Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Οι πέντε άξονες με τους οποίους προσέρχεται η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής

«Η Ευρώπη να λάβει σοβαρές αποφάσεις»

«Κανένα πρόβλημα δεν θα λυθεί, αν η ίδια η Ευρώπη δεν λάβει σοβαρές αποφάσεις για την κρίση» δήλωσε ο πρωθυπουργός
«Κανένα πρόβλημα δεν θα λυθεί, αν η ίδια η Ευρώπη δεν λάβει σοβαρές αποφάσεις για την κρίση» δήλωσε ο πρωθυπουργός (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Tους πέντε στρατηγικούς άξονες που θα κινηθεί η Ελλάδα στην Σύνοδο Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου παρουσίασε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, λίγες ώρες πριν την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.

«Όλοι βλέπουμε τη διάσταση που έχει πάρει το πρόβλημα στην Ευρώπη και, συνεπώς, κανένα πρόβλημα δεν θα λυθεί, αν η ίδια η Ευρώπη δεν λάβει σοβαρές αποφάσεις για την κρίση, που τείνει πια να έχει πανευρωπαϊκή διάσταση» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας:

«Αυτός είναι ο πήχυς των όποιων μελλοντικών εξελίξεων και αποφάσεων για εμάς -αποφάσεις που διεκδικούμε, πάνω στο ισχυρό κεκτημένο του Ιουλίου, που ήταν αποτέλεσμα πολύμηνων διαπραγματεύσεων, επίπονης προσπάθειας και θυσιών ενός ολόκληρου λαού. Και γι’ αυτό ακριβώς, λέμε ότι αυτές οι θυσίες δεν πήγαν και δεν πάνε χαμένες».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι πέντε άξονες είναι οι εξής:

Πρώτον: Στρατηγική απόφαση της κυβέρνησης είναι να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.

Δεύτερον:
Αφετηρία και κεκτημένο για ό,τι συζητά η κυβέρνηση είναι όλα τα θετικά στοιχεία της Συμφωνίας του Ιουλίου, δηλαδή ένα νέο πακέτο στήριξης με εξασφάλιση των δανειακών αναγκών της χώρας για τα επόμενα χρόνια, διευκόλυνση στην αποπληρωμή του χρέους με την επιμήκυνση της αποπληρωμής, με περίοδο χάριτος και με τα απαραίτητα χαμηλά επιτόκια. Εξάλλου, όπως τόνισε, ο πρωθυπουργός, η συμφωνία της 21ης Ιουλίου αναγνωρίστηκε ως θετική ακόμα και από τις περισσότερες άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Τρίτον:
Να πετύχει η κυβέρνηση «ελάφρυνση του βάρους του χρέους, που βαραίνει τις πλάτες του Έλληνα πολίτη».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «λόγω του υπερδανεισμού της προηγούμενης κυβέρνησης, έχουν εκτιναχθεί οι τόκοι που πληρώνουμε, από τα 12 δις το χρόνο το 2009, στα 18 δις το χρόνο το 2012». «Αυτό το βάρος στις πλάτες του κάθε Έλληνα πολίτη είναι δυσβάσταχτο και αυτό είναι που πρέπει να μειωθεί για να ανασάνουμε» τόνισε.

Τέταρτον:
Η όποια ρύθμιση πρέπει να διασφαλίζει πλήρως την ομαλότητα στο τραπεζικό σύστημα της χώρας και στα Ασφαλιστικά Ταμεία και να δώσει τη δυνατότητα για ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.

Πέμπτον:
Βασικός στόχος είναι όλες οι αποφάσεις να τείνουν στη στήριξη της ανάπτυξης και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, όπως ήταν και το πνεύμα των αποφάσεων του Ιουλίου.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: