Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

ΠΡΟΘΥΜΟ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ 5 ΔΙΣ.ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΚΑΤΑΡ


Την πρόθεση του Κατάρ να επενδύσει 5 δισ. δολ. στην Ελλάδα γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, Σεΐχη Χαμάντ Αλ Θανί, στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Γιώργο Παπανδρέου. Διευκρίνισε ότι «αυτή η προσφορά χρειάζεται παρακολούθηση, χρειάζεται αποφασιστικότητα και από τις δύο πλευρές, ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις και να υλοποιηθούν»...
"Το Κατάρ έχει την ειλικρινή βούληση να συνεργαστεί οικονομικά και να επενδύσει στη φίλη χώρα σας και νομίζουμε ότι αυτό αποτελεί καθήκον και θα είναι ωφέλιμο και για τις δύο πλευρές", δήλωσε.
Ο Χαμάντ Αλ Θανί υπογράμμισε ότι χρειάζεται να μειωθεί η γραφειοκρατία και ανακοίνωσε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση για τη σύσταση ολιγομελούς οικονομικής επιτροπής, που θα εξετάζει πολύ γρήγορα τα οικονομικά θέματα.

Συνάντηση με Κ. Παπούλια
Τις σημαντικές προοπτικές συνεργασίας με το Κατάρ, στον εμπορικό, πολιτιστικό και τουριστικό τομέα συζήτησε ο πρωθυπουργός του Κατάρ και κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Κ. Παπούλια με τον Σεΐχη Χαμάντ Γιασίν Μπιν Τζαμπρ Αλ Θανί, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα, συνοδευόμενος από τέσσερις υπουργούς της κυβέρνησής του, συζητήθηκαν οι σημαντικές προοπτικές συνεργασίας με το Κατάρ, στον εμπορικό, πολιτιστικό και τουριστικό τομέα. Ο κ. Παπούλιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διμερή συμφωνία που αφορά το λιμάνι του Αστακού και χαιρέτισε το ενδιαφέρον του Κατάρ για πολυεπίπεδη συνεργασία.
Αναφορικά με την προοπτική επενδύσεων στην Ελλάδα, ο Σεΐχης επισήμανε ότι έρχεται "με ανοιχτή καρδιά, για να πραγματοποιηθεί η συμφωνία, της οποίας τα θεμέλια έθεσαν ο κ. Παπούλιας και ο Εμίρης του Κατάρ" και δήλωσε "αποφασισμένος και θετικός να συμβάλει σε επενδύσεις οι οποίες θα βοηθήσουν την Ελλάδα" να βγει από την κρίση. "Ελπίζουμε από την ελληνική πλευρά να βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια και να λειτουργήσουμε μαζί σαν συνέταιροι ώστε να πραγματοποιήσουμε το αμοιβαίο όφελος", ανέφερε ο Σεΐχης Χαμάντ Αλ Θανί.

Παράλληλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση για ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, τονίζοντας ότι "η Ελλάδα στήριξε πάντα τα δικαιώματα του αραβικού έθνους και τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού". Και συνέχισε: "Υποστηρίζουμε τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους -επιτέλους- και καλούμε το Ισραήλ να δει καθαρά ποιο είναι το συμφέρον του. Έχει συμφέρον να συνυπάρξει ειρηνικά με το αραβικό έθνος, για την αμοιβαία υποστήριξη των ίδιων συμφερόντων, τόσο του αραβικού έθνους και του παλαιστινιακού λαού όσο και του Ισραήλ. Είμαστε αμετακίνητοι σε αυτή τη γραμμή."

Από την πλευρά του ο Σεΐχης Χαμάντ Αλ Θανί εξέφρασε την εκτίμηση τόσο της χώρας του όσο και των Αράβων γενικότερα προς την Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, "τήρησε αξιοπρεπή και δίκαιη στάση έναντι όλων των αραβικών υποθέσεων και κυρίως του Παλαιστινιακού", ενώ δήλωσε ότι "οι Άραβες θέλουν να συμβιώνουν αρμονικά με το Ισραήλ" και κάλεσε τη διεθνή κοινή γνώμη και το Ισραήλ "να καταβάλουν αυτοί τις προσπάθειες για να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού".
Αναφερόμενος στην εσωτερική πολιτική κατάσταση, ο Κ. Παπούλιας εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τη συμφωνία που επετεύχθη ανοίγονται δρόμοι για την υπέρβαση της κρίσης και τη βεβαιότητα ότι η αυριανή ημέρα θα είναι καλύτερη για την Ελλάδα, με τις μεγάλες και οδυνηρές θυσίες του ελληνικού λαού, εξαίροντας την αναγκαιότητα πάταξης των φοροφυγάδων και των απατεώνων του οικονομικού εγκλήματος.

Μνημόνιο συνεργασίας με το ΥΠΕΚΑ
Εν τω μεταξύ, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη και ο υπουργός Ενέργειας και Βιομηχανίας του Κατάρ, Δρ. Μοχάμεντ Σάλεχ Αλ Σάντα, υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας που αφορά στη διερεύνηση της δυνατότητας επενδύσεων στο χώρο του φυσικού αερίου και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Όπως ανακοινώθηκε, οι υπογραφές "έπεσαν" παρουσία των δύο πρωθυπουργών των χωρών, Γιώργου Παπανδρέου και Σεΐχη Χαμάντ Αλ Θάνι.

Μιλώντας για το Μνημόνιο, η Τίνα Μπιρμπίλη δήλωσε ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη "προσφέρει ένα νέο, θεσμοθετημένο πλαίσιο συνεργασίας ανάμεσα στη χώρα μας και το Κατάρ, το οποίο θα συμβάλλει στην προσέκλυση ξένων επενδύσεων, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην αναβάθμιση της έρευνας σε θέματα ενέργειας".

Η ίδια τόνισε ότι με τον τρόπο αυτό ενισχύεται "ο στρατηγικός στόχος της Ελλάδας να αναδειχθεί σε διαμετακομιστικό κόμβο φυσικού αερίου προς τη Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη".
Υπεγράφησαν επίσης μνημόνια συνεργασίας στους τομείς του τουρισμού και των αεροπορικών μεταφορών και, επίσης, υπεγράφη η συμφωνία για την ανταλλαγή ειδήσεων μεταξύ του Αθηναϊκού - Μακεδονίκου Πρακτορείου Ειδήσεων και του Quatar News Agency. fimotro.

Δεν υπάρχουν σχόλια: