Η κρίσιμη ψηφοφορία
- Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου με τον υπουργό Οικονομικών Ευ.Βενιζέλο κατά την ψηψοφορία (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Κατά την κρίσιμη ονομαστική ψηφοφορία, την Πέμπτη το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κυρία Λούκα Κατσέλη, καταψήφισε, όπως είχε προαναγγείλει, το επίμαχο άρθρο 37 που αφορά στις συμβάσεις εργασίας, με αποτέλεσμα τη διαγραφή της από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.Το άρθρο 37 υπερψηφίστηκε με 153 «ναι» έναντι 145 «όχι», γεγονός που σημαίνει ότι δεν υπήρξαν άλλες «διαρροές» από την κυβερνητική πλειοψηφία. Στο σύνολό του το πολυνομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με 154 «ναι» έναντι 144 «όχι».
Μιλώντας από το βήμα της Βουλής η κυρία Κατσέλη, είχε επαναλάβει ότι «αδυνατεί» να ψηφίσει το άρθρο 37 με τη μορφή που έχει. «Είναι θέμα αρχής» είχε πει χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η ίδια ως υπουργός Εργασίας κατάφερε να διαφυλάξει τις συμβάσεις εργασίας και ότι η εμπειρία της στη θέση αυτή της επιτρέπει να γνωρίζει ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό.
Προσπάθειες έγιναν ως την τελευταία στιγμή προκειμένου να μεταπειστεί η βουλευτής. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ.Βενιζέλος έδειξε διατεθειμένος να συζητήσει μαζί της «οριακές αλλαγές» στο άρθρο, σε συνεννόηση με τον υπουργό Εργασίας κ. Κουτρουμάνη. Τελικά, η προσπάθειες αυτές δεν καρποφόρησαν και η κυρία Κατσέλη καταψήφισε.
Μετά τη λήξη της ψηφοφορίας, ο πρόεδρος της Βουλής κ. Φ.Πετσάλνικος ανέγνωσε επιστολή του πρωθυπουργού προς το προεδρείο, με την οποία γνωστοποιούσε τη διαγραφή της κυρίας Κατσέλη. Η υπερψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου «δεν είναι θέμα κομματικής πειθαρχίας, είναι θέμα εθνικής ευθύνης» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Γ.Παπανδρέου.
«Σύρραξη» Βενιζέλου-Τσίπρα
Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ.Βενιζέλος κατέθεσε τις επιστολές του ιδίου και του πρωθυπουργού προν την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, έπειτα από ένα οξύτατης έντασης φραστικό επεισόδιο με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα.
Ο κ. Τσίπρας είχε ζητήσει να κατατεθούν αυτές οι επιστολές, αλλά μία του φράση πυροδότησε το κλίμα: «Αναρωτιέμαι, είναι δυνατόν να λειτουργήσει μια κοινοβουλευτική δημοκρατία με όρους 'ομερτά'; Εδώ έχουμε οδηγηθεί;»
Να δοθούν στη δημοσιότητα οι επιστολές προς την επικεφαλής του ΔΝΤ είχε ζητήσει νωρίτερα, από το βήμα της Βουλής, ο κ. Αλέξης Τσίπρας, πυροδοτώντας μάλιστα το κλίμα με μία έκφρασή του, ότι δεν μπορεί η κοινοβουλευτική δημοκρατία με όρους «ομερτά».
Η λέξη «ομερτά» προκάλεσε την «έκρηξη» του υπουργού Οικονομικών, όπως και πολλών βουλευτών, μεταξύ των οποίων ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης. Το κλίμα εντός της Βουλής πήρε φωτιά, και τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Κακλαμάνης ζήτησαν από τον κ. Τσίπρα να ανακαλέσει, ενώ στη διάρκεια της «σύρραξης» ακούστηκαν βαριές εκφράσεις.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου