Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Στο Προεδρικό το μεσημέρι ο Αντ.Σαμαράς και μετά στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του ΕΛΚ

Υπό το φως των κρίσιμων εξελίξεων

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς
Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Υπό το φως των κρίσιμων εξελίξεων για το ελληνικό ζήτημα στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, ο Αντώνης Σαμαράς μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για την σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος το Σάββατο, όπου θα παρουσιάσει τις θέσεις της ΝΔ επί των διαβουλεύσεων που είναι σε εξέλιξη. Νωρίτερα, το μεσημέρι της Παρασκευής θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα τον δεχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Σύμφωνα με το Βήμα, το βασικό επιχείρημα που θα χρησιμοποιήσει ο πρόεδρος της ΝΔ έναντι των ηγετών του ΕΚΛ είναι ότι σύντομα θα έχουν να συνεννοηθούν και να συνεργαστούν με τον ίδιο, εμφανιζόμενος ουσιαστικά ως εν δυνάμει πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος της ΝΔ συζήτησε εκτενώς την Πέμπτη με στενούς του συνεργάτες όλα τα πιθανά σενάρια που μπορεί να τεθούν στο τραπέζι της συνόδου, όπου αναμένεται να υπάρξει και πάλι έντονη πίεση, κυρίως από τη γερμανική πλευρά.

Προ ημερών κριτική στη ΝΔ άσκησε και ο Τέο Βάιγκελ, ο οποίος είχε χρηματίσει επί 10 χρόνια υπουργός Οικονομικών των κυβερνήσεων Χέλμουτ Κολ και επί 11 χρόνια πρόεδρος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης Βαυαρίας (CSU), που σημείωσε: «Είμαι εξοργισμένος με τη ΝΔ το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) στην Ελλάδα. Το ΕΛΚ θα έπρεπε να της διαμηνύσει: ''εάν δεν δείξετε εθνική και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε μια τέτοια περίσταση, προσφέρετε κάκιστες υπηρεσίες στη χώρα σας''».

Πάντως, στο επιτελείο του κ. Σαμαρά αναμένουν ότι στη Σύνοδο του ΕΛΚ θα υπάρξουν και παρεμβάσεις αλληλεγγύης προς τον κ. Σαμαρά από αρκετούς πολιτικούς αρχηγούς, ιδίως από τον ισπανό Μαριάνο Ραχόι, τον Ιρλανδό Έντα Κένι, τον Ούγγρο Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος -όπως λένε- είπε στον κ. Σαμαρά τον περασμένο Ιούνιο «κάνεις το σωστό για τη χώρα σου· μην υποκύψεις στις πιέσεις είσαι στο σωστό δρόμο».

Πάντως, με εξαίρεση την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και σειρά άλλων ηγετών που ταυτίζονται μαζί της, στη ΝΔ αναμένουν ότι αυτή τη φορά θα υπάρχουν κεντροδεξιές φωνές που θα αμφισβητήσουν τη «συνταγή» για την Ελλάδα.

Υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ σημειώνουν ότι ο κ. Σαμαράς θα παραμείνει αμετακίνητος στην αντίθεσή του με τη συνταγή του Μνημονίου, δηλώνοντας «δικαιωμένος» για τις ενστάσεις που είχε προβάλει στη σύνοδο του ΕΛΚ την περασμένη άνοιξη και την αντιπαράθεση που είχε τότε με την κυρία Μέρκελ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ θα επιμείνει στην ανάγκη να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση εάν εκλεγεί πρωθυπουργός και να του δοθεί μικρή πίστωση χρόνου. Θα επικαλεστεί, δε, το παράδειγμα της Ιρλανδίας, η οποία μείωσε τους φορολογικούς συντελεστές, διατήρησε τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα (μισθοί και συντάξεις) και το αποτέλεσμα είναι τα spreads να είναι πλέον κοντά στις 620 μονάδες και η χώρα να ετοιμάζεται σιγά-σιγά να απεγκλωβιστεί από την εποπτεία της τρόικας.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: