Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Έπεσαν οι υπογραφές για την επένδυση των Αράβων στον Αστακό

1.500 θέσεις εργασίας με επίκεντρο την ηλεκτροπαραγωγή

Ο υφυπουργός Εξωτερικών κ.Σπύρος Κουβέλης protothema.gr
Ο υφυπουργός Εξωτερικών κ.Σπύρος Κουβέλης
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Σπύρος Κουβέλης - εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης και ο Υπουργός Επικρατείας για την Ενέργεια και τη Βιομηχανία του Κατάρ Dr. Mohammed Saleh Al Sada, υπέγραψαν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου μνημόνιο στρατηγικής συνεργασίας για το αναπτυξιακό έργο που αφορά στο ενεργειακό κέντρο Αστακού Αιτωλοακαρνανίας.

Πρόκειται για σημαντική συμφωνία πολλαπλού οφέλους για την Ελλάδα, ειδικά κατά την παρούσα δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα.

Το όφελος είναι οικονομικό, αναπτυξιακό, ενεργειακό αλλά και περιβαλλοντικό.

Η υλοποίηση της επένδυσης θα γίνει από την Καταρινή εταιρεία Qatar Petroleum International - QPI, που αποτελεί τον επενδυτικό βραχίονα της Qatar Petroleum, δηλαδή της κρατικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου του κράτους του Κατάρ. Από ελληνικής πλευράς εταίρος του έργου είναι η ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ. Αστακού, της οποίας ιδιοκτήτες είναι οι Τράπεζες Alpha Bank, Πειραιώς και Εμπορική.

Επένδυση 3,5 δισ. ευρώ

Το μέγεθος της επένδυσης υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αγγίζει το 145% των συνολικών ξένων επενδύσεων που έγιναν στη χώρα μας στη διάρκεια του 2009. Αυτονόητο είναι το όφελος για τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας, καθώς τα φορολογικά μόνο έσοδα από την επένδυση είναι τεράστια. Η επένδυση δεν επιφέρει καμία επιβάρυνση στο ελληνικό δημόσιο, αναδεικνύεται το λιμάνι του Αστακού σε κόμβο μεγάλης στρατηγικής και αναπτυξιακής σημασίας. Αναμένεται να δημιουργηθούν 1500 θέσεις εργασίας.

Το παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα θα διοχετεύεται κατά 70% στο Ιταλικό δίκτυο και κατά 30% στο ελληνικό δίκτυο του Αχελώου.

Παράλληλα θα δημιουργηθεί σταθμός επαναεριοποίησης και αποθήκευσης του υγροποιημένου πετρελαϊκού αερίου δυναμικότητας 7 δισ. κυβικών μέτρων.

Πρόκειται εξάλλου για έργο που εντάσσεται στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης και σεβασμού του περιβάλλοντος αφού το ποσοστό απορρόφησης του διοξειδίου του άνθρακα υπολογίζεται ότι θα φθάνει το 80%, με την παράλληλη παραγωγή βιοκαυσίμων από την αξιοποίηση του.

Μετά την υπογραφή του Μνημονίου Στρατηγικής Συνεργασίας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κουβέλης δήλωσε: «Μετά την επίσκεψη μου στο Κατάρ τον Ιανουάριο του 2010 όπου έγιναν οι πρώτες συζητήσεις, σήμερα επικυρώνουμε και με επίσημο τρόπο την υποστήριξη των δυο χωρών μας σε ένα μεγάλο αναπτυξιακό, ενεργειακό και περιβαλλοντικό έργο. Σε μια περίοδο που η Ελληνική οικονομία χρειάζεται να κάνει γρήγορα βήματα προς την ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων, τέτοιες συμφωνίες αποτελούν την καλύτερη χειροπιαστή απάντηση στο φάντασμα της ύφεσης. Πιστεύω μάλιστα πως μετά τη σημερινή συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Καταρινό ομόλογο του κ. Al Thani, η συμφωνία αυτή θα είναι το πρώτο βήμα μιας στενής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και το Κατάρ, και με άλλες επενδύσεις που, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Καταρινός Πρωθυπουργός, υπάρχει η πρόθεση να φτάσουν το ύψος των 5 δισ. Δολλαρίων.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: