Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Γερμανία: Όρους στη Μέρκελ θέτουν οι Σοσιαλιστές για το δάνειο στην Ελλάδα

nooz.gr
Το γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) θα υποστηρίξει τη συνεισφορά του Βερολίνου στο σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα, μόνο εάν η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ δεσμευθεί να εντείνει τα μέτρα για την αντιμετώπιση των κερδοσκόπων της αγοράς, δήλωσε στέλεχος του κόμματος.

Το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει εντός της ημέρας την αποδέσμευση του ποσού των 22 δισεκατομμυρίων ευρώ της συμβολής του Βερολίνου στο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Τα δύο σώματα του γερμανικού κοινοβουλίου αναμένεται να ψηφίσουν επί του θέματος την Παρασκευή.

Ο Γιόακιμ Πος, αντιπρόεδρος του SPD, δήλωσε ότι το κόμμα του θα αποφασίσει εάν θα υποστηρίξει το πακέτο έπειτα από διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση, αλλά επέμεινε ότι η Αγγελα Μέρκελ πρέπει να προωθήσει το θέμα επιβολής ευρωπαϊκού φόρου στις συναλλαγές και να περιορίσει την επιρροή των κερδοσκόπων των αγορών.

"Η κ. Μέρκελ πρέπει να ενισχύσει την αξιοπιστία της αντιμετωπίζοντας την κερδοσκοπία και επιβάλλοντας αποτελεσματική φορολόγηση των συναλλαγών στην Ευρώπη", δήλωσε ο Πος στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. "Η κ. Μέρκελ οφείλει να κάνει σήμερα σαφείς δηλώσεις", πρόσθεσε αναφερόμενος στην ομιλία που θα απευθύνει σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος προς στελέχη του γερμανικού κοινοβουλίου.

Αν και δεν θεωρείται πιθανόν ότι το SPD θα απορρίψει την γερμανική συνεισφορά στο πακέτο της βοήθειας, το κόμμα επιδιώκει να συνδέσει την υποστήριξή του με τη λήψη περαιτέρω μέτρων.

Η Μέρκελ δεν χρειάζεται την κοινοβουλευτική υποστήριξη του SPD για την έγκριση του πακέτου, αλλά θα προτιμούσε να εξασφαλίσει διακομματική υποστήριξη ως προς ένα τόσο σημαντικό θέμα. Το SPD θα μπορούσε να καθυστερήσει την έγκριση του πακέτου βοήθειας επιμένοντας στη συζήτησή του στην κοινοβουλευτική επιτροπή, πλήττοντας ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη των αγορών στο ευρώ και φέρνοντας σε δύσκολη θέση την Αγγελα Μέρκελ.

Η καγκελάριος της Γερμανίας θέλει να αποφύγει οποιαδήποτε αναταραχή πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία την Κυριακή, αρνητική έκβαση των οποίων θα μπορούσε να στερήσει από τον κυβερνώντα συνασπισμό την πλειοψηφία που διατηρεί στην άνω βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: