Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

«Κοινός κουμπαράς» η λύση για την Ευρωζώνη;

Συμβιβαστική πρόταση για να γεφυρωθεί το χάσμα Γερμανίας - Γαλλίας


http://img.protothema.gr/57297C680191B80121F6B87B7A66C9F2.jpg
Μια συμβιβαστική λύση που θα επιτρέψει να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου αναφορικά με την μέθοδο καταπολέμησης της κρίσης χρέους εξετάζουν τα οικονομικά επιτελεία Γαλλίας και Γερμανίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Λύση που συνίσταται στη συνένωση, τη συγχώνευση του υφιστάμενου Προσωρινού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF) και του Μόνιμου Ταμείου Διάσωσης (ESM)- που θεωρητικά θα τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2013 – κατά τρόπο ώστε να συνδυαστούν τα κεφάλαια που διαθέτουν οι δύο μηχανισμοί και να πολλαπλασιασθεί άμεσα η δυνατότητα παρέμβασής τους στην αγορά, στηρίζοντας τις αδύναμες χώρες και δίνοντας έτσι διέξοδο στην κρίση χρέους που ταλανίζει την Ευρώπη.

Με βάση τα ισχύοντα σήμερα «ταμεία» των δύο Μηχανισμών, η συνδυασμένη «δύναμη πυρός» αυτού του νέου «Μεγαταμείου» της Ευρωζώνης θα αγγίζει τα 940 δισ. ευρώ, κεφάλαια που θα μπορούν να διαθέσουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την καταπολέμηση της κρίσης χρέους από τα μέσα του 2012. Έτσι και θα μπορέσει ο νέος αυτός μηχανισμός να παίξει το ρόλο του «δανειστή της τελευταίας στιγμής» για τις ευρωπαϊκές χώρες που αδυνατούν να βγουν στις αγορές – τις χώρες του Μνημονίου δηλαδή – και παράλληλα δεν θα υπάρξει υπέρβαση του ορίου που έχει τεθεί για τα κεφάλαια διάσωσης, με τον … σημερινό EFSF να διαθέτει 440 δις ευρώ εκ των οποίων το ήμισυ σε εγγυήσεις.

Αυτή η πρόταση κρίνεται ως η ιδανική για να ξεπερασθεί και το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας και το οποίο αρχικώς απείλησε με αναβολή της Συνόδου Κορυφής της Κυριακής και εν τέλει οδήγησε στην ανάγκη να πραγματοποιηθούν δύο Σύνοδοι σε διάστημα τεσσάρων ημερών.

Εφόσον υιοθετηθεί αυτή η πρόταση ξεπερνιέται και η αντίθεση της ΕΚΤ στην προσπάθεια περαιτέρω μόχλευσης του EFSF, όπως προσπαθεί να «περάσει» η Γαλλία που αγωνιά για την κατάρρευση των προσπαθειών στήριξης της Ελλάδας και συνεπακόλουθα του ευρώ.

Στις διαπραγματεύσεις παίζει ρόλο το γεγονός πως πλέον η Ευρωζώνη καλείται να δράσει άμεσα, αφού μόλις προ ολίγων ωρών ακόμα ένας οίκος αξιολόγησης, η S&P, προειδοποίησε με υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης πέντε (!) χωρών μελών του ευρώ! Ο χρόνος πιέζει πλέον το Βερολίνο, που εμμέσως πλην σαφώς κωλυσιεργεί προσπαθώντας να επιτύχει μια επίσπευση της λειτουργίας του ΕSM πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία των αρχών Ιανουαρίου του 2013!

Κι αυτή η συμβιβαστική πρόταση – που κατά πληροφορίες επεξεργάστηκαν επιτελεία μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών και τέθηκαν υπόψιν των επιτελείων των υπουργείων Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας – μοιάζει να είναι μια σύνθετη μεν αλλά ίσως ικανοποιητική για όλες τις πλευρές λύση …

Δεν υπάρχουν σχόλια: