

Σε καθίζηση ο κλάδος

Βέλη στην περκοπή του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων από τους εργολήπτες
Βέλη στην περκοπή του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων από τους εργολήπτες (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Με τα πλέον μελανά χρώματα σκιαγραφούν την εικόνα του κλάδου των κατασκευών τα στοιχεία του Συνδέσμου Ανωνύμων, περιορισμένης ευθύνης και προσωπικών Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ), βάσει των οποίων 158 εταιρείες του χώρου αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο από το 2004 ενώ αρκετοί από τους «επιζώντες» βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Οι εργολήπτες επικρίνουν ιδιαίτερα τη μείωση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων, υποστηρίζοντας πως, αν και η περικοπή του στοχεύει στη μείωση του δημόσιου ελλείμματος, οδηγεί τελικά σε μείωση του ελληνικού ΑΕΠ και πάγωμα της ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου, από το 2004 έως σήμερα ο αριθμός των εργοληπτικών εταιρειών από 7η έως και 3η τάξη, μειώθηκε κατά 22,2%, από 712 σε 554 -δηλαδή κατά 158 εταιρείες. Ειδικά σε ό,τι αφορά τις μεγαλύτερες εταιρείες (7ης τάξης) αυτές από 14 μειώθηκαν σε 9 (μείωση κατά 35,7%).

Ωστόσο, η μείωση των «παικτών» δεν σήμανε και καλύτερες συνθήκες για όσες απόμειναν, αναφέρει ο ΣΑΤΕ, αναφέροντας ενδεικτικά ότι 88 από τις 554 εταιρείες δεν διαθέτουν ενημερότητα πτυχίου.

Ο σύνδεσμός υποστηρίζει επίσης πως η περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για την μείωση του ελλείμματος, «μέθοδος που συστηματικά ακολουθείται τα τελευταία χρόνια, είναι μία ιδιαίτερα επιβλαβής για την ανάπτυξη της οικονομίας επιλογή, αφού η μείωση του ΑΕΠ που τελικώς επιφέρει είναι και μεγάλη και μόνιμη και μάλιστα για μακρά περίοδο με τελικό αποτέλεσμα το αντίθετο από τον στόχο, αντί να δοθεί βάρος στην περιστολή των δαπανών της δημόσιας κατανάλωσης».

Από την διαχρονική εξέταση του απόλυτου μεγέθους του ΠΔΕ, αξίζει να σημειωθεί η σημαντική μείωσή του κατά 21% το 2005/2004, από 9,5 δισ. ευρώ σε 7,5 δισ. ευρώ καθώς και η αντιστροφή της αυξητικής πορείας του ΠΔΕ μετά το 2008 οπότε και σε απόλυτη τιμή σημειώνει το μέγιστο της περιόδου 9,6 δισ. ευρώ.

Οι διαδοχικές μειώσεις ως αποτέλεσμα της δημοσιονομικής κρίσης στην χώρα έχουν οδηγήσει το μέγεθος κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα της περιόδου, 7,55 δισ. ευρώ το 2011 και 7,7 δισ. ευρώ το 2012, αναφέρει ο ΣΑΤΕ.

Η επιλογή της υστέρησης του ρόλου των δαπανών για έργα υποδομών του ΠΔΕ, υποστηρίζει ο ΣΑΤΕ, «συνεπάγεται και μειωμένη απορροφητικότητα πόρων από την ΕΕ αλλά και καθυστέρηση στην δημιουργία, βελτίωση και συντήρηση υποδομών, η οποία με την σειρά της μεταφράζεται σε σημαντική επιβράδυνση της παραγωγικότητας της εργασίας και των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας».

Έχοντας όλα αυτά υπόψη τους οι εργολήπτες-μέλη του ΣΑΤΕ, αποφάσισαν να συζητήσουν κατά τρόπο συστηματικό και ανοικτό τα επιμέρους προβλήματα και να διατυπώσουν κατά τρόπο τεκμηριωμένο τα αιτήματά τους στην κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Αλλαγές στο νομοσχέδιο για τα ταξί ζητούν 21 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Επιστολή στον Γ.Ραγκούση

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Επιστολή προς τον υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Γιάννη Ραγκούση, απέστειλαν 21 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, εν όψει της συζήτησης του νομοσχεδίου για τα ταξί στον αρμόδιο ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ.

Οι βουλευτές προτείνουν οι νέες άδειες να μην είναι περισσότερες από το 7% των σημερινών και το παράβολο για την έκδοση νέας άδειας να μην υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ.

Ειδικότερα οι βουλευτές προτείνουν τα εξής στον κ. Ραγκούση:

1. Ως προς τον αριθμό των νέων αδειών, να εκδοθούν νέες άδειες σε ποσοστό 5%-7% επί των υπαρχόντων πανελλαδικά στο πρώτο εξάμηνο από την εφαρμογή του νέου νόμου. Ο αριθμός αυτός είναι ικανός για το διάστημα των έξι μηνών ώστε το παρατηρητήριο να έχει πλήρη εικόνα της νέας κατάστασης που θα διαμορφωθεί, ώστε να συντάξει μελέτη-πρόταση συνεκτιμώντας τα νέα δεδομένα (αριθμητικά, χωροταξικά, κυκλοφοριακό κλπ. ) ως προς τις επιπτώσεις για τις υπηρεσίες, το κόστος μεταφοράς του ταξί, αλλά και την επαγγελματική θέση των ιδιοκτητών.

2. Η αντικειμενικοποίηση της τιμής μιας νέας άδειας (ΑΠΥ) δίνει τη δυνατότητα στο κράτος

Α. να εισπράξει τους φόρους (φόρο μεταβίβασης και Φ.Π.Α.) από κάθε παροχή νέας άδειας ή από οποιαδήποτε μεταβίβαση άδειας ή

Β. αντί για την υποχρέωση της απόσβεσης της άυλης αξίας των υπαρχουσών αδειών από το κράτος, να δημιουργηθεί εθνικό δημοπρατήριο αδειών, ώστε με εκκίνηση την ορισθείσα αντικειμενική τιμή, να αποζημιώνεται ο παλιός ιδιοκτήτης στην τιμή αυτή και το επιπλέον ποσό να εισπράττεται από το κράτος.

3. Το παράβολο έκδοσης νέας άδειας ταξί να ορισθεί σε ύψος περίπου 40.000 € όπως προτείνατε στην Κ.Ο. του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην προηγούμενη συνεδρίαση του Κ.Τ.Ε.. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρξουν τα εξής αποτελέσματα.

Α. Το κράτος να έχει αυξημένα έσοδα, κρίσιμο μέγεθος για την εποχή.

Β. Αποφεύγονται περιπτώσεις κατά τις οποίες ο οποιοσδήποτε θα αγοράσει μία άδεια (ΑΠΥ) να χρησιμοποιεί το όχημά του για προσωπική χρήση και να απαλλάσσεται από τέλη κυκλοφορίας, εισφορές για όχημα μεγαλύτερο των 2.000cc, αντικειμενικά φορολογικά κριτήρια κ.α.

4. Για τα ειδικά μισθωμένα οχήματα πρέπει να υπάρξει

Α. Αντικειμενικοποίηση της αξίας

Β. ορισμός τυπικών και ειδικών προσόντων του κατόχου της άδειας

Γ. δυνατότητα πρόσβασης στον κλάδο και των σημερινών ιδιοκτητών ταξί με αντικατάσταση του οχήματος και της άδειας σε συγκεκριμένο χρόνο

Δ. Διαχωρισμός από τα κοινά ταξί με ορισμό του αριθμού των θέσεων του οχήματος χωρίς τον οδηγό.

Την επιστολή υπογράφουν οι: Γιάνης Αμοιρίδης, Σάββας Εμινίδης, Αλέξανδρος Αθανασιάδης, Χρήστος Μαγκούφης, Δημήτης Καρύδης, Νίκος Ζωίδης, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Βασίλης Κεγκέρογλου, Σπυροπάμος Μαργέλης, Γιάννης Βλατής, Τάσος Σιδηρόπουλος, Γιάννης Βούρος, Παύλος Στασινός, Γιώργος Φραγγίδης, Δημήτρης Κουσελάς, Αργύρης Λαφαζάνης, Ελένη Τσιαούση, Χρύσα Αράπογλου, Τάκης Αντωνακόπουλος, Ηλίας Θεοδωρίδης και Γιώργος Παπαμανώλης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

"Ναι" στην εκταμίευση της 6ης δόσης από το Eurogroup

Εγκρίθηκε από το Eurogroup η εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα. Με μικρό καλάθι πηγαίνει ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής. Διαβάστε τι έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter. Αγκάθι η διαφωνία Γαλλίας-Γερμανίας

Το Eurogroup, μετά από ένα θρίλερ διαρκείας και αφού δημοσιοποιήθηκε η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα, άναψε το βράδυ της Παρασκευής το "πράσινο φως" για την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα.

Παρά τη συγκεκριμένη θετική απόφαση, το δράμα της Ελλάδας θα συνεχιστεί, καθώς οι ηγέτες των ισχυρών της ΕΕ μοιάζουν μοιραίοι και άβουλοι και αδυνατούν να φτάσουν σε τελικές αποφάσεις.

Ενδεικτικό του αδιεξόδου, είναι ότι ακόμα μια φορά αναβάλλεται η λήψη πρωτοβουλιών, καθώς όπως ανακοινώθηκε και επισήμως τη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής, θα ακολουθήσει ακόμα μία την Τετάρτη.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι τα μηνύματα που στέλνουν στις αγορές οι ευρωπαίο ηγέτες είναι καταστροφικά.

Διαφωνία Γαλλίας-Γερμανίας

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η αναποφασιστικότητα Γερμανίας και Γαλλίας, έχει ανησυχήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος πιέζει ώστε να επιλυθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών και να συμφωνήσουν σε μια τελική λύση.

Ο Νικολά Σαρκοζί επιθυμεί την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε ένα πακέτο βοήθειας 440 δισεκατομμυρίων ευρώ, κάτι που αρνείται η Γερμανία.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διέψευσε ότι υπάρχει ρήξη μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου.

Ο χρόνος όμως πιέζει, καθώς το πακέτο βοήθειας ύψους 256 εκατομμυρίων ευρώ, προς την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, είναι φανερό ότι απέτυχε να καθησυχάσει τις αγορές, με την κρίση χρέους να εξαπλώνεται στην ευρωζώνη.

Οι στόχοι της Ελλάδας και η απαισιοδοξία του πρωθυπουργού

Με 5 στρατηγικούς άξονες, αλλά και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στις αποσκευές του πρωθυπουργού, πηγαίνει η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής

Οι άξονες αυτοί είναι:

*Είμαστε και θα παραμείνουμε στο ευρώ

*Αφετηρία και κεκτημένο κάθε συζήτησης είναι τα θετικά στοιχεία της Συμφωνίας του Ιουλίου

*Στόχος είναι να πετύχουμε την ελάφρυνση χρέους που βαραίνει τις πλάτες του Έλληνα πολίτη

*Η όποια ρύθμιση αποφασιστεί θα πρέπει να διασφαλίζει ομαλότητα σε τράπεζες και ασφαλιστικά

*Βασικός στόχος είναι όλες οι αποφάσεις να τείνουν στη στήριξη της ανάπτυξης

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, πάντως με μήνυμά του στον λογαριασμό του στο Twitter, δήλωσε απαισιόοδοξος για το αν θα υπάρξει κάποια απόφαση την Κυριακή.

"Υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για το αν θα καταλήξουμε την Κυριακή σε αποφάσεις. Είναι όμως αναγκαίες και καθοριστικές".

Ο Γιώργος Παπανδρέου, είχε το μεσημέρι της Παρασκευής τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπάι. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η πορεία της προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής της Κυριακής.

Ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί το απόγευμα του Σαββάτου με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.

Το πρωί της Κυριακής είναι προγραμματισμένη η έναρξη των εργασιών της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Θα προηγηθεί συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεωνμε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής των χωρών-μελών της Ευρωζώνης θα ξεκινήσουν στις 5 το απόγευμα।

news247.gr
Read more...

Κύριε Τσίμα, έχεις δουλέψει και στο "Ριζοσπάστη" , μη με αμφισβητείς...Στη Σάντα Ρόζα αστυνομικοί βγάζαν τα ρούχα τους και ντύνονταν κουκουλοφόροι...


Η Παπαρήγα καταγγέλλει την ΕΛ.ΑΣ. ...
Οι κουκουλοφόροι ήταν αστυνομικοί. Τους εντόπισαν μέλη του ΚΚΕ στην οδοό Σάντα Ρόζα να...

βγάζουν τις στολές και να φοράνε κουκούλες.
Αποδείξεις, αύριο στο "Ριζοσπάστη" , είπε η Γραμματέας του ΚΚΕ...


Δεύτερη καταγγελία: Στις 2 το πρωί, αστυνομικοί και κουκουλοφόροι, πανηγύριζαν και λέγαν "τους φάγαμε" ...
Παραπέμποντας πάλι για αποδείξεις στο αυριανό "Ριζοσπάστη" , η Παπαρήγα είπε ότι...

στις 2 το πρωί, έξω από τη ΓΑΔΑ, ομάδες αστυνομικών και ομάδες κουκουλοφόρων, πανηγύριζαν και έλεγαν "τους φάγαμε" .
Στην επιμονή του Τσίμα, η Παπαρήγα του θύμισε πως παλιά δούλευε στο "Ριζοσπάστη" και δε θα πρέπει να την αμφισβητεί.
Αμ, βέβαια. Πρώην συντάκτης του "Ριζοσπάστη" , επιτρέπεται να ζητάει αποδείξεις; ...



Read more...

Πέντε πρώην μεγαλοστελέχη του ΟΤΕ σε απολογία για τα μαύρα ταμεία της Siemens









Πέντε πρώην μεγαλοστελέχη του ΟΤΕ σε απολογία για τα μαύρα ταμεία της Siemens
Καταθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων γερμανικών μάρκων σε πρώην στελέχη του ΟΤΕ, ακόμα και απευθείας από την Αυστρία και τα «μαύρα» ταμεία της Siemens εντόπισαν οι τρεις εφέτες - ανακριτές, που ερευνούν το σκάνδαλο όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Το Βήμα.


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, με βάση τα νέα ευρήματα από τράπεζες του εξωτερικού στην Ελβετία, Αυστρία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, οι εφέτες Μαρία Νικολακέα, Ι. Φιοράκης και Π. Πιπιλίγκας έστειλαν το μεσημέρι της Παρασκευής τις πέντε πρώτες κλήσεις για απολογία σε πρώην μεγαλοστελέχη του ΟΤΕ στο στάδιο της ανάκρισης, που βρίσκεται η μεγάλη αυτή δικογραφία.

Και οι πέντε βρέθηκαν με καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού, ενώ όλοι συμμετείχαν σε επιτροπές που ήλεγξαν είτε την ανάθεση είτε την υλοποίηση της σύμβαση 8002 του ΟΤΕ στη γερμανική εταιρεία, η οποία σύμβαση υπεγράφη επί υπουργίας του Αν. Μαντέλη, επίσης κατηγορουμένου.

Οπως έχει αποκαλύψει «Το Βήμα» από τον Σεπτέμβριο 2010 τη μερίδα του λέοντος από τις καταθέσεις, σύμφωνα με τα έγγραφα από την Ελβετία, φέρεται να είχε το μέλος του ΔΣ του ΟΤΕ, Α. Γ ο οποίος συμμετείχε σε όλα τα επίμαχα διοικητικά συμβούλια, που έκαναν την ανάθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκαν να έχουν κατατεθεί σε λογαριασμό του ποσά που αγγίζουν τα 950.000 γερμανικά μάρκα.

Αποκαλύπτουμε σήμερα παραστατικό από τους λογαριασμούς του πρώην στελέχους της Siemens Χρήστου Καραβέλα ο οποίος, όπως αποδεικνύεται από τα έγγραφα της Δικαιοσύνης, στις 7 Απριλίου 1998 εμφανίζεται να καταθέτει μέσω λογαριασμού του στην Ελβετία (Τράπεζα Ζυρίχης), το ποσό των 100.000 μάρκων σε λογαριασμό του στελέχους του ΟΤΕ στην Deutsche Bank στο Μόναχο. Το στέλεχος αυτό του ΟΤΕ κατηγορείται για παθητική δωροδοκία και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Ο άλλος κατηγορούμενος στον οποίον εστάλη κλήση είναι ο Π. Β, μέλος της Επιτροπής Προμηθειών του ΟΤΕ, για τον οποίο επίσης βρέθηκαν καταθέσεις από τον Χρ. Καραβέλα την ίδια περίοδο. Το όνομά του είναι σχετικά πρωτοεμφανιζόμενο, αφού βρέθηκε με το άνοιγμα των λογαριασμών Καραβέλα, που έγινε το 2010. Δημοσιεύουμε απόδειξη κατάθεσης από την ίδια τράπεζα της Ελβετίας (105.000 μάρκα) στην ίδια τράπεζα του Μονάχου.

Ο τρίτος, που καλείται να απολογηθεί για τις ίδιες κατηγορίες είναι ο Κ. πρόσωπο, που έπαιρνε χρήματα σε τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου απευθείας από τους λογαριασμούς της Siemens στην Αυστρία. Πρώτη φορά εντοπίστηκε από το 2008, όταν εμφανίστηκε ως δικαιούχος του μαύρου εμβάσματος η σύζυγός του. Ο ίδιος συμμετείχε σε πολλές επιτροπές του οργανισμού την επίμαχη περίοδο και φέρεται να είχε απευθείας επαφές με τον γερμανό Ρούντολφ, που μοίραζε χρήματα απευθείας από τη γερμανική εταιρεία στη χώρα μας.

Tα άλλα δυο πρόσωπα, που καλούνται είναι ο Π. Ν, ο οποίος διετέλεσε γενικός διευθυντής Ανάπτυξης της Rometelecom και ήταν διακεκριμένο στέλεχος της Ν. Δ. Από το 2005 είναι συνταξιούχος. Κρυβόταν πίσω από τον κωδικό WP 6183651, όπου τον Μάιο του 2001 εστάλη έμβασμα 250.000 μάρκων, από την αυστριακή τράπεζα Raffeisen Bank σε λογαριασμό, που τηρούσε ο συγκεκριμένος. Από άλλον κωδικό αποκαλύφθηκε και ο πέμπτος κατηγορούμενος ο Γ. Α στον οποίο εστάλη την ίδια ημέρα από την ίδια τράπεζα το ποσό των 250.000 μάρκων. Την περίοδο ήταν επίσης μέλος της διοίκησης της Rometelecom. Υπηρέτησε σε κρίσιμες θέσεις στον ΟΤΕ και καταγράφεται ως ήπιος υποστηρικτής του ΠαΣοΚ.

Η επικεφαλής της ανάκρισης Μ. Νικολακέα αναμένεται να καλέσει για απολογία την ερχόμενη εβδομάδα και άλλους δυο, πρώην στελέχη του ΟΤΕ. Συμπληρωματική απολογία θα κληθούν να δώσουν και τα πρώην στελέχη της Siemens Η Γεωργίου και πιθανότατα ο Π. Μαυρίδης (τον έχουν κατονομάσει σε καταθέσεις τους οι Ζίκατσεκ, Νιντλ και Καρακώστας), καθώς και ο Μανώλης Σταυριανός, ο οποίος επίσης εντοπίστηκε να καταθέτει χρήματα σε πρώην στέλεχος του Οργανισμού. Έτσι κλείνει το σκέλος του σκανδάλου που αφορά τον ΟΤΕ, και αποτελεί και το κυριότερο μέρος της δικογραφίας της υπόθεσης της Siemens. Παρότι δεν έχει γίνει πραγματογνωμοσύνη για τη ζημιά του Οργανισμού αυτή, σύμφωνα με την αγωγή του ΟΤΕ στη Γερμανία, υπολογίζεται σε τουλάχιστον 57 εκατομμύρια ευρώ (8% της σύμβασης 8002). Τα ευρήματα, πάντως, σε καταθέσεις σε πρώην στελέχη του ΟΤΕ, αλλά και τον Αν. Μαντέλη (μόλις 250.000 μάρκα) δεν φαίνεται να ξεπερνούν τα 15 εκ. ευρώ...

http://newpost.gr
Πηγή: tovima.gr
Read more...

ΣΕΒ: Καταστροφικό για την οικονομία ένα κούρεμα της τάξης του 50%









ΣΕΒ: Καταστροφικό για την οικονομία ένα κούρεμα της τάξης του 50%
Έκκληση στην κυβέρνηση να δώσει μάχη για να αποτρέψει το σενάριο ενός κουρέματος του χρέους που θα αποκλίνει πολύ από τους όρους της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου απευθύνει ο ΣΕΒ εν όψει των ευρωπαϊκών αποφάσεων.


Με ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος προειδοποιεί ότι ένα κούρεμα της τάξης του 50% θα κάνει μεγάλο κακό στην Ελλάδα και θα βάλει σε μεγάλο κίνδυνο την ίδια την Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος επικαλείται μελέτη που εκπόνησε ειδική ομάδα εργασίας, σύμφωνα με την οποία ενδεχόμενο «κούρεμα» 50% ή μεγαλύτερο «θα έχει μικρή επίπτωση στην απομείωση του καθαρού ελληνικού χρέους -όχι μεγαλύτερη από αυτή που προβλέπει η συμφωνία της 21ης Ιουλίου- ενώ θα έχει επαχθείς συνέπειες για την εθνική οικονομία -την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, την προσωπική περιουσία των Ελλήνων πολιτών».

Η ομάδα εργασίας επισημαίνει ότι το αποτέλεσμα της εφαρμογής της απόφασης της 21ης Ιουλίου θα είναι καθαρή σωρευτική μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ κατά περίπου 32 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2020, λόγω:

-της σημαντικής βελτίωσης των όρων δανεισμού από τους επίσημους δανειστές (δηλαδή χαμηλότερα επιτόκια και επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων),

-της δυνατότητας επαναγοράς χρέους στη δευτερογενή αγορά και

-της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI) με την εθελούσια ανταλλαγή ομολόγων που λήγουν την περίοδο έως το 2020 με νέα μακροπρόθεσμα ομόλογα.

Αντιθέτως, όπως τονίζει, μεγαλύτερο «κούρεμα» για τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων, π.χ. κατά 50%, μπορεί να δράσει αποσταθεροποιητικά, χωρίς ταυτόχρονα να υπάρχει σημαντικό οικονομικό όφελος.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το δυνητικό όφελος δεν θα υπερέβαινε, σε καθαρή βάση, τα 45 δισ. ευρώ ή 20% του ΑΕΠ περίπου, και δεν είναι καν μεγαλύτερο από το όφελος του PSI (υπάρχουν μελέτες που αναφέρουν ότι είναι κατώτερο των Euro 30 δισ.).

Αυτό προκύπτει, όπως διευκρινίζεται, «από το γεγονός ότι η απομείωση κατά 50% του χρέους αφορά μόνο στο χρέος που βρίσκεται στην κατοχή ιδιωτών, δηλαδή τα 212 δισ. ευρώ, από το συνολικό χρέος των περίπου 360 δισ. ευρώ. Έτσι, η απομείωση αγγίζει μόλις τα 106 δισ. ευρώ, ενώ αμέσως μετά θα πρέπει η Ελλάδα να καλύψει με νέο δανεισμό την απομείωση χαρτοφυλακίων του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και των ασφαλιστικών Ταμείων και εταιρειών, κατά τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ ή 22% του ΑΕΠ».

Τα δυνητικά οφέλη από μία μη εθελοντική αναδιάρθρωση του χρέους, συμπληρώνει ο ΣΕΒ, «θα μπορούσαν να εξανεμιστούν περαιτέρω από πιθανή μεγάλη και παρατεταμένη κάμψη της οικονομικής δραστηριότητος, που θα προέλθει και από τη μείωση πιστώσεων με δυσμενείς συνέπειες για την εθνική οικονομία»।
newpost.gr
Read more...

Ο Βενιζέλος «ψάχνει, ψάχνει» το δαχτυλίδι της διαδοχής









Ο Βενιζέλος «ψάχνει, ψάχνει» το δαχτυλίδι της διαδοχής

Εντός των κυβερνητικών κύκλων υπάρχει ένας τρίτος δρόμος βουλευτών που πιστεύουν ότι ο κ. Παπανδρέου παραιτείται και τη θέση του αναλαμβάνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όπως συνέβη παλιότερα και με τον Κώστα Σημίτη όταν εκείνος έδωσε το δαχτυλίδι στο Γιώργο.

Είναι γεγονός ωστόσο ότι οι συγκυρίες δεν είναι ίδιες και ότι είμαστε σε διαδικασία χρεοκοπίας. Πολλοί βουλευτές πιστεύουν ότι ενδεχομένως τότε να έχανε από τον κ. Σαμαρά αλλά με ποσοστό μικρότερο από εκείνο που θα συγκέντρωνε ο κύριος Παπανδρέου.

Την ίδια στιγμή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σκέφτεται ανάποδα। Όπως επισημαίνουν θα προτιμούσε στις εκλογές να ηγηθεί ο κ. Παπανδρέου ώστε αφού τις χάσει – κάτι το οποίο είναι πιθανότερο – να του δώσει την ηγεσία και το δαχτυλίδι ώστε να θητεύσει ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευση και μετά να διεκδικήσει την ηγεσία της χώρας από το Σαμαρά.

newpost.gr

Read more...

«Εποικοδομητική» συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης με την ΠΝΟ

Ενώ συνεχίζεται η απεργία


(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Με το προεδρείο της ΠΝΟ συναντήθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Μ.Χρυσοχοΐδης, στην οποία εξετάστηκαν τα αιτήματα του κλάδου.

Η ομοσπονδία θα αξιολογήσει τις προτάσεις του υπουργείου σε συνεδρίασή της το Σάββατο, οπότε και θα καθοριστεί η περαιτέρω στάση της.

Το υπουργείο χαρακτηρίζει εποικοδομητική τη συνάντηση της Παρασκευής, αναφέροντας πως στο προεδρείο της ΠΝΟ παρουσιάστηκαν τα εξής:

  • Με τροπολογία που θα κατατεθεί άμεσα στη βουλή, η εποπτεία του ΝΑΤ μεταφέρεται αυτούσια στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και διατηρείται η αυτονομία του
  • Σε συνεργασία και συνεννόηση με το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών, θα υπάρξει «η βέλτιστη λύση» για το θέμα των συντάξεων του ΝΑΤ
  • Το ΕΛΟΕΑΝ θα εκσυγχρονισθεί
  • Ο λογαριασμός του Γραφείου Εύρεσης Ναυτικής Εργασίας θα ενισχυθεί με κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, ώστε να ενισχυθεί το ποσό που διατίθεται στους άνεργους ναυτικούς
Υπενθυμίζεται πως η ΠΝΟ έχει ήδη κηρύξει 48ωρη απεργία από τις 06:00 της Παρασκευής.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μόσιαλος: «Δυσφημεί τη χώρα ο Αντώνης Σαμαράς»

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος


http://img.protothema.gr/7C5D720755381C1AB8DA45BB8D5C8D70.jpg

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, αναφερόμενος στο άρθρο του προέδρου της Ν.Δ. στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», έκανε την εξής δήλωση:

«Δύο μόλις ημέρες πριν από τη σημαντικότερη διαπραγμάτευση της χώρας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης εδώ και δεκαετίες, ο κ. Αντώνης Σαμαράς, αντί να στηρίξει την εθνική προσπάθεια, αρθρογραφεί σε ξένες εφημερίδες για να τη δυσφημίσει. Την ώρα που όλοι οι εταίροι μας, και ολοένα περισσότερο και ο διεθνής Τύπος, αναγνωρίζουν ότι στην Ελλάδα επιτέλους μειώνονται τα ελλείμματα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. σε σημερινό άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα “Frankfurter Allgemeine Zeitung” παραπληροφορεί συνειδητά τη γερμανική κοινή γνώμη, λέγοντας ότι “το έλλειμμα αυξήθηκε κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2011 κατά 15% αντί να μειωθεί κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες”...

Γιατί, άραγε, δυσφημεί την εθνική προσπάθεια; Γιατί δεν λέει ότι το πρωτογενές έλλειμμα μειώθηκε κατά 13 δισ. ευρώ το 2010, δηλαδή από τα 24 δισ. που ήταν το 2009 έπεσε στα 11 δισ. περίπου το 2010; Γιατί δεν παραδέχεται ότι και το 2011 το πρωτογενές έλλειμμα θα μειωθεί ακόμη περισσότερο, και θα φτάσει κάτω από τα 3 δισ.; Γιατί αποκρύπτει ότι οι όποιες αποκλίσεις στο σκέλος των δαπανών το 2011 δεν οφείλονται στην αύξηση μισθολογικών ή λειτουργικών δαπανών, αλλά στην αύξηση των τόκων που πληρώνουμε φέτος, καθώς και στις αυξημένες επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων και του ΟΑΕΔ για τον αυξημένο αριθμό ανέργων; Γιατί κρύβει ότι το νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών γίνεται πραγματικότητα, αφού η μείωση στις πρωτογενείς δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού (δηλαδή, δαπάνες πλην τόκων) αγγίζει τα 3,8 δισ. ευρώ (από 41,6 δισ. ευρώ το 2009 σε 37,8 δισ. ευρώ το 2011);
Γιατί δεν λέει ότι οι λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου μειώθηκαν κατά 2 δισ. μέσα σε 2 χρόνια, δηλαδή από τα 9,3 δισ. κατά το 2009 σε 7,3 δισ. το 2011;

Με τις παρεμβάσεις που υιοθετήσαμε, τόσο με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα όσο και με το πολυνομοσχέδιο που εγκρίθηκε χθες από τη Βουλή, διασφαλίζεται ότι η χώρα μας κάνει όλες τις αναγκαίες προσπάθειες για να μειώσει περαιτέρω τα ελλείμματα και να περάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2012. Είναι δυνατόν, αντιπολιτευτικά επιχειρήματα εσωτερικής κατανάλωσης να αναπαράγονται από τον κ. Σαμαρά στο εξωτερικό; Αντιλαμβάνεται ότι με αυτό τον τρόπο δίνει επιχειρήματα σε όλους εκείνους στο εξωτερικό, οι οποίοι δεν θέλουν να στηρίξουν την Ελλάδα; Αναρωτιόμαστε, πραγματικά, αν έχει συναίσθηση τι διακυβεύεται για τη χώρα».

Read more...

Εθνική συμφωνία για έξοδο από την κρίση προτείνουν 28 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

«Να ανοίξει κύκλος διαλόγου»

Οι 28 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι, αν η Σύνοδος Κορυφής έχει θετική έκβαση, ο χρόνος είναι κατάλληλος για έναν τέτοιο διάλογο
Οι 28 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι, αν η Σύνοδος Κορυφής έχει θετική έκβαση, ο χρόνος είναι κατάλληλος για έναν τέτοιο διάλογο (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Εικοσιοκτώ βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έδωσαν στη δημοσιότητα κείμενο με το οποίο ζητούν να υπάρξει «μια εθνική συμφωνία στη βάση ενός σχεδίου εξόδου από την κρίση η οποία, στη μεταμνημονιακή εποχή είναι όρος επιβίωσης της χώρας». Όπως αναφέρουν στο κείμενό της στόχος τους είναι να ανοίξει ένας κύκλος διαλόγου «αυτογνωσίας και αυτοπροσδιορισμού για τη χώρα και το λαό μας».

Οι βασικοί άξονες του διαλόγου που προτείνουν οι 28 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι:

  • Η άμεση αποφασιστική ανακατανομή των βαρών της κρίσης μέσα από τον αναδρομικό έλεγχο και τη σύλληψη του πλούτου που αποκτήθηκε σε όλους τους τομείς της παραοικονομίας, που δρα για δεκαετίες στη χώρα. Στο επερχόμενο φορολογικό νομοσχέδιο πρέπει να υπάρξουν ουσιαστικά δείγματα γραφής, μιας αλλαγής πορείας.

  • Η αντιμετώπιση της κρίσης του εθνικού μοντέλου συσσώρευσης μιας κρατικής οικονομίας διανομής με στόχο την εξειδίκευση ενός παραγωγικού αναπροσανατολισμού της οικονομίας και της κοινωνίας μας.

  • Η ανασύνθεση του πολιτικού συστήματος της χώρας, του νέου μοντέλου οργάνωσης της δημοκρατίας, του κράτους και των κοινωνικών θεσμών από την αναθεώρηση του συντάγματος έως τις μορφές λειτουργίας μιας άμεσης συμμετοχικής δημοκρατίας.

  • Η αντιμετώπιση της διεθνούς συστημικής κρίσης, της κρίσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενός ανεξέλεγκτου διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος με την οικοδόμηση διεθνών εναλλακτικών συμμαχιών της χώρας.
Οι 28 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι, υπό την προϋπόθεση ότι η Σύνοδος Κορυφής θα έχει θετική έκβαση, ο χρόνος είναι κατάλληλος για έναν τέτοιο διάλογο, καθώς, με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, συμπληρώνεται «μια δίχρονη περίοδος προσπαθειών για την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού σχεδίου ρύθμισης των δανειακών αναγκών και του χρέους της χώρας».

Οι βουλευτές που υπογράφουν το κείμενο είναι οι: Ηλίας Θεοδωρίδης, Βασίλης Κεγκέρογλου, Δημήτρης Βαρβαρίγος, Λάμπρος Μίχος, Γιώργος Χαραλαμπόπουλος, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Όλγα Ρενταρή, Σάββας Εμινίδης, Στάθης Κουτμερίδης, Παύλος Στασινός, Νίκος Τσώνης, Αγγελος Μανωλάκης, Γιώργος Κασσάρας, Φραγκίσκος Παρασύρης, Θόδωρος Παραστατίδης, Βασιλική Τσόνογλου, Δημήτρης Παπουτσής, Θανάσης Παπαδόπουλος, Μαρία Θεοχάρη, Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος, Γιάννης Αμοιρίδης Αργύρης Λαφαζάνης, Ελένη Τσαούση, Χρήστος Μαγκούφης, Χρήστος Χάϊδος, Μιχάλης Παντούλας, Γιώργος Φραγγίδης και Αναστάσιος Σιδηρόπουλος.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

«Κούρεμα» 60% «βλέπει» η Τρόικα

Τι περιλαμβάνει η επίσημη έκθεση που κατατέθηκε στο Eurogroup


http://img.protothema.gr/0ACCFF97CDDFC3A3FF5A30DC2A97FBD5.jpg

«Κούρεμα» μεγαλύτερο και του 50% της ονομαστικής αξίας του χρέους του ελληνικού δημοσίου θεωρεί ως αναγκαία προϋπόθεση η Τρόικα!

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg που φέρεται να έχει αντίγραφο της επίσημης έκθεσης της Τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, της έκθεσης που παρουσιάζεται αυτή την ώρα στο Eurogroup, η ελληνική οικονομία έχει άμεση ανάγκη από ένα haircut ακόμα και 60% στο χρέος σε συνδυασμό με την παροχή περαιτέρω «επίσημης χρηματοδότησης», δηλαδή κρατικών δανείων.

Αυτό κρίνεται ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη μείωση του χρέους κάτω από το 110% του ΑΕΠ έως το 2020. Χαρακτηριστικά στην περί ης ο λόγος αποστροφή της έκθεσης της Τρόικας που αναμεταδίδει το Bloomberg αναγράφεται: "Το ελληνικός χρέος θα υποχωρήσει λίγο πάνω από το 120% του ΑΕΠ έως το 2020 με ΄haircut΄ 50%, επιτόκιο 6% και χωρίς εγγυήσεις".

Σε κάθε περίπτωση πάντως η «μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτών στο σχέδιο αναδιάταξης του ελληνικού χρέους κρίνεται ζωτικής σημασίας», καταλήγει η έκθεση της Τρόικας
Read more...

Σε δύο «ημίχρονα» οι ευρωπαϊκές αποφάσεις για την κρίση χρέους

Νέα Σύνοδος την Τετάρτη

Η Σύνοδος της Κυριακής θα είναι προπαρασκευαστική της συνάντησης της Τετάρτης, στην οποία αναμένονται οι αποφάσεις για τα κρίσιμα ζητήματα
Η Σύνοδος της Κυριακής θα είναι προπαρασκευαστική της συνάντησης της Τετάρτης, στην οποία αναμένονται οι αποφάσεις για τα κρίσιμα ζητήματα (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Βρυξέλλες
Την Τετάρτη θα γίνει η δεύτερη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης, όπως ανακοίνωσε και επίσημα ο πρόεδρος της ΕΕ Χερμάν βαν Ρομπάι, στην οποία αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για τον EFSF και το ελληνικό χρέος.

Ο πρόεδρος της ΕΕ ανακοίνωσε πως η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της Κυριακής παραμένει η ίδια. Τη νέα σύνοδο, ως προπαρασκευαστική της οποίας θα λειτουργήσει η συνάντηση της Κυριακής, είχαν «προαναγγείλει» τις προηγούμενες ημέρες Μέρκελ και Σαρκοζί -δίνοντας τροφή στις ανησυχίες πως παραμένει η διάσταση Βερολίνου και Παρισιού σε κεντρικά ζητήματα.

Το ζήτημα της κρίσης στην ΕΕ, και οι διαφαινόμενες διαφωνίες, βρέθηκε επί τάπητος και σε τηλεδιάσκεψη Μέρκελ, Σαρκοζί, Κάμερον και Μπ.Ομπάμα το βράδυ της Πέμπτης. Λονδίνο και Ουάσινγκτον ανησυχούν για τους τριγμούς στην παγκόσμια οικονομία που μπορεί να προκαλέσει η κρίση στην Ευρωζώνη, πιέζοντας για αποφασιστικά βήματα για την επίλυσή της.

Η Αθήνα προσέρχεται στις Βρυξέλλες στοχεύοντας σε κινήσεις με αφετηρία τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου που θα διασφαλίζουν ελάφρυνση του βάρους του χρέους και την στήριξη της ανάπτυξης.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου στο Υπουργικό Συμβούλιο, η Ελλάδα θα κινηθεί σε πέντε άξονες ώστε να εξασφαλιστούν αποφάσεις που θα κτίζουν πάνω στο «κεκτημένο» της 21ης Ιουλίου.

Οι άξονες αυτοί αφορούν την στρατηγική απόφαση της κυβέρνησης είναι να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, ευρωπαϊκές αποφάσεις με αφετηρία τα θετικά στοιχεία της Συμφωνίας του Ιουλίου -νέο πακέτο και διευκόλυνση στην αποπληρωμή χρέους- μαζί με «ελάφρυνση» του βάρους, διασφάλιση της ομαλότητας στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και κινήσεις που στοχεύουν στην στήριξη της ανάπτυξης.

Ο Γ.Παπανδρέου αναχωρεί το Σάββατο για τις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο μία ημέρα πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου. Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον Χερμάν βαν Ρομπάι.

Στις 10:15 το πρωί της Κυριακής, ο Γ.Παπανδρέου θα λάβει μέρος στην Σύνοδο Κορυφής, της οποίας θα προηγηθεί συνάντηση Αρχηγών κρατών-κυβερνήσεων με τον πρόεδρο της ΕΕ. Οι εργασίες της Συνόδου θα διακοπούν στις 13:00 και θα συνεχιστούν στις 16:00 το απόγευμα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Συνόδου οι εργασίες θα λήξουν επισήμως στις 19:15, και θα ακολουθήσει δείπνο εργασίας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Έξαλλοι με τον Βενιζέλο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ









Έξαλλοι με τον Βενιζέλο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ
Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ η δημοσιοποίηση της επιστολής Βενιζέλου προς το ΔΝΤ και την Κριστίν Λαγκάρντ.

Στην επιστολή, ο Ευ. Βενιζέλος διαβεβαιώνει την κυρία Λαγκάρντ για την ταχεία προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων «ώστε να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις για την προθυμία και την ικανότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους».

Ο υπουργός ενημερώνει την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ για τα μέτρα που αποφασίστηκαν στις κυβερνητικές συσκέψεις πριν από την 27η Σεπτεμβρίου και δεσμεύεται ότι θα ψηφιστούν ως το τέλος Οκτωβρίου για να τηρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2011 και του 2012.

Η πρώτη αντίδραση προήλθε από τη διαπίστωση ότι ο υπουργός Οικονομικών υποσχέθηκε γη και ύδωρ, χωρίς να έχει συζητήσει τα μέτρα με την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Στα μέτρα όμως που ο υπουργός περιγράφει δεν υπάρχει και καμιά αναφορά στις κλαδικές συντάξεις.

Αυτομάτως, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και κυρίως εκείνοι οι οποίοι ψήφισαν με βαριά καρδιά το πολυνομοσχέδιο, αντελήφθησαν ότι ο Ευ. Βενιζέλος, λέγοντας ότι η ψήφος τους θα κρίνει την 6η δόση του δανείου, τους εκβίασε με ένα ψευδές δίλλημα. Και ταυτοχρόνως ότι παραπλάνησε και τον Πρωθυπουργό, καθώς οι συλλογικές συμβάσεις δεν αποτελούσαν δέσμευση προς το ΔΝΤ!

Μεταξύ των βουλευτών οι οποίοι γκρίνιαζαν δημοσίως στους διαδρόμους της Βουλής και πολλοί από εκείνους που τον στήριξαν στην αναμέτρησή του με τον Γ. Παπανδρέου για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ!

Οι περισσότεροι εκ των βουλευτών, δήλωναν ότι θα περιμένουν τον αντιπρόεδρο στη «γωνία», εννοώντας το φορολογικό νομοσχέδιο που οσονούπω φτάνει στη Βουλή.

Και δήλωναν ότι το «ουδέν λάθος μετά την απομάκρυνση από το ταμείο» σε αυτή την περίπτωση δεν θα περάσει χωρίς κόστος...


Θέμης Δαγκλής
http://newpost.gr

Read more...

«Η Ελλάδα να κηρύξει πτώχευση» ζητά η Commerzbank

«Οι αγορές δεν πρόκειται να ηρεμήσουν»

(Φωτογραφία: Reuters )


Βερολίνο, Γερμανία
Την εκτίμηση ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν μπορεί να λυθεί και οι αγορές δεν πρόκειται να ηρεμήσουν, χωρίς μια πραγματική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Commerzbank Μάρτιν Μπλέσινγκ. Ερωτηθείς εάν οι τράπεζες θα συνεισέφεραν εθελοντικά στην επίλυση του ζητήματος, παρατήρησε: «Μόνο αν η Ελλάδα κήρυττε πτώχευση θα γινόταν αυτό σε εθελοντική βάση».

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Bild την Παρασκευή, ο Μπλέσινγκ δηλώνει πως «δεν είναι αρκετό να δεχθούν απλώς απομειώσεις (οι τράπεζες) στους ισολογισμούς τους».

«Εάν η τρόικα εξασφαλίσει ότι δεν θα πληρωθεί η επόμενη δόση, αυτή [η χρεοκοπία της Ελλάδας] είναι δυνατή. Το να παραιτηθούν εθελοντικά [των πληρωμών για τα ομόλογα] χωρίς να υπάρξει χρεοκοπία θα ήταν δηλητήριο για την αξιοπιστία των κρατικών ομολόγων και άλλων χωρών» τόνισε.

Ο Μπλέσινγ δήλωσε επίσης ότι οι τράπεζες πιθανόν να χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια για να αντιμετωπίσουν μια πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας και κάλεσε τις κυβερνήσεις να διαμορφώσουν άμεσα σαφείς κανόνες για όλες τις τράπεζες, που να εξασφαλίζουν ανταγωνισμό επί ίσοις όροις και να αποτρέπουν τις ζημιές στην οικονομία.

Το να δοθεί 18 μήνες περιθώριο στις τράπεζες να επιτύχουν ένα συγκεκριμένο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας θα οδηγούσε σε μείωση των χορηγήσεων, γεγονός που θα δυσκόλευε την δανειοδότηση των επιχειρήσεων, πρόσθεσε ο ίδιος.

«Επιπλέον, όλοι θα προσπαθούσαν να πουλήσουν τα κρατικά ομόλογα (που κατέχουν) αντί να προσπαθήσουν να αντλήσουν περισσότερα κεφάλαια. Αυτό απλώς θα χειροτέρευε την κρίση», είπε.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Κοινός κουμπαράς» η λύση για την Ευρωζώνη;

Συμβιβαστική πρόταση για να γεφυρωθεί το χάσμα Γερμανίας - Γαλλίας


http://img.protothema.gr/57297C680191B80121F6B87B7A66C9F2.jpg
Μια συμβιβαστική λύση που θα επιτρέψει να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου αναφορικά με την μέθοδο καταπολέμησης της κρίσης χρέους εξετάζουν τα οικονομικά επιτελεία Γαλλίας και Γερμανίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Λύση που συνίσταται στη συνένωση, τη συγχώνευση του υφιστάμενου Προσωρινού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF) και του Μόνιμου Ταμείου Διάσωσης (ESM)- που θεωρητικά θα τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2013 – κατά τρόπο ώστε να συνδυαστούν τα κεφάλαια που διαθέτουν οι δύο μηχανισμοί και να πολλαπλασιασθεί άμεσα η δυνατότητα παρέμβασής τους στην αγορά, στηρίζοντας τις αδύναμες χώρες και δίνοντας έτσι διέξοδο στην κρίση χρέους που ταλανίζει την Ευρώπη.

Με βάση τα ισχύοντα σήμερα «ταμεία» των δύο Μηχανισμών, η συνδυασμένη «δύναμη πυρός» αυτού του νέου «Μεγαταμείου» της Ευρωζώνης θα αγγίζει τα 940 δισ. ευρώ, κεφάλαια που θα μπορούν να διαθέσουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την καταπολέμηση της κρίσης χρέους από τα μέσα του 2012. Έτσι και θα μπορέσει ο νέος αυτός μηχανισμός να παίξει το ρόλο του «δανειστή της τελευταίας στιγμής» για τις ευρωπαϊκές χώρες που αδυνατούν να βγουν στις αγορές – τις χώρες του Μνημονίου δηλαδή – και παράλληλα δεν θα υπάρξει υπέρβαση του ορίου που έχει τεθεί για τα κεφάλαια διάσωσης, με τον … σημερινό EFSF να διαθέτει 440 δις ευρώ εκ των οποίων το ήμισυ σε εγγυήσεις.

Αυτή η πρόταση κρίνεται ως η ιδανική για να ξεπερασθεί και το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας και το οποίο αρχικώς απείλησε με αναβολή της Συνόδου Κορυφής της Κυριακής και εν τέλει οδήγησε στην ανάγκη να πραγματοποιηθούν δύο Σύνοδοι σε διάστημα τεσσάρων ημερών.

Εφόσον υιοθετηθεί αυτή η πρόταση ξεπερνιέται και η αντίθεση της ΕΚΤ στην προσπάθεια περαιτέρω μόχλευσης του EFSF, όπως προσπαθεί να «περάσει» η Γαλλία που αγωνιά για την κατάρρευση των προσπαθειών στήριξης της Ελλάδας και συνεπακόλουθα του ευρώ.

Στις διαπραγματεύσεις παίζει ρόλο το γεγονός πως πλέον η Ευρωζώνη καλείται να δράσει άμεσα, αφού μόλις προ ολίγων ωρών ακόμα ένας οίκος αξιολόγησης, η S&P, προειδοποίησε με υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης πέντε (!) χωρών μελών του ευρώ! Ο χρόνος πιέζει πλέον το Βερολίνο, που εμμέσως πλην σαφώς κωλυσιεργεί προσπαθώντας να επιτύχει μια επίσπευση της λειτουργίας του ΕSM πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία των αρχών Ιανουαρίου του 2013!

Κι αυτή η συμβιβαστική πρόταση – που κατά πληροφορίες επεξεργάστηκαν επιτελεία μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών και τέθηκαν υπόψιν των επιτελείων των υπουργείων Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας – μοιάζει να είναι μια σύνθετη μεν αλλά ίσως ικανοποιητική για όλες τις πλευρές λύση …

Read more...

Οι βουλευτές αναζητούν έξοδο κινδύνου μέσω… εκλογών

Πολιτικές εξελίξεις μετά τη Σύνοδο Κορυφής


http://img.protothema.gr/C83224F4C8AF66DC5A48B951947A0259.jpg
Είτε οι αποφάσεις ληφθούν την Κυριακή, είτε την Τετάρτη η επόμενη μέρα για τον Γιώργο Παπανδρέου είναι η ίδια. Οι υπουργοί του, του ζητούν συζήτηση για την πολιτική στρατηγική, οι βουλευτές εκλογές ή συγκυβέρνηση, οι πολίτες επιμένουν στις διαδηλώσεις. Το κλίμα στη χώρα είναι βαρύ και είναι πολύ πιθανό ότι θα διατηρηθεί ακόμη και αν η απόφαση της Ένωσης είναι θετική για την Ελλάδα. Αυτός είναι ο λόγος που στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν τις πρωτοβουλίες της επόμενης μέρας.

* Εκλογές εντός του Νοεμβρίου. Οι περισσότεροι βουλευτές τις βλέπουν σα λύτρωση. Ορισμένοι δηλώνουν ότι αν δεν γίνουν οι ίδιοι θα αποχωρήσουν, καταθέτοντας τις έδρες τους.
* Ανοίγματα. Δεδομένης της στάσης της αντιπολίτευσης είναι προφανές ότι η μόνη δεξαμενή για την κυβέρνηση είναι είτε προσωπικότητες της αγοράς, είτε στελέχη του ΠΑΣΟΚ που για τον έναν ή τον άλλο λόγο βρίσκονται σε αδράνεια.
* Δημοψήφισμα. Έχει χάσει την αρχική γοητεία του, αφού δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να βρει ένα ερώτημα που δε θα διχάσει το λαό.

Ο πρωθυπουργός ελπίζει πως θα αντιμετωπίσει τη σχετική συζήτηση από θέση ισχύος, έχοντας στα χέρια του μια καλή απόφαση από τη σύνοδο κορυφής. Μια απόφαση η οποία σύμφωνα με τους συνεργάτες του που επιμένουν να είναι αισιόδοξοι θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να προχωρήσει μέχρι την Άνοιξη του 2012. Και στην κυβέρνηση όμως υπάρχουν φωνές που ζητούν λαϊκή νομιμοποίηση (Χάρης Καστανίδης) ενώ το χάσμα μεταξύ των μελών της διευρύνεται. Στο υπουργικό ο Ευάγγελος Βενιζέλος άφησε αιχμές κατά του ακούραστου εκσυγχρονισμού που τα βάζει με τις συντεχνίες, λέγοντας ότι δεν είναι αυτό το πρόβλημα της χώρας. Και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κάλεσε τους συναδέλφους του να αποφύγουν τον πολιτικό αυτισμό και να νιώσουν την οργή του κόσμου. Σε αυτό το κλίμα, (ακόμη και οι συνεργάτες του πρωθυπουργού που παραμένουν αισιόδοξοι) αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση έχει ανάγκη από μία νέα αρχή.
Read more...

Χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση στην ΕΕ για να πάμε μπροστά, τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια
Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Την ανάγκη ισχυρής πολιτικής βούλησης όλων των χωρών της ΕΕ «για να πάμε μπροστά, αλλιώς θα συνεχίσουμε σημειωτόν ή με βήματα πίσω», εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, από τον οποίο έγινε δεκτός το μεσημέρι της Παρασκευής.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στη συνάντηση που θα έχει με τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, λέγοντας πως υπάρχουν φωνές στην Ευρώπη, που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με τις δικές του θέσεις.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, που επισκέφθηκε τον Κάρολο Παπούλια ενόψει της συμμετοχής του στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σημείωσε: «Από την Ευρώπη υπάρχει μεγάλη δυστοκία στη λήψη σημαντικών αποφάσεων που θα έπρεπε να είχαν ληφθεί πολύ νωρίτερα.

»Αυτή η δυστοκία δημιουργεί αβεβαιότητα, η οποία δημιουργεί αναταράξεις και σύγχυση στις αγορές. Το πρόβλημα των αγορών δημιουργεί αδυναμία στις χώρες να ανακάμψουν γρήγορα. Οι αδυναμίες αυτές οδηγούν σε προβλήματα κοινωνικής συνοχής».

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τους ηγέτες του ΕΛΚ σε κρίσιμες για την πατρίδα και ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα στιγμές.

«Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, για να είναι στέρεο, πρέπει να βασίζεται στις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και να υπάρχει κοινωνική συνοχή. Πέραν της αναγκαίας προϋπόθεσης για μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας είναι στόχος μας για να επιτύχουμε όλους αυτούς τους στόχους που έχουμε θέσει ως ΝΔ. Αγωνιζόμαστε κατά της ύφεσης και της ανεργίας, υπέρ της ανάκαμψης στον τόπο, και υπάρχουν κορυφαίες φωνές στην Ευρώπη που συμφωνούν σε αυτήν την κατεύθυνση».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Οι πέντε άξονες με τους οποίους προσέρχεται η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής

«Η Ευρώπη να λάβει σοβαρές αποφάσεις»

«Κανένα πρόβλημα δεν θα λυθεί, αν η ίδια η Ευρώπη δεν λάβει σοβαρές αποφάσεις για την κρίση» δήλωσε ο πρωθυπουργός
«Κανένα πρόβλημα δεν θα λυθεί, αν η ίδια η Ευρώπη δεν λάβει σοβαρές αποφάσεις για την κρίση» δήλωσε ο πρωθυπουργός (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Tους πέντε στρατηγικούς άξονες που θα κινηθεί η Ελλάδα στην Σύνοδο Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου παρουσίασε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, λίγες ώρες πριν την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.

«Όλοι βλέπουμε τη διάσταση που έχει πάρει το πρόβλημα στην Ευρώπη και, συνεπώς, κανένα πρόβλημα δεν θα λυθεί, αν η ίδια η Ευρώπη δεν λάβει σοβαρές αποφάσεις για την κρίση, που τείνει πια να έχει πανευρωπαϊκή διάσταση» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας:

«Αυτός είναι ο πήχυς των όποιων μελλοντικών εξελίξεων και αποφάσεων για εμάς -αποφάσεις που διεκδικούμε, πάνω στο ισχυρό κεκτημένο του Ιουλίου, που ήταν αποτέλεσμα πολύμηνων διαπραγματεύσεων, επίπονης προσπάθειας και θυσιών ενός ολόκληρου λαού. Και γι’ αυτό ακριβώς, λέμε ότι αυτές οι θυσίες δεν πήγαν και δεν πάνε χαμένες».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι πέντε άξονες είναι οι εξής:

Πρώτον: Στρατηγική απόφαση της κυβέρνησης είναι να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.

Δεύτερον:
Αφετηρία και κεκτημένο για ό,τι συζητά η κυβέρνηση είναι όλα τα θετικά στοιχεία της Συμφωνίας του Ιουλίου, δηλαδή ένα νέο πακέτο στήριξης με εξασφάλιση των δανειακών αναγκών της χώρας για τα επόμενα χρόνια, διευκόλυνση στην αποπληρωμή του χρέους με την επιμήκυνση της αποπληρωμής, με περίοδο χάριτος και με τα απαραίτητα χαμηλά επιτόκια. Εξάλλου, όπως τόνισε, ο πρωθυπουργός, η συμφωνία της 21ης Ιουλίου αναγνωρίστηκε ως θετική ακόμα και από τις περισσότερες άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Τρίτον:
Να πετύχει η κυβέρνηση «ελάφρυνση του βάρους του χρέους, που βαραίνει τις πλάτες του Έλληνα πολίτη».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «λόγω του υπερδανεισμού της προηγούμενης κυβέρνησης, έχουν εκτιναχθεί οι τόκοι που πληρώνουμε, από τα 12 δις το χρόνο το 2009, στα 18 δις το χρόνο το 2012». «Αυτό το βάρος στις πλάτες του κάθε Έλληνα πολίτη είναι δυσβάσταχτο και αυτό είναι που πρέπει να μειωθεί για να ανασάνουμε» τόνισε.

Τέταρτον:
Η όποια ρύθμιση πρέπει να διασφαλίζει πλήρως την ομαλότητα στο τραπεζικό σύστημα της χώρας και στα Ασφαλιστικά Ταμεία και να δώσει τη δυνατότητα για ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.

Πέμπτον:
Βασικός στόχος είναι όλες οι αποφάσεις να τείνουν στη στήριξη της ανάπτυξης και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, όπως ήταν και το πνεύμα των αποφάσεων του Ιουλίου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Πιέζει για χρεοκοπία Γερμανός τραπεζίτης...



Θέση υπέρ της χρεοκοπίας της Ελλάδας πήρε ο επικεφαλής της γερμανικής Commerzbank, Μάρτιν Μπλέσινγκ, με συνέντευξή του στη Bild. «Δεν αρκεί η διαγραφή χρέους από τους ισολογισμούς τραπεζών», υποστήριξε. «Χωρίς πραγματική αναδιάρθρωση και την υλοποίηση προγράμματος ανοικοδόμησης, οι αγορές δεν...

θα ηρεμήσουν», εκτίμησε.

Κάλεσε την τρόικα να μη δώσει την επόμενη δόση του δανείου στην Ελλάδα, ισχυριζόμενος ότι η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών στο κούρεμα του χρέους θα θέσει υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία και άλλων κρατών -εκτός αν έχει προηγηθεί πιστωτικό γεγονός.

Παράλληλα, ζήτησε από τα κράτη της ευρωζώνης να θεσπίσουν καθαρούς κανόνες για τη θωράκιση των τραπεζών, αλλά και να δώσουν στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πίστωση χρόνου, προκειμένου να συγκεντρώσουν τα κεφάλαια που χρειάζονται για να ξεπεράσουν τους κλυδωνισμούς μιας ελληνικής χρεοκοπίας. Απείλησε ότι σε αντίθετη περίπτωση, θα αναγκαστούν να κλείσουν τις στρόφιγγες του δανεισμού προς την πραγματική οικονομία.

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ, απάντησε ότι αυτή είναι μία απόφαση που θα πρέπει να πάρει μόνη της.

Σημειώνεται ότι ένα πιστωτικό γεγονός θα ενεργοποιούσε τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) για το ελληνικό χρέος, στέλνοντας στο... ταμείο όσους έχουν κερδοσκοπήσει υπέρ της χρεοκοπίας.
enet.gr



Read more...

Τετρακόσια εκατομμύρια οι οφειλές του Δημοσίου στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ



Σε 392.494.135,68 ευρώ ανέρχονται οι απαιτήσεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές του Δημόσιου Τομέα σύμφωνα με στοιχεία του Σεπτεμβρίου.

Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη μετά από αίτημα του ...

βουλευτή της ΝΔ Νίκου Νικολόπουλου.

Πρόκειται για απαιτήσεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από δημόσιες υπηρεσίες, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δημοτικές-Κοινοτικές Επιχειρήσεις, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Επιχειρήσεις ΟΤΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ κ.α.), Σχολικές Επιτροπές και Δημόσια Σχολεία. Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών προέρχεται από τα ΝΠΔΔ, ακολουθούν τα ΝΠΙΔ και μετά οι Δημοτικές Επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, οι απαιτήσεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές του Δημόσιου Τομέα έχουν ως εξής:

- Δημόσιο (Δημόσιες επιχειρήσεις): 22.540.487,55 ευρώ

- Νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου: 243.396.498,69 ευρώ

- Οργανισμού κοινής ωφέλειας: 1.171.202,93 ευρώ

- Οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης: 20.340.606,85 ευρώ

- Δημοτικές-Κοινοτικές επιχειρήσεις: 62.070.110,19 ευρώ

- ΝΠΙΔ (επιχειρήσεις ΟΤΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ κ.α.): 41.194.706,82 ευρώ

- Σχολικές επιτροπές: 710.740,95 ευρώ

- Δημόσια σχολεία: 1.069.772,70 ευρώ

Από τις παραπάνω απαιτήσεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ συνολικού ύψους 392.494.135,68 ευρώ, όπως διευκρινίζεται στα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, τα 62.244.229,82 ευρώ χαρακτηρίζονται «οφειλές σε ρύθμιση» και 323.249.905,86 ευρώ χαρακτηρίζονται «οφειλές χωρίς ρύθμιση».

Διευκρινίζεται επίσης ότι στις παραπάνω οφειλές περιλαμβάνονται περιπτώσεις οφειλών σε εκκαθάριση, πτώχευση, οριστική διακοπή και ανενεργές συνολικού ποσού 45.805.236 ευρώ.

www.kathimerini.gr



Read more...

Καθ΄οδόν 700.000 λογαρισμοί για το τέλος ακινήτων

Και μικρότερη από 40 ημέρες οι προθεσμίες


Οι καταναλωτές θα πρέπει να πληρώσουν το σύνολο του οφειλόμενου ποσού (τέλος συν ρεύμα) εντός 40 ημερών από την ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού
Οι καταναλωτές θα πρέπει να πληρώσουν το σύνολο του οφειλόμενου ποσού (τέλος συν ρεύμα) εντός 40 ημερών από την ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για περίπου 700.000 καταναλωτές της ΔΕΗ που είτε έχουν ήδη στα χέρια τους είτε θα παραλάβουν εντός των αμέσως επόμενων ημερών τους φουσκωμένους λογαριασμούς με το τέλος ακινήτων.

Οι πρώτες αποστολές ξεκίνησαν στις αρχές της εβδομάδας και ένας αριθμός 400.000 λογαριασμών έχει ήδη παραληφθεί, ενώ άλλοι 300.000 βρίσκονται στο ταχυδρομείο, καθ' οδόν προς τους αποδέκτες τους.

Τα έντυπα αναγράφουν με διακριτό τρόπο σε κεντρικό τους σημείο ότι «η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να συνεισπράττει με τους λογαριασμούς ρεύματος το έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών και στην περίπτωση μη εξόφλησης μέχρι την ημερομηνία λήξης του λογαριασμού αυτού, να προβαίνει στην έκδοση εντολής διακοπής ρεύματος».

Για να μη συμβεί αυτό, σύμφωνα με την πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, οι καταναλωτές θα πρέπει να πληρώσουν το σύνολο του οφειλόμενου ποσού (τέλος συν ρεύμα) εντός 40 ημερών από την ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από λογαριασμό με το τέλος ακινήτων, σύμφωνα με «Τα Νέα», ο συγκεκριμένος καταναλωτής καλείται να πληρώσει το ποσό που του αναλογεί εντός 28 ημερών από την ημερομηνία έκδοσής του.

Στον συγκεκριμένο λογαριασμό που αφορά σε τετράμηνη κατανάλωση (από 8 Ιουνίου έως 7 Οκτωβρίου 2011), ο καταναλωτής που χρωστά για ρεύμα, δημοτικούς φόρους, τέλη και ΕΡΤ το ποσό των 84 ευρώ, καλείται να καταβάλει επιπλέον 252 ευρώ για την πρώτη δόση του τέλους ακινήτων. Συνολικά, δηλαδή, 336 ευρώ.

Ο λογαριασμός έχει εκδοθεί στις 10 Οκτωβρίου και κανονικά, με βάση το 40ήμερο, η διαδικασία έκδοσης εντολής διακοπής ξεκινά στις 19 Νοεμβρίου. Ωστόσο, ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας πληρωμής, μετά την οποία ενεργοποιούνται οι διαδικασίες αποκοπής του ρεύματος, αναγράφεται η 7η Νοεμβρίου, δηλαδή 12 ημέρες νωρίτερα από το 40ήμερο.

Προφανώς, η ΔΕΗ έχει διατηρήσει τις ίδιες προθεσμίες εξόφλησης που ίσχυαν και πριν από την επιβολή του τέλους, με τη διαφορά ότι τώρα οι πελάτες της καλούνται να πληρώσουν στο ίδιο διάστημα πολύ μεγαλύτερα ποσά.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν στη ΔΕΗ, μπροστά στον κίνδυνο η εφαρμογή του μέτρου να προκαλέσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις, οι εντολές διακοπής ρεύματος για όσους αρνηθούν να πληρώσουν τον λογαριασμό τους θα αρχίζουν από τα ακριβά προάστια και γενικά από περιοχές με υψηλές τιμές ζώνης και πελάτες με υψηλές καταναλώσεις.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στο Προεδρικό το μεσημέρι ο Αντ.Σαμαράς και μετά στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του ΕΛΚ

Υπό το φως των κρίσιμων εξελίξεων

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς
Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Υπό το φως των κρίσιμων εξελίξεων για το ελληνικό ζήτημα στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, ο Αντώνης Σαμαράς μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για την σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος το Σάββατο, όπου θα παρουσιάσει τις θέσεις της ΝΔ επί των διαβουλεύσεων που είναι σε εξέλιξη. Νωρίτερα, το μεσημέρι της Παρασκευής θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα τον δεχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Σύμφωνα με το Βήμα, το βασικό επιχείρημα που θα χρησιμοποιήσει ο πρόεδρος της ΝΔ έναντι των ηγετών του ΕΚΛ είναι ότι σύντομα θα έχουν να συνεννοηθούν και να συνεργαστούν με τον ίδιο, εμφανιζόμενος ουσιαστικά ως εν δυνάμει πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος της ΝΔ συζήτησε εκτενώς την Πέμπτη με στενούς του συνεργάτες όλα τα πιθανά σενάρια που μπορεί να τεθούν στο τραπέζι της συνόδου, όπου αναμένεται να υπάρξει και πάλι έντονη πίεση, κυρίως από τη γερμανική πλευρά.

Προ ημερών κριτική στη ΝΔ άσκησε και ο Τέο Βάιγκελ, ο οποίος είχε χρηματίσει επί 10 χρόνια υπουργός Οικονομικών των κυβερνήσεων Χέλμουτ Κολ και επί 11 χρόνια πρόεδρος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης Βαυαρίας (CSU), που σημείωσε: «Είμαι εξοργισμένος με τη ΝΔ το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) στην Ελλάδα. Το ΕΛΚ θα έπρεπε να της διαμηνύσει: ''εάν δεν δείξετε εθνική και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε μια τέτοια περίσταση, προσφέρετε κάκιστες υπηρεσίες στη χώρα σας''».

Πάντως, στο επιτελείο του κ. Σαμαρά αναμένουν ότι στη Σύνοδο του ΕΛΚ θα υπάρξουν και παρεμβάσεις αλληλεγγύης προς τον κ. Σαμαρά από αρκετούς πολιτικούς αρχηγούς, ιδίως από τον ισπανό Μαριάνο Ραχόι, τον Ιρλανδό Έντα Κένι, τον Ούγγρο Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος -όπως λένε- είπε στον κ. Σαμαρά τον περασμένο Ιούνιο «κάνεις το σωστό για τη χώρα σου· μην υποκύψεις στις πιέσεις είσαι στο σωστό δρόμο».

Πάντως, με εξαίρεση την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και σειρά άλλων ηγετών που ταυτίζονται μαζί της, στη ΝΔ αναμένουν ότι αυτή τη φορά θα υπάρχουν κεντροδεξιές φωνές που θα αμφισβητήσουν τη «συνταγή» για την Ελλάδα.

Υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ σημειώνουν ότι ο κ. Σαμαράς θα παραμείνει αμετακίνητος στην αντίθεσή του με τη συνταγή του Μνημονίου, δηλώνοντας «δικαιωμένος» για τις ενστάσεις που είχε προβάλει στη σύνοδο του ΕΛΚ την περασμένη άνοιξη και την αντιπαράθεση που είχε τότε με την κυρία Μέρκελ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ θα επιμείνει στην ανάγκη να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση εάν εκλεγεί πρωθυπουργός και να του δοθεί μικρή πίστωση χρόνου. Θα επικαλεστεί, δε, το παράδειγμα της Ιρλανδίας, η οποία μείωσε τους φορολογικούς συντελεστές, διατήρησε τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα (μισθοί και συντάξεις) και το αποτέλεσμα είναι τα spreads να είναι πλέον κοντά στις 620 μονάδες και η χώρα να ετοιμάζεται σιγά-σιγά να απεγκλωβιστεί από την εποπτεία της τρόικας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Γιατί δε μίλησε ο Σαμαράς στη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής










Γιατί δε μίλησε ο Σαμαράς στη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής
Σκέψεις προκάλεσε στην Κ.Ο. της ΝΔ η επιλογή του Αντώνη Σαμαρά να μην τοποθετηθεί με ομιλία του από κοινοβουλευτικού βήματος κατά τη χθεσινή συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο και να περιοριστεί σε μία δήλωση προσερχόμενος στη Βουλή, αναφορικά με το τραγικό επεισόδιο του θανάτου του 43χρονου διαδηλωτή Δημήτρη Κοτσαρίδη, απευθύνοντας κάλεσμα προς όλους να διατηρήσουν την αυτοσυγκράτηση και την ψυχραιμία τους.

Οι «γαλάζιοι» βουλευτές προσέγγισαν από διαφορετική σκοπιά την απόφαση του Προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεκτιμώντας τα πολιτικά οφέλη που θα μπορούσε να αποκομίσει από μία τέτοια κίνηση, παράλληλα ωστόσο με τις απώλειες που θα προκαλέσει η απουσία της κυρίαρχης φωνής της ΝΔ από ένα νομοσχέδιο το οποίο συγκέντρωσε σύσσωμα τα πυρά της αντιπολίτευσης και οδήγησε ακόμη έναν βουλευτή στην πόρτα εξόδου του κυβερνώντος κόμματος.

Από νωρίς, στην Συγγρού υπήρξε προβληματισμός ανάμεσα στους επιτελείς του Α. Σαμαρά αναφορικά με το ποια θα ήταν η αποτελεσματικότερη –επικοινωνιακά- επιλογή για τον Πρόεδρο της ΝΔ με την πλάστιγγα πάντως να γέρνει υπέρ της μη τοποθέτησής του. Υπέρ της άποψης αυτής τάχθηκαν τα περισσότερα επιτελικά στελέχη της ΝΔ, θεωρώντας ότι τα επεισόδια στο Σύνταγμα αλλά και η τραγική κατάληξή τους δεν προσφέρονταν για κομματική εκμετάλλευση.

Ως εκ τούτου –παρ’ ό,τι ακόμη και ως αργά το απόγευμα αμφιταλαντεύονταν στην Συγγρού σχετικά με το αν θα πρέπει να μιλήσει ή όχι ο πρόεδρος της ΝΔ- εκτιμήθηκε ότι η στάση της ΝΔ θα έπρεπε να εκφραστεί από κάποιο υψηλόβαθμο στέλεχος. Έτσι, πέραν της αυτονόητης παρέμβασης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Μ. Κεφαλογιάννη με αφορμή την κόντρα Τσίπρα- Βενιζέλου και τις παρεμβάσεις Πολύδωρα- Πετσάλνικου, σύμφωνα με πληροφορίες του Νewpost.gr, κατόπιν εντολής του κ. Σαμαρά, την ευθύνη εκπροσώπησης της ΝΔ ανέλαβε ο κ. Χρήστος Ζώης (παρ’ ό,τι ο Πρόεδρος της ΝΔ παραβρισκόταν από νωρίς το βράδυ στην αίθουσα της Ολομέλειας, παρακολουθώντας με προσοχή όλους τους ομιλητές).

Η επιλογή αυτή βέβαια, όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε προβληματισμό στην Κ.Ο. της ΝΔ με αντιφατικές θεωρήσεις ως προς την επιλογή της ηγεσίας να μην πάρει τελικώς το λόγο ο Α. Σαμαράς. Μερίδα βουλευτών δεν έκρυβε το σκεπτικισμό της αναφορικά με την επιλογή αυτή θεωρώντας ότι «αφήσαμε να ...πάρει όλο το χαρτί ο Καρατζαφέρης και ο Τσίπρας». Οι μετριοπαθέστεροι των βουλευτών της ΝΔ εκτιμούσαν ότι «ο Σαμαράς σωστά απέφυγε να μπει στο κάδρο της αντιπαράθεσης των υπολοίπων, αφήνοντας τους βουλευτές της ΝΔ να εκφραστούν μέσω της ψήφου τους».

Υπήρχε βέβαια και μια ομάδα όσων υποστηρίζουν ότι «ο Σαμαράς εξέφρασε ως όφειλε την οδύνη του για τα όσα συνέβησαν στην πλατεία Συντάγματος αλλά, από εκεί και πέρα, με το επίπεδο της κοινοβoυλευτικής διαδικασίας να έχει υποβαθμιστεί σε τέτοιο βαθμό, καλώς δε συμμετείχε, στέλνοντας το μήνυμα ότι ως αναμένων να αναλάβει την τύχη του τόπου, δεν έχει κανένα λόγο να αναμιχθεί προσωπικά σε κοκορομαχίες».


Πάνος Ρασσιάς
http://newpost.gr

Read more...

Στους 150 (συν… 3) βουλευτές το ΠΑΣΟΚ!

Μετά και τη διαγραφή Κατσέλη


http://img.protothema.gr/9C2F3C0E2CDEA139CFDFD2E99B2B4275.jpg

Δέκα διαφοροποιήσεις βουλευτών, που είχαν εκλεγεί με τα ψηφοδέλτιά του στις εκλογές του 2009, μετρά “αισίως” το ΠΑΣΟΚ και υπό μία έννοια η τότε αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν υφίσταται πλέον. Κι αυτό διότι από τους 160, που είχαν εκλεγεί τότε έχουν μείνει 150, ως φυσικές παρουσίες, απλά τρεις από τους διαφωνούντες με την κυβερνητική πολιτική προτίμησαν – ή απλά έκαναν χάρη στην κυβέρνηση - να παραχωρήσουν στο κόμμα τους τις έδρες τους, αντί να ανεξαρτητοποιηθούν ή διαγραφούν όπως έγινε με τους υπόλοιπους επτά. Θα μπορούσε ωστόσο κανείς να επισημάνει πολιτικά ότι δέκα βουλευτές που έστειλε ο ελληνικός λαός στη Βουλή, δεν είναι πλέον με το ΠΑΣΟΚ και άρα υφίσταται πολιτικό θέμα κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Πιο συγκεκριμένα, οι επτά, που αποχώρησαν ή διαγράφηκαν από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, αλλά παρέμειναν βουλευτές είναι οι Γιάννης Δημαράς, Σοφία Σακοράφα, Βασίλης Οικονόμου, Βαγγέλης Παπαχρήστος, Γιώργος Λιάνης, Παναγιώτης Κουρουμπλής και πλέον η Λούκα Κατσέλη. Την έδρα τους προτίμησαν να παραχωρήσουν, αποχωρώντας από τη Βουλή οι Γιώργος Φλωρίδης, Έκτωρ Νασιώκας και Θωμάς Ρομπόπουλος.

Σε κάθε περίπτωση το ΠΑΣΟΚ έχει πια τυπικά κοινοβουλευτική δύναμη 153 εδρών, μία περισσότερη από εκείνη, που είχε ο Κώστας Καραμανλής κατά τη δεύτερη θητεία του και για την οποία ο Γιώργος Παπανδρέου έχει δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο ότι ο ίδιος δεν θα κυβερνούσε ποτέ έτσι. Ίσως για το λόγο αυτό κατέβαλε τόσο μεγάλη προσπάθεια για να μεταπείσει τη Βάσω Παπανδρέου για την ανάγκη ψήφισης του περιβόητου άρθρου 37 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, καθώς τυχόν διαφοροποίησή της θα έφερνε το ΠΑΣΟΚ στον «απαγορευτικό», πολιτικά, αριθμό των 152 εδρών.
Read more...

Νέα 24ωρη απεργία από την ΠΟΕ-ΟΤΑ, έτοιμα τα φύλλα επίταξης, λόφοι τα σκουπίδια

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Με νέα 24ωρη απεργία σήμερα, Παρασκευή, συνεχίζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ τις κινητοποιήσεις της. Στις 11 το πρωί έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση προκειμένου να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις.

Την ίδια ώρα, οι λόφοι με τα σκουπίδια παραμένουν στους δρόμους. Η Περιφέρεια Αττικής έχει ολοκληρώσει την έκδοση των 1.694 φύλλων επίταξης απορριμματοφόρων οχημάτων και 8.095 φύλλων επίταξης προσωπικών υπηρεσιών που αφορούν εργαζομένους στις υπηρεσίες καθαριότητας 64 Δήμων σε σύνολο 66 Δήμων της Περιφέρειας Αττικής (2 Δήμοι συνέχιζαν κανονικά τη διαδικασία αποκομιδής). Η σημερινή κινητοποιήση δεν αφορά όσους έχουν ήδη λάβει φύλλα επίταξης.

Σε ανακοίνωση της Περιφέρειας επισημαίνεται ότι εναπόκειται πλέον στις αστυνομικές υπηρεσίες η μέριμνα για την επίδοση των φύλλων επίταξης και στις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων για την εκτέλεση και ολοκλήρωση του έργου της αποκομιδής των απορριμμάτων.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, μιλώντας στη ΝΕΤ, κάλεσε τους εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση να αναρωτηθούν τις ευθύνες απέναντι στους συμπολίτες τους, ενώ υποστήριξε ότι με τη στάση τους «ουσιαστικά υπονομεύουν την ίδια τους τη θέση».

«Δεν δέχομαι ότι οποιοσδήποτε αγώνας μπορεί να κρατά ομήρους του πολίτες» τόνισε, σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή η αποκομιδή των σκουπιδιών γίνεται εν μέρει από ιδιώτες.

Επισήμανε, τέλος, ότι πριν την προκήρυξη της νέας απεργίας της ΠΟΕ - ΟΤΑ η εκτίμηση ήταν ότι η Αθήνα θα είναι καθαρή σε πέντε ημέρες.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ημουν και είμαι ΠΑΣΟΚ...

Η απάντηση Κατσέλη

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgpfcBVAgNPO27a9qAGFXQeymbQmjc-hPX_uRn2HVHljzIhIMIGHOu2zpENsPAwG2Y_akxut7wW7acpAue9Iy-6mBlU4um3h1TSGVPgXwilAVEb56NEkimR6rGtAZnAqRu9cab9OQp5lPc/s320/index.jpg«Λυπάμαι για αυτή την απόφαση, ήμουν και θα είμαι ΠΑΣΟΚ. Για μένα όμως θέματα αρχών και συνέπειας είναι αδιαπραγμάτευτα» απαντά η κυρία Κατσέλη.

Ειδικότερα η ακριβής δήλωσή της είναι: «Λυπάμαι για αυτή την απόφαση. Από τη δική μου τη μεριά θέλω να δηλώσω ότι ήμουν και είμαι ΠΑΣΟΚ και έχω στηρίξει με όλες μου τις δυνάμεις την κυβέρνηση.»

» Για μένα όμως, θέματα αρχών και συνέπειας, ιδιαίτερα για ζητήματα που έχω προσωπικά χειριστεί και γνωρίζω, είναι αδιαπραγμάτευτα.»

»Για αυτό δεν μπορώ να συναινέσω στην αποδόμηση θεσμών που διασφαλίζουν εργασιακά δικαιώματα και είναι πυλώνες της Δημοκρατίας και του κοινωνικού κράτους».
Read more...

Γιώργος: Γιατί διέγραψα την Κατσέλη


«Κύριε Πρόεδρε,

Η σημερινή ψηφοφορία επί των άρθρων του νομοσχεδίου, όπως και η χθεσινή επί της αρχής, δεν είναι θέμα κομματικής πειθαρχίας. Είναι κάτι περισσότερο. Είναι θέμα εθνικής ευθύνης. Για την κρίσιμη διαπραγμάτευση που έχουμε μπροστά μας τις επόμενες μέρες.
Για τη διασφάλιση της 6ης δόσης και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης των άμεσων δημοσιονομικών μας αναγκών. Για την απομάκρυνση του κινδύνου της χρεοκοπίας και την ομαλή πορεία της χώρας, με τις θυσίες του ελληνικού λαού να πιάνουν τόπο.
Για το μέλλον κάθε ελληνικής οικογένειας, για το μέλλον των παιδιών μας. Η κυβέρνηση, σε όλη τη διάρκεια αυτής της συζήτησης και στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια, εξάντλησε όλα τα περιθώρια για την ενσωμάτωση αλλαγών και προτάσεων που υποβλήθηκαν από τους βουλευτές και την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Κατόπιν αυτών και με δεδομένη την δήλωση και σε εμένα ότι έχει αμετάκλητα αποφασίσει να μην υπερψηφίσει συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου, σας ενημερώνω κ. Πρόεδρε, ότι από σήμερα η βουλευτής Λούκα Κατσέλη δεν περιλαμβάνεται στη σύνθεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ».
Με μία διαρροή σε ό,τι αφορά το άρθρο 37 (για τις κλαδικές συμβάσεις) από το κυβερνών κόμμα, αυτή της κ. Λούκας Κατσέλη, ψηφίστηκε και επί των άρθρων το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.
Από την πλευρά της η κ. Κατσέλη μετά τη διαγραφή της δήλωσε:

«Λυπάμαι για αυτή την απόφαση. Από τη δική μου τη μεριά θέλω να δηλώσω ότι ήμουν και είμαι ΠΑΣΟΚ και έχω στηρίξει με όλες μου τις δυνάμεις την κυβέρνηση. Για μένα όμως, θέματα αρχών και συνέπειας, ιδιαίτερα για ζητήματα που έχω προσωπικά χειριστεί και γνωρίζω, είναι αδιαπραγμάτευτα.
»Για αυτό δεν μπορώ να συναινέσω στην αποδόμηση θεσμών που διασφαλίζουν εργασιακά δικαιώματα και είναι πυλώνες της Δημοκρατίας και του κοινωνικού κράτους».
«Αδυνατώ να ψηφίσω το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου ως έχει μέχρι στιγμής» είχε δηλώσει νωρίτερα από το βήμα της Βουλής, ζητώντας αναβολή της ψήφισής του επίμαχου άρθρου και επαναδιαπραγμάτευση με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων.

Αν και σημείωσε πως κατανοεί πλήρως την ευθύνη των βουλευτών να στηρίξουν την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις, επισημαίνοντας μάλιστα πως γι' αυτό το λόγο ψήφισε «ναι» επί της αρχής στο πολυνομοσχέδιο, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους αντιτίθεται στο άρθρο αυτό για τις εργασιακές σχέσεις.

Μεταξύ άλλων, τόνισε πως η κατάργηση της αρχής της ευνοικότερης ρύθμισης σε συνδυσαμό με το πάγωμα της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων οδηγούν σε ύφεση, δεν βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα και δεν καταπολεμούν την ανεργία. Προέβλεψε μάλιστα πως αυτές ρυθμίσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα μια γενικευμένη και ανεξέλεγκτη μείωση μισθών, που θα αφαιρέσει πολλά δισ. ευρώ την ελλληνική οικονομία. «Και μετά θα έρθει η τρόικα να μας ζητάει νέα μέτρα γιατί δηθεν δεν πιάσαμε τους στόχους» πρόσθεσε η κ. Κατσέλη.

Μάλιστα, η πρώην υπουργός υποστήριξε πως οι κλαδικές συμβάσεις δεν παγώνουν απλώς, αλλά ουσιαστικά καταργούνται, ενώ αμφισβήτησε αν σε μεταγενέστερο στάδιο θα εξακολουθήσει να υπάρχει και η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Νομοθετούμε ένα επικίνδυνο εργασιακό γεγονός, συμπλήρωσε και καταλήγοντας, πρότεινε να δοθεί μια δίμηνη παράταση της διευθέτησης των θεμάτων του άρθρου 37 και αυτά να ρυθμιστούν μετά από συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.


Read more...

Τι σχέδιο συζητούν οι Γερμανοί


Την μετατροπή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) σε έναν ευέλικτο μηχανισμό για την καταπολέμηση της κρίσης χρέους προβλέπει το σχέδιο που παρουσιάστηκε στο Βερολίνο σε Γερμανούς βουλευτές.
Ειδικότερα, το σχέδιο που περιγράφει έναν οδικό χάρτη για την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου από το EFSF, προβλέπει ότι το Ταμείο θα μπορεί να αγοράζει κρατικό χρέος απευθείας από χώρες που εκδίδουν νέα ομόλογα ή από τις αγορές.
Για τις αγορές χρέους στις αγορές θα απαιτείται προηγουμένως αίτηση και έγκριση από την Επιτροπής Εργασίας του Eurogroup (EWG) και το Δ.Σ. του EFSF. Αυτό σημαίνει ότι οι διαδικασίες θα ολοκληρώνονται άμεσα από τους γραφειοκράτες της Ε.Ε. παρακάμπτοντας τις πολύπλοκες πολιτικές διαπραγματεύσεις.

Στο νέο του ρόλο, το EFSF θα αντικαταστήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε ότι αφορά τις παρεμβάσεις στις αγορές των κρατικών ομολόγων, αλλά το πεδίο εφαρμογής του Ταμείου θα είναι πιο περιορισμένο. Το EFSF, για παράδειγμα, θα επιτρέπεται να αγοράζει ομόλογα στις αγορές που έχουν εκδοθεί μόνο από τον δημόσιο τομέα.

Για την πρωτογενή αγορά, οι αγορές του EFSF θα περιορίζονται σε χώρες που έχουν ήδη ενταχθεί σε προγράμματα στήριξης ή λαμβάνουν προληπτική χρηματοδότηση και θα μπορούν να φτάσουν μέχρι το 50% του συνόλου της δημοπρασίας.

Οι αγορές κρατικών ομολόγων στην πρωτογενή αγορά θα απαιτούν προηγουμένως την έγκριση των υπουργών Οικονομικών. Το σχέδιο περιγράφει επίσης την διαδικασία διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων του EFSF μετά τις αγορές ομολόγων αναφέροντας ότι το EFSF θα μπορεί να προχωρά σε πωλήσεις ομολόγων στις δευτερογενείς αγορές, αν και αυτό δεν θεωρείται ιδιαίτερα ελκυστικό καθώς θα οδηγήσει σε άνοδο τις αποδόσεις. Θα μπορεί επίσης να διακρατεί έως τη λήξη τους τα ομόλογα ή να τα να πουλά πίσω στην χώρα-εκδότη.

Μια τέταρτη επιλογή θα επιτρέπει στο EFSF να προχωρά σε περιορισμένη μόχλευση του ενεργητικού του. Το ταμείο θα μπορεί να χρησιμοποιεί τα ομόλογα σαν εγγύηση για να αντλήσει ρευστότητα σε συμφωνίες επαναγοράς (repurchase agreements) με τις εμπορικές τράπεζες.

Για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών σημειώνεται ότι τα δάνεια προς τις τράπεζες θα αντιμετωπίζονται όπως τα συμβατικά δάνεια, ενώ προηγουμένως θα πρέπει να έχουν εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών έπειτα από νέο γύρο τραπεζικών stress tests.


Read more...

Κυριακή η συζήτηση, Τετάρτη(το αργότερο) η απόφαση

Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν σε βάθος τον τρόπο εξεύρεσης μίας παγκόσμιας λύσης στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, κατά τη σύνοδο κορυφής της Κυριακής. Ωστόσο, οι αποφάσεις θα ληφθούν σε δεύτερη συνάντηση που θα πργαματοποιηθεί το αργότερο την Τετάρτη, αναφέρεται σε κοινή δήλωση της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.
Επιπλέον, Γαλλία και Γερμανία συμφώνησαν στο ότι η ευρωζώνη χρειάζεται κοινή οικονομική διακυβέρνηση, μεγαλύτερη οικονομική ενοποίηση, νέα μέθοδο λειτουργίας για τον EFSF και σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Νωρίτερα οι δύο ηγέτες συνομίλησαν τηλεφωνικά και συμφώνησαν ότι οι δύο χώρες επιθυμούν να αρχίσουν άμεσα οι συνομιλίες με τον ιδιωτικό τομέα για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους।
i-reportergr
Read more...

Βίντεο ντοκουμέντο με τον Καντάφι νεκρό

Αποκλειστικό βίντεο από το νεκρό Μουαμάρ Καντάφι έρχεται στο φως της δημοσιότητας από το Al Jazeera (Vid)


Footage shows Gaddafi's bloodied body by StefanelonikiteloΈνα συγκλονιστικό βίντεο ήρθε στο φως της δημοσιότητας, το οποίο δείχνει τον άλλοτε ισχυρό ηγέτη της Λιβύης νεκρό.

Σύμφωνα με το Al Jazeera που επικαλείται τον Abdul Hafiz Ghoga, αντιπρόεδρο του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης, ο ανατραπείς πρώην ηγέτης της Λιβύης σκοτώθηκε σήμερα 20 Οκτωβρίου κοντά στη γενέτειρά του τη Σύρτη.

Τα περισσότερα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν με επιφύλαξη την φωτογραφία του νεκρού Καντάφι αλλά λίγο αργότερα που ο θάνατός του ήταν γεγονός το Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης επιβεβαίωσε ότι αυτός είναι ο Καντάφι।

news247.gr


Read more...

2011









2011
20 Οκτωβρίου 2011. Άνθρωποι και σκουπίδια στους δρόμους. Μέσα στον καπνό των χημικών κάποιος μπερδεύει τους ανθρώπους με τα σκουπίδια. Κάποιος νομοθετεί για ‘μας, χωρίς εμάς. Αγνοεί την λαϊκή εντολή όπως αυτή εκφράζεται στον δρόμο, διαλύει τον κοινωνικό ιστό και υποθηκεύει το μέλλον των παιδιών μας. Κάποιος δεν ακούει, δεν βλέπει, δεν λογαριάζει. Κάποιος διαπραγματεύεται για ‘μας χωρίς εμάς. Κάποιος μετράει τους τόκους και όχι τους ανθρώπους. Μιλάει για έλλειμμα και για χρέος. Το μεγαλύτερο έλλειμμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι το έλλειμμα δημοκρατίας και το μεγαλύτερο χρέος είναι το χρέος προς την πατρίδα. Φτάνει. Είναι η ώρα μηδέν. Τώρα καμία ρητορική δεν επαρκεί. Κανένας εκβιασμός δεν περνάει. Καμία καταστολή δεν σας σώζει. Ούτε η σιωπή των καναλιών.



20 Οκτωβρίου 2011. Ένας νεκρός. Άνεργος οικοδόμος, πατέρας δύο παιδιών. Ποια κουκούλα θα κρύψει το πρόσωπο των ενόχων; Τι άλλο πρέπει να συμβεί; Ποια είναι η επόμενη μέρα; Μια ψηφοφορία, ένα χειροκρότημα, μια δόση δανείου και μετά πάλι τα ίδια….. Κι ο κόσμος στους δρόμους… Μια χώρα υπό κατάρρευση. Που την οδηγούν στα τυφλά. Έρμαιο στα παζάρια των διεθνών κερδοσκόπων. Μια χώρα πληγωμένη, ταπεινωμένη, που ο λαός της διαδηλώνει φωνάζοντας πως δεν αντέχει άλλο. Φτάνει…..

Newpost.gr

Read more...

«Με ανησυχία» παρακολουθεί το ΔΝΤ την κατάσταση με τα επεισόδια στην Αθήνα

Δηλώσεις του εκπροσώπου του

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ
Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Ουάσινγκτον
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρακολουθεί τα γεγονότα στην Αθήνα στενά αλλά και με ανησυχία, επισήμανε σε δηλώσεις του στο Mega ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Γκέρι Ράις.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση σχετικά με τα επεισόδια στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος είπε ότι «παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και με ανησυχία».

Είπε ακόμη ότι πρόκειται για μια δύσκολη στιγμή για τους Έλληνες και για το λόγο αυτό το ΔΝΤ «έχει τονίσει την ανάγκη να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις με κοινωνικά αποδεκτό τρόπο και το βάρος της προσαρμογής να μοιραστεί δίκαια στην κοινωνία.

Πρόσθεσε ακόμη ότι «οι περίοδοι κρίσης είναι πάντα δύσκολες. Ειδικά όταν οι πολίτες θεωρούν ότι οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν είναι άδικες».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...