Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Λαγκάρντ: Χρειάζεται μεγαλύτερος έλεγχος των οίκων αξιολόγησης

nooz.gr
Η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σήμερα ότι χρειάζεται μεγαλύτερος έλεγχος των οίκων αξιολόγησης, ο ρόλος των οποίων ετέθη σε αμφισβήτηση στην ελληνική οικονομική κρίση, και ότι "πρέπει να διασφαλισθεί ότι τηρούν τους κανόνες".

"Πρέπει φυσικά να αυξήσουμε τον έλεγχο, να διασφαλίσουμε ότι τηρούν τους κανόνες", δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1.

"Δεν υποβαθμίζουμε την πιστοληπτική ικανότητα μιας χώρας υπό τις συνθήκες που έγινε η υποβάθμιση (της Ελλάδας), δηλαδή δεκαπέντε λεπτά πριν από το κλείσιμο (των αγορών) για να επιταχυνθούν οι αγορές και οι πωλήσεις", είπε η γαλλίδα υπουργός.

Ο ρόλος των τριών μεγάλων οίκων αξιολόγησης, των Standard and Poor's, Moody's και Fitch, έχει επικριθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τη Γαλλία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη στιγμή που η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και της Ισπανίας συνέβαλε στην πτώση των αγορών τις τελευταίες ημέρες.

"Θα δώσω τις επόμενες ημέρες στη δημοσιότητα έγγραφα που θα δίνουν την εξουσία στην Αρχή Χρηματιστηριακών Αγορών, η οποία είναι ένα είδος χωροφύλακα του Χρηματιστηρίου, να ασκήσει έλεγχο επί των οίκων αξιολόγησης και να επαληθεύσουν ειδικότερα ένα τηρούν τους κανόνες δεοντολογίας", ανακοίνωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε να εντείνει την επιτήρηση των οίκων αξιολόγησης με εγκύκλιο η οποία επικυρώθηκε εδώ και έναν χρόνο και θα τεθεί προσεχώς σε εφαρμογή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: