Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

«Η Ελλάδα να κηρύξει πτώχευση» ζητά η Commerzbank

«Οι αγορές δεν πρόκειται να ηρεμήσουν»

(Φωτογραφία: Reuters )


Βερολίνο, Γερμανία
Την εκτίμηση ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν μπορεί να λυθεί και οι αγορές δεν πρόκειται να ηρεμήσουν, χωρίς μια πραγματική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Commerzbank Μάρτιν Μπλέσινγκ. Ερωτηθείς εάν οι τράπεζες θα συνεισέφεραν εθελοντικά στην επίλυση του ζητήματος, παρατήρησε: «Μόνο αν η Ελλάδα κήρυττε πτώχευση θα γινόταν αυτό σε εθελοντική βάση».

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Bild την Παρασκευή, ο Μπλέσινγκ δηλώνει πως «δεν είναι αρκετό να δεχθούν απλώς απομειώσεις (οι τράπεζες) στους ισολογισμούς τους».

«Εάν η τρόικα εξασφαλίσει ότι δεν θα πληρωθεί η επόμενη δόση, αυτή [η χρεοκοπία της Ελλάδας] είναι δυνατή. Το να παραιτηθούν εθελοντικά [των πληρωμών για τα ομόλογα] χωρίς να υπάρξει χρεοκοπία θα ήταν δηλητήριο για την αξιοπιστία των κρατικών ομολόγων και άλλων χωρών» τόνισε.

Ο Μπλέσινγ δήλωσε επίσης ότι οι τράπεζες πιθανόν να χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια για να αντιμετωπίσουν μια πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας και κάλεσε τις κυβερνήσεις να διαμορφώσουν άμεσα σαφείς κανόνες για όλες τις τράπεζες, που να εξασφαλίζουν ανταγωνισμό επί ίσοις όροις και να αποτρέπουν τις ζημιές στην οικονομία.

Το να δοθεί 18 μήνες περιθώριο στις τράπεζες να επιτύχουν ένα συγκεκριμένο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας θα οδηγούσε σε μείωση των χορηγήσεων, γεγονός που θα δυσκόλευε την δανειοδότηση των επιχειρήσεων, πρόσθεσε ο ίδιος.

«Επιπλέον, όλοι θα προσπαθούσαν να πουλήσουν τα κρατικά ομόλογα (που κατέχουν) αντί να προσπαθήσουν να αντλήσουν περισσότερα κεφάλαια. Αυτό απλώς θα χειροτέρευε την κρίση», είπε.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: