Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Εβδομάδα απεργιών

Απεργιακές κινητοποιήσεις στις 4-5 Μαΐου

.protothema.gr
Απεργιακές κινητοποιήσεις προαναγγέλουν τα συνδικάτα, μετά την ανακοίνωση των νέων κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης.Τον απεργιακό χορό άνοιξε την Δευτέρα η 24 πανελλαδική απεργία των εργαζομένων στους ΟΤΑ.

Η ΑΔΕΔΥ με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής κήρυξε 48ωρη απεργία στο δημόσιο την Τρίτη 4 και την Τετάρτη 5 Μαΐου. Ακόμη, η ΑΔΕΔΥ καλεί την Τρίτη σε συλλαλητήριο στην Αθήνα που θα ξεκινήσει στις 12 το πρωί από τα Προπύλαια με κέντρο τις κινητοποιήσεις της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών.

Οι συνδικαλιστές στο δημόσιο κάνουν λόγο για μέτρα που λεηλατούν το εισόδημα και υπονομεύουν καίρια τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Επίσης 48ωρη απεργία έχει κηρύξει η ομοσπονδία των δασκάλων (ΔΟΕ).

Την Τετάρτη 5 Μαΐου η ΓΣΕΕ έχει κηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία που σε συντονισμό με την απόφαση της ΑΔΕΔΥ μετατρέπεται σε πανεργατική. Το απεργιακό συλλαλητήριο στην Αθήνα θα ξεκινήσει από το Πεδίο του Αρεως στις 11 το πρωί.

Την ίδια μέρα με βάση τις αποφάσεις της ΓΕΣΕΒΕ και της ΕΣΕΕ θα παραμείνουν κλειστά τα μαγαζιά από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.

Τέλος στις 5 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί 24ωρη απεργία στα μέσα ενημέρωσης από τις 6 το πρωί της Τετάρτης ως τις 6 το πρωί της Πέμπτης με βάση την απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών αλλά και των συνεργαζόμενων ενώσεων στο χώρο του Τύπου.

«Δεμένα» στα λιμάνια όλη της χώρας θα παραμείνουν την Τετάρτη, 5 Μαΐου, όλα τα υπό ελληνική σημαία πλοία -αναμεσά τους και τα ακτοπλοϊκά- εξαιτίας της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας, που κήρυξε σήμερα η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), η οποία συμμετέχει στην απεργία της ΓΣΕΕ.

Η απεργία των Ελλήνων ναυτικών, που θα ξεκινήσει στις 24.00 της Τρίτης, 4 Μαΐου, και θα λήξει στις 24.00 της Τετάρτης, 5, αποφασίσθηκε από τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ με ψήφους 8 υπέρ και 7 κατά.

Στην 24ωρη απεργία την Τετάρτη 5 Μαΐου θα συμμετάσχει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ - ΚΗΕ. «Αντιμέτωποι με τα πιο σκληρά και άδικα μέτρα βρίσκονται όλοι οι Έλληνες εργαζόμενοι, που διαπιστώνουν, ότι, για μια ακόμη φορά, γίνονται τα εξιλαστήρια θύματα της οικονομικής κρίσης, για την οποία δεν ευθύνονται», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ - ΚΗΕ, ενώ τονίζει ότι οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και οι συνταξιούχοι μαζί με όλους τους Έλληνες εργαζόμενους θα ενώσουν τις δυνάμεις τους και θα καταδικάσουν τα νεοφιλελεύθερα σκληρά μέτρα, που οδηγούν στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Σημειώνεται ότι η προσυγκέντρωση θα γίνει 10 π.μ. στα γραφεία της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.


Read more...

Ε.Τσαούση :Πρέπει να στηρίξουμε την απόφαση της ΤΕΔΚ

Την άποψη ότι πρέπει να στηριχτεί η απόφαση της ΤΕΔΚ Έβρου για την δημιουργία 7 δήμων στον Έβρο εξέφρασε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στον Έβρο Ελένη Τσιαούση .

Μιλώντας στην εκπομπή σταυρόλεξο η βουλευτής τόνισε ότι η απόφαση της ΤΕΔΚ τηρεί τα χαρακτηριστικά του σχεδίου Καλλικράτης .


Read more...

ΠΡΟΘΥΜΟ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ 5 ΔΙΣ.ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΚΑΤΑΡ


Την πρόθεση του Κατάρ να επενδύσει 5 δισ. δολ. στην Ελλάδα γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, Σεΐχη Χαμάντ Αλ Θανί, στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Γιώργο Παπανδρέου. Διευκρίνισε ότι «αυτή η προσφορά χρειάζεται παρακολούθηση, χρειάζεται αποφασιστικότητα και από τις δύο πλευρές, ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις και να υλοποιηθούν»...
"Το Κατάρ έχει την ειλικρινή βούληση να συνεργαστεί οικονομικά και να επενδύσει στη φίλη χώρα σας και νομίζουμε ότι αυτό αποτελεί καθήκον και θα είναι ωφέλιμο και για τις δύο πλευρές", δήλωσε.
Ο Χαμάντ Αλ Θανί υπογράμμισε ότι χρειάζεται να μειωθεί η γραφειοκρατία και ανακοίνωσε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση για τη σύσταση ολιγομελούς οικονομικής επιτροπής, που θα εξετάζει πολύ γρήγορα τα οικονομικά θέματα.

Συνάντηση με Κ. Παπούλια
Τις σημαντικές προοπτικές συνεργασίας με το Κατάρ, στον εμπορικό, πολιτιστικό και τουριστικό τομέα συζήτησε ο πρωθυπουργός του Κατάρ και κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Κ. Παπούλια με τον Σεΐχη Χαμάντ Γιασίν Μπιν Τζαμπρ Αλ Θανί, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα, συνοδευόμενος από τέσσερις υπουργούς της κυβέρνησής του, συζητήθηκαν οι σημαντικές προοπτικές συνεργασίας με το Κατάρ, στον εμπορικό, πολιτιστικό και τουριστικό τομέα. Ο κ. Παπούλιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διμερή συμφωνία που αφορά το λιμάνι του Αστακού και χαιρέτισε το ενδιαφέρον του Κατάρ για πολυεπίπεδη συνεργασία.
Αναφορικά με την προοπτική επενδύσεων στην Ελλάδα, ο Σεΐχης επισήμανε ότι έρχεται "με ανοιχτή καρδιά, για να πραγματοποιηθεί η συμφωνία, της οποίας τα θεμέλια έθεσαν ο κ. Παπούλιας και ο Εμίρης του Κατάρ" και δήλωσε "αποφασισμένος και θετικός να συμβάλει σε επενδύσεις οι οποίες θα βοηθήσουν την Ελλάδα" να βγει από την κρίση. "Ελπίζουμε από την ελληνική πλευρά να βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια και να λειτουργήσουμε μαζί σαν συνέταιροι ώστε να πραγματοποιήσουμε το αμοιβαίο όφελος", ανέφερε ο Σεΐχης Χαμάντ Αλ Θανί.

Παράλληλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση για ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, τονίζοντας ότι "η Ελλάδα στήριξε πάντα τα δικαιώματα του αραβικού έθνους και τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού". Και συνέχισε: "Υποστηρίζουμε τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους -επιτέλους- και καλούμε το Ισραήλ να δει καθαρά ποιο είναι το συμφέρον του. Έχει συμφέρον να συνυπάρξει ειρηνικά με το αραβικό έθνος, για την αμοιβαία υποστήριξη των ίδιων συμφερόντων, τόσο του αραβικού έθνους και του παλαιστινιακού λαού όσο και του Ισραήλ. Είμαστε αμετακίνητοι σε αυτή τη γραμμή."

Από την πλευρά του ο Σεΐχης Χαμάντ Αλ Θανί εξέφρασε την εκτίμηση τόσο της χώρας του όσο και των Αράβων γενικότερα προς την Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, "τήρησε αξιοπρεπή και δίκαιη στάση έναντι όλων των αραβικών υποθέσεων και κυρίως του Παλαιστινιακού", ενώ δήλωσε ότι "οι Άραβες θέλουν να συμβιώνουν αρμονικά με το Ισραήλ" και κάλεσε τη διεθνή κοινή γνώμη και το Ισραήλ "να καταβάλουν αυτοί τις προσπάθειες για να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού".
Αναφερόμενος στην εσωτερική πολιτική κατάσταση, ο Κ. Παπούλιας εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τη συμφωνία που επετεύχθη ανοίγονται δρόμοι για την υπέρβαση της κρίσης και τη βεβαιότητα ότι η αυριανή ημέρα θα είναι καλύτερη για την Ελλάδα, με τις μεγάλες και οδυνηρές θυσίες του ελληνικού λαού, εξαίροντας την αναγκαιότητα πάταξης των φοροφυγάδων και των απατεώνων του οικονομικού εγκλήματος.

Μνημόνιο συνεργασίας με το ΥΠΕΚΑ
Εν τω μεταξύ, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη και ο υπουργός Ενέργειας και Βιομηχανίας του Κατάρ, Δρ. Μοχάμεντ Σάλεχ Αλ Σάντα, υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας που αφορά στη διερεύνηση της δυνατότητας επενδύσεων στο χώρο του φυσικού αερίου και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Όπως ανακοινώθηκε, οι υπογραφές "έπεσαν" παρουσία των δύο πρωθυπουργών των χωρών, Γιώργου Παπανδρέου και Σεΐχη Χαμάντ Αλ Θάνι.

Μιλώντας για το Μνημόνιο, η Τίνα Μπιρμπίλη δήλωσε ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη "προσφέρει ένα νέο, θεσμοθετημένο πλαίσιο συνεργασίας ανάμεσα στη χώρα μας και το Κατάρ, το οποίο θα συμβάλλει στην προσέκλυση ξένων επενδύσεων, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην αναβάθμιση της έρευνας σε θέματα ενέργειας".

Η ίδια τόνισε ότι με τον τρόπο αυτό ενισχύεται "ο στρατηγικός στόχος της Ελλάδας να αναδειχθεί σε διαμετακομιστικό κόμβο φυσικού αερίου προς τη Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη".
Υπεγράφησαν επίσης μνημόνια συνεργασίας στους τομείς του τουρισμού και των αεροπορικών μεταφορών και, επίσης, υπεγράφη η συμφωνία για την ανταλλαγή ειδήσεων μεταξύ του Αθηναϊκού - Μακεδονίκου Πρακτορείου Ειδήσεων και του Quatar News Agency. fimotro.

Read more...

Είχαν βαρύ οπλισμό και χειροβομβίδα πάνω τους η συλληφθέντες ληστές!



troktiko

Στο πόδι έχει τραυματιστεί ο Νικολόπουλος, που ελέγχεται για συμμετοχή τους και στον "Ε.Α". Στην κατοχή τους βρέθηκαν δύο πιστόλια και μια χειροβομβίδα με τα οποία απείλησαν τους αστυνομικούς. Ο τραυματίας...



...διακομίσθηκε σε νοσοκομείο και ο Συρινίδης στην Ασφάλεια, όπου ανακρίνεται.

Με την υπόθεση ασχολείται και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.
Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

"Απαγόρευσαν στους Αξιωματικούς να φέρουν τα Παράσημα!"



"Τελικά θα απαγορεύσετε και τις στολές;Αυτό θα προβλέπεται στα Στρατιωτικά Πανεπιστήμια κε Υπουργέ;
Είμαι Αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού και θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας, τον προβληματισμό τον δικό μου και των συναδέλφων μου, σχετικά με μια πρόσφατη απόφαση / διαταγή που δεχτήκαμε...


Με σήμα από το Γ.Ε.Ν. στις 28 Απριλίου ενημερωθήκαμε για την απόφαση του Α.Ν.Σ. (Πρακτικό ΑΝΣ/Ολομέλειας ΥΠ’αριθμο 77/26), σύμφωνα με την οποία με τις θερινές στολές μας (στολές ημέρας) μας απαγορεύουν να φέρουμε : ταινίες (διεμβολές) ηθικών αμοιβών και διακριτικά σήματα.
Ταινίες (διεμβολές) είναι οι μικρογραφίες των Παρασήμων και ηθικών αμοιβών που μας απένειμε η πατρίδα, αναγνωρίζοντας τις θυσίες και την προσφορά μας.
Διακριτικά σήματα είναι τα Διακριτικά που φέρουμε όσοι υπηρετούμε σε Πολεμικά Πλοία, σε Υποβρύχια, στους Βατραχανθρώπους, στα Ελικόπτερα και στα Αεροσκάφη μας.
Προσπαθώ να βρω μια λογική εξήγηση για την ανωτέρω διαταγή και δεν μπορώ
Είναι τυχαίο ότι η εν λόγω απόφαση πάρθηκε δύο ημέρες μετά την «αντίδραση» των συναδέλφων μας Ιπταμένων της Πολεμικής μας Αεροπορίας ;
Μήπως λόγω της οικονομικής κρίσης εκτός από τις περικοπές στις παρελάσεις, τους και τα διακριτικά μας και εξασφαλίσουν κονδύλια και από αυτά;
Κονδύλια που θα τους χρειαστούν ίσως για την ανέγερση του τζαμιού στο χώρο του Πολεμικού μας Ναυτικού!!!!!
Η μόνη εξήγηση που δίνω στην συγκεκριμένη διαταγή είναι η προσπάθεια, μετά την οικονομική μας εξαθλίωση, να επιχειρήσουν και την ηθική μας προσβολή και απαξίωση.
Προσπαθούν να μας μετατρέψουν σε δημοσίους υπάλληλους με στολή SECURITY…
Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι αυτό που για ‘’ αυτούς ’’ είναι ένα κομμάτι ύφασμα, ένα κομμάτι μέταλλο για εμάς που έχουμε γαλουχηθεί ως Ναυτικοί Δόκιμοι, ως Ευέλπιδες, ως Ίκαροι είναι η Στολή μας, είναι η Ιστορία μας, είναι η Τιμή μας (για όσους από ‘’αυτούς’’ θυμούνται αυτές τις Λέξεις…).
Δεν μπορούν να καταλάβουν, ότι για αυτά τα ‘‘διακριτικά’’, από τα 18 μας χρόνια έχουμε σε ένα στρατόπεδο ξεχνώντας, φίλους, οικογένεια, παρέες, διασκέδαση, για να πετύχουμε αυτό που από παιδιά ονειρευόμασταν.
Δεν μπορούν να καταλάβουν, ότι για αυτά τα ‘‘διακριτικά’’ αφήνουμε τα σπίτια μας, για τέσσερις, πέντε, έξι μήνες συμμετέχοντας σε αποστολές. Διάστημα που δεν βλέπουμε τα παιδιά μας να γεννιούνται, να μεγαλώνουν, να βαπτίζονται…
Δεν μπορούν να καταλάβουν, ότι για αυτά τα ‘‘διακριτικά’’ ταξιδεύουμε μήνες, με πλοία ή υποβρύχια, χωρίς για εμάς να ισχύουν “απαγορευτικά” καιρού, καταδυόμαστε δεκάδες μετρά κάτω από τη θάλασσα, πέφτουμε από αεροπλάνο με ένα κομμάτι ‘’ύφασμα’’ στην πλάτη, πετάμε με τα ελικόπτερα μας μέρα-νύχτα, βοηθάμε τους συνανθρώπους μας σε ακριτικές περιοχές, συμμετέχουμε σε αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.
Δεν μπορούν να καταλάβουν, ότι για αυτά τα ‘‘διακριτικά’’ έχουν δώσει τη ζωή τους συνάδελφοι μας, αφήνοντας στα παιδιά τους μονό αυτά τα Διακριτικά και τα Παράσημα τους. Αυτά που μας απαγόρευσαν να φοράμε ως ‘’τιμωρία / προειδοποίηση’’ για την κίνηση των συναδέλφων μας Ιπτάμενων.
Σίγουρα όμως δεν μπορούν, όλοι αυτοί οι ‘’κύριοι’’, να καταλάβουν πως ότι και να κάνουν, δε μπορούν να μας «απαγορεύσουν» να «φέρουμε» την Τιμή, την Αξιοπρέπεια και την Περηφάνια τη δική μας και των οικογενειών μας για αυτό που είμαστε και για αυτό που προσφέρουμε στην Πατρίδα μας (άραγε αυτοί είναι υπερήφανοι για τις υπηρεσίες τους τόσα χρόνια;), δεν μπορούν να πάρουν από τα μάτια των παιδιών μας τη χαρά και το καμάρι τους όταν μιλάνε για εμάς. Και σίγουρα δε μπορούν να μας πάρουν την αγάπη μας για αυτή την Πατρίδα, αυτή τη Θάλασσα, αυτό τ! ον Ουρανό, αυτό το χώμα.
Γιατί εμείς έχουμε γαλουχηθεί ως Ναυτικοί Δόκιμοι, ως Ευέλπιδες, ως Ίκαροι….

Αξιότιμοι κύριοι,
Σας αποστέλλω την ακόλουθη επιστολή με έναν από τους πολλούς προβληματισμούς μου αυτούς τους ‘’πονηρούς’’ καιρούς, γιατί πιστεύω ότι μέσω εσάς θα μπορέσω να εκφράσω την άποψη μου και να την μοιραστώ μαζί σας. Σε μια εποχή που το μονό που προβάλλετε και θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε είναι ότι αυτό που επικρατεί στην Πατρίδα μας σήμερα είναι η ‘’λαμογιά’’, η αναρχία, η ομοφυλοφιλία, οι πορνοστάρ, και οι ψευτοαριστεροπροοδευτικοι, θελω να πω ότι υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα.
Μία Ελλάδα υπερήφανη!
Ευχαριστώ, εκ των προτέρων για τη φιλοξενία."

ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ


Read more...

Αιματηρή ληστεία στο PRAKTIKER στον Ταύρο.Ο Συρινίδης και ο Νικολόπουλος είναι οι συλληφθέντες για τη ληστεία στο Πράκτικερ

nooz.gr
Δύο κουκουλοφόροι πυροβόλησαν με πιστόλι και τραυμάτισαν σοβαρά υπάλληλο κατά τη διάρκεια ένοπλης ληστείας που έγινε στις 8.45 το βράδυ στο κατάστημα PRAKTIKER στην οδό Πειραιώς 176 στον Ταύρο.

Οι δράστες άρπαξαν άγνωστο χρηματικό ποσό και διέφυγαν με κλεμμένο ΙΧ το οποίο βρέθηκε εγκαταλελειμμένο λίγα λεπτά αργότερα σε μικρή απόσταση. Ο υπάλληλος του καταστήματος διακομίστηκε με τραύμα στο στήθος στον Ερυθρό Σταυρό.

Από την αστυνομία γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των ληστών.



troktiko
ΤΡΑΥΜΑΤΊΑΣ ΕΝΑΣ ΕΚ ΤΩΝ ΛΗΣΤΩΝ


Ο Συρινίδης γιος του γνωστού Συρινίδη της ακροαριστεράς και ο Νικολόπουλος, που έχει ένταλμα για συμμετοχή στον Ε.Α είναι οι δυο συλληφθέντες για τη ληστεία στο Πράκτικερ. Στο Γκάζι συνελήφθη ο ένας και στον Κολωνό ο άλλος. Ενώ...



...ένας από τους δύο είναι τραυματίας από πυρά της αστυνομίας

Read more...

Video μέσα απο το στούντιο της ΕΡΤ



troktiko
ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΠΕΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ


Δείτε video μέσα απο το studio της ERT






Read more...

Συνάντηση Παπανδρέου με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου



troktiko
Συνάντηση θα έχει άυριο στις 5.30 μ.μ., με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Ahmed Aboul Gheit, ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.
Read more...

Πέντε χώρες της G20 εκφράζουν στήριξη στο ελληνικό πρόγραμμα εξυγίανσης

nooz.gr
Πέντε χώρες της Ομάδος G20-η Νότιος Κορέα, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία-εξέφρασαν σήμερα την υποστήριξή τους στο σχέδιο δημοσιονομικών μέτρων που ανακοίνωσε η Ελλάδα και κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να πράξει το ίδιο.

«Είμαστε ικανοποιημένοι για το στιβαρό οικονομικό πρόγραμμα που είναι έτοιμη να εφαρμόσει η Ελλάδα με την οικονομική βοήθεια των μελών της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ», αναφέρουν οι υπουργοί Οικονομικών των πέντε αυτών χωρών σε κοινό ανακοινωθέν τους που εκδόθηκε από την Όταβα.

«Το σύνολο των μέτρων αξίζει της συμπαράστασης της διεθνούς κοινότητας», τόνισαν οι υπουργοί στο ανακοινωθέν, το οποίο έρχεται να εκφράσει τις προεδρεύουσες, τις προεδρεύσασες και τις μέλλουσες να προεδρεύσουν χώρες στην Ομάδα των 20 πιο ανεπτυγμένων και αναδυομένων οικονομιών του κόσμου.

«Η αποφασιστική και ομοιόμορφη εφαρμογή του προγράμματος από την ελληνική πλευρά, παράλληλα με την έκτακτη βοήθεια των μελών της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας στην Ελλάδα και θα επωφελήσει την αξιοπιστία των αγορών», τονίζουν οι πέντε υπουργοί.
Read more...

Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου - Πούτιν

.nooz.gr
Την εμπορική-οικονομική συνεργασία Ελλάδας και Ρωσίας συζήτησαν τηλεφωνικά οι Πρωθυπουργοί Γιώργος Παπανδρέου και Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του Ρώσου Πρωθυπουργού.

«Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ανανέωσε την πρόσκλησή του προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν να πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στην Ελλάδα σε χρονική περίοδο, που θα τον εξυπηρετούσε», μεταδίδουν όλα τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, συμπληρώνοντας ότι μεταξύ των δύο συζητήθηκαν και «θέματα συνεργασίας στους χρηματιστικούς και ενεργειακούς τομείς». Οι δύο Πρωθυπουργοί συμφώνησαν ότι η ακριβής ημερομηνία της επίσκεψης θα οριστεί μέσω της διπλωματικής οδού.

Σύμφωνα με τον υπάρχοντα διμερή προγραμματισμό στις αρχές Ιουνίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Μόσχα συνεδρίαση της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής των δύο χωρών, στην οποία η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί με τον αρμόδιο υφυπουργό Εξωτερικών Σπύρο Κουβέλη.

Η ελληνική οικονομική κρίση, η ενεργοποίηση του μηχανισμού υποστήριξης ΕΕ και ΔΝΤ και οι κοινωνικές αντιδράσεις βρίσκονται διαρκώς στις πρώτες ειδήσεις των ρωσικών ΜΜΕ το τελευταίο διάστημα.

Σε δηλώσεις του προ ημερών για τις εξελίξεις ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Κούντριν είχε πει ότι η Ρωσία παρακολουθεί επισταμένως την υπόθεση, αλλά «δεν σχεδιάζει να συμμετάσχει στην παραχώρηση βοήθειας προς την Ελλάδα σε διμερή βάση, αλλά μόνο μέσω του ΔΝΤ θα συμμετάσχουμε στη συζήτηση του ζητήματος αυτού στο ΔΣ του Ταμείου και μέσω του εκτελεστικού μας διευθυντή».
Read more...

Βατοπέδι: Για τηλεφώνημα Αγγέλου μίλησε ο Δούκας

nooz.gr
Για τηλεφώνημα από τον πρώην υπεύθυνο του πρωθυπουργικού γραφείου κ. Αγγέλου στην κυβέρνηση Καραμανλή, μίλησε ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας κατά την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση των ανταλλαγών μεταξύ δημοσίου και μονής Βατοπεδίου.

Ο κ. Δούκας κατέθεσε ότι δέχτηκε τηλεφώνημα τον Ιούνιο του 2004 από τον κ. Αγγέλου, ο οποίος του ζήτησε να δει κατά προτεραιότητα γνωμοδότηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων που αφορούσε επίμαχη έκταση.

Ο ίδιος δήλωσε ότι εξέλαβε το τηλεφώνημα όχι ως παρέμβαση αλλά ως μία τυπική επικοινωνία μεταξύ του πρωθυπουργικού γραφείου και κυβερνητικών στελεχών προσθέτοντας ότι ποτέ δεν του έγινε κάποια παρέμβαση που να αφορά την υπόθεση των ανταλλαγών.

Πληροφορίες της κρατικής τηλεόρασης αναφέρουν ότι ο κ. Δούκας εξέφρασε την πικρία του για το γεγονός ότι δεν περιελήφθη στα ψηφοδέλτια της ΝΔ.
Read more...

Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου - Σαρκοζί

.nooz.gr
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, κ. Νικολά Σαρκοζί, διαβεβαίωσε και πάλι τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου για την αλληλεγγύη της χώρας του προς την Αθήνα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, ο Σαρκοζί χαιρέτισε το "κουράγιο" και τη "δέσμευση" της ελληνικής κυβέρνησης και "επανέλαβε την αλληλεγγύη της Γαλλίας απέναντι στην Ελλάδα".

Απαντώντας ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε τον Γάλλο πρόεδρο "για τη σταθερή υποστήριξη της χώρας του" και τις ενέργειες που έκανε προσωπικά "για να συγκεντρώσει τους Ευρωπαίους σε ένα φιλόδοξο σχέδιο υποστήριξης". Επιβεβαίωσε επίσης ότι τόσο ο ίδιος όσο και η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι "να θέσουν σε εφαρμογή το σχέδιο" για την οικονομική ανάκαμψη.

Τόσο ο κ. Παπανδρέου όσο και ο κ. Σαρκοζί εξέφρασαν την επιθυμία, στη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, να υπάρξει "μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων για τα μαθήματα που συνάγονται από αυτήν την κρίση, προκειμένου να ενισχυθεί η συνοχή της ευρωζώνης".

Read more...

Ραγκούσης: Προσπάθειες να μπει τέλος στο πελατειακό κράτος

nooz.gr
Στα αίτια που έφτασε η δημόσια διοίκηση στο τέλμα και στις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η κυβέρνηση και συγκεκριμένα, το υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, αναφέρθηκε σήμερα ο Γιάννης Ραγκούσης, μιλώντας στο Digital Economy Forum, για τα 15 χρόνια του ΣΕΠΕ.

Ο κ. Ραγκούσης αναφέρθηκε στο «πελατειακό κι αδιαφανές κράτος», που «δίνει πλεονέκτημα σε παρασιτικά συμφέροντα, καταπνίγοντας καινοτόμους και δημιουργικούς επιχειρηματίες». Επισήμανε δε ότι αυτό το κράτος «άφησε να γιγαντωθεί η παρα-οικονομία, η παρα-διοίκηση, το παρα-δικαστικό».

Και πρόσθεσε ότι, «είναι το πελατειακό κράτος της γραφειοκρατίας που ταλαιπωρεί πολίτες και επιχειρήσεις. Της αδιαφάνειας και της διαφθοράς που πληγώνει την κοινωνία, καταρρακώνοντας κάθε είδους ηθική», ενώ ο υπουργός έκανε ειδική αναφορά στην προηγούμενη διακυβέρνηση για την εκτόξευση του χρέους, αλλά και τις χιλιάδες προσλήψεις που έγιναν, όπως είπε, «με αδιαφανείς διαδικασίες, με την αλήστου μνήμης γαλάζια συνέντευξη».

Ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι «η κυβέρνηση έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή το πιο φιλόδοξο σχέδιο διαρθρωτικών αλλαγών που γνώρισε η χώρα. Δεν το κάνει τώρα, υπό την πίεση του ΔΝΤ και της ΕΕ».

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες και τις προσπάθειες της κυβέρνησης για να μπει τέλος στο «πελατειακό και αδιαφανές κράτος», ο κ. Ραγκούσης έκανε λόγο για τέσσερα βήματα. Το πρώτο, αφορά «την αξιοκρατία στις προσλήψεις με την καθολική και ανεξαίρετη υπαγωγή τους στο ΑΣΕΠ», το δεύτερο, «για την αξιοκρατία στις προαγωγές του δημοσίου, αναθέτοντας την ευθύνη της επιλογής των διευθυντών και των προϊσταμένων σε ανεξάρτητο συμβούλιο από εκπροσώπους του ΑΣΕΠ και του Συνηγόρου του Πολίτη, χωρίς καμία δυνατότητα πολιτικής παρέμβασης».

Τρίτο βήμα, χαρακτήρισε το σχέδιο «Καλλικράτης» και τέταρτο βήμα το νόμο για τη διαφάνεια, που βρίσκεται ήδη στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής για επεξεργασία.

Ο κ. Ραγκούσης τόνισε με έμφαση ότι είναι «απαραίτητο εργαλείο για το πέρασμα στη νέα εποχή η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, καθώς αποτελεί πεποίθησή μας ότι μπορεί να αποτελέσει το μοχλό εφαρμογής πολιτικών που ενισχύουν τη διαφάνεια και τη λογοδοσία.

Επίσης, ανέφερε ότι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση «μπορεί να συμβάλει στην αποτελεσματική αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων, να διασφαλίσει την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών στις καθημερινές τους δραστηριότητές, να συνεισφέρει στην ανοικτή διακυβέρνηση και την κοινωνική διαβούλευση, παρέχοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση των δημοσίων πολιτικών και να συνδράμει στην καταπολέμηση της σπατάλης, της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας».

Ο υπουργός Εσωτερικών, τέλος, προανήγγειλε την εγκατάσταση 1.200 νέων e-ΚΕΠ, τα οποία θα είναι στελεχωμένα με κατάλληλο προσωπικό, ώστε να παρέχονται φιλικές υπηρεσίες προς τους πολίτες.
Read more...

Τι θα γίνει με απολύσεις, αποζημιώσεις, συντάξεις

nooz.gr
Παράθυρο να επιβληθεί έκτακτη εισφορά και στους ελεύθερους επαγγελματίες αφησε ο υπουργός Εργασίας. Μιλώντας στο κεντρικό δελτιο ειδήσεων του Μega o Aνδρέας Λοβερδος είπε ότι εξετάζεται ένα τέτοιο μέτρο με βάση τα εισοδήματα του 2009.

Για την επιβολή ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις πάνω από 1400 ευρώ, ο υπουργός διευκρίνισε ότι δεν αφορά τις επικουρικές σε καμία περίπτωση.

Σχετικά με το ασφαλιστικό, διευκρίνισε ότι όποιος έχει θεμελιώσει δικαίωμα ή το θεμελιώσει μέσα στο 2010, μπορεί να το ασκήσει όποτε θέλει και θα συνταξιοδοτηθεί με τους σημερινούς όρους. Στο σημείο αυτό τόνισε ότι οποιος έχει ήδη υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης μπορεί να να την αποσύρει εντος ενός μήνα.

Για τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης ο κ. Λοβέρδος είπε ότι μέχρι το 2020 δεν αλλάζει το 65. Απο το 2020 θα προστεθούν 4 μήνες, έφοσον το προσδόκιμο ζωής του έλληνα αυξηθεί κατά 3 χρόνια.

Σχετικά με τις απολύσεις, ο κ. Λοβέρδος επιβεβαίωσε ότι το όριο του 2% θα ανέλθει στο 4% για επιχειρήσει με προσωπικο πάνω απο 20 άτομα. Για τις αποζημιώσεις όσων απολύονται, διευκρινισε ότι θα δοθεί η δυνατότητα στους εργοδότες να τις καταβάλουν σε 6 μηνιαίες δόσεις. Σε ότι αφορά τα περί μείωσης της αποζημίωσης ο υπουργός είπε ότι θα υπάρξει διαβούλευση, αλλά η πρόταση της κυβέρνησης θα είναι να μην μειωθεί.


Ο υπουργός χαρακτήρισε ψέματα αυτά που ακούγονται για κατάργηση των συλλογικών συμβασεων και διαπραγματεύσεων.
Read more...

Επεισόδια στην ΕΡΤ μεταξύ εκπαιδευτικών και αστυνομίας

.nooz.gr
Διεκόπη βιαίως το κεντρικό δελτίο της ΝΕΤ την Δευτέρα το βράδυ, από αδιόριστους ωρομίσθιους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θέλησαν να παρέμβουν στην επόμενη εκπομπή του δημοσιογράφου Γιάννη Πολίτη με προσκεκλημένη την υπουργό Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου.

Διμοιρία της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης που έφτασε στο σημείο και μπήκε στο κτίριο απώθησε τους εκπαιδευτικούς με αποτέλεσμα να γίνει συμπλοκή μικρής έκτασης ενώ περίπου 10 άτομα κατάφεραν να εισβάλουν στο πλατό και να διακόψουν το δελτίο ειδήσεων που ήταν σε εξέλιξη. Οι εκπαιδευτικοί παραμένουν στο χώρο και γίνονται διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση τους.
Read more...

Έρευνα ξεκινά η Γαλλία για την κερδοσκοπία κατά της Ελλάδας




troktiko
Στα σοβαρά κράτη, ένα ευρώ άμα λείψει από τα ταμεία, γίνεται θέμα. Στα σοβαρά (όχι στην Ελλάδα). Έτσι η Γαλλία ξεκίνησε έρευνα για την κερδοσκοπία κατά της Ελλάδας που τους ανάγκασε να...



...δώσουν χρήματα στην Ελλάδα με το σάπιο πολιτικό σύστημα.


Read more...

Έπεσαν οι υπογραφές για την επένδυση των Αράβων στον Αστακό

1.500 θέσεις εργασίας με επίκεντρο την ηλεκτροπαραγωγή

Ο υφυπουργός Εξωτερικών κ.Σπύρος Κουβέλης protothema.gr
Ο υφυπουργός Εξωτερικών κ.Σπύρος Κουβέλης
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Σπύρος Κουβέλης - εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης και ο Υπουργός Επικρατείας για την Ενέργεια και τη Βιομηχανία του Κατάρ Dr. Mohammed Saleh Al Sada, υπέγραψαν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου μνημόνιο στρατηγικής συνεργασίας για το αναπτυξιακό έργο που αφορά στο ενεργειακό κέντρο Αστακού Αιτωλοακαρνανίας.

Πρόκειται για σημαντική συμφωνία πολλαπλού οφέλους για την Ελλάδα, ειδικά κατά την παρούσα δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα.

Το όφελος είναι οικονομικό, αναπτυξιακό, ενεργειακό αλλά και περιβαλλοντικό.

Η υλοποίηση της επένδυσης θα γίνει από την Καταρινή εταιρεία Qatar Petroleum International - QPI, που αποτελεί τον επενδυτικό βραχίονα της Qatar Petroleum, δηλαδή της κρατικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου του κράτους του Κατάρ. Από ελληνικής πλευράς εταίρος του έργου είναι η ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ. Αστακού, της οποίας ιδιοκτήτες είναι οι Τράπεζες Alpha Bank, Πειραιώς και Εμπορική.

Επένδυση 3,5 δισ. ευρώ

Το μέγεθος της επένδυσης υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αγγίζει το 145% των συνολικών ξένων επενδύσεων που έγιναν στη χώρα μας στη διάρκεια του 2009. Αυτονόητο είναι το όφελος για τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας, καθώς τα φορολογικά μόνο έσοδα από την επένδυση είναι τεράστια. Η επένδυση δεν επιφέρει καμία επιβάρυνση στο ελληνικό δημόσιο, αναδεικνύεται το λιμάνι του Αστακού σε κόμβο μεγάλης στρατηγικής και αναπτυξιακής σημασίας. Αναμένεται να δημιουργηθούν 1500 θέσεις εργασίας.

Το παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα θα διοχετεύεται κατά 70% στο Ιταλικό δίκτυο και κατά 30% στο ελληνικό δίκτυο του Αχελώου.

Παράλληλα θα δημιουργηθεί σταθμός επαναεριοποίησης και αποθήκευσης του υγροποιημένου πετρελαϊκού αερίου δυναμικότητας 7 δισ. κυβικών μέτρων.

Πρόκειται εξάλλου για έργο που εντάσσεται στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης και σεβασμού του περιβάλλοντος αφού το ποσοστό απορρόφησης του διοξειδίου του άνθρακα υπολογίζεται ότι θα φθάνει το 80%, με την παράλληλη παραγωγή βιοκαυσίμων από την αξιοποίηση του.

Μετά την υπογραφή του Μνημονίου Στρατηγικής Συνεργασίας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κουβέλης δήλωσε: «Μετά την επίσκεψη μου στο Κατάρ τον Ιανουάριο του 2010 όπου έγιναν οι πρώτες συζητήσεις, σήμερα επικυρώνουμε και με επίσημο τρόπο την υποστήριξη των δυο χωρών μας σε ένα μεγάλο αναπτυξιακό, ενεργειακό και περιβαλλοντικό έργο. Σε μια περίοδο που η Ελληνική οικονομία χρειάζεται να κάνει γρήγορα βήματα προς την ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων, τέτοιες συμφωνίες αποτελούν την καλύτερη χειροπιαστή απάντηση στο φάντασμα της ύφεσης. Πιστεύω μάλιστα πως μετά τη σημερινή συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Καταρινό ομόλογο του κ. Al Thani, η συμφωνία αυτή θα είναι το πρώτο βήμα μιας στενής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και το Κατάρ, και με άλλες επενδύσεις που, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Καταρινός Πρωθυπουργός, υπάρχει η πρόθεση να φτάσουν το ύψος των 5 δισ. Δολλαρίων.»
Read more...

Στρος - Καν: Έπεισα τους Ευρωπαίους για το σχέδιο βοήθειας

nooz.gr
Στόχος του σχεδίου βοήθειας προς την Ελλάδα είναι να τη βοηθήσουμε ώστε να μην χρειαστεί να προσφύγει στις αγορές τους επόμενους 18 μήνες, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος-Καν σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

"Έπεισα τους Ευρωπαίους ότι αυτή η τεράστια προσπάθεια ήταν απαραίτητη ώστε η Ελλάδα να μην χρειαστεί να προσφύγει στις αγορές τους επόμενους 18 μήνες", δήλωσε ο Στρος-Καν, αναφερόμενος στο πακέτο βοήθειας ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια που συμφωνήθηκε την Κυριακή από τις χώρες της ζώνης του ευρώ στις Βρυξέλλες.

Το σχέδιο βοήθειας έχει στόχο να αποτρέψει το ενδεχόμενο η Ελλάδα "να μην μπορεί να πληρώσει τον επόμενο μήνα τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους της", σύμφωνα με τον Στρος-Καν. "Το ΔΝΤ θα δανείσει στην Ελλάδα 32 φορές το ποσό με το οποίο η χώρα συμμετέχει στο ΔΝΤ, ένα πρωτοφανές μέχρι στιγμής ποσοστό", δήλωσε ο Στρος-Καν, χαιρετίζοντας αυτή την "απίστευτη προσπάθεια αλληλεγγύης".

"Όλος ο κόσμος συμμετείχε. Αρχικά η ζώνη του ευρώ, όπου, για παράδειγμα, η Πορτογαλία θα δανείσει στην Ελλάδα με χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό με το οποίο δανείζεται η ίδια", εξήγησε.

Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ επεσήμανε επίσης ότι η συνδρομή του ήταν αποφασιστικής σημασίας για την απεμπλοκή της κατάστασης την προηγούμενη εβδομάδα. "Η κατάσταση ξεκαθάρισε όταν, στις 28 Απριλίου, έπεισα τις διάφορες κοινοβουλευτικές ομάδες της Γερμανίας ότι δεν απειλείται μόνο η σταθερότητα της ζώνης του ευρώ, αλλά και η ίδια η ύπαρξή του καθώς και η οικονομία της Γερμανίας", διαβεβαίωσε.
Read more...

Είπε το ναι η Μέρκελ και είπε και ένα τραγούδι!



ΈΚΑΝΕ ΤΗ ΔΥΣΚΟΛΗ, ΑΛΛΑ ΤΕΛΙΚΑ ΨΗΦΙΣΑΝ
ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ 22,4 ΔΙΣ ΣΕ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

Όχι ένα, όχι δύο αλλά 22,4 δις αποφάσισε σήμερα η Γερμανία να δώσει στο μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας. Η Μέρκελ έκανε τη δύσκολη, όμως ακόμα και οι γερμανική αντιπολίτευση την έκραξε, αφού από την ασταθή της στάση, κινδύνευε όλο το οικοδόμημα του...



...ευρώ.

Η αλήθεια είναι ότι αν ήταν στο χέρι της, η Μέρκελ δεν θα έδινε ευρώ στην Ελλάδα, όμως ο φόβος για μετάδοση της ελληνικής κρίσης σε Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία και Ιρλανδία, έκανε τη γερμανίδα καγκελάριο να πει το ναι και να βάλει το χέρι στην τσέπη.


Read more...

Νέο κύμα παραιτήσεων από το Δημόσιο

Απάνθρωπο ασφαλιστικό, με 40 χρόνια δουλειάς


protothema.gr
Σε κατάσταση πανικού βρίσκονται 250.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης και σπεύδουν από την Παρασκευή να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους μήπως και γλιτώσουν την εξίσωση ορίων ηλικίας γυναικών – ανδρών που αρχίζει από το 2011 , τη μείωση της σύνταξης που θα επιφέρει το νέο σύστημα και τις λοιπές περικοπές.

Κατά 85% αυξήθηκαν οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση στο δημόσιο το μήνα Απρίλιο ( 980 τον Απρίλιο του 2010 έναντι 540 τον Απρίλιο του 2009) ενώ κατά 25,5% είχαν αυξηθεί το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου. Ενδεικτικά 60 παραιτήθηκαν από το νοσοκομείο Σωτηρία, 16 από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων και 7 από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίου. Αν «φουσκώσει» το κύμα της μαζικής φυγής είναι αμφίβολο αν θα «πιαστεί» ο στόχος της κυβέρνησης για αύξηση του μέσου όρου των πραγματικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια έως το 2015 και δεν αποκλείεται η “Τρόικα” να επανέλθει στην πρότασή της για αύξηση των γενικών ορίων στα 67 έτη.

Το νέο ασφαλιστικό αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την Πέμπτη και να εγκριθεί στην τελική του μορφή από το Υπουργικό Συμβούλιο. Το νέο σύστημα συνταξιοδότησης θα εφαρμοστεί από το 2018 ενώ καταργείται το δικαίωμα συνταξιοδότησης μετά από 37 χρόνια χωρίς όριο ηλικίας. Βάσει των χαμηλών συντελεστών αναπλήρωσης που υιοθετούνται για να πάρει κανείς μια αξιοπρεπή σύνταξη απαιτούνται πλέον 40 χρόνια δουλειάς. Επίσης καταργούνται οι πρόωρες συντάξεις πριν από τα 60 έτη και θεσπίζονται πέναλτι και αντικίνητρα ώστε να καταστεί ασύμφορη οποιαδήποτε προσπάθεια εξόδου από το ασφαλιστικό σύστημα νωρίτερα από το 60ο έτος .

Η μεγάλη ανατροπή όμως ήρθε με την επίσπευση της εφαρμογής της εξίσωσης των ορίων ηλικίας στο Δημόσιο, παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι το μέτρο θα ξεκινήσει το 2013 και θα γίνουν σεβαστά τα θεμελιωμένα και ώριμα δικαιώματα. Έτσι, όσες γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα έως το τέλος του 2010 θα επιβαρυνθούν με 5 έως 15 χρόνια δουλειάς επιπλέον χωρίς μεταβατικές περιόδους αφού η προσαρμογή απαιτείται να έχει ολοκληρωθεί σε 3 χρόνια .

Επίσης η περικοπή των συντάξεων πάνω από 1400 ευρώ με τη επιβολή φόρου τύπου ΛΑΦΚΑ θα ξεκινήσει από τον Αύγουστο του 2010. Η παρακράτηση θα κυμαίνεται από 5-10% αναλόγως του ύψους της σύνταξης.

Στις πλέον χαρακτηριστικές των ανακοινώσεων Παπακωνσταντίνου και η δημιουργία μηχανισμού που θα συνδέει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής των ασφαλισμένων, το οποίο όσο ανεβαίνει, προφανώς θα αυξάνεται και ο εργασιακός βίος!
Read more...

Από σήμερα η φωτιά σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα!

Αυξήθηκε ήδη ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης

.protothema.gr
Με διαδικασίες εξπρές η κυβέρνηση προχωρά στην αύξηση των εμμέσων φόρων που προβλέπονται στα πρόσθετα μέτρα μείωσης των ελλειμμάτων που εξήγγειλε την Κυριακή.

Συγκεκριμένα από σήμερα κιόλας:

- αυξάνεται κατά 10% ο ειδικός φόρος στα τσιγάρα, τα πούρα και τον καπνό. Η αύξηση στα τσιγάρα υπολογίζεται αθροιστικά σε περίπου 10-15 λεπτά στο πακέτο.
- επιβάλλεται 10% μεγαλύτερος ειδικός φόρος στα καύσιμα που εκτελωνίζονται στα διυλιστήρια.
- αυξάνεται 30% (!) ο ειδικός φόρος που επιβάλλεται στα οινοπνευματώδη ποτά (δηλαδή 1,5-2 ευρώ στη φιάλη το ουσίκι).

Μάλιστα, ειδικά στα τελωνεία οι πληροφορίες θέλουν τις σντολές για την εφαρμογή αυξημένου ΕΦΚ να έχουν δοθεί τηλεφωνικώς...

Η αύξηση στον ΦΠΑ (23% από 21%, 11% από 10% και 5,5% από 5%) θα ισχύσει τελικά από 1ης Ιουλίου 2010.


Τα Ι.Χ.

Αναλυτικά, και σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην Βουλή, οι νέοι φόροι πολυτελείας στα καινούργια αυτοκίνητα διαμορφώνονται ως εξής: Για εργοστασιακή αξία από 15.000 έως 20.000 ευρώ ποσοστό 10%, για εργοστασιακή αξία από 20.000 έως 28.000 ευρώ, ποσοστό 30% και για εργοστασιακή αξία πάνω από 28.000 ευρώ ποσοστό 40%.

Για τα μεταχειρισμένα, για εργοστασιακή αξία από 11.000 έως 14.000 ευρώ φόρος 10%, για αξία από 14.000 έως 19.000 ευρώ ποσοστό 30% και για εργοστασιακή αξία πάνω από 19.000 ευρώ ποσοστό 40%.

Μέχρι χθες οι φόροι πολυτελείας για τα καινούργια Ι.Χ ήταν 10% για εργοστασιακή αξία από 17.000 έως 22.000 ευρώ, 20% για αξία από 22.000 έως 30.000 ευρώ και 30% για αξία πάνω από 30.000 ευρώ.

Για τα μεταχειρισμένα, οι ισχύοντες μέχρι χθες φόροι πολυτελείας ήταν 10% για εργοστασιακή αξία από 12.000 έως 15.000 ευρώ, 20% για αξία από 15.000 έως 20.000 ευρώ και 30% για αξία άνω των 20.000 ευρώ.

Στο ΦΠΑ, οι συντελεστές αυξάνονται από 21% σε 23% και από 10% σε 11%.


Τα τσιγάρα, τα ποτά και η βενζίνη...

Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης που επιβάλλεται στα τσιγάρα αυξάνεται από 65% σε 67%, στα πούρα από 32% σε 34% στον καπνό καπνίσματος από 67% σε 69%. Αύξηση επιβάλλεται και στον πάγιο φόρο από 7,5% σε 10%.

Η επιβάρυνση από την αύξηση του ΕΦΚ κυμαίνεται από 0,05 μέχρι 0,07 ευρώ ανά πακέτο και από 0,06 έως 0,08 ευρώ με το συνυπολογισμό του ΦΠΑ επί του ΕΦΚ.

Ο ειδικός φόρος που επιβάλλεται στην αιθυλική αλκοόλη και στα αλκοολούχα αναπροσαρμόζεται και η επιβάρυνση από την αύξηση αυτή ανέρχεται σε 2,14 ευρώ για τα αλκοολούχα ποτά (ουίσκι, τζιν, βότκα κλπ), ενώ για το ούζο, τσίπουρο, τσικουδιά η επιβάρυνση ανέρχεται σε 1,07 ευρώ.

Για την φιάλη μπίρας κυμαίνεται από 0,026 έως 0,052 ευρώ.

Ο ΕΦΚ που επιβάλλεται στη βενζίνη και στο πετρέλαιο εσωτερικής καύσης κίνησης, αυξάνεται κατά περίπου 10%. Η επιβάρυνση από την αύξηση αυτή, ανέρχεται σε 0,06 ευρώ (0,0738 με το συνυπολογισμό του ΦΠΑ επί του ΕΦΚ) ανά λίτρο για τη βενζίνη και σε 0,03 ευρώ ( 0,0369 ευρώ με το συνυπολογισμό του ΦΠΑ) ανά λίτρο για το πετρέλαιο κίνησης.


Read more...

Η ώρα η δύσκολη για τον Γ. Αγγέλου...


Καταθέτει στην Εξεταστική Επιτροπή για το Βατοπέδι ο Π. Δούκας και αναμένεται με ενδιαφέρον αν και τι θα πει για τα "τηλεφωνήματα" που δεχόταν από το Μέγαρο Μαξίμου...

Από τον Στάθη Παλαιολόγο

Σήμερα αναμένεται να καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου -σε μια οξυμένη φάση λόγω ΔΝΤ και γενικής απαίτησης να τιμωρηθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι για τα σκάνδαλα- ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών της ΝΔ Πέτρος Δούκας. Δεδομένου ότι ...


μέχρι τώρα πολλές φορές έχει δηλώσει ότι το Μέγαρο Μαξίμου "τα γνώριζε όλα" για τις αποφάσεις που υπέγραψε, έχει ενδιαφέρον να δούμε τι ακριβώς θα πει γι' αυτό. Για ποια πρόσωπα θα μιλήσει. Και κυρίως αν θα αναφερθεί στον διευθυντή του Γραφείου του Κ. Καραμανλή Γιάννη Αγγέλου ο οποίος φέρεται να είναι εκείνος που έκανε τα τηλεφωνήματα στα υπουργεία την κρίσιμη περίοδο των ανταλλαγών...

Read more...

Μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας ζήτησε η Λαγκάρντ

nooz.gr
Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να σκεφτούν μια μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας στην οποία να περιλαμβάνεται "η εξέταση της ανταγωνιστικότητας και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας" των χωρών μελών της ΕΕ, δηλώνει η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται στη γαλλική εφημερίδα "Λε Μοντ".

"Ναι, είναι επιτακτική ανάγκη να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στην ανταγωνιστικότητα και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα", απαντάει η υπουργός στην ερώτηση αν πιστεύει ότι χρειάζεται τροποποίηση του Συμφώνου και σημειώνει ότι η Γερμανία και η Γαλλία "συμφωνούν απολύτως να αντλήσουν από κοινού" τα διδάγματα από την ελληνική κρίση.

"Η ελληνική κρίση ήταν μια δοκιμασία για την Ευρώπη, αυτό είναι αλήθεια", σημειώνει η Λαγκάρντ, την ώρα που οι ευρωπαϊκές χώρες αναγνωρίζουν ότι καθυστέρησαν υπερβολικά να υλοποιήσουν το σχέδιό τους για τη χορήγηση βοήθειας στην Ελλάδα, το οποίο ενεργοποιήθηκε χθες.

"Αυτό θα μας οδηγήσει να σκεφτούμε μαζί με το σύνολο των εταίρων μας και κυρίως με τους γερμανούς φίλους μας την οικονομική διακυβέρνηση, την οικονομική σύγκλιση και τη μείωση των οικονομικών αποκλίσεων", σημειώνει η Λαγκάρντ.

"Η Γερμανία και η Γαλλία συμφωνούν απολύτως ότι πρέπει να αντλήσουν από κοινού τα διδάγματα από τις συνέπειες της κρίσης, κυρίως όσον αφορά την κανονιστική ρύθμιση και την οικονομική διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ", προσθέτει.

"Δεν δώσαμε αρκετή προσοχή στις αποκλίσεις της ανταγωνιστικότητας οι οποίες μεγάλωναν μεταξύ της Γερμανίας από τη μία πλευρά και της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας από την άλλη", επισημαίνει.

"Θα πρέπει επίσης να δράσουμε με πιο αποτελεσματικό τρόπο στην περίπτωση που θα υπάρχει παρέκκλιση της πορείας του χρέους, των ελλειμμάτων ή της ανταγωνιστικότητας", υπογραμμίζει.

Θα πρέπει να "δημιουργηθούν μηχανισμοί πρόληψης και προειδοποίησης, οι οποίοι θα επιτρέπουν να εντοπίζεται νωρίτερα το γεγονός ότι μια χώρα κινδυνεύει να αρχίσει να παρεκκλίνει, είτε όσον αφορά το χρέος, είτε όσον αφορά το έλλειμμα, είτε όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα", εξηγεί.

Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης έχει στόχο το συντονισμό των δημοσιονομικών πολιτικών των χωρών μελών της ΕΕ και την αποφυγή της δημιουργίας υπερβολικών δημοσίων ελλειμμάτων από τις χώρες αυτές. Ορίζει το ετήσιο όριο των ελλειμμάτων στο 3% του ΑΕΠ και το όριο του δημοσίου χρέους στο 60% του ΑΕΠ.
Read more...

Γερμανία: Όρους στη Μέρκελ θέτουν οι Σοσιαλιστές για το δάνειο στην Ελλάδα

nooz.gr
Το γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) θα υποστηρίξει τη συνεισφορά του Βερολίνου στο σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα, μόνο εάν η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ δεσμευθεί να εντείνει τα μέτρα για την αντιμετώπιση των κερδοσκόπων της αγοράς, δήλωσε στέλεχος του κόμματος.

Το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει εντός της ημέρας την αποδέσμευση του ποσού των 22 δισεκατομμυρίων ευρώ της συμβολής του Βερολίνου στο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Τα δύο σώματα του γερμανικού κοινοβουλίου αναμένεται να ψηφίσουν επί του θέματος την Παρασκευή.

Ο Γιόακιμ Πος, αντιπρόεδρος του SPD, δήλωσε ότι το κόμμα του θα αποφασίσει εάν θα υποστηρίξει το πακέτο έπειτα από διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση, αλλά επέμεινε ότι η Αγγελα Μέρκελ πρέπει να προωθήσει το θέμα επιβολής ευρωπαϊκού φόρου στις συναλλαγές και να περιορίσει την επιρροή των κερδοσκόπων των αγορών.

"Η κ. Μέρκελ πρέπει να ενισχύσει την αξιοπιστία της αντιμετωπίζοντας την κερδοσκοπία και επιβάλλοντας αποτελεσματική φορολόγηση των συναλλαγών στην Ευρώπη", δήλωσε ο Πος στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. "Η κ. Μέρκελ οφείλει να κάνει σήμερα σαφείς δηλώσεις", πρόσθεσε αναφερόμενος στην ομιλία που θα απευθύνει σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος προς στελέχη του γερμανικού κοινοβουλίου.

Αν και δεν θεωρείται πιθανόν ότι το SPD θα απορρίψει την γερμανική συνεισφορά στο πακέτο της βοήθειας, το κόμμα επιδιώκει να συνδέσει την υποστήριξή του με τη λήψη περαιτέρω μέτρων.

Η Μέρκελ δεν χρειάζεται την κοινοβουλευτική υποστήριξη του SPD για την έγκριση του πακέτου, αλλά θα προτιμούσε να εξασφαλίσει διακομματική υποστήριξη ως προς ένα τόσο σημαντικό θέμα. Το SPD θα μπορούσε να καθυστερήσει την έγκριση του πακέτου βοήθειας επιμένοντας στη συζήτησή του στην κοινοβουλευτική επιτροπή, πλήττοντας ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη των αγορών στο ευρώ και φέρνοντας σε δύσκολη θέση την Αγγελα Μέρκελ.

Η καγκελάριος της Γερμανίας θέλει να αποφύγει οποιαδήποτε αναταραχή πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία την Κυριακή, αρνητική έκβαση των οποίων θα μπορούσε να στερήσει από τον κυβερνώντα συνασπισμό την πλειοψηφία που διατηρεί στην άνω βουλή.
Read more...

Ιταλικά "πυρά" κατά Μέρκελ για την καθυστέρηση της βοήθειας

nooz.gr
Η ιταλική κυβέρνηση κατήγγειλε την Ευρώπη ότι "καθυστέρησε" να βοηθήσει την Ελλάδα, κυρίως εξαιτίας της "επιφυλακτικής στάσης" της Γερμανίας.

"Ήταν απαραίτητο να επέμβουμε αμέσως για να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Σεβαστήκαμε την επιφυλακτική στάση μίας μεγάλης χώρας όπως η Γερμανία, της δώσαμε χρονικό περιθώριο για να σκεφτεί, όμως κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος οι ζημιές αυξήθηκαν διότι οι διεθνείς κερδοσκόποι παρενέβησαν και από μία αρχική αδυναμία περάσαμε σε μία κατάσταση πραγματικά αφόρητη", δήλωσε ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ansa.

Ο Φρατίνι είχε ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα καταγγείλει τη στάση της Γερμανίας, οπότε και είχε δηλώσει "ανήσυχος" από την "δυσκαμψία" του Βερολίνου.

Στόχος της βοήθειας προς την Ελλάδα είναι "η διάσωση του ευρώ και άρα της οποιασδήποτε (ευρωπαϊκής) χώρας. Πρόκειται για ένα σημαντικό στοιχείο το οποίο δεν έγινε αμέσως κατανοητό από όλους, κάποιες χώρες δυσκολεύτηκαν (να το καταλάβουν) και η απόφαση ελήφθη με σημαντική καθυστέρηση", δήλωσε από τη μεριά του ο Τζάνι Λέττα, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ. "Ήταν μία καθυστέρηση για την οποία η Ιταλία δε φέρει καμία ευθύνη", διαβεβαίωσε ο Λέττα.
Read more...

"Άδικα τα μέτρα στην Ελλάδα", λένε τα ευρωπαϊκά συνδικάτα.

nooz.gr
Οι έλληνες μισθωτοί "δεν θα πρέπει να πληρώσουν ένα άδικο τίμημα για τη διάσωση της Ελλάδας", υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (CES) , την επομένη της ανακοίνωσης του σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ με αντίτιμο μια "θεραπεία" λιτότητας.

Τα μέτρα που αποφασίστηκαν από την ελληνική κυβέρνηση "θα πλήξουν βαρειά τους έλληνες εργαζόμενους και πολίτες", σημειώνει η CES, η οποία συσπειρώνει 82 συνδικαλιστικές οργανώσεις σε 36 ευρωπαϊκές χώρες.

"Οι περικοπές μισθών και συντάξεων αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μέρος των βαριών περικοπών των δημοσίων δαπανών και θα επιδεινώσουν την οικονομική κατάσταση της χώρας, η οποία έχει ήδη καταστεί πολύ εύθραυστη", υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας της CES Τζον Μονκς, σύμφωνα με τον οποίο "δεν θα πρέπει οι εργαζόμενοι να πληρώσουν ένα άδικο τίμημα για τη διάσωση της Ελλάδας".

Αντιπροσωπεία της CES και έλληνες, βέλγοι και ισπανοί συνδικαλιστές θα συναντήσουν την Τρίτη στις Βρυξέλλες τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ για να του γνωστοποιήσουν τις "ανησυχίες τους σε σχέση με την ελληνική κατάσταση και (με την κατάσταση) ευρύτερα στην Ευρώπη". Η συνάντηση αυτή θα γίνει την παραμονή της γενικής απεργίας στην Ελλάδα.
Read more...

Συνάντηση Παπανδρέου με τον πρωθυπουργό του Κατάρ


Πέντε συμφωνίες, μεταξύ των οποίων και στρατηγική επενδυτική συνεργασία για τη δημιουργία ενεργειακού κέντρου στον Αστακό, υπέγραψαν η Ελλάδα και το Κατάρ,παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών Γ. Α. Παπανδρέου και Σείχη Χαμάντ Μπιν Τζάσεμ Μπιν Τζαμπρ Αλ Θάνι.

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ εξέφρασε την ειλικρινή και ισχυρή βούληση της χώρας του να προχωρήσει και σε νέες επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ και οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι είναι αποφασισμένες να παρακάμψουν τα γραφειοκρατικά εμπόδια για την ταχύτατη υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων.

"Το μνημόνιο στρατηγικής συνεργασίας που αφορά το ενεργειακό κέντρο του Αστακού, θέτει το πλαίσιο μιας πολύ σημαντικής επένδυσης στον ενεργειακό τομέα, σε μια εποχή που η Ελλάδα περνά οικονομικές δυσκολίες, αλλά αξίζει τέτοιες επενδύσεις από το εξωτερικό”,τόνισε ο έλληνας πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνάντηση με τον ομόλογό του, του Κατάρ.“Η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας αφορά τόσο το φυσικό αέριο - δεδομένου ότι το Κατάρ συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους εξαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο - όσο και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας”, πρόσθεσε.

Παρουσιάζοντας τη δυναμική των σχέσεων των δύο χωρών, εξέφρασε την "απόλυτη ικανοποίησή" του, καθώς μικρό διάστημα έχουν γίνει τόσα πολλά και τόνισε ότι έγινε “ουσιαστική συζήτηση” για την πραγματοποίηση και νέων επενδύσεων, εκ μέρους του Κατάρ.

“Η πρόσφατα κυρωθείσα συμφωνία για οικονομική και τεχνική συνεργασία, καθώς και το τρίτο αραβοελληνικό φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο, με σημαντική εκπροσώπηση, όπως ελπίζω και από το Κατάρ,θα ενισχύσουν και την επιχειρηματική μας συνεργασία”, είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι "δίνεται μια οικονομική και εμπορική ώθηση, η οποία είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία προς όφελος και των δύο λαών”.

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ ξεκίνησε τη δήλωσή του, με θερμά λόγια και ευχές προκειμένου η Ελλάδα να επιτύχει τους στόχους της σ' αυτές τις δύσκολες στιγμές, λέγοντας ότι "οι χώρες που περνούν από τέτοιες φάσεις βγαίνουν ισχυρότερες".

"Αυτό χρειάζεται βούληση και αποφασιστικότητα", είπε και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και από τα δύο στοιχεία διαθέτουν ο πρωθυπουργός, τον οποίο, όπως είπε, γνωρίζει από παλιά καθώς και ο ελληνικός λαός.

“Είμαι σίγουρος ότι θα περάσετε στην ακτή ασφαλείας, πολύ σύντομα”, τόνισε ο σεϊχης.

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ εξέφρασε την ειλικρινή βούληση της χώρας του για επενδύσεις και για να συνεργαστεί με τη φίλη Ελλάδα προς όφελος και των δύο λαών.

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη προκειμένου να προχωρήσουν τα επενδυτικά σχέδια, "να απομακρυνθούμε από τη γραφειοκρατία”.

Για το λόγο αυτό, οι δύο πλευρές αποφάσισαν άμεσα τη δημιουργία "ολιγομελούς οικονομικής επιτροπής, η οποία θα εξετάζει πολύ γρήγορα τα οικονομικά σχέδια".

“Εκφράζω τη βούληση για επενδύσεις, αλλά χρειάζεται παρακολούθηση και αποφασιστικότητα από τις δύο πλευρές, ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις και να πραγματοποιηθούν”,είπε.

Τις δύο πλευρές απασχόλησαν και πολιτικά θέματα, με έμφαση την κατάσταση στη Μέση Ανατολή,ένα θέμα που μας απασχολεί όλους,όπως είπε ο κ.Παπανδρέου,ο οποίος μάλιστα αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο του Κατάρ, εντός του Αραβικού Συνδέσμου, ενώ ο πρωθυπουργός του Κατάρ είπε ότι “η Ελλάδα έχει πολύ σημαντικές και ταυτόσημες θέσεις με τις αραβικές χώρες” .

Τα πέντε μνημόνια και συμφωνίες που υπογράφηκαν είναι:

- Μνημόνιο Κατανόησης για την Ενέργεια,από την υπουργό Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη και τον υπουργό Ενέργειας του Κατάρ,

- Μνημόνιο Στρατηγικής Συνεργασίας για τον Αστακό,από τον υφυπουργό Εξωτερικών Σπύρο Κουβέλη και τον Υπουργό Ενέργειας του Κατάρ,

- Τροποποιητική Συμφωνία διμερούς αεροπορικής συνεργασίας από τον υφυπουργό Μεταφορών Νίκο Σηφουνάκη,

- Μνημόνιο Κατανόησης τουριστικής συνεργασίας από την υφυπουργό Πολιτισμού Α. Γκερέκου και

- Συμφωνία ανταλλαγής ειδήσεων μεταξύ του ΑΠΕ-ΜΠΕ και του Πρακτορείου Ειδήσεων του Κατάρ, την οποία εκ μέρους του ΑΠΕ υπέγραψε ο διευθυντής σύνταξης Νικόλας Βουλέλης.

Παρόντες στην τελετή της υπογραφής ήταν η Υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

Οι δύο πλευρές εξέφρασαν την επιθυμία να επεκτείνουν τους τομείς συνεργασίας, στο μορφωτικό και πολιτιστικό τομέα ώστε οι δύο λαοί να έλθουν ακόμη πιό κοντά.

“Επαναβεβαιώσαμε την ισχυρή βούληση για ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων σε ένα ευρύτατο φάσμα συνεργασίας”,είπε ο Γιώργος Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι η υπογραφή των πέντε μνημονίων και συμφωνιών αποτελεί "απτή απόδειξη της βούλησης αυτής".nooz.gr

Read more...

Παπακωνσταντίνου: Θωρακισμένο το τραπεζικό σύστημα

nooz.gr
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απόλυτα θωρακισμένο δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου εκφράζοντας την ικανοποίηση του για την απόφαση της ΕΚΤ να αναστείλει την εφαρμογή του ελάχιστου ορίου πιστοληπτικής αξιολόγησης των ελληνικών ομολόγων, καθώς και για το ταμείο στήριξης της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών ύψους 10 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκε χθες.

Παράλληλα ο κ Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι το Απρίλιο παρατηρείται θεαματική αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ τονίζοντας ότι ο κόσμος ζητά αποδείξεις.

Θα πρέπει εξάλλου να σημειωθεί ότι η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα ισχύει από σήμερα, ενώ η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ από την πρώτη Ιουλίου.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα δέχεται τους ελληνικούς ομολογιακούς τίτλους ως εχέγγυα για τη δανειοδότηση της Ελλάδας, ανεξάρτητα από την πιστοληπτική αξιολόγησή τους, ένα άνευ προηγουμένου μέτρο που έχει ως στόχο να ανακουφίσει την Ελλάδα και τις τράπεζες της ζώνης του ευρώ
Read more...

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ


Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης βάσει των οποίων ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ...

Συγκεκριμένα, τα βασικά σημεία των μέτρων είναι τα εξής:
  • Στο ποσό των 500 ευρώ περιορίζεται ο 13ος και σε άλλα 500 ευρώ ο 14ος μισθός στο δημόσιο τομέα: 250 ευρώ δώρο Πάσχα, 250 ευρώ δώρο αδείας και 500 ευρώ δώρο Χριστουγέννων. Τα ποσά αυτά θα δίνονται εφόσον οι μεικτές αποδοχές του εργαζόμενου δεν ξεπερνούν τα 3.000 ευρώ.
  • Περαιτέρω περικοπή επιδομάτων 8% στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων και 3% στους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ όπου δεν υπάρχουν επιδόματα.
  • Παγώνουν (δεν θα χορηγηθούν αυξήσεις) για μία τριετία στους μισθούς του Δημοσίου.
  • Στις συντάξεις (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα) τα ποσά του 13ου-14ου μισθού είναι: 200 ευρώ δώρο Πάσχα, 200 ευρώ δώρο αδείας και 400 ευρώ δώρο Χριστουγέννων. Τα ποσά αυτά θα δίνονται εφόσον η σύνταξη δεν ξεπερνά τα 2.500 ευρώ το μήνα.
  • Επανέρχεται ο ΛΑΦΚΑ σε υψηλές συντάξεις.
  • Δεν επηρεάζεται ο 13ος-14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα.
  • Έρχονται αλλαγές στο πλαίσιο που διέπει αποζημιώσεις και απολύσεις, όπως και για τη μείωση κόστους υπερωριακής απασχόλησης.
  • Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά σε «πολύ κερδοφόρες» επιχειρήσεις.
  • Αυξάνονται τα κλιμάκια ΦΠΑ σε 23%, 11% και 5,5% (10% αύξηση σε κάθε κλιμάκιο).
  • Νέες αυξήσεις 10% σε ποτά, τσιγάρα, καύσιμα λόγω αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
  • Αύξηση των φόρων πολυτελείας κατά 10%
  • Ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα.
  • Αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.
  • Φορολόγηση αυθαιρέτων και τέλος διατήρησης ημιυπαίθριων χώρων
  • Αναστέλλεται η χορήγηση της δεύτερης δόσης του επιδόματος αλληλεγγύης
  • Δημιουργείται ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Read more...

ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΩ!!!...



Read more...

Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού, απερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο.



Τι δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου φεύγοντας από το προεδρικό μέγαρο που είχε βρεθεί για να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα πρόσφατα μέτρα.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ



Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Γ. Ραγκούσης: Να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη οι υπαίτιοι της κρίσης

« Αποφυγή οικονομικής κατάρρευσης και απονομή δικαιοσύνης»

protothema.gr
Η εποχή της μεταπολίτευσης τελείωσε και σήμερα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες της χώρας μας που συγκεντρώθηκαν κυρίως στη δημόσια διοίκηση, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, στο πλαίσιο του digital economy forum που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ).

Η κυβέρνησή μας, συνέχισε ο κ. Ραγκούσης, έχει διπλή ευθύνη, πρώτον πρέπει να αποφύγει την οικονομική κατάρρευση της χώρας και δεύτερον το οποίο είναι εξίσου σημαντικό, να προχωρήσει στην απονομή δικαιοσύνης για όσους ευθύνονται για την σημερινή κατάσταση.

Επισήμανε ακόμη ότι σε διάστημα έξι ετών το δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε από τα 180 δισ. ευρώ το 2004 σε 300 δισ.
Read more...

Την κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης ζητεί το ΚΚΕ

.nooz.gr
Πρόταση νόμου για την κατάργηση της Βουλευτικής σύνταξης, καταθέτει στη Βουλή η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ. Μεταξύ άλλων προτείνεται, ο χρόνος βουλευτικής θητείας να λογίζεται χρόνος πραγματικής ασφάλισης στον ασφαλιστικό φορέα που ήταν ασφαλισμένος ο κάθε βουλευτής πριν την εκλογή του.

Στην πρόταση του ΚΚΕ αναφέρονται αναλυτικά τα εξής:

«Αφετηριακή βάση της πρότασης νόμου που καταθέτει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ είναι η γενικότερη αντίληψη του Κόμματος μας για τον ρόλο των εκλεγμένων στα αντιπροσωπευτικά σώματα, και από την σκοπιά αυτή αντιμετωπίζει και τα ζητήματα που σχετίζονται με τα θέματα της προσωπικής τους κατάστασης. Αφετηριακή μας θέση είναι ότι η εκλογή στα σώματα αυτά, με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να αποτελεί αφορμή για κανένα προνόμιο των εκλεγμένων σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση τους.

Άλλωστε με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για την Λαϊκή Εξουσία και την Λαϊκή Οικονομία που ο κοινωνικός πλούτος θα ανήκει σε αυτούς που τον παράγουν, τα αντιπροσωπευτικά σώματα θα μετατραπούν σε εργαζόμενα σώματα εκπροσώπων που είναι ανακλητοί και δεν ξεκόβουν από την παραγωγή αλλά αποσπώνται ανάλογα με τις ανάγκες.

Από την σκοπιά αυτή τοποθετείται το ΚΚΕ και όσον αφορά την βουλευτική σύνταξη και όσον αφορά την μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης όπως επανειλημμένα έχει διακηρύξει τα τελευταία χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, σχετικά με την βουλευτική σύνταξη, η θέση του ΚΚΕ είναι ότι η βουλευτική σύνταξη πρέπει να καταργηθεί και ο χρόνος βουλευτικής θητείας να λογίζεται χρόνος πραγματικής ασφάλισης στον ασφαλιστικό φορέα που ήταν ασφαλισμένος ο κάθε βουλευτής πριν την εκλογή του. Ως προς το ύψος της σύνταξης, τα όρια συνταξιοδότησης καθώς και τις λοιπές διατάξεις θα ισχύουν οι κοινές διατάξεις.

Επίσης το ΚΚΕ υποστηρίζει την κατάργηση της αποζημίωσης των βουλευτών για την συμμετοχή τους σε συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών, ή σε άλλες δραστηριότητες του κοινοβουλίου, δεδομένου ότι η συμμετοχή αυτή δεν συνιστά υπερωριακή απασχόληση αλλά είναι μέσα στα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του βουλευτή.


Επί των άρθρων:

Άρθρο 1ο
Προβλέπεται η κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης.

Άρθρο 2ο
Προβλέπεται ότι ο χρόνος βουλευτικής θητείας λογίζεται χρόνος πραγματικής ασφάλισης στον ασφαλιστικό φορέα που ήταν ασφαλισμένος ο κάθε βουλευτής πριν την εκλογή του.

Άρθρο 3ο
Ως προς την ηλικία συνταξιοδότησης και τον καθορισμό του ύψους της σύνταξης ισχύουν οι κοινές διατάξεις του κάθε ασφαλιστικού φορέα.

Άρθρο 4ο
Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από την δημοσίευση του στην εφημερίδα της κυβέρνησης .
Read more...

ΣΕ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΤΡΑΠΕΖΩΝ Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ


Τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων θα αναλάβει κοινοπραξία τραπεζών, ενώ η κινητή περιουσία των φορέων κοινωνικής ασφάλισης θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος...Μιλώντας σήμερα, Δευτέρα, στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM ο υπουργός Εργασίας κ. Ανδρέας Λοβέρδος αναφέρθηκε στις προβλέψεις του υπό κατάθεση ασφαλιστικού νομοσχεδίου, το οποίο θα παρουσιασθεί στην προσεχή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και απεκάλυψε πως η ακίνητη περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων θα περάσει υπό την διαχείριση κοινοπραξίας τραπεζών, ίσως υπό την μορφή ανωνύμου εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ).

Ο κ. Λοβέρδος έχει επανειλημμένως αναφερθεί στο πολύ μεγάλο πρόβλημα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών Ταμείων και γενικότερα των εποπτευόμενων οργανισμών του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Κυρίως έχει εντοπίσει «δυσλειτουργίες» στην πολιτική για τις μισθώσεις των κτιρίων που χρησιμοποιούν τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως αδιαφανείς διαδικασίες και προβληματικές τεχνικά επιλογές που οδηγούν στην ελλιπή χρησιμοποίηση των κτιρίων.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες για τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας 68 Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, η αντικειμενική αξία του συνόλου των ακινήτων των ασφαλιστικών οργανισμών ξεπερνά τα 1,4 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει κατά ποσοστό 65,71% επαγγελματικούς χώρους, κατά ποσοστό 14,10% ξενοδοχεία, κατά 12,54% αγροτεμάχια και οικόπεδα, κατά 5,34% κινηματογράφους και θέατρα, κατά 1,40% νοσοκομεία και μόλις κατά 0,31% διαμερίσματα.
Μάλιστα, τα ίδια στοιχεία έχουν καταδείξει ότι η αξία που αναφέρεται στα επίσημα στοιχεία είναι η αντικειμενική και όχι η αγοραία και πως το 20% της συνολικής ακίνητης περιουσίας των ταμείων παραμένει αναξιοποίητο.

Πρόθεση του υπουργείου Εργασίας είναι η κοινοπραξία τραπεζών να αναλάβει την πλήρη καταγραφή όλων των ακινήτων και την εκτίμηση της αγοραίας αξίας αυτών, την επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων μισθώσεως των μισθωμένων ακινήτων, τη βέλτιστη εκμετάλλευση των ακινήτων και τον συνεχή έλεγχο, αλλά και την αξιοποίηση με μεθόδους όπως η αντιπαροχή, η μακροχρόνια μίσθωσης κ.λπ.fimotro

Read more...

Δεν «βλέπει» αναθέρμανση της οικονομίας τα επόμενα δύο χρόνια η Λ. Κατσέλη



Η ελληνική οικονομία δεν πρόκειται να αναθερμανθεί τα επόμενα δύο χρόνια, δήλωσε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη στο...



πλαίσιο του digital economy forum που διοργανώνει ο ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδος) με χορηγό επικοινωνίας τη «Ν».

Οι τρεις προκλήσεις σήμερα για τη χώρα μας είναι, σύμφωνα με την υπουργό, η δημοσιονομική εξυγίανση, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και της οικονομίας και η διαφάνεια.


Read more...

Λαγκάρντ: Χρειάζεται μεγαλύτερος έλεγχος των οίκων αξιολόγησης

nooz.gr
Η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σήμερα ότι χρειάζεται μεγαλύτερος έλεγχος των οίκων αξιολόγησης, ο ρόλος των οποίων ετέθη σε αμφισβήτηση στην ελληνική οικονομική κρίση, και ότι "πρέπει να διασφαλισθεί ότι τηρούν τους κανόνες".

"Πρέπει φυσικά να αυξήσουμε τον έλεγχο, να διασφαλίσουμε ότι τηρούν τους κανόνες", δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1.

"Δεν υποβαθμίζουμε την πιστοληπτική ικανότητα μιας χώρας υπό τις συνθήκες που έγινε η υποβάθμιση (της Ελλάδας), δηλαδή δεκαπέντε λεπτά πριν από το κλείσιμο (των αγορών) για να επιταχυνθούν οι αγορές και οι πωλήσεις", είπε η γαλλίδα υπουργός.

Ο ρόλος των τριών μεγάλων οίκων αξιολόγησης, των Standard and Poor's, Moody's και Fitch, έχει επικριθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τη Γαλλία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη στιγμή που η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και της Ισπανίας συνέβαλε στην πτώση των αγορών τις τελευταίες ημέρες.

"Θα δώσω τις επόμενες ημέρες στη δημοσιότητα έγγραφα που θα δίνουν την εξουσία στην Αρχή Χρηματιστηριακών Αγορών, η οποία είναι ένα είδος χωροφύλακα του Χρηματιστηρίου, να ασκήσει έλεγχο επί των οίκων αξιολόγησης και να επαληθεύσουν ειδικότερα ένα τηρούν τους κανόνες δεοντολογίας", ανακοίνωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε να εντείνει την επιτήρηση των οίκων αξιολόγησης με εγκύκλιο η οποία επικυρώθηκε εδώ και έναν χρόνο και θα τεθεί προσεχώς σε εφαρμογή.
Read more...